Психолого-педагогічний семінар Булінг в школі-причини і профілактика

Про матеріал
Психолого-педагогічний семінар-практикум для вчителів, пихолгів навчальних закладів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Психолого- педагогічний семінар -практикум

Номер слайду 2

Шкільний булінг ! Причини і профілактика Підготувала: Психолог І категорії Подгурська Н.П..

Номер слайду 3

Булінг (від англ. bully— хуліган, залякувати) – форма психічного насильства у вигляді травлі, бойкоту, насмішок, дезінформації, псування особистих речей, фізичної розправи тощо.

Номер слайду 4

Види булінгу: Булінг на роботі Та в соціумі Шкільний Булінг та домашній

Номер слайду 5

Булінг включає чотири головні компоненти: 4 це агресивна і негативна поведінка; 1 2 3 здійснюється регулярно; відбувається у відносинах, учасники яких мають неоднакову владу; ця поведінка є навмисною.

Номер слайду 6

умисні штовхання, удари, стусани, побої, нанесення інших тілесних ушкоджень та ін; насильство, пов'язане з дією на психіку, що завдає психологічну травму шляхом словесних образ або погроз, переслідування, залякування, якими навмисно заподіюється емоційна невпевненість. 1. Фізичний шкільний булінг 3.Психологічний шкільний булінг Шкільний булінг можна розділити на такі основні форми: підвид фізичного булінгу (дії сексуального характеру) 2.Сексуальний булінг

Номер слайду 7

Психологічний шкільний булінг: залякування образливі жести або дії вербальний булінг де знаряддям служить слово (образливе ім'я, з яким постійно звертаються до жертви, обзивання, поширення образливих чуток і т.д.) використання агресивної мови тіла і інтонацій голосу для того, щоб змусити жертву здійснювати або не здійснювати що-небудь.

Номер слайду 8

пошкодження та інші дії з майном вимагання ізоляція крадіжка, грабіж, ховання особистих речей жертви жертва навмисне ізолюється, виганяється або ігнорується частиною учнів або всім класом грошей, їжі, інших речей, примус що - небудь вкрасти

Номер слайду 9

Соціальна структура булінгу: переслідувач; жертва; спостерігач.

Номер слайду 10

Форми шкільного булінгу : 1. учень ( агресор, провокатор)- учень ( жертва) 2. Дорослий (агресор)- Учень ( жертва) 3. Учень (агресор) – Дорослий (жертва) ПС : У більшості випадків в школі дорослі перші розпочинають психологічне знущання з учнів.

Номер слайду 11

Існують певні ознаки , за якими можна розпізнати булінг : когось затискають в кутку приміщення ; коли дорослий підходить до групки дітей вони, замовкають, розбігаються, різко змінюють діяльність ( можуть обійняти «жертву», начебто все в порядку); один з учнів не обирається іншими ( в ізоляції); весь клас сміється над одним і тим же учнем; прізвиська дуже образливі; по обличчю одного з учнів: блідий, червоний (у плямах ), в сльозах, наляканий, ознаки насильства на тілі; молодші школярі бояться зайти в туалет; школярі після уроків не розходяться, когось чекають біля школи .

Номер слайду 12

Мотивацією до булінгу стають заздрість, помста,відчуття неприязні, прагнення відновити справедливість; боротьба за владу; потреба підпорядкування лідерові, нейтралізації суперника, самоствердження тощо аж до задоволення садистських потреб окремих осіб.

Номер слайду 13

Найчастіше жертвами шкільного булінгу стають діти, які мають: Фізичні недоліки: носять окуляри, діти зі зниженим слухом, порушенням опорно-рухового апарату (наприклад ДЦП), тобто ті, що не можуть захистити себе, фізично слабші за своїх однолітків. Особливості поведінки: замкнуті, сором`язливі, тривожні, імпульсивні, невпевнені в собі, нещасливі і ті, які мають занижену самооцінку. Особливості зовнішності: руде волосся, ластовиння, клаповухість, криві ноги, особлива форма голови, маса тіла (повні чи худі).

Номер слайду 14

Недостатньо розвинені соціальні навички: часто не мають ні одного близького друга, краще спілкуються з дорослими ніж з однолітками. Страх перед школою: неуспішність у навчанні часто формує у дітей негативне ставлення до школи, страх відвідування певних предметів, що сприймається оточуючими як підвищена тривожність, невпевненість, провокуючи агресію. Відсутність досвіду життя в колективі (домашні діти). Хвороби: епілепсія, заікання, енурез, дислалія (порушення мови), дисграфія (порушення письма), дислексія (порушення читання). Низький інтелект і труднощі в навчанні.

Номер слайду 15

Психолог Дан Ольвеус визначає типові риси учнів, схильних ставати жертвами булінгу: Вони схильні до депресії і частіше за своїх ровесників думають про самогубство. Вони полохливі, чутливі, замкнуті і соромязливі. Вони часто тривожні, невпе-внені в собі, нещасні і мають низьку самооцінку. Вони часто не мають жодного близького друга і успішніше спілкуються з дорослими, ніж з однолітками.

Номер слайду 16

Типові риси учнів, схильних до проявів насильства: вони відчувають сильну потребу панувати й підпорядковувати собі інших учнів, переслідуючи власні цілі; вони імпульсивні й легко шаленіють; вони часто зухвалі та агресивні в ставленні до дорослих (передусім батьків і вчителів); вони не виявляють співчуття до своїх жертв; якщо це хлопчики, вони зазвичай фізично сильніші за інших.

Номер слайду 17

Діти, що стали жертвами булінгу, проявляють наступні (у тому числі патологічні) особливості поведінки: прикидаються хворими, щоб уникнути походу до школи; бояться самі йти до школи і зі школи, просять проводити їх на уроки, спізнюються; поведінка і темперамент змінюються; явні симптоми страху, що полягають у порушеннях сну і апетиту, нічному крику, нервовому тику, відлюдькуватості і замкненості;

Номер слайду 18

виявлення рваного верхнього одягу або пошкоджених речей; часті прохання дати гроші, злодійство; зниження якості навчання, втрата інтересу до улюблених занять; постійні ссадини, синці та інші травми; мовчазність, небажання йти на розмову; як прояв крайнього ступеню: суїцид.

Номер слайду 19

Поведінка жертви виявляється за такими показниками: Шкільні речі часто бувають розкидані по класу чи сховані. На уроках веде себе боязливо, замкнений, коли відповідає, по класу розповсюджується шум, сміх, коментарі. Під час перерви, в їдальні, тримається осторонь інших, уникає ровесників і старших школярів, намагається бути недалеко від вчителів.

Номер слайду 20

Дитину ображають, дражнять, дають образливі прізвиська. Добре контактує з вчителями і погано з ровесниками. Запізнюється на уроки або пізно йде зі школи. Під час групових занять дитину ігнорують або обирають останньою.

Номер слайду 21

Статистика Регулярно (раз в тиждень і частіше) Частково піддаються знущанню зі сторони однокласників. Батьків вважають своїх дітей жертвами таких знущань. 10% 55% 26% За даними психологічних досліджень зарубіжних та вітчизняних шкіл, булінг – явище досить поширене в школі.

Номер слайду 22

Дослідження булінгу в школі Поч.шк. Сер.шк. Ст.шк. Хлопці Дівчата 35% Поч.шк. Сер.шк. Ст.шк. 10% 25% 5% 10% 15% Кривдники-хлопці частіше застосовують фізичну агресію, а дівчата – дражняться, поширюють чутки, ізолюють, ігнорують.

Номер слайду 23

За словами 1200 дітей, які відповіли на запитання Інтернет-сайту KidsPoll 48% 15% 42% 20% Булінгу піддавалися Неодно- разово Самі займа- лися ним Багаторазово

Номер слайду 24

Низь-кий рівень вихо-вання Гіпер- опіка Байду-жість з боку батьків Що впливає на агресивну поведінку дітей? Культ насиль-ства в суспіль-стві Негатив-ний вплив ЗМІ Ком-п`ютерні ігри

Номер слайду 25

Наслідки шкільного насилля 1 2 3 Проблеми у навчанні, поведінці Думки про суїцид Зниження самооцінки

Номер слайду 26

Що робити? Стратегія поведінки дорослого

Номер слайду 27

Якщо дитина підтвердила Вам в розмові, що вона жертва булінгу: Скажіть дитині: Я тобі вірю (це допоможе дитині зрозуміти, що Ви зможете допомогти їй вирішити цю проблему). Мені шкода, що з тобою це сталося (це допоможе дитині зрозуміти, що Ви намагаєтесь зрозуміти її почуття). Це не твоя провина (дайте дитині зрозуміти, що вона не одинока в подібній ситуації: багатьом її одноліткам доводиться спостерігати ріхні варіанти залякування та агресії в той чи інший момент дорослішання). Добре, що ти сказав мені про це (це допоможе дитині зрозуміти, що вона правильно вчинила, звернувшись за допомогою і підтримкою). Я люблю тебе і намагатимусь зробити так, щоб тобі більше не загрожувала небезпека (це допоможе дитні з надією подивитись у майбутнє та відчути захист).

Номер слайду 28

Технологія реагування на виявлені або встановлені факти булінгу: При встановленні факту або підозрі на наявність ситуації булінгу вчитель повідомляє про цю ситуацію адміністрації закладу. Адміністрація, спільно з психологічною службою школи приймає рішення про невідкладність реагування на виявлений факт. Безпосередня робота з жертвами і булерами.

Номер слайду 29

ЦИТАТИ відомих людей Якщо ти байдужий до страждань інших, ти не заслуговуєш називатися людиною. (Сааді) Байдужість - це найвища жорстокість. (М. Уілсон) Жорсткість і боязкість - одного поля ягоди. (І. Шевелев) Віддай людині крихітку себе. За це душа поповнюється світлом. (Л. Костенко) Немає величі там, де нема простоти, добра і правди. (Л. Толстой) Кожного разу, коли тобі чого-небудь дуже хочеться, спинись і поміркуй: чи добре те, чого тобі так хочеться. ( Л. Толстой)

Номер слайду 30

ПРИТЧА ПРО ЖОРСТОКІСТЬ В одному з монастирів Шаоліню майстер навчав учня. І якось учень поставив майстру запитання: «Учителю, а як довідатися, наскільки я жорстокий?». «Щоразу, коли ти завдаватимеш удару своєму ворогу, уяви себе на його місці і відчуй його біль. І якщо один раз ти не відчуєш болю — знай, жорстокість поглинула тебе». Будьмо толерантними один до одного, до самих себе.

Номер слайду 31

Вправа « Карусель ».

Номер слайду 32

Вправа «Покажи свій настрій»

Номер слайду 33

ВПРАВА « ПАМ'ЯТКА НА «ЧОРНИЙ ДЕНЬ» Мої найкращі якості Мої здібності та талант Мої досягнення

Номер слайду 34

ВПРАВА « ПРОЯВИ УВАГУ»

Номер слайду 35

Номер слайду 36

ppt
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
14 грудня 2022
Переглядів
354
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку