Птах року-2017 "Канюк звичайний"

Про матеріал
Кожного року, в рамках акції "Птах року" проходить всеукраїнський природоохоронний конкурс "Мій рідний край - моя земля". В 2017 році птахом року був обраний Канюк звичайний. Нами було детально досліджена гніздівля та розвиток пташенят цього гарного хижого птаха.
Перегляд файлу

ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ

КОМУНАЛЬНИЙ ПОЗАШКІЛЬНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«СТАНЦІЯ ЮНИХ НАТУРАЛИСТІВ ТЕРНІВСЬКОГО РАЙОНУ»

КРИВОРІЗЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

 

ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ КОНКУРС

 «Мій рідний край – моя земля»

 

Напрям

«Практична природоохоронна робота і екологія»

Всеукраїнська акція «Птах року-2017»

 

 

      звіт  Русова Дмитра Костянтиновича

      вихованця гуртка «Фотонатуралісти»,

      керівник: Волошина Оксана Ігорівна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

м. Кривий Ріг,

2017р.

Канюк звичайний (Buteo buteo)

 

Канюки – найбільша група хижих птахів, поширена по всьому світу (за винятком Антарктиди). Канюк звичайний – найбільш поширений, налічується близько 20 тисяч пар. Населяє всю територію України, окрім півдня степової зони [1].

Кожного року місцевий житель с. Широке, любитель орнітофауни, Сальнік Анатолій влаштовує штучні гнізда для хижих птахів, що живуть неподалік. Полюбляє такі гніздівлі і канюк звичайний. Ось вже на протязі не одного року вони гніздяться саме в такий спосіб: на штучно вимощених колесах, палках та ін..

Цього літа і ми, молоді юннати, відвідали екскурсію, люб’язно влаштовану нам Анатолієм. Штучно створена основа гнізда знаходилась на висоті близько 13 метрів. Нам пощастило зустріти 4 пташенят канюка звичайного, готових вже ось-ось вилетіти з батьківського гнізда. Це — птах середніх розмірів, довжина тіла якого складає 51-57 см, розмах крил 110—130 см. Самки, як правило, більші за самців. Забарвлення сильно варіює, від палевого до темно-бурого. Як правило, молоді особини забарвлені строкатіше. 

Голос у канюків звичайних гугнявий, нагадує нявкання кішки.

За спостереженнями Анатолія, харчувалась дана сім’я передусім мишоподібними гризунами, дуже рідко – комахами та рибою, зайцями, горобцями, ящірками та зміями. Улюблена здобич канюків — полівки.

Під час екскурсії нам вдалося поспостерігати і процес полювання. Батьки кружляли неподалік гнізда на висоті 30-50 метрів. Час від часу птах немов призупинявся та «зависав» у повітрі, потім складав крила і кидався на здобич. Однак не завжди таке «падіння» закінчувалося ловлею здобичі.

 Також Анатолій поділився з нами світлиною більш раннього періоду життя пташенят.

C:\Users\admin\Desktop\Птах року\GA4jBFS3q-s.jpg

Фото Анатолія Сальніка. Гніздо канюка звичайного

 

Відкладання яєць почалося в наприкінці квітня. Інкубаційний період пташиних яєць звичайного канюка триває 33-36 днів. Ймовірно, обидва батьки брали участь в насиджуванні. Пташенята з'явились на початку червня.

Годуванням пташенят займалися обидва птаха: і мати, і батько. Пташенята вилупились з яєць не одночасно, а з інтервалом у декілька днів. Старші пташенята досить агресивно відносились до молодшого, однак в цьому році даній сім’ї пощастило: кормової бази завдяки розташованому поряд селищу та неуважності місцевого жителя кормової бази було більше ніж достатньо, тому вижити вдалося усім пташенятам.

 

 

C:\Users\admin\Desktop\Птах року\IMGP4106.JPG

Пташеня, що вилетіло з гнізда. Наш керівник з пташеням

 

Гніздо розташоване на околицях села Широке, в лісосмузі, біля безмежних полів, неподалік від Дніпропетровської траси. В напрямку нашого маршруту знаходилось с. Маяк, де нам вдалось ще застати пташенят вивільги, послухати спів найменшої сови України, Сплюшки, поспостерігати за сім’єю лелеки білого, однак це вже зовсім інша історія…

C:\Users\admin\Desktop\Птах року\IMGP4112.JPG

Фото Волошиної О.І. Канюк звичайний

 

Список використаних джерел

  1. Вітер С., Землянських І. Володарі неба. – Бровари.: ФОП Бобко О.В., 2016. – 64с.

 

doc
Додано
12 січня 2022
Переглядів
217
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку