Робота до конкурсу з озеленення "Квітуча Україні - Квітучий Кривий Ріг"

Про матеріал
Квіти – це прикраса та багатство нашої Батьківщини. Вони широко застосовуються для озеленення міст, вулиць, парків тощо. Особливе значення має декоративне озеленення освітніх закладів, яке виконує роль не лише оздоблення навколишньої території, але й допомагає естетичному та екологічному вихованню гуртківців, служить яскравим живим посібником для навчання природничим наукам. В рамках плідної співпраці з Зеленим центром МЕТІНВЕСТ в 2021 році був розроблений проєкт «Квіткові барви як натхнення», на реалізацію якого наш заклад отримав насіння квітучих рослин. Мета цього проекту: реконструювати стару клумбу біля входу до станції, створивши гарний сучасний комплекс зеленої архітектури, що поєднує у собі багато різних форм. З огляду на те, що є, і що ми хочемо отримати, новий квітник отримав назву – «Нове життя». Завдання проекту: Спроектувати нові декоративні форми: кам’янисту гірку, клумбу; Підібрати асортимент квіткових рослин та декоративних кущів і дерев, які добре пристосовані до сонця, напівтіні та посушливої місцевості та відповідають естетичному задуму; Поетапно втілити проект. Як кажуть «Зустрічаєм по одежині…», тож квітник біля входу до станції хочеться зробити яскравим, щоб підіймав настрій і головне, щоб квітнув майже завжди. Квітничок має чітко сформовані межі, прямокутної форми, з визначеними розмірами (570х980см). Однак ми вирішили не зациклюватись на геометричній фігурі, а зробити його хоч і меншим за розміром, однак більш «вільним». Ту частину, яка не буде засаджена квітами – покрити декоративним камінням. Це захистить квітник від росту бур’янів. Роботу над проектом ми детально розподілили на наступні етапи: Розмітка ділянки; Внесення добрив, покращення складу ґрунту; Засадження основних кущів та квітів; Розміщення декоративного каміння на вільному місці. На нашому квітнику будуть рости такі рослини: Самшит (він вже давно росте на цьому місці і мов старий воїн буде оберігати нову клумбу, до того ж, завдяки своєму розміру він чудово замаскує фасад будівлі станції), Мак східний, Гвоздика китайська, Цинія махрова, Лобулярія морська «Сніговий килим», Чорнобривці низькорослі, Петунія ампельна «Лавина бордова» таПетунія «Унікум суміш», Яскравої зелені додасть Моховинка шилошиста, Колеус. Доповнять загальну картину декоративне каміння, що буде створювати штучний потічок, а розбавляти фарби будуть квіти, цвітіння яких змінює одне одного. Всього буде використано 3 види багаторічних рослин, 1 вид кущів та 6 однорічних видів, які згодом заміняться багаторічниками. Увесь простір між рослинами буде заповнено декоративним камінням.
Перегляд файлу

ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ ВИКОНКОМУ

КРИВОРІЗЬКОЇЇ МІСЬКОЇ РАДИ

ВІДДІЛ ОСВІТИ ВИКОНКОМУ ТЕРНІВСЬКОЇ

РАЙОННОЇ У МІСТІ РАДИ

КОМУНАЛЬНИЙ ПОЗАШКІЛЬНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«СТАНЦІЯ ЮНИХ НАТУРАЛІСТІВ ТЕРНІВСЬКОГО РАЙОНУ»

КРИВОРІЗЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

 

 

 

Міський конкурс

«Квітуча Україна – квітучий Кривий Ріг»

 

 

 

 

 

Реконструкція квітника

«Нове життя» на території Станції юних натуралістів

 

 

 

 

 

 

Керівник проекту:

Шишова Волошина Оксана Ігорівна,

Керівник гуртка «Юні квітникарі»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

м. Кривий Ріг, 2022

 

ЗМІСТ

 

ВСТУП……………………………………………………………………………..3

  1. Характеристика території……………………………………………….…6
  2. Робота над проектом
    1.           Основні вимоги до вигляду та загальна характеристика нової композиції………………………………………………………...….9
    2.           План композиції «Нове життя»………………………………...….9
    3.           Коротка характеристика рослин, які використані у проекті…………………………………………………………..…..10
    4.           Втілення проекту……………………………………………..…….13

ВИСНОВКИ……………………………………………………………………...15

ПЕРЕЛІК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……………………………………….16

 

ВСТУП

 

В наш час, у суспільстві величезна увага приділяється естетичному вихованню молодого покоління. Одне з найважливіших завдань у справі всебічного виховання молоді полягає в тому, щоб прищепити їй любов до рідної природи, виховати потребу дбайливого ставлення до багатств нашої країни та їх примноження.

Квіти – це прикраса та багатство нашої Батьківщини. Вони широко застосовуються для озеленення міст, вулиць, парків тощо. З давніх давен квіти є супутниками людини протягом усього її життя. Особливе значення має декоративне озеленення освітніх закладів, яке виконує роль не лише оздоблення навколишньої території, але й допомагає естетичному та екологічному вихованню гуртківців, служить яскравим живим посібником для навчання природничим наукам.

Наш заклад, Станція юних натуралістів Тернівського району, широко використовує квіти та роботи, пов’язані з їх вирощуванням й створенням декоративних насаджень для втілення цієї виховної мети. Отримавши нове приміщення в 1998 році (колишній дитячий садочок),  з всіма його прикрасами: пісочницями, старими дерев’яними павільйонами та напівзасохлими деревами, зіштовхнулися з проблемою оздоблення даної території.

Тоді була поставлена мета: привести територію закладу у відповідний стан до роботи гуртків еколого-натуралістичного напряму. Перший директор закладу, Цурікова Ніна Борисівна, доклала дуже багато зусиль, спрямувала сили усіх педагогів на розвиток озеленення території закладу та утримання її на високому рівні. Спільними зусиллями всіх працівників СЮН та його вихованців протягом декількох років була проведена велика робота по реконструкції земельної ділянки закладу: оновлено дендрофлору, створено безліч квітників різних форм.

Територія нашого позашкільного закладу освіти почала слугувати надійним помічником в роботі гуртків всіх напрямів, які існують сьогодні на СЮН: вихованці гуртків зоологічного профілю вигулюють тут своїх улюбленців, заготовляють для них на зиму солому; «Юні квітникарі», «Юні овочівники» та «Юні знавці лікарських рослин», тощо вирощують та доглядають рослини за профілем своїх гуртків, проводять дослідну роботу; вихованці «Аплікація з соломки» вирощують жито, яке потім використовують у поробках; вихованці гуртків художньо-естетичного напряму знаходять тут натхнення для виготовлення нових цікавих виробів мистецтва.

З 2008 року почав свою роботу гурток «Аматори  зеленої архітектури» на чолі з директором закладу Цуренковим Андрієм Дмитровичем.  За цей час багато чого зроблено: перебудовано центральний квітник, створено нову рабатку, перебудовано декоративні доріжки, завершена робота по альпійській гірці «Затишний куточок». Робота триває постійно, втілюються нові ідеї.

Час плине, і кожен новий представник нашого колективу привносить своє та доповнює вже існуюче, так з 2019 року керівником гуртка «Юні квітникарі»  Шишовою Волошиною Оксаною Ігорівною та її вихованцями була закладена реконструкція клумби «Палітра осінніх фарб»; 2020 року, проектували клумбу «Равлик: операція перевтілення».  Робота в поповненні колекції хризантем та в реалізації проектів триває, однак на цьому ми не спиняємось.

Наш заклад традиційно, кожен рік, бере участь в міському конкурсі-огляді на кращий благоустрій та озеленення території. І кожен рік ми отримуємо високу оцінку своєї праці – перемоги на районному та міському рівні.

В рамках плідної співпраці з Зеленим центром МЕТІНВЕСТ в 2021 році був розроблений проєкт  «Квіткові барви як натхнення», на реалізація якого наш заклад отримав  насіння квітучих рослин.

Мета цього проекту: реконструювати стару клумбу біля входу до станції, створивши гарний сучасний комплекс зеленої архітектури, що поєднує у собі багато різних форм. З огляду на те, що є, і що ми хочемо отримати, новий квітник отримав назву – «Нове життя».

Завдання проекту:

  • Спроектувати нові декоративні форми: кам’янисту гірку, клумбу;
  • Підібрати асортимент квіткових рослин та декоративних кущів і дерев, які добре пристосовані до сонця, напівтіні та посушливої місцевості та відповідають естетичному задуму;
  • Поетапно втілити проект.


ХАРАКТЕРИСТИКА ТЕРИТОРІЇ

КПНЗ «Станція юних натуралістів Тернівського району» КМР має навчально-дослідницьку земельні ділянку загальною площею 3209м2. Це дає можливість проводити практичну роботу в дослідницькому та сільськогосподарському напрямах діяльності.

Земельна ділянка СЮН має такі відділи:

  • Овочевих культур, площею 486м2,
  • Садівництва, площею 160м2,
  • Дендрологічний – 236м2,
  • Лікарських рослин – 70м2,
  • Квітникарства – 1057м2,
  • Газон – 1200м2.

Відділ овочевих культур. Свої знання та вміння, отримані на гуртку «Юні овочівники», юннати застосовують на навчально-дослідній ділянці відділу овочевих культур. Вихованці гуртка набувають тут навички роботи на землі, догляду за рослинами та оволодівають основними прийомами агротехніки.

З ранньої весни до пізньої осені проводять діти різноманітні практичні роботи на ділянках: обробляють ґрунт, садять та доглядають овочі, збирають насіння, заготовляють овочі на зиму для годування кроликів. Продукція, вирощена на овочевих ділянках та на спеціальному газоні, де висіяна люцерна, використовують для годівлі тварин зоокуточка та кролеферми.

Провідними темами дослідно-експериментальної роботи є досліди щодо засобів вирощування головних овочевих видів, таких як: картопля, томати, огірки.

Відділ дендрології – найстаріший відділ. Перші дерева тут були висаджені ще з початку побудови колишнього гуртожитку. Тобто, вік найбільших дерев гіркокаштану кінського та ялини звичайної вже становить близько 60 років. Пізніше приєдналися й інші породи дерев та кущів. За часів існування нашого закладу на цій території було значно оновлено склад деревних порід. Видалені старі дерева гіркокаштану, насаджені нові види декоративних кущів та дерев.

На даний час ми вирощуємо та доглядаємо 25 видів деревних рослин: сосна кримська, туя західна, ялина лісова, береза бородавчаста, горобина звичайна, гіркокаштан кінський, горіх волоський, верба біла, дуб звичайний, калина, шовковиця, спірея Вангутта та верболиста, форзиція європейська, сніжноягідник, бобівник трилистий, ялівець татарський, самшит, аморфа, айва японська, кизил червоний, бузок звичайний, бирючина, глід зморшкуватий.

Під час реконструкцій квітників на нових композиціях юннати все частіше використовують декоративні чагарники: самшит, ялівець, спірею Вангутта, які були вирощені на території закладу.

Також було висаджено 16 нових саджанців бузку двох декоративних сортів: з фіолетовими та білими квітами.

Восени юні лісівники-дендрологи висадили на території закладу 1 саджанець гльоду м’якоплідного, 4 саджанця ялівцю та 2 саджанця туї. Встановлено догляд та спостереження за молодими саджанцями.

Відділ садівництва та ягідних культур досить молодий. Основна робота проводиться в літній період. Вирощують 13 сортів фруктових кущів та дерев, плоди яких є джерелом вітамінів: абрикос червонощокий, груша красуня Клаппа, яблуня Флорина, ренет Симиренка, вишня чорнокорка та войлочна, полуниця Ельвіра, аґрус, смородина чорна та біла львів’янка, горобина чорноплідна, ожина східна.

Відділ лікарських рослин налічує невелику кількість рослин. В останні роки на ділянці вирощують гісоп, ехінацею пурпурову, лаванду, шавлію лікарську, фенхель, м’яту перцеву та міську, звіробій, собачу кропиву, валеріану лікарську, чебрець. Рослини цього відділу слугують об’єктом досліджень та зразком лікарської сировини на заняттях гуртків «Лікарські рослини», «Юні знавці лікарських росли» та використовуються під час масових екологічних заходів.

Відділ квітникарства – найбільший та найбагатший на різноманіття видів рослин. Його колекція почала створюватись з 1998 року, коли на СЮН прийшла працювати досвідчений фахівець з озеленення Стадник Валентина Петрівна й відновила роботу гуртків «Юні квітникарі» та «Любителі зеленої архітектури». Саме вона разом зі своїми вихованцями впроваджувала у життя всі плани з реконструкції та оптимізації озеленення закладу.

В 2014 році юннати доглядали за 76 видами різноманітних квітів та декоративних кущів. Зібрана велика колекція однорічних та багаторічних декоративних рослин. На території розташовано наступні декоративні квіткові форми: прямокутні клумби, круглі клумби, бордюри, рабатки, кам’яниста гірка. Юні квітникарі продовжують перебудову квітників. Перебудовуються прямокутні клумби, «равлик».

Напередодні виконання задуму нового проекту ми налічували на території 10 квітників різноманітної форми. Також є вузька рабатка з лілійнику на північному боці закладу – з боку вулиці. Там інші види рослин не витримують слабкої освітленості.

 

  1. РОБОТА НАД ПРОЕКТОМ
    1.           Основні вимоги до вигляду та загальна характеристика нової композиції.

 

З розвитком ландшафтного дизайну практично на кожній ділянці, де не саджають овочі, розташовують альпійську гірку, доповнюючи її невеличкою водоймою. І це логічно, адже викопану землю не треба нікуди вивозити, достатньо усього обкласти камінням.

Основна мета благоустрою кожної ділянки – досягти гармонії. Однак треба враховувати, що висадженим рослинам треба розростися, деревам укорінитися, кущикам прижитися. На це треба і час і місце, тобто з часом кожна рослина буде займати все більше і більше місця.

Як кажуть «Зустрічаєм по одежині…», тож квітник біля входу до станції хочеться зробити яскравим, щоб підіймав настрій і головне, щоб квітнув майже завжди.

Квітничок має чітко сформовані межі, прямокутної форми, з визначеними розмірами (570х980см). Однак ми вирішили не зациклюватись на геометричній фігурі, а зробити його хоч і меншим за розміром, однак більш «вільним». Ту частину, яка не буде засаджена квітами – покрити декоративним камінням. Це захистить квітник від росту бур’янів.

 

  1.           План композиції квітнику «Нове життя»

 

Роботу над проектом ми детально розподілили на наступні етапи:

  1. Розмітка ділянки;
  2. Внесення добрив, покращення складу ґрунту;
  3. Засадження основних кущів та квітів;
  4. Розміщення декоративного каміння на вільному місці.

 

  1.           Коротка характеристика рослин, які використані у проекті

 

Самшит – Buxus

Повільноростучий вічнозелений кущ. Листя супротивні, округлі, цільнокраї, кожисті. Квітки дрібні, однополі, в пазушних суцвіттях, ароматні.

Використання: це одна із самих давніх декоративних рослин, які використовувались для озеленення та в декоративному садоводстві. Цінується за густу гарну крону, блискуче листя та здатність добре переносити стрижку, що дозволяє створювати із них живі ізгороді, бордюри, а також довго тримаючі форму фігури.

Мак східний - Papaverorientale

Це багаторічна рослина з міцними щетинистими стеблами висотою 80 — 100 см. Квітки поодинокі, діаметром до 18 см, яскраво-червоного кольору. В основі пелюсток є чорні, темно-фіолетові або коричневі оксамитові плями. Існують сорти з махровими квітками. Листя велике ворсисте світло-зеленого кольору. Листя відмирає після цвітіння, а восени після дощів знову з'являються розетки з молодим листям.

Гвоздика китайська - Dianthuschinensis

Гвоздика китайська росте у вигляді куща. Висота стебел досягає 0,5 м. Листя парні, вузькі, довгі, у деяких сортів — закручені. Карликові види досягають у висоту до 15 см. Період цвітіння з червня по серпень. Цвіте білими, рожевими, бордовими квітами, характерна особливість — прорізи і смужки насиченого бордового кольору на пелюстках.

Цинія махрова

Складається з незліченної кількості вогненно-яскравих пелюсток. Майорці (панські квіти) на фото дуже гарні, але насолодитися ними по справжньому можна тільки в саду, коли вітерець і зелені листочки шепочуть вам про щасливі хвилини, а сонячні відблиски на помаранчевих квітках обдаровують теплом і гармонією. Цинію нескладно виростити, а при найменшій турботі, вона обдарує яскравим цвітінням на все літо, до заморозків. Використовують сорт в рабатках, міксбордерах, альпінаріях. Суцвіття досить граціозні, тому підходять для букетів. Цинії гарні в одиночних посадках, святково виглядають з ромашками або айстрами.

Лобулярія морська «Сніговий килим» - Lobulariamaritima

Лобулярія — популярний для декорування дачних і садових територій квітка з яскравим забарвленням. Висаджують на клумбах, уздовж доріжок або квітниках, а також «селять» в підвісні кашпо, де вона утворює пухнасту, ароматну і щільну кульку. Ця рослина відноситься до низькорослих, ґрунтопокривних, тому використовується для створення фону на великих клумбах, а також для декорації терас, балконів, зони ганку.

Чорнобривці низькорослі

Низькорослі чорнобривці дуже затребувані серед садівників. Ці квіти мають різноманітний окрас і форму, невибагливі до умов вирощування. Вони можуть прикрасити будь-яку клумбу, парк, площа або сквер.

Петунія ампельна «Лавина бордова» таПетунія «Унікум суміш»

Однорічна рослина. Широко використовується для оформлення клумб, рабаток, бордюрів, ваз, балконів, груп на газонах, посадок великими масивами. Стебло спочатку тонке прямостійке, а потім сланке, густогіллясте, довжиною 20-75 см, опушене. Цвіте надзвичайно пишно і рясно від червня до пізньої осені.

Квітки петуній — поодинокі прості або махрові, 5-10 см у діаметрі, воронкоподібні, запашні, різного забарвлення, смугасті: від білого до темно-червоного та фіолетового.

Моховинка шилошиста

Яскравої зелені додасть дана рослинка, яка представляє собою ґрунтопокривну рослину.

Колеус - Coleus

Колеус — багаторічна невисока трав’яниста рослина. Життєва форма — напівкущик. Стебло колеуса ребристе, чотиригранне, м'ясисте. В процесі росту нижня частина стебла дерев′яніє. Висота рослини залежить від виду: від 10 до 80 см. Листя природних видів колеусу нагадують кропиву. Листя опушене, серцеподібне, супротивне, зубчасте. В залежності від виду листова пластинка має розмір від 2 до 15 см. Забарвлення листя  різнобарвне — поєднання зеленого, бордового, жовтого, червоного кольорів. Воно може бути як однотонне, так і яскраве, з кольоровими прожилками, плямами, смужками, крапками, каймою по краю. У колірній палітрі листя колеуса відсутній тільки чистий синій колір, його замінює глибокий темно-фіолетовий. Квіти дрібні блакитні або лілові, зібрані в колосоподібні суцвіття.

  1.           Втілення проекту

 

Влітку цього року Зелений центр МЕТІНВЕСТ виділив для нашої станції насіння різних квітів для озеленення нашої території. Звичайно, почали ми з проектування майбутнього квітника.

Зараз квітник має такий вигляд.

Та загальний вигляд клумби аж ніяк не надихає на плодотвірну роботу і не додає настрою.

Наш квітник під назвою «Нове життя» буде виглядати приблизно так. Самшит, що вже не один десяток років росте собі у куточку, там і залишиться. Доповнять загальну картину декоративне каміння, що буде створювати штучний потічок, а розбавляти фарби будуть квіти, цвітіння яких змінює одне одного.

1 – Самшит

2 – Мак східний

3 - Лобулярія морська «Сніговий килим»

4 - Гвоздика китайська

5 – Чорнобривці низькорослі

6 – Петунія «Лавина бордова»

7 – Петунія «Унікум суміш»

8 - Моховинка шилошиста

9 – Колеус

10 – Цинія махрова

 

 

Всього буде використано 3 види багаторічних рослин, 1 вид кущів та 6 однорічних видів, які згодом заміняться багаторічниками. Увесь простір між рослинами буде заповнено декоративним камінням.

 

ВИСНОВКИ

 

  1. Територія нашого закладу дуже гарна, має різноманітні квітники та дослідні ділянки, які суттєво допомагають в роботі усіх гуртків закладу.
  2. Даний проект ми плануємо завершити восени наступного навчального року.
  3. Новий квітник буде чудово підіймати настрій усім відвідувачам та працівникам.

 

ПЕРЕЛІК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

 

  1. Г.Є. Мисник «Сроки и характер цветения деревьев и кустарников». Киев «Наукова думка», 1976, 390с.
  2. Журнал «Цветоводство» №4, 1998.
  3. https://ecoportal.info/xvojnye-derevya-rasteniya/
  4. https://sad.ukr.bio/ua/articles/10903/
  5. https://zelenasadyba.com.ua
  6. https://rastenievod.com/samshit.html
  7. https://domiksad.net

 

 

 

 

 

1

 

doc
Додано
12 січня 2022
Переглядів
365
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку