Наукова робота: "Сон-трава в балці Приворотна"

Про матеріал
Червона балка Північна знаходиться на околицях міста Кривий Ріг. Сьогодні вона потерпає від допитливих туристів, випасання худоби, дачників, вогню та знищення кар'єрними відвалами. Нещодавно, територію балки зробили екомітечком. На спорудах старого мосту, які знаходяться на території балки, влаштували скалодром та стрибки з 30метрової висоти. Великих втрат зазнали і продовжують зазнавати квіти, комахи, птахи та тварини.
Перегляд файлу

ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

КРИВОРІЗЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

КОМУНАЛЬНИЙ ПОЗАШКІЛЬНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

“СТАНЦІЯ ЮНИХ НАТУРАЛІСТІВ ТЕРНІВСЬКОГО РАЙОНУ”

КРИВОРІЗЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

 

 

 

 

 

 

Різновиди та розповсюдження сон-трави в балці Червоній Північній

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вихованка гуртка:

Лобащук Аліна Сергіївна

керівник роботи: керівник гуртка

«Юні квітникарі»

Шишова Волошина

Оксана Ігорівна

 

 

 

 

 

 

 

м. Кривий Ріг

2021

 

Зміст

 

Вступ……………………………………………………………………………….3

РОЗДІЛ 1. Ландшафт балки Червона Північна…………………………….5

РОЗДІЛ 2. Різновиди та розповсюдження сон-трави в балці Червона Північна

2.1. Різновиди сон трави………………………………………………………….7

2.2. Дослідження чисельності сон-трави в балці Червона…...………………..10

2.3. Особливості розмноження сон-трави……………………………………10

2.4. Природоохоронна діяльність……………………………………………….11

Висновки…………………………………………………………………………13

Список використаних джерел…………………………………………………..14

Додатки…………………………………………………………………………...15


Вступ

 

Існує в нашій природі дуже цікава та загадкова рослина – простріл сон трава. Коли сходить сніг, та пригріває сонечко, з’являються незвичайні квіти, схожі на маленькі тюльпани, фіолетово-пурпурового кольору з жовтою серединкою, пухнастим стеблом та листячком. Іноді квіти мають і світло-бузкові, жовтуваті або рожево-білі відтінки.

Ці багаторічні трав’янисті рослини родини Лютикових налічують близько 40 видів. Деякі види занесені до Червоної книги.

З цією рослиною у різних народів пов’язані легенди, що і має відображення в самій назві. Колись давно, коли Диявол ще був янголом, але вже повстав проти Бога, він був скинутий на землю разом зі своєю свитою. Від гніву Всевишнього Сатана та демони сховались у траві, та Архангел Михайло послав стрілу. Стріла прострелила траву, демони разом з Дияволом провалились до пекла. А квітка, в яку потрапила стріла, отримала чарівні властивості.

Усяка нечисть боїться його та біжить геть. По народним повір’ям, простріл допомагає від зглазу та порчі. Якщо носити простріл при собі, то захистиш себе від злих підступів та нещастя. Якщо при будівництві будинку під куток покласти простріл, то це захистить будинок від грози та пожежі, а життя в домі буде щасливим. Рослина також допомагає вилікувати рани, що заподіяні гострою зброєю.

Друга назва рослини – сон-трава, - також має стародавнє коріння. Властивість наганяти сон помічено стародавніми травниками та знахарями, що відобразилось в епосах та переказах різних народів. Наприклад, в скандинавських переказах є згадка про те, що колись під голову Брунхільди поклали сон траву і вона в той же час заснула. Говорять, що від цієї квітки хмеліють ведмеді навесні, а заснув на цій траві, мисливець може проспати до кінця весни.

Зустрічається ця загадкова квітка і в умовах нашої місцевості. От наприклад в балці Червона Північна. Та через розташування цієї балки і часті відвідування людей сон трава там вже на межі зникнення. Так, за дослідженнями весни 2017 року нами було помічено лише 7 кущиків. Зникнення рослини пов’язане з діяльністю людини, адже кожної весни значна частка балки охоплюється вогнем, а ще на схилах балки постійно випасають велику рогату худобу. Та й охочих забрати красиву квіточку до себе на клумбу під будинком, або на дачу, досить багато. Саме в цьому і є актуальність нашої роботи.

Мета: дослідити ареал розповсюдження та різновиди сон-трави, які ростуть у балці Червона Північна.

Завдання:

  1. Дослідити ландшафт та флору балки Червона Північна.
  2. Зібрати та проростити насіння сон трави на території Тернівської СЮН.
  3. Висадити молоді рослини на різних ділянках балки Червона Північна.

Предмет: Сон-трава.

Об’єкт: Сон-трава, що росте в межах балки Червона Північна.

Методи та методики:

  • Дослідження літературних джерел;
  • Спостереження;
  • Облік чисельності.

Робота складається з двох частин, вступу та висновку. У першій частині ми досліджували саму балку: її ландшафт, флору. В другій, практичній, частині – пророщували насіння сон трави двома способами та проводили безпосередньо висадку молодих рослин.

Дослідження проводилось з весни 2017 по весну 2021 роки.

 

 

 

РОЗДІЛ 1. Ландшафт балки Червона Північна

 

Червона Балка Північна  ландшафтний заказник загальнодержавного значення в Україні. Розташований у Тернівському районі, на території північно-західної околиці міста Кривого Рогу, колишнє р/у ім. Леніна.

Площа заказника — 28,3 га. Оголошений об'єктом природно-заповідного фонду постановою РМ УРСР від 12 грудня 1983  49.

Площа балки становить 54,3 га, довжина 36 км. По днищу балки протікає струмок, який бере початок із ставків у селищах Романівка та Чапаєво, поблизу мікрорайону ім. Леніна. Закінчується на межі з дачним кооперативом «Восход», від якого починається Ленінське водосховище, що виходить до автомобільної траси на Веселі Терни. У балці на денну поверхню виходять породи продуктивної залізорудної товщі палеопротерозойського віку, відслонюються сланцеві та залізисті горизонти, які утворюють невеликі за розмірами розрізнені скельні виходи на обох схилах. Трапляються також брили імпактитів та відслонення пісковиків зі скам'янілими рештками рослин. Існує версія спеціалістів, що 360–400 млн років тому в районі сучасних Тернів впав метеорит і утворив кратер, на місці якого тепер розташована балка Північна Червона.

Вперше ця територія була взята під охорону як геологічний заказник місцевого значення в 1974 році. Систематичне вивчення рослинного світу балки було розпочате ще в 1972 році науковцями Криворізького відділення Донецького ботанічного саду. У 1983 році територію балки площею 28,3 га оголошено ландшафтним заказником загальнодержавного значення. А в 1988 році заповідна територія збільшилася ще на 26 га за рахунок заказника місцевого значення  Балка Північна Червона.

 


РОЗДІЛ 2. Різновиди та розповсюдження сон-трави в балці Червона Північна

 

2.1. Різновиди сон трави

 

Більшість рослин, що входить в рід прострілів, являються крайнє цінними, захищеними Червоною Книгою. В дикій природі їх неможна не тільки викопувати, а й зривати квіти. Викопування рослини – марна трата сили та часу, оскілки ці рослини не розмножуються вегетативно. І спромогтись на протизаконні, тянущі за собою адміністративну та кримінальну відповідальність дії, в разі з прострілами означає лише одне: знищення своїми руками безцінних ендеміків.

Із 40 розповсюджених видів, в декоративному садівництві використовують всього лише близько 15 видів. При цьому, розібратись в класифікації прострілів непросто: за сучасними ботанічними даними, простріли розглядають як частину, секцію роду анемон.

У більшості рослин, відомих нам як простріли, є й інше ім'я: досить замінити родове Pulsatilla на Аnemone, і ви отримаєте найбільш сучасну варіацію назви. Але такі тонкощі не скасовують головного: при всій схожості в деталях, будь-який садівник відрізнить простріл від звичайних садових ветрениць. Адже ці рослини особливі і за своїм опушуванням, і за характером. Та й поширюють простріли під «старими» іменами.

Давайте познайомимось з кращими садовими прострілами, насіння яких можна зустріти в продажі, та в природі.

Простріл звичайний (pulsatilla vulgaris) – найбільш різноманітний з точки зору сортів і форм вид сон-трави (Додаток Б). Пагони виростають всього лише до 20 см у висоту, вінчаються поодинокими, розпускаються до листя квітками дзвонові форми з красивими загостреними пелюстками. Листя розсічені на вузькі, ниткоподібні частки, при цьому зелень кається дуже густий.

 

Є у звичайного прострілу і багаточисленні сорти з найрізноманітнішою кольоровою гаммою – від білих до бузкових, лілових, пурпурових, червоних відтінків.

Яскравий простріл розкритий (pulsatilla patens) – головний конкурент простріла звичайного (Додаток В).  Ця рослина дуже пластична і по висоті (від 7 до 50см), і по забарвленням квітів.  Листя пальчасті, зібрані в лутовки, з’являються тільки після квітнення та мають серцевидні форми долей.

Простріл жовтіючий (pulsatilla flavescens) - чудова велика рослина з пишною розеткою прикореневого листя, що досягають у висоту 30 см (Додаток Г). Правда, розкішне різьблене листя з'являється вже після квітконосів, також вражаючих своєї півметровою висотою. Прямостоячі витончені дзвіночки з лимонно-жовтим забарвленням досягають 6 см у діаметрі.

Забарвленням своїх квіток - синім, ультрамариново-насиченим - виділяється рідкісний вид простріл сумнівний (pulsatilla ambigua). Розчепірені, ошатні дзвіночки всього до 2 см в довжину нехай і невеликі, але дуже красиві, никнуть в бутонах і поступово піднімають, розкриваючись (Додаток Д). Прикоренева розетка пишна, листя великі, розсічені, формують розетку діаметром до 30 см, відмінно підкреслює 40-45-сантиметрові квітконоси, які з'являються в кінці квітня.

Не менш чарівна крихітка до 30 см у висоту - простріл Халлера (pulsatilla halleri), у нас більш відомий під ім'ям прострілу кримського (pulsatilla taurica). Він цвіте близько 1 місяця в квітні-травні, виділяється волохатими квітконосами, яскраво-ліловими квітками з пишним жовтим центром, що дивляться вгору високими, до 10-15 см прикореневими яскравими листям.

Радісний і сонячний простріл золотистий (pulsatilla aurea) завжди виглядає більшим своїх розмірів (Додаток Є).

Досягаючи у висоту 35 см, він виділяється яскравими, густо-розсіченим листям, дивно пишною опушкою і довгими черешками. Але дивно яскрава і щільна зелень - лише красивий фон для квіток, які досягають 6 см в діаметрі повністю розкритих з широкими пелюстками і найяскравішим золотистим забарвленням.

Зацвітає золотистий простріл тільки в червні, як ніби сповіщаючи про прихід літньої спеки (Додаток Ж). При цьому зелень і квіти розкриваються одночасно.

Пониклі квітки на зігнених витонченою дугою квітконосах характерні і для прострілу лугового (pulsatilla pratensis). Приглушено-лілове забарвлення з цікавими акварельними переходами тону, що з'являються після зацвітання перисторозсічені сріблясті листя і удавана оксамитової галявина роблять його дуже зворушливим (Додаток З). У цього виду найбільшою популярністю користується форма nigricans з чорнильно-ліловими квітками.

Сон білий (pulsatilla alpina) - скромна багаторічна рослина з кремовими, білими або жовтими квітками, що розпускаються з травня і до серпня (Додаток З). Він відрізняється від інших прострілів меншою симетричністю квітки, більшою варіативністю форми пелюсток. У висоту листя обмежуються 10 см, пагони - 20 см

Простріли здатні здивувати будь-якого садівника ще одним незамінним якістю - мінливістю. У цієї рослини легко відбувається гібридизація, і нові екземпляри і різновиди можуть виникати вже на вашій ділянці. Якщо ви вирощуєте кілька видів прострілів, то швидше за все відбудеться перехресне запилення і крім ваших улюбленців, з насіння зійдуть і зовсім несподівані за забарвленням і формою квіток екземпляри. Тому простріли так добре підходять для колекціонування: чим більше рослин ви зберете, тим більше вони вас здивують.


2.2. Дослідження чисельності сон-трави в балці Червона Північна

 

Дослідження Червоної балки Північна, проводилось з весни 2017 року, тобто, на протязі трьох років (Додаток Й). Кожного дня, вже напротязі декількох років місцеві жителі випасають велику рогату худобу на схилах балки, адже завдяки протікаючому  струмочку, трава тут завжди зелена та соковита. Та зелень, що не з’їдається коровами – просто витоптується. А ще поряд з балкою на опорах старого залізо дорожнього мосту облаштували скалодром та роуп-джампінг. І хоч організатори і виступають за збереження природи, та за великою кількістю відвідувачів слідити неможливо: хтось та й зірве квітку для букетику.

Збільшення збору квітів відбувалось і на передодні свята 8 березня. Так, нами було помічено двох жіночок, які збирали букети для продажу до свята.

Все це і веде до різкого зниження чисельності рідкісної рослини Сону чорнійочого.

 

2.3. Особливості розмноження сон-трави

Розмножують цю багаторічну рослину насінням (додаток К) та розсадою (додаток Л). Пересадити дорослу рослину досить важко, адже корінь у неї довгий, при викопуванні обов’язково пошкодиться і кущик загине. Насіння висівають восени, ящик виносять в садок з настанням зими і ховають під снігом. Та кращий результат дає насіння, яке посіяне навесні – для отримання розсади на початку весни, а в відкритий ґрунт – в останній місяць весни.

Схожість насіння при нормальних умовах зберігається 2-3 роки.

Щоб висадити насіння у відкритий ґрунт, його спочатку оброблюють фунгіцидом (ми використовували «Фундазол»), а саме насіння – стимулятором росту, потім:

  • Роблять неглибокі борозди;
  • Розсівають насіння;
  • Присипають невеликою кількістю піску або ґрунту;
  • Зволожують;
  • Накривають плівкою, яку періодично піднімають для провітрювання.

Для вирощування розсади, насіння висівають в ємкості з субстратом у вигляді рихлої ґрунтової суміші (додаток М). При цьому потрібно врахувати таку особливість, як розтягнутий період проростання – перші ростки можуть з’явитися через 2 тижні, а останні через півтора місяця. Увесь цей час ґрунт помірно поливають, захищають від прямих сонячних променів. Після появи у сіянців 2-х листків (додаток Н), їх пікірують у глибокі горщечки діаметром від 60 до 80мм. Маленькі рослини систематично поливають та кожні два тижні вносять збалансовані добрива.

Якщо розсада вийшла досить міцною, то вже у серпні або вересні її можна висаджувати у ґрунт на постійне місце.

Досліджуючи наукові джерела, ми знайшли і інші рекомендації, а саме:

  • Залишити сіянці у горщечках;
  • Викопати невеликі траншеї наприкінці осені;
  • У ці заглиблення поміщують горщечки;
  • Утеплюють боки ґрунтом або торфом.

Квіти з’являться вже на другий рік.

Нам вдалось проростити невелику кількість насіння сону чорніючого. Дані рослини ми плануємо висадити на схилах балки Приворотна (це планувалось у минулому році, та попри карантин не вийшло), та у Червоній балці Північна з метою відновлення наявності, а в подальшому і чисельності рослин.

 

 

 

2.4. Природоохоронна діяльність

 

Багато видів сон-трави (Сон кримський, Сон великий, Сон лучний (чорніючий), Сон розкритий, Сон Шерфеля (білий) занесені до списків зникаючих і рідкісних рослин – Червоної книги України.

Різні види сон-трави успішно культивуються на садових ділянках. Віддають перевагу злегка затіненим ділянкам без зайвої вогкості. Розмноження відбувається виключно насінням, які утворюються після цвітіння. Можливе отримання і гібридних форм. Висів проводять весною в прогріту землю, або ж у червні-липні, безпосередньо після збору насіння.

Можна висіяти в теплиці в березні, що прискорить подальший розвиток рослин.

Латинська назва означає «штовхати», це пов’язано з тим, що від найменшого вітру рослина починає качати головками, немов її хтось штовхає. З назвою рослини пов’язано багато легенд, які тільки підкреслюють красу і самобутність квітки.

 


Висновки

 

Проводячи спостереження та облік чисельності, а в процесі і наявності сон трави в Червоній балці,  ми побачили як стрімко вона зникає.

На жаль, на сьогодні майже не залишилося ніяких позначок про те, що балка Північна Червона є заповідною. Лише біля дачного кооперативу на лівому боці струмка збереглася одна-єдина табличка, яка інформує про те, що балка Північна Червона є об’єктом природно-заповідного фонду України і охороняється законом. Дуже прикро, але в дійсності територія нічим та ніким не охороняється. Тут випасають худобу, збирають дикі рослини, палять багаття, залишають масу сміття відпочивальники -„туристи”. Офіційно балка підпорядковується відділу архітектури та містобудівництва міськвиконкому. Але ж кому є діло до якоїсь там балки на околиці міста?..

Досліджуючи наукові джерела, ми з’ясували, що можна проростити насіння і в домашніх умовах. Перші такі саджанці були висаджені в балці Приворотна (за планом минулорічної наукової роботи) та Червона Північна вже цієї осені.

 


Список використаних джерел

  1. https://uk.wikipedia.org/wiki
  2.  «Первоисточники – чистые родники». Книга первая. Александр Петров. Днепропетровск, 2011, с. 153, 154.
  3. https://redbook-ua.org
  4. https://mayak.org.ua/news/pochemu-nelzja-sryvat-prodavat-i-uzh-tochno-ne-stoit-pokupat-pervocvety/
  5. https://kdpu.edu.ua/pryroda-kryvorizhzhia.html
  6. https://web.archive.org/web/20131004232342/http://www.libr.dp.ua/region/zapovedn.htm
  7. https://psk.at.ua/blog/2008-10-28-2

 

 

 


Додатки

Додаток А. Карта-схема Червоної балки

Прострел обыкновенный (Pulsatilla vulgaris)

Додаток Б. Простріл звичайний (Pulsatilla vulgaris). © panadero-canonistas

Прострел раскрытый (Pulsatilla patens)

Додаток В. Простріл розкритий (Pulsatilla patens). © Anne Elliott

Прострел желтеющий (Pulsatilla flavescens)

Додаток Г. Простріл жовтіючий (Pulsatilla flavescens). © asergeev

Прострел сомнительный (Pulsatilla ambigua)

Додаток Д. Простріл сумнівний (Pulsatilla ambigua). © Ulla

Прострел Халлера (Pulsatilla halleri)

Додаток Є. Простріл Халлера (Pulsatilla halleri). © alfred lex

 

Прострел золотистый (Pulsatilla aurea)

Додаток Ж. Простріл золотистий (Pulsatilla aurea). © Denver Botanic Gardens

Прострела луговой (Pulsatilla pratensis)

Додаток З. Простріл луговий (Pulsatilla pratensis). © Vojtěch Zavadil

Прострел альпийский (Pulsatilla alpina)

Додаток І. Сон білий (Pulsatilla alpina). © Iman Heijboer

D:\работа\Внешкольники\СЮН\Конкурсы\Сон-трава\фото\DSC_0068.JPG

Додаток Й. Дослідження балки Приворотна

D:\работа\Внешкольники\СЮН\Конкурсы\Сон-трава\фото\IMG_20190513_173915.jpg

Додаток К. Насіння Сон-трави

D:\работа\Внешкольники\СЮН\Конкурсы\Сон-трава\фото\IMG_20190706_122346.jpg

Додаток Л. Розсада Сон-трави

D:\работа\Внешкольники\СЮН\Конкурсы\Сон-трава\фото\IMG_20190514_135002.jpg

Додаток М. Висівання насіння у стаканчики

D:\работа\Внешкольники\СЮН\Конкурсы\Сон-трава\фото\IMG_20190706_122316.jpg

Додаток Н. Проросле насіння готове до пікірування

 

1

 

docx
Додано
12 січня 2022
Переглядів
408
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку