« Пташок викликаємо до рідного краю»

Про матеріал
Мета: виховувати у дітей дбайливе ставлення до природи, розширювати знання про птахів, їх значення у житті людини; розвивати спостережливість, інтерес до навколишнього світу
Перегляд файлу

                          МАР ’ЇНСЬКА РАЙДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЯ

                          НОВОУКРАЇНСЬКА ЗОШ І-ІІІ СТУПЕНІВ

 

 

 

 

 

 

                       Сценарій свята: 

   « Пташок викликаємо до рідного краю»
 

 

 

 

 

                                                                        Хижняк Людмила Миколаївна –

                                                                         учитель географії,

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                     2019

 

Мета: виховувати в дітей дбайливе ставлення до природи, розширювати знання про птахів, їх значення у житті людини; розвивати спостережливість, інтерес до навколишнього світу

Учитель. Весна. Березень. Уже понад тасячоліття слов'янські народи святкують у березні кілька свят: Явдокії—14 березня, Герасима Грачовника — 17 березня, свято сороки—22 березня. Слов'яни з давніх-давен вірили у природні сили, поклонялися богу Сонця, богу Вітрів, богині родючості — Деметрі. Тому весною в березні всюди по селах лунали веснянки, сміх, організовувались ігри, у яких закликали природні сили бути до людей милостивими, добрими. А ще у весняні свята дівчата пекли невеликі, смачні, рум'яні жайворонки, виходили з ними в парк, ліс, на лужок — і підкидали їх: хто вище підкине і зловить, родина того буде забезпечена хлібом і всяким збіжжям на цілий рік. Зловлений жайворонок розламували, розкладали на гілках дерев, щоб пташки склювали, а у знак подяки за доброту людей природні сили не залишать їх без достатку.

Після прийняття християнства свято сороки було назване святом Сорока святих, утім, звичай зустрічати птахів, робити їм добро залишився.

Перелітних птахів у різні часи зустрічали по-різному. Але всюди і повсякчас перелітні птахи несли надію на тепло, на сонце, на краще життя.

Ведучий 1. Доброго дня усім, хто зібрався у цьому залі. Теплих посмішок вам, чудового настрою, бо в нас сьогодні весняне свято – день зустрічі птахів
« Пташок викликаємо до рідного краю
Летіть дорогенькі на рідну земельку.»

Ведуча 2. Вітаємо усіх, кому вже набридла ця холодна зима. Давайте сьогодні разом розтопимо її останній лід веселим весняним настроєм. 
1 ВЕДУЧИЙ: А зараз розпочинаємо наше свято. Ми маємо декілька команд, які вже кілька днів готувались до цього свята, збирали приказки (вірші, пісні) про птахів, майстрували шпаківні, малювали емблему, практикувались у визначенні птахів в польових умовах, працювали з літературою, адже від цього залежить якість виступу кожної команди.

Прошу приготуватись нашому поважному журі до оцінювання результатів підготовки команд. Нагадую присутнім хто ж входить до складу журі…

А тепер давайте запросимо наші команди. Журі оцінює відповідність темі і оригінальність назви команди, емблему команди і девіз.

(Проходить представлення капітанами своїх команд, захист назви і емблеми).

1 Конкурс «Все про птахів»

Запитання.

1. Наука про птахів. (Орнітологія)

2. Що є лише у птахів? (Пір’я)

3. Як орієнтуються птахи при перельотах? (По сонцю і зірках)

4. Хто народжується двічі? (птах) Чому? (Спочатку з’являється яйце, а потім із нього вилуплюється птах)

5. Яку функцію виконує у птахів хвіст? (Гальмо і кермо)

6. Які особливості будови кісток птаха? (Вони легкі, наповнені повітрям)

7. Чому заборонено турбувати птахів, які сидять на гніздах? (Бо вони можуть їх залишити)

8. Який птах має найдовший язик? (Дятел)

9. Який птах може виводити пташенят взимку? (Шишкар) 

 Ведучий 1 :Одним із домашніх завдань було зібрати якомога більше приказок (віршів, уривків пісень) про птахів. Зараз кожна команда зачитає своїм суперникам  першу половину приказки (вірша, уривка пісні) із свого списку, якщо суперникам вдасться правильно її закінчити, то вони отримають додатковий бал, якщо ні, то бал нараховується команді, яка зачитала приказку (вірш, уривок пісні).Наприклад: «Летіла зозуля … та й стала кувати» (проходить конкурс)  Тепер здайте свої матеріали журі, для визначення команди, яка зібрала найбільше приказок (віршів, уривків пісень) про птахів.

Зупинка «Рекордсмени України»

Найбільший серед птахів – гриф чорний. Маса його до 12,5 кілограма, довжина крила – 87 сантиметрів. Його досить легко впізнати з того, як стрімко він спускається з висоти з напівскладеними крилами, витягнутими лапами та піднятим хвостом, з шумом розтинаючи повітря.

Найвищим птахом є журавель сірий. Висота його досягає 120 сантиметрів, а маса – 7 кілограмів. Прилітає в Україну в другій половині березня, а улюбленими його місцями є глухі зарості, болота, очеретяні заплави річок. Гніздо (до 1 метра в діаметрі) мостить на купинах.

Найважчий птах української фауни – дрохва, її маса може становити 20 кілограмів. Такими можуть бути самці, самиці значно менші.

Найменший лісовий птах корольок. Його маса 4 – 5 грамів. Трапляється в гірських і рівнинних хвойних лісах. Його їжа – дрібні комахи, а взимку – частково насіння хвойних порід. Має на голові поздовжню смужку, що нагадує корону (звідси й назва).

 ведучий 1 :  А зараз ми розпочинаємо веселу естафету „Гніздо перепілки”. Перед кожною командою лежить 10-15 гілочок (стеблин очерету) і м’ячик-яйце. Ваше завдання по черзі швидко перенести до вказаного стільця по одній очеретині, будуючи гніздо, а вкінці і м’ячик-яйце. Враховуватиметься швидкість і якість „будівництва”. (проходить естафета).

 Ведучий 2: А зараз конкурс для вболівальників – Курочка Ряба
З ПАПЕРУ ВИРІЗАЮТЬ ФІГУРИ, ЩО ІМІТУЮТЬ ПТАШИНІ ЯЙЦЯ. НА ЦИХ «ЯЙЦЯХ» НАПИСАНІ АНАГРАМИ НАЗВ ПТАХІВ: ПКАШ, РИНКАМАНДА, ОГНІМАЛФ, КЛИКУ, КАВТІЛАС, БУРТЯС.
1. КОЖНОМУ  БОЛІЛЬНИКУ  ВИДАТИ «ЛОТОК ЯЄЦЬ». ЯКИЙ ПТАХ «ВИЛУПИТЬСЯ» З ЯЄЦЬ?
 

зупинка ЦІКАВЕ ПРО ПТАХІВ
- Якби людина мала пташиний апетит, то за день з»їдала б стільки, скільки їсть за місяць
- Полюючи за комахами, стриж за день пролітає 1000 кілометрів.
- Із 100 грамів пуху морського птаха гаги можна пошити шубу.
- Дивно,але у горобця в два рази більше шийних хребців ніж у жирафа.
- Швидкість польоту сокола під час полювання становить 360 кілометрів.
- Ластівка за літо виловлює один мільйон мух,комарів і попелиць.
- Індик бігає швидше за коня.
- Сіра мухоловка прилітає з кормом до гнізда 400 разів на день.
- Найдрібніша пташка –корольок, знищує протягом року 10 мільйонів дрібних комах.
- Шпаки разом із своїми пташенятами за місяць знищують 22 тони сарани.

Ведуча 2.: конкурс «Конкурс капітанів»                                                                 Капітану кожної команди по черзі потрібно назвати якомога більше  птахів. За кожну правильну відповідь команда отримає 1 бал.

Ведучий 1 : конкурс  « Поетичний»(Кожна команда отримує картку з однаковим набором слів і повинна написати невеличкий вірш. За виконання завдання -5балів )

Весна…….

Тепло…….

Ластівка……

Гніздо……

ведучий 2 Перед заключним конкурсом я пропоную нашому журі навести проміжні результати нашого змагання, щоб команди мали можливість зорієнтуватись адже в останньому конкурсі „Гонка за лідером” усе може кардинально змінитись.

(журі наводить результати)

1. Назвіть найважчого птаха в Україні?

 2. Як сова полює вдень?
3. Які птахи видають звуки, схожі на гавкання собаки? Сміх людині Шипіння зміі? Ревіння бугая? Мекання ягняти?
4.Який наш співочий птах може пірнати на дно водойм і бігати по дну?
5. Який птах рухається по вертикальному стовбуру дерева вниз і вгору головою, а який – тільки вгору?
6. У співочих птахів, як відомо співають самці. В яких птахів співаю самки?
7. Який співочий птах весною починає співати раніше за всіх?
8. Який птах переносить своїх пташенят у лапах?
9. В якого птаха насиджує яйця і турбується про пташенят самець? 10.Чи зустрічаються в природі білі галки і горобці?
10 .Який птах полює за комахами присмерком?
11.Які птахи сприяють розселенню в лісі горобини, черемхи, жостеру та інших ягідних дерев і кущів?
ВІДПОВІДІ.
1. Найважчий        і найбільший птах в Україні – дрохва..
2. Біла,          або полярна , сова. Цей птах може бути активним і вдень, її зрозуміло, бо інакше він не зміг би існувати влітку у полярних краях, і сонце не заходить.
3. Самець білої куріпки навесні під час токування видає звуки схожі і гавкання собаки. Звуки, схожі на голосний сміх, видають лісові птах Філін і сіра сова, а також морський птах чорноголовий марти Крутиголовка – невеликий птах, лякаючи ворога, погрозливо крути¬головою, відкриває рот і сичить, як змія.. Самець великого болотного птаха, якого в народі прозвали бугаєм, навесні, опустивши дзьоб в воді видає дуже голосні звуки, схожі на ревіння бугая. Звуки, подібні до мекання ягняти, видає хвостом, що тремтить у повітрі, бекас під час шлюбного польоту.
4. Оляпка.

5. У будь якому напрямі по стовбурі дерева можуть пересуватися повзик і пищуха; дятел пересувається по дереву тільки вгору головою.
6. У снігурів і чечіток. Горихвістка починає співати раніше від інших птахів. Поті!просинається вільшанка, після неї – дрозди, вівчарки, славки, мухоловки пізніше , – зяблики, вівсянки, горобці.
7. Вальдшнеп.
8. У куліка-плавунчика.
9. Так. Білі птахи зустрічаються не тільки серед галок і горобців, а> серед дроздів, кедрівок, зозуль, кібчиків, ластівок.
10. Дрімлюга.
11. Дрозди, омелюхи, стрижі.
ведучий 1:  Зараз наше журі підведе підсумки і визначить переможця. (проходить нагородження переможців)

Ведуча2: Незабаром пташки на тендітних своїх крилах, долаючи великі відстані, прилетять до нас. Ми радо зустрінемо цих маленьких провісників весни.
Ведучий 1: Змайструйте шпаківні – і птахи щиро віддячать вам за допомогу, знищуючи шкідників. Ніколи не руйнуйте гнізд – і їхній спів буде звеселяти вас завжди. Охороняйте і дбайливо ставтесь до братів наших менших! І пам»ятайте: найдорожча для пташки-воля.


 

 

1

 

docx
Додано
26 березня 2019
Переглядів
680
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку