Методична розробка уроку
ТИПИ ПОЖИВНИХ РЕЧОВИН.
Вчителя біології
Білявецького НВК
Бродівського району
Львівської області
Шпотюк Оксани Йосипівни
Тема: Типи поживних речовин
Які харчі, таке й здоров’я.
(народна мудрість)
Мета: визначити основні групи харчових речовин та їх функції;
довести до відома учнів норми фізіологічних потреб у харчових речовинах; звернути увагу, яким чином можна змінити раціон, щоб поповнити його вітамінами; за допомогою тестів визначити ознаки недостатності мінеральних речовин; продовжувати вчити учнів бережливого ставлення до свого здоров’я.
Основні терміни та поняття: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, асиміляція, дисиміляція, обмін речовин, гіповітаміноз, гіпервітаміноз.
Тип уроку: засвоєння нових знань
ХІД УРОКУ
I. Організаційний момент і перевірка домашнього завдання
“Бліц – опитування” – один учень задає запитання іншому... по ланцюжку...
наприклад: Перший закон раціонального харчування. (кількість енергії, яка надходить з їжею, має повністю відповідати витратам організму)
Як можна визначити добову потребу організму в енергії? (помножити ідеальну масу тіла на кількість кілокалорій) і т.д.
II. Мотивація навчальної діяльності.
Як ви думаєте, що необхідно нашому організму для здорового функціонування?
А як ви зможете пояснити епіграф нашого уроку?
III.Вивчення і усвідомлення нового матеріалу.
Основні групи харчових речовин та їх функції
Важливою вимогою до якості їжі відповідно до другого закону раціонального харчування є її хімічний склад. Раціон харчування має постачати організмові всі необхідні хімічні речовини. Раціональне харчування передбачає вживання до 600 різноманітних харчових речовин, усі вони поділяються на 6 основних груп:
Основні функції харчових речовин в організмі людини можна представити у такому вигляді :
Вуглеводи
Джерело енергії
Жири
Білки Ріст, оновлення тканин Мінеральні речовини
Вітаміни
Регуляція обміну речовин Вода
Поняття про незамінні речовини
Серед харчових речовин є такі, які не утворюються в організмі людини та повинні надходити тільки з продуктами харчування. Вони мають назву незамінні, або ессенціальні харчові речовини. Відсутність або недостатність у харчовому раціоні хоча б однієї речовини призводить до захворювання. Науковці відносять до незамінних 66 харчових речовин, тобто фактично у кожній групі харчових речовин є частина незамінних. Щоб в наш організм входили ці речовини, то необхідно вживати за тиждень не менше 30 різноманітних страв (50 продуктів). В організмі людини існує певний запас речовин, але якщо амінокислоти не надходять із їжею, запаси їх зникають за кілька годин, запас вуглеводів виснажується за 10-13 годин, води – за 4 дні, вітаміну А – за 3-12 місяців, Fe- за 3-4 місяці у жінок і за 2,5-3 роки в чоловіків.
Норми фізіологічних потреб у харчових речовинах
Харчові речовини, енергія |
14-17 років (юнаки) |
14-17 років (дівчата) |
Білки, (г) тваринні |
104 52 |
86 43 |
Жири, (г) |
94 |
77 |
Вуглеводи, (г) |
485 |
403 |
Вітаміни: А, мг Д, мг Е, мг В1, мг В2, мг В6, мг РР, мг С, мг |
1,0 2,5 15 1,5 1,8 2,0 20 80 |
1,0 2,5 15 1,5 1,8 1,5 17 80 |
Мінеральні речовини: Кальцій, мг Фосфор, мг Магній, мг Залізо, мг Цинк, мг Йод, мг |
1200 1200 300 12 15 200 |
1200 1200 300 15 13 200 |
Енергія., ккал |
3200 |
2650 |
А зараз розглянемо окремо кожну із груп харчових речовин.
БІЛКИ
( це обов’язковий компонент усіх живих клітин, вони входять до складу абсолютно всіх структур у нашому організмі, є основним пластичним матеріалом, необхідним для формування клітин, тканин, органів, гормонів; 20% тіла людини складається із білків, які входять до складу всіх органів і тканин. Без них неможливе життя, ріст, розвиток, стійкість організму до несприятливих чинників навколишнього середовища. Половина всіх білків знаходиться у м’язах, п’ята частина (20%) – у кістках, хрящах, десята (10%) – у шкірі.
Білки бувають: тваринні (ті, що синтезовані у організмі тварин і містяться у м’ясі, молоці, яйцях, рибі....) та рослинні (синтезовані у рослинних організмах та містяться у хлібі, крупах, бобових ....). У овочах, фруктах і ягодах білків мало.
Вміст білка в продуктах харчування на 100 г їстівної частини
Кількість білка |
Харчові продукти |
Дуже велика (більше 15 г у 100 г продукту) |
Сир твердий, сир м’який знежирений, м’ясо тварин, м’ясо курки, риба, соя, горох, квасоля, горіхи. |
Велика (10-15 г у 100 г продукту) |
Сир жирний, свинина, яйця, крупа гречана, вівсяна, пшоно, борошно пшеничне. |
Помірна (5-9,9 г у 100 г продукту) |
Хліб пшеничний і житній, крупа перлова, рис. Зелений горошок. |
Мала (2-4,9 г у 100 г продукту) |
Молоко, кефір, сметана, морозиво, капуста, картопля. |
Дуже мала (0,4-1,9 г у 100 г продукту) |
Майже всі овочі, фрукти, ягоди і гриби. |
Основні джерела білка в харчовому раціоні
Продукт |
Вміст білка (г) в 100 г продукту |
Яловичина, телятина Свинина М’ясо кролика Кури Яйце Ковбаса варена Риба Молоко, кефір Сир м’який Сир твердий Хліб Крупи Бобові (квасоля, горох) Горіхи грецькі, фундук |
18-20 12-14 21 20 13 10 16 2,5-3 15-18 23-26 6-8 7-10 20-23 16 |
Овочі, фрукти містять незначну кількість білка – 1-2%.
Але варто пам’ятати, що збільшувати зазначені норми не варто, тому що надмірне їх споживання може посилити процеси гниття в кишечнику, що призводить до утворення отруйних речовин.
ЖИРИ.
( є джерелом енергії, вони беруть участь в утворенні структурних частин усіх клітин організму, є постачальником незамінних жирних кислот, жиророзчинних вітамінів А, Д, Е, К. Необхідні для забезпечення росту, розвитку та нормального функціонування організму. Жири у харчових продуктах можуть міститися у двох формах: цис – формі і транс – формі. Це означає, що два різновиди жирних кислот відрізняються хімічною будовою і по – різному засвоюються організмом. Транс – форми виступають як джерело енергії і не є біологічно активними, а корисні властивості мають жири лише цис – форми. Транс – форми сприяють розвитку атеросклерозу, захворюванням серцево-судинної системи, порушують обмін речовин. Наприклад, природні жири – вершкове масло, вершки, сметана, сало тощо містять жири у цис-формі, але цис–форма може перейти в транс-форму, коли продукт псується, коли продукт смажити, під дією ультрафіолету, гідрогенізації (перехід рідких жирів у тверді) іменно таким способом виробляють майонези і маргарини; і містяться у вафлях, копченостях, печиві.
Вживання жирної риби двічі на тиждень знижує ризик тромбоутворення.
Нерафінована олія добра в салатах, бо багата на вітамін Е та корисні жири, а на рафінованій добре смажити.
Вміст жирів у продуктах харчування на 100 г їстівної частини
Кількість жирів |
Харчові продукти |
Дуже велика (більше 80 г жиру на 100 г продукту) |
Олія, масло вершкове, маргарин, жири кулінарні, свинячий жир. |
Велика (20-40 г жиру на 100 г продукту) |
Сметана, свинина, качки, гуси, ковбаси, шоколад, тістечка, халва. |
Помірна (10-19 г жиру на 100 г продукту) |
Сир жирний, вершки, морозиво, яйця, баранина, яловичина, кури І категорії, риба, оселедець |
Мала (3-9 г на 100 г продукту) |
Молоко, кефір жирний, сир напівжирний, морозиво молочне, баранина, яловичина і кури ІІ категорії, риба, цукерки |
Дуже мала (менше 2 г жиру на 100 г продукту) |
Сир та кефір знежирені, нежирна риба, крупи, хліб. |
Вміст жирів у деяких продуктах харчування (на 100 г продукту)
продукти |
Кількість жирів, г |
Олія Масло вершкове сало маргарин молоко м’ясо нежирне яйце шоколад горіхи |
99 75-82 85-93 70-82 2,5-3,2 5-8 12 30-37 55 |
ВУГЛЕВОДИ.
Вони є основним джерелом енергії для життєдіяльності всіх клітин організму, особливо мозку, серця, м’язів. Ця група речовин виконує пластичну і регуляторну функції, вони необхідні для нормального обміну білків, жирів. Вуглеводи легко та швидко засвоюються; основним джерелом їх в харчуванні є фрукти, ягоди, овочі. Вуглеводи бувають: прості (сахароза –цукор, глюкоза та фруктоза-овочі, фрукти, лактоза – в молоці); складні (крохмаль – зернові, бобові, крупи, картопля; глікоген – це тваринний крохмаль, який з їжею не надходить, клітковина – проходить транзитом через кишковий тракт - зменшує гнильні процеси, сприяє очищенню кишечнику, поліпшує діяльність нормальної мікрофлори; пектини - здатні зв’язувати важкі метали, радіонукліди, мають протизапальні властивості – їх багато в смородині 1,1%; буряки 1,1%; яблука 1,0%; абрикоси 0,7% і т.д.
Вміст вуглеводів у продуктах харчування на 100 г їстівної частини
Вміст вуглеводів |
Харчові продукти |
Дуже великий (65 г і більше) |
Цукор, цукерки, мед, мармелад, печиво здобне, крупи, макарони, варення, фініки, родзинки |
Великий (40-60 г) |
Хліб, квасоля, горох, вівсяна крупа, шоколад, халва, тістечка, чорнослив, урюк |
Помірний (11-20 г) |
Сир м’який солодкий, морозиво, картопля, зелений горошок, буряк, виноград, вишні, інжир, банани, черешня |
Малий (5-10 г) |
Морква, кавун, диня, груші, яблука, персики, абрикоси, сливи, апельсини, мандарини, полуниця, аґрус, смородина, чорниці. Лимонад |
Дуже малий (2-4,9 г) |
Молоко, кефір, сметана, сир, огірки, капуста, кабачки, редиска, салат, зелена цибуля, томати, шпинат, гарбуз, лимони, свіжі гриби. |
Вміст вуглеводів у деяких харчових продуктах ( на 100 г продукту)
продукти |
Вуглеводи, г |
Цукор Мед Варення Рис Квасоля Хліб Картопля Яблуко Буряк Морква Капуста |
99,8 74 70 63 54 42 20 12 11 7 5 |
ВІТАМІНИ. Вітаміни – це біологічно активні органічні сполуки, які мають велике значення для нормального обміну речовин і життєдіяльності організму. Всім відомо, що вітаміни є важливим засобом профілактики хвороб. Вітаміни поділяються на дві групи: вітаміни, які розчинні у воді, і вітаміни, які розчинні в жирах. Крім того, виділяють групу вітаміноподібних сполук.
( учні були об’єднані в групи, які повинні були підготувати доповіді по таких темах: водорозчинні, жиророзчинні та вітаміноподібні. Отож, слухаємо...)
Водорозчинні вітаміни до них відносять такі вітаміни: С (аскорбінова кислота), В1 (тіамін), В2 (рибофлавін), РР (нікотинова кислота, ніацин), В6 (піродиксин), В12 (ціанокобаламін), В9 (фолієва кислота), Н (біотин), пантотенова кислота.
Жиророзчинні вітаміни– вітамін А (ретинол), в – каротини, вітамін Д (кальцифероли), вітамін Е (токофероли), вітамін К (філохінони).
Вітаміноподібні сполуки– вітамін Р (біофлавоноїди), вітамін U (метилметіонінсульфоній), вітамін В15 (пангамова кислота), холін, ліпоєва кислота, параамінобензойна кислота, інозит, карнітин.
Важливо пам’ятати, що більшість вітамінів не синтезується в організмі людини, вони мають постійно надходити у “готовому вигляді” із продуктами харчування. Їжа людини повинна містити 22 вітаміни, 11 з них – найбільш вивчені.
При недостатній їх кількості у людини розвивається гіповітаміноз, який характеризується погіршенням загального самопочуття, швидкою втомлюваністю, дратівливістю, зниженням захисних сил організму. Гіповітамінози найчастіше проявляються взимку та навесні, що пов’язане з особливостями харчування в ці періоди. Найчастіше зустрічається недостатність вітаміну С, друге місце за частотою посідає вітамін А, також часто спостерігається недостатність тіаміну (вітамін В1), рибофлавіну (вітамін В2), ніацину (вітаміну РР).
Основні ознаки недостатності вітамінів
Назва вітаміну |
Ознаки недостатності |
Аскорбінова кислота ( С) |
Кровоточивість ясен, довго не загоюються рани, сухість шкіри, швидка стомлюваність, знижена працездатність, часті простудні захворювання |
Тіамін ( В1) |
Психічна та фізична втома, дратівливість, біль у м’язах, втрата апетиту
|
Рибофлавін (В2) |
Ураження шкіри, тріщинки і заїди на губах, запалення язика, лупа на голові, випадіння волосся та передчасне посивіння, сповільнення росту |
Піридоксин (В6) |
Захворювання шкіри, втрата апетиту, судоми м’язів ніг |
Ніацин (РР) |
М’язова слабкість, втрата апетиту, порушення травлення та нервової системи, захворювання шкіри |
Ретинол (А) |
Пригнічення росту, випадіння волосся, погіршення зору, особливо у сутінках – “куряча сліпота” |
Кальциферол ( Д) |
Рахіт у дітей, у дорослих – розм’якшення кісток, кісткові болі, спонтанні переломи |
Токоферол (Е) |
Зміни у статевій, нервовій та ендокринній системах, захворювання серця, пухлини |
За наявності цих ознак варто разом із лікарем уважно проаналізувати харчовий раціон, доповнити його продуктами, що містять необхідні вітаміни, зазвичай, добова потреба у вітамінах забезпечується змішаним раціоном харчування, де присутня різноманітність продуктів та страв.
У крайніх випадках лікар призначає вітамінні препарати, які випускаються промисловістю. Але варто пам’ятати, що слід віддавати перевагу природнім джерелам вітамінів і лише в разі необхідності звертатися до синтетичних препаратів.
Вітаміни |
Джерело (мг на 100 г продукту) |
Аскорбінова кислота (С) |
Шипшина (1200 мг), перець солодкий (250мг), чорна смородина(200мг), зелень петрушки(150), кріп(100), суниці, апельсини(60),шпинат(55), капуста, лимони(45) |
Тіамін (В1) |
Горох(0,9), дріжджі(0,6), свинина(0,52), геркулес(0,45),пшоно(0,42), нирки(0,39), печінка(0,3) |
Рибофлавін (В2) |
Печінка(2,19),нирки(1,8),дріжджі(0,68), яйця(0,44), сир голландський(0,38),сир м’який(0,25), гречка(0,2) |
Піридоксин (В6) |
Печінка яловича(0,7),хрін(0,7),часник(0,6), кури(0,52), пшоно(0,52), гранат(0,5), гречка(0,4), перлова крупа(0,36), перець(0,35) картопля(0,3) |
Ніацин (Р) |
Печінка свиняча(12), дріжджі(11,4), печінка яловича(9,0), кури(7,7), качки(6), нирки(5,7), яловичина(5), свинина(2,6) |
Ретинол (А) |
Печінка яловича(8,2), печінка тріски(4,4), жовтки яєць(1,26), масло вершкове(0,59), яйця(0,25) |
В- каротин |
Морква(9), шпинат(4,6), салат(1,75), зелень петрушки(1,7), абрикоси(1,6), гарбузи(1,5), томати(1,2) |
Кальциферол (Д) |
Печінка тріски(100мкг), оселедці(30), шпроти(20,5), ікра осетрова(8), жовтки яєць(7,7), масло вершкове(1,3) |
Токоферол (Е) |
Нерафінована кукурудзяна олія(93), соняшникова олія(67) |
IV. Фізкультхвилинка.
В.п. – стоячи, ноги на ширині плечей:
а) видих – руки через сторони вгору, навперехрест, вдих-в.п.
б) кругові рухи зігнутими руками вперед і назад
в) нахили вправо і вліво
(темп середній. Повторити 8-10 разів)
V. Самостійна робота “Тести на забезпеченість організму вітамінами”
Тест на забезпеченість організму вітаміном С
(відповідь так”, або “ні” на такі запитання)
Якщо на 5 і більше запитань Ви відповіли “Ні”, то Ваш організм в достатній мірі забезпечений вітаміном С.
Тест на забезпеченість організму вітамінами групи В
Якщо на 4 і більше запитань Ви відповіли “Ні”, то Ваш організм достатньо забезпечений вітамінами В.
Тест на забезпеченість вітаміном А та бета - каротином
Якщо на 4 і більше запитань Ви відповіли “Ні”, то Ваш організм достатньо забезпечений вітаміном А і бета - каротином.
VI. Продовження викладу нового матеріалу.
МІНЕРАЛЬНІ РЕЧОВИНИ.
Забезпеченість організму мінеральними речовинами також має важливе значення для організму. Вони є структурним матеріалом для нормального формування м’язової, кісткової, нервової тканини, беруть участь у кровотворенні, травленні, синтезі гормонів і т.д. Найбільше значення для зростаючого організму мають кальцій, магній, залізо, йод.
Основні джерела мінеральних речовин
Мінеральна речовина |
Джерело (кількість мінеральної речовини в 100г продукту) |
Кальцій (Са) |
Твердий сир(1400 мг), м’який сир(150), квасоля(150), молоко(122) |
Магній (Mg) |
Кавуни(224), горох(107), квасоля(103), сливи, пшоно(101) |
Натрій, хлор (Na, СІ) |
Кухонна сіль |
Калій (К) |
Урюк(1781), соя(1607), квасоля (1100), висівки(1260), родзинки(860), чорнослив(648), картопля(568), томати(290), абрикоси(305) |
Фосфор (Р) |
Соя(603), тв. сир(580), квасоля(541), горох(329), риба(280), хліб і крупи(200-300), яйця(215) |
Залізо (Fe) |
Печінка свиняча(20,2), печінка яловича(6,9), нирки(6), серце(4,8), геркулес(4,2), гречка(3,4) |
Цинк (Zп) |
Печінка(3230мкг), горох(2590мкг), квасоля(1800мкг), яловичина(1741мкг), яйця(1690мкг), нирки(1540мкг), цибуля, часник(1273мкг), гречка(1200мкг) |
Йод (І) |
Морська капуста(300мкг), йодована сіль, морська риба(90мкг) |
Недостатність мінералів призводить до хворобливих станів, ознаки яких представлені в таблиці:
Ознаки недостатності мінеральних речовин
Назва мінеральної речовини |
Ознаки недостатності |
Залізо (Fe) |
Блідість шкіри, слизових оболонок та нігтів, запаморочення, “літання комашок перед очима”, задишка, слабкість, підвищена стомлюваність, знижена працездатність, сонливість, головний біль, затерпання кінцівок, зниження витривалості до фізичного навантаження, зниження апетиту, спотворення смаків(бажання їсти крейду, сирі макарони і т.д.), сухість в роті, тріщинки в куточках рота, ламкість та смугастість нігтів. |
Мідь (Cu) |
Блідість шкіри, затримка росту, набряки навколо очей, іноді тривалі проноси |
Цинк (Zn) |
Зниження апетиту, захворювання шкіри, фурункульоз, вугри, трофічні виразки, випадіння та повільний ріст волосся, ураження слизових оболонок рота, часті та тривалі простудні та інфекційні захворювання, алергії, зниження пам’яті, агресивність чи депресія, затримка росту |
Кальцій (Са) |
Карієс, витончення емалі зубів, деформація кісток, рахіт у дітей, біль у м’язах, підвищена збудливість м’язів, судоми, зниження імунітету |
Магній (Mg) |
Емоційна нестабільність, подразливість, збудливість, відчуття страху, судоми. |
Йод (І) |
Затримка психічного розвитку у дітей, зниження концентрація уваги, депресія, болі у серці, сухість шкіри, випадіння та ламкість волосся, порушення розвитку кісток, зоб |
Фосфор (Р) |
Розлад нервової системи, слабкість, стомлюваність, погіршення розумової працездатності, пам’яті, болі та слабкість м’язів |
Мінеральні речовини обов’язково потрібно вживати у необхідній кількості.
VII. Узагальнення та підведення підсумків уроку
Назвіть групи харчових речовин
Назвіть обов’язковий компонент живих клітин.
Чи можна споживати білки в надмірній кількості? Чому?
Вкажіть функції жирів.
Як поділяються жири? Які з них корисні? Чому?
В яких продуктах вуглеводів найбільше?
Що таке вітаміни? Як поділяються вітаміни? Яким саме вітамінам потрібно віддавати перевагу? Чому?
VIII. Домашнє завдання
Тест на забезпеченість організму кальцієм( відповідь “так” або “ні”)
Якщо на більшість запитань Ви відповіли “ні”, то Ваш організм достатньо забезпечений кальцієм.
Тест на забезпеченість магнієм.
Якщо на 5 і більше запитань Ви відповіли “ні”, то Ваш організм достатньо забезпечений магнієм.
Тест на забезпечення калієм.
Якщо на 6 і більше запитань Вивід повіли “ні”, то Ваш організм достатньо забезпечений калієм.
Тест на забезпеченість організму залізом.
Якщо Ви відповіли “ні” на 6 та більше запитань, то Ваш організм достатньо забезпечений залізом.