Речення. Граматична основа речення

Про матеріал
Речення – це одне або декілька слів, які виражають відносно закінчену думку. Речення передає повідомлення, запитання або пораду, прохання, наказ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Перевіряємо домашнє завдання. Вправа 374 Ходить між деревами, стає навшпиньки, тягнеться до листя, густе листя, тягнеться до ягід, торкається до них, торкається промінням, липневе сонце.

Номер слайду 2

Речення, його граматична основа(підмет і присудок)

Номер слайду 3

Речення – це одне або декілька слів, які виражають відносно закінчену думку. Речення передає повідомлення, запитання або пораду, прохання, наказ. Весна. Сонце заходить. Куди поїдите відпочивати?Передай, будь ласка, книгу.

Номер слайду 4

В усному мовленні на початок і кінець речення вказує відповідна інтонація. Одне речення від іншого відділяється паузами. 

Номер слайду 5

Слова в реченні пов’язані між собою за змістом і граматично. Граматичний зв’язок здійснюється за допомогою закінчень і службових слів. Оленка виконала контрольну на відмінно. Андрійко виконав контрольну на відмінно.

Номер слайду 6

Кожне речення має граматичну основу, яка складається з головних членів речення. Підмет. Присудок

Номер слайду 7

Підмет – це головний член речення, що називає особу або предмет, про який говориться в реченні, і відповідає на питання хто? що?Підмет найчастіше виражається іменником або займенником у називному відмінку Імен. Вишня губить листя на причілку хати. Займ. А я вже стрічалась з зозулькою в лузі.

Номер слайду 8

Присудок – це головний член речення, який називає дію, стан або ознаку, приписувану підмету, і відповідає на питання що робить підмет? що з ним робиться? який він є? хто він такий? що він таке? У реченні присудок найчастіше виражено дієсловом, рідше – прикметником або іменником.І древні села перами тополь скорописом листи у літо пишуть. Книжка – найкращий порадник.

Номер слайду 9

Запишіть речення, підкресліть у них граматичні основи. Пишається над водою червона калина. Дієсл. Імен. Пишається над водою червона калина. Я люблю свою родину. Займ. Дієсл. Я люблю свою родину.Її старший брат – інженер. Імен. Імен. Її старший брат – інженер.

Номер слайду 10

Запишіть речення, підкресліть у них граматичні основи. Перерви пролітають дуже швидко. Імен. Дієсл. Перерви пролітають дуже швидко. Вона журналістка. Займ. Імен. Вона журналістка.

Номер слайду 11

Запишіть речення, підкресліть у них граматичні основи. Сонце сховалось. Імен. Дієсл. Сонце сховалось. Люди збираються на роботу. Імен. Дієсл. Люди збираються на роботу. Ми працю любимо. Займ. Дієсл. Ми працю любимо.

Номер слайду 12

Ознаки речення…Граматична основа – це…Підмет відповідає на запитання…Присудок відповідає на запитання…

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Знати правила § 48 (с. 142-143)Записати речення, підкреслити граматичні основи у реченнях, вказати до яких частин мови вони належать.

Номер слайду 14

1. Над містом темніють хмари.2. Я сьогодні поїду на поле.3. Серце не камінь.4. Заглядає у вікно весняне сонце.5. Українські олімпійці здобули багато нагород.6. Легенька тінь ночі упала на землю.

pptx
Додав(-ла)
Чабан Ірина
Додано
31 березня 2022
Переглядів
5105
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку