Речення. Граматична основа речення.

Про матеріал
Завдання: дізнатися, що таке граматична основа речення;  визначати способи вираження підмета і присудка; удосконалювати творчі вміння; уміти знаходити головні члени речення; розрізняти двоскладні та односкладні речення; навчитися визначати межі речень, ставити запитання до головних та другорядних членів речення й виділяти їх умовними позначками.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Речення, його граматична основа (підмет і присудок)

Номер слайду 2

Урок-подорож країною Синтаксис

Номер слайду 3

Завдання: дізнатися, що таке граматична основа речення;  визначати способи вираження підмета і присудка; удосконалювати творчі вміння; уміти знаходити головні члени речення; розрізняти двоскладні та односкладні речення; навчитися визначати межі речень, ставити запитання до головних та другорядних членів речення й виділяти їх умовними позначками.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Доброго дня, шановні учні 5 класу! Підступні пірати викрали у моїх помічників дорогоцінні літери та не хочуть віддавати, поки мореплавці не виконають усі їхні завдання. Діти, допоможіть, будь ласка, адже пірати не навчались у школі. Вдячний вам капітан Біллі Бонс.

Номер слайду 6

«Пароль» Пригадаймо деякі терміни з української мови, якими ми послуговуватимемося сьогодні на уроці. 1.Синтаксис – це…  2.Пунктуація – це…  3.Словосполучення – це…  4.Головним є те слово, …  5.Залежним називається…  6.Не бувають словосполученням…

Номер слайду 7

«Вірю – не вірю» 1) Словосполучення складається з головного і другорядного слова? 2) Сполучення слів «берег і море» є словосполученням? 3) Чи можуть підмет і присудок бути словосполученням? 4) Сполучення слів «тепла вода» є непоширеним словосполученням? 5) Поширеним є сполучення слів, що складається з трьох і більше слів? 6)Сполучення слів «люблю плавати» є словосполученням?

Номер слайду 8

Фонетична розминка Підмет – Виправити помилки в транскрипції: [пречал], [карабиль]. Присудок – Затранскрибувати слова: якір, трюм. Я́кір — пристосування для утримання судна. Трюм — спеціальний простір всередині корпусу судна, що використовується для розміщення вантажів.

Номер слайду 9

«Товаришуємо з підручником»

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Вправа з підручника

Номер слайду 14

Знайти речення, яке б відповідало поданій схемі. а) Пливе корабель по синьому морю. б) Пірати забрали собі всі коштовності. в) У казках обов’язково перемагає чесність, справедливість і мудрість простої людини. 1) , і

Номер слайду 15

Графічний диктант Завдання: накреслити схеми до речень. ПІДМЕТ - Веселе сонечко сховалось у хмарах весняних. ПРИСУДОК - Довкола стирчали великі голі скелі.

Номер слайду 16

Коментоване письмо Визначити у тексті межі речень, виправити помилки в словах, розставити розділові знаки. Несказала нічого рипка лиш хвостом по воді майнула і сховалась в глибокому морі Довхо ждав старий біля моря недіждавься пішов він до дому.

Номер слайду 17

Правильне написання Не сказала нічого рибка, Лиш хвостом по воді майнула І сховалась в глибокому морі. Довго ждав старий біля моря, Не діждався, пішов він додому.

Номер слайду 18

Міні-диктант із завданням Запишіть речення, підкресліть граматичні основи в кожному з них. 1.«Розум — скарб людини». (Народне прислів’я). 2.«Хай вам завжди мати мила буде скарбом дорогим». (М. Рильський). 3.«Діамант дорогий на дорозі лежав». (В. Самійленко). 4.«Найчистіші діаманти сяють ясні та прозорі». (Леся Українка).  Якою частиною мови найчастіше виражаються підмет і присудок?

Номер слайду 19

Дослідження-реконструювання Перебудувати речення з одним головним членом на речення з підметом і присудком. Граматичні основи підкреслити. ПІДМЕТ - На дні моря заховано безліч скарбів із коштовностями. ПРИСУДОК - Золото продають ювелірам для переплавлення.

Номер слайду 20

Фізкультхвилинка

Номер слайду 21

Раз, два - всі пірнають (присісти) Три чотири - виринають (встати) П'ять, шість - на воді (помахати руками) Кріпнуть крильця молоді. Сім, вісім - що є сили (імітація плавання) Всі до берега приплили. Дев'ять, десять - розгорнулись, Обсушились, потягнулись (потягнутися) І розбіглись хто куди (сісти за парти)

Номер слайду 22

Кодовий диктант   Позначте цифрою 1 двоскладні речення, а 2 – односкладні. Теплий, погожий ранок. Розвидняється. Сонечко сміливіше розправило промінчики-руки. Не спить вже моє місто. Прокинувся і я. Радію новому дню. Код: 221112. 

Номер слайду 23

Хвилинка відпочинку

Номер слайду 24

«Угадай слово» Завдання: відгадати загадки – жарти. 1. Без чого не буває корабля? 2. У який горщик не можна налити води? 3. Яким стане білий камінь, якщо кинути його у Чорне море? 4. Де є річка без води? 5. Що треба, щоб майка злетіла? 6. Чого багато має золото, менше -озеро, ще менше- море, а зовсім не має ріка?

Номер слайду 25

«Заморочки з діжки» Зі схем скласти речення. Утворене речення записати в зошиті. Складіть речення за такою схемою. Складіть речення за такою схемою.

Номер слайду 26

Завдання для команд. ПІДМЕТ - Скласти діалог про головні члени речення. ПРИСУДОК - Скласти діаманту про підмет і присудок. Станція «Творча»

Номер слайду 27

Термінологічний диктант (взаємоперевірка)  Запишіть терміни, які відповідають поданим визначенням.  1.Найменша одиниця людського спілкування - це ...  2.Граматична основа речення - це ...  3. На питання хто? що? відповідає ...  4.Член речення, що означає предмет, про який ідеться в реченні, - це... 5.Двома лініями підкреслюють ...  6. Найчастіше присудок виражається ... 

Номер слайду 28

Термінологічний диктант (взаємоперевірка) 7. Речення, граматична основа якого складається лише з підмета або лише з присудка, називається ...  8. Розділ мовознавчої науки, який вивчає будову словосполучень та речень – це … 9.Двоскладним називається речення, у якому наявні..... 10.За кількістю граматичних основ розрізняють...... 11.Граматичну основу речення становлять..... 12. До другорядних членів належить:....

Номер слайду 29

Взаємоперевірка 1) речення 2) підмет і присудок 3) підмет 4) підмет 5) присудок 6) дієсловом 7) односкладним  8) синтаксис 9) підмет і присудок 10) прості і складні речення 11) підмет і присудок 12) додаток, означення й обставина

Номер слайду 30

Скласти усний твір-мініатюру на тему «Скарб», речення в яких складалися б: ПІДМЕТ - лише з граматичних основ. ПРИСУДОК - лише з підметів.

Номер слайду 31

Ви були сьогодні в режимі СМС: сміливими мужніми старанними

Номер слайду 32

Незакінчене речення Навчився(лася) Вивчив(ла) Повторив(ла) Сьогодні я Дізнався(лася) Запам’ятав(ла) Зрозумів(ла)

Номер слайду 33

Домашнє завдання Вивчити правила п.48 на С.142, 143. Повторити правила п.47. Виконати вправи 379, *380.

ppt
Додано
20 серпня 2023
Переглядів
1169
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку