Римська республіка у 3-4 ст.

Про матеріал
Презентація на урок всесвітньої історії з теми "Римська імперія у 3 - на поч. 4 ст."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Римська імперія в 3 - на початку 4 ст. 

Номер слайду 2

Установіть відповідність між поняттям та його визначенням{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}форум2. домус3. інсула4. тога. А   арковий міст, яким прокладали водогін. Б   напівкруглий шмат матерії, яку обгортали навколо тіла. В баатоповерхові будинки, в яких мешкали бідні римляни. Г  головна площа рима Д одноповерхові будинки-особняки заможних римлян. Відповіді: 1 Г; 2 Д; 3 В; 4 Б

Номер слайду 3

Заховані слова. В Е К Д А К УТРІУМВІРАТЦЕЗАРР І У Т Р А М Т В ІА Р З Ц ЕАКВЕДУК

Номер слайду 4

КРИЗА РИМСЬКОЇ ІМПЕРІЇПісля смерті останнього представника династії Антонінів, армія або сенат призначають імператора («солдатський», «сенатський» імператори);Правителі змінюються кожні 2-3 роки в результаті вбивства за змовою;Підкорені народи постійно піднімаються на визвольну боротьбу;Землі приходять у запустіння, відбуваються занепад ремесел  і торгівлі;Раби не зацікавлені результатами своєї праці, повстають або тікають;У ІІІ ст. землевласники починають роздавати рабам землю – їх називають раби з хатинками;Також надаються в оренду земельні ділянки вільним селянам, розореним городянам, збіднілим людям (орендарів називали колонами);Проте, всі ці заходи не могли вивести із кризи господарство Риму.

Номер слайду 5

Припинення загарбницьких воєн зменшило кількість невільників. Раби подорожчали, їх змушували більше працювати. Для заохочення до сумлінної праці рабам роздавали невеликі ділянки землі для обробітку, дозволяли мати сім’ю та власне майно. Їх називали «рабами з хатинами». За користування землею вони платили орендну плату та віддавали частину врожаю. Величезні земельні володіння неможливо було обробити лише працею рабів. Тому землевласники почали надавати земельні ділянки в оренду вільним людям. Таких орендарів називали колонами. Колони – напівзалежні селяни в Римській імперії в період занепаду. 

Номер слайду 6

Діоклетіанримський імператор 284 – 305 рр. У 284 р. легіонери проголосили імператором Діоклетіана, який походив із сім’ї колишніх рабів. Діоклетіан збільшив чисельність війська та укріпив у ньому дисципліну. Це сприяло відновленню єдності Римської імперії. За Діоклетіана влада імператора стала необмеженою. Для ефективного управління Римською імперією він розподілив її територію на чотири частини на чолі з тетрархами — його співправителями.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Палац Діоклетіана (реконструкція)

Номер слайду 10

Палац Діоклетіна вважається найбільш збереженим палацом Римської імперії та є обєктом Всесвітнього спадку ЮНЕСКО

Номер слайду 11

У 305 р. Діоклетіан, посилаючись на свій похилий вік, зрікся влади. Проте є відомості, що він помер, випивши отруту, щоб не бути вбитим змовниками.

Номер слайду 12

Новим імператором став талановитий і відважний Константин (306–337 рр.), якого назвали Великим. Він продовжив реформи Діоклетіана. Знецінені срібні гроші Константин замінив золотою монетою, поліпшив контроль за сплатою податків, що сприяло поповненню імператорської скарбниці. За ці кошти утримував величезну армію. Імператор вів успішні війни із сусідніми племенами. Пожвавішала торгівля, відродилися міста.

Номер слайду 13

На місці грецької колонії Візантій Константин наказав збудувати нову столицю, названу на його честь Константинополем (нині місто Стамбул). Тут перехрещувались торгові шляхи: сухопутний — з Азії в Європу та морський — із Чорного моря в Середземне. Константинополь став найбільшим містом імперії. 

Номер слайду 14

Константин прагнув, щоб нова столиця перевершила Рим, і не шкодував на це коштів. У місті було споруджено розкішний імператорський палац, терми, бібліотеку, іподром, два театри, багато будинків для ремісників, торговців, мореплавців і рибалок. ​Поряд із християнськими храмами в Константинополі звели язичницькі. З різних міст Греції та Риму було завезено кращі твори мистецтва, плити мармуру, колони. Імператорський палац обслуговувала велика кількість людей. Як свідчать документи, лише цирульників там було близько тисячі.​

Номер слайду 15

Константин не лише сприяв поширенню християнства, а й сам охрестився, ставши першим в історії християнином на троні. За часів правління Константина Римська імперія зміцніла, її могутність було відроджено. Повноправним августом Західної Римської імперії Константин І Великий став в 312 роціВ 323 р. зосередив всю владу в імперії

Номер слайду 16

{8799 B23 B-EC83-4686-B30 A-512413 B5 E67 A}Реформи Костянтина Назва реформи. Суть та значення Фінансова Випустив нову золоту монету - «солід».    Фінансова система держави значно поліпшилася, що сприяло пожвавленню торгівлі, зміцненню економіки Адміністративна Переніс у 330 р. столицю держави на схід, у        м. Візантій, що розташоване на європейському березі Боспора Фракійського, на перехресті торгових шляхів. Пізніше Візантій було перейменовано на Константинополь на честь Константина  Релігійна Християнство стало державною релігією у 313 р.

Номер слайду 17

У 330 р. відбулося освячення й проголошення Константинополя столицею імперії. Обчисліть, скільки років тому відбулася ця подія.33020242024 – 330 = 1694 Відповідь: 1694 роки тому відбулося освячення і проголошення Константинополя столицею імперії

Номер слайду 18

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Пометун О.І., Мороз П.В., Малієнко Ю.Б.)
Додано
1 квітня
Переглядів
99
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку