РМ №№6-7. Контрольний усний вибірковий переказ розповідного тексту з елементами опису пам'яток історії й культури Одеси

Про матеріал

Тема. РМ №№6-7. Говоріння. Контрольний усний вибірковий переказ розповідного тексту з елементами опису пам'яток історії й культури Одеси в художньому стилі. За складним або простим планом.
Мета:
формувати вміння відтворювати та писати перекази, поглибити знання про пам'ятки історії та культури;
виховувати естетичні смаки, повагу до історичних постатей нашої держави.



Зміст слайдів
Номер слайду 1

Уроки №12-13 Тема. РМ №№6-7. Говоріння. Контрольний усний вибірковий переказ розповідного тексту з елементами опису пам’яток історії й культури Одеси в художньому стилі. За складним або простим планом. Мета:формувати вміння відтворювати та писати перекази, поглибити знання про пам’ятки історії та культури; виховувати естетичні смаки, повагу до історичних постатей нашої держави.

Номер слайду 2

Епіграф до уроку:І мене в сім’ї  великій,В  сім’ї новій,вольній,Не  забудьте пом’янути. Незлим тихим словом. Т. Шевченко

Номер слайду 3

1. Вибірковий переказ— це детальний, логічно послідовний виклад змісту одного з питань переказуваного тексту. Переказувати вибірково — означає вибрати з тексту місця, які відповідають конкретному питанню, вузькій темі. 2. Особливості опису пам'яток культури.♦ Пам'ятка— предмет матеріальної культури минулого, який зберігся, щось таке, що здатне відновити і берегти людську пам'ять. Літературна пам'ятка. Пам'ятка історії.3. Ознайомлення з пам’яткою«Як готуватися до вибіркового переказу текстів»Призначення пам'яток історії: ♦ оборонні: замок, вал, фортеця;♦ культові: церква, каплиця, дзвіниця, костел, синагога, мечеть, монастир; ♦  громадські: палац, театр, навчальний корпус; ♦  споруди: заклад, торговий будинок.4. Поради.♦  З'ясуй значення архітектурних термінів.♦  Старайся запам'ятати, з якими елементами пам'ятника вони пов'язані.♦  Дотримуйся публіцистичного стилю.5. Завдання. Прочитайте поданий нижче словничок архітектурних термінів. Чи всі слова вам відомі? Запам'ятайте їх значення і в разі потреби використовуйте у своїх переказах.

Номер слайду 4

Словничок архітектурних термінів Архітектура — мистецтво проектування, спорудження та художнього оформлення будівель. Ансамбль — сукупність будівель, споруд, що є частиною одного цілого. Пам'ятник (монумент) — архітектурна або скульптурна споруда в пам'ять чи на честь кого-, чого-небудь. Меморіал — архітектурна споруда для увічнення пам'яті якої-небудь особи чи визначної події. Скульптура — вид образотворчого мистецтва, твори якого мають рельєфну або об'ємну форму і виконуються способом виливання, різьблення, ліплення тощо з твердих чи пластичних матеріалів (каменю, металу, дерева, глини). Статуя — скульптурне зображення людини або тварини на повний зріст. Кругла статуя — скульптурне зображення людини, розраховане на її огляд з усіх боків. Рельєф — скульптурний витвір на площині з випуклим або заглибленим зображенням. Бюст — скульптурне зображення людини до пояса. Колона — 1) частина архітектурної споруди у вигляді високого стовпа, що служить підпорою фронтонів, внутрішніх частин будівлі; 2) пам'ятнику вигляді стовпа, споруджений на честь якоїсь події або для увічнення видатної чи славної ділами людини. П'єдестал (постамент) — художньо оформлене підвищення, на якому встановлюються статуя або скульптура.

Номер слайду 5

Залишим у спадок новим поколінням Свої ідеали й свої устремління, Могутню Вкраїну, в якій наша сила, І геній Шевченка як нації крила. Залишим і те, що душею народу Зовуть недаремно від роду до роду, Як вищу красу і життєву основу, Залишимо Слово, Ім’я своє, Мову.

Номер слайду 6

Домашнє завдання: Скласти короткий опис пам’ятки історії або культури нашого міста, використовуючи односкладні речення.

pptx
Додано
10 квітня 2018
Переглядів
6191
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку