Роальд Дал "Чарлі і шоколадна фабрика"

Про матеріал
Презентація ознайомить із своєрідністю художнього світу Роальда Дала, та змістом твору "Чарлі і шоколадна фабрика", сприятиме розвитку творчої уяви учнів, навичкам аналізу художнього твору;формуванню уважного читача, наділеного почуттям літературної інтуїції.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роальд Дал «Чарлі і шоколадна фабрика»Цікаві пригоди хлопчика Чарлі та його друзів на казковій шоколадній фабриці містера Вонкі. (1916–1990)

Номер слайду 2

Хто ж такий Роальд Дал? Робота над книгою велася в1961-1962 рр.. Дал став придумувати казки для своїх дітей( їх було5) . «Звичайно, я розповідав їм різні історії щовечора – згадував письменник. - Деякі з них були жахливі. Але раз чи два діти говорили: «А можна дізнатися продовження історії, яку ти розповідав останній раз?» Так він почав писати «Джеймса». Це так сподобалося йому, що, не зупиняючись, перейшов прямо до «Чарлі».Історія створення повісті «Чарлі і шоколадна фабрика»Хто такий Р. Дал? Кіно тижня #8 Буктрейлер . Р. Дал “Чарлі і шоколадна фабрика”

Номер слайду 3

За словами автора, основою казки послужили його особисті дитячі враження. Під час навчання в школі-інтернаті «Рептоне» він та інші хлопчики отримували цікаві подарунки. «Час від часу кожен хлопчик нашої школи отримував просту сіру картонну коробку, - писав Даль в автобіографічній повісті «Хлопчик». - Хочете вірте, хочете ні, це був подарунок від великої шоколадної фабрики «Кедбері». «…Коли я роздумував над сюжетом моєї другої книги для дітей, я згадав ті маленькі картонні коробки та шоколадки-новинки всередині них і почав писати книгу під назвою «Чарлі і шоколадна фабрика». В 1971 році на екрани вийшов фільм «Віллі Вонка і шоколадна фабрика», знятий режисером Мелом Стюартом. Але фільм не сподобався самому автору, бо багато уваги приділялося Вонці, хоча Дал говорив, що книга про Чарлі. Вдруге книга екранізована в 2005 році режисером Тімом Бертоном, з Джонні Деппом у ролі Вонки. Крім кіноверсій існує ряд мюзиклів, інсценізацій та аудіокниг. А також сюжети твору використовуються у мультсеріалах, іграх, атракціонах. Фільм “Чарлі і шоколадна фабрика” українською мовою. Вправа “Приховані слова”

Номер слайду 4

Використовуючи слова з довідки, віднови зміст розповіді про Роальда Дала. Роальд Дал – класик дитячої літератури _____ століття. Народився майбутній письменник в сім’ї ___________, що мешкала __________. Мати часто розповідала своїм дітям казки про _________________. Згодом деякі оповідки лягли в основу творів Дала. У дитинстві Роальду доводилося часто змінювати ____________, що засмучувало його. Під час перебування в школі-інтернаті Дал та інші хлопчики одержали цікаві _________: у сірій картонній коробці від великої шоколадної фабрики «Кедбері» були шоколадні «новинки для дітей». Р. Дал мав успіхи в ___________, захоплювався ________________, _____________. Від початку Другої світової війни Дал служив в _________________. З 1942 року обійняв _____________ посаду і оприлюднив свої перші твори для дорослих про __________. У 1960 р. Дал оселився в Англії, де й написав 17 книжок для. Довідка: школи, авіації, фотографуванні, літературою, спортом, в Уелсі, тролів та інших істот, норвежців, війну, ХХ ст.., дипломатичну, дітей, подарунки.

Номер слайду 5

Жанрова специфіка твору. Повість Казка ? Фентезі Тема: цікаві пригоди хлопчика Чарлі та його друзів на казковій шоколадній фабриці.Ідея: найголовніше для людини в її житті - це мати чудову родину, членів якої об'єднують любов, повага та розуміння. Головна думка: Діти мають бути дітьми і вірити в чудо. Люди мають боротися зі своїми вадами та прагнути позбавитися від них, а не ставати їх рабами. Уславлюється геніальний людський розум, що здатен поєднати мрію з реальністю. Щастя не тільки у грошах. Головне - це теплі людські взаємини, любов і розуміння рідних і близьких. Люди, навіть з геніальними здібностями та величезними багатствами, не мають бути самотніми.

Номер слайду 6

Август Глуп (англ. Austus. Gloop) — жадний і ненажерливий хлопчик, «їжа — його улюблене заняття»;Верука Солт (англ. Veruka. Solt) — розбалувана дівчинка із сім’ї власників фабрики по переробці горіхів, звикла, щоб всі її примхи негайно виконувались;Віолетта Борігард(англ. Violet. Beauregarde) — дівчинка, що постійно жує жуйку, установила світовий рекорд — жує одну жуйку протягом трьох місяців;Майк Тіві (англ. Mike Teavee) — хлопчик, що зранку до ночі дивиться телевізор, любитель гангстерських бойовиків;Чарлі Бакет — головний герой цієї повісті. Вправа “Пізнай героя за характеристикою”

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Шоколадний цех – Умпа-Лумпи – По шоколадній річці – Цех винаходів –вічні барбариски – Велика жуйкова машина – По коридору – Квадратні цукерки – Верука в Горіховому цеху – Великий скляний ліфт – Телевізійно-шоколадний цех – Шоколадна фабрика. Експозиція: життя і мрії родини Бакетів. Зав’язка: щасливий квиток ЧарліРозвиток дії: пригоди в чарівному світі шоколадної фабрики. Кульмінація: Чарлі залишився один на фабриціРозв’язка: Чарлі разом з родиною переїздить на фабрику Віллі Вонкі. Сюжетний «ланцюжок» подорожі по казковій фабриці

Номер слайду 11

Хмарка взята із мережі Інтернет

Номер слайду 12

Відновити цитату з твору "Чарлі і шоколадна фабрика"Робота Тетяни Мартиненко , Ярівська ЗОШ І-ІІІ ступенів Лиманської міської ради Донецької області

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Анадруцька Світлана Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Сичук Марія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Мороз Вікторія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Шилова Антоніна Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
3 квітня 2020
Переглядів
7501
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку