Робота в групах на уроці української мови за темою "Переклад"

Про матеріал

Практична вправа для роботи в групах на уроці української мови за темою "Переклад". Пропоную виконати учням на етапі формування вмінь та навичок. Робота супроводжується додатковими завданнями, що стосуються роботи з текстами. А також учням пропонується обмінятись виконаними перекладами та здійснити перевірку.

Перегляд файлу

Етап уроку: Формування вмінь та навичок

 

               Практичні вправи (робота в групах) 

 

Група розподіляється на 5 груп, кожна з яких отримує два завдання.

 

Завдання:

1 група

На том месте, где в начале XVII века стал зарождаться Харьков, сегодня раскинулся живописный сквер, вокруг которого выросли современные здания. Сейчас сложно представить, что когда-то это место с нуля облагораживали казаки, которые возвели в знак образования города деревянную крепость.

2 група

Свято-Покровский мужской монастырь на Университетской многие считают сердцем Харькова. Построенный еще в XVIII веке, он является старейшим сооружением города. Стены монастыря расписывал художник Иван Бунаков, который впоследствии стал учителем знаменитого на весь мир живописца Ильи Репина. А по подземным ходам монастыря можно пройти аж до сада имени Шевченко.

3 група

По словам историков, об Озерянской иконе есть немало легенд. Считается, что ее якобы нашел крестьянин, который косил траву и случайно повредил икону. Мужчина забрал ее домой, но, проснувшись утром, уже не обнаружил святыню. Однако позже он нашел икону целой и невредимой на том же месте, где косил траву, только рядом буквально из ниоткуда появился ручей.

o   Перекладіть українською даний текст, визначте його стильову належність.

o   Відредагуйте текст, що склали ваші одногрупники, визначивши тип допущеної помилки і вказавши правильний варіант. На виконання першого завдання виділяється 6 хв., потім групи обмінюються готовими текстами і виконують протягом 6 хв. друге завдання. Останні 2 хв. етапу готові тексти перевіряються.

 

 

4 група

Историки полагают, что именно со сквера "Стрелка", у которого сливаются воедино реки Харьков и Лопань, и начался наш город. Основатели Харькова— украинские казаки, сбежавшие от польского гнета,— возвели здесь небольшую крепость для защиты от кочевников и постепенно начали застраивать город. К слову, макет крепости сейчас можно увидеть в историческом музее.

5 група

В сквере "Стрелка" есть подвесной Мариинский мост, у которого традиционно устраивают фотосессии молодожены. Считается, что если влюбленные закрепят на перилах моста замок, а ключи выбросят в воду— их любовь будет длиться вечно. А в день свадьбы жених должен перенести невесту через мост для того, чтобы семья была крепкой. По мосту можно пройти из сквера на другой берег реки Харьков.

 

КЛЮЧ:

1 група

На тому місці, де на початку XVII століття став зароджуватися Харків, сьогодні розкинувся мальовничий сквер, навколо якого виросли сучасні будівлі. Зараз складно уявити, що колись це місце з нуля облагороджували козаки, які звели на знак утворення міста дерев'яну фортецю.

2 група

Свято-Покровський чоловічий монастир на Університетській багато хто вважає серцем Харкова. Побудований ще в XVIII столітті, він є найстарішою спорудою міста. Стіни монастиря розписував художник Іван Бунаков, який згодом став учителем знаменитого на весь світ живописця Іллі Рєпіна. А по підземних ходах монастиря можна пройти аж до саду Шевченка.

3 група

За словами істориків, про Озерянську ікону є чимало легенд. Вважається, що її нібито знайшов селянин, який косив траву і випадково пошкодив ікону.

Чоловік забрав її додому, але, прокинувшись вранці, вже не виявив святиню. Проте пізніше він знайшов ікону цілою і неушкодженою на тому ж місці, де косив траву, тільки поруч буквально з нізвідки з'явився струмок.

4 група

Історики вважають, що саме зі скверу "Стрілка", у якого зливаються воєдино річки Харків і Лопань, і почалося наше місто. Засновники Харькова- українські козаки, що втекли від польського гніту, - звели тут невелику фортецю для захисту від кочівників і поступово почали забудовувати місто.

До слова, макет фортеці зараз можна побачити в історичному музеї.

 

5 група

У сквері "Стрілка" є підвісний Маріїнський міст, біля якого традиційно влаштовують фотосесії молодята. Вважається, що якщо закохані закріплять на перилах мосту замок, а ключі викинуть у воду-їхня любов триватиме вічно. А в день весілля наречений повинен перенести наречену через міст для того, щоб сім'я була міцною. По мосту можна пройти зі скверу на інший берег річки Харків.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Жукова Марина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
Додано
21 лютого 2018
Переглядів
1406
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку