Родинне свято "У колі сімейного вогнища"

Про матеріал
Сценарій заходу - родинного свята "У колі сімейного вогнища". Цікавий та корисний захід для гуртків чи учнів молодшої, старшої та середньої шкіл. Мета: Ознайомити вихованців з оберегами української родини. Пробуджувати пізнавальні інтереси до історії свого родоводу, української нації, її культури і побуту.
Перегляд файлу

       Машівський районний будинок дитячої та юнацької творчості

                                                                            

                                                                                                                                

 

 

 

                                                                   

 

 

    

      

                            

                                                    Машівка 2019

Мета: Ознайомити вихованців з оберегами української родини. Пробуджувати пізнавальні інтереси до історії свого родоводу, української нації, її культури і побуту.

Виховувати глибокі почуття любові до батьків, свого роду, почуття пошани до їхньої праці, гордості за майстерність родичів, близьких. Сприяти розвиткові творчих здібностей дітей, бажанню примножувати родинні традиції, берегти свою національну культуру.     

Обладнання:  проектор, ноутбук, музичний цент, плакати, матеріали для конкурсів, виставка родинних виробів.  

Ведучий 1.   Красиво і світло в нашій школі -                                                                                                                                          Гості поруч сидять дорогі.                                                                                                                                           Сьогодні у нас родинне свято                                                                                                                                    І хочеться всіх привітати мені.

Ведуча 2. Добрий день, рідненькі мами!                                                                                                                                      Добрий день і татусям!                                                                                                                                               Добрий день бабусям рідним!                                                                                                                            Дідусям і вчителям!                                                                                                                                                    Добрий день усім гостям.

Ведучий 1. Сьогодні у цій залі свято,                                                                                                                                Ми дуже раді всіх вітати!                                                                                                                                      І сподіваємось, що кожен                                                                                                                             Взяти щось для себе зможе.

Ведуча 2. Хтось настрій добрий запозичить,                                                                                                             Бо посмішка усім нам личить.                                                                                                                                   Хтось слову доброму зрадіє,                                                                                                                                            Бо про добро усі ми мрієм.

Ведучий 1. На нашому родиннім святі,                                                                                                                       Гостей зібралося багато.                                                                                                                              Ану ж на них ви подивіться -                                                                                                                                                                                                                                                          І щиро всім їм усміхніться.                                                                                                                   І привітаймо їх у нас,                                                                                                                                Що завітали в добрий час.

Ведуча 2. Цей хліб насущний ви прийміть від нас                                                              Щоб був достаток в домі повсякчас,                                                           І злагода, і щастя, і тепло.                                                                              Щоб всій родині радісно було!                                                                           

Ведучий 1.   Родина, дорога родина!                                                                                                                     Що може бути краще в світі цім ?                                                                                                Чим більше дорожить людина                                                                                                    За батьківський і материнський дім ?

Ведуча 2. Що може бути краще за вечерю в домі                                                                                               За батьківським міцним столом,                                                                                                             Де в шумнім гомоні і в кожнім слові                                                                                                       Все сповнене любовю, а не злом ?

Ведучий 1. Де можна більше зачерпнуть любові ?                                                                                                                                  Де взяти більше доброти ?                                                                                                                              Як в материнськім ніжнім слові,                                                                                                                         Як з батька щедрої руки.

Ведуча 2. Отож : зібралися ми нині                                                                                                                              На святі нашім гомінкім,                                                                                                                              Щоб поклонитися родині                                                                                                                            І побажати щастя всім.

Ведучий 1. Урочиста зустріч у нас -                                                                                                                                 В памяті буде завжди,                                                                                                                               Тож розпочнемо піснею свято                                                                                                                    Для тих, хто прийшов сюди.

    Пісня.

Ведучий 1. Сімя – ось та пристань і гавань, звідки ми виходимо у широкий світ, імя якому – життя. Прекрасно, коли в сім’ї панують злагода, взаєморозуміння, повага.

Ведуча 2. Родина, сім’я – це найдорожче для кожної людини. У сім’ї діти вчаться добру, шанувати свій рід, берегти його пам’ять.  В такій сімї ростуть щасливі діти. А які батьки не хочуть бачити своїх дітей щасливими ? Родина – це не тільки рідні родичі, адже родина до родини – це народ. Ми, українці, народ, який складається з родин великих і малих, дружніх і працьовитих.

Ведучий 1. Мамина пісня, батьківська хата, бабусина вишиванка, дідусева казка – все це наша родословна память, наші символи, наша історія.

Ведуча 2. Батько і мати – найрідніші і найближчі кожному з нас люди. Від них ми одержуємо життя. Вони нас вчать, вкладають у наші вуста добрі слова. Давайте привітаємо тих батьків, які разом із своїми дітьми сьогодні завітали до нас на свято.

  Під музику виходять батьки з дітьми

Ведучий 1.  Ми хочемо радо привітати                                                                                                                           Бабусь з дідусями, сестер, братів.                                                                                                     Ну і, звичайно, наших любих                                                                                                             І дорогих усім батьків.

Ведуча 2. Давайте хоч би на хвилину                                                                                                                  Забудемо клопоти усі                                                                                                                                                                                                                  І об’єднаємось в міцну родину,                                                                                                          І заспіваємо забуті вже пісні.

              Пісня

Ведучий 1. А зараз ми оголошуємо конкурсну програму. А оцінювати кожен конкурс буде журі у складі : _________________________________________                        __________________________________________________________________                                                                                        Отож, час нам познайомитися з нашими родинами.

Ведуча 2. І ми оголошуємо конкурс на краще представлення своєї родини.                              Першою буде себе представляти сімя Зайців.

    Представлення сімей

Ведучий 1.Тож подивимось на оцінки журі.

Ведуча 2. Нехай не ображаються наші батьки, бабусі, дідусі, та найдорожчою для дітей завжди була мама. Слово  «мама»  входить у наше життя тихо й непомітно. От тільки не дано нам запамятати цю мить, як не згадати й того дня, коли над нашою колискою вперше схилилася мама. Вона оберігає нас від усього злого, і в самому звучанні цього слова – наш захисток.

Ведучий 1. У кожної мами своє імя. А що ж воно означає? І зараз найменші представники кожної із родин розтлумачать нам імена своїх мам.

                 Розповіді дітей

Ведуча 2. Шануй батька й Бога – буде тобі всюди дорога.

Ведучий 1. Шануй батька й неньку, буде тобі скрізь гладенько.

Ведуча 2. Від родини йде життя людини.

Ведучий 1. Без сімї немає щастя на землі.      

Ведуча 2. Правда, чудові ці фрази ?                                                                                                                                                                                                                                                                        

Вони зближують з вами одразу .                                                                                                                 Сьогодні, гадаєш, якраз буде вчасно,                                                                                             Щоб у всіх був дійсно чудовий настрій,                                                                                          Упоравшись з ділом, хіба нам не варто,                                                                                             Зустрітися з піснею чи, навіть, жартом.

Ведучий 1. Тож пропонуємо жменю сміху усім нам з вами на утіху !

    Гумор

Ведуча 2. Ненька – всьому початок. Все прекрасне в людині – від променів сонця і від молока матері. Мати – берегиня роду, домашнього вогнища, сама вона є тим центром, який єднає всю родину. Мама – наше довідкове бюро і швидка допомога, скринька добрих порад.

Ведучий 1.  Чи є в світі що світліше, як мамині очі ?                                                                                                          Які зорять за дітками вдень і серед ночі.                                                                                                                                Чи є в світі що світліше, як серденько мами ?                                                                                                                             Яке бється для дитини днями і ночами.                                                                                          Чи є в світі що миліше, як мама кохана,                                                                                                              Яка робить для дитини звечора до рання.

Ведуча 2. Оголошуємо конкурс для мам. Він носить назву  «Забий цвях». Оскільки зараз – дуже непростий час, і інколи жінки змушені замінювати дітям і батьків, вони повинні вміти володіти молотком і цвяхами. Ось ваше завдання : хто швидше забє цвях у деревяний брусок. Перевіримо, наскільки в наших мам точна рука і гостре око.

   Конкурс  «Забий цвях»                                                                                                   Ведучий  1. Оцінки журі.                                                                                                                                              Ведуча 2. Батько в сімї – захисник, годувальник. Батьків приклад, батьків наказ завжди служили законом для родини.

Ведучий 1. Як скаже батько, так і буде, тому що він – голова сімї, зразок для своїх дітей. Кожна дитина хоче, щоб батько був людиною сильною, справедливою, щоб був мудрим і мужнім.

Ведуча 2. Ми добре розуміємо, що хоча ззовні наші тата часом суворі, вимогливі, але у своїй душі вони добрі, ласкаві та ніжні, як мама. Ця їхня чоловіча вдача не дозволяє їм показати себе.

Ведучий 1. Батькова любов до нас стримана, недарма у народі кажуть, що дитину треба любити так, щоб вона про це не знала. Саме такою і є батьківська любов.

Ведуча 2. Тож саме для татусів наш наступний конкурс. Він носить назву  «Найоригінальніший бутерброд». Просимо вас  вийти на середину. Перед вами на столі – різноманітні продукти : батон, майонез, цукерки, ковбаса, крекер, крабові палички, цибуля, сало. Ваше завдання: за 1 хв.  зробити оригінальний бутерброд і придумати йому назву. Час пішов…                                                           Тепер подивимось, як ви їх зможете зїсти. Смачного вам!

Ведучий 1. Оцінки журі.

    Пісня

Ведуча 2. А зараз оголошуємо конкурс для найменших членів родини.

Ведучий 1. Оцінки журі.

Ведуча 2. Наступний  конкурс для мам. А називається він  «Кольорові кульки». Ваше завдання : сісти на кульку, щоб вона лопнула, дістати папір, на якому написане завдання і виконати його.

Ведучий 1.Оцінки журі.

Ведуча 2. Наступний конкурс  «Сімейний бюджет». Чоловіки отримують конверт із грошима, розмотують його, віддають своїм жінкам, а ті рахують гроші. Хто перший і правильно порахує гроші, той і переміг.

Ведучий 1.Оцінки журі.

Ведуча 2. Ось і підійшли ми до останнього конкурсу  «Художній номер». Родини по-черзі нам продемонструють свої таланти.

Ведучий 1. Оцінки журі.

Ведуча 2. Ну от і все, ця зустріч, як урок,                                                                                                                         Пройшла так швидко, память відновилась,                                                                                            І, як в дитинстві, продзвенів дзвінок.                                                                                                             Як добре, що ми всі зустрілись!

Ведучий 1. Шануймо батька, шануймо матір -                                                                                                                    І нам воздасться теж добром.                                                                                                                    Хай буде шана в кожній хаті                                                                                                                        І дух сімейний за столом!

Ведуча 2.  Шануймо батька, шануймо матір, -                                                                                                                               Нам каже Біблія свята,                                                                                                                               І щастям будем ми багаті                                                                                                На всі часи, на всі літа.

Ведучий 1.  Слова ці треба повторити,                                                                                                                                 Бо в них основа доброти.                                                                                                                           Коли б не батько і не мати,                                                                                                                          Чи був би на цім світі ти ?

Ведуча  2. Слова ці треба змалку вчити,                                                                                                                В них світить істина стара :                                                                                                                         Коли в добрі батьки і діти,                                                                                                                       Тоді всім вистачить добра.

Ведучий 1. Сім’я, родина і Батьківщина – це єдині поняття. Людина до глибокої старості пов’язана із тією сім’єю, з якої вона вийшла, і все життя пов’язана із землею, де вона народилася, зросла… Куди б не закинула її доля, вона завжди подумки з Батьківщиною.

Ведуча 2.    Завершити наше свято мені хочеться словами :                                                                                          Зацвітає калина, зеленіє ліщина,                                                                                                     Степом котиться диво – луна.                                                                                                                    Це моя Україна, це моя Батьківщина,                                                                                                  Що, як мама, як тато – одна.

    Пісня  «Україно моя»

 

 

 

 

 

 

                      СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

 

  1.  Сметана І.І. Енциклопедія українського народу. Звичаї. Свята. Традиції/Сметана І.І.//Видавництво книжковий клуб  «Клуб Сімейного Дозвілля»-Харків-2012-416 с.
  2. Кубійович В. Енциклопедія українознавства/Кубійович В.//Видавництво «Молоде життя»-«НТШ»-Париж, Нью-Йорк-1954-1989, 1993-2000-400с.
  3.  Макарчук С.А. Етнографія України/Макарчук С.А.//Видавництво «Світ»-Львів-2004-520с.
  4. Наулко В.І. Культура і побут населення України/Наулко В.І.//Видавництво «Либідь»-Київ-1993-288с.
  5. Нестеренко О.О. Розвиток промисловості на Україні/Нестеренко О.О./Видавництво АН УРСР-Київ-1959-490с.
  6. Мацюк В.Я. Ремесла і промисли/Мацюк В.Я.//Видавництво «Українознавство»-Київ-1994-443с.
  7. Супруненко В. Ковалі /Супруненко В./Видавництво «Чумацький шлях»-Івано - Франківськ-2000-119с.
  8. Борисенко В. Українська етнологія/Борисенко В.//Видавництво «Либідь»-Київ-2007-400с.
  9. Павлюк С.П. та Торинь Г.Й.Українське народознавство/Павлюк С.П. та Торинь Г.Й.//Видавництво «Фенікс»-Львів-1994-608с.
  10. Бажан М.Українська радянська енциклопедія/Бажан М.//Видавництво «Радянська енциклопедія»-Київ-1974-1985-576с.

 

docx
Додано
21 березня 2020
Переглядів
438
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку