Родинне свято "Вареничні посиденьки"

Про матеріал
Традиційно у школах проводять родинні свята, вечорниці, на яких діти ознайомлюються з національними традиціями та демонструють свої таланти, беручи участь у святкових концертах, проявляючи спритність і кмітливість у численних конкурсах і змаганнях. То ж запрошуємо на "Вареничні посиденьки", у чарівний світ української національної кухні.
Перегляд файлу

 

 

 

Вареничні

посиденьки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВЕДУЧИЙ

Добрий день, любі друзі! Яке чудове привітання «Добрий день». Це означає, що у нас гарний настрій, хороше на серці. Добрий день – це означає, що всі ми бажаємо один одному добра і запрошуємо на наші посиденьки.

(На сцені-інтер’єр української хати)

Дід    Щось добреньке з’їсти хочу,
Тільки що – не знаю сам.
Баба    Голови б ти не морочив,
Що зварила – те й подам.
Дід   Знову борщ і каша,
В животі від них бурчить.
Баба    Вередливий став ти, діду.
Що тобі іще зварить?
Дід    Знаєш, бабо, ти не сердься,
Я, мабуть би, з’їв оце…
Баба    Отже, клятий!
Хоч бери, тікай із хати!
Відгадаєш, що за страва

Будь по-твоєму, зварю.

Місили, місили,

Ліпили, ліпили,

А тоді – хіп,

Та в окріп!

В масло та сметану.

як зумієш відгадати,

буду тебе частувати.

Про що мова?

(Баба виходить із хати. Дід говорить їй у слід.)
Дід    Ти готуй, стара, швиденько,

ці вареники смачненькі
Повечеряєм гарненько.
(До зали)    Баба в мене – молодець!
Але гріх самому їсти…

(Входить баба, сідає біля діда.)
Дід    А згадаймо, моя люба,
Як були ми молоді,
Зварим, було, вареників  -
Біленьких, смачненьких.
Та й запросим до нас в гості
Хлопців й дівчат гарненьких.
Як вони разом із нами
влучно жартували,

а які пісні вкраїнські ми тоді  співали.


Баба.

Та чого ти зажурився?
Буде й нині все гаразд,

Вареничні посиденьки

Розпочнемо в добрий час!

 

(Під мелодію пісні «А мій милий вареничків хоче…» заходять хлопці і дівчата)

 

Що у світі найсмачніше?
Може, краби чи ікра?
Може, ще щось, найдивніше?
Є багато різних страв.
 

Креми, соуси, салати,

Ще - рулети та супи…

В українську славну хату

Завітай, будь ласка, ти.

 

Тільки в хаті українській
Покуштуєш диво з див:
Ось півмісяці у мисці,
А над ними в'ється дим,
 

Бо гарячі - масло тане...
Чи ж ви знаєте, що це?

Це - вареники в сметані,
Найсмачніші над усе!
 

Українці! Пригадаймо,
З чим вареники в нас є?

Знає кожна господиня,
Що до столу подає.
 

З сиром ось жовтіють в мисці,
І з картоплею киплять...

Полюбляють українці
За столом поласувать.
 

Ще з капустою наварим,
Та з грибами - пахнуть як!
Поласуємо ми з вами,
Поласуємо - ще й як!

 

 

 

Є вареники у хаті –

В Україні все гаразд:

Всі – щасливі і багаті,

Щедре сонце світить в нас!

 

Слава хаті українській,

Слава нашій всій землі,

І вареникам у мисці,

Що на нашому столі!

                             

                                                        Пісня-танець «Ой, вареники»

 

 - Діти, а що ви знаєте про цю давню українську страву? 

  • В Україні дуже полюбляють вареники. Ця страва з борошна та начинки вважається, нарівні з борщем, найтиповішою в українській національній кухні.    Слово вареники походить від дієслова «варити». Вареник має вигляд маленького конвертика з тіста, в який загортається найрізноманітніша начинка.
  • У давнину ця страва наділялася певними магічними властивостями. Оскільки вареник за формою нагадує Місяць, йому в народі приписували відповідні ролі  Місяця – сприяти добробуту і зміцненню здоров’я людини. У меню українського селянина вареники траплялися не часто, вони були окрасою недільного і святкового столу. Їх подавали також на весіллях, хрестинах, поминках, на гостинах, присвячених храмовим святам, варили на толоку й обжинки.
  •  У районах вареники називали “пироги” або “варені пироги”. Як начинку використовували сир, смажену капусту, варену товчену картоплю, мак, калину, вишні та інші ягоди, яблука, варені і товчені сухофрукти, варену квасолю, горохове пюре, пшоняну або гречану кашу. Варили вареники у крутому окропі, а готові виймали лозяним ополоником, складали у макітру й заливали засмажкою з олії або сала з цибулею.

ДІД

-Завжди в українців, коли вони готували вареники, був звичай жартувати.

ПРО СТЕПАНА І СМЕТАНУ»

Степану спалось непогано:

Вночі приснилася сметана,

Але у нього, як на зло,

З собою ложки не було.

А вдруге з ложкою ліг рано —

Так не приснилася сметана!

 

ГУМОРЕСКА « ГОСТИННІСТЬ»

Іван кума пригощає:

- Їжте, кумцю любий1

М'ясо щось не доварилось

І тверде на зуби.

Холодець на кості важкий,

Цукор – на суглоби.

Яйця й масло – на судини.

Що вже тут поробиш?

Вам вареники смакують.

Їжте… Їх багато.

Ви чотири вже ковтнули,

То беріть і п’ятий.

"ВАРЕНИК "

— У вас зуби є, дідусю? — онучок питає.
Дід журливо посміхнувся: — Давно вже немає. —
Це почувши, хлопченятко зраділо без краю:
— Тоді вареник потримайте, а я пострибаю.

 

" СНІДАНОК"

Майя наша варенички їла зранку

Один  за бабуню нашу.

Другий - за сестричку, маму, тата,

Ще за мавпочку хвостату.

Твердий лобик – вже наїлась,

В мисці вареників не лишилось.

Каже мама:

- Видно дно,

Ну, давай вже доїмо…

Посміхнулась хитро Майя:

- То доїж, я дозволяю…

 

 "СЕРЕД  ДІТЕЙ"

Ти чому, Оленко, нині
То лежиш у ліжку,
То вмикаєш телевізор,
То гортаєш книжку,
А тим часом братик: менший
В маминім халаті
вареники варить,
Підмітає в хаті?
Усміхнулася Оленка:
- Не журіть ви брата:
Він сьогодні в ролі мами,
Я - у ролі тата.

 

 

 

 

 

 

ВЕДУЧИЙ

Міжнародний вареничний фонд «Аля – не пельмені»

представляє   мегапопулярний жіночий форум

«Вареничні ТV – інтер плітки»  в теплій компанії Каті Осадчої

Катя Осадча:

  • Вітаю вас, чарівні пані, на першому інформаційному сайті с.Білин. І хоч він не є офіційним, та тут ви можете почути багато цікавого. І я, Катя Осадча, спілкуючись в з вами, розкрию нашим глядачам все, що ви хотіли знати про вареники, але боялися запитати»

Отже, запрошую до спілкування вас, пані… !

  • Вареники – саме українська страва. Недарма їх оспівав ще великий письменник Микола Васильович Гоголь. Він описав вареники завбільшки з капелюха.
  •  Катя:

Щось я чула про пам’ятник варенику!

  • В 2010 році у Черкаській області урочисто відкрили пам’ятник варенику. Ініціатором виступив «співаючий ректор» Михайло Поплавський. Разом iз відкриттям пам’ятника варенику працівники готелю пішли на рекорд і зварили на пару 70-кілограмовий вареник з картоплею, печінкою та шкварками. Аби він вийшов смачним, напередодні кулінари влаштували репетицію й зварили вареник на 18 кг. Вийшло смачно. Для того, аби зварити 70-кілограмовий вареник, довелося замовляти на Черкаському заводі «Темп» спеціальний чан .Все це задля того, щоб побити московський рекорд 2002 року: тоді в тамтешньому ресторанi «Шинок» зварили вареник вагою 67 кг.

Катя:

  • Ох, цей Поплавський!

До речі, Михайло Поплавський є власником ресторанів по трасі «Київ – Одеса» з романтичною рекламою «50 видів вареників». Всесвітня мережа Інтернет перегнала Поплавського і пропонує 65 видів вареників.

Катя:

А як там за кордоном? Про вареники щось чути?

  • В 1991 році в Канаді українська діаспора у містечку Глендон відкрила пам’ятник варенику, висота якого становить дев’ять метрів і важить він 2700 кілограмів. Пам’ятник встановлений тут недарма. Справа в тім, що вареник – офіційний символ цього міста. Всерйоз обговорювалося зображення вареника на 2-доларових монетах, проте, вибрали все таки білого ведмедя.

 

Катя:

  • Дякуємо за такі цікаві подробиці!

Пані …., а що ви нам можете розповісти?

 

  • Під час одного з візитів в Україну президенту США Біллу Клінтону запропонували скуштувати вареників з вишнями. Той спочатку обережно поставився до пропонованої страви, але скуштував і прийшов у справжній захват. Блюдо отримало один з улюблених статусів Клінтона «Must be served».

Катя:

  • Я не здивуюся, якщо вареник скоро стане золотим! Як на вашу думку, пані …!
  • «Золотий вареник» – це спеціальний нагрудний знак для кращих кулінарів і кондитерів України. Премія заснована у 1999 році і щорічно вручається у семи номінаціях. Нагорода являє собою золоту фігурку вареника на срібній тарілці. Тарілка зроблена зі срібла, а сам вареник із золота.

Катя:

  • Це все дуже гарно, а які ж вареники є фаворитами, пані …?
  • О, найпопулярнішими варениками є вареники з картоплею, друге місце займають вареники з сиром, а потім йдуть вареники з вишнею, черешнею та іншими ягодами.

Катя:

  • Пані …, а що каже історія про вареники?
  • На Русі у 16 столітті аметисти з червоним відтінком називалися «варениками». Такі камені цінувалися дорожче, ніж смарагди та рубіни. Корону російської цариці Ірини Годунової прикрашали великі «вареники», які чергувалися із сапфірами.

Катя:

  • Якась наукова вечірка у нас виходить! А що незвичного ви чули, пані ..?
  • Самою незвичайною начинкою для вареників вважається папороть. Не дивуйтеся, насправді, це цілком реальний рецепт. Для приготування таких вареників потрібно: папороть 300 грамів, картопля 4-5 штук, одна головка ріпчастої цибулі та 2 ложки рослинної олії.

Катя:

  • А я оце теж недавно цікавилася начинками. Так захотілося чогось екстравагантного! А у вас такого не буває, пані …….?
  • Відомо, що перший президент України Леонід Кравчук любить збирати оригінальні рецепти вареників. Він вишукує їх навіть у давніх манускриптах. У його колекції і начинка з язиків жар-птиці, щитовидних залоз кажанів, м’язів краба і вугра, чайних листів з ізюмом, в’ялених бананів, м’якоті фейхоа. У нього є і спеціальне блюдо для вареників, порцелянова ромашка з пелюстками різного кольору. Кожна пелюстка має свій підігрів та музичний супровід.

Катя:

  • Мені здається , що варенику скоро почнуть і свята приурочувати!

Свято вареника провели у Кам’янці-Подільському.

В Луцьку уперше провели фестиваль вареників

 

Я не здивуюся, якщо ми скоро почуємо про міжнародні корпоративи з варениками!

Катя Осадча:

  • Дякую всім, хто розповів нам такі цікаві подробиці з життя інтернаціональної кухні . Вареники – це… вареники. До нових вареників, тобто, зустрічей, чарівні пані та панове, за філіжанкою кави в теплій компанії Каті Осадчої. Бувайте!

 

 

ВЕДУЧИЙ

  • Вареники об’єднують не тільки людей, але і час та історичні події…

Сценка

Засідання партії

«Добрий вареник – міцна Україна»

Депутат:

Шановні зібрані!

Куме, вас це теж стосується!

Ми організовуємо нову партію. Ви бачили, що творилося на цих виборах?

Тому, поки будуть нові вибори, ми маємо скласти свою програму і пробиватися до макітри, тобто, до парламенту.

Я хочу жити краще, тобто, щоб народ України жив краще!

Кум:

  • І я теж хочу! В мене син підростає, треба йти вчитися в Київ! Квартири треба!

Депутат:

  • Куме, думайте про народ!

Кум:

  • А я і думаю! Я ж теж народ! Навіть гасло нашій партії придумав! «Хай кожен живе, як вареник у маслі!» Так за нами всі підуть!

Депутат:

  • Це якесь несерйозне гасло. Ну ще подумаємо! Саме головне, які вареники ми запустимо в регіони!

Кум:

  • У мене є кум на Буковині, то туди треба вареники з бринзою!

Депутат:

  • Добре. А з пшоняною кашею або товченою квасолею – на Полісся!

Кум 2: (прокидається)

  • Де вареники?

Депутат:

  • З таким підходом до справи, я вас викину з партії, як пирхавку з макітри! Слухайте!

Так, далі. На Волинь запустимо гречані вареники з сиром. А з вареною квасолею і калиною – на Полтавщину!

Кум 2:

  • Стратегія добра. А на решту народу?

Депутат:

  • Вареники з вишнями!

Кум 2:

  • Супер!

Депутат:

 Хтось любить їсти м’ясо, хтось – гриби,
Хтось – голубці, хтось – зупу, хтось – крученики,
А я з дитинства щиро полюбив:
Вареники. Вкраїну і вареники.

                              

                            Пісня « Чи ж я не українець…»

 

 

ВЕДУЧИЙ

До вашої уваги мастер –шеф приготування вареників від мами ……

Тісто для вареників готують з пшеничної муки, додають молоко або воду, яйця, цукор і сіль. Воду слід брати холодну, навіть крижану, тоді тісто довго            не висихає і добре склеюється при виготовленні вареників. Смак тіста значно покращується з додаванням в нього розтопленого вершкового масла.

Технологія приготування тіста така. У муку, що просіюємо, влити молоко, ввести яйця, сіль, цукор, розтоплене вершкове масло і замісити тісто.

Вареники можна формувати різними способами: перший спосіб такий. Тісто розкачують завтовшки 1-1,5 мм, ріжуть на смужки, потім на квадратики розміром  5 х 5 см. Начинку кладуть посередині квадратика і зліплюють два протилежні кінці у трикутник

Другий спосіб ліплення вареників такий. Тісто розкачують завтовшки 1-1,5 мм, потім з нього вирізують за допомогою виїмки, посередині варениці кладуть начинку, краї зліплюють. При цьому способі залишається багато тіста, яке швидко висихає і його знову треба перероблювати.

Третій спосіб ліплення вареників такий. Тісто розробляють на валик діаметром 2-3 см, ріжуть його на шматочки, кожен обкачують у борошні і розкачують круглі варениці.

 

 

Українські вареники –

То краса і сила!

Ой, гарних я вареників,

Куме, наварила!

-Вареники зі шкварками,

Та ще й у сметані –

Додають нам сил в роботі

Й навіть у навчанні !

– Вареники, вареники,

Спрадавна в Україні,

Вареники, вареники

Шанують і понині:

– Вареники із вишнями,

Вареники з черешнями,

З чорницями, суницями,

Сливками й шовковицями,

-Вареники з капустою,

Картоплею і сиром –

Їжте, люди, на здоров’я

І ходіть із миром!

-І у нас сьогодні з вами ,

Гарна гостина –

На столі стоїть макітра,

Навколо – родина.

-Гості наші дорогенькі!

Добра вам бажаєм!

І за добрим звичаєм

Варениками вгощаєм!

 

Ой, вставали раненько, картоплю варили,

До вечора вареників з нею наліпили.

 

Наварили вареників для гостей хороших,

Їжте, їжте вареники, гості наші любі,

Вони трохи гаряченькі – не попечіть губи.

А вже ж в ті вареники картоплі напхали,

В череп’яну макітерку ми їх положили,

Олійкою з цибулькою добре помастили.

 

 

 

 

 

 

                      

ВЕДУЧИЙ

- От і настав час частування.

ДІД

-Е, ні. Так діла не буде. Що ж це, вареники та й задарма. Пропоную змагання.

(проводяться конкурси)

БАБА

- Ох, і молодці, що хлопці, що дівчата. Прошу до столу.

1.Милі гості, просим сісти вареники будем їсти.
Вареники непогані, вареники у сметані.

2. В кожній хаті на Вкраїні вареники варять нині.
Це вареники знаменні їх родичі пельмені.

3.Вас чекають у макітрі вареники дуже ситні.
Круглолиці, білощокі із рум'яної пшениці.

4.Їжте, їжте просим щиро,вареники наші з сиром.
Вареники непогані, вареники у сметані

Їжте вареники бульб’яні, щоб ваші щічки були рум’яні.

Їжте вареники з гречки — не буде між вами суперечки.

Їжте вареники з ревеню – не будете биті ремінем.

Їжте вареники з вишень - будете мати багато грошей.

Їжте вареники з грибами, щоб були ви багаті кумами.

Їжте вареники з маком — усі їжте зі смаком.

Їжте вареники з сиром — з добром вас і з миром.

Їжте, їжте, гості любі, рахувать не станем,

Може, кому мало – ми іще добавим.

 

 

 

 

ВЕДУЧИЙ

Дякуємо господарям за гарне частування.

Дякую вам, хлопці і дівчата, що звеселили нашу оселю піснею, танцями і веселими жартами. До нових посиденьок, тобто зустрічей!

«Недільний славень варенику»

(на музику з кінофільму «17 миттєвостей весни») виконують   батьки.
Не думай, що Вареник - це пусте!
Всього лиш тісто, зварене з начинкою,
Вареник - як Буття людське святе!
Як єдність пари чоловіка з жінкою!
Вареник - наче магія життя!
Як фази Місяця в нічному  морі,
Як духу і матерії злиття,
Що долина з праматірних просторів!

Хтось любить їсти м’ясо, хтось — гриби,
Хтось -  голубці, хтось - зупу, хтось - крученики,
А ми з дитинства щиро любим всі
Вареники. Вареники. Вареники.

 Ти з тіста,  наче бог,  формуєш світ,
Адже Усесвіт - теж неначе з борошна,
А тісто - таке ж тлінне,  як граніт —
То ж головне, щоб смачно було й хороше!
Вареники -  не просто пироги!
А серед страв людських немов священники,
І полюбляють навіть вороги
В сметані свіжозварені  вареники!

Як пироги скипають у воді,
Вони ж як зорі в небі обертаються!
І почуття з душевних холодів,
До почуттів весняних повертаються!

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. кузьмэнко слава
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
doc
Додано
16 лютого 2020
Переглядів
1111
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку