РОЛАНД - ГОЛОВНИЙ ГЕРОЙ ЕПОСУ. ХАРАКТЕРИСТИКА ГЕРОЇВ ЕПОСУ Презентація

Про матеріал
Презентація за темою "РОЛАНД - ГОЛОВНИЙ ГЕРОЙ ЕПОСУ. ХАРАКТЕРИСТИКА ГЕРОЇВ ЕПОСУ", яка може бути застосована на уроках зарубіжної літератури для аналізу твору "Пісня про Роланда"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РОЛАНД - ГОЛОВНИЙ ГЕРОЙ ЕПОСУ. ХАРАКТЕРИСТИКА ГЕРОЇВ ЕПОСУ Вчитель зарубіжної літератури Чорна Н.І.

Номер слайду 2

Тест Король Сарагоси … ; Роланд узяв лише 20 тис. воїнів, тому що ... Дюрандаль - це … Ріг Роланда мав назву … Яке природне явище відбувалося під час бою у Франції?.. Скільки разів засурмив у ріг Роланд?.. Як звали найкращого друга-воїна Роланда?.. Як вчинив Карл, оплакавши загиблих? Як був покараний зрадник Ганелон?

Номер слайду 3

Тест Король Сарагоси …(Марсілій) ; Роланд узяв лише 20 тис. воїнів, тому що .. (не хотів ущемити інтереси короля, свого родича) Дюрандаль - це … (Меч) Ріг Роланда мав назву … (Оліфант) Яке природне явище відбувалося під час бою у Франції?.. (Була буря) Скільки разів засурмив у ріг Роланд?.. (Два) Як звали найкращого друга-воїна Роланда?.. (Олів’єр) Як вчинив Карл, оплакавши загиблих? (Загнав сарацинів до річки) Як був покараний зрадник Ганелон? (Розірваний кіньми)

Номер слайду 4

«Мої враження від «Пісні про Роланда» Що таке квазіісторизм? Що таке ар’єргард ?

Номер слайду 5

Квазіісторизм - несправжній, «неповний» історизм Ар’єргард – загін прикриття

Номер слайду 6

Все, що ми називаємо героїчною доблестю і чим захоплюємося як величчю та піднесеністю духу, є не що інше, як спокійна і твердо обґрунтована гордість та самоповага. Девід Юм

Номер слайду 7

Чи погоджуєтесь ви з наведеним висловом? Що, на вашу думку, означає поняття доблесть? Кого з героїв «Пісні…» стосується думка Девіда Юма? Чому?

Номер слайду 8

Складання характеристик головних героїв «Пісні про Роланда» Проблемне запитання: «Чому твір названо «Пісня про Роланда», а не про іншого героя? Чи не було інших гідних героїв?» Робота в групах Завдання: охарактеризувати героя поеми; навести відповідні цитати.

Номер слайду 9

Граф Роланд

Номер слайду 10

Висновок Граф Роланд, племінник Карла Великого, уособлює мужність, доблесть, відвагу. Він – відомий васал, заради свого сюзерена він готовий на все. Роланд віддає своє життя у бою. Ні на хвилину не замислюючись над можливістю іншого вибору. Граф тричі через гордість відмовляється сурмити, тобто просити допомоги у Карла. І звук рога Оліфанта залунає лише тоді, коли надії на власні сили буде зовсім мало. Приголомшує сцена, що змальовує Роланда, який Сурмить у ріг вдруге, сила страждання, болю за загиблих товаришів втілюється у максимальному напруженні героя. У якого « з уст… пішла червона кров, а в голові скроні аж затріщали». Автор поеми постійно підкреслює, що Роланд – справжній рицар: він жив, як рицар. І помер, як герой. Навіть Бог визнає достоїнства Роланда: він забирає його в рай, незважаючи на такі недоліки героя, як гордість та самовпевненість.

Номер слайду 11

Карл Великий та його воїни

Номер слайду 12

Штандарт Карла Великого, короля франків и лангобардів

Номер слайду 13

Щит "Карл Великий"

Номер слайду 14

Висновок Французький король Карл, що наділяється епітетом Великий, уособлює в собі ідею державної єдності та християнської віри. Карл – добрий до своїх воїнів. Прямий та благородний, трохи наївний (слухає Ганелона і не йде одразу на допомогу Роланду. Чуючи звуки Оліфанта). Карл тужить, бачачи загибель франків, дорікає собі, що не зміг урятувати своїх воїнів

Номер слайду 15

Ганелон

Номер слайду 16

Висновок Граф Ганелон – негативний герой поеми. Гордий та запальний він не може стримати гніву та образи на пасинка Роланда і страшно мститься йому і своїм співвітчизникам. Його не зупиняє те, що Роланд – його родич, а Карл – його король. Виявляючи егоїзм та зрадництво, Ганелон не стає щасливим. Його покарання було жорстоким, але справедливим.

Номер слайду 17

Підсумки. Порівнюючи героїв «Пісні про Роланда». Можна визначити позитивних та негативних персонажів. До перших належать франки, а до других – сарацини та зрадник Ганелон. У Франції ім’я Ганелон і досі вважається синонімом зрадництва. Такий персонаж, звичайно, не може бути головним у героїчному епосі. Карл великий – позитивний герой, але не його іменем названа поема. Чому? Можливо, тому, що не ідеальний, але мужній Роланд повною мірою уособлює рицарські достоїнства: віддано служить своєму сюзеренові і віддає своє життя за нього.

Номер слайду 18

Спостереження за картиною «Загибель графа Роланда» художника та ілюмінатора рукописів Жана Фуке (біля 1420р)

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Яких героїв ви бачите на картині? Який епізод із поеми зображений на ній? Які кольори переважають у художньому творі? Чи вдалося художникові передати трагедію подій епосу «Пісня про Роланда»?

Номер слайду 21

Яких героїв ви бачите на картині? Який епізод із поеми зображений на ній? Які кольори переважають у художньому творі? Чи вдалося художникові передати трагедію подій епосу «Пісня про Роланда»?

Номер слайду 22

Підсумок: „ Продовжте речення”: Справжній рицар завжди… Справжній рицар ніколи …

Номер слайду 23

Рицарі Середньовіччя

Номер слайду 24

Домашнє завдання Написати твір-мініатюру «Чи потрібні рицарі у наш час і чому?» Виконати малюнки до твору (за бажанням).

ppt
До підручника
Зарубіжна література 8 клас (Сімакова Л.А., Снєгірьова В.В.)
Додано
12 лютого 2022
Переглядів
2607
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку