Розбір дієслова як частини мови.

Про матеріал
Урок систематизації й узагальнення матеріалу з використанням ІКТ. Удосконалювати вміння визначати морфологічні ознаки дієслова; його синтаксичну роль шляхом здійснення морфологічного розбору, пояснювати основні орфограми в дієсловах, використовуючи вивчені правила правопису.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розбір дієслова як частини мови. Д

Номер слайду 2

Мета:узагальнити й систематизувати знання семикласників з теми «Дієслово»; удосконалювати вміння визначати морфологічні ознаки дієслова; його синтаксичну роль шляхом здійснення морфологічного розбору, пояснювати основні орфограми в дієсловах, використовуючи вивчені правила правопису; виховувати любов до рідного слова, української мови.

Номер слайду 3

Ти постаєш в ясній обнові. Як пісня линеш, рідне слово… Д. Білоус 

Номер слайду 4

Перша сходинка«Знайди дієслова»Якщо з українською мовою В тебе, друже, не все гаразд,Не вважай її примусовою,Полюби, як весною ряст. Примусова тим, хто цурається,А хто любить, той легко вчить. Все, як пишеться, в ній вимовляється,Все, як пісня, у ній звучить.

Номер слайду 5

Друга сходинка «Третє зайве»). 1) думають, говорять, пишуть; 2)не говорити, не розказувати, нехтувати; 3)намагатися, вчити, отримати.

Номер слайду 6

Третя сходинка «Віднови речення».1) є, мова, скарб, народ, найдорожчий.2) їй, народилася, думка, завдяки.3) мова, найкрасивіша, з, мов, усіх, світ, моя.4)рідна, люблю, своя, я, мова!

Номер слайду 7

Фізкультхвилинка. Зараз діти відпочинем: А для цього підніміться,Один одному всміхніться,Вліво, вправо поверніться. Руки вгору підіймаймо,А тепер – опускаймо. Дуже добре – всі сідаймо! 

Номер слайду 8

Четверта сходинка «Напиши правильно» Я ненавиджу брехню у всякій одежі. Не … душу іншим і будеш мати спокій. Не … броду, не лізь у воду. Труд ніколи не … . - Визначити лексичне значення слова ятри (за словником)

Номер слайду 9

П′ята сходинка «Знайди помилку». Мовчете, ловете, кажиш, пишите. 

Номер слайду 10

Шоста сходинка «Творча» Наприклад: зелений – саджати, вирощувати, доглядати; червоний – яскравіти, … ; жовтий – прикрашати, … .

Номер слайду 11

Сьома сходинка «Підсумкова»Завдання: записати речення і зробити морфологічний розбір дієслова (послідовність розбору за підручником, с. 107) Слово – це зерно, що вклали в родючу землю.

Номер слайду 12

Нічого кращого в усьому світі не знайдеш за любов і працю (М. Стельмах).

Номер слайду 13

Підсумок уроку. Метод «Мікрофон»Тепер я можу:-знаходити …;-пояснювати…;-робити…;-наводити приклади….

Номер слайду 14

Домашнє завдання Підготуватися до контрольної роботи - повторити тему «Дієслово».

pptx
Додав(-ла)
Вітюк Таня
Додано
22 листопада 2022
Переглядів
5088
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку