Розділові знаки в реченнях із вставними словами (сполученнями слів, реченнями), вставленими конструкціями

Про матеріал
Матеріал є доповненням до уроку при вивченні вставних слів (словосполучень, речень) та вставлених конструкцій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розділові знаки в реченнях із вставними словами (сполученнями слів, реченнями),вставленими конструкціями

Номер слайду 2

Спостереження. Прочитайте текст, знайдіть вставні слова (словосполучення, речення). Укажіть їхню групу. Дельфіни, на думку вчених, одні з найрозумніших живих істот. Вони, наприклад, легко запам’ятовують і повторюють дії побратимів, можуть виконувати команди, придумувати трюки з предметами. Крім того, дельфіни вміють розрізняти голоси особин зграї, імітувати щебетання пернатих і скрегіт дверної петлі.

Номер слайду 3

Вставними є слова (сполучення слів, речення), які граматично не пов’язані з членом речення й виражають ставлення мовця до висловленого, його оцінку, характеризують спосіб оформлення думки тощо.

Номер слайду 4

С. 176-177підручник

Номер слайду 5

Вправа 1. Запишіть речення, поставте розділові знаки. Поясніть розділові знаки. Завтра за даними синоптиків буде дощ. Здається скоро будуть сильні снігопади. Отже наступного тижня буде злива. Минулого літа до речі було холодніше. Запам’ятай! Вставні слова (сполучення слів, речення) завжди виділяємо комами.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Вправа 2 Запишіть речення, поставте розділові знаки, надпишіть групу над вставними словами. Дивлюсь на зорі опівночі. На жаль вони також не вічні. За східним звичаєм гості не сміють відмовлятися від дарунків бо то була б господарям образа.І зрозумієш певна річ що ранок вечора мудріший... А хмара як гуска в ставочок пірнає і мабуть скубе молодий плавунець... А може ви знаєте що мені сниться?До речі можу підказати де зараз дістати прекрасних стиглих черешень.

Номер слайду 8

НЕ бувають вставними такі слова:навіть, майже, приблизно, принаймні, усе-таки, усе ж таки, мовби. наче, неначе, немов, ніби, нібито, особливо, тим часом, адже, отож.

Номер слайду 9

Речення зі вставним словом. СТАВИМО КОМУВін, проте, нічого не розумів. Я хотів, власне, побачити їх. Взагалі, я не хотів би читати. Прийшли ми, видно, невчасно. Вона, навпаки, нічого не робить. Речення без вставного слова. НЕ СТАВИМО КОМИПроте я з вами не згоден. Пишемо власне висловлення. Тепер взагалі нічого не розумію. Над лісом видно було хмарки. Він усе робить навпаки.

Номер слайду 10

Вправа 3 Запишіть речення у 2 стовпчики: 1) - із вставними словами (словосполученнями, реченнями), 2) - із вставленими конструкціями. А Ярема - страшно глянуть - по три, по чотири так і кладе.І, здавалося, щастя, чарівне, як казка, має над землею райдужним крилом. Парубок спершу, мабуть-таки, чи й не прийняв її за ту польову царівну, бо стояв як укопаний.Єсть у мене щирий батько (рідного немає) - дасть він мені раду з вами. Вона кинулась до порога і побачила нарешті свого дорогого Андрія.

Номер слайду 11

Вставленими називаються слова, словосполучення або речення, що не входять до структури основного речення, але містять додаткову інформацію, доповнюють, уточнюють, розкривають зміст речення. Вставлені конструкції (ВК) на письмі відокремлюються дужками або тире. Годинник бив - що з ним? - зовсім не ту годину?Мовохакер. Розрізнити вставні слова і вставлені конструкції й поставити потрібні розділові знаки легко, якщо ви знаєте групи вставних за значенням. Якщо аналізована Вами конструкція потрапляє в одну з названих груп, вона вставна, якщо ні - вставлена.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Вправа 5. Редагуйте текст, створений ШІ. Назвіть вставні слова (словосполучення, речення).

pptx
Додано
1 квітня
Переглядів
102
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку