Розповідь про Т.Г.Шевченка

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тарас Григорович Шевченко(1814 - 1861)

Номер слайду 2

Тарас Григорович Шевченко народився 9 березня 1814 р. в с. Моринці Київської губернії. Його батьки, що були кріпаками багатого поміщика, незабаром переїхали до сусіднього села Кирилівки.

Номер слайду 3

Коли Тарасу було 8 років, батько віддав його “в науку” до кирилівського дяка. За два роки Тарас навчився читати й писати, і засвоїв якісь знання з арифметики. Після смерті батьків Тарас залишився сиротою. Вже в шкільні роки малим Тарасом оволоділа пристрасть до малювання.

Номер слайду 4

Він мріяв стати маляром і шукав у навколишніх селах учителя малювання. Шевченка віддають вчитися малюванню. Можливо, він короткий час учився у професора живопису Віленського університету.

Номер слайду 5

Після початку польського повстання 1830 р. Шевченко разом із своїм паном помандрував до Петербурга. Там Енгельгардт віддає Шевченка на чотири роки навчатися живопису у відомого майстера.

Номер слайду 6

Згодом відбувається знайомство Шевченка з відомим художником Карлом Брюлловим і поетом Василем Жуковським. Вражені гіркою долею талановитого юнака, вони викупляють його з кріпацтва. К. Брюллов. В. Жуковський

Номер слайду 7

21 травня 1838р. Шевченка зараховують учнем Академії мистецтв. Він навчається під керівництвом К. Брюллова, стає одним з його улюблених учнів. Одержує срібні медалі за свої картини. Наприклад, за картину “Катерина”, що написана за мотивами поеми Шевченка.

Номер слайду 8

Вірші Шевченко почав писати ще кріпаком. У 1840 р. з'являється перша збірка Т. Шевченка – “Кобзар”

Номер слайду 9

З жовтня по грудень 1845 р. він пише один за одним твори: “Єретик”, “Сліпий”, “Наймичка”, “Кавказ”, “І мертвим, і живим...”, “Холодний яр”, “Як умру, то поховайте” (“Заповіт”) та ін. Усі свої поезії 1843 - 1845 рр. він переписує в альбом, якому дає назву “Три літа”.

Номер слайду 10

Весною 1846 р. у Києві Шевченко знайомиться з членами таємного Кирило-Мефодіївського товариства і вступає в цю організацію.

Номер слайду 11

23 квітня 1850 р. Шевченка заарештували за порушення царської заборони писати й малювати. Після слідства в Орській кріпості його перевели до Новопетровського укріплення на півострові Мангишлак.

Номер слайду 12

Сім років перебування у в’язниці були найтяжчими у житті поета. Після смерті царя Миколи І друзі поета почали клопотатися про його звільнення. Пізніше було дано офіційний дозвіл звільнити Шевченка з військової служби, але із забороною жити в столицях. Проте Шевченко мав намір поселитися в Петербурзі.

Номер слайду 13

У ці роки Шевченко багато працював як художник (Академія мистецтв надала йому звання академіка гравірування). У січні 1860 р. під назвою “Кобзар” вийшла збірка, яка складалася з 17 поезій.

Номер слайду 14

Заслання підірвало здоров'я Шевченка. На початку 1861 р. він тяжко захворів і 10 березня помер. Похований був на Смоленському кладовищі. Через два місяці, виконуючи заповіт поета, друзі перевезли його прах на Україну і поховали на Чернечій горі біля Канева. Тепер вона називається Тарасова.

Номер слайду 15

Підготував учень 9-А класу Гембара Олександр

pptx
До підручника
Українська література 9 клас (Слоньовська О. В., Мафтин Н.В., Вівчарик Н.М., Курінна Н.С., Шевчук Л. Т.)
Додано
24 березня 2018
Переглядів
32614
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку