Жіноча доля у творчості Т.Г.Шевченка

Про матеріал

Любов матері всеохоплююча, безкорислива, вона любить усім серцем, усім своїм єством, не задумуючись над тим, як ми за це віддячимо їй. Але про матір ніколи не забувають добрі, чуйні діти. Образ матері живе

у серці кожного порядного
українця, бо він — один
з найсвятіших, найулюбленіших
у вітчизняній літературі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготував учень 9-А класу Гембара Олександр. Тема жіночої долі у творчості Т. Шевченка

Номер слайду 2

Т. Г. Шевченко «Катерина»Тема: зображення трагедії селянки-покритки, зумовлену таким суспільним ладом, при якому пани могли безкарно знущатися з трудящих.Ідея: висловлення глибокого співчуття до жінки-покритки і водночас, засудження жорстокості, підступності, бездушності панів, які глумилися над кріпаками (офіцер).“Катерина”

Номер слайду 3

Любов матері всеохоплююча, безкорислива, вона любить усім серцем, усім своїм єством, не задумуючись над тим, як ми за це віддячимо їй. Але про матір ніколи не забувають добрі, чуйні діти. Образ матері живе у серці кожного порядного українця, бо він — один з найсвятіших, найулюбленіших у вітчизняній літературі.

Номер слайду 4

Т. Г. Шевченко «Марія» Тема: розповідь про народження Ісуса і страждання, яких зазнала Марія зі своїм сином.Ідея: засудження тоталітарного режиму, який нівечив і гнобив люд (Ірод); возвеличення Ісуса за його прагнення присвятити своє життя на благо народу. Основна думка: «Як в світі жить, людей любить, / За правду стать! За правду згинуть! / Без правди горе!»Жанр: поема з елементами біблеїзму.

Номер слайду 5

Презентацію створено за допомогою комп’ютерної програми ВГ «Основа» «Електронний конструктор уроку»Т. ШЕВЧЕНКО «НАЙМИЧКА», «НА ПАНЩИНІ ПШЕНИЦЮ ЖАЛА»

Номер слайду 6

Т. Г. Шевченко «Наймичка»Тема: зображення важкої долі жінки-кріпачки, яка вимушена була все своє життя страждати і приховувати своє материнство.Ідея: засудження тогочасних умов, у яких жінка відчувала себе соціально незахищеною; висловлення співчуття стражданням героїні. Основна думка:а) мати — найсвятіше, що є у кожної людини;б) Я каралась / Весь вік в чужій хаті… / Прости мене, мій синочку! / Я… я твоя мати. Жанр: епічна поема, немов прагнучи підкреслити це, Шевченко вводить у тканину твору казкові вимисли.

Номер слайду 7

Презентацію створено за допомогою комп’ютерної програми ВГ «Основа» «Електронний конструктор уроку»Т. ШЕВЧЕНКО «МАРІЯ», «У НАШІМ РАЇ НА ЗЕМЛІ»

Номер слайду 8

Серед усіх людських законів є один невмирущий у своїй благородності — вміння жертвувати собою. Найвища самопожертва — в материнстві, бо мати дарує дитині не тільки безмежну любов, віддає все життя, всю себе, кожну мить сердечної теплоти. Великий Кобзар українського народу низько схилявся перед образом Матері, який втілював для нього рідну матір, Україну, Пречисту Діву Марію. Матір Божа, яка оберігає людей землі,— це узагальнюючий образ усіх матерів.

Номер слайду 9

Т. Г. Шевченко «У нашім раї на землі» Тема: розповідь про важку жіночу долю, долю матері в умовах покріпачення, соціального і національного гніту.Ідея: возвеличення святості матері, того найціннішого, що є для кожної людини; засудження соціального устрою, який змусив страждати багатьох жінок. Основна думка: «Слово мамо. Великеє, / Найкращеє слово!»

Номер слайду 10

«Гордіше самої цариці»Турботлива. Покритка. Святий образ «Безталанная»«З хреста ніби знята»Багатостраждальна«Радість від народження дитини і водночас страждання»Щаслива Великомучениця. Образ Матері

pptx
До підручника
Українська література 9 клас (Слоньовська О. В., Мафтин Н.В., Вівчарик Н.М., Курінна Н.С., Шевчук Л. Т.)
Додано
24 березня 2018
Переглядів
2603
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку