Розробка бінарного уроку за професійним спрямуванням для кухарів "Cooking borshch"

Про матеріал

Урок розроблено для учнів ПТНЗ, які навчаються за професією "Кухар". Проте може підійти і для учнів які вивчають англійську мову на профільному рівні.

Перегляд файлу

Theme: Cooking borshch

Educational aim:

repeat the words of the theme “Vegetables” (повторити слова теми «Овочі»

remember the cooking methods (Пригадати процеси приготування їжі)

teach students to use their knowledge of English in practice (навчати учнів використовувати знання англійської мови на практиці)

the introduction of a foreign language in a professional activity of students (введення іноземної мови у професійну діяльність учнів)

Developing aim: develop the ability to explain and comment on the actions during the work (розвивати вміння пояснювати та коментувати дії під час роботи)

Type of the lesson: combined (бінарний)

Facilities: cards, handing outs, notebook, projector, presentation (картки,  роздатковий матеріал, ноутбук, проектор, презентація)

PROCEDURE

I Preparing for the reception of foreign language (Підготовка до сприйняття іншомовного мовлення)

Organization (Організаційний момент)

Check the presence of students

Readiness of students to the lesson

Greeting (Привітання)

T: Good morning children! How are you getting on?

Nice to see you all here!

T: Today we have an unusual lesson. It will be combined. And it will be conducted by two teachers, me and Tetiana Mykolaivna

 

Motivation (Мотиваційний момент)

Викладач спец. дисциплін розповідає про необхідність вивчення іноземної мови)

T2: Як вже було сказано, сьогодні у вас урок професійної спрямованості. У зв’язку з тим, що наша країна прагне стати розвинутою європейською державою, вам просто необхідно володіти іноземною мовою. Ви вивчаєте англійську мову. Я знаю, що дехто з вас мріє працювати за кордоном, тому сьогодні на уроці англійської мови ви будете вивчати, закріплювати та запам’ятовувати назви продуктів, процесів приготування та інші дії кухарів з приготування перших страв. Тому і тема уроку сьогодні пов’язана з національною стравою

 

Warming up. Vocabulary work (Розминка. Робота зі словником)

T: Now, look at this wordmap! Guess, what dish consists of these ingredients?

(borsch)

Yes, you are right, this is borsch.

Theme and aim

T: And the theme of our lesson is “Cooking borsch”. And now Tetiana Mykolaivna will tell you about borsch

T2: Викладач спец. дисциплін коротко розповідає, що таке борщ, пригадує разом з дітьми його складові та процеси приготування

Ми з вами вже вивчали тему приготування борщу на уроках «Технології приготування їжі». Тому зараз я вам нагадаю, а ви мені допоможете розібратися з цією стравою.

Борщ – це українська національна страва. Відноситься борщ до …(заправних) супів, подається гарячим, тобто … (температура 70 градусів).

З чого складається борщ?

1 Бульон … (вода та м'ясо)

2 До складу входять овочі … (картопля, перець, морква, буряк, цибуля, томати, капуста)

3 Які процеси та дії використовуємо при приготуванні борщу?

  1. Бульон – варимо; овочі – нарізаємо та пасеруємо; додаємо у бульон, доводимо до готовності.
  2. Додаємо спеції, кладемо сметану, вершки, зелень (цибулю, кріп, петрушку)
  3. Подаємо на стіл.

Добре. З цим завданням ви впорались. А зараз викладач англійської мови продовжить з вами вивчати ці питання англійською мовою

 

T: Today we are going to learn how to cook borsch, learn the cooking methods, and of course do some exercises.

Let’s remember the other ingredients of this dish! (water, garlic, salt, oil, pepper)

Well done!

(The pupils remember the main words of the theme “Vegetables”. The teacher reads the words that are on the blackboard and pupils repeat after the teacher and translate the words).

(add, blend, boil, chop, cook, fry, grate, peel, put, serve, first…then, at the end, first working up, hot working up, decoration, handing out, consist of, include)

 

II Main Part

Listening (Аудіювання)

T: Now, I am going to read the description of the methods and your task is to guess what method is it?

1 Food is cooked in deep boiling liquid (water, stock, wine etc.) in an open or covered saucepan (boiling)

2 Cooking food like steak or fish, over or under open heat, e.g. under the oven grill, or on a barbecue or hot plate (broiling/grilling)

3 Like boiling, but the liquid is kept just below boiling point in an uncovered pot (simmering)

4 Cooking small or thin pieces of food in a little very hot oil or fat. The frying pan is shaken constantly to stop the food from burning. (sautéing)

5 Cooking food like cakes, pies, bread etc. in a closed oven at temperature of between 120-240 C (baking)

6 Cooking food like meat or poultry with some fat in a hot oven (between 200-240 degrees centigrade) (roasting)

7 frying food in a little oil or butter using a frying pan over moderate heat (pan-frying)

Group work (Робота в групах)

T: Now, divide into groups of four. You have the cards on you desks. Your task is to write the words into the correct column.

add, boiling, blend, simmering, boil, chop, cook, fry, grate, sautéing, peel, put, pan-frying, serve, broiling, grilling,  dice, roasting,  pour, baking, stir

Cooking verbs

Cooking methods

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Checking the answers of the pupils)

Virtual laboratory

(The pupils are divided into two groups.)

T: The first group should place the ingredients into the correct order according to the recipe and tell how to cook borsch. The second group should place and name the main processes of preparing borsch.

(The right answers are presented in the table)

 

1 group

2 group

1 water

2 meat

3 potato

4 flavour

  • oil
  • onion
  • carrot
  • beetroot
  • tomato

5 cabbage

6 spices

  • pepper
  • parsley

7 sour cream

1 first working up

  • peeling
  • chopping

2 hot working up

  • frying/ sauteing
  • boiling/ simmering

3 decoration

4 handing out

 

T: While these two groups are working at the blackboard the others will have another task. You should write down the words which are connected with kitchen.

 

Plate, stone, cooker, oven, desk, fork, book, plate, lamp, spoon, pan, frying-pan, picture, glass, cup, microwave oven, grass, fridge, bookcase, cupboard, dishwasher, flowerpot, dinner table, saucer, salt and pepper shakers. 

 

III Summarizing

T: Now, let’s remember what have we done at the lesson!

What ingredients of borsch can you name?

What processes of preparing borsch can you name?

Did you like the lesson?

(Putting the marks in the register)

HW: learn new words

 

 

ДОДАТОК 1

add, boiling, blend, simmering, boil, chop, cook, fry, grate, sautéing, peel, put, pan-frying, serve, broiling, grilling,  dice, roasting,  pour, baking, stir

Cooking verbs

Cooking methods

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

add, boiling, blend, simmering, boil, chop, cook, fry, grate, sautéing, peel, put, pan-frying, serve, broiling, grilling,  dice, roasting,  pour, baking, stir

Cooking verbs

Cooking methods

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

add, boiling, blend, simmering, boil, chop, cook, fry, grate, sautéing, peel, put, pan-frying, serve, broiling, grilling,  dice, roasting,  pour, baking, stir

Cooking verbs

Cooking methods

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК 2

Plate, stone, cooker, oven, desk, fork, book, plate, lamp, spoon, pan, frying-pan, picture, glass, cup, microwave oven, grass, fridge, bookcase, cupboard, dishwasher, flowerpot, dinner table, saucer, salt and pepper shakers. 

 

Plate, stone, cooker, oven, desk, fork, book, plate, lamp, spoon, pan, frying-pan, picture, glass, cup, microwave oven, grass, fridge, bookcase, cupboard, dishwasher, flowerpot, dinner table, saucer, salt and pepper shakers. 

 

Plate, stone, cooker, oven, desk, fork, book, plate, lamp, spoon, pan, frying-pan, picture, glass, cup, microwave oven, grass, fridge, bookcase, cupboard, dishwasher, flowerpot, dinner table, saucer, salt and pepper shakers. 

 

Plate, stone, cooker, oven, desk, fork, book, plate, lamp, spoon, pan, frying-pan, picture, glass, cup, microwave oven, grass, fridge, bookcase, cupboard, dishwasher, flowerpot, dinner table, saucer, salt and pepper shakers. 

 

Plate, stone, cooker, oven, desk, fork, book, plate, lamp, spoon, pan, frying-pan, picture, glass, cup, microwave oven, grass, fridge, bookcase, cupboard, dishwasher, flowerpot, dinner table, saucer, salt and pepper shakers. 

 

Plate, stone, cooker, oven, desk, fork, book, plate, lamp, spoon, pan, frying-pan, picture, glass, cup, microwave oven, grass, fridge, bookcase, cupboard, dishwasher, flowerpot, dinner table, saucer, salt and pepper shakers. 

 

Plate, stone, cooker, oven, desk, fork, book, plate, lamp, spoon, pan, frying-pan, picture, glass, cup, microwave oven, grass, fridge, bookcase, cupboard, dishwasher, flowerpot, dinner table, saucer, salt and pepper shakers. 

 

Plate, stone, cooker, oven, desk, fork, book, plate, lamp, spoon, pan, frying-pan, picture, glass, cup, microwave oven, grass, fridge, bookcase, cupboard, dishwasher, flowerpot, dinner table, saucer, salt and pepper shakers. 

 

Картинки по запросу капуста

Картинки по запросу картошка

Картинки по запросу морковь

Картинки по запросу буряк

Картинки по запросу лук

 

 

Картинки по запросу помидор

Картинки по запросу перец

Картинки по запросу петрушка

Картинки по запросу мясо

 

 

Картинки по запросу вода

 

 

 

Картинки по запросу соль

Картинки по запросу чистка картошки

Похожее изображение

Картинки по запросу пассерование

Картинки по запросу варка

Картинки по запросу украшение блюда

Картинки по запросу подача блюда официантом

Картинки по запросу сметана

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

add

blend

boil

chop

 cook

fry

 grate

peel

put

serve

first…then

 at the end

 first working up

 hot working up decoration

handing out

 consist of

 include

flavor

spices

 

docx
Додано
9 січня 2021
Переглядів
485
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку