Розробка інформаційної хвилинки "Мжнародний день рідної мови"

Про матеріал

21 лютого, починаючи з 2000 року, у всьому світі відзначається Міжнародний день рідної мови, проголошений 30-ю сесією Генеральної конференції ЮНЕСКО запропозицією держав-членів організації 17 листопада 1999 року.

Перегляд файлу

Рибак Н.А.

Розробка інформаційної хвилинки Міжнародний день рідної мови

Ведучий 1:  Першим до нас приходить слово... З колисковою материнською піснею, тихою казкою, доброю ласкою… За допомогою слова ми пізнаємо світ, відкриваємо таємничість і складність інших наук... Словесність ─ джерело, з якого починається струмок знань, що набирає сили й розливається могутньою рікою. Українська мова змістом, багатством, глибиною й різноманітністю переживань, відбитих у ній, красою й мелодійністю посідає одне з перших місць серед мов народів світу. Саме вона підтримує свідомість національної єдності українського народу, любов до Батьківщини й пошану до себе.

Ведучий 2: Щорічно 21 лютого, починаючи з 2000 року, у всьому світі відзначається Міжнародний день рідної мови, проголошений 30-ю сесією Генеральної конференції ЮНЕСКО за пропозицією держав-членів організації 17 листопада 1999 року.

Ведучий 1: У Міжнародний день рідної мови всі мови визнаються рівними, тому що кожна з них є унікальною живою спадщиною, яке потрібно всіляко оберігати, підтримувати й передавати з покоління до покоління. Кроки зі сприяння поширенню рідних мов спрямовані не тільки на збереження мовної різноманітності і багатомовної освіти, розвитку більш повного знайомства з культурними традиціями в усьому світі, але й сприяють зміцненню солідарності, яка базується на взаєморозумінні, толерантності та діалозі.

 

Ведучий 2: Міжнародний день рідної мови спрямований, перш за все, на захист умираючих мов. Це дуже важлива і актуальна задача, тому що, за статистикою, кожного місяця у світі зникають приблизно дві мови. Будь-який народ має свою власну неповторну культуру, традиції, спосіб життя, історію та мову. Зберегти мовну базу і великого народу, і нечисленної народності –важливе завдання для людства.

Ведучий 1: Пропонуємо дізнатися нове про нашу мову. Ось декілька цікавих фактів:

Першим букварем, виданим в Україні, був «Буквар» («Азбука»), надрукований у 1574 р. у Львові першодрукарем Іваном Федоровим. Книжка складалася з абетки, складів, зразків відмінювання і короткої читанки. До нас дійшов лише один примірник, який знайдено в Римі 1927 р. Зберігається в бібліотеці Гарвардського університету (США). Факсимільне видання було здійснено в Києві 1964 та 1974 рр.

Ведучий 2: Найдавніша згадка про українську мову датується 858 роком, а вперше українська мова було прирівняна до рівня літературної мови в кінці XVIII століття після виходу у 1798 році першого видання “Енеїди”, автором якої є  Іван Котляревський. Саме його і вважають засновником нової української літературної мови.

 

Ведучий 1: Найбільш вживаною літерою в українському алфавіті є літера “п”. Також на цю літеру починається найбільша кількість слів. Тоді ж як найрідше вживаною літерою українського алфавіту є “ф”. В українській мові слова, які починається з цієї літери, в більшості випадків запозичені з інших мов.

Ведучий 2: Найбільшу кількість разів перекладений літературний твір – «Заповіт» Т.Г.Шевченка:  147 мовами народів світу.

Ведучий 1: Найбільша кількість псевдонімів була у поета Олексндра Кониського – 141, у І.Франка – 99, письменник Осип Маковей користувався 56 псевдонімами.

Ведучий 2: Найпершим вищим навчальним закладом в Україні була Острозька колегія, заснована в 1576 р. у місті Острог князем Костянтином Острозьким. Другий вищий навчальний заклад – Києво-Могилянська академія, заснована у 1623 р. шляхом об’єднання Київської братської і Лаврської шкіл. Це були на той час єдині вищі школи у східнослов’янському світі.

Ведучий 1: Найдовше слово в українській мові. 31 літеру містить слово «рентгеноелектрокардіографічного». Спробуйте повторити!)

Ведучий 2: Найчастіше серед іменників вживається слово «рука», серед дієслів — «бути», прикметників — «великий», займенників — «він». Останні місця в таблиці частотності займають слова «мутація», «баклажка», «радист», «білочка».

Ведучий 1: Згідно з «Коротким словником синонімів української мови», у якому розроблено 4279 синонімічних рядів, найбільшу кількість синонімів має слово «бити» — 45.

Ведучий 2: Українська мова – найбагатша в світі! Мовознавці кажуть, що у  словнику української мови налічується більше 200 тисяч слів!

Ведучий 1: Українська мова займає друге місце в світі за мелодійністю (після італійської).

Ведучий 2: А тепер давайте перевіримо ваш рівень знання української мови. На екрані ви побачите ілюстрації з питаннями.

Будь ласка, щоб надати відповідь, необхідно підвести руку. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ведучий 1. 

І  залишається додати: «Не забувайте, дбати про чистоту рідної мови».

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Фурман Світлана Корніївна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
pdf
Додано
29 жовтня 2018
Переглядів
3274
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку