Розробка останнього уроку в 11 класі "Останній шкільний урок"

Про матеріал

Матеріал буде цікавий класному керівнику випускного класу. Учні разом із батьками зможуть зануритися у світ дитинства та виготовити обереги-долоньки , створити дошку мрій.

Урок передбачає підготовку: створення відеопрезентації , виготовлення роздаткового матеріалу та пакунків із кавовими зернами для кожного учня.

За додатковою інформацією звертайтесь :nichsveta73@gmail.com

Перегляд файлу

Останній шкільний урок

Мета: закріпити моральні ідеали особистості учня, виховувати культуру почуттів, повагу до батьків, учителя, родини. Активізувати потребу у знаннях, самоосвіті, само удосконаленні, здоровому способі життя.

Матеріали до уроку: відеопрезентація , що відображає дитячі роки випускників; долоньки, будиночки , парасольки – вирізані із кольорового паперу та із клейкою стрічкою; плакат із веселкою та зірки із кольорового паперу та із клейкою стрічкою; зерна кави оформлені у вигляді бутоньєрок.

 

Колись давно , коли дерева здавались високими , а  трава зеленішою, ваші батьки привели вас до цього храму наук. Це трапилось одного дощового  1 вересня 2010 року. І з тих пір утекло немало води , немало списано зошитів та ручок  …. І ось ми з вами  уже перегортаємо останню сторінку нашого шкільного життя. Дитинство пішло. Воно зникало по краплинці тихо і непомітно, з каліграфічними літерами  першої вчительки. За вікном дощ змінювався снігом, а ви списували алгебру, доводили недоведені теореми...  Приписували Ньютону зайві закони... і все було чудово. А дитинство зникало...

Всього було за цих одинадцять років. І радості і печалі, але дуже хочеться , щоб в пам’яті залишилися лише приємні моменти , від згадки про які , на душі стає тепло та затишно. І я хочу що б ми зараз  заглянули у минуле і пригадали , а як же все починалось.  Знаєте з нами, вчителями, відбувається цікава річ, дещо зворотня по відношенню до вас. Ви прийшли до 1 класу: малі, рухливі, безпосередні, та з часом  росли, мужніли, ставали самі старшими, хлопці майже всі вже вищі  вчителів: статні, красиві юнаки, дівчата: могли б виграти будь-який конкурс краси, Так от, пройшло 11 років життя у школі.  Виходить парадокс: замість того, щоб постарішати – ми  з вами помолодшали, тому, що намагалися іти в ногу з часом, який виховує вас, хоча, звичайно,  це лише в душі, а шкода…

Щоб іти твердо у майбутнє, потрібно озирнутися назад , взяти із собою той досвід , який стане вам у пригоді. Тож давайте сьогодні, в останній урок нашого дитинства, спробуємо озирнутися назад – в світле минуле, що називається шкільним життям., і пригадаємо,  а як же все починалось….

 

ПЕРЕГЛЯД ВІДЕОПРЕЗЕНТАЦІЇ

 

Впізнали , так це ви  сьогоднішні, але для ваших батьків ви завжди залишитися ось такими , малими задирами.  НЕ розгубіть у вирії життя дитячої безпосередності, вміння радіти з маленьких перемог, вміння бачити світлі відтінки в найтемніших фарбах і тоді життя обов’язково буде щедрим на щасливі моменти.

Памятайте , що

Не той щасливий, хто знайшов багатство,

Не той, хто має гроші і майно.

А той, хто з міг знайти своє кохання

Дві половинки поєдналися в одно.

Не той великий, кому все вдається,

Життя у кого в спокої пливе,

А той, хто через терни продереться

І світло через бурі осягне.

Не в тому щастя, щоби просто жити,

Іти вперед, не дивлячись убік.

А щастя – для людей добро творити,

Пліч-о-пліч з вірним другом будь навік.

Та щастя і успіх отримує той хто працює, той хто ставить мету та йде до неї попри всі труднощі. Лише ви є творцями вашого життя і лише від вас залежить як воно складеться. Ваше життя у ваших руках. І я хочу щоб ми сьогодні пригадали , найбільш важливі та щасливі моменти вашого життя , які дають наснагу рухатись вперед  до нових висот. Давайте пригадаємо їх.

ДОЛОНЬКИ

Перед  вами на столі долоньки , напишіть на них ті моменти радості та щастя ,які зігрівають вас коли ви згадуєте про них . Можливо це пов’язано із приємними сюрпризами на день народження , можливо пов’язане зі школою , родиною. Пригадайте і запишіть.

Поділіться із нами ,і нехай кожному з нас стане тепліше.

ДІТИ ОЗВУЧУЮТЬ

Згадуйте ці моменти , коли буде важко , коли поряд з вами не буде ваших батьків  і всі рішення доведеться приймати самим, коли буде здаватися що чорна полоса така широка , що вона ніколи не закінчиться. Згадуйте,  і тепло  і посмішка обов’язково до вас прийдуть. І попереду заяскравіє сонечко.

 

 

Па’ятайте , що будьяку скрутну хвилину  , вас завжди підтримають і допоможуть ваші батьки , вони  вас завжди  чекають, чекають вашого дзвінка .

Протягом ваших 11 років, з самого народження і по цей день найкращими помічниками були і є ваші батьки, які хвилювалися за всі невдачі, раділи вашим перемогам і зараз готові у всьому вам допомогти.

Шановні батьки! Я говорю вам спасибі за ваших дітей! Вони вміють себе поводити, вони виховані, а найголовніше -  вони добрі і відкриті. В цьому ваша заслуга. Я вам дуже вдячна, що всі роки навчання ми з вами були однодумцями. Спасибі вам велике!

 

БУДИНОЧКИ

А ви діти візьміть ці будиночки і напишіть  слова  побажання рідному дому , які завжди будуть повертати вас до рідного порога. Приклейти їх на долоньки.

 

 

Нехай подвоюється сила вашого дому .Нехай ваша родина , ваші батьки ,  ваш дім будуть завжди для вас фортецею, де ви будете почуватися затишно і спокійно.

 

ПАРАСОЛЬКИ

Життя дуже динамічне . Перед вами щодня буде виникати безліч викликів , безліч проблем , які потрібно буде вирішувати самостійно. Вам завжди буде потрібен захист і підтримка . Тож нехай ці парасольки нагадують про нашу батьківську підтримку і  любов . Напишіть на них ті слова , які допоможуть вам і які б ви хотіли почути у хвилини випробування.

ОЗВУЧУЄМО

 

Візьміть ці долоньки і нехай вони стануть вашим оберегом , а також пропуском на нашу зустріч , яка обов’язково відбудеться через ….. років . В них є все : найкращі моменти вашого життя , є батьківська підтримка і любов , а найголовніше дім де вас завжди чекають і люблять.

 

ЗІРКИ   ВЕСЕЛКА

Сьогодні ми прощаємось зі школою. Сьогодні у нас останній шкільний урок і час розлуки . Але насправді як казала Ліна Костенко

І все на світі треба пережити,

І кожен фініш – це, по суті, старт,

Ви розпочинаєте писати нову сторінку вашого життя і лише ви є його творцями. Майбутнє це важка праця. Ви будете планувати і реалізовувати свої плани. Погляньте на веселку . Лише від вас залежить щоб ваше життя набуло таких яскравих кольорів, як веселка.  А сьогодні я хочу щоб ми помріяли , я хочу щоб ми заглянули у майбутнє, у ваше майбутнє.  Бачення майбутнього заставляє вас піднятися із ліжка , заставляє будувати план дій і тоді всі сили всесвіту об’єднуються і допомагають вам у іх здійсненні .Запаліть же вашу зірочку і нехай ваша мрія , обов’язково збудеться.

ДІТИ ПИШУТЬ СВОЇ МРІЇ І Озвучують та ПРИКЛЕЮЮТЬ ЗІРОЧКИ НА ВЕСЕЛКУ

 

А тепер ваші мрії , будуть мої квитком на вашу зустріч .

 

ПРИТЧА

І на останок хочу розказати вам притчу

Прийшла дочка до батька і каже:

– Тату, я так втомилася, у мене таке важке життя, я не бачу в ньому ніякого сенсу! У мене постійно труднощі і проблеми… Я весь час пливу проти течії. У мене просто немає більше сил! Що мені робити?

Батько замість відповіді поставив на вогонь три однакові каструлі з водою: в одну поставив моркву, в іншу - яйце, а в третю насипав каву.

 

Через деякий час він вийняв з першої каструлі моркву, з другої - яйце, а третьої каструлі налив у чашку кави.

 

– Що змінилося? – Запитав він доньку.

– Яйце і морква зварилися, а кава розчинилася у воді, - відповіла вона.

 

– Ні, доню моя, це лише поверхневий погляд на речі. Подивися – тверда морква, побувавши в окропі, стала м’якою. Крихке яйце стало твердим. Зовні вони не змінилися, вони лише змінили свою внутрішню структуру під впливом однакових несприятливих обставин – окропу.

 

Теж саме відбувається і з людьми – сильні зовні можуть стати слабкими, тоді як крихкі і ніжні лише затвердіють і зміцніють.

 

– А кава? – Запитала дочка.

 

– О! Це найцікавіше! Кава повністю змінила нове вороже середовище – вона перетворила окріп в чудовий ароматний напій!

 

Є особливі люди, які не змінюються під тиском обставин – вони самі змінюють обставини і перетворюють їх на щось нове і прекрасне, отримуючи користь і знання з будь-якої, навіть найбільш несприятливої ситуації.

Прийміть ці зерна кави , які будуть вам нагадувати , що ви є особливими людьми . Будьте як кава! Будьте сильнішими за каву. Змінюйте обставини, робіть їх цікавими і корисними для себе . Не хай ваше життя буде таке яскраве як кольори веселки . Памятайте  кожен із вас особливий . У добрий час.

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
21 травня 2018
Переглядів
1663
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку