Професія: Продавець продовольчих товарів;
Група: ____; Курс – ___;
Місце проведення: кабінет - лабораторія .
Тема програми: Інвентаризація товарів і тари на підприємстві.
Тема : Інструктаж з охорони праці. Порядок проведення інвентаризації товару і тари у відділі.
ЗАТВЕРДЖУЮ
старший майстер
______Л.В. Вайло
Урок виробничого навчання № 6.1
Професія: Продавець продовольчих товарів;
Група: ____; Курс – ___;
Місце проведення: кабінет - лабораторія .
Тема програми: Інвентаризація товарів і тари на підприємстві.
Тема : Інструктаж з охорони праці. Порядок проведення інвентаризації товару і тари у відділі.
Мета завдання:
навчальна: придбання навичок у учнів для виконання інвентаризації у відділі продовольчих товарів; навчити оперативно та безпомилково виконувати підготовку товару і тари до інвентаризації; навчити учнів правильно організовувати робоче місце, засвоєння учнями послідовності проведення інвентаризації. Дотримання учнями правил охорони праці.
виховна: виховати в учнів почуття відповідальності за доручену справу, творчого ставлення до роботи і навчання, охайності під час роботи, дотримання правил санітарії і гігієни, акуратності і зібраності при виконанні роботи, відповідальності кожного за екологію;
розвиваюча: розвиток в учнів логічного мислення, розвивати пізнавальну активність і самостійність.
Тип уроку: Формування вмінь та навиків.
Форми та методи проведення: пояснення, бесіда з елементами показу, використання ігрових елементів.
Міжпредметні зв’язки:
- «Товарознавство непродовольчих товарів»;
- «Організація торгівлі»;
- «Облік і звітність»;
Наочні посібники: асортимент товарів, інструкційні картки обладнання, інвентар, інвентарні ярлики, Інвентаризаційні документи: товарно-грошовий звіт, акт зняття фактичної наявності грошей, наказ або розпорядження, зразки товарів з оформленими цінниками, зразки грошових одиниць, калькулятори, допоміжні матеріали (олівець, папір, …).
Діяльність майстра: проведення організаційного моменту, відроблення завдань по темі, практичний показ, підведення підсумків за день
Хід уроку:
І. Організаційна частина: (3 хв.)
- перевірка присутності учнів;
- перевірка зовнішнього вигляду учнів, наявності спецодягу;
- санітарний стан майстерні;
- мобілізація уваги учнів на темі уроку.
ІІ. ВСТУПНИЙ ІНСТРУКТАЖ: (42 хв.)
Питання з охорони праці
Актуалізація опорних знань:
Питання з теми «Інвентаризація»:
Виклад нового матеріалу
Повідомити тему і мету уроку.
ІІІ. САМОСТІЙНА РОБОТА УЧНІВ: (210 хв.)
розподіл по бригадам на кожну секцію продовольчих товарів.
Закріплення нового матеріалу проводимо за допомогою методу
«Тест досягнень»
Дайте правильну відповідь:
1. Матеріальну відповідальність несуть усі працівники секції, магазину при:
а) індивідуальній матеріальній відповідальності;
б) бригадній;
в) комбінованій.
2. Інвентаризація проводиться у випадках:
а) при зміні МВО;
б) крадіжки;
в) стихійного лиха;
3. Термін проведення інвентаризації:
а) один раз на рік;
б) один раз на два роки;
в) в обідню перерву;
4. Який документ видається перед проведенням інвентаризації?
а) паспорт;
б) наказ;
в) розпорядження;
5. Інвентаризація проводиться при:
а) відкритому магазині;
б) закритому магазині ;
в) в обідню перерву;
6. Який документ складається при перевірці наявності грошей в операційній касі?
а) товарно-грошовий звіт;
б) накладна;
в) акт;
7. В склад інвентаризаційної комісії входять :
а) МВО, директор, товарознавець;
б) МВО, голова комісії, бухгалтер;
в) МВО, представник з захисту прав споживачів, товарознавець;
8. При підготовці товару до інвентаризації його :
а) викладають;
б) групують за видами та цінами;
в) переміряють, перераховують, зважують;
Ситуація №1
Ви працюєте у гастрономічному відділі і старший продавець уходить у відпуску і просить не робити інвентаризацію (путівка до моря) . Ваші дії у цієї ситуації.
Ситуація №2
Ви працюєте у продовольчому магазині продавцем.
К вам приходить інвентаризаційна комісія з розпорядженням о проведенні інвентаризації, а у вас черга покупців. Як ви поступите у цієї ситуації?
ІV. ЗАКЛЮЧНИЙ ІНСТРУКТАЖ: (25 хв.)
1.Узагальнити навики та вміння по завданню, аналіз трудової діяльності учнів
2. Аналіз організації робочого місця
3. Розбір помилок, їх усунення
4. Виставлення та вмотивування оцінок
Домашнє завдання
Здійснити пошук додаткової інформації в бібліотеці, Інтернеті про порядок проведення інвентаризації у супермаркетах.
Майстер в.н. ________________________