Розробка позакласного заходу "Головбух 2018"

Про матеріал

Розробка містить запитання з економіки та бухгалтерського обліку, які пов'язані з відомими казками та мультфільмами, цікаві загадки, багато конкурсів. Вона допоможе викладачам в підготовці та проведенні позакласного заходу.

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Позакласний захід

 

Тема: «Головбух 2018»

Мета :

- освітня: розвинути, поглибити і закріпити знання учнів з основ економіки та бухгалтерського обліку;

- виховна: виховати в учнів самостійність, товариськість, комунікабельність;

- розвиваюча: розвинути пам'ять, увагу, мислення, творчі здібності.

 

Матеріально - технічне забезпечення: проектор, екран, комп'ютер, мультимедійна презентація, фішки.

 

Використані джерела:

  1.              https://www.obozrevatel.com/life/people/27340
  2.              http://allforchildren.ru/kidfun/riddles_economics.php
  3.              https://davidaidelman.livejournal.com/751987.html

 

 

 

 

Хід заходу:

 

  1.            Організаційний момент

 

  1.            Мотивація діяльності учнів

Сьогоднішній конкурс буде складатись з декількох турів, в яких візьмуть участь сім гравців. По закінченню нашого заходу один з вас отримає титул головного бухгалтера Кремінної. За кожну вірну відповідь ви отримаєте грошову купюру, або монетку.  Номінал грошей буде залежати від складності запитання. Підраховуючи не кількість, а суму грошей ми визначимо переможця гри. Якщо ви бажаєте отримати підказку – ви маєте її «купити», тобто віддати таку кількість грошей, скільки коштує питання. Наприкінці кожного туру двоє гравців, які заробили найменшу суму покидають гру.

  1.            Тема заходу.

Тож запрошую Вас взяти участь в конкурсі, який називається «Головбух 2018».  Брати участь в першому  турі можуть абсолютно всі присутні. В цьому турі підказки не працюють.

 

Хід гри:

 

І. Тур. «В деякому царстві». Тур вибору першої сімки гравців. Я буду зачитувати визначення з економіки та бухгалтерського обліку з відомих вам казок і мультфільмів. Ви повинні відгадати назву цього твору і повторити почутий вами бухгалтерський термін. У цьому конкурсі діє правило піднятої руки. Казка, яка названа правильно, але без дотримання цього правила - не враховується як вірна відповідь. Учасник, який вірно виконав завдання отримує першу «грошову» нагороду номіналом в 1 «гривню» і автоматично проходить в наступний тур.  Для учасників підготовані місця, тому той, хто отримає «валюту» може займати місце. Увага, починаємо:

1. Казка, в якій мужчина, що займається ловом риби з метою особистого збагачення, вступив з якоїсь особою в комерційні відносини та від якої на протягом певного періоду часу отримував певні види майна. (Казка про рибака та рибку)

2. Казка відповідно до сюжету якої  чоловік виступає роботодавцем і наймає юнака в якості свого працівника на умовах надання послуг з наданням йому умов для проживання: «Потрібен мені працівник: кухар, конюх і тесля». (Казка про попа і робітника його Балду)

3. У цій казці тварина зібрала  грошей щоб взяти у колгоспу в оренду ще одну тварину. (Канікули в Простоквашино)

4. У цій казці овоч перетворюється в засіб пересування, що можна розглядати як дохід або збільшення вартості майна (Попелюшка)

5. У назві цієї казки фігурує щорічний звітний період. (12 місяців)

6. Цю казку  можна розглядати як грошово-кредитну політику США в кінці XIX століття. Там є фермер, пролетар, суперечки про співвідношення унції золота і грошової маси. (Чарівник Смарагдового міста)

7. Казка розповідає не тільки про те, що якісні будматеріали гарантують надійність і безпеку, а й про те, яку роль відіграють розумні інвестиції, що приносять віддачу і визнання в потрібний момент. (Три Порося)

Ну що ж, казки згадали, учасників обрали – наступний конкурс. Вам потрібно дуже швидко потрібно дати відповідь на питання. Якщо протягом 3 секунд відповіді немає – хід переходить до іншого гравця. За кожну вірну відповідь ви отримаєте монетку номіналом 50 копійок. В цьому турі вже можна «купляти підказки».

2.Тур. «Реакція є – гроші будуть»

1. Що обов'язково повинно бути присутнім на будь-якому товарі? (ціна)

2. Що з'явиться обов'язково, якщо працювати не покладаючи рук? (дохід)

3. Обов'язкові види платежу для всіх підприємств України? (податки)

4. Купівля - продаж товару - дохід ... Хто займається цим постійно, з метою отримання прибутку?              (бізнесмен)

5. Видає кредити, бере участь у фінансових операціях? (банкір)

6. У ньому ваші заощадження не тільки збережуться як в банці, але й збільшаться              (в банку)

7. Цінний папір або грошові кошти віддані в банк для примноження? (внесок)

8. Приносить значні доходи в банку (капітал)

9. Внісши її можна взяти кредит (застава)

10. Без неї дуже важко організувати збут нового товару (реклами)

11. Люди ходять на базар тому, що там він дешевше (товар)

12. Що видаю абсолютно всім за працю? (зарплату)

13. Що можна взяти в банку для покупки багатьох речей відразу (позику)

14. Що пишуть юристи, щоб партнери з бізнесу не сперечалися  (договори)

15. Що є у всіх власників заводу (акції)

16. Вони нараховуються абсолютно на всю валюту в банку (відсотки)

17. Як називається людина, яка намагається захопити твій ринок? (конкурент)

18. Він може похвалитися обов'язковою наявністю вітрин (магазин)

19. Який апарат показує точну кількість покладеного на нього товару? (ваги)

20. Хто за певну суму грошей віддає нам свої товари? (продавець)

21.Професія людини, яка за будь – яку покупку видає вам  чек  (касир)

22. Апарат, з якого я отримую зарплату (банкомат)

23. Професія людини, яка нараховує вам стипендію  (бухгалтер)

Підрахуйте будь ласка суму набраних вами грошей. Двоє учасників, які набрали найменшу суму нажаль вибувають з нашої гри. Подякуємо їм за відповіді і попросимо зайняти місця в глядацькій залі.

Наступний конкурс більш серйозний, тому питання будуть складнішими, звісно і вартість відповідей та підказок виростає. Тож, кожна вірна відповідь цього конкурсу оцінюється в 5«гривень». На обмірковування кожного питання у вас буде 10 секунд. Якщо ви не маєте відповіді, або вона не вірна, хід переходить наступному гравцю.

3 Тур. «Словник головбуха»

  1.    Перевірка господарських коштів на місці зберігання і порівняння з даними бухгалтерського обліку               ІНВЕНТАРИЗАЦІЯ
  1.    борг юридичних або фізичних осіб даному підприємству КРЕДИТ
  1.    Активи, призначені для продажу, споживання в процесі виробництва готової продукції, виконання робіт і надання послуг, а також для управління підприємством               ЗАПАСИ
  1.          Спеціально обладнане і ізольоване приміщення, яке призначене для зберігання, прийому та видачі коштів               КАСА
  1.    Гранична сума грошових коштів, яка може перебувати в касі на кінець робочого дня               ЛІМІТ
  1.    Систематичний розподіл вартості, яка зношується, протягом строку корисного використання               АМОРТИЗАЦІЯ
  1.    Грошові знаки в національній валюті  ГОТІВКА
  1.    Обов'язкові платежі, які платять в бюджет фізичні та юридичні особи ПОДАТКИ
  1.    Грошові та інші матеріальні цінності, які видаються вперед в рахунок заробітку, належних платежів за товари, роботи, послуги та й ін. АВАНС
  1.                      Зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов'язань, які призводять до зменшення власного капіталу .              ВИТРАТИ
  1.                      Грошовий вираз витрат підприємства на виробництво і реалізацію продукції.              СОБІВАРТІСТЬ

Підрахуйте будь ласка ваші гроші. Два гравця з найменшими сумами покидають гру. Дякуємо за участь.

Воістину геніальні особистості знайдуться в кожній професії, і бухгалтер - яскравий тому приклад. Звичайно, всі ми пам'ятаємо про відомого математики з Італії – Луку Пачолі, який здобув славу завдяки винаходу «подвійної бухгалтерії». Але ж є й інші, причому багато видатних бухгалтера прославилися не тільки на обліковій ниві!

  1.               Тур. «Вгадай хто я». На слайдах ви побачите відомих людей, які в свій час працювали бухгалтерами. Серед них історичні особи, письменники, співаки та багато інших, кого ви вивчали або згадували на уроках історії, зарубіжної літератури, економіки, бачили в кінематографі або просто зустрічали на просторах інтернету. Я буду показувати вам фото та зачитувати їх коротку характеристику. Хто здогадається ім’я людини на слайді – «правило піднятої руки» вам допоможе отримати 10 «гривень». Підказки в цьому конкурсі працювати не будуть, так як вони є однією з умов проведення цього туру.

Симон Петлюра - персона яскрава, але неоднозначна. Для одних - він ідейний борець за незалежність, для інших - жорстокий диктатор. У будь-якому випадку, уявити його в конторі, що зводить дебет з кредитом, куди складніше, ніж з шашкою наголо, що зводить рахунки з ворогами. Але перш ніж стати грізним отаманом і лідером громадянської революції, він встиг попрацювати бухгалтером в московській і петербурзької приватних компаніях. Очевидно, до нього білогвардійці з таким жахом не очікували вступу до Києва жодного бухгалтера.

Михайло Зощенко. Талановита особистість - талановита в усьому, - і він - показовий приклад. Гострий сатирик, драматург, визнаний класик російської літератури спробував себе не в одній професії, перш ніж став письменником. Він був агентом карного розшуку, інструктором з кролівництва, шевцем і навіть бухгалтером Петроградського порту. Саме активна зміна професій допомогла письменникові зібрати багатющий матеріал для своїх фейлетонів, оповідань і повістей.

Аллен Карр - простий англійський бухгалтер, якому вдячні мільйони колишніх курців і алкозалежних. Одного разу йому серйозно набридла його пристрасть до тютюнопаління, та так, що в завзятій боротьбі з нею він винайшов унікальну методику під назвою «Легкий спосіб кинути палити», а потім написав десятки бестселерів, присвячених визволенню від різного роду залежностей. Втім, якби не сигарети, він цілком міг досягти успіху в бухгалтерській справі. Він з дитинства тяжів до математики, в 15 років влаштувався розсильним в бухгалтерську фірму, закінчив коледж з дипломом аудитора і 20 років успішно працював на посаді бухгалтера.

О. Генрі.   Вирішальною стала облікова професія для скромного касира техаського банку Вільяма Сідні Портера. Так склалося, що його єдиним «досягненням» в бухгалтерії було позбавлення волі за звинуваченням у розтраті. За гратами Портер від нудьги і безвиході почав писати невеликі розповіді. Саме тоді втратило нікчемного рахівника і знайшло блискучого новеліста, майстри тонкої іронії і парадоксальних розв’язок, відомого під е тім псевдонімом.

Карл Маркс.   Про це легендарного німця видані гори книг, тисячі дисертацій і навіть написані пісні. До всього іншого, талановитого економіста, автора монументального «Капіталу» вважають чи не головним бухгалтером Європи. У своїй праці він визначив бухоблік як «засіб контролю і уявного узагальнення» процесу виробництва. Подейкують, сам Отто фон Бісмарк, який добре знав його, сказав про нього: «З цим бухгалтером ще наплачеться вся Європа».

П'єр Карден   - французький модельєр, засновник найвишуканішого бренду, який отримав при житті титул «Жива легенда моди». У 1958 році він здійснив фурор своєю лінією одягу. У 1960 році він створив першу колекцію чоловічого одягу. Але мало хто знає, що геніальний кутюр'є, маючи за плечима архітектурну освіту, почав свою кар'єру з позиції бухгалтера в відомої косметичної компанії Vichy.

Олександр Вертинський   - видатний російський естрадний артист, кіноактор і   композитор   - встиг перепробувати найрізноманітніші професії отакі: продавав листівки, трудився вантажником, працював коректором у друкарні і навіть успішно випробував себе в ролі бухгалтера в київському готелі «Європейський».

Аль Капоне (Al Capone) Одна з професій - гангстера і мафіозо, відомого всьому світу, - бухгалтер. Мало кому відомо, що, ставши сімейною людиною, він кинув роботу у відомого в Брукліні злочинного ватажка, і влаштувався на роботу звичайним бухгалтером в Балтіморі. Але в історії він запам'ятався як король мафії, але ж міг бути і «королем бухгалтерії».

Підраховуйте свій «заробіток». За умовами нашого конкурсу двоє гравців з найменшим заробітком займають місця в глядацькому залі.

Зараз ми дізнаємось, хто з наших фіналістів заробив більше.

Якщо 3 учасника, які залишились мають різну суму, на цьому етапі можна завершити гру. Якщо час залишився, або є однакова кількість сум, проводимо фінал.

Вартість кожної вірної відповіді – 1 «гривня».

  1. Тур. «Фінал». «Вірю – не вірю»
    •    Чи вірите ви в те, що в бухобліку помилки можна виправляти червоною пастою?  Так. Метод «червоного сторно»
    •    Чи вірите ви в те, що в бухобліку одну і туж суму коштів потрібно записувати двічі? Так. Подвійний запис.
    •    Чи вірите ви в те, що в бухобліку касир та бухгалтер – касир дві різних посади? Так. І заповнюють вони різні документи.
    •    Чи вірите ви в те, що гроші з каси можна «позичити» ввечері, а зранку покласти назад і ніхто цього не помітить? Ні. Залишки по касі підраховуються на кінець дня і в касовій книзі робиться відповідний запис.
    •    Чи вірите ви в те, що в бухгалтерському обліку використовують поняття «літачки»? Так. Так називають відкриття рахунків.
    •    Чи вірите ви в те, що ліміт грошей в касі встановлюється головним бухгалтером? Ні. Тільки банком.

Питання для учасників, які набрали однакову суму грошей.

З цифрами пов'язаний і наступне завдання- пропозиція учасникам відгадати, яке число мається на увазі під старовинним російським виразом «трідевят». Справа в тому, що за старих часів одним із заходів були так звані дев'ятки (звідси походить і вислів «тридев'яте царство»).  А «трідевят» - це тричі дев'ять, тобто 27.

Підрахуйте кошти, які ви сьогодні заробили.

Визначення переможця. Нагородження переможців.

Дякую всім за увагу! До побачення.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сидорко Оксана Миколаївна
    дуже цікаво подані конкурсні завдання. дякую, мені дуже сподобалось стало в нагоді))
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
10 листопада 2018
Переглядів
1239
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку