Розробка уроку - екскурсії з виробничого навчання на тему : "Устаткування для холодопостачання підприємств торгівлі".

Про матеріал

Центральне холодопостачання магазинів

Вибір варіанта системи холодопостачання - один з найважливішихмоментів у роботі продовольчого магазина. Саме від стабільної й надійної роботи холодильного устаткування багато в чому залежить якість і збереження продуктів. Важливоюумовою є грамотна експлуатація, своєчасна профілактика й обслуговування холодильного устаткування.

Холодильне устаткування, застосоване в торгівлі, можна умовно розділити на дві групи:

• устаткування з убудованими агрегатами;

• устаткування з виносними агрегатами.

Перегляд файлу

ДНЗ "Чортківське ВПУ"

 

 

 

 

 

 

 

 

Розробка уроку - екскурсії

 

 з виробничого навчання

 

на тему : "Устаткування для холодопостачання підприємств торгівлі".

 

 

 

 

                                        Підготував  майстер в/н :

                                          ЖЕЛЕЗНЯК І.А.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2015 рік

 

 

ТЕМА : "Устаткування для холодопостачання підприємств торгівлі".

МЕТА:

 НАВЧАЛЬНА – познайомити учнів з різними видами торгівельного холодильного обладнання, з автономним та центральним холодопостачанням, виробити навички самостійної роботи,  часткова перевірка рівня засвоєння знань по темі, накопичення фактичного матеріалу для її подальшого вивчення..

РОЗВИВАЮЧА – сприяти розвитку пізнавальних здібностей учнів, уваги, спостережливості, мислення, моторики, творчої уяви;

ВИХОВНА - виховувати такі якості особистості, як уважність, спостережливість, кмітливість, інтерес та любов до обраної професії, уміння бачити і розуміти техніку.

МІСЦЕ ПРОВЕДЕННЯ: торговий центр "Європа", м.Чортків.

 

ХІД УРОКУ

І.  Організаційний момент ( перевірка присутності і готовності учнів до уроку).

ІІ.  Інструктаж з охорони праці ( під час дороги і на підприємстві ).

ІІІ. Вступний інструктаж ( конспект додається ).

ІV. Поточний інструктаж на підприємстві :

  1. Огляд торгової зали.
  2. Розташування холодильного торгівельного обладнання.
  3. Види торгівельного холодильного обладнання : вітрини, шафи, регали, бонети, скрині, прилавки.
  4.  Автономне та централізоване холодопостачання обладнання.
  5. Огляд машинної зали: компресори, конденсатори, холодильні агрегати та допоміжне обладнання.
  6. Огляд холодильних складів.

V. Заключний інструктаж:

  Підведення підсумків огляду підприємства. Висновки про доцільність застосування автономного та центрального холодопостачання. Вибвркове опитування учні по запитаннях:

  • Які види торгівельного холодильного обладнання використовуються на даному підприємстві?
  • Чим відрізняється відкрита і закрита холодильна вітрина ?
  • Коли вигідніше застосовувати автономне холодопостачання ?
  • Коли вигідніше застосовувати центральне  холодопостачання ?
  • Чому холод від відкритої морозильної бонети не розповсюджується по всьому приміщенню магазину ?
  • Які прилади автоматики встановлені в холодильних складських камерах ?
  • Які типи (марки) компресорів застосовані для центрального холодопостачання?

VІ. Домашнє завдання : Підготувати реферати з теми " Сучасне торгівельне холодильне обладнання".

Центральне холодопостачання магазинів

Вибір варіанта системи холодопостачання - один з найважливіших  моментів у роботі продовольчого магазина. Саме від стабільної й надійної роботи холодильного устаткування багато в чому залежить якість і збереження продуктів. Важливою  умовою є грамотна експлуатація, своєчасна профілактика й обслуговування холодильного устаткування.

Холодильне устаткування, застосоване в торгівлі, можна умовно розділити на дві групи:

  •  устаткування з убудованими агрегатами;
  •  устаткування з виносними агрегатами.

Система центрального (виносного) холодопостачання являє собою агрегат (звичайно багато компресійнийй), що дозволяє об'єднати в загальний цикл споживачів холоду із приблизно рівним температурним режимом.

  • Розглядаючи витрати на придбання й подальшу експлуатацію устаткування, використання убудованого холоду характерно для магазинів з невеликою торговельною площею. При цьому необхідно враховувати, що в теплу пору року виникає необхідність в установці системи кондиціювання торговельного залу, тому що підвищена температура в залі не дозволяє холодильному устаткуванню працювати в нормальному режимі, що в наслідку приведе до перегріву й виходу з ладу компресора, а це найбільш дорога за вартістю частина холодильного агрегату.
  • Необхідно враховувати також і те, що висока температура не дозволяє підтримувати необхідний температурний режим в охолоджуваному обсязі, відповідно це приводить до псування продуктів і приносить додаткові збитки.
  • Висока температура, підвищений шум від роботи убудованих агрегатів створюють досить не комфортні умови для покупців і персоналу магазина.
  • Установка щодо недорогих і досить надійних централей на базі  компресорів фірм Bіtzer  та Copeland дозволить усунути всі недоліки убудованого холодопостачання, звести до мінімуму або повністю уникнути витрат на кондиціювання, а також дозволить істотно заощадити на витраті електроенергії.

Застосування центрального холодопостачання оптимально для магазинів з торговельною площею більше 300 кв.м, з декількома десятками одиниць холодильного устаткування й тривалим строком експлуатації даної торговельної площі. Такі системи широко застосовуються для холодопостачання супермаркетів, магазинів середньої торговельної площі, продовольчих складів, сховищ овочів і фруктів, а також підприємств по переробці й виробництву продуктів харчування (м'ясокомбінати, рибозаводи, підприємства молочної промисловості й т.д.).

 

  • Саме така система холодопостачання використовується в торговому домі «Європа плюс», розташованому в м.Чорткові по вулиці князя Володимира Великого, 14.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Під виносним (центральним) холодопостачанням мається на увазі холодильне устаткування, у якого холодильний агрегат винесений за межі конструкції вітрини, охолоджуваної гірки, морозильної ванни й т.д.
  • Причому одна централь може забезпечувати холодом як одну одиницю устаткування, так і однотипне устаткування, з'єднане в загальну лінію.
  • Як правило, для торговельного об'єкта застосовуються два контури - средньотемпературний і низькотемпературний відповідно, перший постачає все устаткування із плюсовою температурою, другий - все устаткування з мінусовою.

 

Основні елементи системи центрального холодопостачання

Залежно від  холодопродуктивності й вимог до її регулювання установка центрального холодопостачання може мати від двох до шести компресорів. Для невеликих систем  застосовуються:

  •  напівгерметичні компресори фірми Bіtzer та Copeland;
  •  виносний повітряний конденсатор з різним рівнем шуму залежно від  місця розташування об'єкта (стандартний, низький, тихий) ;
  • манометри високого й низького тиску;
  • система відділення й повернення масла;
  • система відділення рідини;
  • збільшені колектори усмоктування й нагнітання;
  • система "зимового" регулювання: рідинна лінія зі збільшеним обсягом ресивера;
  •  система захисту компресорів від перепадів тиску й електроенергії в мережі;
  •  механічний фільтр усмоктувальної лінії;
  •  масляний фільтр, фільтр-осушувач, запірні арматури;
  • щит керування системою власного виробництва з повним комплектом автоматики, приладів захисту й контролю за роботою системи;
  • електронний контролер фірми Elіwell управляє роботою компресорів і контролює  наробіток годин кожним компресором.

Основні переваги застосування систем центрального холодопостачання:

Система центрального холодопостачання має ряд істотних переваг перед холодильним устаткуванням з убудованим холодом:

  • висока надійність і тривалий термін служби за рахунок застосування декількох компресорів і більше сприятливих умов експлуатації;
  • можливість здійснення ремонту або планового сервісного обслуговування встаткування без повної зупинки роботи торговельного встаткування або інших споживачів;
  • значне зниження експлуатаційних, амортизаційних і капітальних витрат;
  • істотне зниження рівня шуму в торговельному залі;
  • зниження або повне виключення витрат на кондиціювання приміщення, створення комфортного температурно-влажностного режиму для покупців і персоналу;
  • автоматизація роботи системи знижує втручання обслуговуючого персоналу при експлуатації;
  • холодильне устаткування торговельного залу, підключене до системи центрального холодоснабжения дозволяє більш чітко підтримувати необхідний температурний режим в охолоджуваному обсязі,
  • устаткування можна розташовувати в лінії, по довжині обмеженими тільки розмірами торговельного залу;
  • компактність (центральні системи досить компактні й займають мало місця);
  •  доступність всіх деталей і вузлів централі, що дозволяє робити поточне обслуговування, ремонт або заміну будь-якого компонента системи в найкоротший термін.

Машинне відділення

Централізовані системи холодопостачання складаються з :

  • машинного відділення — це окреме приміщення, де розташовані холодильні агрегати;
  •  холодильного контуру -  це трубопроводи холодоагенту та торгівельне холодильне обладнання, яке розташоване у торгівельній залі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За холодопостачання відповідають 4 центральних холодильних  агрегати. До цих же агрегатів підключені повітроохолоджувачі холодильних камер, а тепло конденсації може використатися для підігріву води для господарських потреб або навіть для обігріву приміщень магазина.

В супермаркеті «Європа плюс» використовуються холодильні агрегати Bitzer та Copelan.

  • Ключовим моментом використання центрального виносного холоду є можливість регулювання продуктивності. Кожна вітрина має свій температурний діапазон і при наборі заданої температури вимикається по команді термостата або електронного контролера. При цьому навантаження на агрегат знижується й потужність устаткування повинна бути знижена.
  • Найпоширенішим  способом регулювання продуктивності є відключення одного й більше компресорів у центральному агрегаті. Крім того, останнім часом  набирає популярність можливість плавного регулювання продуктивності, хоча б у близькій до 100% навантаженню.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Холодильний агрегат                                          Холодильний агрегат

фірми  Bitzer                                                              фірми Copelan

 

Компанія Bіtzer (Німеччина)

  •         Завод Bіtzer Kuhlmaschіnenbau Gmb заснував в 1934 Мартін Битцер (Martіn Bіtzer). Його перша назва була Apparatebau fur Kaltetechnіk. Спочатку компанія випускала розширювальні вентилі, і тільки в 1940 році був випущений у серійне виробництво перший 2-циліндровий поршневий компресор відкритого типу для холодильного устаткування.
  •         До 1959 року в компанії працювало 206 чоловік, а продукція експортувалася в 56 країн миру.
  •         В 1960 році Мартін розробив перший напівгерметичний поршневий компресор серії BH/BHS.
  •         У ті роки традиційні компресори компанії були спрямовані для роботи з холодоагентами R12 і R22. В 1977 році були випущені компресори для використання аміаку .
  •         З 1990 року почалися випробування компресорів для холодоагентів, що не містять хлору, через 2 роки такі компресори були запропоновані на світовому ринку завдяки Bіtzer.
  •         Виробництво компресорів протягом  тривалого часу здійснюється на заводі в Зиндельфінгені, де зараз знаходиться тільки штаб-квартира компанії.
  •         В 2003 році в Німеччині, було завершене будівництво нового заводу в Роттенбурге, що став найбільшим підприємством у світі по виробництву гвинтових компресорів
  •         Також у Китаї є три заводи компанії, яка також володіє заводами в Південній Африці, Бразилії й США. В 2007 році компанія Bіtzer придбала датську компанію Lodam Electronіcs A/S. Промислова група Bіtzer на сьогодні є лідером у з виробництва компресорів,  і містить у собі 24 компаній по усьому світі. У ній працює 2500 співробітників, оборот групи становить близько 500 мільйонів євро, частка експорту найбільших компаній - більше 80%.
  •  

Компанія Emerson Clіmate Technologіes

 

             Компанія "Emerson", зі штаб-квартирою в м. Сент-Луїс, США - світовий лідер, що сполучає інженерні винаходи й технологічні досягнення для створення новаторських рішень в галузі енергетичних мереж, керування процесами, промислової автоматики, кліматичних технологій, а також приладобудування.

 Emerson Clіmate Technologіes, один з підрозділів компанії "Emerson", що є  світовим постачальником устаткування для опалення, вентиляції, кондиціювання повітря й холодильної індустрії, для побутового, промислового і торговельного секторів.

Компанія Emerson Clіmate Technologіes, що володіє брендами Copeland Scroll, DWM Copeland, Copeland EazyCool, Vіlter, Alco Controls і Dіxell, входить у промислову групу "Emerson Electrіc Co.", зі штаб-квартирою в м. Сент-Луїс, США. Європейська штаб-квартира Emerson Clіmate Technologіes перебуває в м. Аахен, Німеччина.

Компанія Copeland Products була заснована Эдмундом Копландом на початку 20-х років минулого сторіччя, перший завод був відкритий в 1923 році в містечку Флінт, штат Мічиган. В 1986 році компанія була придбана корпорацією Emerson Electrіc, і в 2006 році була перейменована в Emerson Clіmate Technologіes, Іnc.

В 1982 році компанією був уведений у виробництво напівгерметичний поршневий компресор Copelametіc Dіscus, самий енергоефективний на той момент компресор у холодильній промисловості.

В 1987 м компанія вперше у світі опанувала промислове виробництво спіральних компресорів Copeland Complіant Scroll. В 2001 запущене виробництво цифрових спіральних компресорів Copeland Dіgіtal Scroll.

Сьогодні компанія Emerson Clіmate Technologіes є одним з найбільших виробників холодильних компресорів у світі.

Компанії належить приблизно половина світового ринку спіральних компресорів, - улітку 2012 року був зроблений 100-мільйонний компресор Copeland Scroll.

На сьогоднішній день у компанії працюють більше 10 тис. чоловік у підрозділах по усьому світі.

Європейські заводи - джерела поставок в Україну :

  • Кукстаун, Північна Ірландія - Малі спіральні компресори;
  • Велькенрадт, Бельгія – великі спіральні компресори;
  • Микулов, Чехія - Поршневі напівгерметичні компресори, всі агрегати;
  • Вайблинген, Німеччина - Прилади автоматики Alco Controls;
  • Колин, Чехія - Прилади автоматики Alco Controls;
  • Пьеве-д'альпаго, Італія - Прилади автоматики Dіxell.

 

Поршневий компресор BІTZER NEW ECOLІNE
 

Поршневі компресори серії BІTZER NEW ECOLІNE - це високоефективна серія компресорів, яка має всі переваги серії BІTZER ECOLІNE, але на додаток до R134a розроблена для безлічі холодоагентів, наприклад R22, R404A, R407A, R407C, R407F, R507A, а також вуглеводнів. Це робить компресори нового покоління BІTZER NEW ECOLІNE універсальними, і забезпечує реальну додаткову вигоду клієнтам компанії BІTZER.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Торгівельне холодильне обладнання

Для сучасних продовольчих магазинів популярний останнім часом  формат "супермаркету", магазина самообслуговування. Торговельне холодильне устаткування сучасного магазина включає пристенные гірки - регали, "класичні" вітрини (обслуговуються продавцем), низькотемпературні ванни - бонети.

В торговому домі “Європа плюс” використовується торгівельне холодильне обладнання марки Cold , а саме:

  • засклені холодильні прилавки - вітрини;
  • відкриті холодильні вітрини – гірки;

- відкриті низькотемпературні бонети.

 

  • Фірма "Cold" (Польща) є однієї із провідних виробників холодильного устаткування для підприємств громадського харчування й торгівлі в Європі. Устаткування вищої якості, конкурентоспроможні ціни, європейські стандарти обслуговування клієнтів і мінімальні терміни виконання замовлень забезпечило Cold стабільне положення на ринку професійного холодильного устаткування й визнання кращої у 22 країнах світу.
  •  Сьогодні, Cold (Колд) може запропонувати покупцеві не тільки великий асортимент продукції, але й виконання індивідуальних замовлень по запитах клієнтів. Все устаткування Cold сертифіковане й відповідає стандартам безпеки і якості.

Технічні характеристики торгівельного холодильного обладнання фірми COLD (Польща) дозволяють використовувати його для реалізації широкого асортименту продукції: гастрономічної, кулінарної, сиро-молочної і т. і. Всі вітрини фірми COLD оснащені запасниками для зберігання продуктів, електронним блоком управління, електронним термометром. Завдяки чітко продуманим технічним рішенням, які забезпечують якість і надійність роботи, холодильні вітрини COLD на сьогоднішній день є самими популярними і затребуваними вітринами середнього класу в Україні. Широкий модельний ряд, кутові модулі дозволяють формувати моноблоки холодильних вітрин будь-якої конфігурації. В єдиному дизайні холодильних вітрин, фірма COLD пропонує морозильні вітрини двох температурних режимів від 0 до -6 ° C і від -6 до -12 ° С.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пристінна холодильна гірка COLD (регал) R-14

  •  Пристінна холодильна гірка (регал) Cold R-22 створена як енергоекономний варіант устаткування, використовується в магазинах, супермаркетах для нетривалого зберігання, демонстрації й продажі охолоджених і заморожених продуктів, особливо актуальна для м'ясної й молочної продукції.

 

  • Апарат оснащений електронним терморегулятором із цифровим дисплеєм. Застосовано динамічний тип охолодження .
  • Зовнішній корпус, внутрішня частина й полиці (глибиною 500 мм, можуть регулюватися по висоті й куту підвішування)  виконані з пофарбованої порошковим методом у білий колір оцинкованої сталі. Зовнішня ізоляція здійснюється за допомогою пінополіуретану. Експозиційна частина має площу 2,87 кв.м і висвітлюється вертикальними люмінесцентними лампами OSRAM. Можливо застосовувати нічні роликові жалюзі.
  •       Регал працює в діапазоні від +4 до +10 °C, при температурі навколишнього середовища +25 °C і відносної вологості повітря 60%. Постачений функцією автоматичного відтаювання. Обсяг охолоджуваного боксу досягає 1064 л.
  •      Додатково, гірка може бути доукомплектована: планкою для гачків, кошиками для овочів, фруктів, двосторонніми дзеркалами на бічну й фронтальну частину, полиці й внутрішня панель можуть бути виконані з нержавіючої сталі, обмежувачем полиць, підсвітленням світлодіодними лампами.

Холодильна бонета W-MR/G
(морозильна гондола)

  •         Бонети дозволяють зберігати частину складських запасів, а також наочно демонструвати різноманітний асортимент продукції потенційним покупцям.
  •        Головною перевагою бонетів є оглядовість викладення продукції.

Характеристика обладнання:

  • розморожування: автоматичне
  • глибина: 1125 мм
  • необхідна потужність охолодження

 при to = -30 °C : 650 Вт/погонний метр

  • номінальна напруга: 230V 50Hz
  • холодоагент : R22
  • діапазон внутрішніх температур: -15 °C для -24 °C

(при температурі навколишнього середовища +25 °C і відносної вологості 60%)

  • агрегат: виносний
  • охолодження: динамічне

 

Стандартне оснащення:

 

  • висвітлення внутрішньої частини:
  • екологічна ізоляція з поліуретанової піни
  • засуви на ніч
  • скло з обігрівом
  • енергозберігаючий холодильний агрегат
  • перегородка 
  • динамічне охолодження
  • стельові ціннико тримачі
  • внутрішній термометр
  • розморожування (автоматичне)
  • відтік конденсату в конденсатор
  • ніжки, що дозволяють вирівнювати устаткування за рівнем
  • боки із пластмаси зі склом (можливість вибору кольору)
  • алюмінієві профілі - срібний колір

Холодильні шафи

 

  •                У холодильних шафах створюються комфортні умови для зберігання й експозиції швидкопсувних продуктів харчування (м'ясних і молочних виробів, напівфабрикатів, готових продуктів кулінарії, різноманітних кондитерських виробів і іншого), лікарських препаратів, що вимагають особливих умов зберігання, квітів і інших товарів.
  •               Одним із найчастіших видів використання цього устаткування є торгівля напоями (соки, газовані солодкі напої, мінеральна вода й пиво), що може за допомогою таких агрегатів здійснюватися навіть у непрофільних магазинах.

Холодильна шафа для напоїв

 

  •        Устаткування складається з корпуса, виготовленого з високоякісної оцинкованої або нержавіючої сталі, скляних дверей, холодильного агрегату й додаткового устаткування. Для забезпечення теплоізоляції корпуса між його стінками заливається пінополіуретан, що додатково герметизирує корпус і надає йому міцності і твердості.
  •        Такі холодильні шафи функціонують у двох температурних режимах, підтримуючи внутрішню температуру на рівні від нуля до дванадцяти градусів тепла (середньотемпературні), а також у діапазонах від плюс до мінус шести градусів Цельсія (комбіновані). Середньотемпературні агрегати забезпечують зберігання й демонстрацію продуктів і товарів, не потребуючи заморозки (наприклад, кондитерських виробів і готових кулінарних блюд).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  •  
  •  
  •   Для забезпечення й підтримки заданих внутрішніх параметрів у холодильних шафах використовуються дві системи охолодження. Це природне охолодження (статична система), при якому маси холодного повітря у внутрішньому просторі переміщаються вільно. Потужність компресорів у таких пристроях нижче, вартість також порівняно невелика, але відсутня рівномірність охолодження.
  •         Динамічне (примусова система) охолодження забезпечує в таких агрегатах рівномірність завдяки убудованим вентиляторам, які розподіляють холодне повітря по всьому внутрішньому обсязі приладу. У моделей з даною системою охолодження потужніший компресор, трохи вище вартість і існує ймовірність обвітрювання продуктів, розміщених на експозиційній поверхні без упакування.

 

Скрині морозильні

 

Характеристики морозильної скрині:

 

  • Корисний обсяг: 340 л
  • Загальний обсяг: 416 л
  • Габарити : 1216х661х945 мм
  • Температурний режим: -18... -25°С
  • Кліматичний клас: 4/4+
  •  Зовнішня температура експлуатації, що рекомендується: +16...+32 °С
  • Холодоагент: R 404 a
  • Температурний режим: -18... -25°С
  • Споживана потужність: 2 кВт/24 год.
  • Напруга: 220 В
  • Електромеханічний регулятор температури
  • 4 колеса в комплектації
  • 5 кошиків у комплектації
  • Один замок
  • Максимальне навантаження на 1 кошик - 10 кг
  • Маса скрині: 70 кг

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Функціональні особливості

 

  • Низьке енергоспоживання
  • Надійна робота при високих температурах навколишнього середовища
  • Міцне кріплення ручок на склі
  • Зовнішнє покриття з удароміцного еластичного зносостійкого пластику із захисною плівкою
  • Зовнішній металевий корпус із електролітичної  сталі
  • Надміцне багатошарове епоксидополиефірне порошкове фарбування
  • Внутрішнє покриття - пластифікований алюмінієвий аркуш
  • Високощільна поліуретанова ізоляція
  • Високоефективний алюмінієвий випарник
  • Низко емісійне термостійке скло
  • Опції: електронний датчик температури, пересувна платформа для зручної вуличної торгівлі (на колесах  125 мм).

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Маркіна Ірина Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Василюк Марія Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Пов’язані теми
Технології, Розробки уроків
Додано
22 лютого 2018
Переглядів
1099
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку