Розробка уроку: "Цибулинні та бульбоцибулинні рослини"

Про матеріал
Тема: «Цибулинні та бульбоцибулині рослини» Мета: навчитися розпізнавати цибулинні та бульбоцибулині один від одного, та від інших рослин. Розвивати знання, вміння та навички відповідно до теми заняття. Виховувати бережливе ставлення до природи, Батьківщини. Тип заняття: комбінований. Методи: бесіда, кросворд. Обладнання: кросворд на аркуші паперу формату А1, презентація «Цибулинні та бульбоцибулині рослини», Рисунок будови тюльпану.
Перегляд файлу

Тема: «Цибулинні та бульбоцибулині рослини»

Мета: навчитися розпізнавати цибулинні та бульбоцибулині один від одного, та від інших рослин. Розвивати знання, вміння та навички відповідно до теми заняття. Виховувати бережливе ставлення до природи, Батьківщини.

Тип заняття: комбінований.

Методи: бесіда, кросворд.

Обладнання: кросворд на аркуші паперу формату А1, презентація «Цибулинні та бульбоцибулині рослини», Рисунок будови тюльпану.

Хід уроку

І. Мотивація навчальної діяльності

А у мене проліски під вікном цвітуть.
І тюльпани радісно потім проростуть.
Ось нарциси гордо вже вилізли з землі.
Щастя всім приносять квіточки малі.

Доброго дня! Сьогодні наше з вами заняття буде не менш цікаве ніж попереднє, адже першими радують око навесні саме цибулинні рослини, хоч це і не тільки весняні рослини. Ми розглянемо з вами найрозповсюдженіших представників, з’ясуємо особливості догляду та багато чого іншого, про що ви дізнаєтесь в ході сьогоднішнього заняття.

ІІ. Повідомлення теми та мети завдання

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

Цибулинні рослини по широті природного поширення представляють собою одну з найбільших груп на земній кулі. Цибулинні і бульбоцибулинні квітково-декоративні рослини належать до різних таксономічних груп рослин і володіють різними природними ареалами, хоча в цілому розселені в природі дуже широко.

Велика частина їх життя проходить під землею, де вони існують у вигляді цибулин, і всього лише 3-4 місяці на рік припадає на надземний розвиток. Тому для успішного кульвування цибулинних і бульбоцибулинних квіткових рослин необхідно знати будову "Їх підземних і надземних органів". Розглянемо на прикладі тюльпану.

Что такое тюльпан: описание, строение, где он растёт и как переопыляется, к  какому семейству относится, однолетнее или многолетнее это растение

Стебло: представлене трьома формами: денце, столон і генеративний пагін, що несе квітки і листя. Стебло прямостояче, циліндричне, заввишки від 5-20 до 85-100см.

Листки: подовжено-ланцетове, зелене або сизувате, з гладкими або хвилястими краями і легким восковим нальотом. Жилкування дугове. Нижній лист найбільший, верхній, так званий прапор-лист – найменший. У дорослої квітучої рослини зазвичай 2-4 (5) листів, які розташовані в нижній частині стебла. У молодих рослин (до першого цвітіння) єдиний лист до кінця вегетації. Зачатки листя закладаються в заміщуваній цибулині дорослої рослини в період вегетації, а зростання триває в наступному сезоні.

Коренева система: складається із щорічно відмираючого додаткового коріння, розташованого на підковоподібній нижній частині донця. У молодих цибулин (до першого цвітіння) формуються столони – порожнисті структури, на дні яких розташована дочірня цибулина. Зазвичай столони ростуть вертикально вниз, рідше вбік.

Суцвіття: форма квітки теж різноманітна: келихоподібна, чашовидна, овальна, лілієвидна, махрова (піоновидна), бахромова, зірчаста. Квітки великі, завдовжки до 12см, діаметром від 3 до 10 см, а в повному розкритті у сортових тюльпанів до 20см.

Квітки: зазвичай одна, але є багатоквіткові види і сорти від них, на квітконосі яких 3-5 квіток і більше. Квітка правильна, двостатева, оцвітина з шести вільних листочків, тичинок шість, з подовженими пильовиками; товкачик з верхньою тригніздою зав’яззю, коротким стовпчиком і трилопатевим рильцем. Квітки різних кольорів, розмірів та форм.

Плоди: багатосім’яна коробочка тригранної форми. Насіння плоске, трикутне, коричнево-жовте, розташоване горизонтально у два ряди в кожному гнізді коробочки.

До цибулинних належать такі родини, як амарилісові, лілійні, деякі ірисові. 

Бульбоцибульні рослини (гладіолус, пізньоцвіт, іксія) мають схожі пагони, але будова у них інша. Бульбоцибулина – це потовщена частина стебла з гладким волокнистим покривом.

Серед представників цибулинних – гіацинт з фіолетовими суцвіттями і амариліс прекрасний, який цвіте блідо-рожевими квітами, велика група декоративних цибуль: цибуля гігантська з красивою бузковою шапочкою і цибуля горолюбива з яскраво-рожевими квітами-парасольками, цибуля каратавска з ліловими квітами і цибуля дивна, білі квіти якої схожі на конвалії, але листя тонке та довге.

Пропоную детальніше розглянути представників даної групи на презентації (презентація «Цибулинні та бульбоцибулині рослини»).

ВІДЕО ЗНАХОДИТЬСЯ ЗА ПОСИЛАННЯМ:

https://youtu.be/dEG1Yhchtro

Хоч це далеко і не всі представники даних груп рослин, та все ж таки ви бачите, на скільки вони різнобарвні, тендітні і, в той же час, стійкі, адже деякі з них розпускають свою голівку ще під сніговою ковдрою.

Як ви, напевно, помітили, що серед цибулинних та бульбоцибулинних зустрічаються як кімнатні рослини, так і рослини відкритого ґрунту. А які ж цибулинні рослини є на підвіконні нашої класної кімнати? (евхарис, зефірантес, габрантус, гемантус, індійська цибуля та ін.).

Молодці! Давайте спробуємо з вами розгадати кросворд.

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Питання по горизонталі:

1. Багаторічна бульбоцибулинна рослина, яка має одну з назв зантедескія.

3. Українська назва роду співзвучна із узагальнюючим словом «ряст». В давнину цим терміном позначали будь-яку дрібну рясноквітучу рослину.

5. Багаторічні бульбоцибулинні рослини з м'ясистими, клубневідно-потовщеним корінням. Надземна частина рослин щорічно відмирає до кореневої шийки. Стебла прямі, гіллясті, гладкі або шорсткуваті, порожнисті, до 250 см заввишки.

8. Назва квітки походить від легенди, згідно якої юнак на стільки любив своє відображення в дзеркалі (річці) і не міг відірвати погляду, що помер. Намісці його гибелі виросли ці квіти.

9. Між квітів він «знатний пан», Ковпачком цвіте …

Питання по вертикалі:

2. Фіолетові, жовті, білі квіти, які пробиваються з-під снігу одними з перших.

4. Жёлтый, белый, голубой На земле растут пустой. У весны есть фокусы: Распустились...

6. Кімнатна амазонська лілія.

7. Латинська назва роду походить від слова fritillus — ним позначали склянку, яку використовували в азартних іграх для струшування гральних кубиків. Така асоціація невипадкова, оскільки квіти формою дійсно нагадують невелику скляночку. Українська назва роду вказує на забарвлення оцвітини: майже у всіх представників роду вона більш-менш пістрява з цятками світлого або темного кольору.

4. Підведення підсумків заняття

Молодці! Сьогодні ми з вами дуже плідно попрацювали. Як ви побачили, квіти цих категорій неповторні, яскраві, прекрасні. Та на жаль, ті види рослин, що зустрічаються в природі нашої Батьківщини, занесені до Червоної книги України. Тож давайте цінувати та оберігати цих красенів, бо природа – наш дім!

Дане заняття розроблено для керівників гуртків позашкілля природничого профілю.

Автор: Шишова Волошина Оксана Ігорівна

docx
Додано
18 квітня 2022
Переглядів
650
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку