Сценарій виховного заходу "Долоні разом - в цьому наша сила!"

Про матеріал
Розробка відкритого виховного заходу до Дня Соборності України "Долоні разом - в цьому наша сила!" . В розробці наданий покроковий сценарій проведення масового виховного заходу з використанням інтегрованої форми змісту.
Перегляд файлу

Сценарій  відкритого виховного заходу,

присвячений Дню Соборності України

«ДОЛОНІ РАЗОМ – В ЦЬОМУ НАША СИЛА!»

 

 

Мета: виховання нацiональної свiдомостi i людської гiдностi, вiдродження паросткiв духовностi дітей та підлітків, формування рис громадянина Української держави; пробудження iнтересу до вивчення iсторiї та культурних надбань українського народу; виховання глибокої поваги та любовi до Батькiвщини.             

 

Сценарний хід заходу

 

До початку заходу у холі другого поверху проходить майстер-клас з вишивки. Поряд розташована тематична виставка робіт вихованців - «Відчинімо серця вікно!». 

Актова зала прикрашена тематичними декораціями  у вигляді традиційної  української  хатинки, символічні білі полотна з використанням української традиційної символіки, витинанки, вишивки, елементами петриківки; стіл, прикрашений вишиваними рушниками, традиційним побутовим приладдям для вишивки, глечики з калиною, мальвами, маками; дерев’яні лавки, покриті саморобними ряднами.

Поперед сцени розташоване музичне обладнання та інструменти Вокально-інструментального ансамблю «Електрокул».

Лунає тематична музика. У визначений час лунають позивні свята і дикторський текст.

 

Лунає фонова музика  (Илларія “Intro (elements)”)

Дикторський текст: Візьму, те що маю, і нести буду до рідного краю  на землю свою! Де поля пшеничні, де стільки краси, де живе наша вічність всі божі роки! Зайду заспіваю,поклонюся усім. Та для тих, кого зустріну, розкажу  про Україну!

Виконується «Роде наш прекрасний!»  

 

 

Виходять діти від маленького до великого у символічних українських костюмах та тримають у руках символічні рушники з надписами : Західна Україна, Східна Україна, Центральна Україна, Південна Україна, АР Крим, . Наприкінці музичного супроводу виходить дівчина в українському національному костюмі з вінком.

Дитина 1: Кожна людина з великою любов’ю і душевним трепетом згадує те місце, де вона народилася, де промайнуло її дитинство, дитинство з дивосвітом-казкою, з материнською ласкою у затишній батьківській оселі.

Дитина  2: То родинне вогнище, маленька батьківщина кожної людини. То її велике «Я», з якого починається людина, родина, Батьківщина і вся наша велична й неповторна у світі Україна.

Дитина 3:   Помолімося разом,

Щоб у край ввійшло добро.

Щоб брат брату братом був

Та щоб свого не забув.

Дитина 4:   Щоб завжди знав ким він є

І понад усе любив СВОЄ

Дитина 5:   Я помолюся і Ви -

Наші друзі  назавжди:

Київ, Львів, Херсон ,Донбас,

Дитина 6:   Коли Бог почує нас,

Дасть в подяці добро всім!

Тому починаймо ГІМН!

 

Звучить  «ГІМН УКРАЇНИ»

Ведуча 1: Доброго дня , дорогі друзі! Сьогодні надзвичайний день – День Соборності України! У цей день необхідно подати один одному руку. Хтось уже зробив це раніше, хтось це зробить сьогодні, а хтось, можливо, це зробить завтра. Але ми не повинні залишати давній розбрат своїм онукам, бо краще за інших знаємо ціну визволення та ціну української єдності.

Звучать фанфари  ( учасники прологу спускаються до глядацької зали та займають свої місця)

Ведуча 2:  Ви відчули  потужний молодіжний рух, що захоплює і об'єднує українців у всьому світі?! Гучні оплески усім, хто славить Україну!  Вас вітав Народний художній колектив ансамбль народного танцю «Райдуга».

Ведуча 1: Довгий час нас переконували в тому, що український народ ніколи не мав державності, а значить, і своєї державної символіки. Та хочу запитати у вас: (ведуча виходить до глядачів і проводить експрес-вікторину, найактивніші та спритніші виходять на сцену для участі у наступній  -  10 учасників)

1. Яку назву мала козацька держава, створена за дніпровськими порогами? (Запорізька січ)

2. Який із найдревніших знаків є малим гербом України? (Тризуб)

3. Автор слів гімну України. (П. Чубинський)

4. Яка назва гімну України. (Ще не вмерла Україна)

5. Як називалась перша слов’янська держава? (Київська Русь)

6. Як називається основний закон України? (Конституція)

7. Які кольори державного прапору України? (Синій, жовтий)

8. Назвіть найбільшу святиню українського народу в музичній символіці. (Гімн)

9. Назвіть велике зібрання творів Т. Шевченка. (Кобзар)

10. Що означає слово «козак»? (Вільна ,незалежна людина)

 

Ведуча 2:  В нашому залі зібралися найрозумніші хлопчики та дівчатка. Та чи ви такі ж спритні, як і розумні?! Побачимо у наступній грі, яка називається «Склади квітку до віночка» : серединки квітів розкладені по колу, а пелюстки розсипані довільно. Діти за сигналом піднімають пелюстки та розкладають навколо серединок відповідно до кольору. На рахунок:один, два, три, гру почни… розпочинаємо збирати квіточки. Хто перший збере квіточку – голосно називає її.

Відбувається гра «Склади квітку до віночка» (звучить рухлива музична українська народна композиція)

Ведуча 1: Молодці! Всі виконали завдання….

Ведуча 2: А зараз я запрошую  вас  трохи розім’ятися. Пропонуємо пограти в народну українську гру «Гопак». (ведуча запрошує на сцену по 5 хлопчиків та дівчаток, які заздалегідь отримали фішки учасників) Треба поділитися на дві команди та назвати їх. Кожна команда стає у коло і учасники покладають руки на плечі один одному. По команді ведучої :Раз, два,три, гру почни… команди починають швидко присідати 10 разів, рахуючи при цьому голосно кожен раз, коли присідають. Переможе та команда, яка присіла 10 разів швидше.

Відбувається гра «ГОПАК» (звучить музика народного українського танцю «Гопак»).

Ведуча1: Ось де сила і міць майбутньої України. Вона в наших синах та доньках, в цих маленьких зернятках, які проростуть багатим та плідним врожаєм на благо нашої Батьківщини! Підтримуємо їх оплесками . (Команда переможець отримує потішні призи.)

Ведуча 2: Усі ми хочемо зберегти найдорожче: дітей і родину, мир і спокій, працю і добробут, надію і віру. Ми знаємо – це зроблять тільки повага до людської гідності, свобода, демократія і справедливість. Це наші цінності. В них – наша єдність, в них – наша сила. І ми готові стати на їх захист.

Виконується  пісня

Ведуча 1: (на фоні музичної композиції у виконанні кобзи)

У  невичерпній      спадщині    духовної    культури    українського    народу    є  особлива, винятково важлива її частина – вишивка. В цьому році  українці  одягли  весь  світ  у  вишиванки. (на фоні слів ведучої діти у вишиванках виходять на сцену і сідають за стіл. Беруть до рук п’яльця та голки з нитками і вишивають хустинки, які після закінчення заходу передадуть як оберіг для воїнів у зону АТО)  Вишиванки  сприймають  як  символ єднання,   солідарності   і   підтримки.  Українську    вишивку      називають     «молитвою      без  слів»,   а  сорочка- вишиванка – є головним оберегом людини.

Символічні кольори  – червоне і чорне, як у  пісні, ними пройнята вся історія  нашого  народу. Тож бережімо його!

 Театрально-музична композиція  «Вишиванка»

Ведуча 2:   Буває, часом, сліпну від краси.
Спинюсь, не тямлю, що воно за диво,–
оці степи, це небо, ці ліси,
усе так гарно, чисто, незрадливо,
усе як є – дорога, явори,
усе моє, все зветься – Україна.
Така краса, висока і нетлінна,
що хоч спинись і з Богом говори.

Ведуча 1: Край, де зародилася хліборобська цивілізація, притаманні саме сині і жовті кольори. Золотаві хлібні лани і мирне ніжно-блакитне небо над ними, синя дніпровська хвиля і жовтий пісок – усе це зроду-віку складало краєвид нашої землі. Жовте – вогонь і синє – холод – два полюси буття, але водночас і два кінці осі, навколо якої це буття обертається.

Танцювальна композиція «Україна це ми!»

Ведуча 2: 

Брати і  сестри з усіх усюд
Промиймо древніх років бруд
Долоні разом – в цьому наша доля
З усмішкою нам всім в життя
Іти й писати своє я
Хай чесність буде нам як Божа школа.

 

Ведуча 1:  Бажаємо вам щастя, добра і злагоди, порозуміння і згуртованості, через які пролягає шлях до нового життя, до кращого прийдешнього.

 

Ведуча 2:  Нехай невичерпним буде джерело віри, надії й любові до України! Давайте міцно охопимо долоні один одного, поряд  сидячого, та промовимо слова єдності: Ми – єдині, та непереможні! ( учасники прологу спускаються до глядацької зали та займають свої місця)

І ми повторюємо разом : У ЄДНОСТІ   - НАША СИЛА! (звучить музична композиція «Україна – це я». Всі учасники виходять на сцену та запускають паперові літаки у зал з глядачами)

 

 

 

 


 

 

doc
Додано
18 квітня 2022
Переглядів
511
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку