Розробка уроку "День чаю" для молодших школярів

Про матеріал
Урок присвячений Дню чаю. Історія виникнення чайної церемонії. Для молодших школярів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

15 ГРУДНЯ- Міжнародний день чаю. Аліса в країні чудес

Номер слайду 2

Час питичай«Якщо вам холодно, чай вас зігріє, якщо вам жарко – чай освіжить, якщо засмучені – втішить, якщо збентежені – заспокоїть.» (Вільям Гладстон)

Номер слайду 3

Доброго дня дітими з Алісою поспішаємо на чаювання до Капелюшника. Сьогодні ми дізнаємось багато цікавих фактів про чай. Ой! Вже час бігти

Номер слайду 4

Вітаю вас учні. Рада вас усіх бачити. Сьогодні на вас чекає незвичайна пригода країною чудес. Ми з вами побуваємо на чаюванні у Капелюшника і дізнаємось багато цікавих фактів про всім відомий напій – чай.

Номер слайду 5

«День чаю» відзначається щорічно 15 грудня. Чай - найпопулярніший напій на Землі.

Номер слайду 6

Розповісти вам про історію виникнення цього свята?

Номер слайду 7

Історія свята

Номер слайду 8

Ідея відзначати «День чаю» літала в повітрі багато років, але лише після обговорення на всесвітніх громадських форумах у 2004 і 2005 році відповідно, дата 15 грудня стала називатися «Міжнародний день чаю».

Номер слайду 9

Метою проведення «Міжнародного дня чаю» було заявлено привернення уваги суспільства і політиків до проблем продажу чаю, положенню працівників чайних виробництв, складнощам, що виникають в невеликих виробників в боротьбі з великими корпораціями, а також популяризація цього напою у світі.

Номер слайду 10

Батьківщина китайського чаю — гірські ліси Китаю

Номер слайду 11

Слово «чай» прийшло до нас з китайської мови, від популярного напою, який стародавні китайці називали «Тей».

Номер слайду 12

ЧАЙ – це напій, що отримується заварюванням, варінням або настоюванням підготовленого листа чайного куща.

Номер слайду 13

В Україні найпопулярнішим є чорний чай з цукром або медом та лимоном.

Номер слайду 14

А чи знаєте ви про традиційне англійське чаювання?

Номер слайду 15

В Англії традицію пити чай популяризувала королева Катерина. Традицію, пити чай о 17:00, в свій час створила герцогиня Анна Рассел. Це було спричинено тим, що в Англії, час між другим сніданкомі обідом був занадто довгий і люди починали відчувати голод. Анна Рассел вирішила, що між ними можна зробити легкий перекус і попити чаю. Вона скликала до себе родичів і друзів, що б разом попити чаю й поговорити. А ті в свою чергу несли цю звичку своїм знайомим. Спочатку чаювання о 17:00 було звичаєм аристократів, але потім поширилося й на звичайних людей.

Номер слайду 16

Англійські аристократи оцінили не тільки смак і лікувальні властивості чаю.

Номер слайду 17

Чай корисний для імунітету, так як містить в собі багато антиоксидантів. При вживанні в розумних межах, він помітно поліпшує стан імунної системи організму, допомагає в профілактиці серцево-судинних захворювань і раку. Чай є дуже корисним для людини: він успішно бореться з канцерогенами в нашому організмі, покращує роботу серця і судин.

Номер слайду 18

Любитель чаю рідше стикається із карієсом, оскільки фтор, що міститься в напої, зміцнює зубну емаль. Єдине «але»: щоб чай допомагав вашим зубам, його треба пити без цукру і не заїдати нічим солодким.

Номер слайду 19

Найбільш популярний чай в світі - чорний. Його частка у світі - понад 75%. В Китаї чорний чай називають червоним

Номер слайду 20

А зараз в країні чудес настав час традиційного чаювання. Але все не просто так, потрібно підготуватися.

Номер слайду 21

Англійське чаювання — це не просто перекус з чаєм. Протягом років ця традиція набула своїх правил і етикету, яку повинні обов'язково дотримуватися під час чаювання. Спочатку йде приготування до чаювання.

Номер слайду 22

Ставлять невеличкий столик, бажано, біля каміну у вітальні, вкривають його скатертиною якогось світлого кольору, на столик можна поставити вазу з квітами (квіти теж повинні мати світлий відтінок аби гармонійно поєднуватися з кольором скатертини). Також на столик виставляють чайні прибори і посуд (чашки, блюдечка, чайники, цукорниці, щипці для цукру, чайні ложечки, глечики з молоком і т. д.). Чайний посуд обов'язково повинен бути з одного сервізу.

Номер слайду 23

Потім вже починається сама церемонія чаювання: Коли усі гості зібралися, на стіл ставлять різні закуски до чаю. Це можуть бути різні тістечка, бутерброди, тости з різними джемами, печиво, бісквіти, торти і т. д.

Номер слайду 24

Гостям на вибір пропонують декілька різних сортів чаю.

Номер слайду 25

Чай готують теж по особливому: Спочатку чайник розігрівають невеликою кількістю окропу. Потім насипають чай в чайник і заливають окропом. Дають чаю заваритися декілька хвилин, а тим часом наливають молоко в чашку.І тільки тепер додають чай в чашку. Приготування завершені.

Номер слайду 26

Чудово провели час…Сподіваємось вам сподобалось дізнатися більше про цей чудовий напій

Номер слайду 27

pptx
Додано
11 січня 2022
Переглядів
1244
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку