15 ГРУДНЯ- Міжнародний день чаю. Аліса в країні чудес
Номер слайду 2
Час питичай«Якщо вам холодно, чай вас зігріє, якщо вам жарко – чай освіжить, якщо засмучені – втішить, якщо збентежені – заспокоїть.» (Вільям Гладстон)
Номер слайду 3
Доброго дня дітими з Алісою поспішаємо на чаювання до Капелюшника. Сьогодні ми дізнаємось багато цікавих фактів про чай. Ой! Вже час бігти
Номер слайду 4
Вітаю вас учні. Рада вас усіх бачити. Сьогодні на вас чекає незвичайна пригода країною чудес. Ми з вами побуваємо на чаюванні у Капелюшника і дізнаємось багато цікавих фактів про всім відомий напій – чай.
Номер слайду 5
«День чаю» відзначається щорічно 15 грудня. Чай - найпопулярніший напій на Землі.
Номер слайду 6
Розповісти вам про історію виникнення цього свята?
Номер слайду 7
Історія свята
Номер слайду 8
Ідея відзначати «День чаю» літала в повітрі багато років, але лише після обговорення на всесвітніх громадських форумах у 2004 і 2005 році відповідно, дата 15 грудня стала називатися «Міжнародний день чаю».
Номер слайду 9
Метою проведення «Міжнародного дня чаю» було заявлено привернення уваги суспільства і політиків до проблем продажу чаю, положенню працівників чайних виробництв, складнощам, що виникають в невеликих виробників в боротьбі з великими корпораціями, а також популяризація цього напою у світі.
Номер слайду 10
Батьківщина китайського чаю — гірські ліси Китаю
Номер слайду 11
Слово «чай» прийшло до нас з китайської мови, від популярного напою, який стародавні китайці називали «Тей».
Номер слайду 12
ЧАЙ – це напій, що отримується заварюванням, варінням або настоюванням підготовленого листа чайного куща.
Номер слайду 13
В Україні найпопулярнішим є чорний чай з цукром або медом та лимоном.
Номер слайду 14
А чи знаєте ви про традиційне англійське чаювання?
Номер слайду 15
В Англії традицію пити чай популяризувала королева Катерина. Традицію, пити чай о 17:00, в свій час створила герцогиня Анна Рассел. Це було спричинено тим, що в Англії, час між другим сніданкомі обідом був занадто довгий і люди починали відчувати голод. Анна Рассел вирішила, що між ними можна зробити легкий перекус і попити чаю. Вона скликала до себе родичів і друзів, що б разом попити чаю й поговорити. А ті в свою чергу несли цю звичку своїм знайомим. Спочатку чаювання о 17:00 було звичаєм аристократів, але потім поширилося й на звичайних людей.
Номер слайду 16
Англійські аристократи оцінили не тільки смак і лікувальні властивості чаю.
Номер слайду 17
Чай корисний для імунітету, так як містить в собі багато антиоксидантів. При вживанні в розумних межах, він помітно поліпшує стан імунної системи організму, допомагає в профілактиці серцево-судинних захворювань і раку. Чай є дуже корисним для людини: він успішно бореться з канцерогенами в нашому організмі, покращує роботу серця і судин.
Номер слайду 18
Любитель чаю рідше стикається із карієсом, оскільки фтор, що міститься в напої, зміцнює зубну емаль. Єдине «але»: щоб чай допомагав вашим зубам, його треба пити без цукру і не заїдати нічим солодким.
Номер слайду 19
Найбільш популярний чай в світі - чорний. Його частка у світі - понад 75%. В Китаї чорний чай називають червоним
Номер слайду 20
А зараз в країні чудес настав час традиційного чаювання. Але все не просто так, потрібно підготуватися.
Номер слайду 21
Англійське чаювання — це не просто перекус з чаєм. Протягом років ця традиція набула своїх правил і етикету, яку повинні обов'язково дотримуватися під час чаювання. Спочатку йде приготування до чаювання.
Номер слайду 22
Ставлять невеличкий столик, бажано, біля каміну у вітальні, вкривають його скатертиною якогось світлого кольору, на столик можна поставити вазу з квітами (квіти теж повинні мати світлий відтінок аби гармонійно поєднуватися з кольором скатертини). Також на столик виставляють чайні прибори і посуд (чашки, блюдечка, чайники, цукорниці, щипці для цукру, чайні ложечки, глечики з молоком і т. д.). Чайний посуд обов'язково повинен бути з одного сервізу.
Номер слайду 23
Потім вже починається сама церемонія чаювання: Коли усі гості зібралися, на стіл ставлять різні закуски до чаю. Це можуть бути різні тістечка, бутерброди, тости з різними джемами, печиво, бісквіти, торти і т. д.
Номер слайду 24
Гостям на вибір пропонують декілька різних сортів чаю.
Номер слайду 25
Чай готують теж по особливому: Спочатку чайник розігрівають невеликою кількістю окропу. Потім насипають чай в чайник і заливають окропом. Дають чаю заваритися декілька хвилин, а тим часом наливають молоко в чашку.І тільки тепер додають чай в чашку. Приготування завершені.
Номер слайду 26
Чудово провели час…Сподіваємось вам сподобалось дізнатися більше про цей чудовий напій