Метою проведення «Міжнародного дня чаю» було заявлено привернення уваги суспільства і політиків до проблем продажу чаю, положенню працівників чайних виробництв, складнощам, що виникають в невеликих виробників в боротьбі з великими корпораціями, а також популяризація цього напою у світі.
В Англії традицію пити чай популяризувала королева Катерина. Традицію, пити чай о 17:00, в свій час створила герцогиня Анна Рассел. Це було спричинено тим, що в Англії, час між другим сніданкомі обідом був занадто довгий і люди починали відчувати голод. Анна Рассел вирішила, що між ними можна зробити легкий перекус і попити чаю. Вона скликала до себе родичів і друзів, що б разом попити чаю й поговорити. А ті в свою чергу несли цю звичку своїм знайомим. Спочатку чаювання о 17:00 було звичаєм аристократів, але потім поширилося й на звичайних людей.
Чай корисний для імунітету, так як містить в собі багато антиоксидантів. При вживанні в розумних межах, він помітно поліпшує стан імунної системи організму, допомагає в профілактиці серцево-судинних захворювань і раку. Чай є дуже корисним для людини: він успішно бореться з канцерогенами в нашому організмі, покращує роботу серця і судин.
Ставлять невеличкий столик, бажано, біля каміну у вітальні, вкривають його скатертиною якогось світлого кольору, на столик можна поставити вазу з квітами (квіти теж повинні мати світлий відтінок аби гармонійно поєднуватися з кольором скатертини). Також на столик виставляють чайні прибори і посуд (чашки, блюдечка, чайники, цукорниці, щипці для цукру, чайні ложечки, глечики з молоком і т. д.). Чайний посуд обов'язково повинен бути з одного сервізу.