Розробка уроку на тему «Напередодні Нового року»

Про матеріал
Мета: • навчальна: збагатити уявлення учнів про календарно-обрядові пісні зимового циклу, а також про відтворення теми зимових народних свят у різних видах мистецтва. Продовжити знайомити школярів з колядками й щедрівками, пояснювати їхній міст. • розвивальна: розвивати у школярів предметні та міжпредметні компетентності, творчі здібності, поглиблювати розуміння змісту колядок й щедрівок, народних обрядів та звичаїв. • виховна:На прикладі зимових календарно-обрядових пісень виховувати добре й чуйне ставлення до людей, повагу до народних звичаїв та традицій. Підтримувати бажання вивчати їх і брати участь у святкових дійствах.
Перегляд файлу

Урок  14. Напередодні Нового року

Мета:

      навчальна: збагатити уявлення учнів про календарно-обрядові пісні зимового циклу, а також про відтворення теми зимових народних свят у різних видах мистецтва. Продовжити знайомити школярів з колядками й щедрівками, пояснювати їхній міст.

      розвивальна: розвивати у школярів предметні та міжпредметні компетентності, творчі здібності, поглиблювати розуміння змісту

колядок й щедрівок, народних обрядів та звичаїв.

      виховна:На прикладі зимових календарно-обрядових пісень виховувати добре й чуйне ставлення до людей, повагу до народних

звичаїв та традицій. Підтримувати бажання вивчати їх і брати участь у святкових дійствах.

Музичний матеріал:Українська щедрівка «Чи дома, дома»; Українська щедрівка «Слава нашим господарям».Українські щедрівки «Ой рано, рано кури запіли», «Прийшли щедрувати».«Добрий день, людям на землі» вірші і музика ІгораТанчака (повторення)

Елемент інтеграції:Н. Старовойтова. На першу зірку.Д. Янковський. Колядки. Д. Гірландайо. Поклоніння пастухів.

Основні поняття: "Щедрівки, ", "колядки".» 

Тип уроку: урок поглиблення теми

Обладнання: музичний інструмент, ноти,фонохрестоматія, програвач, ілюстрації, портрети композиторів, підручники.

 

ХІД УРОКУ

Учні входять до класу під музичний супровід

(Українська щедрівка «Чи дома, дома»)

         1.    ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

             Музичне вітання.

2.     ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ Й МЕТИ УРОКУ. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Серед української пісенної творчості значне місце посідає жанр, пов’язаний із порами року, тобто з календарем. Виконання пісень цього жанру супроводжується різними звичаями та обрядами.

Це – календарно-обрядові пісні. Навесні ми співаємо веснянки, влітку – купальські пісні, ближче до осені – жниварські.

Сьогодні ми розглянемо свята зимового циклу.

 

3.     ОСНОВНА ЧАСТИНА

Напередодні Нового року співають пісні із щедрими побажаннями здоров’я, добробуту. Такі пісні називаються щедрівками. Виконують їх у супроводі музичних інструментів, із танцями, пантомімою, обрядовими іграми з масками. Щедрівки співали окремо господареві, господині, хлопцеві, дівчині, усій родині. Були щедрівки дитячі, жартівливі, пародійні. Щедрували також групами: «Меланка», «Василь» та «Ряжені».

 

- А як щодо колядок? Це також календарно-обрядові пісні?

 

Звісно, ці пісні також належать до календарно-обрядових пісень зимового циклу. Звичай колядування має свою давню історію. Колядки пов’язані з    днем зимового сонцестояння, яке наші предки називали святом Коляди. Його святкували 25 грудня. Вважалося, що тоді Сонце з’їдає змій Коротун. Щойно на небі з’являлася перша зірка, колядники заходили на подвір’я, кликали господаря і співали для його родини величальних пісень про сонце, місяць, зорі. Ці пісні й стали називати колядами, або колядками.

 

Елемент інтеграції:  Н. Старовойтова. На першу зірку

            

Щедрівка — величальна українська обрядова пісня, яку співали під Новий рік. Колядка — величальна українська обрядова пісня зимового циклу.

 

НАРОДНА СКРИНЬКА

 

Вважалося, що в день зимового сонцестояння богиня Коляда в Дніпровських водах народжувала нове сонце — маленького Божича. Язичники намагалися захистити новонародженого від змія Коротуна, а потім ходили від хати до хати, щоб сповістити людей про народження нового Сонця, зображення якого носили із собою.

 

Згодом, із становленням християнства, обряд колядування був приурочений до Різдва Христового, і в колядках з’явились біблійні та світські мотиви. Традиція колядування збереглася до сьогодні. Щойно на небі з'являється перша зоря, розпочинається Свята Вечеря: діти збираються гуртом і йдуть вітати в колядках із народженням Христа!

 

Як і колядки, щедрівки виникли давно. Вони створені на біблійні сюжети, у них також оспівують господаря і всю його родину. Та, на відміну від колядок, у щедрівках також йдеться про ластівок, жито, посіви, тобто про те, як новий рік зустрічається з весною.

Адже в цей час, коли закінчується зимове сонцестояння, народжується Молоде Сонце і день стає довшим.

На Щедрий вечір хату прикрашав святковий сніп — дідух — символ добробуту родини. Увечері щедрували, обходили хати з побажанням щастя членам родини і розквіту господарства. Парубки у жіночому одязі «меланкували», ходили ряджені, водили Козу, співали веселі щедрівки.

Найвідомішими новорічними іграми і виставами були Коза» і «Меланка».

Коза з Дідом, Бабою, Солдатом, Циганом, Міхоношею просилася до хати. Стрибаючи, вона раптово падала і «спускала дух». Після чудернацького зцілення (коли її обіцяють пригостити смачненьким), Коза «оживала» і під радісну щедрівку знов вистрибувала по оселі

Елемент інтеграції:  Д. Янковський. Колядки.

Слухання Українська щедрівка «Чи дома, дома».

      Що оспівується у творі?

      До кого звертаються, співаючи цю щедрівку?

 

Слухання  Українська щедрівка «Слава нашим господарям».

 

-        Кого прославляє щедрівка?

-        Порівняй її з тією, що слухали раніше. Визнач характерні риси щедрівок

 

Фізкультурна хвилинка

Вокально-хорова робота

Розспівування

-        Українські щедрівки «Ой, рано, рано кури запіли», «Прийшли щедрувати» (на вибір учителя й учнів).див. ноти

-         

4.     ЗАКЛЮЧНА ЧАСТИНА

-       Поміркуй, який обряд: колядування чи щедрування — представлено на картині М. Гермашова. Які пісні виконують діти? Див. мал..

-        Пригадай, які колядки та щедрівки тобі відомі. Якщо тобі довелося би стати режисером новорічного свята, які б із них запропонував виконати?

-        Який сюжет картини «Поклоніння пастухів» італійського художника ДоменікоГірландайо? Яка музика відображатиме сюжет і настрій цієї живописної роботи? Див. мал..

-        У чому полягає основний зміст зимових календарно обрядових пісень?

 

5.     ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ

Сьогодні ми розглянули свята зимового циклу, а також познайомилися з жанром календарно-обрядових пісень, до яких відносять пісні, що виконують у певний день (або період) календаря. Вони супроводжуються звичаями і обрядами. До таких пісень відносять також колядки і щедрівки.

Усне оцінювання.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
28 березня 2020
Переглядів
509
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку