Розробка уроку на тему «Умовні рефлекси.»

Про матеріал
Організм живе в середовищах, що безперервно змінюються: внутрішньому, зовнішньому, соціальному. Лише безумовні рефлекси не можуть забезпечити існування організму в цих середовищах. Тому в процесі життєдіяльності в організмі формуються умовні рефлекси. Умовні рефлекси, на відміну від безумовних, не є вродженими. Вони з’являються, закріплюються, згасають і зникають протягом життя конкретної людини, тобто є індивідуальними на основі «життєвого досвіду».
Перегляд файлу

Урок № 54

Умовні рефлекси.

2. Перевірка домашнього завдання й актуалізація опорних знань учнів

2.1.Бесіда:

1. Який рефлекс називається безумовним?

2. Назвіть відділи головного мозку, з якими пов'язане утворення безумовних рефлексів.

3. Назвіть ознаки безумовних рефлексів.

2.2.  Визначте за алгоритмом характерні ознаки безумовного рефлексу:

2.3. Вправа «Знайди місце»

Розподіліть приклади безумовних рефлексів по групам:

1. Кашель

2. Ковтання

3. Соковиділення на подразнення рецепторів в порожнині рота.

4. Жування

5. Людина оглядає нову квартиру.

6. Кліпання повік.

7.Батьки турбуються про дитину

8.Немовля хватається за палець матері

9.Чхання від час потрапляння пилку рослини до носової порожнини

10.Вдих та видих

11. Відсмикування руки від гарячої сковорідки

12.Повертання голови у бік звукового подразника

 

Вірна відповідь:

  Хапальні

Харчові

   Захисні

   Статеві

Дихальні

Орієнтувальні

       8

   2, 3, 4,

  1, 6,  9, 11

        7

     10

        5, 12

 

4.Засвоєння нового матеріалу

1.Умовні рефлекси, їх біологічне значення

Розповідь вчителя:

     Організм живе в середовищах, що безперервно змінюються: внутрішньому, зовнішньому, соціальному. Лише безумовні рефлекси не можуть забезпечити існування організму в цих середовищах. Тому в процесі життєдіяльності в організмі формуються умовні рефлекси. Умовні рефлекси, на відміну від безумовних, не є вродженими. Вони з’являються, закріплюються, згасають і зникають протягом життя конкретної людини, тобто є індивідуальними на основі «життєвого досвіду».

    Якщо дуги безумовних рефлексів замикаються на різних рівнях центральної нервової системи, то умовні рефлекси є функцією кори головного мозку.

 

Складання опорної схеми:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Умови та механізми утворення умовних рефлексів

Розповідь вчителя:

Умовний рефлекс здійснюється вищими відділами мозку і заснований на тимчасових зв'язках, які виникають між певними нервовими структурами в індивідуальному досвіді тварини і людини. Умовний рефлекс формується за певних умов у процесі життя індивіда.

Повідомлення учня:

                    «Вироблення умовного рефлексу у експериментах І. П. Павлова»

Експериментальна робота з вивчення механізмів утворення умовних рефлексів проводилася в лабораторії І.П. Павлова у Колтушах, поблизу Санкт-Петербурга. Для того щоб позбутися від впливу численних випадкових подразників, що заважають виробленню умовного рефлексу, роботу з собаками проводили в ізольованих звуконепроникних камерах, в так званій «Вежі мовчання». Експериментатор перебував поза камерою і спостерігав за собакою через невеликий отвір зі спеціальною системою стекол, що не дає можливості тварині бачити експериментатора. Крім того, собаку фіксували в спеціальному верстаті, який обмежує можливість її зайвих рухів. 

     До початку роботи собаці робили операцію, при якій один з проток слинних залоз виводився на щоку. Після цієї операції частина слини потрапляла не в порожнину рота, а через фістулу виводилася назовні, що дозволяло фіксувати початок слиновиділення, кількість і якість виділилася слини. У камері перебував ряд приладів, за допомогою яких можна було подавати собаці різні сигнали: звукові (дзвінки, удари метронома, тріск тріскачки і т.д.), світлові (спалаху лампочки, проекція різних фігур на екрані і т.д.). На шкіру собаки могли за допомогою спеціальних апаратів подаватися дотики різної частоти, різні температурні роздратування і т.д. Автоматично собаці подавалася годівниця з підгодівлею, зазвичай у вигляді м'ясо-сухарного порошку.

       Класичний «павловській» експеримент з вироблення умовних рефлексів проводився в такий спосіб. Собаці, що знаходиться в камері і у верстаті, автоматично подавалася їжа (безумовний подразник), потім появі їжі починав передувати «умовний подразник», або «умовний сигнал», у вигляді дзвінка, спалаху лампочки або звуку метронома. Реакція собаки на безумовний подразник у вигляді їжі супроводжується безумовно-рефлекторною відділенням слини. Пред'явлення безумовного стимулу слідом за умовним в процесі експерименту, називається «підкріпленням». Якщо при виробленні умовного рефлексу застосовується підкріплення, відповідне наявною у тварини мотивації (наприклад, харчове підкріплення у голодної тварини), то воно називається «позитивним». Можлива вироблення умовного рефлексу і з застосуванням «негативного підкріплення» (покарання), тобто такого впливу, якого тварина прагне уникати.

    Павлову вдалося показати, як виникає умовний рефлекс у відповідь на різноманітні сигнали та різні типи та умови підкріплення. Крім того, він виявив, що в тому випадку, коли умовний сигнал багаторазово пред'являється без підкріплення, відбувається загасання рефлексу. При цьому реакція слабшає, часто стає нерегулярною, і врешті-решт умовний сигнал перестає діяти.

Розповідь вчителя:

У процесі роботи І.П. Павлов відкрив і сформулював низку умов, необхідних для утворення умовних рефлексів:

  • Умовний та безумовний подразники повинні збігатися в часі. Наприклад, якщо звук дзвінка або загоряння лампочки з'єднати з годуванням, то ці, раніше байдужі подразники через кілька сполучень починають викликати у собаки харчову реакцію. Ця реакція на раніше байдужий подразник, який придбав тепер сигнальне значення для прояву харчової реакції, і є умовний рефлекс.
  • Умовний подразник повинен трохи випереджати безумовний. Наприклад, при навчанні собаки ходіння поруч словесна команда «поруч» повинна дещо (на 1-2 секунди) передувати ривка повідцем, що викликає відповідну безумовно-рефлекторну реакцію.
  • Сила безумовного подразника при виробленні умовного рефлексу повинна бути більшою, ніж сила умовного подразника. Так, наприклад, умовний подразник великої сили (наприклад, сильний звук, окрик і т.п.) може загальмувати у собаки прояв безумовного рефлексу (наприклад, харчового).
  • Уникати дії стороннього подразника;
  • Багаторазове підкріплення умовного подразника безумовним.

Пошукова робота з підручником:

  • Які умови необхідні для утворення умовних рефлексів у людини?
  • Наведіть приклади до кожної умови

Заповнення опорної схеми:

 

Очікувані відповіді:

1. Наявність безумовного подразника.

2. Збіг у часі

3. Послідовність дій подразників

4. Кора вільна від інших видів діяльності

5. Нормальне функціонування організму

 

Це цікаво!!!

  • Чим менша за віком дитина, тим довше зберігаються вироблені у неї умовні рефлекси.

Розповідь вчителя:

      Говорячи про безумовний рефлекс, ми чітко уявляємо його рефлекторну дугу, яка має анатомічний структурний характер. Рефлекторна дуга умовного рефлексу має функціональний характер типу «тимчасових зв’язків». Розглянемо це на прикладі вироблення умовного слиновидільного рефлексу на звук дзвінка. При його звучанні збудження від слухових рецепторів внутрішнього вуха йде по слуховому нерву до центру слуху у корі великих півкуль.

Проектування зображення на екран:

       У центрі слуху виникає вогнище збудження. Далі собаці дають безумовне підкріплення – їжу. Подразнення від рецепторів смаку по черепно-мозкових нервах V, VII, IX, X пар передається до кіркового представника безумовного харчового рефлексу, тут утворюється теж вогнище збудження. Таким чином, виникло два вогнища збудження. При неодноразовому повторенні умовного і безумовного (їжа), подразників, збудження в цих центрах збільшується і між ними, нарешті, встановлюється тимчасовий функціональний зв’язок. Відбувається це в результаті того, що після виникнення збудження в слуховому, центрі в певній ділянці кори виникає досить сильне збудження безумовного харчового рефлексу. Далі збудження від умовного подразнення переходить у ділянки безумовного рефлексу: по відцентрових нервах доходить до слиновидільних залоз, викликаючи їх діяльність.

Формування висновку:

   Таким чином умовні рефлекси формуються  внаслідок взаємоузгодженої діяльності кори та підкіркових центрів, тому структура рефлекторної дуги умовних рефлексів дуже складна.

5.Узагальнення і закріплення знань

5.1.Укажіть правильну послідовність процесів, які відбуваються при виробленні умовного рефлексу:

а)утворення у корі головного мозку тимчасового зв’язку між двома осередками збудження   б)підкріплення умовного подразника безумовним;     в)реакція організму     г)наявність відповідного безумовного подразника

Вірна відповідь:

   А

   Б

   В

   Г

   3

   2

   4

    1

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
4 квітня 2020
Переглядів
3540
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку