Розробка уроку з мистецтва "Метрополітен музей", 9 клас

Про матеріал

Вашій увазі пропонується розгорнутий конспект до уроку мистецтва у 9 класі на тему: "Метрополітен музей". Матеріал укладено згідно підручника Назаренко Н.В. , Чен Н.В. та інші упорядники.

Перегляд файлу

Мистецтво 9 клас

Н.В.Назаренко

Тема. Метрополітен – музей.

Мета. Поглиблення знань на тему «Музеї світу». Знайомство з Метрополітен-музеєм. Засвоєння мистецьких термінів – кубізм, імпрессіонізм, постімпрессіонізм. Ознайомлення з відділами музею та їх експонатами.

Розвивати уміння учнів розпізнавати техніки та мистецькі стилі.

Виховувати естетичний смак та прививати любов до мистецтва

Тип уроку. Урок поглиблення теми.

Обладнання та матеріали. Мультимедійна дошка, проектор, підручники. Зошити, презентація, відеоролик.

Основні терміни та поняття. Метрополітен – музей, кубізм, імпремміонізм, постімпрессіонізм.

Твори, що вивчаються на уроці. Презентація виставкових робіт Метрополітен – музею.

Хід уроку.

  1. Організаційний момент. Мотивація до навчання.

Художній Музей Метрополітен є культурним центром не тільки всього Північноамериканського континенту, але, можливо, і всього світу. Це, без сумніву, головний музей Нью-Йорка, підбірка художніх цінностей якого - одна з найбільших і найважливіших з існуючих колекцій на планеті.

  1. Актуалізація опорних знань учнів.
  • Назвіть музеї ,які вразили вас історією свого заснування.
  • Які найцікавіші факти ви можете назвати про відомі вам музеї.
  • Які експозиції найбільше задовільняють ваш естетичний смак?
  • Який музей ви би бажали відвідати ? Чому?
  1. Подача нового матеріалу.

Художній Музей Метрополітен розташований на східному краю Центрального Парку, в кварталі, який іменують Музейною Мильою на Манхеттені. У колекції музею, яка містить експонати від часів класичної Античності та Стародавнього Єгипту, до полотен і скульптур практично всіх сучасних майстрів, налічується більше двох мільйонів творів мистецтва.

Головна будівля Музею, яку американці називають The Met, є чи не найбільшою в світі художньою галереєю.

 

Музей відкрився 20 лютого 1872 року, і знаходився на 5-ій авеню, в будинку № 681. У кінці XIX століття після переговорів з муніципалітетом Нью-Йорка, The Met купив у міста ділянку землі на східній стороні Центрального Парку, де і понині стоїть перша будівля Музею роботи архітектора Келверта Во, побудована в готичному стилі. У 1986 році вона була зарахована до списку Національного Історичного надбання США.

 

Постійна експозиція The Met ділиться на 19 окремих секцій, кожна з яких укомплектована власним штатом зберігачів, реставраторів, і вчених.

Безперечною перлиною Музею вважається "Секція Американського декоративного мистецтва", що містить близько 12 000 предметів мистецтва кінця XVII - початку XX століть, виставлених в двадцяти п'яти кімнатах. Центром цієї секції виступає багатюща колекція американського скла, мабуть, найбільш велика і повна у світі, яка включає масу експонатів з Louis Comfort Tiffany. Також досить цікава велика колекція срібла, знаменита тим, що в ній містяться предмети роботи Пола Ревере і екземпляри від Tiffany & Co.

Наступна секція, названа "Американські картини і скульптура", наповнюється експонатами з дня заснування Музею і сьогодні містить більше тисячі картин. У їх числі портрет Джорджа Вашингтона кисті Гільберта Стюарта і полотно "Вашингтон, що перетинає Делавер" Емануеля Льєце.

 

Крім того, в секції є 600 скульптур і 2600 картин американських майстрів у тимчасовому діапазоні від раннього колоніального періоду до початку XX століття.

Основи секції "Мистецтво Близького сходу" були закладені в кінці XIX століття. Розпочавшись з декількох клинописних табличок, ця колекція переросла у величезне зібрання, яке налічує понад 7000 експонатів, представляючи період історії з часів неоліту до сьогоднішніх днів. Мистецтво таких найдавніших цивілізацій як Шумери, Хетти, Сасанідів, ассірійці, вавилоняни і Еламіти також представлені в близькосхідних колекціях досить повно.

Найбільш популярна серед відвідувачів секція "Зброя та Броня", відома завдяки своїй галереї броньованих фігур. Найбільш помітними є тематичні предмети з Європи і Японії періоду з V до XIX століть.

Звичайно ж, це не єдині культури, освітлені в секції "Зброя та Броня". Насправді, підбірка цього відділу охоплює більше географічних областей, ніж будь-яка інша секція Музею.

 

Тут можна побачити зброю і броню з Єгипту, Стародавньої Греції та Риму, Близького Сходу, Африки, Океанії, і обох Америк. До речі, улюблений американцями знаменитий Кольт також можна знайти саме тут.

 

Секція "Мистецтво Африки, Океанії та Америк" заснувала група експонатів епохи Перуанської Античності, придбана в 1882 році. Діяльність секції завмерла до 1969 року, відродилася після того як знаменитий філантроп Нельсон A. Рокфеллер передав в дар Музею приватну колекцію з трьох тисяч експонатів.

 

Сьогодні секція "Мистецтво Африки, Океанії та Америк" складається з 11 тисяч предметів і займає територію в 4000 квадратних метрів.

 

Діапазон природних матеріалів, з яких складається колекція, неймовірно широкий: від виробів з дорогоцінних металів до прикрас з голок дикобраза.

Перші експонати в секції "Мистецтво Азії" з'явилися також у часи заснування самого Музею. Сьогодні в даній секції є більше 60 000 виставкових предметів за майже чотирьох тисячолітню історію Азії, умовно поділених на частини за типами декоративного мистецтва. Популярність даного відділу Музею принесли колекції китайської каліграфії та живопису, а також експозиція предметів з Непалу і Тибету. Абсолютно унікальна частина азіатського крила Музею - сад двору Династії Мін, точна копія саду Володаря рибальських сіток в Сучжоу.

У 1937 році до складу Музею Метрополітен увійшов Музей Мистецтва Костюма, який став його окремою секцією. Сьогоднішня колекція Інституту Костюму складається з 80 000 костюмів і аксесуарів.

  1. Мистецька пауза. Перегляд відеоролика з Булу інституту костюма.

 

Постійної експозиції даний відділ Музею не має, так як експонати, що складають колекцію, дуже примхливі і тендітні. Проте щороку в Інституті Костюму проходять два тематичних покази костюмів - це свого роду парад одягу, що відповідає тій чи іншій епосі або темі. Останні покази костюмів в Інституті були присвячені творчості відомих кутюр'є - Chanel і Versace, і користувалися приголомшливим успіхом у публіки.

  1. Поглиблення знань про секції Метрополітен музею.

Секція "Мистецтво Єгипту" поповнювалася за рахунок пожертвувань власників археологічних цінностей, що власноручно знайшли під час розкопок у Єгипті передані в дар предмети.

 

У цій секції є близько 36 000 предметів, що представляють мистецтво Єгипту, що демонструються в сорока тематичних галереях. Найбільш цінними експонатами єгипетської колекції Музею Метрополітен вважається ряд з 24 дерев'яних фігур з могили в Дей ель-Бахрі і унікальний Храм Дендур, врятований при споруді Асуанської Греблі і переданий в дар США в 1965 році.

Секція "Європейського живопису" є відносно невеликою - всього 2200 полотен, проте цінність і всього зібрання, і кожної картини окремо, неймовірно висока. Керівництво The Met завжди приділяло підвищену увагу цьому відділу, і, перш за все, тій її частині, яка представлена ​​Старими майстрами і образотворчим мистецтвом Європи XIX століття.

 

Музею сьогодні належать 37 полотен Моне, 21 картина Сезанна і 18 творів Рембрандта. Іншими цінними експонатами цієї секції вважаються 5 картин Вермеєра, "Автопортрет з брилем" Ван Гога, "Ворожка" Жоржа Ла Тура, "Смерть Сократа" Жака-Луї Давида. Одне з останніх придбань Музею - "Мадонна з Немовлям" Дуккіо, яка обійшлася The Met в 45 мільйонів доларів.

Незважаючи на те, що європейському живопису відведений свій відділ, інші мистецтва Європи також досить повно представлені в Музеї Метрополітен. Можна сказати, що секція "Європейської Скульптури і Декоративних видів мистецтва" складається чи не з найбільшої кількості кількості примірників - 50 000 предметів, що охоплюють часовий проміжок з XV до XX століття. Серед предметів колекції - меблі, коштовності, експонати з кераміки, скла та текстилю, гобелени, годинник та інженерні інструменти.

Одна з найвідоміших колекцій Музею - колекція грецького і римського мистецтва, що зберігається в однойменній секції. Вона складається з 35 000 робіт, причому,  першим експонатом The Met якраз і був римський саркофаг з цієї колекції, який можна побачити і сьогодні.

 

Цілком зрозуміло, що хранителі музею завжди концентрувалися на предметах Стародавньої Греції і Римської імперії, так як саме ці історичні області давали величезний спектр культур і стилів. У 2007 році галереї цієї секції Музею були реконструйовані і розширені, що дало можливість організаторам експонувати все зібрання секції одночасно.

Окремої згадки, звичайно ж, заслуговує і колекція "Ісламського мистецтва", вміщена в окрему секцію. 12 000 експонатів   Азії.

 

Колекція "Середньовічного мистецтва", як і ісламська колекція, представлена ​​широким діапазоном об'єктів як релігійного, так і світського характеру. Постійна експозиція складається з 11 000 рідкісних предметів.

У 1969 році Фонд фінансиста Роберта Легмана передав в дар Музею біля 3000 творів мистецтва. Підбірку було поміщено в "Крило Роберта Легмана", і названо "музеєм в музеї" за свою екстраординарність.

 

На відміну від інших секцій, ця колекція не відображає певного стилю чи епохи в мистецтві, а тільки лише вказує на особисті переваги Легмана. Крім полотен Італійського Ренесансу, підбірка включає твори Боттічеллі і Доменіко Венеціано, Ель Греко і Франсиско Гойя.

Ще одна цінність Музею - бібліотеки. Найголовніша з них - бібліотека імені Томаса Дж. Уотсона, що зберігає книги з історії мистецтва. Багато секцій також мають власні спеціалізовані бібліотеки, що відображають їх тематику. Крім того, в бібліотеках Музею є екземпляри унікальних книг, які самі по собі є творами мистецтва. До багатьох бібліотек Музею можливий вільний вхід без отримання попереднього дозволу.

Секція "Сучасного мистецтва" представлена ​​10 тисячами робіт європейських та американських художників. Перлини колекції - полотна Пікассо, Дж. Джонса, Макса Бекмана, Пола Клі.

Ще один відділ музею, що заслуговує згадки, - секція музичних інструментів. У підбірці є близько 5000 музичних інструментів з усіх куточків світу, що робить її найбільшою серед собі подібних. Кістяк колекції, безперечно, складають скрипки Страдіварі, інструменти з дорогоцінних металів з Азії, і найстаріше в світі фортепіано 1720 випуску роботи Бартоломео Крістофорі. Багато з інструментів колекції до сих пір знаходяться в робочому стані, що і підтверджується періодичними концертами.

  1. Закріплення вивченого матеріалу. Рефлексія.
  • Які з секційних відділів музею вам до вподоби?
  • Чи є вдалим на вашу думку підбір виставок у музеї?
  • Як ви можете охарактеризувати відкритий вами матеріал?
  • Чи цінними є знання, отримані вами на уроці?
  1. Домашнє завдання.

Підготувати доповідь або презентацію на тему «Мистецтво Китаю».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. гончар богдан
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Балко Лідія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Єрмак Марина Миколаївна
    Багато цікавих відомостей. Дякую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
До підручника
Мистецтво 9 клас (Назаренко Н.В., Чен Н.В.. Севастьянова Д.О., Мерзлікіна М.М.)
Додано
27 березня 2018
Переглядів
2136
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку