Розробка уроку з спецпредмету Оволодіння основами перукарського мистецтва з теми "Інструменти для стрижки волосся. (Схематично зобразити прийоми тримання гребінця"

Про матеріал
Розробка уроку з спецпредмету Оволодіння основами перукарського мистецтва для здобувачів освіти з професії "Перукар" ("перукар-модельєр").
Перегляд файлу

Тема уроку: Інструменти для стрижки волосся.

                       (Схематично зобразити прийоми тримання гребінця та ножиць)

 Мета уроку:

навчальна: розширити й поглибити знання учнів про інструменти для стрижки волосся, сформувати вміння та навички тримання гребінця та ножиць;

виховна: виховувати інтерес до спецпредмета, відповідальність, спостережливість, чуття такту, повагу до думок інших учнів, культу конструктивного мислення, культуру мовлення, естетичні смаки, любов до професії, дбайливе ставленняя до інструментів.   ;

розвивальна: розвивати активність, послідовність у роботі, пізнавальний інтерес, уміння осмислювати отриману інформацію, робити висновки й узагальнення.

Тип уроку:  засвоєння нових знань.

Метод навчання: пояснювально-ілюстративний.

Обладнання: підручник, мультимедійне обладнання.

Міжпредметні зв’язки:  охорона праці, основи санітарії та гігієни.

ХІД УРОКУ

 І. Організаційна частина

• Перевірка присутності учнів.

• Перевірка підготовки учнів до уроку.

 

IІ. Повідомлення теми, цілей і завдань уроку

Викладач. Тема нашого уроку – Інструменти для стрижки волосся (Схематично зобразити прийоми тримання гребінця та ножиць). Ми ознайомимося з найпоширенішими інструментами для стрижки волосся, розглянемо які існують прийоми тримання гребінця та ножиць,  схематично зобразимо прийоми тримання гребінця та ножиць.

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

Під час операцій стрижки волосся необхідними атрибутами перукаря є ножиці та гребінець. Саме від того, як володіє інструментами перукар, залежить якість стрижки. Навички тримання гребінця та ножиць формуються швидко, однак не одразу правильно. Необхідно докласти багато зусиль, бути уважним та мати велике бажання, щоб навчитися правильно тримати ці інструменти та швидко, а головне, якісно виконувати стрижки. Тому, сьогодні на уроці, ви повинні оволодіти знаннями та навичками правильного тримання гребінця та ножиць.

ІV. Актуалізація опорних знань

Викладач. Перш ніж ми розпочнемо вивчення нової теми, повторімо вивчене на минулому уроці. А повторення  проведемо у вигляді опитування:

Згідно з якими вимогами облаштовують перукарні?

Яка має бути постійна температура робочих приміщень перукарень?

Назвіть засоби знезараження перукарських інструментів.

Які правила електробезпеки ви знаєте?

Назвіть плюси і мінуси в роботі перукаря?

Про які основні вимоги до роботи перукаря ви дізналися?

 

V. Сприйняття й засвоєння нового матеріалу

 Викладач. Під час операцій стрижки волосся необхідними атрибутами перукаря є ножиці та гребінець.

Ножиці виготовляють з високоякісної легованої сталі з антико¬розійним покриттям із хрому, титану тощо. Сучасні зразки ножиць передбачають антиалергійне покриття. Перукарські ножиці відрізняються від тих, якими ми користуємось у повсякденному побуті. Вони значно легші за звичайні, завдовжки приблизно 14-17 см і мають гострі кінчики.

Якість стрижки залежить від гостроти ножиць.

Ножиці, як і будь-який інший ріжучий інструмент перукаря, заточують тільки в спеціальних майстернях. При заточуванні перукарського інструменту некваліфікованим майстром може бути змінений кут заточки ріжучої площини, що ускладнює виконання операції. При дуже гострому куті заточування інструмент швидко тупиться, тому що його жало стає значно тонше і, отже, слабкіше. При дуже тупому куті заточування ножицями користуватися не можна. Заточуйте ножиці тільки у фахівців, а якість перевіряйте на шматочку вати, волоссі.

Ножиці складаються з трьох частин: двох однакових половинок, що скріплюються за допомогою гвинта. Кожна половинка ножиць складається з полотна, важеля і кільця. На полотні ножиць є кінці, жало і робочі поверхні (що труться боку полотна). Полотно є головною частиною ножиць.

Найпоширеніший і необхідний інструмент перукаря - гребінець. Без нього неможливе виконання ні однієї операції по обробці волосся.

Матеріали, з яких виготовляють гребінці, повинні бути стійкими до впливу хімічних речовин, що застосовуються в перукарнях, не деформуватися від гарячої води, добре відшліфовані, так як задирки на зубцях можуть зашкодити зовнішній лускатий шар волосся, а також шкіру волосяного покриву. Необхідно також, щоб гребінці виготовлялися з матеріалу, не здатного накопичувати електричні заряди.

Наступна важлива вимога до гребінець - пружність матеріалу, з якого вони виготовлені. Щоб не розривати і не висмикувати сплутане волосся при розчісуванні, гребінець має амортизувати.

Гребінці бувають металеві та неметалеві. Перевага металевих гребінців з алюмінієвих сплавів перед гребінцями з інших матеріалів - найбільша стійкість до впливу підвищеної температури, що дуже важливо під час гарячої завивці волосся щипцями. Але металеві гребінці часто мають задирки і тому вимагають більш ретельної перевірки перед застосуванням.

Металеві гребінці не рекомендуються використовувати при хімічній завивці, тому що при препарати для хімічних завивок вступають з окисом металу в реакцію. У результаті частина препарату, яка прореагувала з окисом металу, не може впливати на волосся. Склад для завивки стає слабший, він як би розбавляється тією частиною препарату, яка вступила в реакцію з окисом металу.

Види гребінців. Прийоми тримання гребінця.

Гребінці складаються з обушка та зубців, розрізняються за довжиною, шириною, частотою та розміром зубців.

Рис. 1.1. Будова гребінця: 1 - зубці, 2 - обушок, 3 - ручка.

Гребінці бувають:

- металеві - алюмінієві, дюралеві;

- неметалеві - з пластмаси, капрону, ебоніту, кістки, галаліту, целулоїду, силікону.

При роботі з хімічними препаратами застосовуйте тільки неме¬талеві гребінці. Через ушкодження лусок небажано працювати ме¬талевим гребінцем з вологим волоссям.

Найпоширеніший вид інструменту - пластмасові гребінці.

Залежно від призначення гребінці розподіляють на 4 основні групи:

- комбіновані (рідкі та часті зубці);

- однорідні (зубці рівномірні);

- з гострою ручкою (хвостиком);

- зі звичайною ручкою.

Комбіновані гребінці поєднують на робочій поверхні ділянки густих і рідких зубців. Застосовуються в жіночих і чоловічих залах для розчісування, стрижки, холодного й гарячого укладання, начі¬сування, тупірування волосся (рис. 1.2).

 

Рис. 1.2. Комбіновані гребінці

Прийоми тримання гребінця. Залежно від операцій користуються п'ятьма основними та трьома допоміжними прийомами тримання гребінця.

Основні прийоми:

1-й - гребінець тримають за обушок зубцями вниз, великий палець і мізинець із внутрішнього боку, вказівний, середній, підмізинний - із зовнішнього боку гребінця. Для холодного укладання гребінець у правій, для гарячого - у лівій руці (рис. 1.3. а);

2-й - гребінець у лівій руці, зубцями вгору, великий палець на обушку, вказівний — на зубцях, інші пальці підтримують гребінець зовні (тушування волосся) (рис. 1.3. б);

3-й - гребінець у лівій руці, зубцями вниз, великий палець із внутрішнього, вказівний - із зовнішнього боку гребінця (тушування, вичісування волосся) (рис. 1.3. в);

4-й - неробоче положення. Гребінець тримають у лівій руці, зубцями в долоню, великий палець притискає його до долоні (рис. 1.3. г);

5-й - взаємодія гребінця та ножиць під час стрижки. Гребінець і ножиці у правій руці, кільце ножиць на підмізинному пальці, великий палець притискає гребінець до ножиць, зубці гребінця спрямовані до пальців (рис. 1.3. д).

Допоміжні прийоми:

1-й - гребінець у правій руці зубцями вниз, великий палець із внутрішнього боку гребінця, всі інші зовні (розчісування волосся) (рис. 1.3. е);

2-й - гребінець зубцями в долоню у лівій руці, мізинець притискає гребінець до долоні (накручування волосся) (рис. 1.3. ж);

3-й - гребінець у правій руці зубцями від себе, великий палець притискає гребінець до кулака (рис. 1.3. з).

Дезінфікуйте гребінець після кожного клієнта, у міру забруднення мийте мильним розчином.

Рис. 1.3. Прийоми тримання гребінця

Види ножиць. Прийоми тримання ножиць

Перукарські ножиці (рис. 2.1.) бувають прямі (прості) та зубчасті - філірувальні.

Рис. 2.1. Складові частини ножиць: 1 - кільця; 2 - важіль; 3 - робоче полотно, 4 - жало; 5 - кінчик; 6 - обушок, 7 - гвинт

Ножиці виготовляють з високоякісної легованої сталі з антико¬розійним покриттям із хрому, титану тощо. Сучасні зразки ножиць передбачають антиалергійне покриття.

Прямі ножиці призначені для стрижки, окантування, тушуван¬ня, філірування волосся, стрижки вусів, борід.

Обидва полотна ножиць прямі і ріжучі. Ножиці бувають з мікронасічкою, алмазним напиленням або без них. Перші - високоточні і не потребують додаткового заточування, другі - періодично зато¬чують. Ножиці можуть мати полотна завдовжки 4,5-6 см, гостру або тупу форму кінців, обмежувач, упор-підсилювач на кільці для мізинця.

 

Прийоми тримання ножиць:

1-й - основний робочий; ножиці тримають у правій руці, ве¬ликий палець фіксує нижнє кільце, підмізинний - верхнє, вказівний та середній пальці охоплюють верхній важіль ножиць (рис. 2.2.α).

Якщо є підсилювач, на ньому знаходиться мізинець. Працює тільки великий палець. Положення ножиць - горизонтальне;

2-й - положення пальців аналогічне, але долоня повернута догори, кінці ножиць спрямовані донизу. Положення ножиць верти¬кальне, під кутом (рис. 2.2. б);

3-й - неробочий - ножиці знімають з великого пальця, утримують у долоні іншими пальцями (рис. 2.2. в).

Передавайте ножиці закритими і кільцями вперед.

Рис. 2.2. Прийоми тримання ножиць:

а - горизонтальне положення ножиць, б- положення ножиць під кутом, в - неробочий

Для виконання стрижки важливо засвоїти узгоджені прийоми тримання ножиць і гребінця. Лівою рукою здебільшого утримують пасма волосся, правою - ножиці. Гребінець переходить за необхідності до лівої чи правої руки. Ножиці можуть знаходитись у робочому або неробочому положенні (рис. 2.2.).

Рис. 2.3. Прийоми тримання ножиць і гребінця

 

VІІ. Підбиття підсумків уроку

Я познайомилась з…

Мені запам’яталося…

Для мене сьогодні важливим було…

В мене вийшло…

ІХ. Оголошення оцінок. Домашнє завдання

  • Знати  теоретичні відомості з вивченої  на уроці теми.
  • Вправляння у правильному триманні гребінця та ножиць.
  • Тренування кисті за допомогою виконання ріжучих рухів ножицями.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Lisitsa Antonina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
11 лютого 2021
Переглядів
2616
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку