Розробка уроку зарубіжної літератури "Оноре де Бальзак. Огляд життя та творчості. «Людська комедія»"

Про матеріал
Мета: познайомити учнів із життям і творчістю Оноре де Бальзака, найбільшого майстра реалістичного роману; розвивати навички конспектування лекції; сприяти вихованню інтересу до особистості і творчості письменника, підготувати учнів до сприйняття конкретного твору Бальзака.
Перегляд файлу

Оноре де Бальзак. Огляд життя та творчості. «Людська комедія»

 

Мета: познайомити учнів із життям і творчістю Оноре де Бальзака, найбільшого майстра реалістичного роману;  розвивати навички конспектування лекції;  сприяти вихованню інтересу до особистості і творчості письменника, підготувати учнів до сприйняття конкретного твору Бальзака.

 

Обладнання: портрет Оноре де Бальзака, книги з циклу «Людська комедія»

Хід уроку

I. Перевірка домашнього завдання

Заслуховування декількох письмових відповідей на питання

 

II.  ОГОЛОШЕННЯ ТЕМИ І МЕТИ УРОКУ

III.  РОБОТА НАД ТЕМОЮ УРОКУ

Лекція вчителя

1) Життєвий шлях Бальзака

           Вершина французького критичного реалізму - це творчість Оноре де Бальзака, найбільшого майстра реалістичного роману на заході.  М. Горький так визначив те, що тягне читача до творів Бальзака: «Широта його планів, сміливість думки, правда слова і геніальне передбачення майбутнього ... роблять його одним з найбільших вчителів світу».

         Бальзак народився 20 травня 1799 року в місті Туре.  Його батько, Франсуа Бальзак, за походженням селянин, нажив статків під час Французької революції шляхом всіляких спекуляцій і афер, головним чином на конфіскованих дворянських землях.

 

У 1806 році Бальзак вступив до Вандомського коледжу.  Навчався погано, так як церковно-католицька премудрість його мало цікавила.  У начальства коледжу він мав славу ледачого, слабкого учня і нерідко майбутній письменник опинявся в карцері за читання заборонених книг французьких просвітників (Дідро, Руссо), якими захоплювався.

 

Після закінчення коледжу Бальзак на вимогу батьків вступив до Школи прав, хоча відчував нездоланний потяг до літератури.  Одночасно він починає працювати писарем в нотаріальній конторі.  Робота не приваблювала юнака і він випросив у батька дворічний термін, протягом якого повинен був довести, що його мрія стати письменником - не простий каприз.  Допомога батька була мізерною.  Доводилося жити надголодь, в нетопленій мансарді, але Бальзак наполегливо працював над своїм першим твором - віршованою трагедією «Кромвель».

 

Сам Бальзак був задоволений написаною ним драмою про найбільшу особистість англійської революції XVII століття.  Але на сімейній раді визнали, що драма нікуди не годиться і випробувальний термін закінчився.

З цього моменту починається вперта боротьба Бальзака не тільки з сім'єю, але і з суспільством, яке не хотіло його визнавати. Ця боротьба тривала все життя письменника.

          Бальзак вважав літературу великою суспільною справою і сподівався, що вона принесе йому не лише славу, а й матеріальну незалежність, багатство.  Однак перші романи, написані на початку 20-х років, не дали йому багатства.  Спроби підприємницької діяльності (покупка друкарні, виробництво дешевого паперу) виявляються невдалими, приносять письменнику тільки нові борги.

 

Лише в останні роки життя Бальзак досяг бажаної слави, ставши «модним» письменником, якого охоче друкували видавці, наживаючи на ньому величезні гроші.  Сам же автор «Людської комедії» майже до кінця своїх днів не міг позбутися боргів.

 

Особисте життя письменника склалася невдало.  Довгі роки він домагався руки красуні Евеліни Ганської, польської графині.  Їхнє вінчання відбулося тільки в останній рік життя письменника, в березні 1850 року в Бердичеві.  Після вінчання подружжя вирушило в Париж.  До цього часу здоров'я письменника погіршилося, творчі сили стали слабшати.  У серпні 1850 року Бальзак помер в Парижі.

 

2) Творчість письменника.  «Людська комедія».

 

         Літературна спадщина Бальзака неосяжна за обсягом.  Тільки ранніх творів у нього величезна кількість.  З 1822 по 1825 рік під різними псевдонімами Бальзак написав ряд романів, які часто мали заплутаний сюжет, мелодраматичну інтригу та багато містичного.  Позначався вплив літературних авторитетів - Ж. Ж. Руссо, В. Скотта.  У цей період Бальзак ще не визначився як реаліст, але вже в перших романах звертають на себе увагу критичні висловлювання письменника про ситуацію, що складалася в буржуазному суспільстві.

 

Справжня історія творчості Бальзака починається з 1829 року, коли вийшов його роман «Шуани».  Це був перший твір, який приніс успіх.  Роман був написаний напередодні падіння монархії Карла X. Останні роки царювання Бурбонів ознаменувалися різким посиленням реакції в країні.  Атмосфера близького масового протесту та відчуття близької революції сприяла творчому зростанню письменника.  У 1830 році виходить збірка «Сцени паризького життя», куди увійшли реалістичні новели: «Гобсек», «Шагренева шкіра», «Євгенія Гранде» та інші;  в 1834-1835 - «Батько Горіо».

У 1834 році Бальзак прийшов до думки про те, щоб все написане об'єднати в один великий твір.  Так зародилася ідея «Людської комедії».  Правда, назву циклу своїх творів письменник знайшов пізніше.  Вона народилася під впливом розмови з приятелем про «Божественну комедію» Данте.  Але в слово «комедія» Бальзак вкладає інший, ніж у Данте, сенс.  Уже в самій назві він підкреслює іронічне ставлення до суспільства, яке він вивів у своїх романах.

         Задум Бальзака був грандіозний.  Він хотів написати «історію моралі» сучасної йому Франції.

          «Людська комедія, - писав Бальзак, - повинна зачепити всю соціальну дійсність, не оминувши жодного положення людського життя, жодного типу, жодного чоловічого або жіночого характеру, жодної професії, жодної життєвої форми, жодної соціальної групи, жодної  французької області, ні дитинства, ні старості, ні зрілого віку, ні політики, ні права, ні військового життя.  Основне - історія людського серця, історія соціальних відносин, - не вигадані факти, а ті, що відбуваються всюди і зараз».  Бальзак ділить свій твір на три частини:

  • «Етюди звичаїв»;
  • «Філософські етюди»;
  • «Аналітичні етюди».

Перша частина містить шість розділів:

а) «Сцени приватного життя» («Гобсек», «Батько Горіо», «Полковник Шабер» та інші);

б) «Сцени провінційного життя»;

в) «Сцени паризького життя»;

г) «Сцени політичного життя»;

д) «Сцени воєнного життя;

е) «Сцени сільського життя».

 

Всього для першої частини задумано 111 творів, написано 72.

 

Друга частина, «Філософські етюди», не має підрозділів

     Бальзак задумав 27 романів і новел, написав 22.

 

Третя частина, «Аналітичні етюди», повинна була складатися з п'яти творів.  Написано два.

Всього за планом Бальзака мало бути 143 твори.  Створено 95.

         

           У «Людській комедії» Бальзак показав, як буржуазні відносини проникають в усі сфери життя, як предметом купівлі-продажу стають совість, людська гідність; шлюб і сім'я - теж справа «простого грошового розрахунку».  «Людська комедія» - це не тільки «історія моралі».  Це історія соціальних характерів буржуазного суспільства, серед яких на перше місце поставлені нові «герої» - банкір, який знайшов художнє втілення в образі барона Нусингена, героя цілого ряду романів, і накопичувач - людина, що володіє величезними запасами золота.  Найбільш яскравий тип героя-накопичувача виведений в образах татуся Гранде (роман «Євгенія Гранде») і Гобсека (повість «Гобсек», що увійшла до першого розділу «Людської комедії»).

      Гобсек - лихвар.  В епоху, коли гроші стають важливою силою суспільного життя, люди, подібні Гобсеку, володіючи грошима в необмеженій кількості, тримають у своїх руках комерсантів і ділків, міністрів і аристократів, письменників і артистів.

 

Вони розпоряджаються їхніми долями, життям, стають свідками їх приниження.  «В золоті зосереджені всі людські сили», - вважає Гобсек.

            «Невже все зводиться до грошей?»  - це питання звучить в кінці повісті.  Чи є на нього відповідь у Бальзака?  Що думаєте про це ви?

            Відповіді на ці питання ми будемо шукати на наступному уроці, коли ви прочитаєте повість «Гобсек».

 

IV. Підбиття підсумків роботи.  ПЕРЕВІРКА конспекту

У конспектах повинні бути зображені наступні пункти.

Коли народився Бальзак?

Де навчався майбутній письменник?

Як складалися його стосунки з рідними?

Які риси характеру Бальзака вам представляються визначальними в його долі?

Як звали дружину письменника?

Який роман Бальзака, приніс йому перший успіх?

Коли виник задум «Людської комедії»?

У чому сенс назви цього циклу?

Скільки творів в ньому налічується?  Які з них ви читали?

Яка історична епоха знайшла відбиток у циклі «Людська комедія»?

У який розділ циклу входить повість «Гобсек»?

 

V. Домашнє завдання

1. Прочитати повість Бальзака «Гобсек».

2. Виписати в зошит цитати, що демонструють життєву філософію Гобсека.

3. Уточнити за словником значення слів «лихвар», «вексель».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Губар Алла Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
24 липня 2020
Переглядів
3861
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку