Розробка виховного заходу професійного спрямування «Солодкий екскурс в історію»

Про матеріал
Мета:  ознайомити учнів з історією виникнення шоколаду, його впливом на організм людини;  закріпити знання учнів про корисну та шкідливу їжу;  привчати учнів до свідомого самоаналізу поведінки та прогнозування результатів її негативних проявів;  розвивати увагу, пізнавальні інтереси.  виховувати культуру харчування.
Перегляд файлу

 

Розробка

 виховного заходу професійного спрямування

«Солодкий екскурс в історію»

Усний журнал

Мета:

  • ознайомити учнів з історією виникнення шоколаду, його впливом на  організм людини;
  • закріпити знання учнів про корисну та шкідливу їжу;
  • привчати учнів до свідомого самоаналізу поведінки та прогнозування результатів її негативних проявів;
  • розвивати увагу, пізнавальні інтереси.
  • виховувати культуру харчування.

Форма проведення: усний журнал

Учасники заходу: гуртківці «Студії Смаку»

Керівник гуртка. Вітаю усіх присутніх.  Сьогодні я пропоную вам здійснити цікаву і незвичну подорож у смачну країну шоколаду. Ви маєте  змогу ознайомитися з історією виникнення шоколаду, пізнати всі таємниці про какао-боби, поринути у світ цікавих фактів та на вас очікує вікторина з солодкими призами. І розпочнемо ми з перегляду цікавого відеоролика, який ознайомить нас із дуже таємничим та напрочуд смачним продуктом – шоколадом.

Відеоролик «Таємничий світ шоколаду»

Ведучий 1. Тож запрошуємо усіх здійснити солодкий екскурс в історію. Сторінка перша. Як і коли виник шоколад? Шоколад відомий з давніх часів, але, напевно, жоден інший продукт не має стільки затятих прихильників і супротивників. З одного боку, існує думка, що шоколад робить позитивний вплив на наш організм, з іншого, що він, навпаки, шкідливий і викликає звикання, тому його вживання слід обмежувати. Проте з упевненістю можна сказати: шоколад - дуже смачні "ліки від депресії» і незамінний засіб проти втоми. Вчені з'ясували, що для підвищення настрою досить просто вдихати аромат шоколаду. А англійські парфумери навіть випустили туалетну воду із запахом шоколаду.

Ведуча 2: Цікаво, що за багатовікову історію свого існування шоколад незліченну кількість разів ставав темою численних трактатів і досліджень, але ніким з авторів донині не було остаточно доведено, чи є він незаперечно позитивним або негативним явищем в житті людства. Це зараз багато хто з нас не мислять себе без плитки шоколаду, і нескінченно різноманітний асортимент всіляких його сортів вже давно нікого не дивує: ми їмо ці ласощі у вигляді плиток, цукерок, різноманітних фігурок, п’ємо його з шоколадним печивом .  

chocolate_1Ще відомий італійський авантюрист Джакомо Казанова писав про шоколад: «Шоколад – це крок в інше, яскраве життя. Повне бенгальських вогнів і феєрверків… Шоколад може вилікувати навіть розбити серце».

      Ведучий 1. Існує багато цитат, висловів про шоколад:

  • "Життя – наче коробка з цукерками, ніколи не знаєш, що за сюрприз там прихований" -  х/ф "Форрест Гамп"
  • "Нема шоколаду - нема сніданку"- Чарльз Діккенс
  • Шоколад може зігріти серце будь-якої жінки!

 

 

Історична довідка – РОВР у Хмельницькій областіВедуча 2. Історія шоколаду налічує не менше трьох тисячоліть.
Історія виникнення шоколаду триває з давніх часів. Приблизно 1500 років до нашої ери в низинах на узбережжі Мексиканської затоки в Америці з'явилася цивілізація ольмеків. Від їхньої культури залишилося зовсім не багато, але багато мовознавці вважають, що слово "какао" вперше прозвучало як "kakawa орієнтовно 1000 років до нашої ери, в епоху розквіту культури ольмеків.

          Шоколад довгий час був винятково напоєм. Він вживався в холодному вигляді – обсмажені какао-боби, що самі по собі мають гіркий смак, змішувалися з водою, а потім у цю суміш додавався перець чилі. Давня цивілізація ольмеків, якій довелося першій скуштувати власними силами винайдений напій, дала й назву, що використовується до цих пір. Вони говорили "kakawa". Дивно, що за такий довгий час у назві змінилося всього лише декілька літер. На відміну від назви склад шоколаду з тих пір зазнав значних змін, але шлях до цього був довгим.  Детальніше познайомити нас з історією виникнення даного продукту допоможуть нам учні – історики.

Виступ учнів - істориків

Учень – історик 1.Три тисячі років тому, були винайдені й інші ласощі, що тепер нерозривно пов'язані з шоколадом. Давні єгиптяни випадково змішали мед, інжир і горіхи  і стали власниками найперших у світі цукерок .

          Потім були майя.  Бідняки збирали  зерна какао-бобів  і кидали в чашку з водою. Вийшов перший шоколад. Багатії підглянули, як бідняки п'ють "какаву", і відібрали чашку з "какавою" у бідняків. Вони проголосили напій священним і оголосили, що пити "какаву" простолюду - погана прикмета. Для більшої переконливості своїх слів вони принесли в жертву пару хоробрих вояків. Так шоколад переїхав у палаци правителів, какао-боби стали символом багатства і влади. Напій з шоколадних бобів могла дозволити собі лише еліта. Самі шоколадні боби використовували замість грошей. Раба можна було придбати за 100 бобів. У пантеоні богів майя був бог какао. Майя мали перші відомі нам плантації какао. У них були добре розроблені методи приготування шоколадних напоїв різних видів з використанням усіляких добавок і компонентів - від гвоздики до перцю. Цукру індіанці взагалі не знали.

Учень – історик 2. Втім, є думка, що напій богів винайшли зовсім не майя, а ацтеки. Для свого вождя Монтесуми вони готували напій чоколатль ("xocolatl" - "гірка вода"). На мові ацтеків «чоколлі» означає «гіркота», а «Атль» позначає воду, що використовується для приготування шоколадного напою. Сучасний чоколатль включає в себе: какао-порошок, молоко, цукор, корицю, гострий перець, і іноді ваніль.  Вождь ацтеків Монтесума так любив шоколадний напій, що щодня випивав по 50 келихів. Він був одним з найбагатших і найвпливовіших людей у світі. Його називали - король шоколаду. Вершиною його можливостей стали збір і накопичення майже мільярда какао-бобів. Родзинкою рецепту ацтеків були розтерті зерна молочної кукурудзи, мед, ваніль і солодкий сік агави.

    Учень – історик 1. Вперше європейці зіштовхнулися зі священним напоєм у XVІ столітті, коли великому мандрівнику Христофору Колумбу інки запропонували в подарунок келих із шоколадом. Але він відмовився від подарунка, не зумівши оцінити його по достоїнству. Сталося це в 1502 році.

            Двадцятьма роками пізніше Ернан Кортес, завойовник Мексики, теж спробував "ксоколатл". Коли Кортес вперше вступив на землю ацтеків в 1519 році, його прийняли за вже згадуваного бога. Кецалькоатля.. В золотий чаші перед ним димів дивний гіркуватий напій з відварених какао-бобів зі спеціями, перцем, медом, збитий до піни. Але плани Кортеса також виявилися грандіозними: він завоював Мексику. А ще – зрозумів, що "чоколатль" допоможе завоювати йому хороше становище й у себе на батьківщині. Кортес не помилився. Кораблі, на які були завантажені какао-боби і пристрої для виробництва какао, стали відкриттям для Іспанії. У 1526 році, прямуючи з доповіддю до іспанського короля, до якого дійшли чутки про його жорстокості, Кортес захопив із собою ящичок добірних какао-бобів. На цей раз шоколаду пощастило: екзотичний ароматний напій був прихильно зустрітий у мадридському дворі. 

Учень – історик 2. Незабаром шоколад став обов'язковим ранковим напоєм іспанських аристократів, особливо придворних дам, витіснивши досить широко поширені до того часу чай і кава. Вартість нового напою була така висока, що один іспанський історик навіть писав: "Тільки багатий і благородний міг дозволити собі пити шоколад, так як він буквально пив гроші".

          Іспанці не квапилися поширювати шоколад за межі країни, зробити це не дозволяли обсяги постачань. Крім цього, вони зберігали в секреті рецептуру виготовлення напою. Те, що робили з какао-бобами іспанці, вже ближче до того шоколаду, який відомий нам. Новий рецепт містив у собі корицю, мускатний горіх і цукор. Перець чилі стали обходити стороною, і напій тепер подавався гарячим.

 Учень – історик 1.  У наступні 100 років "ксоколатл" з Іспанії проникає в Європу. Німецький імператор Карл V, усвідомлюючи комерційну важливість какао, вимагає монополії на цей продукт. Проте вже на початку XVII століття контрабандисти стали активно насичувати шоколадом голландські ринки, і у 1606 році через Фландрію і Нідерланди какао досягло кордонів Італії. Дев'ятьма роками пізніше дочка Філіпа Третього Іспанського Ганна Австрійська привезла в Париж перший ящик какао. 1650 рік. Шоколад починають пити англійці. У 1657 році в Лондоні відкривається перший "Шоколадний будинок" - прообраз майбутніх "Шоколадниць". Напій стає частиною культури, він починає означати годину: "Приходьте на шоколад" означає "Чекаємо Вас до восьми годин вечора".

Учень – історик 2.У XVІІІ столітті шоколаду приписували здатність лікувати  лихоманку, катар шлунка і навіть продовжувати життя. Утім, у той час ціна на шоколад була настільки високою, що далеко не всі могли собі його дозволити.

        У XІХ столітті кількість плантацій какао в усьому світі значно збільшилася. Ціна на боби значно знизилася, і шоколад став популярним і цілком доступним напоєм.

Відеоролик «Довгий шлях до Європи. Історія шоколадних виробів»

Ведучий 1. Дякуємо нашим історикам за цікаву та змістовну розповідь. Ми продовжуємо далі і запрошуємо усіх перегорнути наступну сторінку нашого журналу «Види шоколаду». І допоможуть нам отримати інформацію  учні – експерти.

Учень – експерт 1.  До XІХ століття шоколад вживався тільки в рідкому вигляді. Все найцікавіше і важлива з ним сталося саме в 19 столітті. Спочатку був винайдений гідравлічний прес, з допомогою якого з какао-бобів стало можливо витягати какао-масло, зменшуючи гіркоту шоколаду.

Учень – експерт 2. Потім англієць Джозеф Фрай відлив першу шоколадну плитку з какао-масла, змішаного з цукром. Перші плитки, що з'явилися в 70-х роках XІХ століття завдяки англійській фірмі "Фрай і Сини", були відразу ж оцінені по достоїнству . А в 1876 році Даніель Петер винайшов новий сорт шоколаду - молочний .

Молочний порошок, необхідний інгредієнт цього сорту, йому поставляв Анрі Нестле. На початку XX століття під маркою "Нестле" починає вироблятися молочний шоколад за рецептами Петера і Кохлера, двох найвідоміших фахівців у цій галузі. У 1929 році їх фабрики злилися з Нестле, як і фабрика Кайе, що визначило подальший розвиток компанії. Саме шоколад став головним напрямком діяльності дому Нестле. В даний час компанія "Нестле" продовжує традиції чудової якості швейцарського шоколаду на п'ятьох континентах.

aMglJtwK3SYУчень – експерт 1. Я хочу детальніше розповісти вам про какао – боби. Какао-боби насправді мають гіркуватий присмак в їх природному стані. І не дивно, що термін “шоколад” походить від ацтекського слова, “Xocolatl”, що означає “гірка вода”. Кожне какао-дерево виробляє близько 2500 бобів. Повинно пройти близько чотирьох-п'яти років, щоб з'явилися перші боби. Час виростання какао-дерев може досягати 200 років, але період плодоношення складає всього лише 25 років. Для створення одного фунта (0.450 кг) шоколаду потрібно близько 400 какао-бобів.

Учень – експерт 2. У ботаніці "шоколадне дерево" отримало назву "Теоброма какао", що означає "їжа богів". Це дерево росте тільки в теплому і вологому кліматі, у самому серці тропічних лісів, - в Північній і Південній Америці, Австралії і на деяких островах Азії. Висота рослин може досягати 10-15 метрів. Урожай знімається два рази на рік - основний збір у жовтні-лютому і проміжний в травні-червні. Кожен плід містить від 20 до 50 насінин - какао-бобів. Вони можуть бути круглими, плоскими, опуклими і мати сіруватий, блакитний або коричневий відтінок. Здорове дерево може давати до 2 кілограмів бобів в рік.

           Свіжозібрані какао-боби мають гірко-терпкий смак і бліде фарбування; у такому вигляді вони непридатні для використання у виробництві шоколаду. У свіжих какао-бобах міститься приблизно 30% води і 30% какао-масла. Шоколад воістину унікальний продукт - смачний, висококалорійний (близько 550 ккал на 100 г продукту), здатний зберігатися роками без зміни властивостей..

Учень – експерт1.  Як перевірити шоколад "на користь"? 25-30% змісту в плитці какао-бобів свідчить про досить низьку якість даного шоколаду, 35-40% характеризує шоколад середньої якості, 40-45% присутній у продукті цілком хорошому, ну а вміст какао-бобів від 45 до 60% говорить сама за себе - перед вами відмінна шоколадка, яка піде вам на користь.  Детальніше про користь шоколаду ви зможете почути переглянувши відео.

Відеоролик «Визначаємо якість шоколаду»

Ведучий 2.  Ми продовжуємо і запрошуємо усіх на наступну сторінку нашого журналу «Цікаві факти про шоколад».

Учень 1. Шоколад — одне з найулюбленіших ласощів і дітей, і дорослих. Цінителів цього творіння кондитерського мистецтва можна зустріти у всьому світі.

  Шоколадні солодощі покращують роботу серцево судинної системи і сприяють очищенню судин.

  Здавна шоколаду приписували не тільки цілющі, але й магічні і навіть містичні властивості. Що вже казати, якщо в перекладі з латинської мови дерева какао називаються «їжею богів» («Theobroma Cacao»).

  Згідно зі статистикою, обсяги продажів шоколаду в 2011 році склали більше 83 мільярдів доларів. Судячи з цього, в 2016 році дана цифра зросте ще на 15%.

   Найбільшою плиткою шоколаду, яка була занесена в Книгу рекордів Гіннеса, була шоколадка вагою 4,41 тони і з розмірами 5,6 х 2,75 х 0,25 метрів.

  Кожне деревце какао виробляє близько двох з половиною тисяч какао-бобів. Щоб стати плодоносним, дереву має бути не менше 4-5 років. Але чи знали ви, що для виготовлення фунта шоколаду необхідно 400 бобів?...

Учень 2.  Найбільш  несправедливо звинувачені цукерки – шоколадні. В Європі,  в XVI ст., під час загального захоплення шоколадом, йому приписували магічні та лікувальні властивості. Звичайно, що очікування не справдилися і тоді його почали вважати джерелом усіх бід. Існувала, навіть, така думка, що якщо вагітна жінка їсть чорний шоколад, то в неї обов’язково народиться чорношкіра дитина.

► Найромантичніші цукерки – з полуничною начинкою, так вважають німецькі психологи. До речі, рішучі люди надають перевагу вишневій начинці, сором’язливі – горіховій, а творчі – кокосовій.

  На початку  XIX ст. навіть найбагатші і знатні дами, будучи на званих прийомах, непомітно ховали в ридикюлі цукерки. Пояснювалася така неприпустима поведінка просто: для кожного званого обіду кондитери готували окремо, за таємним власним рецептом цукерки.

  Найвідоміші цукерки – це праліне. Вони були винайдені в 1663 році. Повар приготував їх спеціально для французького посла в Німеччині. І праліне до сьогодні б’ють рекорди з продажу в Німеччині та Швейцарії.

  Компанія «Майстер Фуд» виготовила найбільшу коробку цукерок для всесвітнього кулінарного шоу. В коробку шириною 1,5 і довжиною 2,5 метри ввійшло 800 кг шоколадних цукерок!

  Найбільша цукерка – це ведмежа на прізвисько Хагі-Бой, висотою в 1,68 метра і вагою 633 кг. Його створили кондитери фірми Gummi Bear Factory. Для відливання ведмедя потрібна була форма вагою 4 тони. Залита у форму маса висихала близько 2 тижнів, після чого її вийняли і відполірували до блиску.

Учень 3.Найкосмічніша цукерка – Чупа-Чупс. В 1995 році російські космонавти на станції Мир попросили відправити їм з Землі цукерки. Було вирішено, що найбезпечнішими в Космосі будуть цукерки Чупа-Чупс. Косманавтів з чупа-чупсами зняли на відео і цей рекламний ролик приніс компанії Chupa Chups славу єдиної в світі цукерки, яка відома не тільки на Землі, а й в Космосі.

  • Найнезвичніші цукерки в світі -  це фінські цукерки. Фінни роблять їх кислими (без солодкого присмаку), соленими (до пива) і навіть зі смаком, схожим на нафту.
  • Люди, що знаходяться в стані стресу споживають на 55% більше шоколаду, ніж їх не депресивні знайомі.
  • За допомогою шоколадної терапії підвищують імунітет у тих, хто страждає синдромом хронічної втоми. А для поліпшення тонусу шкіри в спа-салонах застосовують шоколадні обгортання.
  • У какао-бобах міститься магній, який покращує пам'ять, допомагає боротися з стресами, підвищує імунітет.
  • Відомо, що шоколад стимулює мозкову діяльність людини.
  • Шоколад має входити до раціону кожної людини, як профілактика серцево-судинних захворювань. Кофеїн є у шоколаді в мінімальних кількостях, й тому він може стати причиною різкого підвищення артеріального тиску. Гіпертоніки цілком можуть дозволити собі 2-3 шматочка шоколаду.

Учень 1. Чим темніший шоколад, тим більше у ньому флавонідів. Флавоніди відомі як хороші антиоксиданти, які допомагають боротися з старінням.

  • Дослідники з Гарварду доводять, що лише 25 г шоколаду три рази на місяць продовжують  життя майже на рік.
  • Шоколад вважається відмінним джерелом енергії  для організму. Тільки подумайте: невеликий шматочок шоколаду (1х1 см) дає стільки енергії, скільки потрібно для того, щоб пройти 50 метрів. Щоб пройти 1,5 км буде потрібно з’їсти 30 таких шматочків, а для кругосвітньої подорожі – 875 000 шматочків.
  • Найменше калорій у гіркому темному шоколаді. Темний шоколад знижує
  • кров’яний тиск. Для позитивного ефекту достатньо всього 2 цукерок з темного шоколаду на день. Дослідження показують, що темний шоколад покращує пам'ять, гостроту уваги, швидкість реакції і вміння вирішувати проблеми, за рахунок збільшення припливу крові до мозку.
  • Дослідження також виявили, що темний шоколад допомагає поліпшити зір в країнах з поганими погодними умовами, і сприяє зниженню кров'яного тиску, спад якого добре впливає на підтримку належного рівня холестерину, чутливість до інсуліну і функцію тромбоцитів.
  • Для людей, які займаються спортом, дуже корисно їсти шоколад, оскільки він містить калій і магній, які стимулюють роботу м’язової та нервової систем.
  • Шоколад піднімає настрій - це загальновідомий факт, який не вимагає наукових доказів. Плитка шоколаду    це не лише смачний десерт, а й природний антидепресант. Шоколад містить натуральний «гормон щастя» – серотонін. Тому, згідно з дослідженнями, навіть невелика плитка шоколаду здатна підвищити рівень ендорфіну. Ендорфін виробляється в головному мозку, цей гормон здатний блокувати больовий синдром.
  • У раціон солдатів Другої Світової Війни обов’язково входив шоколад. Але його виготовляли таким чином, щоб за смаковими якостями продукт виходив трохи краще, «чим варена картопля». Це робилося для того, щоб солдати не відразу з’їдали ці корисні ласощі.

 

  • 11 липня — відзначають Всесвітній день шоколаду (World Chocolate Day). День шоколаду вперше був заснований французами в 1995 році, які оголосили 11 липня  найсолодшим днем року!

 

Відеоролик « Всесвітній день шоколаду»

Беспалова Зоя Григорівна: ДЛЯ ПЕДАГОГІВКерівник гуртка. Ми сьогодні почули багато цікавої і корисної інформації. Тож давайте усі разом узагальнимо почуте.

 Бесіда за змістом почутого

        Чи можна шоколад назвати корисним продуктом?

  • Який з видів шоколаду найкорисніший?
  • На які органи людини шоколад впливає добре?
  • Яке почуття викликають з’їдені дольки шоколаду?
  • Чи можна шоколадом пригощати домашніх тварин?
  • Як називається свято шоколаду?

Вправа «Фантазери»

– А зараз давайте пофантазуємо, як іще можна використовувати шоколад?

(Учні дають найнеймовірніші пропозиції: маски у косметиці, шоколадні фонтани, речовина для письма чи малювання, тощо.)

Перегляд відео «Шоколадна мода»

– Я пропоную переглянути уривок випуску вечірніх новин на каналі ТСН і звернути увагу, як використали шоколад у Франції.

Відеоролик

Керівник гуртка. І на завершення нашої зустрічі пропоную вам, шановні учасники заходу та гості невеликий конкурсний етап.

Гра «Розшифруй слова»

  Пригадати, про що ми сьогодні говорили вам допоможе гра

Колошад – шоколад, керцуки – цукерки, окака – какао, щісола – ласощі, корцу – цукор.

2) Веселий дослід

– А зараз я пропоную провести невеликий дослід, чи дійсно дольки шоколаду викликають почуття щастя. Я хочу пригостити вас шоколадом. Смакуйте на здоров’я.

3) Бесіда

  Що вам найбільше запам’яталося із нашої зустрічі?

  Які цікаві факти  про шоколад ви розповісте батькам, друзям?

  Що ви зрозуміли вплив  шоколаду на стан свого здоров’я?

Керівник гуртка. Дякую усім! Сподіваюся, що ви отримала багато корисної інформації, яку ви будете застосовувати у повсякденному житті.

 

 

docx
Додав(-ла)
Мельник Лариса
Додано
13 лютого 2022
Переглядів
444
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку