Розробка
виховного заходу професійного спрямування
«Солодкий екскурс в історію»
Усний журнал
Мета:
Форма проведення: усний журнал
Учасники заходу: гуртківці «Студії Смаку»
Керівник гуртка. Вітаю усіх присутніх. Сьогодні я пропоную вам здійснити цікаву і незвичну подорож у смачну країну шоколаду. Ви маєте змогу ознайомитися з історією виникнення шоколаду, пізнати всі таємниці про какао-боби, поринути у світ цікавих фактів та на вас очікує вікторина з солодкими призами. І розпочнемо ми з перегляду цікавого відеоролика, який ознайомить нас із дуже таємничим та напрочуд смачним продуктом – шоколадом.
Відеоролик «Таємничий світ шоколаду»
Ведучий 1. Тож запрошуємо усіх здійснити солодкий екскурс в історію. Сторінка перша. Як і коли виник шоколад? Шоколад відомий з давніх часів, але, напевно, жоден інший продукт не має стільки затятих прихильників і супротивників. З одного боку, існує думка, що шоколад робить позитивний вплив на наш організм, з іншого, що він, навпаки, шкідливий і викликає звикання, тому його вживання слід обмежувати. Проте з упевненістю можна сказати: шоколад - дуже смачні "ліки від депресії» і незамінний засіб проти втоми. Вчені з'ясували, що для підвищення настрою досить просто вдихати аромат шоколаду. А англійські парфумери навіть випустили туалетну воду із запахом шоколаду.
Ведуча 2: Цікаво, що за багатовікову історію свого існування шоколад незліченну кількість разів ставав темою численних трактатів і досліджень, але ніким з авторів донині не було остаточно доведено, чи є він незаперечно позитивним або негативним явищем в житті людства. Це зараз багато хто з нас не мислять себе без плитки шоколаду, і нескінченно різноманітний асортимент всіляких його сортів вже давно нікого не дивує: ми їмо ці ласощі у вигляді плиток, цукерок, різноманітних фігурок, п’ємо його з шоколадним печивом .
Ще відомий італійський авантюрист Джакомо Казанова писав про шоколад: «Шоколад – це крок в інше, яскраве життя. Повне бенгальських вогнів і феєрверків… Шоколад може вилікувати навіть розбити серце».
Ведучий 1. Існує багато цитат, висловів про шоколад:
Ведуча 2. Історія шоколаду налічує не менше трьох тисячоліть.
Історія виникнення шоколаду триває з давніх часів. Приблизно 1500 років до нашої ери в низинах на узбережжі Мексиканської затоки в Америці з'явилася цивілізація ольмеків. Від їхньої культури залишилося зовсім не багато, але багато мовознавці вважають, що слово "какао" вперше прозвучало як "kakawa орієнтовно 1000 років до нашої ери, в епоху розквіту культури ольмеків.
Шоколад довгий час був винятково напоєм. Він вживався в холодному вигляді – обсмажені какао-боби, що самі по собі мають гіркий смак, змішувалися з водою, а потім у цю суміш додавався перець чилі. Давня цивілізація ольмеків, якій довелося першій скуштувати власними силами винайдений напій, дала й назву, що використовується до цих пір. Вони говорили "kakawa". Дивно, що за такий довгий час у назві змінилося всього лише декілька літер. На відміну від назви склад шоколаду з тих пір зазнав значних змін, але шлях до цього був довгим. Детальніше познайомити нас з історією виникнення даного продукту допоможуть нам учні – історики.
Виступ учнів - істориків
Учень – історик 1.Три тисячі років тому, були винайдені й інші ласощі, що тепер нерозривно пов'язані з шоколадом. Давні єгиптяни випадково змішали мед, інжир і горіхи і стали власниками найперших у світі цукерок .
Потім були майя. Бідняки збирали зерна какао-бобів і кидали в чашку з водою. Вийшов перший шоколад. Багатії підглянули, як бідняки п'ють "какаву", і відібрали чашку з "какавою" у бідняків. Вони проголосили напій священним і оголосили, що пити "какаву" простолюду - погана прикмета. Для більшої переконливості своїх слів вони принесли в жертву пару хоробрих вояків. Так шоколад переїхав у палаци правителів, какао-боби стали символом багатства і влади. Напій з шоколадних бобів могла дозволити собі лише еліта. Самі шоколадні боби використовували замість грошей. Раба можна було придбати за 100 бобів. У пантеоні богів майя був бог какао. Майя мали перші відомі нам плантації какао. У них були добре розроблені методи приготування шоколадних напоїв різних видів з використанням усіляких добавок і компонентів - від гвоздики до перцю. Цукру індіанці взагалі не знали.
Учень – історик 2. Втім, є думка, що напій богів винайшли зовсім не майя, а ацтеки. Для свого вождя Монтесуми вони готували напій чоколатль ("xocolatl" - "гірка вода"). На мові ацтеків «чоколлі» означає «гіркота», а «Атль» позначає воду, що використовується для приготування шоколадного напою. Сучасний чоколатль включає в себе: какао-порошок, молоко, цукор, корицю, гострий перець, і іноді ваніль. Вождь ацтеків Монтесума так любив шоколадний напій, що щодня випивав по 50 келихів. Він був одним з найбагатших і найвпливовіших людей у світі. Його називали - король шоколаду. Вершиною його можливостей стали збір і накопичення майже мільярда какао-бобів. Родзинкою рецепту ацтеків були розтерті зерна молочної кукурудзи, мед, ваніль і солодкий сік агави.
Учень – історик 1. Вперше європейці зіштовхнулися зі священним напоєм у XVІ столітті, коли великому мандрівнику Христофору Колумбу інки запропонували в подарунок келих із шоколадом. Але він відмовився від подарунка, не зумівши оцінити його по достоїнству. Сталося це в 1502 році.
Двадцятьма роками пізніше Ернан Кортес, завойовник Мексики, теж спробував "ксоколатл". Коли Кортес вперше вступив на землю ацтеків в 1519 році, його прийняли за вже згадуваного бога. Кецалькоатля.. В золотий чаші перед ним димів дивний гіркуватий напій з відварених какао-бобів зі спеціями, перцем, медом, збитий до піни. Але плани Кортеса також виявилися грандіозними: він завоював Мексику. А ще – зрозумів, що "чоколатль" допоможе завоювати йому хороше становище й у себе на батьківщині. Кортес не помилився. Кораблі, на які були завантажені какао-боби і пристрої для виробництва какао, стали відкриттям для Іспанії. У 1526 році, прямуючи з доповіддю до іспанського короля, до якого дійшли чутки про його жорстокості, Кортес захопив із собою ящичок добірних какао-бобів. На цей раз шоколаду пощастило: екзотичний ароматний напій був прихильно зустрітий у мадридському дворі.
Учень – історик 2. Незабаром шоколад став обов'язковим ранковим напоєм іспанських аристократів, особливо придворних дам, витіснивши досить широко поширені до того часу чай і кава. Вартість нового напою була така висока, що один іспанський історик навіть писав: "Тільки багатий і благородний міг дозволити собі пити шоколад, так як він буквально пив гроші".
Іспанці не квапилися поширювати шоколад за межі країни, зробити це не дозволяли обсяги постачань. Крім цього, вони зберігали в секреті рецептуру виготовлення напою. Те, що робили з какао-бобами іспанці, вже ближче до того шоколаду, який відомий нам. Новий рецепт містив у собі корицю, мускатний горіх і цукор. Перець чилі стали обходити стороною, і напій тепер подавався гарячим.
Учень – історик 1. У наступні 100 років "ксоколатл" з Іспанії проникає в Європу. Німецький імператор Карл V, усвідомлюючи комерційну важливість какао, вимагає монополії на цей продукт. Проте вже на початку XVII століття контрабандисти стали активно насичувати шоколадом голландські ринки, і у 1606 році через Фландрію і Нідерланди какао досягло кордонів Італії. Дев'ятьма роками пізніше дочка Філіпа Третього Іспанського Ганна Австрійська привезла в Париж перший ящик какао. 1650 рік. Шоколад починають пити англійці. У 1657 році в Лондоні відкривається перший "Шоколадний будинок" - прообраз майбутніх "Шоколадниць". Напій стає частиною культури, він починає означати годину: "Приходьте на шоколад" означає "Чекаємо Вас до восьми годин вечора".
Учень – історик 2.У XVІІІ столітті шоколаду приписували здатність лікувати лихоманку, катар шлунка і навіть продовжувати життя. Утім, у той час ціна на шоколад була настільки високою, що далеко не всі могли собі його дозволити.
У XІХ столітті кількість плантацій какао в усьому світі значно збільшилася. Ціна на боби значно знизилася, і шоколад став популярним і цілком доступним напоєм.
Відеоролик «Довгий шлях до Європи. Історія шоколадних виробів»
Ведучий 1. Дякуємо нашим історикам за цікаву та змістовну розповідь. Ми продовжуємо далі і запрошуємо усіх перегорнути наступну сторінку нашого журналу «Види шоколаду». І допоможуть нам отримати інформацію учні – експерти.
Учень – експерт 1. До XІХ століття шоколад вживався тільки в рідкому вигляді. Все найцікавіше і важлива з ним сталося саме в 19 столітті. Спочатку був винайдений гідравлічний прес, з допомогою якого з какао-бобів стало можливо витягати какао-масло, зменшуючи гіркоту шоколаду.
Учень – експерт 2. Потім англієць Джозеф Фрай відлив першу шоколадну плитку з какао-масла, змішаного з цукром. Перші плитки, що з'явилися в 70-х роках XІХ століття завдяки англійській фірмі "Фрай і Сини", були відразу ж оцінені по достоїнству . А в 1876 році Даніель Петер винайшов новий сорт шоколаду - молочний .
Молочний порошок, необхідний інгредієнт цього сорту, йому поставляв Анрі Нестле. На початку XX століття під маркою "Нестле" починає вироблятися молочний шоколад за рецептами Петера і Кохлера, двох найвідоміших фахівців у цій галузі. У 1929 році їх фабрики злилися з Нестле, як і фабрика Кайе, що визначило подальший розвиток компанії. Саме шоколад став головним напрямком діяльності дому Нестле. В даний час компанія "Нестле" продовжує традиції чудової якості швейцарського шоколаду на п'ятьох континентах.
Учень – експерт 1. Я хочу детальніше розповісти вам про какао – боби. Какао-боби насправді мають гіркуватий присмак в їх природному стані. І не дивно, що термін “шоколад” походить від ацтекського слова, “Xocolatl”, що означає “гірка вода”. Кожне какао-дерево виробляє близько 2500 бобів. Повинно пройти близько чотирьох-п'яти років, щоб з'явилися перші боби. Час виростання какао-дерев може досягати 200 років, але період плодоношення складає всього лише 25 років. Для створення одного фунта (0.450 кг) шоколаду потрібно близько 400 какао-бобів.
Учень – експерт 2. У ботаніці "шоколадне дерево" отримало назву "Теоброма какао", що означає "їжа богів". Це дерево росте тільки в теплому і вологому кліматі, у самому серці тропічних лісів, - в Північній і Південній Америці, Австралії і на деяких островах Азії. Висота рослин може досягати 10-15 метрів. Урожай знімається два рази на рік - основний збір у жовтні-лютому і проміжний в травні-червні. Кожен плід містить від 20 до 50 насінин - какао-бобів. Вони можуть бути круглими, плоскими, опуклими і мати сіруватий, блакитний або коричневий відтінок. Здорове дерево може давати до 2 кілограмів бобів в рік.
Свіжозібрані какао-боби мають гірко-терпкий смак і бліде фарбування; у такому вигляді вони непридатні для використання у виробництві шоколаду. У свіжих какао-бобах міститься приблизно 30% води і 30% какао-масла. Шоколад воістину унікальний продукт - смачний, висококалорійний (близько 550 ккал на 100 г продукту), здатний зберігатися роками без зміни властивостей..
Учень – експерт1. Як перевірити шоколад "на користь"? 25-30% змісту в плитці какао-бобів свідчить про досить низьку якість даного шоколаду, 35-40% характеризує шоколад середньої якості, 40-45% присутній у продукті цілком хорошому, ну а вміст какао-бобів від 45 до 60% говорить сама за себе - перед вами відмінна шоколадка, яка піде вам на користь. Детальніше про користь шоколаду ви зможете почути переглянувши відео.
Відеоролик «Визначаємо якість шоколаду»
Ведучий 2. Ми продовжуємо і запрошуємо усіх на наступну сторінку нашого журналу «Цікаві факти про шоколад».
Учень 1. Шоколад — одне з найулюбленіших ласощів і дітей, і дорослих. Цінителів цього творіння кондитерського мистецтва можна зустріти у всьому світі.
► Шоколадні солодощі покращують роботу серцево судинної системи і сприяють очищенню судин.
► Здавна шоколаду приписували не тільки цілющі, але й магічні і навіть містичні властивості. Що вже казати, якщо в перекладі з латинської мови дерева какао називаються «їжею богів» («Theobroma Cacao»).
► Згідно зі статистикою, обсяги продажів шоколаду в 2011 році склали більше 83 мільярдів доларів. Судячи з цього, в 2016 році дана цифра зросте ще на 15%.
► Найбільшою плиткою шоколаду, яка була занесена в Книгу рекордів Гіннеса, була шоколадка вагою 4,41 тони і з розмірами 5,6 х 2,75 х 0,25 метрів.
► Кожне деревце какао виробляє близько двох з половиною тисяч какао-бобів. Щоб стати плодоносним, дереву має бути не менше 4-5 років. Але чи знали ви, що для виготовлення фунта шоколаду необхідно 400 бобів?...
Учень 2. ► Найбільш несправедливо звинувачені цукерки – шоколадні. В Європі, в XVI ст., під час загального захоплення шоколадом, йому приписували магічні та лікувальні властивості. Звичайно, що очікування не справдилися і тоді його почали вважати джерелом усіх бід. Існувала, навіть, така думка, що якщо вагітна жінка їсть чорний шоколад, то в неї обов’язково народиться чорношкіра дитина.
► Найромантичніші цукерки – з полуничною начинкою, так вважають німецькі психологи. До речі, рішучі люди надають перевагу вишневій начинці, сором’язливі – горіховій, а творчі – кокосовій.
► На початку XIX ст. навіть найбагатші і знатні дами, будучи на званих прийомах, непомітно ховали в ридикюлі цукерки. Пояснювалася така неприпустима поведінка просто: для кожного званого обіду кондитери готували окремо, за таємним власним рецептом цукерки.
► Найвідоміші цукерки – це праліне. Вони були винайдені в 1663 році. Повар приготував їх спеціально для французького посла в Німеччині. І праліне до сьогодні б’ють рекорди з продажу в Німеччині та Швейцарії.
► Компанія «Майстер Фуд» виготовила найбільшу коробку цукерок для всесвітнього кулінарного шоу. В коробку шириною 1,5 і довжиною 2,5 метри ввійшло 800 кг шоколадних цукерок!
► Найбільша цукерка – це ведмежа на прізвисько Хагі-Бой, висотою в 1,68 метра і вагою 633 кг. Його створили кондитери фірми Gummi Bear Factory. Для відливання ведмедя потрібна була форма вагою 4 тони. Залита у форму маса висихала близько 2 тижнів, після чого її вийняли і відполірували до блиску.
Учень 3.Найкосмічніша цукерка – Чупа-Чупс. В 1995 році російські космонавти на станції Мир попросили відправити їм з Землі цукерки. Було вирішено, що найбезпечнішими в Космосі будуть цукерки Чупа-Чупс. Косманавтів з чупа-чупсами зняли на відео і цей рекламний ролик приніс компанії Chupa Chups славу єдиної в світі цукерки, яка відома не тільки на Землі, а й в Космосі.
Учень 1. Чим темніший шоколад, тим більше у ньому флавонідів. Флавоніди відомі як хороші антиоксиданти, які допомагають боротися з старінням.
Відеоролик « Всесвітній день шоколаду»
Керівник гуртка. Ми сьогодні почули багато цікавої і корисної інформації. Тож давайте усі разом узагальнимо почуте.
Бесіда за змістом почутого
– Чи можна шоколад назвати корисним продуктом?
Вправа «Фантазери»
– А зараз давайте пофантазуємо, як іще можна використовувати шоколад?
(Учні дають найнеймовірніші пропозиції: маски у косметиці, шоколадні фонтани, речовина для письма чи малювання, тощо.)
Перегляд відео «Шоколадна мода»
– Я пропоную переглянути уривок випуску вечірніх новин на каналі ТСН і звернути увагу, як використали шоколад у Франції.
Відеоролик
Керівник гуртка. І на завершення нашої зустрічі пропоную вам, шановні учасники заходу та гості невеликий конкурсний етап.
Гра «Розшифруй слова»
– Пригадати, про що ми сьогодні говорили вам допоможе гра
Колошад – шоколад, керцуки – цукерки, окака – какао, щісола – ласощі, корцу – цукор.
2) Веселий дослід
– А зараз я пропоную провести невеликий дослід, чи дійсно дольки шоколаду викликають почуття щастя. Я хочу пригостити вас шоколадом. Смакуйте на здоров’я.
3) Бесіда
– Що вам найбільше запам’яталося із нашої зустрічі?
– Які цікаві факти про шоколад ви розповісте батькам, друзям?
– Що ви зрозуміли вплив шоколаду на стан свого здоров’я?
Керівник гуртка. Дякую усім! Сподіваюся, що ви отримала багато корисної інформації, яку ви будете застосовувати у повсякденному житті.