Урок" Засоби для догляду за волоссям після хімічної завивки і фарбування волосся."

Про матеріал
Ознайомити учнів з різновидами засобів догляду за волоссям після хімічної завивки і фарбування, охарактеризувати їх властивості і вплив на волосся.
Перегляд файлу

 

 

Тема уроку: Засоби для догляду за волоссям після хімічної завивки і фарбування волосся.

Мета: Ознайомити учнів з різновидами засобів догляду за волоссям після хімічної завивки і фарбування, охарактеризувати їх властивості і вплив на волосся.

Формувати в учнів навички самостійного опрацювання матеріалу теми, розв’язання проблемних ситуацій,  вміння працювати з опорними конспектами, роздатковим, наочним матеріалом, вміння застосовувати набуті знання з предметів матеріалознавства, основ санітарії, знання з попередньо вивчених тем на уроках і в професійній діяльності.

Виховувати відповідальне ставлення до своїх обов’язків, толерантність у ставленні до одногрупників, норми професійного етикету.

 

Обладнання: опорні конспекти, роздатковий матеріал, зразки засобів для догляду за волоссям голови, ілюстрації, відео- фільм « Догляд для волоссям»

 

Міжпредметні зв’язки: перукарська справа, основи санітарії.

 

Тип уроку: комбінований.

 

Хід уроку:

 

  1. Організаційний момент.

 

Привітання з учнями. Організація та перевірка готовності учнів до роботи,

створення позитивної емоційної атмосфери. 

 

  1. Мотивація навчальної діяльності.

Викладач: Красиве волосся може мати кожна людина, а для цього необхідно лише приділити йому увагу. Існує думка, що стан і здоров’я волосся залежать від самої людини. На попередньому уроці ми розглянули різновиди груп барвників, препаратів для хімічної завивки, народних засобів для догляду за волоссям.

Тема сьогоднішнього уроку  пов’язана з попередніми темами. Адже

недостатньо знати, чим фарбувати волосся. Щоб мати доглянуте, здорове,

привабливе волосся необхідно мати знання по догляду за волоссям після фарбування і хімічної завивки.

Скажіть, чи хтось з вас має досвід фарбування волосся? Чи відчули ви відмінності у догляді за фарбованим волоссям? 

До вас, майбутніх перукарів, звертатимуться клієнти за порадами, як відновити волосся, надати йому життєвої сили. Цій темі присвячений наш урок.

 

      3. Актуалізація опорних знань.

 

Перевіримо, наскільки грунтовно ви засвоїли попередній матеріал.

Фронтальне опитування:

  1. Що належить до засобів для хімічної завивки?
  2. Які існують різновиди препаратів для виконання хімічної завивки?
  3. Які препарати для виконання хімічної завивки менш шкідливі для волосся? (кислотно-збалансовані)
  4. Назвати різновиди фіксаторів (фіксажів) хімічної завивки?
  5. Чим відрізняється концентрований фіксаж від неконцентрованого?
  6. Скільки всього існує груп барвників? Скільки зараз використовують?
  7. Які групи барвників окислюють пігмент?
  8. Які групи барвників впливають на волосся тільки поверхнево?
  9. Яку дію на волосся мають природні барвники?

 

  1. Вивчення нового матеріалу.

 

Запис плану уроку.

1. Різновиди засобів догляду за волоссям після фарбування та хімічної завивки

2. Рекомендації щодо догляду за волоссям після фарбування

3. Правила догляду за волоссям після хімічної завивки.

 

Вступне слово вчителя.

Красиве волосся – це не лише мрія кожної жінки, але й повсякчасний догляд

за ним за допомогою різноманітних шампунів, масок, кондиціонерів, інших засобів.

Робота з опорним конспектом.

-Які засоби догляду за волоссям голови вам відомі?

(записують в зошитах)

- Давайте згадаємо визначення  найрозповсюдженіших засобів:

                    -Шампуні

                   - кондиціонери

                   - бальзами – ополіскувачі

- Які  види рослинних олій  існують?

(Записують в зошитах)

Повідомлення учня «Різновиди масок та їх призначення»

-Які народні засоби для укріплення волосся ви знаєте?

Розповідь вчителя:

Будь-який метод фарбування призводить до послаблення волосся, зниження

його стійкості проти ушкоджень, тому вони потребують особливого догляду. Перукар повинен пам’ятати, що при необережному догляді за волоссям, можна завдати йому шкоди, а на відновлення буде затрачено багато часу.

Робота з підручником (стор. 207) ---Нові розробки…..

Завдання: Прочитати. Назвати нові розробки засобів догляду за фарбованим

волоссям.

Робота з опорним конспектом.

Учні по черзі зачитують рекомендації щодо догляду за фарбованим волоссям. Коментують їх. Складають тези.

При фарбуванні волосся необхідно дотримуватися наступних правил:

  •                      Одразу після фарбування необхідно вимити шкіру голови, до того ж тими засобами, які пропонує фірма-виробник фарби. Причому показник кислотного pН засобів по догляду після фарбування повинен відповідати показнику лугового pН використаного барвника. Це спеціальні шампуні і кондиціонери, призначені для нейтралізації вмісту лугів на шкірі і закриття кутикули волосся. Використовуючи такі засоби, фарбування виходить стійке і безпечне.
  •                      Мити волосся можна не раніше ніж через 3 дні після фарбування. Протягом двух тижнів після фарбування використовуємо для миття волосся спеціальний шампунь, який має кислий рівень pН. Завдяки цьому нейтралізується луги у волосяних «мішечках» і всередині самої волосини. Найчастіше в таких шампунях містяться білкові з’єднання, які сприяють відновленню міжклітинних зв’язків у волоссі (які руйнуються під впливом фарби). Дотримуючись таких рекондацій можна розраховувати на стійкий колір і здорове волосся.
  •                      Не можна фарбувати волосся частіше 3 разів на місяць – інакше порушується структура волосся, яке потребуватиме подальшого лікування.
  •                      Одразу після фарбування слід обробити волосся бальзамом-ополіскувачем, а потім живильним кремом, які відновлює структуру волосся.
  •                      Не варто після кожного миття застосовувати ополіскувач – він створює додаткову важкість волосся.
  •                      Доцільно втирати невелику кількість флюіда, який доглядає за кінчиками волосся. Містить зволожуючі інгредієнти та вітамінний комплекс (А, Е), ультрафіолетовий фільтр, має антистатичні властивості.
  •                      Після миття голови розчісуємо волосся гребінцем з широкими зубцями, починаючи з кінців.
  •                      Для укріплення фарбованого волосся використовують народні засоби: втирають у волосся яєчний жовток розведений з водою. Для ефективнішого догляду додають у жовтки сік лимону, масло із пророслої пшениці, яке містить вітамін Е.
  •                      Бажано висушувати волосся природним шляхом або феном з теплим струменем повітря. Використовувати спеціальні засоби, які захищають волосся від дії на них високої температури.
  •                      Бажано систематично зрізати кінчики волосся гарячими ножицями для запобігання посічень і збереження вологи і поживних речовин всередині волосини.
  •                      Не можна одночасно виконувати фарбування і хімічну завивку волосся. Мінімальний інтервал між цими операціями – 2-3 тижні.
  •                      Після кожного 3-4 миття волосся необхідно робити маски на фарбоване волосся. Краще, щоб вони містили поживні речовини – зволожуючий пантенол, кератин (сприяє росту волосся), колагені і шовкові протеїни.
  •                      Дуже корисним є масаж голови за допомогою щітки чи пальців рук, який виконуємо щодня протягом 10 хв.
  •                      Можна використовувати поживні капсули, які містять біологічно-активні речовини, наприклад, цинк і біотин. Вони покращують структуру волосся, зміцнюють їх.

Після хімічної завивки необхідно дотримуватися наступних правил:

  •                      Після хімічної реакції кератин волосся поновлюється протягом 48 годин. Бажано деякий час не накручувати волосся на бігуді та не укладати феном, а сушити природнім шляхом.
  •                      Розчісувати волосся гребінцем із широкими зубцями, одночасно допомагаючи рукою формувати локони.
  •                      Якомога менше відтягувати волосся у мокрому стані.
  •                      Після миття хіба що промокнути волосся рушником.
  •                      Використовувати шампунь і кондиціонер до складу яких входить гідро живлячий комплекс, зволожуючи і живлячи волосся.
  •                      Використовувати маски до складу яких входять вітаміни, емульсії, сироватки, тоніки, а також відновлюючи рідини для кінчиків волосся.
  •                      Миємо волосся не частіше, чим 1 раз в 3 дні.
  •                      Після кожного миття використовуємо бальзам
  •                      Щоб придати волоссю блиск і шовковистість, треба 1 раз на тиждень за 15 хв до миття використовувати сік алоє чи реп’яхову олію .
  •                      Також, як і при фарбуванні, застосовуємо ампульні препарати. Провести курс лікування не менше 10 сеансів.
  •                      Щоб не пересушити волосся з хімічної завивкою, слід оберігати їх від дії прямих сонячних променів, солоної і хлорованої води.
  •                      Влітку обов’язково застосовувати препарати з ультрафіолетовим захистом для волосся.
  •                      Серед засобів для укладання волосся перевага надається мусам, які мають властивості кондиціонера.
  •                      Якщо завивка волосся вийшла занадто крутою, для послаблення слід використовувати хлібну воду (житній хліб настояний в окропі).
  •                      Фарбувати волосся як мінімум через тиждень після хімічної завивки.
  •                      Не застосовувати засоби «2 в1». Силіконові масла, які містяться в них, посилюють блиск і полегшують розчісування. Але при надмірному використанні силікон накопичується у волоссі, утворює плівку і закриває пори. Волосся стає важким і завивка на ньому не тримається.
  •                      Іноді після хімічної завивки волосся втрачає яскравість і природню пігментацію. Відновити колір можна за допомогою відтінюючих засобів на рослинній основі. Вони вкриють роговий шар волосся захисною плівкою і захистять пігментні клітини.

Заключне слово вчителя.

На уроці ви мали можливість познайомитися з різноманітними засобами догляду за волоссям після фарбування та хімічної завивки. Дізналися про їх властивості, їх вплив на стан волосся. Ці знання вам згодяться і в професійній діяльності , і в повсякденному житті. Скористайтеся цими знаннями, щоб повернути волоссю життєву силу.

 

Закріплення матеріалу (проводилося поетапно)

Фронтальне опитування:

  •                      Які знання з теми ви використаєте в своїй професійній діяльності?

(Кожен учень висловлюється)

Розв’язати проблемні ситуації:

1.Клієнт звернувся до перукаря  з проханням провести лікувальні сеанси по догляду

за  волоссям, яке після хімічної завивки стало ламким, на кінчиках посіченим.

Ваші дії? (Підстригти кінчики  гарячими ножицями, застосувати флюїди для кінчиків волосся , зволожуючі засоби)

2. Клієнт скаржиться, що волосся після фарбування стало важким, хоча протягом тижня застосовувалися лікувальні маски.

Дайте поради, як часто можна робити маски для оздоровлення волосся.

( маски –не частіше 1 разу на тиждень)

 3 .  Клієнт скаржиться, що волосся стало дуже електризуватися

Поясніть причину цього явища, надайте рекомендації.

(не вистачає вологи – застосовуються маски, спреї, кондиціонери)

 

 

Домашнє завдання.

Знайти інформацію про лосьйони, флюіди для кінчиків волосся.

Вміти характеризувати засоби догляду за волоссям

Розробити проблемні ситуації по застосуванню засобів догляду за волоссям після фарбування та хімічної завивки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
13 лютого 2022
Переглядів
916
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку