Розробка заняття на гурток з бісероплетіння. «КВІТИ МОЄЇ БАТЬКІВЩИНИ»

Про матеріал
Поглибити знання учнів про рослини-символи, значення кожної квітки послідовність виготовлення квітів з бісеру на дротяній основі. - навчити виготовляти панно з квітів нашого краю близькі до природної форми. - розвивати навички вирішення композиційних завдань, розвивати пізнавальний інтерес до національних символів спонукати до прояву фантазії, творчості; сприяти емоційної розрядки; - виховувати любов до природи рідного краю, викликати у дітей почуття гордості нашої батьківщині, виховувати повагу до народних символів і сумісної праці.
Перегляд файлу

http://cxemok.net/Downloaded/7072/logo.jpgКорюківський  Центр дитячої та юнацької творчості

 

 

 

 

 

 

 

«Квіти моєї батьківщини»

(розробка заняття гуртка)

 

 

 

 

 

 

 

 

 Керівник гуртка «Бісероплетіння»

 Кокоша Алла Анатоліївна.

 

 

 

 

м. Корюківка 2016 рік.

Тема: Панно «Квіти моєї батьківщини»

(тема заняття розрахована на декілька занять.)

Мета:

Навчальна: навчити  виготовляти панно з  квітів нашого краю  близькі до природної форми. Поглибити знання учнів про  рослини-символи,  значення кожної квітки послідовність виготовлення квітів з бісеру на дротяній основі.

Розвивальна: розвивати навички вирішення композиційних завдань,  розвивати пізнавальний  інтерес до національних символів  спонукати до прояву фантазії, творчості; сприяти емоційної розрядки;

Виховна: виховувати любов до природи рідного краю, викликати у дітей почуття гордості нашої  батьківщині, виховувати повагу до народних символів  і сумісної праці.

Тип заняття: закріплення практичних вмінь та навичок.

Методи навчання: розповідь, практична робота.

Форма проведення: заняття – творча майстерня.

Оснащення: книги, журнали, ілюстрації про квіти, вироби дітей за минулі роки(вироби – аналоги),  технологічні картки.

Матеріали та інструменти: бісер, дріт, картон, рамка, тканина. ножиці, клей, клею чий пістолет, серветка, нитка, голка.

 

     Хід заняття 

http://sfw.so/uploads/posts/2009-09/1252093995_0_2e03e_15e51be_l.jpegІ. Організаційна частина

– Здрастуй, рідна Батьківщина !

Моя Україно, квітучі поля,

Трояндами пахне солодка земля,

Наповнює серце небесна блакить,

І сонце нам очі вогнем золотить. 

Моя Україно, чарівні краї,

Сміються і плачуть в гаях солов'ї,

В криницях намисто горить голубе,

І зорі очима цілують тебе. 

Моя Україно, світання краса,

Із квітів і трав золотиста коса.

Зеленим барвінком сплелися в ній знов

Надія і віра, пречиста любов.

 

1.1 Оголошення теми, мети заняття

 Тема нашого заняття — «Квіти моєї батьківщини». Сьогодні я розповім вам про рослині  символи  нашого народу.

Наша мета — дізнатися про символічне значення квітів для українського народу. Адже кожному, хто любить свою Батьківщину, варто цікавитися й пишатися його звичаями, робити все, щоб вони зберігалися, як дорогоцінний скарб, і переходили від покоління до покоління. Отже на практичних заняттях ви будете плести квіти з бісеру маки, волошки, ромашки та створювати композицію настінне панно під назвою «Квіти моєї батьківщини».

1.2  Мотивація навчальної діяльності

Проблемне запитання: Які куточки природи ви відвідували в нашій країні? Що найбільше запам’яталося?

ІІ. Основна частина.

2.1. Вступна бесіда.

Український народ має безліч прекрасних і цікавих традицій та звичаїв. Я б, на сьогоднішньому занятті, хотіла б звернути вашу увагу на символи і водночас своєрідні й незвичайні уявлення українців про рослинний світ.

Деякі рослини особливо важливі, вони є символами країн, народів. Майже в усіх народів є рослинні символи.

Для українців символом стала верба й калина. Усім відоме прислів'я: «Без верби й калини нема України». Крім верби і калини в Україні в особливій пошані і тополя, вишня, калина  а серед квітів: барвінок, чорнобривці, маки, волошки, ромашки .

http://www.stendall.com/images/bnrs/__98.png

 

Символіка - своєрідна візитна картка країни. Історично склалося так, що кожна країна має свої Державні та народні символи.
До Державних символів країни належать Державний Прапор, Державний Герб та Державний Гімн, які є розпізнавальними знаками країни.
Кожен народ має народні символи. Народні символи - це те, що найбільше любить і шанує даний народ. В одних народів їх більше, в інших менше. Називаючи народний символ, можна дізнатися, про яку країну йде мова. Українці мають свої традиції, які споконвіку шанують і бережуть - це батьківська хата, материнська пісня, святий хліб, вишитий рушник, червона калина, зажурена верба, хрещатий барвінок, дивовижна писанка, вірний своєму краю лелека. Всі вони наші давні і добрі символи, наші обереги. Можливо, маючи такі прекрасні символи, український народ зумів уберегти від забуття нашу пісню і думу, нашу історію і родову пам'ять, волелюбність. Про народні символи складено багато пісень і легенд, вони використовуються в обрядах, звичаях. Їх вишивають на сорочках, рушниках. Народні символи - це наші святині.                                        

Калина — символ життя, крові, вогню. Деякі дослідники пов'язують її назву із сонцем жаром, паланням. Калина часто відіграє роль світового дерева, на вершечку якого птахи їдять ягоди і приносять людям вісті, іноді з потойбіч. Та й саме дерево пов'язує світ мертвих зі світом живих.
Калина символізує материнство: кущ — сама мати; цвіт, ягідки — діти.       Це також уособлення дому, батьків, усього рідного. Калина — український символ позачасового єднання народу: живих з тими, що відійшли в потойбіч і тими, котрі ще чекають на своє народження. Калина уособлює й саму Україну. Як символ http://i0.wp.com/svetok-v-podarok.ru/wp-content/uploads/2014/12/kalina-2.jpg?resize=448%2C299Батьківщини, вона «проросла» в гімнові січових стрільців:

Ой у лузі червона калина похилилася,

Чогось наша славна Україна зажурилася,

А ми тую червону калину підіймемо.

А ми нашу славну Україну розвеселимо!

http://nashgorodok.km.ua/images/legendy/kalyna/01kalyna.jpg«Без верби і калини нема України», — каже образне народне слово. Росте калина по тінистих лісах, у гаях і дібровах, на схилах, на узліссях і лісових галявинах, її саджають біля хати. Існує гарний звичай, який, на жаль, подекуди починають забувати. Біля щойно зведених осель на вільному місці в першу чергу висаджують калину як символ надійного життя, родинного благополуччя і достатку. Символом дівочої краси, кохання й вірності вважалася калина. Як оберіг калину саджали біля хати, робили з її ягід намисто, прикрашали нею весільний коровай, вінок нареченої. За легендою калина з'явилася так. Колись напали на українське село вороги. Дівчина-красуня, яку схопили бусурмани, вирвалась і почала тікати. Але раптом розірвалось її червоне намисто, і розсипалися по землі яскраві намистинки, з яких через деякий час повиростали калинові кущі.

На городі біля тину
Чепурилася калина.
Почепила ягід грона,
Мов намистечко червоне,
І співала ніжно й тихо:
- Не робіть калині лиха,
Не ламайте, бо калина –
Це маленька Україна! (Ярослав Скидан)

http://www.blitz.if.ua/include/img/medium/verba.jpgВерба . Важко уявити нашу землю без верби. У нас її росте близько 30 видів. Говорять: „Де вода, там і верба”. Вона своїми коренями скріплює береги, очищає воду. Коли копали криницю, то кидали шматок вербової колоди для очищення води. У відро з водою клали вербову дощечку, а на неї ставили кухлик для пиття води. Це була своєрідна народна гігієна.
Під вербами молодь призначала побачення, освідчувалася в коханні.
Про тиху, скромну вербу народ склав багато пісень.

Тане сніг,
Течуть струмки,
Оживає  травичка,
І до сонця гілочки
Простягає вербичка.
І м’якенькі, як пушок,
Ніжні і шовкові
Ніжно дивляться з гілок
Котики вербові.                         

http://www.edgarcaysi.narod.ru/images/image5477015.jpgТополя - символ дівочої краси, а також жіночого й дівочого суму, їх самотності. Тополя край дороги - це образ жінки чи дівчини, котрі чекають своєї долі чи свого судженого...
Вона струнка і красива від ранньої молодості до зрілих літ. Уособлює тонку натуру, чутливу до впливу років та оточення: як з роками на тополі з'являється все більше засохлих гілок, так і людину з літами «обсідають» усе нові й нові проблеми - до невирішених старих додаються болючі нові, які вимагають вирішення. Так само, як тополя не любить рости одна, в основному, ми бачимо ряд тополь або хоча б декілька їх, так і людина не може жити самостійно: їй потрібна підтримка або хоча б присутність її рідних, друзів, знайомих.
Листя на тополі тремтить, як і на осиці, але з іншої причини: легенда каже, що під тополею лихий колисав на своїх колінах Іуду-немовля, майбутнього Христового зрадника - отож листя тремтіло від присутності нечистого і непрошеного гостя і від цього ж гілля тополине потягнулося вгору, до неба, втікаючи від «чортової колискової». Вважають, що тополя здатна забирати з людей негативну енергію і очищати повітря від злих духів та всього шкідливого та нечестивого.

Береза - символ ніжного, душевного смутку, а білий її колір пояснюється тим, що в хвилину, коли до неї підходив зрадник Ісуса - Іуда Іскаріот, налякалась і побіліла, бо він хотів на ній повіситись...
Вона - гнучка і шляхетна, легка і приваблива, виражає щиру і ніжну жіночність.
Береза випромінює красу, але сама по собі скромна. Вона приваблює до себе кожного, але боляче переносить грубе ставлення: в неї ніжні гілки і ламкий стовбур, хоча станом вона гнучка.
Береза невибаглива до життєвих умов, але любить спокій і затишок. Може рости цілими гаями, або й самотою: коли поруч інші - витягується вгору, аби не заважати їм рости; коли ж вона самотня - то набирає поважності, нарощує стовбур, крислатою стає її крона, аби легше було вистояти перед недоброзичливими вітрами.

http://www.znahar-medik.ru/attachments/Image/bereza82b7.jpgБерізонько, берізонько,
ти, мавко лісова,
зелені твої кіски
вітрисько розвіва.
Стоїш ти при дорозі
у травах і кущах,
і білі свої ноги
все миєш на дощах.
Прошу вас, із берези
ви соку не точіть,
ви краще їй сестричку
зелену посадіть.
Ви краще їй шпаківню
поставте на гілках,
щоб прилітав до неї
друг лісу, добрий птах!

http://www.stihi.ru/pics/2015/07/14/3165.jpgВишня - символ рідної землі та України, матері й дівчини-нареченої. Вона символізує Світове Божественне дерево, тому і називається «вишнею» від слова «вишина», а також «Вишній», той, що найвище, тобто Всевишній Бог.
Крім цього, вона символізує вічну весну-літо, красу та взаємну любов. Гілки вишні мають магічну силу: за допомогою розколотої і в цьому ж місці зв'язаної вишневої гілочки проганяли дитячу хворобу - зростеться гілочка, то й хвороба зникне; дівчата на вишневих галузках гадали про своє заміжжя - зацвіте до Нового року посаджена в хатній діжці молода вишенька, то й дівчина наступного року одягне вінець молодої; через кільце, зроблене з гілки квітучої вишні, можна розпізнати відьму; застромлена під дах оселі вишнева гілка служить оберегом.

Ми з мамою біля мого вікна
В дворі садили вишеньку учора.
Хай зовсім ще малесенька вона,
На ній уже листочки будуть скоро.
Ми вкриємо від зазимків її
І не дамо зломити злому вітру,
Ще прилетять до неї солов’ї,
Коли вона розквітне білим цвітом.
Від сонечка, тепла, весняних днів
Ростиме вишня, з кожним днем все вища…
Для того, хто деревце посадив.                                    Земля стає і ближча, і рідніша.

http://files.ub.ua/firms/about-images/1/814596_696256_1349008224.jpgПшениця - символ краси життя, щасливого добробуту, тілесного і духовного багатства. Якщо житня хлібина дає здоров'я і силу, то пшеничний коровай додає до них щастя і красу.
Якщо жито — трудова проза життя, то пшениця - його святкова поезія. Здавна під пшеницею розуміється образ дівчини, навіть нареченої, а під житом - образ натрудженої і втомленої життєвими турботами жінки, навіть вдові. Тому весільний коровай-з пшеничного борошна, притім, найвищої якості, щоб і життя молодих було якості не нижчої...

Барвінок - символ вічності буття і життєвої сили, провісник весни. Уособлює невмирущу пам'ять про покійних. Звідси, хрещатий барвінок - барвінок під хрестом на могилі.
Його форма - хрест або перехрестя — визначає його символіку: єднання живих людей з їх предками, котрі відійшли з цього життя. Барвінок на могилі — свідчення вічної пам'яті про покійних, а барвінок у весільному вінку - свідчення вічного кохання живих.
Хрещатим його називають ще й тому, що, утворюючи своїми пелюстками хрест, тягнеться в усі чотири сторони світу. Отож, в символіці хрещатого барвінку знаходимо підтвердження того, що в цьому світі добро і зло, правда і кривда, всі інші протилежності пересікаються: барвінковий вінок використовують і на похоронах, і на хрестинах, і на святі врожаю, і на весіллі; вінок з барвінку над дверима гарантує оселю від проникнення злої сили і його як чару вальне зілля використовує чаклунка.
То барвінок вчить мудрості життя: життя наповнене протилежностями і попереджає про труднощі життя: серед протилежностей є небезпечні і ворожі...

Голубые цветы барвинка...Недавно ще гула метелиця,
іще лежить в низинах сніг,
а вже барвінку листя стелиться
зеленим килимом до ніг.

Воно під снігом і під кригою
всю зиму зелень берегло
і перше стрінуло з відлигою
весняне сонце і тепло.

Із перемогою і славою
весна з′являється на світ.
І квітне радістю яскравою
барвінковий зірчастий цвіт.

Квітка волошка. Сорти багаторічної і річної садовогої волошки (фото)Волошки (васильки) - символ ніжної і тонкої душевної краси, праведності і святості, душевної чистоти, скромності і привітності. Назва квітки, каже легенда, походить від імені хлопчика Василька, якого русалки на Зелені свята заманили в поле і залоскотали - і він перетворився у квітку, названу його іменем.
Вважається, що волошки мають значну магічну силу як оберіг від злих духів, лихої долі та всіляких напастей - витівок лукавого. Тому їх навіть вирощують при садибах, освячують на Маковея та Великого Спаса. Вінки з волошок, сплетені на Зелені свята, протягом року зберігають в домівці. Особливу силу мають волошки для молодих: пучком волошок кроплять наречених на весіллі; настоєм з волошок окроплюють галявини, де гуляють хлопці та дівчата Купальської ночі; таким же настоєм дівчата умиваються - і їх краса стає недоступною злим чарам.

Мак... Мак - символ безконечності й незчисленності зоряного світу, Всесвіту, і, водночас, сну і забуття. Макова голівка - символ заспокоєння. Мак освячують двічі на рік - на Маковея і на Спаса. Він настільки значимий, що традиційно входить до складу куті.
Мак має силу і вплив, якщо не розпилюється. Окрема макова квітка не приваблює, а від всіяного маковим цвітом лану не можна відірвати очей. Одна макова зернина нічого не варта, а жменя маку - і куті смаку додає, і пирога з неї можна зробити.
Тож мак стверджує, що і дрібненьке та маленьке, якщо воно в єдності та в спільноті, має велику силу.
Окрім цього, мак символізує красу, молодість та їх скороминущість: натяк на це дають макові пелюстки, які швидко і навіть легко обсипаються. Вінок із червоних маків - то вираз дівочої цноти і чистоти, які такі ж легко ранимі та вразливі, як і маків цвіт.
Має мак і магічну силу, спрямовану проти усякого зла - і проти відьми, і проти http://www.7dach.ru/image/600/00/00/07/2014/09/23/caa180d527наврочення, і на виклик дощу, і на врожай

Мальва - символ любові до рідної землі, до свого народу, до батьківської хати. Уособлює духовне коріння людини, її вірність духовній спадщині предків.

 

http://provse.in.ua/images/226.jpgСоняшник - символ Сонця, праці й достатку, сили і добробуту. Він - чи не найсильніший серед квітів...Соняшник знайшов своє місце під Сонцем. І не міг не знайти, бо постійно орієнтується на небесне Світило - повертає за ним свою схожу на Сонце голову. Тож Сонце його не засліплює, а це означає, що він не боїться осліпнути від успіхів чи досягнень...
Своєю невибагливістю до цвітіння та росту соняшник відображає якщо не без проблемність, то мало проблемність. Бо він не «мучиться» проблемами, що робити, куди йти - він іде за Сонцем...
Коли Сонце ховається за горизонтом на нічний спочинок, соняшник сумно опускає голову і згортає пелюстки своєї сонцесяйної корони.
Крім цього соняшник символізує Батьківщину: як соняшник повертає за Сонцем свою голову, так і людина думкою, словом і ділом звернена до своєї Вітчизни. Як Сонце для соняшника - єдиний і незамінний орієнтир, так і для людини Батьківщина - єдина і найвища цінність.

Цветы ромашки, небо, стебли красивые обои, картинка на рабочий стол Ромашка - символ традиційного душевного, інтимного вибору за принципом «любить - не любить». І цьому вибору довіряється вже яке покоління закоханих!

Ромашці довіряють, як довіряють Сонцю. Бо в неї є дуже важливий сонячний елемент - золота серцевина...

Ще її називають рум'янком або рум'янцем. Вже наші предки використовували її в лікувальних та профілактичних цілях - при малярії та жовтянці; у вигляді купелі (при купанні немовляти), як засіб для покращення зору та слуху, і навіть як оберіг проти чарів.

Волошки, маки і ромашки…

Ромашку в полі я зірвала

Зчарована краса землі

Пелюстки білі перебрала,

Як чари на любов мені

 

Я не чаклунка, просто жінка

І квіти польові люблю

Волошки, маки і ромашки

http://www.chitalnya.ru/upload/695/89251302368938.jpgВсі квіти рідної землі.

 

2.2 Практична робота

Виготовлення квітів для настінного панно ( маки ,волошки, ромашки).

- Отже, працюйте з добротою, ніжністю, і любов'ю спокійно.

 

 Розгляд зразка:

  • яким способом виготовлена квітка (дуговим ,паралельним)
  • яким способом виготовлені листочки (дуговим)
  • з якого бісеру виготовляються квіти і листочки (круглого)

 

Гра «Так чи ні» ( на повторення техніки безпеки)

 

  1. Ножиці передаємо кільцями вперед. (Так)
  2. Роботу починаємо з дозволу керівника. (Так)
  3. Зберігаємо ножиці і голки в кишені. (Ні)
  4. Ріж ножицями на ходу. (Ні)
  5. Передавати голку товаришеві тупим кінцем. (Так)
  6. Бісер зберігати в коробочках. (Так)
  7. Дріт тримай на безпечній відстані від товариша. (Так)

 

Інструкція №33 Робота з бісером.

 Необхідні матеріали та інструменти для роботи:

  • дріт, бісер червоний, синій, голубий, білий, чорний, жовтий, рожевий, зелений;
  • коробочки для бісеру;
  • ножиці, рамка, тканина, клей, силіконовий пістолет.

 

 Послідовність виготовлення настінного панно «Квіти моєї батьківщини».

 

2.3  Фізкультхвилинка

Хлопчики й дівчатка!

Колони підрівняйте.

Й розминку - веселинку

Зі мною починайте.

Раз — підняти руки вгору,

Два -  нагнутися додолу.     

http://inna.moy.su/fizkult.JPGТри, чотири — прямо стати.

Будем знову починати.

Руки в боки, руки так,

Руки вгору, як вітряк.

Вище руки підніміть і голівки потрясіть.

Нахил вліво — раз, два. три

Нахил вправо — раз, два три.

Нахилились, розігнулись.                      

Навкруг себе повернулись.

Раз присядьте.

Два присядьте.

І за парти тихо сядьте.

   

   Інструкційна  технологічна карта

 

п/п

Послідовність виконання операцій

Поопераційні зображення

Інструменти пристосування матеріали

 

Зразок готового виробу.

C:\Windows\temp\Фото2176.jpg

 

1

 

Підготовка необхідних матеріалів та інструментів для виготовлення панно «Квіти моєї батьківщини».

 

C:\Users\FAVORIT\Desktop\img24.jpg

Бісер, дріт, ножиці, спінер, плоскогубці, нитки, силіконовий клей, пластилін, нитки.

2

 

Виготовлення квітки маку. Квіти виготовляймо без стебла.

 

 

маки

Бісер червоного, чорного кольору

Буси зеленого кольору, дріт, ножиці.

3

 

На відрізок дроту довжиною 75 см набираємо 37 червоних бісеринок. Просуваємо бісеринки на 7-9 см від краю дроту. Тепер беремо кінець дроту, пропускаємо його через останню бісеринку і витягуємо. Вийшла петелька.

 

 

http://izbiserka.ru/wp-content/uploads/Cvetiizbisera/mak/1.jpg

 

 

 

Червоний бісер, дріт.

 

 

 

4

 

Поруч робимо другу петельку з 39 бісеринок.

 

 

http://izbiserka.ru/wp-content/uploads/Cvetiizbisera/mak/3.jpg

 

Червоний бісер, дріт.

 

5

 

Всього потрібно зробити 7 петельок в такій послідовності: 37, 39, 41, 45, 41, 39, 37.

 

http://izbiserka.ru/wp-content/uploads/Cvetiizbisera/mak/5.jpg

Червоний бісер, дріт.

 

6

Далі на робочий кінець дроту набираємо 22 бісеринки і пропускаємо дріт через верхню бісеринку в петельці. Добре підтягуємо дріт.

 

http://izbiserka.ru/wp-content/uploads/Cvetiizbisera/mak/7.jpg

Червоний бісер, дріт.

 

7

Тепер на дріт набираємо 3 бісеринки і дріт пропускаємо так само через верхню бісеринку на наступній петельці.

 

http://izbiserka.ru/wp-content/uploads/Cvetiizbisera/mak/9.jpg

Червоний бісер, дріт.

 

8

Продовжуємо так петельки обплітати до кінця. Після сьомої петельки на дріт набираємо 22 бісеринки і закріплюємо її між шостою та сьомою петельками. Кінці дроту скручуємо разом.

http://izbiserka.ru/wp-content/uploads/Cvetiizbisera/mak/11.jpg

 

 

Червоний бісер, дріт.

 

9

Для того щоб при складанні квітки було зручніше прикручувати пелюстки до стебла потрібно дротик розмістити посередині.

http://izbiserka.ru/wp-content/uploads/Cvetiizbisera/mak/12.jpg

Червоний бісер, дріт.

 

10

Що б надати форму пелюстці потрібно серединку злегка втиснути всередину, а краї трохи вивернути. Таких пелюсток для одного маку плетемо 4 штуки.

Виготовляємо 3 квітки.

Лепестки для мака из бисера

Червоний бісер, дріт.

 

11

Тичинки для маку будимо робити двох типів. Для початку беремо 45 см дроту, набираємо на неї 15 зелених бісерин і недалеко від краю дроту робимо петельку. Всього потрібно сплести 5 петельок.

http://izbiserka.ru/wp-content/uploads/Cvetiizbisera/mak/16.jpg

Зелений бісер, дріт.

 

12

Тепер на робочий кінець дроту набираємо 10 бісерин і протягуємо дріт через верхню бісеринку петельки. Добре підтягуємо дротик. Потім на дріт набираємо 2 бісеринки і пропускаємо її через бісеринку на наступній петельці.

 

http://izbiserka.ru/wp-content/uploads/Cvetiizbisera/mak/18.jpg

 

 

Зелений бісер, дріт

13

Так продовжуємо обплітати всі 5 петельок. Щоб з'єднати разом першу і п'яту петельки, потрібно набрати на дріт 2 бісеринки і пропустити дріт через верхню бісеринку п'ятої петельки. Добре підтягуємо дріт.

http://izbiserka.ru/wp-content/uploads/Cvetiizbisera/mak/20.jpg

 

 

Зелений бісер, дріт.

 

14

Далі набираємо на дріт 4 бісеринки і пропускаємо її через бісеринку навпаки. Після того як затягнули, беремо і на цю дріт набираємо ще 4 бісеринки і так само пропускаємо через бісеринку навпаки.

 

 

 

http://izbiserka.ru/wp-content/uploads/Cvetiizbisera/mak/22.jpg

Зелений бісер, дріт.

 

 

15

Тепер беремо цей кінець дроту і просовуємо його в серединку вироби так, що б дротик можна було витягнути знизу. Вийшла макова коробочка.

 

 

Маковая коробочка из бисера

 

Зелений бісер, дріт.

 

 

16

На дріт довжиною 110 см набираємо 14 чорних бісеринок. Розташовуємо їх недалеко від краю дроту і пропускаємо один з кінців дроту в зворотному напрямку через 13 бісеринок. Добре підтягуємо дротик, вийшла голочка..

 

 

http://izbiserka.ru/wp-content/uploads/Cvetiizbisera/mak/25.jpg

 

Чорний бісер, дріт.

 

 

17

Далі на робочий кінець дроту набираємо 14 бісеринок і аналогічним плетінням робимо другу голочку. Всього потрібно сплести 18 голочок.

 

 

тычинки мака

 

 

Чорний бісер, дріт.

 

 

18

Беремо дріт довжиною 80 см, робимо вісь. На вісь набираємо 35 бісерін і робочим кінцем дроту робимо 2 дуги (1 оборот).

 

 

http://izbiserka.ru/wp-content/uploads/Cvetiizbisera/mak/29.jpg

 

 

Зелений бісер. дріт.

19

Далі на дріт набираємо 62 бісеринки і робимо петлю, закріпивши її нижче осі. З іншого боку робимо таку ж петлю. Що б по довжині вона була така ж, як і попередня петля, потрібно бісеринок набрати більше, приблизно 67 бісеринок.

 

http://izbiserka.ru/wp-content/uploads/Cvetiizbisera/mak/31.jpg

 

Зелений бісер. дріт.

20

 

Нижче ще робимо з обох сторін по петельці, петельки повинні бити коротше попередніх.

 

 

плетение листика для мака

 

Зелений бісер. дріт.

21

 

Потім прошиваємо листочок, обрізаємо зайву дріт і надаємо форму листочка. Як прошити листочок можете подивитися

 

 

листик для мака из бисера

 

Зелений бісер. дріт.

22

Беремо товстий дріт - це буде стрижень, і примотуємо до неї макову коробочку. Нижче по колу примотуємо тичинки.

 

http://izbiserka.ru/wp-content/uploads/Cvetiizbisera/mak/36.jpg

Дріт.

23

 

Далі примотуємо спочатку 2 пелюстки, потім ще два. Пелюстки треба прикручувати до стебла хрест-навхрест.

 

 

http://izbiserka.ru/wp-content/uploads/Cvetiizbisera/mak/38.jpg

Дріт.

24

Для плетіння волошок можна використовувати бісер темно синього, світло синього та небесно блакитного кольору. Квітка волошки складається з 7 пелюсток приєднаних один до одного.

Васильки из бисера мастер-класс

 

Бісер чотирьох кольорів № 10
Дріт діаметром 0,3 мм
Товста проволока для стебла
Клей ПВА
Зелені нитки.

25

 

Беремо дріт 45 см, нанизуємо на неї 3 бісерини. Розміщуємо бісер на середині дроту. Беремо любий кінець дроту і протягуємо його через дві бісерини в протилежному напрямі. Затягуємо кінець дроту. Вийшов маленький трикутник.

 

http://izbiserka.ru/wp-content/uploads/Cvetiizbisera/vasilki/1.jpg

 

 

Синій бісер, дріт.

26

 

 

 

 

 

 

 

 

Далі беремо правий кінець дроту і нанизуємо на нього 3 бісеринки. Потім цей же кінець дроту пропускаємо через дві бісеринки, які ближче до трикутника бісеринок. Добре підтягуємо дріт.

 

http://izbiserka.ru/wp-content/uploads/Cvetiizbisera/vasilki/4.jpg

 

Синій бісер, дріт.

 

 

 

 

 

 

 

27

 

Потім на лівий кінець дроту набираємо 3 бісерини і робимо третій трикутник.

 

http://izbiserka.ru/wp-content/uploads/Cvetiizbisera/vasilki/6.jpg

 

 

Синій бісер, дріт.

28

 

Далі на один кінець дроту набираємо 8 бісерин, а інший кінець дроту пропускаємо через ці бісеринки в зворотному напрямку. Затягуємо дріт. Вийшли перші 2 ряди.

 

 

http://izbiserka.ru/wp-content/uploads/Cvetiizbisera/vasilki/9.jpg

 

 

 

Синій бісер, дріт.

29

 

Аналогічним плетінням продовжуємо плести пелюстку за такою схемою: 1 ряд: 3 трикутничка по 3 бісеринки 2 ряд: 8 бісерін 3 і 4 ряд: з 7 бісерін в кожному 5 ряд: 5 бісерін 6 ряд: 4 бісеринки 7 ряд: 3 бісеринки 8 ряд: 2 бісеринки 9 ряд: 1 бісеринка.

 

http://izbiserka.ru/wp-content/uploads/Cvetiizbisera/vasilki/10.jpg

 

 

 

Синій бісер, дріт.

30

 

Другу пелюстку після сьомого ряду потрібно приплести до першого пелюстки. Для цього треба дріт другої пелюстки протягнути між 7 і 8 рядами першої пелюстки і після плести 8 ряд.

 

http://izbiserka.ru/wp-content/uploads/Cvetiizbisera/vasilki/12.jpg

Синій бісер, дріт.

32

 

Далі протягнути дріт між 8 і 9 рядами першої пелюстки і після сплести останній 9 ряд. Вийшло дві пелюстки приплетені одина до одної.

 

http://izbiserka.ru/wp-content/uploads/Cvetiizbisera/vasilki/14.jpg

 

Синій бісер, дріт.

33

 

Таким плетінням потрібно сплести 7 пелюсток. Сьомий останній пелюсток треба приплисти відразу до першого та шостого пелюстка. Виготовляємо 7 квіток.

 

http://izbiserka.ru/wp-content/uploads/Cvetiizbisera/vasilki/16.jpg

 

Синій бісер, дріт.

34

Беремо відрізок дроту 35 см і нанизуємо 5 чорних і 1 прозору бісеринку. Маємо бісеринки на 7 см від краю дроту. Потім довгий кінець дроту протягуємо через чорні бісеринки. Дріт добре підтягуємо.

http://izbiserka.ru/wp-content/uploads/Cvetiizbisera/vasilki/17.jpg

 

 

Чорний, білий бісер, дріт.

35

 

Далі на довгий кінець дроту набираємо 5 чорних, 1 прозору бісеринку і цей же кінець дроту пропускаємо в зворотному напрямку через чорні бісеринки.

 

http://izbiserka.ru/wp-content/uploads/Cvetiizbisera/vasilki/21.jpg

Чорний, білий бісер, дріт.

36

 

Продовжуємо плести. Всього потрібно сплести 7 таких тичинок.

 

 

http://izbiserka.ru/wp-content/uploads/Cvetiizbisera/vasilki/23.jpg

Чорний, білий бісер, дріт.

37

 

Далі беремо обидва кінці дроту скручуємо їх разом. Потім тичинки піднімаємо вгору.

 

http://izbiserka.ru/wp-content/uploads/Cvetiizbisera/vasilki/25.jpg

Чорний, білий бісер, дріт.

38

 

Тепер беремо волошку і вставляємо в серединку квітки готові тичинки, обмотуємо.

 

http://izbiserka.ru/wp-content/uploads/Cvetiizbisera/vasilki/27.jpg

Дріт.

39

 

Ромашка з бісеру. Виготовляємо ромашку без стебла, виплітаєм 5-6 квіток.

Ромашка из бисера. Мастер-класс

 

 

дрібний бісер: білий матовий, жовтий матовий, зелений і

дріт

40

На сріблястий дріт нанизати білого бісеру 5 см. Зробити петлю, відступивши з одного краю дроту 7,5 см (фото 1). Далі працюємо тільки довгим кінцем дроту. Квітку виконуємо за схемою.

 

Плетение лепестка ромашки из бисера

Білий бісер та дріт.

41

Базовий ряд - 3 бісеріни, плетіння по колу шапочкою.

Нанизати жовтого бісеру 20,3 см. Верхній відрізок дроту залишається довжиною 7,5 см.

Зробити 2 ряди по принципу "круглий верх, круглий низ" (фото 1).

Серцевинку виконуємо за схемою.

 

Плетение сердцевины ромашки из бисера

Жовтий бісер, дріт.

 

42

Листочок виконуємо за схемою. До кожної квітки по три листочки 15-18 листочків.

http://webdiana.ru/uploads/posts/2014-12/1417679340_romashka-iz-bisera-shema.jpg

Зелений бісер дріт.

Виготовлені квіти та листочки викладаємо на заготовлену рамку (проявляємо    фантазію по розташуванню квітів) прикріпляємо, за допомогою  силіконового клею чого  пістолета.

 

  ІІІ. Заключна частина.

Підсумок заняття.

Ось наша покрокова подорож і закінчилась. Ми з вами виконали всі завдання.

Бажаю всім учасникам наполегливості, творчої наснаги, гарного настрою.

Закріплення знань та способів дій

Педагог: Сьогодні ви дуже багато дізналися про рослини-символи українського народу?»

Педагог: Чи сподобалося вам сьогоднішнє заняття? (Відповіді дітей)

 

Вправа «Пісочний годинник»

 

Педагог: Давайте ж дізнаємося чи здійснилися ваші очікування від сьогоднішнього заняття. Для цього нам необхідно перемістити піщинки у нижню частину годинника і висловити усно свої враження.

 

 

Джерело:

 

Ромашки http://vipbiser.at.ua/board/cvety_iz_bisera/romashki/13-1-0-475

 

Волошки   http://biser.info/node/284886

 

Маки  http://izbiserka.ru/mak-iz-bisera/

 

Гипсофила   http://bisernayskazka.ru/master-klass/gipsofila-iz-bisera.html

 

Незабудки  http://ole4ka.com/blog/beadwork/31

 

 

 

docx
Додано
17 травня 2019
Переглядів
2085
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку