Розробка заняття: "Рекордсмени зі швидкості та повільного пересування"

Про матеріал
Заняття може бути використане на гуртках еколого - натуралістичного напрямку, для ознайомлення вихованців з рекордсменами зі швидкості та повільного пересування, формування вміння розрізняти та характеризувати рекордсменів
Перегляд файлу

«За гуманне ставлення до тварин» (ІІ рік навчання)

Тема заняття: Рекордсмени зі швидкості та повільного пересування

Мета: ознайомити вихованців з рекордсменами зі швидкості та повільного пересування, формувати вміння розрізняти та характеризувати рекордсменів, виховувати шанобливе ставлення до усього живого.

Методи: наочні

Тип заняття: засвоєння нових знань

Обладнання: матеріал, презентація, малюнки.

 

Хід заняття:

І. Організаційний момент.

ІІ. Повідомлення теми і мети заняття.

Сьогодні ми з вами познайомимось з рекордсменами зі швидкості та повільного пересування.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

 

НАЙШВИДШІ

 

  •                                       Найшвидша наземна тварина - гепард. Наделастичний хребет і довгі лапи дозволяють йому розганятися за 2 секунди до 75 км/год, а за 3 - до 110 км/год, що перевершує показники розгону більшості спортивних автомобілів. Відомий випадок, коли гепард подолав відстань близько 650 метрів за 20 секунд, що відповідає швидкості 120 км на годину. Абсолютний рекорд швидкості гепарда - 128 км на годину. Якщо людський рекорд в бігу на 100 метрів, встановлений ямайцем Усейном Болтом, становить 9,58 секунди, то гепард може пробігти стометрівку за 3,5 секунди. При цьому гепард може підтримувати високу швидкість не більше півкілометра.
  •                                       Найшвидша птах - сапсан. У пікіруючому польоті сапсан розвиває швидкість до 440 км/год.
  •                                       Найшвидша риба - вітрильник, який може розвинути швидкість 109 км/год.

 

http://4.bp.blogspot.com/-R0mLZUXl8U0/VV8yUjOAJvI/AAAAAAAABHg/L4-_4k0epsY/s640/2.jpg

 

Листоколосник бамбуковий - рослина, що росте на півдні Китаю. Йому належить рекорд з швидкості  зростання. За кілька місяців листоколосник может вирости до 30 метрів у висоту.

  • Найшвидший морський ссавець - касатка. Вона може плисти зі швидкістю 55,5 км/год.
  • Найшвидша комаха - американський тарган, який за одну секунду може пробігти відстань, яка в 50 разів перевищує довжину його власного тіла. Для спринтера-людини це відповідало б швидкості 330 км/год. Для таргана це швидкість -  5,4 км/год.

http://3.bp.blogspot.com/-Uel2Bf3JoiE/VWCSJuxdcbI/AAAAAAAABIY/i2wqYyA1u28/s640/collage1.jpg

 

 

А чи знаєте ви що:

НАЙСИЛЬНІШІ

  • Рекорди сили належать комахам, тому що вони можуть піднімати і переносити велику вагу, в десятки разів переважаючу за їх масу тіла. Найсильніший - жуг-носоріг, який здатний носити вагу, що в 850 разів перевищує масу його тіла.
  • На другому місці за силою - мураха, який здатний носити на собі вагу, що в 50 разів перевищує масу його тіла.
  • На третьому місці - люковий павук, який здатний носити на собі вагу, що в 40 разів перевищує масу його тіла.

 

http://1.bp.blogspot.com/-a_3NLyOv_z4/VV81TSV5d6I/AAAAAAAABHs/L1hFAf3gi5w/s640/collage1.jpg

 

НАЙБІЛЬШІ

  • Найбільша тварина на планеті - синій кит. Його довжина доходить до 33 метрів, а маса - до 190 тонн.
  • Найбільший наземний ссавець - африканський слон, маса якого може доходити до 7 тонн, а висота - до 4 метрів.
  • Найбільший наземний хижак - білий ведмідь, який може досягати довжини 3,5 метра і маси 1 тонна (що втричі більше маси найбільшого лева або тигра).

http://3.bp.blogspot.com/-VCtgWoVNxj0/VV84DaeJ68I/AAAAAAAABH4/bgjUHjJa7H0/s640/collage2.jpg

 

  • Найбільший живий організм на Землі - "Пандо" - колоніальна колонія тополі осиноподібної (США, штат Юта). Як встановили вчені, 47 тисяч стебел походять від однієї тополі. Всі 47 тисяч стебел мають єдину кореневу систему і можуть бути названі єдиним організмом, маса якого 6000 тонн. Вік "Пандо" - 80 тисяч років (за деякими оцінками - до мільйона років), що робить його одним з головних кандидатів на звання найстарішого організму планети.
  • Найвища наземна тварина планети - жираф. Найбільший жираф був ростом 5,86 метрів.
  • Найбільша рептилія - гребінчастий крокодил, довжина якого доходить до 7 метрів, а маса - до півтора тонн.

 

http://3.bp.blogspot.com/-dcMltrehRJ8/VWCUWNv8ZMI/AAAAAAAABIk/yY438OeG0MY/s640/collage2.jpg

 

 

  • Рослина з найбільшими квітками - Раффлезія Арнольда (Rafflesia arnoldii). Раффлезія Арнольда паразитує на коренях і стеблах ряду тропічних рослин, не має вираженого стебла, листя і навіть коріння, отримуючи живильні речовини з організму господаря. На уражених частинах рослин утворюються плоско розпростерті квітки з 5 дуже великими м'ясистими листочками. Квіти мають специфічний аромат (гниючого м'яса), що привертає комах (основні запилювачі - лісові мухи). Дозрівання бутона триває протягом декількох місяців, у той же час цвітіння триває кілька днів.
  • Найбільше за обсягом дерево і взагалі найбільший неклональний живий організм на Землі - секвойядендрон (гігантська секвойя або мамонтове дерево) "Генерал Шерман", обсяг якого 1487 куб. м. Вік "Генерала Шермана" - від 2300 до 2700 років. Висота цієї гігантської секвої 83,8 м., Діаметр біля основи 11,1 м., Окружність стовбура - 31,3 м. Дерево має масу 1910 тонн. Для порівняння: маса найбільшого тварини (синього кита) становить до 190 тонн.
  • Дерево з найтовстішим стовбуром - арболіт дель Тулі / Дерево Туле виду таксодіум мексиканський. Дерево росте прямо посеред міста Санта-Марія-дель-Туле в Мексиці. Діаметр стовбура цього дерева - 11,62 метра., Окружність стовбура - 36,2 м. За легендами сапотеків (індіанський народ в Мексиці), дерево було посаджено 1400 років тому жерцем ацтекського бога вітру Ехекатля. Вчені підтверджують, що вік дерева приблизно такий, як про це говорить індіанська легенда.

http://1.bp.blogspot.com/-NyBAOYbXSwA/VWCXDoOMWrI/AAAAAAAABIw/KqZDaquUK0E/s640/collage3.jpg

 

РЕКОРДСМЕНИ ДОВГОЖИТЕЛІ

  • Найвідоміший довгожитель і представник тваринного світу - губка Xestospongia muta, яка живе до двох тисяч трьохсот років.
  • Довгожителі серед ссавців - гренладскі кити, які можуть жити до 211 років.
  • Довгоживучі наземні тварини - черепахи. Індійська гігантська черепаха Адвайта прожила 255 років.

 

http://3.bp.blogspot.com/-SnD_qqlqtRo/VV8765YJRyI/AAAAAAAABIE/Y814vCXOMgA/s640/collage3.jpg

 

НАЙКРАЩІ СТРИБУНИ У ВИСОТУ

  • Кращі стрибуни серед наземних ссавців - представники сімейства котячих. Гепард може стрибнути на висоту 4,5 метра, а пума - на 4 метри.
  • Третє місце у висоті стрибка серед наземних ссавців належить кенгуру, які можуть стрибнути на 3 метри.
  • Рекорд зі стрибків у висоту серед ссавців належить дельфіну-афаліні, який стрибає на 6 метрів вгору.

 

http://2.bp.blogspot.com/-LcwQFQMOl_Q/VWCYPyFUv6I/AAAAAAAABI8/H9yo5ZKdHgk/s640/collage4.jpg

 

  • З риб вище всіх стрибає кета, яка під час міграцій може перестрибувати перешкоди заввишки 3,65 метра.
  • Однак найкращим стрибуном у тваринному світі є блоха, вона може стрибнути на висоту 34 см, що в 150 разів перевищує розміри її тіла.

 

http://3.bp.blogspot.com/-H44wgX2b6ps/VWCZONAKvzI/AAAAAAAABJE/PfdTM_BO_SQ/s640/collage5.jpg

 

НАЙПОВІЛЬНІШІ ТВАРИНИ В СВІТІ – РЕЙТИНГ ТОП 10

Наша планета – місце грандіозних звершень, де кожна деталь – гвинтик величезного живого організму. Ми часто не помічаємо прекрасних і доступних оку речей, пропускаємо неймовірні сцени, не приділяємо належної уваги природі. Давайте ж сьогодні поглянемо на ту сторону медалі, яку часто ігноруємо. Там ми виявимо неймовірний світ – світ розміреного спокою і стриманою безтурботності.

10 АМЕРИКАНСЬКИЙ ВАЛЬДШНЕП

https://infoblog.in.ua/images/Samie_medlennie_zhivotnie_v_mire_-_Rejting_Top_10.jpg

Відкриває рейтинг повільних тварин планети найповільніша птиця в світі, швидкість якої близько 8 км / год. Американський вальдшнеп – воістину унікальна тварина. Незважаючи на строкате оперення, вважає за краще літати виключно в шлюбний період, А решта час перебувати на землі і веде нічний, навіть самотній спосіб життя. Має нестандартні для свого тіла великі очі і довгий дзьоб, який допомагає відшукувати улюблені ласощі – дощових черв’яків.

 

9 АРІЗОНСЬКИЙ ЯДОЗУБ

https://infoblog.in.ua/images/Samie_medlennie_zhivotnie_v_mire_-_Rejting_Top_10.jpeg

Завжди вважалося, що змії – самі отруйні рептилії на планеті. Однак це твердження має під собою грунт, поки ви не зіткнетеся з жилатьє (хоча зовні він скоріше нагадує чарівного дракона з мультфільмів, ніж грізного ящера). Арізонський ядозуб вважається повільно рептилією в світі. Названий завдяки зубам, з жолобків яких стікає отрута. Всього кілька крапель вистачить, щоб вбити дорослу собаку всього за годину! Кажуть – краще померти, ніж випробувати біль при укусі ядозуба. Його можна зустріти на посушливих територіях південного заходу Північної Америки. Цей ящір любить красти яйця і харчуватися дрібними гризунами. Уникає людних місць і воліє жити поодинці.

8 ЛАМАНТИН

https://infoblog.in.ua/images/Samie_medlennie_zhivotnie_v_mire_-_Rejting_Top_10_2.jpg

Цих неквапливих водних мешканців також називають «морськими коровами», хоча довгий час вважали їх русалками (аж до 20 століття). У порівнянні з морськими ссавцями, що володіють нормальною швидкістю пересування, ці тварини дуже повільні (одні з самих повільних тварин в світі). Ламантини – досить великі представники свого виду. Живуть на мілководді поблизу берегів Африки і Америки. Вага окремих особин може досягати 1800 кг. Ці представники загону «сирен» люблять теплу воду, тому їх часто можна зустріти в районах теплоелектростанцій великих міст. Ламантини – великі ненажери, які безперервно приймають їжу по 7 годин на добу. Їм необхідно з’їдати до 50 кг різних страв (рослини, листочки дерев, водорості). Навіть маючи підшкірний шар жиру в 5 см., Ламантини чутливі до перепадів температур. Були випадки, коли ламантини гинули у воді при 18 градусах.

Цікавий факт – вчені встановили, що, незважаючи на дуже маленький об’єм мозку для тваринного таких розмірів, їх рівень інтелекту приблизно дорівнює рівню інтелекту дельфінів.

Найвідоміший ламантін, на прізвисько Снупі, живе в університеті Флориди аквапарку. Його вік – 65 років. Сумно, але ламантини знаходяться на межі зникнення.

7 МОРСЬКИЙ КОНИК

https://infoblog.in.ua/images/Samie_medlennie_zhivotnie_v_mire_-_Rejting_Top_10_3.jpg

Морський коник посідає сьоме місце в списку найбільш повільних тварин в світі. Особливості тіла цієї тварини нагадують шахову фігурку, вертикально плаваючу в море. Швидкість такої «фігурки» становить всього 1,5 км / год, що робить ковзанів самими повільними рибами в підводному царстві. Морські коники цікаві тим, що самці виношують потомство, а самки, в свою чергу, борються за прихильність протилежної статі. Унікальність організму такої тварини полягає в відсутності шлунка і зубів. Живуть в тропічних морях, харчуються дрібними креветками і раками. Масовий вилов морських ковзанів біля берегів південно-східної Азії поставив тварин на грань вимирання.

6 КОАЛА

https://infoblog.in.ua/images/Samie_medlennie_zhivotnie_v_mire_-_Rejting_Top_10_4.jpg

А зараз поговоримо про неквапливих сумчастих «ведмедиків». У десятці повільних тварин, коали є єдиними представниками в своєму роді. Місце, де можна їх зустріти – східне узбережжя Австралії. І хоча ці волохаті звірятка схожі на ведмедів, насправді вони навіть не відносяться до цього роду. Виростають до 80 см., А важать близько 15 кг. Мають різні забарвлення – від сірого, до рудих відтінків. Воліють довго спати (до 20 годин!), Вхопившись потужними кігтями за дерева. А на землю спускаються вкрай рідко, щоб перебратися на інше дерево в пошуках їжі. Харчуються вони пагонами і листям евкаліпта, переважно вночі. Вони – досить повільні, проте, якщо їм загрожує небезпека, ці тварини можуть видати пристойну швидкість, реакцію і навіть вміють плавати! До речі, коал можна легко приручити.

5 ЛЕМУР ЛОРІ

https://infoblog.in.ua/images/Samie_medlennie_zhivotnie_v_mire_-_Rejting_Top_10_5.jpg

Лемурів Лорі вважають самими милими створіннями серед всіх повільних тварин планети. Даний вид приматів живе на деревах в лісах Південно-Східної Азії. Виростають до 20 см. Долають великі відстані в пошуках їжі, переважно вночі. Харчуються нектаром, яйцями, фруктами, різними комахами. Їх часто можна зустріти в ролі домашніх тварин. Найбільше поширені в таких країнах, як Камбоджа, Лаос і В’єтнам, де широко практикується бізнес з продажу цих звірків. Багато хто вважає лемурів відмінною забавою, однак захисники з прав тварин б’ють на сполох і протестують проти продажу. Виявляється, неволя вбиває лемурів.

4 ГІГАНТСЬКА ЧЕРЕПА

https://infoblog.in.ua/images/Samie_medlennie_zhivotnie_v_mire_-_Rejting_Top_10_6.jpg

У всьому світі слово «черепаха» асоціюється з повільністю. А адже це дійсно, правда! Даний загін плазунів – дуже повільний (особливо, гігантські галапагосские (слонові) і Сейшельські черепахи) і займає 4 місце в рейтингу найбільш повільних тварин в світі. По праву вважаються довгожителями нашої планети. Можуть подорожувати по світу протягом 200 років. Їм точно нікуди поспішати, особливо з масою в 300 кг! Харчуються рослинністю. Кожна особина має свій характерний візерунок на панцирі (як відбитки пальців у людей). Тільки до 20 століття було виловлено близько 200 000 тисяч галапагосских черепах.

3 МОРСЬКА ЗІРКА

https://infoblog.in.ua/images/Samie_medlennie_zhivotnie_v_mire_-_Rejting_Top_10_7.jpg

Одне з найбільш незвичайних, древніх, загадкових і красивих істот нашої планети. Дослідники сходяться на думці, що вони існували ще на початку Палеозойської ери. Морські зірки входять у трійку найбільш повільних тварин і є найбільш повільними морськими тваринами в світі. Живуть в морських глибинах кожного куточка Землі. Окремі види траплялися вченим на глибині 8 км. Їх розміри можуть перевищувати один метр. Харчуються дрібними ракоподібними, морськими хробаками, устрицями, мідіями і т.д. Саме незвичайне в морських зірках то, що вони можуть змінювати свою стать. А ось мозку у цих істот немає. Вважаються санітарами дна, очищаючи його від падали і інших останків живих організмів.

2 ТРИПАЛИЙ ЛІНИВЕЦЬ

https://infoblog.in.ua/images/Samie_medlennie_zhivotnie_v_mire_-_Rejting_Top_10_8.jpg

Трипалий лінивець – найповільніший ссавець на планеті. Про «супер-швидкості» цих тварин ходять легенди. Як говориться у відомому мультфільмі – «швидкість без кордонів»! Лінивці – найпоширеніші ссавці в Південній Америці. Однак їх дуже важко помітити, так як вони ховаються високо на деревах. Покриті густою шерстю, в якій також вирує інше життя: водорості, метелики та інші різні комахи. Ці тварини з великими труднощами пересуваються по деревах, зате дуже жваво плавають. Про те, що ці тварини одні з найбільш повільних на планеті можна судити по тому, що в день лінивці, проходять лише 40 м.

1 САДОВА РАВЛИК

https://infoblog.in.ua/images/Samie_medlennie_zhivotnie_v_mire_-_Rejting_Top_10_9.jpg

П’єдестал нашого топа по праву займає саме повільне тварина в світі – садові равлик! Швидкість пересування цієї тварини займає до 1,5 см / сек – це близько кілометра на добу. Відноситься до типу молюсків, і, незважаючи на свої мініатюрні розміри (3,5-5 см.) Вважається найбільшим в Старому Світі. Поширені по всьому світу. Мають раковину, в якій ховаються від ворогів. Харчуються залишками рослин, а іноді і їжею тваринного походження. Цікаво, що равликів розводили з найдавніших часів, тому що вони дуже калорійні і поживні (хоча сьогодні в деяких країнах Європи, таких як Німеччина і Швейцарія, равлик вважається рідкісним видом тварин і захищена законом).

IV. Заключна частина

Загальний підсумок заняття.

docx
Додано
25 травня 2020
Переглядів
3620
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку