Розробка заняття за проєктом "Завжди поруч" на тему "Як стабілізувати свій емоційний стан"

Про матеріал
Заняття "Як стабілізувати свій емоційний стан" розроблена з метою навчити педагогів володіти своїми емоціями, вміти контролювати власний психоемоційний стан. Під час заняття вчителі оволодіють техніками: Дихання “Квадрат”, "Бий, тікай, завмри". На завершення психолог надасть рекоменданції по володінню та контролю власного емоційного стану.
Перегляд файлу

Тема «Як стабілізувати свій емоційний стан»

Мета: навчитися володіти своїми емоціями, вміти контролювати власний психоемоційний стан.

І етап – «Потурбуйся про себе».

Війна помітно вплинула на психоемоційний стан людей – вони спостерігають збільшення звернень на консультації, що стосуються тривожних та депресивних станів, неконтрольованої агресії чи навіть суїцидальних думок, що супроводжуються переживанням втрати: близьких, дому, ідентичності.

У частини людей була реакція “тікай” – і вони іммігрували, а в частини “бий” - тому дуже багато українців звернулись у військкомат, щоб захищати свою країну. У когось була реакція “завмри” і вони ховались в домівках в надії, що це все скоро завершиться”.

Оскільки війна вже триває деякий час, ми зовсім інакше реагуємо на повітряні тривоги та інші загрози, аніж в перші дні – це можна пояснити механізмом адаптації.

Техніка дихання “квадрат”

Можна уявити так званий “квадрат” чи навіть його намалювати, де на горизонтальних гранях ви будете вдихати і видихати повітря, а на вертикальних гранях квадрату навпаки затримуватися. Тобто це працює як “вдих, пауза, видих, пауза”.

 

ІІ етап – Інформування та надання рекомендацій

Психічні (психологічні) стани — мінливі стани людини, як правило, емоційно насичені, виникають під впливом життєвих обставин, стану здоров'я, ряду інших факторів. Психічні стани, як й інші психічні явища, існують у вигляді переживань, ідей в свідомості людини та в тій частині психіки, яку називають несвідоме. Це означає, що їх неможливо сприйняти за допомогою органів відчуттів та дослідити методами природничих наук. Дуже важливо у воєнний час подбати про себе, щоб потім ви змогли допомогти іншим.

 

 Рекоменданції по володінню та контролю власного емоційного стану:

1. Турбота про тіло. Те, як ми почуваємося фізично, неодмінно має вплив і на емоційний стан. Тож бережіть себе й за наявності проблем зі здоров’ям звертайтеся до лікаря. Не варто відкладати турботу про себе на “після війни”.

2. Турбота про раціон. Збалансоване харчування — наступна складова у фундаменті самодопомоги щодо стабілізації емоційного стану.

3. Фізична активність. Збалансованим має бути не тільки харчування, а й фізичні навантаження. Але пам’ятайте, що як надлишок, так і недостатня кількість фізичної активності є однаково шкідливими для здоров’я. Тому намагайтеся знаходити в усьому золоту середину.

4. Скажіть “ні” безконтрольному прийому ліків, що знижують рівень тривоги й впливають на емоційний стан. Пам’ятайте, що тільки лікар має право призначати вам антидепресанти або інші групи ліків та визначати дозування й термін прийому препаратів. Самолікування може призвести до погіршення стану.

5. Відмовтеся від постійного моніторингу новин. Відпишіться від зайвих каналів, які здебільшого дублюють одну й ту саму інформацію. Створіть графік перегляду новин (наприклад, 15 хв. на день).

6. Якісний сон. Неможливо почуватися емоційно врівноваженим, якщо ви маєте проблеми зі сном. Тому дбайте про свій сон. За потреби зверніться до психотерапевта по кваліфіковану допомогу.

7. Відпочивайте. Відновлюйте свої ресурси за допомогою речей, які вам приносять задоволення. За прогулянку на свіжому повітрі перед сном або перегляд цікавого фільму ваш організм неодмінно вам подякує.

8. Слухайте музику. Музика має вплив на наші почуття й здатна викликати появу різних емоцій. Створіть декілька музичних добірок, назвіть їх, наприклад: “Музика, що бадьорить”, “Музика для сну”, “Релакс”… Далі додайте в кожну зі створених добірок музичні твори, що викликають у вас певні емоції, й прослуховуйте їх для створення потрібного вам настрою.:

 

 

doc
Додав(-ла)
Наташа Могилка
Пов’язані теми
Психологія, Розробки уроків
Додано
12 січня
Переглядів
419
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку