Розробки уроків до курсу "Живи за правилами"

Про матеріал

Вивчення курсу «Живи за правилами» спрямоване на переконання учнів у тому, що життя в демократичному суспільстві залежить від свободи і незалежності його членів. Однак свобода і незалежність не можуть бути самоціллю й кінцевою метою суспільства; вони виступають лише об'єктивно необхідними умовами демократичного співжиття та співробітництва, а права і свобо­ди людини не зводяться в абсолют.

Перегляд файлу

1

 

ЗМІСТ Передмова………………………………………………………………………………3

Програма……………………………………………………………………………...…5

Урок 1. Вступ…………………………………………………………………………..11

Урок 2. Влада закону………………………………………………………………….15

Урок 3. Державна влада……………………………………………………………….21

Урок 4. Суди……………………………………………………………………...........24

Урок 5. Хто приймає участь у судді……………………………………………….…26

Урок 6. Злочини та проступки………………………………………………………..31

Урок 7. Злочин проти людства……………………………………………………….37

Урок 8. Злочин проти власності……………………………………………………...41

Урок 9. Злочин та проступки проти громадського порядку та моральності………44

Урок 10. Відповідальність за правопорушення……………………………………...47

Урок 11. Неповнолітні і міліція……………………………………………………....53

Урок 12. Неповнолітні у суді…………………………………………………………59

Урок 13. Зброя…………………………………………………………………………64

Урок 14. Феєрверки (піротехнічні вироби)………………………………………….68

Урок 15. Алкоголь……………………………………………………………………..71

Урок 16. Тютюн………………………………………………………………………..75

Урок 17. Наркотики……………………………………………………….…………..79

Урок 18. Діти…………………………………………………………………………..82

Урок 19. Батьки………………………………………………………………………..88

Урок 20. Права та обов'язки учнів…………………………………………………....94

Урок 21. Права та обов'язки  батьків і вчителів як учасників навчально-виховного процесу………………………………………………………………………………..101

Урок 22. Працевлаштування неповнолітніх………………………………………..104

Урок 23. Пільги неповнолітніх у праці……………………………………………..111

Урок 24. Особисті права неповнолітніх. Право власності………………………...115

Урок 25. Договори……………………………………………………………………122

Урок 26 Цивільні правопорушення й відповідальність…………………………...126

Урок 27. Неповнолітні велосипедисти та водії…………………………………….132

Урок 28. Правопорушення, пов'язані з транспортними засобами………………...137

Урок 29. Гужовий транспорт. Пішоходи…………………………………………...141

Урок 30. Полювання та рибальство…………………………………………………144

Урок 31. Відпочинок у лісі, парку та біля води……………………………………146

Урок 32. Вечірки. Неповнолітні і тварини…………………………………………152

Урок 33. Правовий брейн-ринг……………………………………………………...155

Урок 34. Правовий міні-турнір……………………………………………………...159

Урок 35. Гра «Судові справи»………………………………………………………162

Використані джерела……………………………………………...…………………169

 

 

 

 

 

ПЕРЕДМОВА

Навчання правознавчих дисциплін  має розглядатись як складова громадянської освіти, метою якої є сві­дома, діяльна і чесна участь у суспільному житті повноправних громадян, відданих цінностям і принципам демократії. Ця діяльність потребує набуття суми знань, теоретичних і практичних на­вичок, розвитку певних установок або рис характеру, що підвищують здатність особи брати участь у житті суспільства та функціонуванні його політичної системи.

Упровадження системи викладання правознавчих дисциплін має створити підґрунтя активного громадян­ського виховання і освіти, формування правової культури особистості, сприяти побудові грома­дянського суспільства та правової держави. Одним з елементів такої системи може стати курс за вибором «Живи за правилами».

Вивчення курсу «Живи за правилами» спрямоване на переконання учнів у тому, що життя в демократичному суспільстві залежить від свободи і незалежності його членів. Однак свобода і незалежність не можуть бути самоціллю й кінцевою метою суспільства; вони виступають лише об'єктивно необхідними умовами демократичного співжиття та співробітництва, а права і свобо­ди людини не зводяться в абсолют.

У посібнику запропоновано розробки уроків з історії України в 7 класі з використанням історичних джерел. Конспекти уроків написані в традиційній формі, але основна увага приділяється роботі з джерелами інформації, значна кількість яких узята з різ­номанітних посібників і підручників, компакт-дисків. Автори прагнули зробити акцент саме на роботі з джерелами інформації, тому цей посібник може бути використаний як самодостатній посібник, так і дидактичний. У посібнику розміщена значна кіль­кість схем, таблиць, кросвордів, що сприятиме активізації учнів на уроці.

Пропонований посібник складений відповідно до чинної на­вчальної програми з курсу «Живи за правилами» для 7 класу загальноосвіт­ніх навчальних закладів . У ньому враховані особистісно орієнтовані педагогічні технології навчання. Сучасна правознавча  освіта вимагає від учителя творчого підходу до планування уроку, добору завдань і запитань для кон­тролю рівня навчальних досягнень учнів.

Основна мета посібника — допомогти вчителеві в розробці по­урочних конспектів уроків шкільного курсу. У кожній поурочній розробці використовуються елементи інтерактивних технологій, різноманітні методичні прийоми, що сприяють розумінню уч­нями закономірностей правознавчого процесу, засвоєнню понять і термінів, оволодінню вміннями та навичками роботи з джерелами.

Привнесення елементів інтерактивних технологій робить уро­ки цікавими та насиченими, що дозволяє залучати до роботи на уроці учнів усього класу, адже тільки активний пізнавальний процес може забезпечити успішне навчання.

Поурочні плани подані в розгорнутому вигляді, щоб продемон­струвати в деталях, яким бачить урок автор посібника. Більшість поданих розробок, звичайно ж, можуть корегуватися вчителем, який може привносити до кожного уроку елемент творчості, до­повнюючи вже запропонований. При застосуванні представлених розробок на практиці в учителя з'являються широкі можливості для творчої діяльності під час проведення уроків.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«ЖИВИ ЗА ПРАВИЛАМИ»

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Цілі й напрями сучасної модернізації шкільної правової освіти, зумовлені розвитком процесів державотворення, національно-культурного відродження та становленням громадянського суспі­льства в Україні, висувають завдання формування громадянськості як провідної риси особистості. Визначальною характеристикою цієї риси є розвинена правосвідомість - усвідомлення особою своїх прав, свобод, обов'язків, принципів побудови правової системи, позитивне ставлення до закону та державної влади. Передумовою формування та розвитку правосвідомості особистості є правова освіченість і здатність керуватися відповідними знаннями в умовах сучасного суспільно­го життя. Це досягається засобами правової освіти та виховання.

Сучасні умови існування людини вимагають тісного зв'язку навчання з життям. Навчальний процес має бути спрямований на таке засвоєння змісту, щоб учень на основі застосування знань набув певних компетентностей для вирішення життєвих чи професійних ситуацій, був здатним до життя у суспільстві, що швидко змінюється. Місія освіти - готувати людину, органічно адаптова­ну до життя у світі багатоманітних зв'язків.

Правова освіта має бути системою, і включати такі елементи: пропедевтичні курси, допрофі-льну підготовку учнів основної школи з правознавства (орієнтувальні курси та курси за вибором), навчання практичного курсу правознавства у 9 класі, основ правознавства у 10 класі, профільне навчання правознавства, позаурочну діяльність учнів з предмета. За такої системи правова освіта буде ґрунтовною, а правове виховання слугуватиме формуванню в учнів правосвідомості, право­вої культури та відповідних умінь та навичок.

Курс «Живи за привалами» як курс правознавчого змісту покликаний впливати на формування правосвідомості, правової культури та опосередковано - професійної орієнтації учнів. Пропоно­ваний варіант програми курсу «Живи за правилами» для учнів основної школи значною мірою орієнтований на реалізацію цих завдань. Він виступає складовою системи шкільної правової осві­ти та слугує розумінню учнями основ юридичної науки. Курс «живи за правилами» спирається на знання та вміння, отримані учнями в процесі навчання етики (5, 6 класи). Розвиваючи правову освіченість школярів, курс «Живи за правилами» може виконувати роль як пропедевтичного, так і як курсу за вибором у процесі підготовки учнів. Завдання правової освіти досяга­тимуться ефективніше, правова освіченість учнів матиме результат, якщо в 7 чи 8 класі загально­освітніх закладів викладатиметься курс «Живи за правилами», у 9 класі - «Правознавство. Прак­тичний курс», у 10 як базовий викладатиметься курс «Основи правознавства», а у профільних класах (групах) - курс «Правознавство».

Головне завдання курсу «Живи за правилами» - озброїти учнів знаннями про правила, що іс­нують у суспільстві, та вміннями діяти у життєвих ситуаціях відповідно до вимог соціальних норм (зокрема, норм права) і положень законів.

Курс «Живи за правилами» має на меті:

  • познайомити учнів з моделями правомірної поведінки, сформувати в них розуміння їх важ-

ливої ролі в житті суспільства та окремої людини;

  • мотивувати дотримання учнями норм моралі і права;
  • сформувати в учнів навички поведінки в різноманітних життєвих ситуаціях у відповідності з
    нормами права;
  • сформувати вміння використовувати правові знання для реалізації та захисту своїх прав;
  • розвинути базові навички, включаючи уміння розмірковувати, спілкуватись, спостерігати,
    співпрацювати, розв'язувати проблеми.

Враховуючи вікові особливості учнів 7-8-го класу, курс має забезпечити оволодіння ними ли­ше найбільш загальними і важливими правовими поняттями, виробити в них навички правомірної поведінки, практичного застосування норм права, що стосуються малолітніх і неповнолітніх осіб.


Для досягнення завдань курсу «Живи за правилами» важливим є спосіб організації навчальної діяльності учнів на уроках (заняттях) з курсу. Вчитель має виключити лекційні форми робот учнями, використовуючи активні та інтерактивні технології навчання як то: коментоване читання бесіди з елементами дискусії, мозковий штурм, роботу в парах і малих групах, окремі технології критичного читання («у парах» «робимо позначки»), підготовка невеликих за обсягом мультимедійних презентацій тощо. Слід заохочувати учнів до залучення до обговорення тем курсу батьками та дорослими  членами  родини через бесіди та    інтерв’ювання їх.

Програма курсу «Живи за правилами» розрахована на 35 годин. Вона складається з 12-ти розділів, які охоплюють лише ті питання, що безпосередньо стосуються малолітніх і неповнолітніх осіб. Окремі розділи і питання курсу можуть використовуватися для проведення факультативі занять та виховних годин з учнями 5-8 класів.

 

Назва теми, орієнтовний розподіл годин за навчаль­ними темами

Зміст навчального матеріалу

Вимоги до рівня загальноосвітньої підготовки учнів/учениць

1

2

3

Вступ (1 год.)

Що таке правила. Навіщо потрібні правила. Де діють правила.

Правильно застосовувати термін правило. Розповідати про роль правил в житті людини. Наводити приклади ситуацій, в яких діють правила.

Розділ 1. Влада і закон ( 2 години)

Влада закону

(1 год.)

Що таке закон. Як приймаються закони. Конституція - Основний закон нашої дер­жави. Підзаконні акти та їх призначення. Законо-давство для молоді.

Називати види законів та підзаконних актів. Правильно застосовувати поняття закон, Конституція. Визначати роль законів у житті людини і суспільства. Наводити приклади законів і підзаконних акті

Державна влада

(1 год.)

Що таке влада. Державна влада в Україні. Принцип поділу влади на законодавчу, ви­конавчу, судову. Президент України. Вплив молоді на життя в державі.

Називати органи державної влади в Україні. Правильно застосовувати поняття влада. Розповідати про функції державної влади.

Розділ 2. Суди в Україні ( 2 години)

Суди (1 год.)

Які суди є в нашій державі. Повноваження місцевих судів. Апеляційні суди. Верхов­ний Суд України - найвищий орган у судо­вій системі. Роль Конституційного Суду України.

Називати види судів в Україні. Розповідати про функції місцевих та апеляцій­них судів. Розрізняти завдання Верховного Суду і Конституційного Суду України.

Хто приймає участь у суді

(1 год.)

Статус суддів, їх незалежність. Прийняття рішень суддями. Народні засідателі і при­сяжні. Обвинуваче-ний, підсудний: їхні пра­ва. Роль прокурора у суді. Хто такий захис­ник (адвокат).

Називати учасників судового процесу. Розповідати про права учасників судового процесу. Пояснювати принцип незалежності суддів. Розрізняти завдання прокурора і захисника в суд

Розділ 3. Правопорушення ( 4 години)

Злочини та проступки

(1 год.)

Що називається злочином. Що таке про­ступок. Види проступків. Види злочинів за ступенем тяжкості. Відповідальність за злочини і проступки. Види кримінальних по-карань, що застосовуються до пов-ноліт­ніх і неповнолітніх осіб. Свідок злочину. Співучасть у вчиненні злочину.

Називати види злочинів і проступків. Розповідати про кримінальні покарання, що застосовуються до неповнолітніх; про наслідки подання неправдивої інформації; про бажані дії свідка злочину. Пояснювати що таке співучасть у вчиненні зле чину.


1

2

3

 

Яких правил слід дотримуватися при інформуванні працівників правоохоронних органів про вчинене правопорушення.

Розрізняти злочин і проступок. Наводити приклади злочинів і проступків.

Злочини проти людини (1 год.)

Що таке вбивство. Що називають тілесни­ми ушкодженнями. Що таке побої та кату­вання. Які злочини проти статевої свободи та статевої недоторканності розрізняють.

Називати види злочинів проти життя і здоров'я людини. Розповідати про окремі види злочинів проти лю­дини та кримінальну відповідальність за їх вчи­нення.

Злочини проти власності

(1 год.)

Що таке крадіжка, розбій, грабіж. Якою є відповідальність за крадіжку, розбій, гра­біж. Що таке вимагання.

Називати види злочинів проти власності. Розповідати про окремі види злочинів проти власності та кримінальну відповідальність за їх вчинення.

Злочини та про­ступки проти громадського порядку та мо­ральності

(1 год.)

Що таке хуліганство. Що називають дріб­ним хуліганством. Що таке порушення гро­мадського порядку. Що таке наруга над мо­гилою.

Називати окремі види правопорушень проти громадського порядку. Розповідати про юридичну відповідальність за ці правопорушення. Розрізняти дрібне хуліганство і хуліганство та юридичну відповідальність за їх вчинення.

Розділ 4. Відповідальність неповнолітніх ( 3 години)

Відповідаль­ність за право­порушення

(1 год.)

Хто відповідатиме у разі вчинення малоліт­ньою чи неповнолітньою особою правопо­рушення. Чи розрізняються покарання за вчинення злочинів неповнолітніми та пов­нолітніми особами. Які кримінальні пока­рання застосо-вуються до неповнолітніх осіб. Що таке примусові заходи виховного характеру.

Називати покарання, що застосовуються до не­повнолітніх. Правильно застосо-вувати поняття покарання. Розповідати про примусові заходи виховного ха­рактеру, що застосовуються до неповнолітніх.

Неповнолітні і міліція

 (1 год.)

Коли неповнолітнього може зупинити мі­ліціонер. Права і обов'язки неповнолітньої особи при затриманні. Якими можуть бути наслідки при опорі затриманню. Які органи та установи опікуються малолітніми та не­повнолітніми особ-ами.

Називати права і обов'язки непов-нолітньої осо­би при затриманні. Розпо-відати про підстави затримання особи пра­цівниками міліції. Розрізняти завдання органів та установ, що опі­куються неповнолітніми.

Неповнолітні у суді

(1 год.)

Які суди розглядають справи неповноліт­ніх. Як суд розглядає справу. Яке рішення може ухвалити суд у кримінальній справі. Коли застосовуються примусові заходи ви­ховного характеру. Де відбувають покаран­ня засуджені неповнолітні.

Називати етапи розгляду справи у суді; устано­ви, в яких відбувають покарання неповнолітні. Розповідати про підстави застосування до непов­нолітніх примусових заходів виховного характеру.

Розділ 5. Зброя, пістолети і феєрверки ( 2 години)

Зброя (1 год.)

Що таке зброя. Чи може неповнолітній ма­ти зброю. 3 якого віку можна володіти зброєю та користуватися нею. Що таке бо­йові припаси. Чи може неповнолітній во­лодіти боєприпасами. Які предмети є не­безпечними.

Називати окремі види зброї; предмети, які є не­безпечними. Правильно застосовувати поняття зброя. Розповідати про правила володіння та користу­вання зброєю та боєприпасами.

Феєрверки (піротехнічні вироби)

(1 год.)

Що таке феєрверки (піротехнічні вироби). Які бувають піротехнічні вироби. Чи можна купувати феєрверки та інші піротехнічні вироби. Як законодавство регулює

Пояснювати що таке піротехнічні виро-би. Розповідати про правила викорис-тання піротех­нічних виробів. Наводити приклади безпечного використання


1

2

3

 

використання феєрверків і петард. Яких правил слід дотримуватися при викорис­танні піротехнічних виробів.

піротехнічних виробів.

Розділ 6. Алкоголь, тютюн, наркотики ( 3 години)

Алкоголь

(1 год.)

Що таке алкоголь та алкогольний напій. Правила продажу алкогольних напоїв. За­борони щодо вживання алкогольних напоїв. Стан алкоголь-ного сп'яніння — обставина, що обтяжує юридичну відповідальність.

Правильно застосовувати термін алкоголь-ний напій. Розповідати про шкідливий вплив алкоголю організм людини; про заборони щодо продовження вживання алкогольних напоїв. Наводити приклади як протистояти умові вжити алкогольний напій.

Тютюн (1 год.)

Що таке тютюн. Що таке нікотин. Як впли­ває нікотин на живий організм. Вплив ку­ріння на людину. Що таке тютюнові виро­би. Обмеження щодо продажу тютюнових виробів і куріння.

Розповідати про шкідливий вплив куріння організм людини; про обмеження щодо продажу куріння тютюнових виробів. Наводити приклади як сказати «ні», коли тобі пропонують закурити.

Наркотики

(1 год.)

Що таке наркотики і якими вони бувають. Як наркотики впливають на організм лю­дини. Які дії з наркотич-ними засобами є злочинними. Стан токсичного чи наркотич­ного сп'янін-ня - обставина, що обтяжує юри­дичну відповідальність.

Розповідати про шкідливий вплив наркотичних засобів на організм людини; про злочини пі наркотичних засобів.

Наводити приклади як сказати «ні», коли тобі пропонують вжити наркотичний засіб

Розділ 7. Батьки та діти ( 2 години)

Діти (1 год.)

Взаємність прав і обов'язків батьків і дітей. Хто така дитина. 3 якого віку можна уклас­ти шлюб. Основні обов'язки батьків щодо дитини. Які обов'язки дітей щодо батьків. Неповнолітні батьки. Місце проживання дитини.

Називати основні обов'язки батьків щодо вік, з якого можна укласти шлюб. Пояснювати хто така дитина. Розповідати про права дітей щодо батьків; визначення місця проживання дитини; про неповнолітніх батьків.

Батьки (1 год.)

Права батьків щодо дитини. Заборона застосування фізичних покарань. Права батьків при розлученні. Майнові права і обв'язки батьків і дітей. Позбавлення батьківських прав. Відібрання дитини у батьків.

Називати основні права батьків щодо дітей права батьків при розлученні. Розповідати про майнові права і обов'язки батьків і дітей; про підстави і порядок позбавлення батьківських прав.

Розділ 8. Школа ( 2 години)

Права і обов'яз­ки учнів (1 год.)

Обов'язок здобуття загальної се-редньої освіти. Загальноосвітні нав-чальні заклади: середні школи різних типів, приватні шко­ли, спеціальні навчальні заклади для дітей з особливими потребами. Права та обов'язки учнів. Шкільна форма. Пропуски учнем уроків без поваж-них причин та юридичні наслідки. Відрахування учня зі школи.

Називати навчальні заклади, в яких можна здобути середню освіту. Пояснювати принцип обов'язковості загальної середньої освіти в Україні. Розповідати про права і обов'язки учнів; порядок відрахування учня зі школи; наслідки пропуску учнем уроків без поважних причин

Права і обов'яз­ки батьків і вчи­телів як учасни­ків навчально-виховного про­цесу

 (1 год.)

Права і обов'язки батьків щодо освіти ди­тини. Які обов'язки мають вчителі школи. Як забезпечується безпека учнів у школі.

Називати обов'язки вчителів як учасників навчально-виховного процесу. Розповідати про права і обов'язки батьків освіти дитини.


1

2

3

Розділ 9. Праця підлітків ( 2 години)

Працевлашту­вання неповно­літніх (1 год.)

Права неповнолітніх у трудових відноси­нах. Вік та порядок працевлаштування не­повнолітньої особи. Шляхи пошуку роботи. Дозвіл на працю неповнолітнього. Медич­ний огляд неповнолітнього працівника. Підприємницька діяльність.

Називати права неповнолітніх у трудових від­носинах; вік, з якого можна влаштуватися на роботу. Розповідати про порядок працевлаштування неповнолітніх; про підприємницьку діяльність не­повнолітніх. Наводити приклади шляхів пошуку роботи.

Пільги непов­нолітніх у праці

(1 год.)

Де можуть працювати неповнолітні. Робо­чий час та час відпочинку неповнолітніх працівників. Оплата праці неповнолітніх пра­цівників.

Називати види робіт, до яких не можуть залуча­тися неповнолітні. Розповідати про робочий час та час відпочинку неповно-літніх. Наводити приклади пільг неповнолітнім працівникам.

Розділ 10. Цивільні права та відповідальність ( 3 години)

Особисті права неповнолітніх. Право власності

(1 год.)

Які особисті немайнові права мають непов­нолітні. Власність неповнолітніх. Як стати власни­ком. Право неповнолітньої особи розпоря­дження майном, що їй належить. Банківсь­кий вклад.

Називати особисті немайнові права неповнолітніх. Розповідати про підстави набуття права власності неповнолітніми особами; як розпоряджатися май­ном і банківським вкладом.

Договори (1 год.)

Що таке договір. Хто може укладати дого­вори.

Правильно застосовувати поняття договір. Називати окремі види договорів. Розповідати про загальний порядок укладання договорів. Наводити приклади договорів, які можуть укла­дати неповнолітні.

Цивільні пра­вопорушення й відповідаль­ність

 (1 год.)

Що таке цивільне правопору-шення. Види цивільних правопо-рушень. Відповідальність за ци-вільне правопорушення. Порядок від­шкодування майнової та моральної шкоди.

Називати види цивільних правоп-орушень; вік, з якого неповнолітній відшкодовує завдану майно­ву шкоду. Розповідати про цивільно - правову відповіда­льність та порядок відшкодування майнової та моральної шкоди. Розрізняти злочин і цивільне правопорушення.

Розділ 11. Транспорт ( 3 години)

Неповнолітні велосипедисти та водії (1 год.)

Що таке транспортний засіб. Правила кори­стування велосипедом. Спеціальне облад­нання для поїздок на велосипеді. Переве­зення на велосипеді вантажів. Заборони для велосипедистів. Що таке мопед. Правила користування мопедом. Що таке мотоцикл. Яких правил на дорозі потрібно дотримува­тись, керуючи мотоциклом. 3 якого віку можна керувати автомобілем. Як діяти, як­що водія зупинив працівник міліції.

Правильно застосовувати термін транспортний засіб. Називати вік, з якого можна керувати різними транспортними засобами. Розрізняти види транспортних засобів. Розповідати про правила керування велосипе­дом, мопедом та мотоциклом

Правопорушен­ня, пов'язані з транспортними засобами (1 год.)

Керування транспортним засобом без спе­ціального посвідчення. Як діяти свідкові чи винуватцеві дорожньо-транспортної пригоди. Що таке незаконне заволодіння транспорт­ним засобом. Найпоширеніші правопору­шення на транспорті.

Називати злочини і проступки, пов'язані з транспортними засобами. Розповідати про бажані дії свідка чи винуватця дорожньо-транспортної пригоди. Наводити приклади найпоширеніших правопо­рушень, по-в'язаних з транспортом.

Гужовий транс­порт. Пішоходи

(1 год.)

Що таке гужовий транспорт. Правила щодо керування гужовим транспортом. Заборони

для водіїв гужовим транспортом та погони­чів тварин. Хто такі пішоходи. Правила для пішоходів. Які заборони встановлені для пішоходів.

Правильно застосовувати термін гужовий транспорт. Пояснювати хто такий пішохід. Розповідати про правила щодо керування гужо­вим транспортом; про правила для пішоходів. Наводити приклади най-поширеніших порушень пішоходами правил дорожнього руху.

Розділ 12. Розваги та відпочинок ( 3 години)

Полювання та рибальство

(1 год.)

Кому, коли і де можна займатись полюван­ням. Кому і де можна рибалити. Чи потрі­бен дозвіл на рибальство.

Пояснювати що таке полювання, рибальство. Розповідати про правила полювання і рибальства.

Відпочинок у лісі, парку та біля води

(1 год.)

Де можна відпочивати та розбивати намети. Правила пове-дінки під час відпочинку на природі. Яких правил пожежної безпеки слід дотримуватись в лісі. Правила поведінки під час відпочинку біля води. Хто може управля­ти човном. Правила пове-дінки в парку.

Називати місця відпочинку на природі. Розповідати про правила поведінки під час від­починку в лісі, парку, біля води. Наводити приклади пожежобезпечної поведін-ки у лісі.

Вечірки. Непо­внолітні і тва­рини (1 год.)

Яких правил потрібно дотримуватися при орга­нізації вечірки. Як поводитися під час вечірки. Положення законів щодо утримання дома­шніх тварин. Правила вигулу собак. Прави­ла перевезення домашніх тварин громадсь­ким транспортом. Утри-мання диких тварин в домашніх умовах. Знущання над твари­нами - протиправне діяння.

Називати тварин, яких дозволено утримувати у домашніх умовах. Наводити приклади правил, яких слід дотриму­ватися при організації і відвідуванні вечірки. Розповідати про правила утримання домашніх тва­рин; правила вигулу собак; правила перевезення до­машніх тварин громадським транспортом.

Узагальнення (3 год.)

Урок-гра:

Правовий брейн-ринг Правовий міні-турнір Гра «Судові справи»

 

Автор-укладач:

Ремех Тетяна Олексіївна, наук, співробітник лабораторії суспільствознавчої освіти Інституту педагогіки АПН України, вчитель правознавства Києво-Печерського ліцею № 171 «Лідер», вчитель-методист, кандидат педагогічних наук

 

 

 

 


УРОК № 1

Тема.                                                          Вступ

Мета: пояснити, що таке правила; визначити роль правил в житті людини; формувати навички аналізу фактів, поведінки людей у конкретних життєвих ситуаціях; спонукати до активного мислення та аргументації учнями власної точки зору; виховувати усвідомлення необхідності дотримування соціальних норм у суспільстві.

Обладнання:три аркуші формату А-3, фломастери, роздатковий матеріал, стікери.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

Розповідь вчителя про завдання, мету та структуру курсу. Методи роботи та контролю знань.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності

Учитель ставить питання і підводить учнів до роз'яснення основної мети уроку.             

Учитель. Уявіть собі, що ви опинилися на острові, де ніхто не живе. Чого вам бракуватиме понад усе?
     Відповіді учнів. 

Учитель узагальнює відповіді, доповнює.

Учитель. Більшості не вистачає друзів, спілку­вання, тому що ми з вами люди й живемо серед нам подібних.

Людьми ж нас робить не власне факт появи на світ, а те, що ми живемо, зростаємо в людській спільноті.

Кожна людина має почуття, здібності, характер. Як же зробити, щоб такі різні, несхожі люди все ж таки ставилися з повагою одне до одного? Для цього існують правила, які визначають стосунки між людьми. Життя спонукало людей встановити     багато різних правил, і ми стикаємося з ними на   кожному уроці.

Оголошення теми та очікуваних результатів

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

1. Що таке правила.

Розповідь вчителя

 У своєму житті ви, мабуть, неодноразово повторювали слова «право», «правила», «правильно». Ви знаєте з уроків мови, що ці слова мають спіль­ний корінь, пов'язаний зі словом «правий», тобто той, хто додержується «правил», діє «правильно», має та використовує певні «права». Оцінюючи ваші
дії, батьки, вчителі кажуть: «Ти не маєш права так поводитися», «Ти порушив правила».

Метод «Мозкового штурму»

Висловіть асоціації до поняття «правила» (учи­тель нагадує алгоритм дій під час роботи за мето­дом «Мозкового штурму»):

  • не відкидайте жодної ідеї;
  • не обговорюйте і не критикуйте висловлювання інших

       (запис асоціацій на дошці).

Робота в парах

Використовуючи асоціації на дошці, спробуйте сформулювати поняття «правила».

Обговорення завдання усім класом. Учитель узагальнює відповіді учнів, доповнює, учні записують у зошит поняття «правило».

Правило — це певне положення, в якому ві­дображено взірець діяльності або поведінки людини.

Метод «Кластер». Робота в групах

Ділимо учнів на групи. Пропонуємо 3 аркуші формату А-3,всередині кожного напи­сане слово «Правила». Учні працюють над складанням кластеру в групах. Записують  навколо  слова   «Правила»   усе,   що  може  бути пов'язане, на їхню думку, з цим поняттям.

Після закінчення роботи презентують їх на дошці.

2. Навіщо потрібні правила.

Метод «Мікрофон»

Висловіть свою думку стосовно питань:

  1. Чи доводилося вам порушувати правила? Чому це траплялося, чим ви це можете пояснити?
  2. На кого та як вплинуло порушення вами пра­вил?
  3.                   Чи були у вас випадки, коли ви постраждали від порушення правил іншими людьми?

Учитель узагальнює відповіді учнів.

 Люди можуть порушувати правила, коли во­ни не збігаються з їхніми потребами, викликають протест. У кожному випадку порушення правил ми
має думати, до яких наслідків це призводить, якою є наша особиста та спільна відповідальність за те, що відбувається навколо нас.

Метод «Незакінченого речення»

1. Правила відіграють важливу роль у суспільному житті, оскільки………

2. Я намагаюся завжди (інколи, рідко) дотримуватися правил, оскільки……..

Учитель Якщо раптом це уявити,

Що не треба за правилом жити,

Кожен робить, що заманеться...

Питання: Чим це обернеться для держави?

Прогнозована відповідь: життя обернеться хаосом!

Тож скажіть, будь ласка, діти,
         Можна нам без правил жити?

3. Де діють правила.

Метод «Негативна рольова гра»

 Клас ділиться на групи. Кожна група  отримує приклад щодо порушен­ня певних правил.

1-й етап

У групах учні складають коротеньку інсценівку, в якій по­рушують це правило

2-й етап

Учні подадуть свої інсценівки на розсуд і обговорення іншим групам.

3-й етап

Учні обговорюють негативні приклади попередньої гри.

4-й етап

Учні мають «переграти» усі інсценівки у правильний спосіб.

Готується як роздатковий матеріал

1-ша група

Ось пішли ви в магазин,

Щоб купити апельсин.

Продавець відповідає:

На вас часу я не маю!
          Я не хочу продавати!

         Хочу зараз вишивати!

2-га група

Ви прийшли до окуліста

В понеділок (не навмисно).

Лікар каже: — Я не хочу!

Я не спав цієї ночі!

Часу обмаль, зрозумій:

Понеділок — день важкий!

3-тя група

Ви зібрались до бабусі

В гості з'їздить на маршрутці.

Але тут на півдорозі

Зупиняється водій:

Більше їхати не в змозі!
          їсти хочу — хоч убий!..

ІV. Закріплення нових знань і вмінь учнів

Метод  «Моя теза»

Пропонується учням записати одним реченням на аркуші паперу головну ідею уроку. Робота у парах, кожен за сорок п’ять секунд спробує переконати партнера, що саме його теза важливіша за інші. А далі пара на таких саме умовах переконує іншу про важливість уже їхньої спільної тези.

Об’єднана четвірка переконує іншу, і так доти, доки половина учасників не вибере свого речника, який від їхнього імені захищатиме спільно вибрану тезу, сперечаючись із речником іншої команди. Дайте кожному учасникові три хвилин на те, щоб одним реченням на окремому аркуші паперу написати підсумок вивченого. Кожен чіпляє свій аркуш на велику дошку. Учасники групують аркуші відповідно до їхнього змісту й мотивують свої рішення. Кількість тематично схожих висновків згодом визначатиме колективну думку про головну ідею заняття й полегшуватиме загальний підсумок вивченого.

V. Підсумки уроку

Метод «Самоаналіз»

Учні співвідносять очікувані результати і реальні. У кожного учня є «цеглинка», на якій він записує свої думки. Вийшовши до дошки, учень «кладе» (чіпляє) на дошку, зачитуючи свої висновки.

V І. Домашнє завдання

1. Вивчити поняття «правило».

2. Придумайте власний короткий вірш, загадку чи прислів'я про роль права в житті людини.

3. Підготуйте разом із друзями плакат із текстом і малюнками, який ілюструє дію правил.

4. Індивідуальне завдання: підготувати презентацію на тему «Законодавство для молоді»

 

УРОК № 2

Тема.                                                    Влада закону

Мета: ознайомитись з основними положеннями Конституції України як Основного Закону держави;  навчити учнів пояснювати, що таке закон, наміри тих, хто його створює, проблеми, що можуть виникати під час застосу­вання закону, складності й суперечності, що виникають під час за­конотворчого процесу; уміти порівнювати поняття «закон» і «під-законний акт», обирати правове рішення,  враховуючи можливі альтернативи; формувати правову культуру школярів.

Обладнання: папір, маркери; кольорові сигнальні картки (зелені, червоні, жовті); дошка; Конституція України (примірники на кожну парту); м'яч.

Тип уроку: комбінований

ХІД УРОКУ

I. Організаційний момент уроку

II. Актуалізація опорних знань учнів

Виступ-презентація учнями домашніх завдань

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

1. Що таке закон. Як приймаються закони.

Робота з таблицею

Наповнення таблиці «Що я знаю про закони?»

Учні користуються кольоровими сигнальними картками: відповідь «так» — зелена картка; «ні» — червона; «не готовий відповісти» — жовта.

Чи знаєш ти, де можна ознайомитись зі змістом деяких законів?

Так. А саме…

Ні

 

 

Чи доводилось тобі стикатись із випадками, коли люди порушували закон?

Так

Ні

Не готовий відповісти

Чи вважаєш ти, що цю ситуацію можна змінити на краще?

Так

Ні

Не готовий відповісти

Як саме це можна зробити?

Аналіз отриманих результатів за таблицею.

Метод «Асоціативний кущ»

Учні добирають окремі слова або словосполучення до слова «за­кон». їх записують на дошці і в разі необхідності супроводжуються коментарями.

Робота з поняттям робота із зошитом

Закон — це документ, який приймає законодав­чий орган влади (наприклад, парламент). Закони регулюють найголовніші питання у різних сферах життя і діяльності людей та суспільства.

Учитель. Саме у положеннях законів вказано, хто і в якому роз­мірі повинен сплачувати податки, як стати підприємцем, як одружитися, які права та обов'язки батьків та дітей, як влаштуватися на роботу, як успадкувати майно тощо. Є закони, що регулюють купівлю, продаж, обмін майна або земельної ділянки, є такі, що встановлюють правила у сфері дер­жавного управління. Особливе місце серед законів посідає закон, який визначає, які вчинки є злочинами й встановлює види покарань за такі дії. Він називається Кримінальним кодексом України.

Проекти законів в Україні розробляють різні орга­ни державної влади — Верховна Рада України, Президент України, уряд, міністерства. Але право приймати закони має лише парламент нашої держави — Верховна Рада України. Це єдиний законодавчий орган у нашій державі.

Бесіда

1. Дайте визначення поняття «закон»

2. Яку роль відіграють закони у нашому житті?

3. Хто наділений правом законодавчої ініціативи?
        4.    Який орган державної влади  має право приймати закони?

2. Конституція - Основний закон нашої дер­жави.

Розповідь вчителя

Чому ця тоненька книжечка із декількох десятків сторінок є найголнішою? Тому, що в ній записано, які права та сво­боди людини гарантовані дер­жавою, які органи влади є в Україні, що саме вони повин­ні робити, як територіально побудована наша держава, які права та обов'язки мають громадяни.

Робота з поняттям робота із зошитом

Конституція-- це основний закон держави, що закріплює основи життя суспільства і устрою держави

Опрацювання змісту статей Конституції України за методом «Ажурна пилка»

Учитель об'єднує учнів у 4 групи (домашніх). Члени кожної і ми отримують позначки одного кольору: жовті, сині, червоні, зелені. Учитель роздає завдання кожній групі.

Виконання групами завдань за змістом Конституції

Прочитайте вголос статті Конституції України. Виділіть основний зміст кожної з них одним-двома реченнями (про що говорить стаття) і запишіть ці речення у вигляді короткого плану цих статей. Обов'язково вкажіть назву розділу, з якого взято ці статті.

1- ша група. Статті 1-3, 5, 7, 8, 10, 20 45-54.

 2-га група. Статті 21-28, 55—68.

3-тя група. Статті 29-36, 69-71, 75-77, 84, 102, 103.

4 та група. Статті 37-44, 113, 121, 124, 129, 132, 134, 140, 147.

Обговорення змісту опрацьованих статей Конституції у великих експертних групах

Учні об'єднуються у великі експертні групи, до яких  входять представники різних груп. Кожен з учасників ознайомлює інших зі змістом опрацьованих ним статей Конституції.

Обговорення та представлення результатів роботи у «домашніх групах»

На завершальному етапі роботи учні повертаються до «домашніх груп». й після короткого загального обговорення  оголошують результати своєї роботи.

3. Підзаконні акти та їх призначення.

Розповідь вчителя

Закони регулюють лише найважливіші суспільні відносини. Діяльність ВРУ не спроможна охопити всі відносини в державі. Тому органи місцевого самоврядування та державної влади мають право приймати нормативно- правові акти, які називаються підзаконними актами.

Робота з поняттям робота із зошитом

Підзаконний нормативно-правовий акт—це документи, що видають компетентні органи на основі закону, відповідно закону та на його виконання

Метод «Творимо підзаконній акт»

1-й етап

Учні виступають у ролі депутатів міської ради, яка розгляд питання щодо забруднення міського парку і прийняття відповідного підзаконного акта для розв'язання цієї проблеми.

Метод «У загальному колі»

1. Якою є мета прийняття цього підзаконного акта? (Метою по­станови є поліпшення життя в місті, розв'язання питань екології та відпочинку містян.)

2. Чому міська рада має приймати таку постанову? (Рух транс­портних засобів завдавав шкоди парку. Цей документ створює підстави для захисту й збереження парку від забруднення)

3. Чого хоче досягти цією постановою міська рада? (Вона ста­вить за мету припинити транспортний рух і таким чином врятувати парк. Учитель наголошує, що зміст постанови має передбачати пояснення, навіщо було заборонено рух, кому не можна їздити парком, як належить вчинити в разі, коли певні транспортні засоби мають виключні права щодо дорож­нього руху, наприклад «швидка допомога».)

2-й етап

Кожна група обирає «спікера» і «секретаря» (учитель пояснює їхні обов'язки).

Групи формулюють власний текст постанови «Про рух тран­спортних засобів у парку міста Б.».

3-й етап. Рефлексія

  1. Як вам здається, чи не створює прийняття спільного рішення щодо тексту постанови більше проблем, ніж могло б виникнути без неї?
  2. Як ви розумієте «наслідки застосування підзаконного доку­мента»?
  3. Як ви розумієте «проблеми застосування підзаконного доку­мента»?
  4. Чи змінилось ваше ставлення до цього рішення та до законів взагалі після сьогоднішнього уроку?

4. Законодавство для молоді.

Показ учнівської презентації «Законодавство для молоді»

Випереджальне завдання

ІV. Закріплення нових знань і вмінь учнів

Гра у м'яч»

(Необхідний невеликий м'ячик, який учи­тель кидатиме учням і учень, який зловить м'ячик, повинен пояснити вислів.)

  1. Закон суворий, але він — закон.
  2. Закон любити — у мирі жити.
  3. Закон — що павутиння: джміль проле­тить, муха — зав'язне.
  4. Де закон, там і захист.
  5. Що мені закони, коли судді знайомі.

V. Підсумки уроку

Прийом        « Підіб’ємо підсумки»

Кожен учень з місця промовляє

На уроці я...

- дізнався...

- зрозумів...

- навчився...

- найбільший мій успіх - це...

- найбільші труднощі я відчув...

- я не вмів, а тепер умію...

- я змінив своє ставлення до...

- на наступному уроці я хочу...

Оцінювання учнів

V. Домашнє завдання

1. Вивчити  опрацьовані на уроці поняття.

2. Написати есе: «Роль закону в житті лю­дини».

 

 

УРОК 3

Тема.                                       Державна влада

Мета: охарактеризувати поняття влада, визначити особливості державної влади; удосконалю­вати уміння учнів спів­праці в групі; формувати вміння висловлювати власне ставлення до проблеми; виховувати в учнів повагу до органів державної влади.

Обладнання: роздатковий матеріал, стікери, плакат «Горішок знань»

Тип уроку: комбінований.

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь

Виступ-презентація учнями домашніх письмових робіт-есе «Роль закону в житті лю­дини».

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

1. Що таке влада.

Метод «Асоціативний кущ»

Як ви розумієте поняття «влада»?

(Учні висловлюють свої думки і прикріплю­ють стікери до «асоціативного куща».)

Робота з поняттям робота із зошитом

Владою називають здатність, право та можливість підкоряти своїй волі інших. Влада діє за допо­могою переконання, авторитету чи примусу.

Розповідь вчителя

У людському суспільстві існують різні види влади. Щоденно ти стикаєшся з проявами батьківської влади: ти підкоряєшся проханням і вимогам тво­їх батьків, бо ти поважаєш їх, вони переконують тебе, а інколи застосовують до тебе примус, на­приклад, обмежують у дозвіллі.

2. Державна влада в Україні. Принцип поділу влади на законодавчу, ви­конавчу, судову. Президент України.

Робота з поняттям робота із зошитом

Державна влада—це властивість держави, що характеризується суверенністю, універсальністю. загальним характером примусового впливу на поведінку людей.

Розповідь вчителя

Влада в державі призначена для управління різ­ними сферами життя суспільства, Державна вла­да здійснюється через її органи (парламент, суд, уряд тощо). Вони убезпечують людей від нега­тивних суспільних явищ та регулюють поведінку громадян.

Воля державної влади виражається через правила, записані у законах і підзаконних актах.

Прийом   «Концентрація»

Клас ділиться на групи. Кожна група отримує текст  на аркушах. Аркуші перевернуті текстом униз. За сигналом учителя учні перевертають аркуші, читають протягом визначеного часу       (1-2 хв.) текст, а потім знову перевертають аркуші та віддають їх учителю. Після цього кожен учень записує в зошиті те, що запам’ятав із тексту. Далі група записує спільний текст на окремому аркуші. Виграє та команда, що найбільш повно відтворить текст.

Роздатковий матеріал

Влада в нашій державі поділяється на три гілки — законодавчу, виконавчу та судову. Законодавча влада приймає закони. У Верховній Раді України працюють депутати, обрані народом. Шляхом голосування вони приймають, змінюють чи скасовують закони, за якими живуть усі люди в Україні. Виконавча влада забезпечує виконан­ня цих законів, підтримує порядок в державі, управляє державою. Очолює виконавчу владу в Україні Кабінет Міністрів України. Управління в облас­тях та районах здійснюють місцеві органи виконавчої влади — обласні та районні державні адміністрації. Такі ж органи держави є і в містах.

Судова влада охороняє право і закон і правопорядок в державі. Здійснює правосуддя. Президент Країни не є представником жодної гілки влади, а є Головою держави і представляє державу на міжнародному рівні

3. Вплив молоді на життя в державі.

Евристична бесіда за методом «Кубування»

1—опишіть це;

2—порівняйте;

3—проаналізуйте це;

4—висловіть аргументи «за» та «проти»;

5—знайдіть застосування знань про це;

6—асоціюйте це.

1. Чи можете  ви впливати на життя в державі?

2. Як саме?

ІV. Закріплення нових знань і вмінь учнів

Ділова гра «Прес-конференція»

Тема конференції: «Державна влада В Україні.»

Умови гри

Учитель пропонує одному з учнів (фахівцю –експерту) вийти до дошки й відповісти на запитання однокласників. Як ведучий прес-конференції учитель по черзі надає слово для запитань учням, намагаючись якомога краще та цікавіше їх представити (наприклад—журналіст-аматор або майбутній політолог тощо). Формуючи запитання, учні можуть звертатися до зошита. Після закінчення ділової гри вчитель аналізує активність кожного учня, а також відповіді фахівця-експерта.

V. Підсумки уроку

Метод «Горішок знань»

На дошці вивішують плакат, на якому зображено «Горішок знань». Кожен учень записує на стікері свою думку про те, що він узяв би з собою в подальше життя із сьогоднішнього уроку, поповнивши у такий спосіб свій багаж знань.

V І. Домашнє завдання

1. Вивчити  опрацьовані на уроці поняття.

 

 

 

 

УРОК 4

Тема.                                                        Суди

Мета: : визначити яку суди є в нашій державі, ознайомитися із завданнями та функціями судів; розви­вати вміння аналізувати, узагальнювати ма­теріал, креативно мислити; формувати на­вички роботи в групі, самостійно працювати з Конституцією України, використовувати теоретичні знання під час розв'язання юри­дичних задач; виховувати почуття гуман­ності, демократичність поглядів, гармоній­ність загальнолюдських цінностей.

Обладнання: Конституція України (примірники на кожну парту), індивідуальні картки, роздатковий матеріал.

Тип уроку: комбінований

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь

Прийом   «Термінологічна розминка»

Учням, поділеним на мікрогрупи, даються два-три поняття. Завдання учнів - записати декілька визначень кожного поняття і потім захистити свою точку зору.

Основні поняття: правила, закон, підзаконний акт, Конституція, влада, державна влада

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

1. Які суди є в нашій державі.

Прийом  «Мовники»

 Учням пропонується прочитати текст. Далі вони переказують текст колективно. Кожен по черзі називає іменник (або прикметник), який точно ілюструє наступне речення тексту. При цьому кожен наступний учасник має повторити названі попередниками слова. Виграє той, хто жодного разу не зіб’ється.

Роздатковий матеріал

 У нашій державі існують різні суди. Це — Конституційний Суд України та суди, що чинять правосуддя в усіх сферах, де діють норми права. Останні називаються су­дами загальної юрисдикції.

Конституційний Суд України слідкує за тим, щоб закони, прийняті парламентом, рішення інших органів влади не порушували положень Конституції нашої держави. Він має право роз'яснювати Конституцію зміст тих чи інших конституційних статей та скасовувати закони чи окремі їх положення, що суперечать Конституції України.

Суди загальної юрисдикції розглядають будь-які справи: кримінальні, цивільні, господарські, адміністративні, військові. Тому вони і мають таку назву. Залежно від повноважень вони поді­ляються на місцеві та апеляційні.

Найвищим судом серед судів загальної юрисдикції є Верховний Суд України.

2. Повноваження місцевих судів. Апеляційні суди.

Розповідь вчителя

Місцеві суди є в районах, містах, у районах ве­ликих міст тощо. Ці суди є найближчими до людей. Вони розглядають справи про поділ майна, розлучення подружжя, призначення аліментів, щодо незаконного звільнення з роботи, крадіжки чужої речі тощо.

Якщо проти людини скоєно правопорушення, то вона має право звернутися за захистом своїх прав саме до місцевого суду з вимо­гою відшкодувати збитки, повернути належне їй майно, покарати правопорушника тощо.

Апеляційні суди переглядають рішення, прийняті місце­вими судами. Якщо людина не погоджується з рішенням місцевого суду, вона має право оскар­жити його в апеляційному суді.

У разі невизнання людиною своєї вини, вона по­дає до апеляційного суду скаргу, яка називається апеляцією

Під час розповіді учні складають таблицю «Повноваження місцевих та апеляційних судів»

3. Верхов­ний Суд України - найвищий орган у судо­вій системі. Роль Конституційного Суду України.

Групова робота

1-а група. Працює із розділом Конституції «Верховний Суд України»

2-га група. Працює із розділом Конституції «Конституційний  Суд України»

Метод «Навчаючи—вчусь»

Групи ознайомлюються із інформацією, якщо щось не зрозуміло, звертаються до вчителя.

Потім в доступній формі ознайомлюють однокласників про те що дізналися

ІV. Закріплення нових знань і вмінь учнів

Робота в парах

Який суд розглядатиме справу за нижче-наведених ситуацій?

  1. Підприємець прийшов на роботу і ви­явив факт крадіжки.
  2. Громадянин купив на базарі светр, який виявився з дефектом, а прода-вець від­мовився обміняти товар.
  3. Президент вважає, що міжнародний до­говір не відповідає загальним засадам Конституції України.

4. Телеканалу «1+1» заборонили виходити в ефір у зв'язку із закінченням терміну ліцензії.

V. Підсумки уроку

Бесіда

1. Чому був присвячений цей урок? Чи досягли ми, на вашу думку, його мети?

2. Що саме ви вважаєте важливим саме для себе? Чому?

3. У чому полягає важливість вивчення цієї теми для нас, сьогодні?

V І. Домашнє завдання

1. Опрацювати конспект

2. Підготувати питання до теми

3.  Індивідуальне завдання  підготувати повідомлення «Хто такі народні засідателі та присяжні»

УРОК 5

Тема.                                         Хто приймає участь у суді.

Мета: розглянути дії учасників судового розгляду справи, ознайомити учнів зі статусом суддів; сформувати в учнів вміння застосовувати на практиці отриманні знання; виховувати громадянську активність.

Обладнання: м'яч, роздатковий матеріал

 Тип уроку:   комбінований

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь

Прийом  «Пінг-понг»

До дошки виходять два учні й по черзі ставлять один одному питання за домашнім завданням. У цій грі можна задіювати невеликий яскравий м’яч. Учень промовляє питання і кидає м’яч своєму супернику. Учитель оцінює їх відповіді.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

1. Статус суддів, їх незалежність. Прийняття рішень суддями.

Метод «Мозковий штурм»

Запропонуйте учням навести приклади життєвих ситуацій, для вирішення
яких людина може звернутися до суду. Запишіть відповіді учнів на дошці. 

Бесіда за питаннями:

1. Хто бере участь у судовому засіданні?

2. Чому у разі виникнення спорів між людьми, їх доцільно вирішувати у суді?

Робота  в парах

Учні читають текст і письмово дають відповідь на питання

1. Хто такі судді і що вони роблять?

2. Чи є судді незалежними?

Готується як роздатковий матеріал

Судді працюють у судах. Вони ведуть судові засі­дання: надають слово учасникам судового процесу (наприклад, потерпілому чи підсудному), слуха­ють свідчення експертів та осіб, які були очевид­цями подій, що розглядаються у судовій справі.

Керуючись законом, на підставі доказів та свід­чень, судді постановляють рішення у справі, що розглядалася.

Уперше суддів призначає на посаду Президент України строком на 5 років. Після закінчення цього строку суддею Верховна Рада України призначає суддів безстроково. І суди, і судді є незалежними й приймають ріше­ння лише на основі законів і відповідно до них.

Це означає, що суддя, приймаючи рішення, повинен керуватися лише законами, а не особистим ставленням до учасників судової справи. Не можуть впливати на рішення суддів прохання й вказівки державних чиновників, знайомих чи друзів.

Суддя призначає вирок у кримінальній справі лише у межах конкретної статті кримінального закону, в якій описано такий злочин, враховуючи усі обставини справи. Наприклад, якщо стаття, за якою обвинувачена людина, передбачено покарання від 2 до 5-ти років позбавлення волі, то суддя не може призначити мен­ше ніж 2 чи більше ніж 5 років.

Рішення ухвалюються судом від імені держави, а не від влас­ного імені судді, який розглядав справу.

2. Народні засідателі і при­сяжні.

Повідомлення учнів на тему «Хто такі народні засідателі та присяжні»

Ділова гра «Прес-конференція»

Тема конференції: «Хто такі народні засідателі та присяжні»

Умови гри

Див. урок № 3

3. Обвинувачений, підсудний: їхні пра­ва.

Робота з поняттям робота із зошитом

Обвинувачуваний — це людина, яка притягується до кримінальної відповідальності за вчинений зло­чин. Після передачі її справи до суду така людина називається підсудним.

Самостійна робота з текстом

Читаючи текст складіть перелік прав і обов'язків учасників судового процесу

Готується як роздатковий матеріал

Людина, яку затримують за підозрою у вчиненні злочину, називається підозрю­ваним, а після пред'явлення їй обвинувачення — обвинувачуваним.

Підозрюваний має право знати, в чому він підозрюється, давати або відмовитися давати показання; відповідати на запитання; мати захисника і побачення з ним до першого допиту; подавати докази; заявляти клопотання і відводи; вимагати перевірки прокурором правомірності затримання. Під час затримання підозрю­ваному роз'яснюються його права, про що робиться запис у протоколі. Підозрю­ваний зобов'язаний з'являтися за викликом слідчого, не відлучатися з місця постійного проживання або тимчасового перебування без дозволу, якщо до нього як запобіжний захід було застосовано підписку про невиїзд або заставу, додержуватися правил внутрішнього розпорядку в місцях утримання затриманих.

Обвинувачений має подібні права і обов'язки.

Коли обвинувачений стає підсудним, у нього з'являються права мати захисника чи перебрати захист власних інтересів на себе, просити суд про долучення до справи документів, виклик свідків, призначення експертизи і витребування інших доказів. Він може ставити запитання іншим учасникам судового засідання, брати участь в огляді речових доказів, місця вчинення злочину і документів, звертатися до суду з останнім словом. Він може оскаржити вирок, постанову та ухвалу суду; брати участь у розгляді своєї справи іншим судом. Підсудний зобов'язаний з'являтися за викли­ком органів розслідування, прокурора і суду; не ухилятися від слідства й суду та виконання вироку; не перешкоджати встановленню істини у кримінальній справі; додержуватися порядку в судовому засіданні та підкорюватися розпорядженням головуючого.

Після винесення вироку підсудного називають засудженим або виправданим.

Своє право на захист підозрювані, обвинувачені, підсудні, засуджені можуть реалізувати за допомогою захисника — людини, яка уповноважена здійснювати захист прав і їхніх законних інтересів та надавати юридичну допомогу. Захисниками можуть бути адвокати, близькі родичі, опікуни або піклувальники. Закон не обмежує кількість захисників, які можуть одночасно захищати одного підозрюваного, обвинуваченого, підсудного.

4.  Роль прокурора у суді.  Хто такий захис­ник (адвокат).

Розповідь вчителя

Прокурор виконує роль державних обвинувачів в суді під час слухання кримінальних справ.

 Стороною захисту є адвокат. У суді адвокат може мати різні завдання. На­приклад, визнання підзахисного невинуватим, призначення більш м'якого покарання, знаход­ження компромісу (порозуміння) між сторонами конфлікту тощо.

Якщо людину підозрюють у скоєнні злочину, то їй знадобиться адвокат, який є фахівцем у кри­мінальному праві.

 У цивільному процесі адвокатів двох сторін нази­вають захисником позивача та захисником відпо­відача відповідно.

Якщо людина потребує правової допомоги і має кошти, то вона може найняти собі адвоката. Якщо ж у неї коштів немає, адвоката їй надає держава.

 Людина може відмовитися від адвоката й сама захищати себе в суді. Однак неповнолітній або неспроможна людина (наприклад, зі слабким зором чи слухом), якщо вона виступає у ролі обвинуваченого (підсудного) або потерпілого, від­мовитися від адвоката не може.

 Щоб не бути ошуканим, доречно скористатися послугами адвоката при купівлі квартири, авто­мобіля чи дачі, при укладанні будь-якого іншого договору на значну суму. Є сенс звертатися до адвоката при розлученні, усиновленні дитини, продаж­і майна, складанні заповіту, заснуванні власної фірми чи громадської організації.

Робота в групах

Працюючи в малих групах, оберіть одну із ситуацій:

1) сталося пограбування квартири підлітками;

2) водій наїхав на пішохода під час переходу ним вулиці, і той помер;

3) підлітки побили перехожого. Він потрапив у лікарню зі струсом мозку.

Підготуйте виступ у суді на дві-три хвилини, обравши одну з ролей: прокурора, захисника підсудного. Врахуйте:

  • якщо ви прокурор, то маєте викласти сутність ситуації: де, коли що відбулося, хто учасники ситуації, якими були їхні дії та наслідки цих дій, додайте, якими є ваші вимоги. Аргументуйте свою позицію;
  • якщо ви захисник, то, крім викладення вашої версії ситуації, продумай
    правові та інші аргументи на захист вашого підсудного.

Будьте якомога конкретнішими, продумайте всі деталі ситуації, враховуючи, що вам можуть ставитися запитання. Представте результати своєї роботи

ІV. Закріплення нових знань і вмінь учнів

Метод «Вільне письмо»

Для роботи надається 5-10 хвилин. Протягом цього часу учень записує свої думки щодо вивченої теми, не відриваючи ручки від паперу чи зошита. До уваги не беруться помилки, стиль. Суть роботи полягає в тому, щоб допомогти учням зафіксувати свої емоції, не соромлячись їх і не боячись їх існування.

V. Підсумки уроку

Незакінчене речення

На сьогоднішньому уроці для мене найважливішим  відкриттям було…….

V І. Домашнє завдання

1. Опрацювати конспект

2. Скласти кросворд до теми

УРОК 6

Тема.                                        Злочини і проступки

 

Мета уроку: ознайомити учнів із злочином та проступками, сформувати розуміння співу­часті у скоєнні злочину; довести, що зло­чинними є як дії суб'єкта злочину, так і злочинна бездіяльність; розвивати навич­ки роботи з текстом; застосовувати набуті тео­ретичні знання для розв'язання юридичних ситуацій; виховувати законослухняність, розуміння суспільної шкоди злочинних діянь та невідворотності покарання за про­типравні діяння; формувати засади правової культури.

Обладнання: роздатковий матеріал, малюнки з сценами злочину, папір.

Тип уроку: комбінований

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь

Перевірка кросвордів

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

1. Що називається злочином. Що таке про­ступок. Види проступків.

Самостійна робота з текстом

Роздатковий матеріал

 Прочитати текст  визначить, у чому різниця між злочинами та проступками.

Правопорушення бувають різними за ступенем тяжкості та характером наслідків. Наприклад, не можна однаково ставитися до проїзду в автобусі без квитка і замаху на життя людини.

Юристи розрізняють такі види правопорушень:

 цивільні проступки — невиконання чи неналежне виконання зобов'язань, заподіяння шкоди майну (наприклад, неповернення позичених грошей, пошкодження автомобіля під час дорожньо-транспортної пригоди) або
заподіяння моральної шкоди (потурання честі та гідності людини, її ділової
репутації);

адміністративні проступки — посягання на встановлений законом суспільний порядок: громадський спокій, природоохоронні норми, правила дорожнього руху, правила виконавчої та управлінської діяльності (наприклад, без­квитковий проїзд у громадському транспорті, перевищення щвидкості водієм, невиконання посадових обов'язків державним службовцем);

  • дисциплінарні проступки, що є порушенням трудових чи службових обов'язків
    (наприклад, систематичне запізнення працівника на роботу);
  • кримінальні злочини.

Конкурс «Юні законодавці» на краще формулювання визначення злочину та проступку (для виконання завдання учні об'єд­нуються в групи). Найбільш вдалі та близькі до вже встановленого Кримі­нальним кодексом України визначен­ня записується до опорного конс­пекту.

Робота з поняттям робота із зошитом

Проступокдіяння , що завдає шкоди суспільству,суспільним відносинам

Злочин — протиправне винне суспільно небезпечне діяння (дія чи бездіяль-ність), особою, яка може нести відповідальність, і передбачене Кримінальним кодексом України

Робота в групах

Які з наведених діянь є злочинами, а які проступками? До якого виду проступків вони відносяться?             

1) За гроші Васі та на його прохання Віра мала купити йому в місті спортивний
велосипед відомої фірми. Однак ні грошей, ні велосипеда Вася так і не діждався.   

  1.                   Шістнадцятирічний Микола, не маючи посвідчення водія,  роз'їжджав на батьковій машині.      
  2.                   Компанія підлітків, повернувшись пізно ввечері з футбольного матчу, півночі голосно «раділа» у дворі перемозі улюбленої команди.
  3.                   Іван вихопив з рук перехожого мобільний телефон і зник.
  4.                   Ольга не виконала роботу, яку їй доручив начальник відділу.

6) Ігор їхав у трамваї, не купивши квитка.

2.  Види злочинів за ступенем тяжкості.

Розповідь вчителя

Залежно від наслідків злочинних дій злочини бувають:

Злочинами невеликої тяжкості — це такі злочини, за які пе­редбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 2 років та більш м'які покарання, оскільки наслідки від таких дій є незна­чні. Наприклад, шахрайство, крадіжка, експлуатація дітей тощо.

Злочинами середньої тяжкості — злочини, за які передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 5 років. Це може бути наруга над могилою, вимагання, вбивство через необережність тощо.

Тяжкими злочинами — це такі злочини, за які передбачено позбавлення волі на строк до 10 років. Наприклад, розбій, захо­плення заручників, торгівля людьми. Якщо дії злочинця призвели до втрати людиною органу чи його функцій, психічної хвороби чи знівечення обличчя, це також визнаватиметься тяжким злочином.

Особливо тяжкими злочинами — злочинами, за які передба­чено позбавлення волі на строк понад 10 років або довічне позбав­лення волі. До них належать умисне вбивство двох і більше осіб, бандитизм, терористичний акт та інші.

Робота з картками

Роздайте кожному учневі листок із описом однієї із наведених нижче ситуацій.
Нехай учні індивідуально ознайомляться з текстом. Надайте їм 3-4 хвилини для
обдумування. Коли мине цей час, запропонуйте учням визначити ступінь тяжкості вчинених у кожній ситуації злодіянь. Учні мають аргументувати свої висновки.

Роздатковий матеріал

Ситуації: 1) Водій вантажівки внаслідок перевищення швидкості збив пішохода, який помер на місці пригоди.

 2) Злодій поцупив у пасажира автобуса гаманець із 500 гривнями.

 3) Чоловік зірвав з перехожого на вулиці зимову шапку із цінного хутра й втік.

4) Учень 10-го класу відібрав у учня 7-го класу 75 гривень, погрожуючи побити його.

5) Підлітки, що були напідпитку, розпочали бійку із чоловіком та зламали йому руку.

6) Дві подруги, погрожуючи ножем, відібрали у дівчини золоті прикраси.

3. Відповідальність за злочини і проступки. Види кримінальних покарань, що застосовуються до повноліт­ніх і неповнолітніх осіб.

Розповідь вчителя

 Якою ж єсть відповідальність за злочин і проступки? Вона є різною й залежить від того, яке саме протип­равне діяння вчинено людиною. Якщо це — проступок, то як наслідок може настати адмі­ністративна, дисциплінарна чи цивільно-правова відповідальність у формі стягнень. Наприклад, штрафу, виправних робіт чи арешту за вчинення адміністративного проступку, догани чи звільнен­ня — за порушення трудової дисципліни. Якщо це злочин то наступає кримінальна відповідальність

З видами кримінальних покарань, що застосовуються для повнолітніх і неповнолітніх вас ознайомить дільничний інспектор

Виступ працівника міліції або розповідь вчителя.

Дискусія за методом «Прес»

Які є причини вчинення правопорушень?

1. Я вважаю, що…

2. …тому що…

3. …наприклад…

4. Отже, я вважаю…

 4. Співучасть у вчиненні злочину.

Розповідь вчителя, робота з зошитом

Запис форм співучасті у скоєнні злочину та видів співучасників

Види співучасників згідно з КК: організатор; виконавець; підбурювач; посібник.

Форми співучасті у скоєнні злочину: групою осіб; за попередньою змовою групою осіб;організованою групою;  злочинною організацією

Конкурс «Юні правознавці»

1. Формуються команди, що отримують для аналізу однакову юридичну ситуа­цію.

2. Розв'язання юридичної ситуації із ви­значенням форми співучасті у скоєнні злочину та видів співучасників.

3. Переможець   визначається,   наскільки швидко   й   аргументовано здійснено аналіз.

Роздатковий матеріал

Учень 11 класу Шумілов у колі своїх друзів (Шевченка, Марченка, Марушака та Вертипороха) заявив, що він знає, де знаходиться у школі підсилювач та колонки, які можна легко вкрасти. Пізно ввечері Шевченко та Марущак стали на сторожі біля сходинок на горище школи, а Марченко та Вертипорох через отвір на горищі проникли у приміщен­ня школи і викрали техніку. (Види співу­часті — Шумілов — організатор і підбурювач, Марченко та Вертипорох виконавці, Шев­ченко та Марущак посібники. Форма співу­часті за попередньою змовою групою осіб.)

4. Свідок злочину. Яких правил слід дотримуватися при інформуванні працівників правоохоронних органів про вчинене правопорушення.

Розповідь вчителя

Коли інформація про злочини надходить із газет, теле- та ра­діопередач, ми сприймаємо це по-одному. Однак у разі вчинення злочинів проти знайомих чи рідних — це сприймається зовсім по-іншому. Проте і у першому, і у другому випадках страждають люди, їхнє майно та здоров'я.

 Тому, якщо ти став свідком злочину, треба обов'язково надати  інформацію про це правоохоронним органам. Таким чином ти убережеш себе й інших людей від того, щоб не стати жертвою злочину.

Гра «Чи хороший ти свідок»

Об’єднуємо учнів у пари, де один учень — «міліціонер», а інший — «свідок». Підготуйте відповідну кількість однакових малюнків, де було б зображено сцену вчинення злочину. Роздайте їх кожному «свідку» так, щоб вони не бачили, що зображено на малюнку. Повідомте, що зараз «свідки» стануть свідками вчинення злочину. Надайте їм 15 секунд на огляд «сцени злочину» (малюнка). Після чого «міліціонери» мають взяти свідчення у «свідків» протягом 3-5 хвилин і записати їх. Зберіть по одному «свідченню» від кожного учня і зафіксуйте їх на дошці. Попросіть учнів ще раз розглянути малюнок. Проведіть обговорення за питаннями: Чи було пропущено важливу інформацію? Чи вся інформація правдива, яке це має значення? Яка інформація є найбільш важливою і корисною?

ІV. Закріплення нових знань і вмінь учнів

Дидактична гра «Чи має місце злочин?»

Учні повинні визначити, чи має місце злочин  аргументуючи свою відповідь.

1. Одного разу Петро Петрович посварився своїм сусідом по дачі. Вони так і не помирилися, а своїм рідним Петро Петрович то казав: «Колись куплю рушницю і сусіда-негідника». Але він не був агресивною людиною, і його погрози так і залишилися словами.

2. 16-річні підлітки намагалися відчинити) мобіль сусіда, що стояв у дворі. Сусід побачив їх у вікно і викликав міліцію. Підлітки були затримані.

  1. Учень 9-го класу не підготувався до контрольної і, щоб зірвати урок, зателефонував до міліції й повідомив, що школа замінована.
  2. Сварка 16-річного Петра і 15-річного Василя закінчилася бійкою, під час якої Василь зазнав серйозних тілесних ушкоджень, після цього півроку пролежав у лікарні.

V. Підсумки уроку

Метод «Попс-формула»

Складіть усні виступи на тему « Чому люди скоюють злочини?»

V І. Домашнє завдання

1. Опрацювати конспект

2. Підібрати у ЗМІ інформацію про скоєнні правопорушення. Проаналізувати матеріал

УРОК 7

Тема.                                        Злочини проти людини

Мета: ознайомити учнів про види злочинів проти життя і здоров'я людини; розвивати вміння  виділяти головне в тексті та розв'язувати юридичні ситуації; виховувати законослухняність, формувати засади правової культури

Обладнання: роздатковий матеріал,

Тип уроку: комбінований

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь

Бесіда за відомими учнями із життя чи засобів ЗМІ випадками злочинів.

У ході бесіди формулюються висновки про актуальність теми уроку в умовах сьогодення.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

1. Що таке вбивство.

2. Що називають тілесни­ми ушкодженнями.

3. Що таке побої та кату­вання.

4. Які злочини проти статевої свободи та статевої недоторканності розрізняють.

Робота в парах

Прийом  « Шпаргалка»

Учням пропонується зробити шпаргалку (у три етапи) до опрацьованого  тексту

Етап 1. Скласти план тексту, використовуючи всього декілька ключових слів.

Етап 2. Текст знову з першої сторінки. Конспект записують у формі коротких тез.

Етап 3. До шпаргалки записують питання з кожної сторінки,

Роздатковий матеріал

Після закінчення роботи проводиться конкурс шпаргалок (найкращі шпаргалки і питання).

Злочини проти людини це злочини, пов'язані із завданням шкоди їхньому життю і здоров'ю людини. Це вбивство, нанесення тілесних ушкоджень, побої, катування, зґвалтування та інші.

Вбивство--це протиправне заподіяння смерті іншій людині. Вбивство може бути вчинене умисно та з необереж­ності. Особа, яка скоїла вбивство, як правило несе кримінальне покарання у формі позбавлення волі.

Це нанесення однією людиною шкоди здоров'ю іншої людини, що призводить, наприклад, до смерті чи пошкодження якогось органу людини, обличчя тощо. Як правило, тілесні ушкодження завдаються неповнолітніми під час.

Побої—умисне завдання удару, побоїв або вчинення інших насильницьких дій, які завдали фізичного болю і не спричинили тілесних ушкоджень.

Катування—умисне заподіяння сильного фізичного болю або фізичного чи морального страждання шляхом нанесення бобоїв, мучення або інших насильницьких дій, що суперечать їх волі.

Злочини  проти статевої свободи та статевої недоторканності розрізняють: зґвалтування, насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом, примушування до вступу в статевий зв'язок, статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості, розбещення неповнолітніх.

Інтелектуальним розбещенням неповнолітніх

є їх фотографування в різних сексуальних позах, демонстрація порнографічних предметів та відео, цинічні розмови на сексуальні теми тощо.

У разі виникнення такої ситуації тобі слід звер­нутися до дорослої людини, якій ти довіряєш, і повідомити про те, що з тобою сталося. Такими можуть бути батьки, директор школи, класний керівник, шкільний психолог, вчитель, твої дорослі друзі. Ти можеш також особисто чи телефоном звернутися до правоохоронних органів — у відділок міліції чи прокуратуру.

Види злочинів

Покарання

Умисне вбивство

Вбивство через необережність

 

Позбавлення волі на строк від 7 до 15 років.
Позбавлення волі на строк від 10 до 15 років.
Довічне позбавлення волі         

Умисне заподіяння тілесних ушкоджень Тяжкі.

Середньої тяжкості.

Легкі

 

Позбавлення волі на строк від 5 до 10 років;
штраф — 50 неоподатковуваних мінімумів;
громадські роботи — 200 годин;
виправні роботи до 1 року

Побої і мордування

 

Штраф, або позбавлення волі на строк до 5 років

Катування

 

Позбавлення волі на строк від 3 до 10 років

Кримінальна відповідальність за ці злочини наступає з 14 років.

Робота в групах

Розглянути юридичну ситуацію та відповісти на питання:

1. Що за злочин описано в ситуації ?

2. До якого виду відноситься злочин?

3. Визначіть міру покарання.

Групи представляють свою роботу. Учні мають аргументувати свої висновки.

Роздатковий матеріал

Громадянин В. повертався з роботи власною автомашиною. Коли В. Вийшов з машини, щоб відкрити гараж, до нього підбіг юнак та впритул зробив чотири постріли із пістолета, від яких В. помер на місці. Кинувши зброю юнак скочив на мотоцикл, що чекав на нього поруч і зник. Наступного дня вбивцю громадянина П. вдалося затримати. Виявилося, що він скоїв вбивство на замовлення конкурента вбитого—Т., за що отримав 10000 доларів. (Умисне вбивство, скоєне на замовлення, особливо тяжкий злочин, понад 10 років або довічне позбавлення волі)

ІV. Закріплення нових знань і вмінь учнів

Прийом  «Створи тест»

Запропонуйте учням наприкінці року створити систему тестів, яка б охоплювала весь вивчений матеріал теми  Поясніть правила і принципи складання тестів, покажіть на прикладах, як це зробити правильно. Уточніть рівень створюваних тестів та їх тип (з однією правильною). Кожен тест необхідно супроводжувати варіантами відповідей і фактичними відповідями. Сенс цього завдання не стільки в оцінюванні роботи, скільки у формуванні навичок складання тестів, тому обов’язковим є аналіз роботи учнів.

V. Підсумки уроку

Висловте свої враження від уроку, продовживши речення:

Найбільші труднощі я відчув…..

Я зрозумів, що……..

Я не знав, а тепер знаю…….

На наступних уроках мені хотілося б знову…..

V І. Домашнє завдання

1. Опрацювати конспект

2. Підготуватися до рольової гри

3. Підготувати питання до теми

УРОК 8

Тема.                                          Злочини проти власності

Мета: формувати правову свідо­мість та розуміння відповідальності за свою противоправну поведінку; виховувати повагу учнів один до одного; сформувати поняття «злочин проти власності», його ознаки, види; вести профілактичну роботу з по­передження правопорушень; вихо­вувати здатність усвідомлювати та відстоювати власну позицію; уміти визначати проблеми і знаходити шляхи їх розв'язання.

Обладнання: роздатковий матеріал.

Тип уроку:  комбінований

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь

Прийом       « Бліцопитування по ланцюжку»

Перший учень ставить коротке питання другому. Другий - третьому, і так до останнього учня. Час на відповідь - кілька секунд, учитель має право зняти питання, яке не відповідає темі або недостатньо коректне.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

1. Що таке крадіжка, розбій, грабіж.

Рольова гра

Підліток бачить, що один з гостей у вітальні, дістаючи з кишені хус­тинку, впустив гроші. Гроші, які ле­жать на підлозі, не дають йому спо­кою. А в голову лізуть різні думки.

Думка-змія. Чого сидиш? Піди й підбери гроші.

Думка розумна. Вони не твої, не роби цього!

Думка-змія. Ти ж за ними не в кишеню поліз, а з підлоги підні­меш. Загубив — сам винен.

Думка розумна. Це не гідно тебе, підніми і віддай гостю його гроші.

Думка-змія. Боїшся, що хтось побачить? Вони розмовляють, рані­ше, ніж за годину, з кімнати не ви­йдуть.

Думка розумна. Не роби цьо­го, а раптом у нього вони останні? Не вистачить на проїзд — що він буде робити?

Д у м к а-з м і я. Та в нього їх ціла пачка, і не помітить, що не вистачає одного папірця.

Думка розумна. Не бери чужо­го, не можна.

Д у м к а-з м і я. Тобі ж потрібні гро­ші? Чого сидиш, ось вони, на під­лозі лежать, підбери — і вони твої.

(Хлопець бере гроші.)

Учитель. Можемо ми назвати вчинок хлопчика крадіжкою? (Обговорення ситуації.)

Робота з поняттям робота із зошитом

Крадіжка—це  таємне заволодіння людиною чужим майном.

Розповідь вчителя

Особа, яка краде, вважає, що її дії непомітні для всіх і ніхто цього не бачить. Та­ким майном може бути одяг, шкільне приладдя, велоси­пед, магнітофон, мобільний телефон, автомобіль, гроші, тощо. Найбільш розповсюджені крадіжки, що скою­ють неповнолітні, є крадіжки у громадському транспорті,у, магазинах, у школі.

2. Якою є відповідальність за крадіжку, розбій, гра­біж.

Робота з поняттям робота із зошитом

Грабіж—відкрите заволодіння чужим майном.

Розбій-- Напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний з насильством, небезпечним для життя чи здоров'я особи

Розповідь вчителя

Види покарань:

а) штраф до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян;

б) арешт на строк 6 місяців;

в) обмеження  волі  на  строк до 5 років;

г) позбавлення волі на строк до 7 років.

Робота в групах

Проаналізувати юридичну ситуацію

Роздатковий матеріал

13—літній підліток пограбував свого однокласника, застосувавши насильство,--відібрав у нього 1 гривню. Чи підлягає він за це діяння кримінальній відповідальності?

3. Що таке вимагання.

Робота з поняттям робота із зошитом

Вимагання-- це вимога передачі чужого майна чи права на це майно. Вона супроводжується погрозою вчинити насильство над потерпілим чи його близькими родичами, обмежити їх права, свободи або законні інтереси, пошкодити чи знищити їхнє майно, роз­голосити відомості, які потерпілий чи його близькі родичі бажають зберегти в таємниці.

Розповідь вчителя

Найбільш поширеним видом вимагання серед неповнолітніх є вимагання грошей старшокласниками в учнів, молодших за віком або слабших фізично.

За вимагання особа може бути засуджена до позбавлення волі на строк від 5 до 15 років.

ІV. Закріплення нових знань і вмінь учнів

Прийом  «Тези»

Див. урок № 1

V. Підсумки уроку

Прийом «Мікрофон»

А зараз уявіть, що ви працюєте репортером солідного історичного видання, під назвою, наприклад, «Нумізмат». Ваш номер готується до друку і вільною лишається одна колонка з таким заголовком: «На сьогоднішньому уроці я дізнався (дізналася)… Що мені сьогодні сподобалося, а що ні?». Що б ви туди написали?

V І. Домашнє завдання

1. Опрацювати конспект

УРОК  9

Тема. Злочин та проступки проти громадського порядку та моральності

Мета: сприяти засвоєнню знань учнями про злочини та проступки  проти громадського порядку та моральності; розвивати вміння володіти елементарною правовою термінологією; виховувати в учнів розуміння потреби дотримуватися законів України.

Обладнання: фрагментів мультфільму «Ну, постривай», роздатковий матеріал.

Тип уроку: комбінований.

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь

Прийом   « Сніжна грудка»

Як росте сніжна грудка, так і цей методичний прийом залучає до активної роботи все більшу кількість учнів. Учитель показує на учня і говорить: «Слово!» Той промовляє слово, яке стосується теми уроку. Показує на іншого учня і говорить: «Речення». Другий учень складає речення з цим словом. Третій учень придумує питання до цього речення, четвертий учень відповідає на нього.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

1. Що таке хуліганство. Що називають дріб­ним хуліганством.

Колективний перегляд фрагментів мультфільму «Ну, постривай».Обговорення в загальному колі за запитаннями.

Учитель. Уявімо, що ми на судовій справі і переглядаємо матеріал з місця подій:

1. Переглянувши сюжет, назвіть, які правопорушення скоїв підсудний—Вовк .

2. Які наслідки правопорушень для особи, оточуючих, суспільства?

Робота з поняттям робота із зошитом

Хуліганство—грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом.

Розповідь вчителя

Хуліганство полягає у:

а) проявах безсоромності;

б) знущанні над іншими людьми;

в) застосуванні насильства;

г) зриві масового заходу.

Відповідальність несуть особи, яким виповнилося 14 років.

Види покарань: штраф до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян; арешт на строк 6 місяців; обмеження  волі  на  строк до 5 років; позбавлення волі на строк до 7 років.

2. Що таке порушення гро­мадського порядку.

Прийом   «Концентрація»

Див. урок № 3

Роздатковий матеріал

ЩО ТАКЕ ПОРУШЕННЯ ГРОМАДСЬКОГО ПОРЯДКУ?

Це такі проступки, як розпивання спиртних на­поїв на вулицях, стадіонах, у скверах, парках, у громадському транспорті, в інших громадських місцях; поява в цих місцях у п'яному вигляді, що ображає людську гідність і потурає правила моралі; порушення тиші на вулицях, площах, у парках, гуртожитках, жилих будинках та інших громадських місцях з 22 до 6 години тощо.

Такі дії матимуть наслідком на­кладання адміністративної відповідальності — у від 17 до 100 гривень.

3. Що таке наруга над мо­гилою.

Розповідь вчителя

Наруга над могилою-- це образливе ставлення, грубе знущання, демон­страція зневаги до місця поховання чи праху покійного шляхом осквернення, а саме: непри­стойні написи, малюнки, виливання нечистот, руйнування надмогильних споруд. Наругою над могилою буде і продаж могильних загорож, пам'ят­ників, плит, вінків, квітів, розкопування я поховання, зривання одягу з трупа й викра­дення предметів померлого (нагород, військової форми, виробів з цінних металів, тощо). За такі дії передбачено кримінальне покарання — штраф до 1700 грн. або позбавлення волі строком до 3-х років.

Прийом  «Мовники»

Див урок № 4

ІV. Закріплення нових знань і вмінь учнів

Прийом   «Пошта»

Кожному учню пропонується визначити свою «адресу» в класній кімнаті. Ряди парт гратимуть роль вулиць, самі парти або столи - будинків. Учні на аркушах записують питання за темою уроку, пишуть адресу однокласника (1-ша Зелена вулиця, будинок 3, Олені), свою зворотну адресу і з допомогою листоноші відправляють записку адресату. Адресати повинні письмово відповісти на питання. За командою вчителя гра зупиняється й оцінюються декілька «листів». Найвищу оцінку одержують ті, хто поставив цікаве питання й отримав на нього правильну відповідь.

V. Підсумки уроку

Незакінчене речення

На сьогоднішньому уроці для мене найважливішим  відкриттям було…….

V І. Домашнє завдання

1. Опрацювати конспект

УРОК 10

Тема.                      Відповідальність за правопорушення

Мета: навчити учнів пояснювати, що таке покарання; називати види покарань, застосовуються щодо неповнолітньої особи, яка скоїла злочин; розповідати про особливості кримінальної відповідальності неповнолітніх; розвивати вміння оцінювати причини підліткової злочинності в Україні; висловлювати власне ставлення до злочинів; виховувати в учнів шанобливе ставлення до закону.

Обладнання: роздатковий матеріал, витяги з ККУ

Тип уроку: комбінований.

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь

Розгляд ситуацій

 Під час футбольного матчу після несправед­ливого пенальті у ворота команди вболіваль­ники влаштували бійку на стадіоні. Визначте ознаки та склад адміністративного правопо­рушення.

Відповідь. Ст. 173. АК. Дрібне хуліганство. Нецен­зурна лайка в громадських місцях, образливе чіплян­ня до громадян та інші побічні дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян, — тягне за собою:

  1.                   накладення штрафу від 3 до 7 неоподатковува­них мінімумів доходів громадян;
  2.                   виправні роботи на строк від 1 до 2 місяців з відрахуванням 20 % заробітку;

3)у разі, якщо за обставинами справи з ураху­ванням особи порушника, застосування цих заходів буде визнано недостатнім, — адміні­стративний арешт на строк до 15 діб.

ІІІ. Вивчення нового матеріал

1. Хто відповідатиме у разі вчинення малоліт­ньою чи неповнолітньою особою правопо­рушення.

Розповідь вчителя

Законодавство нашої держави поділяє неповно­літніх на такі категорії: малолітні — діти до 14 років та неповнолітні — особи до 18 років. Вважається, що особа досягає відповідного віку не в день свого народження, а з нуля годин наступної доби.

Коли ти проявляєш повагу до законів та дієш згідно їх положе­нь, вони захищають тебе і дають тобі можливість реалізувати свої права. Інколи, навіть не бажаючи того, ти можеш своїми вчинками порушити права інших людей чи завдати шкоди їхньому майну.

Для неповнолітніх, які вчинили правопорушення, існує особ­ливий порядок проведення розслідування справ та надання ними свідчень. Закон передбачає також особливі правила застосування до неповнолітніх різних видів юридичної відповідальності.

Робота у парах

Обговорити у парах чи впливатиме на відповідальність правопорушників їхній вік? Як визначити, якою буде відповідальність тих, чия поведінка неправомірна? Чи завжди правопорушники відповідають за свою поведінку? Чому? Порівняйте свої думки з текстом.             

Роздатковий матеріал

Відповідальність, передбачена законом, залежить від того, про яке правопо­рушення йдеться. Якщо воно пов'язане з невиконанням трудових обов'язків: пору­шено дисципліну, допущено спізнення на роботу — настає дисциплінарна відпо­відальність (оголошення догани, звільнення з роботи).

Якщо порушуються правила дорожнього руху, не сплачується проїзд у транс­порті, людина вживає алкогольні напої в громадських місцях, голосно лає інших, використовуючи нецензурні слова, чіпляється до перехожих, заважаючи їм своєю поведінкою, туристи розпалюють багаття в лісі в заборонених місцях і т. ін. — настає адміністративна відповідальність: штраф, попередження, позбавлення спеці­альних прав (прав водія, мисливського квитка), адміністративний арешт (до 15 діб) тощо. За адміністративні правопорушення, як правило, відповідальність настає з 16 років, але якщо хтось скоїть адміністративне правопорушення у віці від 14 до 16 років, на його батьків (або тих, хто їх заміняє) може бути накладений штраф.

Коли порушення завдає особі чи установі, організації, державі майнової шкоди, йтиметься про цивільно-правову відповідальність, в якій головне для потерпілих — відшкодування заподіяних збитків та моральної шкоди, поновлення втраченого. Вона залежить від віку порушника: до 14 років шкода відшкодовуватиметься батька­ми, з досягненням 14-річного віку підліток, якщо має заробіток чи стипендію, самостійно відшкодовуватиме збитки, а якщо цього не вистачить — відповідатимуть батьки.

За найнебезпечніші правопорушення — злочини (вбивство, тілесні ушкодження, крадіжка, хуліганство тощо) настає кримінальна відповідальність у вигляді арешту, позбавлення волі, громадських робіт та ін. За загальним правилом, їй підлягають особи, яким на момент вчинення злочину виповнилось 16 років. Але за деякі почини підлітки відповідатимуть навіть із 14 років (наприклад, крадіжка, розбій, грабіж, зґвалтування, незаконне заволодіння транспортним засобом).

Отже, у законах ми знайдемо не лише опис тих діянь, які є правопорушеннями, •а й заходи державного примусу, що застосовуватимуться до винних осіб від імені держави за вчинення саме цих правопорушень.

Підставами для застосування до правопорушника заходів юридичної відпові­дальності є:

  1.                    склад правопорушення: має бути встановлено факт учинення протиправного
    діяння, особу у віці, коли вона вже може нести відповідальність, її вину, має бути
    доведене й охарактеризоване саме діяння, визначено, які блага чи інтереси
    постраждали;
  2.                    рішення (вирок) суду (чи уповноваженого державного органу).

2. Чи розрізняються покарання за вчинення злочинів неповнолітніми та пов­нолітніми особами. Які кримінальні пока­рання застосовуються до неповно-літніх осіб.  Що таке примусові заходи виховного характеру.

Метод «Відкритий мікрофон»

Висловіть свої думки щодо причин зростання злочинності серед неповнолітніх.

Робота з джерелом

Роздатковий матеріал

Кримінальний кодекс України

«Ст. 22. Кримінальній відповідальності підля­гають особи, яким до вчинення злочину виповни­лося 16 років.

Із 14 років наступає кримінальна відповідаль­ність за умисне убивство, посягання на життя державного  чи  громадського діяча,  працівника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і дер­жавного кордону або військовослужбовця, судді народного засідателя чи присяжного у зв'язку з їх діяльністю, пов'язаною зі здійсненням правосуд­дя, захисника, представника іноземної держав, умисне тяжке тілесне ушкодження, умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження, диверсію, бандитизм, терористичний акт, захоплення заручників,  зґвалтування,  насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом, крадіжку, грабіж, розбій, вимагання, умисне знищення або пошкодження майна, пошкодження шляхів сполучення і транспортних засобів, угон або захоплення залізничного рухомого складу, повітряного, і морського чи річкового судна, незаконне заволодіння транспортним засобом, хуліганство».

Запитання

  1. Із якого віку настає кримінальна відповідальність?
  2. Чому за окремі злочини відповідальність настає в 14 років?

Робота в групах

Чи настає кримінальна відповідальність, якщо:

  1.                   16-річний підліток, хворий на шизофренію, викрав у супермаркеті декілька пакетів з цукерками;
  2.                   14-річний підліток викрав у супермаркеті блок цигарок;

3)15-річний Микола та 16-річний Іван поверталися з дня народження. Перебуваючи у став алкогольного сп'яніння почали чіпляти зустрічних перехожих, а потім побили чоловіки який зробив їм зауваження?

Розповідь вчителя

До неповнолітніх застосовуються не всі види кримінальних покарань. Лише громадські роботи, позбавлення волі на певний строй виправні роботи, штраф, арешт.

Максимальний строк позбавлення волі 10 років (крім покарання за навмисне вбивство, коли строк позбавлення волі може становити до 15 років)

Максимальна тривалість громадських робіт — 120 годин, в день неповнолітній може працювати лише 2 години.

Види покарань до неповнолітнього

  1. Арешт може тривати від 15 до 45 діб.
  2. Виправні роботи — від 2 місяців до 1 року.
  3. Арешти, громадські роботи та виправні роботи можуть застосовуватися до неповнолітніх, які досягли 16 років. Винного, який не досяг 14 або 16 років, підда­ють примусовим заходам виховного характе­ру, направленню до спеціального навчально-виховного закладу на строк до 3 років. До такого закладу направляють незважаючи на незгоду батьків і самої дитини.
  1. До тих, хто вперше вчинив нетяжкі злочини,можуть бути застосовані умовне засудження або відстрочка виконання вироку. Відтермінування виконання вироку — це коли призначене покарання відкладається на певний визначений судом строк, протягом якого засудже­ний перебуває під наглядом' органів внутрішніх справ. Якщо він виправдовує довіру, не порушує громадський порядок і закон, суд звільняє його від відбування покарання. В іншому випадку суд направляє винуватця для відбування призначе­ного покарання, тобто скасовує відтермінування.

Виправте допущені помилки

Суд застосував до неповнолітнього покаран­ня — громадські роботи. Він сумлінно почав їх виконувати, замість того, щоб відвідувати заняття в ПТУ.

Цифровий диктант

1. Вік,  з якого неповнолітньому  можуть бути призначені громадські роботи? (16 років)

  1. Максимальний    строк    громадських    робіт. (120 годин)
  2. Максимальна тривалість громадських робіт. (2 години)
  3. Мінімальний строк виправних робіт. (2 місяці)

5. Максимальний строк виправних робіт. (1 рік)
         6. Максимальний строк арешту. (45 діб)

7. Максимальний строк позбавлення волі. (15 ро­ків)

Метод «Відкритий мікрофон»

Як ви вважаєте, можливо, молоді властива неправомірна поведінка і нічого змінити не можна?

IV. Закріплення нового матеріалу

Розв'язання правових ситуацій

Неповнолітні Олег (14 років), Сергій (15 років) повнолітній Анатолій (21 рік) здійснили розбійний напад на приватного підприємця. Кого буде притягнуто до кримінальної відповідальності, якщо ст. 67 Кримінального кодексу України визначає це правопорушення як «вчинення злочину групою осіб за попередньою змовою», яка обтяжує кримінальну відповідальність? Батьки неповнолітніх наполягають на їх звільнен­ні від покарання, бо чули, що ст. 22 Кримінально­го кодексу, яка розкриває особливості криміналь­ної відповідальності неповнолітніх, вже у першій фразі наголошує, що кримінальній відповідаль­ності підлягають особи, яким до вчинення зло­чину виповнилося 16 років?

Відповідь. Притягнуто до кримінальної відпо­відальності буде усіх трьох. Ст. 22 Кримінально­го кодексу України, на яку посилаються батьки, також містить перелік дев'ятнадцяти злочинів, за які передбачено кримінальну відповідальність особи, що вчинила злочин у віці від 14 до 16 ро­ків, серед інших в даному переліку є й розбій.

V. Підсумки уроку

Прийом  « Підіб’ємо підсумки»

Див. урок № 2.

V І. Домашнє завдання

  1. Опрацювати конспект.
  2. Написати твір-роздум «Чи завжди суворість покарання сприяє зниженню рівня злочин­ності?»

УРОК 11

Тема.                                 Неповнолітні і міліція

Мета: характеризувати права неповнолітніх осіб при затри­манні, арешті, допиті; розвивати вміння моделювати та розв'язувати правові ситуації; формулювати власну позицію щодо поведінки в ситуації взаємодії з право­охоронними органами; виховувати в учнів свідому позицію щодо поведінки під час взаємодії з правоохо­ронними органами.

Обладнання: роздатковий матеріал

Тип уроку: комбінований.

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь

Виступ-презентація учнями домашніх письмових творів-роздумів «Чи завжди суворість покарання сприяє зниженню рівня злочин­ності?»

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

1. Коли неповнолітнього може зупинити мі­ліціонер.

2.  Права і обов'язки неповнолітньої особи при затриманні.

3. Якими можуть бути наслідки при опорі затриманню.

Обговоріть у загальному колі: в яких випадках свого життя ви, ваші родичі або знайомі звертались до міліції? Як можна це зробити? Порівняйте свої думки з наданими порадами.

Роздатковий матеріал

Звертайтеся до міліції, якщо:

  • ви стали свідком чи жертвою правопорушення;
  • ви бажаєте отримати документ про право керування транспортним засобом (автомобілем, мотоциклом) чи зареєструвати транспорт­ний засіб;
  • сталася дорожньо-транспортна пригода;
  • ви маєте намір стати власником мисливської рушниці або газової зброї;
  • ви розшукуєте особу, яка зникла безвісти.

Напевно, бувають й інші ситуації, коли знадобиться допомога або втручання працівників міліції. Терміново викликати міліцію можна телефоном за номером 102, однак для вирішення певної справи слід звертатися до міліції з заявою.

  Метод «Навчаючи вчуся»

 Опрацюйте інформацію щодо прав і обов'язків неповнолітніх у стосунках з міліцією. Обговоріть у загальному колі результати своєї роботи за питаннями: чи корисні вам ці знання, чому? Чи були у вашому житті або у ваших знайомих ситуації, коли їх бракувало?

Роздатковий матеріал

Фрагмент 1. Коли тебе може зупинити міліціонер?

Міліціонер або наряд міліції' може зупинити тебе для опитування, якщо ти був або міг бути свідком вчиненого правопорушення чи затримання. Для затримання -неповнолітньої особи у правоохоронців мають бути законні підстави, наприклад:

  • підозріла поведінка за появи наряду міліції (намагання втекти чи перехо-­
    ватися);
  • підозра у вчиненні правопорушення чи встановлений факт його вчинення;
  • перебування в громадських місцях у стані сп'яніння;
  • зовнішній вигляд неповнолітнього, який ображає людську гідність;
  • дії підлітка, які можуть завдати шкоди оточенню, йому особисто.

Фрагмент 2. Що робити, коли тебе зупинив міліціонер?

Якщо тебе зупинив чи затримав офіцер міліції, не варто грубити, вириватися, говорити, що він неправий. Такі дії викликатимуть настороженість у правоохоронця, він має право обшукати тебе - чи не приховуєш ти, бува, зброю, наркотики або щось інше, недозволене законом. Варто виконувати всі розпорядження міліціонера.

Слід бути ввічливим, відповідати чітко і ясно на запитання правоохоронця, на-давати про себе лише правдиву інформацію. Намагання щось приховати чи сказати -неправду одразу видасть тебе й у подальшому може негативно вплинути на твою : долю.

Фрагмент 3. Що робити, якщо тебе затримано за вчинення правопорушення?

Важливо зберігати спокій. Слід з'ясувати, за що тебе затримано — правоохоронці обов'язково повинні повідомити тобі причину затримання. Не слід робити ніяких заяв, що можуть бути використані пізніше проти тебе.

У більшості випадків тебе можуть затримати тільки на три години. Відлік часу починається з моменту складання протоколу про затримання.

При опитуванні й складанні протоколу будь ввічливим, чемним, правильно називай своє ім'я, прізвище, вік, домашню адресу. Якщо ти замовчуватимеш відо-мості про себе чи говоритимеш неправду, тебе можуть помістити до дитячого при-ймальника-розподільника до встановлення твоєї особи.

У разі вчинення адміністративного проступку складається ще один протокол. І слід уважно прочитати обидва протоколи. Не варто відмовлятися підписувати протокол, адже це не означає визнання власної провини, а лише свідчить про те, що  ознайомлений із його змістом.

Якщо ти скоїв правопорушення, краще щиро розкаятися, адже це може суттєво полегшити твою долю.

Фрагмент 4. Якими є твої права при затриманні?

Якщо тебе затримали, правоохоронці обов'язково повинні пояснити тобі твої права. Вони мають негайно повідомити про затримання твоїх батьків або осіб, які їх замінюють. Тобі мають надати можливість зателефонувати батькам.

Пам'ятай, що неповнолітніх не можна поміщати в одну кімнату попереднього затримання разом із повнолітніми особами.

У разі потреби за твоєю вимогою тобі повинні надати можливість скористатися туалетом, а у випадку хронічної хвороби чи наявності поранень або тілесних ушкоджень тобі має бути надана медична допомога.

Міліціонери не мають права допитувати тебе без присутності батьків, адвоката, вчителя чи лікаря. Закон суворо забороняє застосування побоїв, погроз, залякування з боку працівників міліції.

Фрагмент 5. Що буде, якщо ти чинитимеш опір при затриманні?

Опір затриманню працівниками правоохоронних органів є протиправним. Такі дії можуть призвести у подальшому до більш суворої відповідальності. Ніколи не чини опір і не допомагай іншій людині так робити, навіть якщо для затримання, на твою думку, немає підстав. Злісна непокора розпорядженню або вимозі працівника міліції, який виконує свої службові обов'язки, є окремим правопорушенням, за яке з 16 років законом передбачена адміністративна відповідальність.

Фрагмент 6. Що може бути результатом твого затримання?

Це залежить від того, яке діяння вчинено та причин затримання. У разі вчинення тобою адміністративного проступку на тебе покладатиметься зобов'язання попро­сити вибачення у потерпілого або буде винесено попередження, догану чи сувору догану, або передано під нагляд батьків чи педагогічного колективу. В окремих випадках до тебе можуть застосовуватися й інші адміністративні стягнення, на­приклад, штраф, конфіскація предмета, що є знаряддям правопорушення, тощо.

Якщо ж твої дії містять ознаки злочину, то подальшу твою долю вирішуватиме суд.

Тебе можуть також помістити до приймальника-розподільника, притулку для неповнолітніх, центру медико-соціальної реабілітації, школи чи професійного училища соціальної реабілітації.

Чи правильне твердження?

1. Якщо вас затримано, ви не можете вимага­ти від працівника міліції пояснення підстав і причин затримання.

  1.  У   випадках   адміністративного   затримання обов'язково складається протокол,  який за­тримана   особа   повинна   уважно   прочитати і підписати.
  2. Незалежно від причин затримання закон га­рантує кожному певні права, можливість за­хищати себе, доводити свою правоту.

4. Які органи та установи опікуються малолітніми та не­повнолітніми особами.

Самостійна робота з текстом

Прийом  « Шпаргалка»

Див. урок № 7

Роздатковий матеріал

Є спеціальні органи та установи, які займаються соціальним захистом та профілактикою правопо­рушень серед неповнолітніх. Це:

Кримінальна міліція у справах неповнолітніх, основним завданням якої є профілактика пра­вопорушень серед неповнолітніх та виявлення й розкриття скоєних ними злочинів;

Суди, які розглядають справи щодо неповнолітніх, які вчинили злочини або адміністративні проступ­ки;

Приймальники-розподільники для неповнолітніх, куди доставляють неповнолітніх у віці від 11 до 18 років на строк до 30 діб у випадках скоєння ними правопорушень або за умов необхідної їх ізоляції;

Притулки для неповнолітніх, в яких тимчасово (до 90 днів) розміщують неповнолітніх віком від З до 18 років, які потребують захисту з боку дер­жави: заблукали, були покинуті батьками, зали­шилися без батьківської опіки, полишили сім'ю тощо;

Центри медико-санітарної реабілітації неповно­літніх, створені для поміщення в них дітей, які вживають алкоголь, наркотики, токсичні речови­ни;

Школи та професійні училища соціальної реабі­літації, що є спеціальними навчально-виховни­ми ладами закритого типу для неповнолітніх, які потребують особливих умов виховання. У загальноосвітніх школах соціальної реабілітації перебувають підлітки 11—14 років, у професій­но-технічних училищах соціальної реабілітації — 14—18 років. Неповнолітніх відправляють у ці за­клади, якщо вони вийшли з-під контролю батьків, не піддаються виховному впливу та не можуть бути виправлені шляхом застосування інших виховних заходів. Неповнолітній знаходиться у такому закладі до його виправлення, однак не більше як 3 роки.

Щоб захистити свої права та інтереси в гострій чи конфліктній ситуації в сім'ї: не залишайтеся наодинці зі своїми проблемами, пам'ятайте, що поруч із вами обов'язково є доросла людина - вчитель, шкільний психолог, ваш родич, знайомий або старший друг, якому ви довіряєте. Поговоріть з ним і разом вирішіть, як варто вчинити; запишіть у записничок номери «телефонів довіри», за якими ви зможете одержати пораду у складній життєвій ситуації (вам їх може повідомити вчитель чи шкільний психолог); дізнайтеся адреси та телефони служб вашого міста (району), що опікуються проблемами дітей, через довідкову службу або від учителя; скористайтеся допомогою соціальної служби для дітей і молоді при місцевій державній адміністрації, що забезпечує юридичний захист, психолого-педагогічну підтримку дітей; телефонуйте у міліцію (102) у разі небезпеки або відвідайте дільничного міліціонера; зверніться до суду за захистом своїх прав та інтересів у цьому разі: поговоріть із секретарем суду; заповніть за зразком позовну заяву; прикладіть до заяви необхідні документи і довідки (або їх копії); оплатіть державний збір та необхідні витрати на ведення справи в суді; заздалегідь подумайте про те, що ви розповідатимете, звернувшись по допомогу до сторонніх людей. Будьте готовими докладно й відверто роз­повісти про ваші проблеми. Якщо вашу справу розглядатиме суд, розповідь має підкріплюватися фактами, аргументами і конкретними доказами.

IV. Закріплення нового матеріалу

Визначте, що це факт чи просто думка

  1. Українська міліція краща, ніж міліція інших країн.
  2. На вулицях було б безпечніше, якби було біль­ше міліції.
  3. Міліція добре виконує роботу, пов'язану з охо­роною правопорядку.
  4. Міліція не всім подобається.
  5. Дехто з міліціонерів використовують методи залякування і шантажу.
  6. Міліцейська робота дуже важлива для підтри­мання закону й порядку.
  7. Міліція у своїй роботі покладається на допомо­гу громадян.
  8. Міліція   часто   жорстоко   поводиться   з   під­літками.
  9. За скрутних обставин люди зазвичай зверта­ються до міліції.
  1.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      У міліції часто беруть хабарі.
  2.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      У міліції багато людей, які не мають спеціаль­ної підготовки.
  3.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Міліція погано розслідує більшість злочинів.

V. Підсумки уроку

Метод «Мікрофон»

Загальний  підсумок уроків підбивають самі діти у формі гри «Я—редактор журналу «Знання», де вони по черзі заповнюють колонку під умовною назвою «На сьогоднішньому уроці я дізнався (-лася)…»

V І. Домашнє завдання

1. Опрацювати конспект.

2. Підготувати питання до теми.

УРОК 12

Тема.                                         Неповнолітні у суді

Мета: познайомити учнів з основними етапами розгляду судової справи; характеризувати учас­ників судового процесу; розповідати про підстави застосування до неповнолітніх примусових заходів виховного характеру; пояснювати процедуру судового розгляду кримінальної справи; розвивати вміння висловлюва­ти власну оцінку важливості права людини на захист у суді; виховувати свідоме ставлення щодо важливості права людини на захист у суді.

Обладнання: кружечки зеленого, червоного та жовтого кольору, роздатковий матеріал.

Тип уроку:  комбінований

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь

Прийом  «Дерево пізнання»

Домашнім завданням вашим було скласти запитання до теми, яку ми вивчали на попередньому уроці, отже пропоную  відповісти на поставлені вами запитання з «Дерева пізнання»

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

1. Які суди розглядають справи неповноліт­ніх. Як суд розглядає справу.

Метод «Відкритий мікрофон»

Запропонуйте учням пригадати кінофільм чи художній твір, де відбувається чи
описується судове засідання, та визначити етапи розгляду кримінальної справи у суді.

Самостійна робота з текстом

Роздатковий матеріал

Справи неповнолітніх розглядають суди загальної юрисдикції

Коли слідчий завершує розслідування справи, він підсумовує всю отриману інформацію.

Якщо слідчий переконаний у тому, що винний установлений і доказів його вини достатньо, він складає обвинувальний висновок і направляє його прокуророві для затвердження.

Після затвердження прокурором цей висновок надходить до суду. Настає час судового розгляду.

Обвинувачений під час суду має статус під­судного.

У процесі беруть участь захисник підсудного, потерпілий, іноді його представник.

Від імені держави звинувачення висуває, об­ґрунтовує та підтримує прокурор — державний обвинувач.

Між державним обвинувачем і захистом іде своєрідне «змагання» — чиї докази, аргументи будуть визнані судом більш переконливими.

Суддя керує засіданням, надає слово учасни­кам. Суддя має спеціальний знак і форму одягу — мантію, його місце в залі засідань — під гербом України.

Усе, що відбувається під час засідання, фіксує секретар судового засідання.

Усі присутні зобов'язані поважати суд.

До суду всі учасники процесу звертаються стоячи, так само стоячи усі присутні зустрічають суддю, а також вислуховують вирок.

Суд починається з підготовчої частини, під час якої перевіряють явку учасників про­цесу, роз'яснюють їхні права, оголошують склад суду.

Під час судового слідства суд досліджує наяв­ні у справі докази. Підсудний (якщо він бажає), потерпілий, свідки розповідають усе, що їм відо­мо по справі, їм ставлять запитання інші учасни­ки процесу та суддя, розглядаються інші наявні в справі докази.

Під час судових дебатів із промовами висту­пають державний обвинувач і захисник, потім надається останнє слово підсудному. Обмежувати час виступів у дебатах, а також останнє слово під­судного не дозволено.

Суд іде до дорадчої кімнати, де виносить ви­рок. Суд (або суддя) повертається до залу засідан­ня та оголошує вирок. Вирок може бути обвину­вальним (якщо, на думку суду, подані докази по­вністю доводять скоєння злочину підсудним) або виправдальним.

Сторони процесу, якщо вони не погоджуються з вироком, мають право подати апеляцію. Апеля­цію подають до того суду, де розглядалася справа, а уже цей суд передає апеляцію до вищестоящого суду.

Якщо на вирок суду подано апеляцію, вирок не набирає чинності до її розгляду.

Є також право на касаційне оскарження, од­нак подання касації не призупиняє виконання вироку.

Закон обмежує строк для подання апеляції та касації.

Розставте поняття в логічній послідовності

а) Судове слідство;

 б) попереднє (досудове) розслідування;

 в)заява;

г) передавання справи до суду;

 д) порушення кримінальної справи;
        е) перевірка судом матеріалів справи;

є) винесення й публічне оголошення вироку;

з) передання справи до суду.

2. Яке рішення може ухвалити суд у кримінальній справі. Коли застосовуються примусові заходи ви­ховного характеру.

Розповідь вчителя

Якщо суд не доведе винуватість неповнолітнього, то він прийме рішення про зняття обвинувачення і закриття кримінальної справи. У разі визнання неповнолітнього винуватим у скоєнні злочину, суд може прийняти одне із двох рішень: призна­чити кримінальне покарання або застосувати до неповнолітнього примусові заходи виховного характеру.

До дорослих застосовуються усі кримінальні по­карання, вказані у Кримінальному кодексі. А до неповнолітніх — лише окремі з них. Повнолітні  можуть бути засуджені до довічного позбавлення волі, позбавлення звання, рангу, чину, службових обмежень для військовослужбовців, обмеження волі та інших, тоді як неповнолітнім такі покарання суд призначити не може.

Крім того, й міра покарання буде різною. Наприклад, макси­мальний розмір штрафу для дорослих — 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а для неповнолітніх — 500; громадські роботи становлять 240 годин (по 4 години в день), тоді як неповно­літні можуть відбувати таке покарання до 120 годин максимально і не більше як по 2 години на день.

Неповнолітній, який вчинив злочин невеликої або середньої тяжкості, може бути звільнений судом від покарання, якщо буде визнана,  що внаслідок щирого розкаяння та подальшої бездоганної  поведінки він на момент постановлення вироку не потребує застосування покарання.

У цьому разі суд застосовує до неповнолітнього такі примусові    заходи виховного характеру: застереження; обмеження дозвілля і встановлення особливих вимог до поведінки неповнолітнього; передача неповнолітнього під нагляд батьків чи осіб, які  їх замінюють, чи під нагляд педагогічного або трудового колективу за його згодою, а також окремих громадян на їхнє прохання; покладення на неповнолітнього, який досяг п'ятнадцятирічного віку і має майно, кошти або заробіток, обов'язку відшкодування заподіяних майнових збитків; направлення неповнолітнього до спеціальної навчально-виховної установи для дітей і підлітків до його виправлення, але, на строк, що не перевищує трьох років.

Рольова гра

 Проведення симуляційного засідання суду з розгляду справи, учасниками якого будуть учні (суддя, прокурор, потерпілий, підсудний, позивач, відповідач, захисники, свідки тощо).

Ситуація 1. Узимку учні одинадцятого класу Андрій та Михайло пустували на ґанку школи, штовхаючи учнів молодших класів. Один із учнів не втримався на ногах, впав, зламав ногу й вибив два передніх зуби.

Ситуація 2. Неповнолітні Степан та Антон, розбивши бокове скло у легковому автомобілі, проникли в нього, завели й вирішили покататися. На першому ж перехресті автомобіль в'їхав в дерево. Хлопців було затримано.

3.  Де відбувають покаран­ня засуджені неповнолітні.

Розповідь вчителя

Засуджені, які відбувають покарання в виховній установі для не повнолітніх, мають право пра­цювати, отримувати медичну допомогу, листуватися, одержувати по­силки і грошові перекази, зустрічатися з родичами, здобувати освіту, одержувати правову допомогу адвокатів.

Їм забороняється самовільно залишати колонію, порушувати за­кони, вживати спиртні напої та наркотичні засоби, завдавати шкоди майну, вживати нецензурні чи жаргонні слова.

Якщо неповнолітній не порушує режим, сумлінно навчається чи працює, його може бути амністовано, тобто достроково звільнено від відбування покарання чи замінено покарання більш м'яким.

У разі досягнення особою 18 років (повноліття), якщо строк позбавлення волі ще не витік, її переводять до кримінально-виконавчого закладу, де вона продовжує відбувати покарання разом із повнолітніми засудженими.

Метод «Коментованого читання»

Подумайте: Які думки викликає у вас лист однолітка, який відбуває покарання у виховній установі для не повнолітніх? До яких наслідків для злочинця призводить злочин?

« Мене звуть Сергій. Потрапив сюди за крадіжки. Писати особливо нема про що. Працюємо, вчимося. Годують тут дуже кепсько: рідкий такий несмачний суп, каша, чай. Часто мені сняться мамині пиріжки. Та й взагалі—як дім присниться, так прокидаюсь весь у сльозах і подушка мокра…. Але коли «пахани» (себто ті, хто старші і давно сидять)б'ють—не плачу. Зціплю зуби і терплю. Раніше злився на них, а тепер думаю, що заслужив, бо коли вчителі та батьки про це говорили—не розумів. Хлопці будьте людьми—ніякого геройства немає у крадіжках і хуліганстві. Погано все це закінчується.»

V. Закріплення нових знань і вмінь учнів

Метод «Вільне письмо»

Див урок № 5

V. Підсумки уроку

Метод «Кольорова феєрія»

У вас на партах лежать кружечки зеленого, червоного та жовтого кольору. Ось що вони означають:

зелений—«я все зрозумів»;

жовтий—«мені дещо не зрозуміло»;

червоний—«мені складно це зрозуміти»

Оберіть собі кружечок відповідного кольору.

V І. Домашнє завдання

1. Опрацювати текст конспекту

2. Підготувати невеликі мультимедійні презентації на теми: «Що таке зброя.», «Які предмети є не­безпечними.»

УРОК 13

Тема.                                                    Зброя

Мета: розповісти учням , що таке зброя та правила володіння зброєю та боєприпасами; розвивати дослідницькі навички,вміння працювати з інтернет джерелами; виховувати усвідомлення необхідності дотримування правил безпеки.

Обладнання: м’яч, комп'ютер, роздатковий матеріал

Тип уроку:   комбінований

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь

Прийом  «Пінг-понг»

Див урок № 5

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

1. Що таке зброя.

Бесіда з учнями за питаннями:

1. Чому дітям подобається зброя?
       2. У кого із їхніх батьків є зброя? Чи пояснювали їм батьки правила зберігання і використання зброї?

3. Чи доводилось комусь з них тримати зброю в руках чи користуватися зброєю? Які відчуття вони переживали, коли у них в руках була зброя?

4. Чому закони встановлюють обмеження щодо користування зброєю?
        5. Якими можуть бути наслідки у разі протиправного використання зброї?

Виступ учнів із презентацією на тему «Зброя»

Прийом  «Продовж розповідь»

Кожен учень по черзі називає речення, але так, щоб була утворена розповідь про побачене. Кожне речення оцінюється в один бал.

2. Чи може неповнолітній ма­ти зброю. 3 якого віку можна володіти зброєю та користуватися нею.

Учні опрацьовують текст

Прийом  «Концентрація»

Див. урок №   3.

Роздатковий матеріал

 Неповнолітні не мають права мати зброю. Якщо неповнолітній отримав у спадок зброю, то він повинен протягом 10-ти днів здати її та боє­припаси до неї на зберігання в міліцію. Ця зброя буде продана особам, які мають право на придбан­ня та носіння зброї.

З 18 років особа може мати у власності мисливську зброю (рушницю), якщо вона отримає відповідний дозвіл у правоохоронних органах. Для отримання та­кого дозволу людина має бути психічно здоровою, не порушувати закони України, пройти спеціальні курси щодо правил користування зброєю, її тех­нологічної конструкції, набути навичок користування на обов'язкових тренувальних стрільбах.

З 18-річного віку можна придбати газовий пістолет чи револьвер, пневматичну зброю та боєприпаси до них. Продаж пневматичної зброї не потребує отримання дозволу правоохоронних органів, тоді як для придбання газової зброї слід отримати спеціальний дозвіл.

Холодну зброю можна купувати та зберігати повнолітнім без спеціального дозволу на це. Власникам лише окремих видів холодної зброї — луків, арбалетів, палиць, військових багнетів, військових ножів знадобиться спеціальний дозвіл.

Якщо у твоїй родині є мисливська, пневматична чи газова зброя, ні в якому разі не можна приносити її до школи, виносити на вулицю, демонструвати друзям, якщо вона раптом виявилася незамкненою й без нагляду дорослих.

Залякування чи погрожування іншій особі за допомогою зброї є злочином.

За такі дії до юридичної відповідальності буде притягнуто як тебе, так і власника зброї. Ти відповідатимеш за незаконне носіння, а власник — за порушення правил зберігання зброї і залишення її без нагляду.

3. Що таке бо­йові припаси. Чи може неповнолітній во­лодіти боєприпасами.

Робота з поняттям робота із зошитом

Бойові припаси — це пристрої, призначені й придатні для по­стрілу із певного виду зброї з метою ураження живої чи іншої цілі.

До боєприпасів належать кулі (свинцеві, гумові), гільзи (мета­леві, паперові, пластикові), патрони, мисливський порох, капсулі, дріб, картеч.

Робота в малих групах

 Запропонуйте учням прочитати наведені нижче описи ситуації та дати відповіді
на питання:

1. Чи використовувалась зброя у кожній із ситуацій?

2. Чи порушено закон? Як слід діяти у зазначеній ситуації?

  1. Після вдалого полювання друзі вирішили позмагатися, хто з них най-
    влучніший стрілок. Петро запропонував стріляти в яблуко, яке примостив у себе на
    капелюсі. Однак Іван влучив не в яблуко, а в голову Петра, й останній упав замертво.
  2. Тамара придбала у магазині мисливську рушницю й вирішила випробувати її.
    Пізно ввечері вона вийшла на ґанок свого будинку й тричі вистрілила у бік садка.
    Одним із цих пострілів вона поранила хлопця, який повертався додому з роботи.
  3. Сторож ферми Панас увечері повертався додому з рушницею. Коли він
    проходив повз двір Марії, почув несамовитий галас жінки. Підбігши, побачив, що
    п'яний сусід Максим силиться її побити. Щоб запобігти його діям, сторож вирішив
    вистрілити у повітря й підняв рушницю вгору. Максим кинувся на сторожа. Панас
    упав і мимоволі натиснув на спусковий гачок рушниці. Пролунав постріл і Максима
    було вбито.

3. Які предмети є не­безпечними.

   Прийом      «Ланцюжок»

Учні переглядають презентацію учнів «Які предмети є небезпечними»

 Потім кожен по черзі має поставити запитання до презентацію і водночас дати відповідь одним словом на поставлене йому запитання. Виграє той, хто поставить найцікавіше запитання і дасть найвдалішу відповідь. Перше запитання ставить учитель. Потім перший учень відповідає на питання і пропонує запитання другому учню, другий відповідає та ставить питання третьому тощо.

ІV. Закріплення нових знань і вмінь учнів

Прийом  «Моя теза»

 Див. урок № 1.

V. Підсумки уроку

Підсумкове слово вчителя. Оцінювання учнів.

V І. Домашнє завдання

1. Опрацювати конспект

УРОК  14

Тема.                            Феєрверки (піротехнічні вироби).

Мета: пояснити учням що таке піротехнічні засоби, розповісти про правила використання піротехнічних засобів; формувати навички аналізу фактів, поведінки людей у конкретних життєвих ситуаціях; виховувати усвідомлення необхідності дотримування техніки безпеки при використанні феєрверків та петард.

Обладнання: роздатковий матеріал.

Тип уроку:  комбінований

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь

Прийом       « Бліцопитування по ланцюжку»

Див. урок № 8

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

1. Що таке феєрверки (піротехнічні вироби). Чи можна купувати феєрверки та інші піротехнічні вироби. Як законодавство регулює використання феєрверків і петард.

Розповідь вчителя

Піротехнічні вироби це вироби, пристрої, що створюють спеціальні ефекти (світловий, звуковий, димовий) за допо­могою горіння. Наприклад, бенгальські вогні, петарди, хлопавки, тріскачки, ракети, вовчки наземні стрибаючі, салютні установки та інші (їх налічується понад 35 видів).

В Україні дозволено використовувати феєрверки як вітчизняного виробництва, так і вироблені в інших країнах, якщо вони відповіда­ють вимогам законодавства нашої держави. Заборонено продавати завезені з-за кордону феєрверки, що не пройшли державної пере­вірки на надійність та безпеку.

Продаж піротехнічних виробів дозволено лише у спеціалізо­ваних магазинах чи секціях магазинів, оснащених спеціальним протипожежним обладнанням. Категорично заборонено продаж піротехнічних виробів на ринках.

Кожен піротехнічний виріб має супроводжувати інструкція українською мовою. Вона повинна містити інформацію щодо за­стосування даного виробу, терміну придатності, попередження про небезпечність, відомості про виробника. За відсутності такої інфор­мації продаж піротехнічних виробів заборонено.

Прийом  «Продовж розповідь»

Див урок № 13

2. Які бувають піротехнічні вироби.

Прийом  «Шпаргалки»

Учням пропонується прочитати тексти. Необхідно передати його зміст з допомогою, умовних позначень або схем. Ці шпаргалки (підписані) віддаються вчителю. За бажанням учні підходять до вчителя і витягають шпаргалку. За цією шпаргалкою потрібно відтворити текст. Відзначаються найкращі шпаргалки та доповідачі.

Роздатковий матеріал

Піротехнічні вироби класифікують за різними ознаками, основними з яких є небезпечна зона та гучність.

Небезпечною вважають зону, на яку під час застосування піро­технічного виробу розповсюджується полум'я, розлітаються іскри, уламки, розпечені шлаки тощо.

Гучність звуку вимірюють у децибелах (на честь винахідника телефону А.Белла). Наприклад, шум потягу на відстані 50 метрів дорівнює 80 дб, грому — 100 дб, реактивного літака при зльоті — 120 дб, запуск ракети у космос — 140-190 дб.

Залежно від зазначених показників такі вироби поділяють на два класи:

 піротехнічні вироби І класу — радіус небезпечної зони при їх використанні не перевищує 0,5 метра, а гучність звуку на відстані 25 см не більша ніж 125 децибел (наприклад, петарди, хлопавки, бен­гальські вогні);

 піротехнічні вироби ІІ класу — радіус небезпеч­ної зони при їх використанні не перевищує 5 метрів.

3. Яких правил слід дотримуватися при викорис­танні піротехнічних виробів.

Розповідь вчителя

На території нашої держави через необережне поводження з піротехнічними виробами щорічно трапляються сотні пожеж та загорянь. Матеріальні втрати, завдаються цими, здавалося б, безпечними виробами, становлять понад сотні тисяч гривень. У результаті використання піротехнічних виробів отримують травми різних ступенів тяжкості (опіки, пошкодження й ураження різних частин тіла, пошкодження очей і зору, втрата пальців та інших органів) тисячі людей, більшість із яких — неповнолітні. Трапляються й смертельні випадки.

Бесіда з учнями за питаннями

1. Як ви вважаєте, чому це відбувається?

2. Чи доводилось вам використовувати піротехнічні засоби? Які? За яких обставин найчастіше використовуються феєрверки? Чому слід дотримуватися правил користування феєрверками?

3. Які б заходи ви запропонували, щоб використання піротехнічних виробів було максимально безпечним?

Робота в групах

 Запропонуйте учням у групах розробити спеціальні правила безпеки при
використанні конкретних піротехнічних виробів (ракетниць, бенгальських вогнів, петард, хлопавок, салютних установок тощо). Вислухайте презентації результатів роботи груп. Надайте свої коментарі.

Розповідь вчителя

Отже, ти наважився на феєрверк із якоїсь нагоди, щоб потішити своїх друзів і знайомих. З чого ж розпочати? Виникає одразу кілька запитань: де проводити феєр­верк, які піротехнічні вироби використовувати і яким чином це буде організовано?

Насамперед необхідно вибрати місце для феєрверка. Це має бути відкрита, велика за розмірами територія (напри­клад двір, галявина), вільна від дерева і будівель. Слід уважно оглянути обране місце й переконатись у тому, що поблизу (у радіусі 50 метрів) немає пожежонебезпечних об'єктів — автотранспорту, дерев'яних споруд.

ІV. Закріплення нових знань і вмінь учнів

Прийом «Коло думок»

Наведіть приклад безпечного використання піротехнічних виробів.

V. Підсумки уроку

Незакінчене речення

На сьогоднішньому уроці для мене найважливішим  відкриттям було…….

V І. Домашнє завдання

1. Опрацювати текст конспекту

2. Підготувати питання до теми.

3. Підготуватися до рольової гри

УРОК 15

Тема.                                                 Алкоголь

Мета: розповісти дітям про алкоголь та алкогольні напої; формувати в них уміння та навички здорового способу життя; розвивати пізнавальну активність учнів, формувати вміння й навички працювати з документами; виховувати відповідальність за своє здоров'я.

Обладнання: роздатковий матеріал; кулька; витяги з Кримінального кодексу, картки зеленого та червоного кольору.

Тип уроку: комбінований

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь

Прийом «Гаряча кулька»

Необхідно швидко назвати поняття, ім’я, подію, що стосується теми попереднього уроку. Кульку потрібно передавати іншому, тому що, пам’ятаємо, вона «гаряча».

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

1. Що таке алкоголь та алкогольний напій.

Розповідь вчителя

Сьогодні вживання алкогольних напоїв пустило глибоке коріння в нашому побуті. Без шампан­ського, горілки, вина не обходиться святкування дня народження, весілля, хрестин, поминок і на­віть купівля нової речі.

Для одних підлітків вживання алкоголю — це показник до­рослості та самостійності, для інших — це спосіб урізноманітнити монотонне існування. Часто підлітки хизуються перед своїми то­варишами «подвигами» щодо добування, вживання алкогольних напоїв, «прикольної» поведінки у стані сп'яніння.

У підлітковому віці більшість вважає, що алкоголь надає від­чуття впевненості та допомагає розслабитися. Тому, зазвичай, на вечірках молоді люди випивають одну-дві склянки алкогольного напою, а потім спілкуються. Їм здається, що вони виглядають при­вабливішими, сильнішими, кмітливішими. Однак при цьому втра­чається здатність правильно сприймати реакцію оточуючих. Вони не помічають, що їх нетвереза поведінка викликає обурення та огиду.

Недаремно існує істина-прислів'я, що людина, починаючи пити, виглядає як лев, продовжує як мавпа, а закінчує як свиня.

Рольова гра (випереджальне завдання)

Учениця-лікар. Систематичне вживання алкоголю призводить до швидкого біологічного старіння. Тривалість життя алкоголіка приблизно на 15 років менша за середньостатистичну. Алкоголь виводить з ладу механізм травлення їжі, що обов'язково за­тримує ріст і розвиток дітей і підлітків. У системі травлення відбуваються такі зміни: виразка шлунка, гастрит, панкреатит, рак тонкої кишки тощо.

Дуже сильну токсичну дію алкоголь справляє на печінку, а ще розвивається гіпертонія (підви­щення кров'яного тиску), стенокардія, звуження судин, інфаркт міокарда, зміна складу крові. У нир­ках теж відбуваються запальні процеси.

Психолог.- У результаті одного сп'яніння гине до 20-ти тисяч клітин головного мозку. Крім того, мо­зок стає «змореним», погіршується пам'ять, відбу­вається деградація особистості. Алкоголь затримує в мозку ріст і розвиток нервових клітин, порушує їх функціонування; зрозуміло, порушується й розви­ток здібностей: дитина або підліток починає погано розуміти, що зразу ж відбивається на результатах навчання. Якщо ж дитина вживає алкоголь часто, затримується психічний розвиток, як доводять де­які вчені,.приблизно на один рік.

Наприкінці XIX століття лікар Моріс Ленде спо­стерігав дію алкоголю на поведінку і здібності дітей у віці від 6 до 15 років. Після вживання алкоголю вони ставали незвично активними, але робили ба­гато помилок на письмі та в арифметичних діях. Заучування напам'ять їм вдавалося із труднощами, 13-15-річні хлопчики не могли передати своїми словами зміст прочитаного. У всіх дітей змінювався характер: вони ставали неслухняні, грубі.

Гра «Правда—Міф»

Якщо учні погоджуються, піднімають зелену картку, якщо ні—червону.

Алкоголь зміцнює здоров'я.

Алкоголь усуває неприємний стан напруження, робить світ яскравим, допомагає вирішити будь-які проблеми.

Навіть одна чарка випита за день шкодить здоров'ю.

Якщо алкоголь спробувати 3-4 рази, то нічого страшного не станеться.

Уживання дорогих алкогольних напоїв безпечне для організму.

Підлітка, який випиває, швидше  «визнають за свого» й приймуть у компанію.

2. Правила продажу алкогольних напоїв. За­борони щодо вживання алкогольних напоїв.

Прийом      «Шерлок Холмс»

Учням пропонується швиденько прочитати текст і скласти до нього якнайбільше запитань, не користуючись самим текстом. Питання мають охопити весь матеріал і врахувати найменші дрібниці. Визначається наддовший список питань. Учні дають відповіді на них. Учитель відзначає найбільш активних гравців.

Роздатковий матеріал

Незаконно продавати алкогольний напій особам до 21 року чи дозволяти їм вживати такі напої в кафе, барах, ресторанах. Особи, які порушують встановлені правила торгівлі спиртними напоя­ми, сплачують штраф або їх позбавляють дозволу продавати алкоголь.

Якщо батьки дозволять тобі пити алкогольні напої вдома або деінде, то це проти закону. Не можуть вони також дозволяти тобі та твоїм друзям проводити вечірки з вживанням алко­голю.

Такі правопорушення матимуть наслідком накладання на батьків штрафу (до восьми неоподаткованих мінімумів доходів гро­мадян). Законодавство України передбачає також відповідальність батьків (штраф) за доведення неповнолітнього до стану сп'яніння.

Навіть дорослим (повнолітнім) людям не дозволено розпивати спиртні напої на вулицях, стадіонах, у громадському транспорті, у парках і скверах.

3. Стан алкогольного сп'яніння — обставина, що обтяжує юридичну відповідальність.

Робота з документом

Стаття 21. Кримінальна відповідальність за злочини, вчинені у стані сп'яніння внаслідок вживання алкоголю.

Особа, яка вчинила злочин у стані  сп'яніння внаслідок вживання алкоголю, підлягає кримінальній відповідальності. Що є обтяжуючою обставиною юридичної відповідальності.

Прийом «Займи позицію»

Як ви вважаєте, чи потрібно протистояти умовлянням вжити алкогольний напій.

Робота з ілюстрацією

Розгляньте малюнок

Напишіть у зошиті три відповіді-відмови.

Обговоріть свої варіанти із сусідом по парті

та з усім класом.

ІV. Закріплення нових знань і вмінь учнів

Прийом «Сенкан»

Скласти сенкан за ключовим словам алкоголь. Бажаючи зачитують свої сенкани.

V. Підсумки уроку

Бесіда

1. Чому був присвячений цей урок? Чи досягли ми, на вашу думку, його мети?

2. Що саме ви вважаєте важливим саме для себе? Чому?

3. У чому полягає важливість вивчення цієї теми для нас, українців, сьогодні?

V І. Домашнє завдання

1. Опрацювати текст конспекту.

2. Підготувати презентації на теми: « Що таке тютюнові виро­би», «Обмеження щодо продажу тютюнових виробів і куріння».

УРОК 16

Тема.                                              Тютюн

Мета: підвести учнів до усвідомленої відмови від палін­ня, що ґрунтується на знаннях про його шкідливі наслідки; розвивати здоров'язберігаючу компетентність учнів; виховувати відповідальність за своє здоров'я.

Обладнання: плакат зі словами Сократа «Здоров'я — не все, але все без здоров'я — нічого», індивідуальні картки, анкета «Мої думки щодо цигарок», три аркуші формату А-3, фломастери.

Тип уроку: комбінований

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь

Прийом   «Термінологічна розминка»

Див урок №  3

Основні поняття: правила, закон, підзаконний акт, Конституція, влада, державна влада, обвинувачений, підсудний, проступок, злочин, крадіжка, грабіж, розбій, вимагання, хуліганство, бойові припаси.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

1. Що таке тютюн. Що таке нікотин.

Бесіда

1. Як ви розумієте слова дав­ньогрецького філософа Со­крата:    «Здоров'я     не все, але все без здоров'я — ні­чого».

2. Що необхідно робити для збереження власного здо­ров'я?

3. Опишіть, як виглядає лю­дина,  яка веде  здоровий спосіб життя.

4. Що стає причиною багатьох негараздів зі станом вашого здоров'я?

Розповідь вчителя

Сьогодні ми по­говоримо про тютюнопаління. Це найпоширеніша залежність у світі. Тютюнопалін­ня — це вдихання диму тлію­чого висушеного листя тютюну. Важливий компонент диму — нікотин. Це жовтувата, розчинна у воді й жирах речовина, яка міститься у тютюні. Вона добре всмоктується через слизові оболонки й може потрапляти в ор­ганізм людини навіть через неушкоджену шкіру. Нікотин — це наркотична речовина, вживання якої призводить до звикання та залежності.

Обговорення проблем тютюнопаління з учнями Анкета «Мої думки щодо цигарок»

Закінчи речення:

  1. Паління — це...
  2. Цигарка в руці — це по­казник...
  3. Для того щоб кинути пали­ти, потрібно...
  4. Паління дає мені можли­вість...
  5. Я ставлюся до паління, як до...
  6. Курці — це люди...
  7. Цигарковий  дим   нагадує мені...
  8. Більшість     моїх    друзів сприймають цигарки, як...
  9. Здоровою   альтернативою паління я вважаю...

2. Як впли­ває нікотин на живий організм. Вплив ку­ріння на людину.

Рольова гра «Шкода паління для організму»(випереджальне завдання)

Рольові доповіді є нарікан­ням організму на наслідки па­ління.

1-й   учень.  Я — нервова сис­тема.

Паління викликає безпе­рервне збудження, що посла­блює гальмівний процес, а це призводить до мого виснажен­ня. У мого господаря погірши­лася пам'ять, він став робити в 1,5 рази більше помилок, ніж до паління. Тепер він навча­ється погано, став вразливим знервованим, у нього знизилася працездатність. Він конфліктує з батьками та вчителями, спе­речається з друзями.

2-й учень. Я — опорно-рухова система.

Мій господар став утомлю­ватися під час бігу або навіть тривалої ходьби. З'явилися болі в ногах. Йому загрожує хворо­ба кровоносних судин нижніх кінцівок.

3-й учень. Я — травна сис­тема.

Мій господар втратив апе­тит. Погляньте, як він схуд, як пожовк. Він змушений часто відвідувати стоматолога, адже його зуби в дуже поганому ста­ні. А все через те, що палін­ня шкідливо впливає на ясна та зубну емаль. Після кожної випаленої цигарки в шлунку різко підвищується рівень кис­лотності, їжа вчасно не пере­травлюється, тож зростає за­гроза виникнення виразки. Мій господар погано їсть, і через це так відстав у розвитку від своїх однолітків.

4-й учень. Я — кровоносна система.

Поки я не одержувала згуб­ної отрути нікотину, я була здоровою, могла скорочуватися 100 тисяч разів протягом доби та перекачувати 100 тонн крові. Мій сердечний м'яз працював лег­ко й ритмічно, не втомлюючись. Останнім часом я відчуваю, що рівень сердечних скорочень під впливом паління погіршився, і тепер протягом доби я отри­мую на 2-3 тонни крові мен­ше. Я стала зношуватись, утом­люватись і передчасно старіти.

5-учень.  Я. — слух.

Тютюновий дим, потра­пляючи у внутрішнє вухо, ви­кликає   запалення   євстахієвої труби. Пошкоджуються слухо­ві рецептори. У мого господаря виникає біль у вусі, він став не­дочувати.

 6-учень.  Я — зір.

Нікотин пошкоджує орга­ни чуття, знижується функ­ція зорового нерва, порушу­ється гострота зору, здатність розпізнавати кольори. Це від­бувається поступово: зникає сприймання зеленого, червоно­го, жовтого, синього кольорів. Нещодавно мій господар пере­сів на передню парту, ближче до дошки, бо став недобачати .

Розповідь вчителя

На сьогодні тютюн щоріч­но вбиває близько 4 мільйонів осіб у всьому світі, але ця кіль­кість зросте до 10 мільйонів че­рез 20-30 років, якщо нинішні
тенденції паління збережуть­ся. Не існує безпечної сигаре­ти чи безпечного рівня палін­ня. «Легкі сигарети» не менш небезпечні, ніж звичайні, тому
що курці, не розуміючи цього, при палінні закривають своїми
пальцями і губами вентиляційні отвори навколо фільтру сигаре­ти. Очевидно, що ці вентиля­ційні отвори штучно знижують надходження смол, нікотину
й оксиду вуглецю. 

3. Що таке тютюнові виро­би. Обмеження щодо продажу тютюнових виробів і куріння.

Виступ учнів з презентаціями  «Що таке тютюнові виро­би», « Обмеження щодо продажу тютюнових виробів і куріння».

Творче завдання

Створити антирекламу тютюнопаління (вірш, малюнок, слоган тощо).

Складання й обговорення з учнями пам'ятки для учнів «Щоб кинути курити»

  1. Зміни термінологію «піду викурю цигарку? на «піду отруюся».
  2. Купуй сигарети поштучно, не носи з собою сірників і запальничок.
  3. Тримай пачку цигарок яко­мога далі від себе, не «підрукою»,   щоб   дістати   їх було незручно.
  4. Вживай жуйки або цукерки для приглушення бажання
    покурити.
  5. Не кури, коли хочеш їсти або чекаєш на когось.
  6. Пам'ятай,   що   тютюнові компанії отримують великі
    прибутки на шкоді твоєму здоров'ю.
  7. Випивай склянку кислого соку щодня.
  8. Поступово відмовляйся від паління,   відкладай   його «на потім»: спочатку втри­муй себе від цигарки 5 хви­лин, потім 10 і т.д.

ІV. Закріплення нових знань і вмінь учнів

Робота в групах

Об'єднайте учнів у групи та запропонуйте їм уявити себе представниками
різних органів влади і дати відповідь на питання:

Що, на вашу думку, можна зробити для попередження тютюнопаління: 1) в школі; 2) у державі; 3) у сім'ї; 4) кожним особисто. Через 10 хв. запропонуйте їм презентувати результати своєї роботи класу.

V. Підсумки уроку

Підсумкове слово вчителя.

Ніхто не може перекона­ти курця кинути палити. Це рішення приймають самостій­но, усвідомлюючи, що для пе­ремоги знадобляться зусилля та рішучість. Необхідно зна­ти, що паління — це умовний рефлекс, якого слід позбутися. Для цього необхідно змінити свій спосіб життя. Уникати ситуацій, що провокують ба­жання запалити, і тоді ви бу­дете щасливим!

V І. Домашнє завдання

1. Опрацювати текст конспекту.

УРОК 17

Тема.                                                Наркотики

Мета: розповідати про шкідливий вплив наркотичних засобів на організм людини; про злочини щодо наркотичних засобів; навчити наводити приклади як сказати «ні», коли тобі пропонують вжити наркотичний засіб; виховувати відповідальність за своє здоров'я.

Обладнання: відеофільм « Стоп наркотикам!», витяги із Кримінального кодексу, стікери.

Тип уроку: комбінований

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь

Бесіда з учнями за питаннями:

1. Які заходи для дотримання положень законодавства щодо тютюнових виробів ти можеш запропонувати?

2. Як ти ставишся до реклами та тютюнових виробів?

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

1. Що таке наркотики і якими вони бувають.

Робота з поняттям робота із зошитом

Це слово грецького походження, що означає «приголомшуючий».

Наркотики — це речовини переважно рослинного походження, що збуджують центральну нервову систему людини й тварин. У медицині та ветеринарії їх використовують для знеболювання.

Розповідь вчителя

Наркотиків  дуже багато. Найпоширенішим із заборонених наркотиків є марихуана. Як правило, марихуану підлітки пробують першою. Кокаїн — дуже сильний наркотик і залежність від нього з'являється швидко.

Забороненими є і галюциногени (ЛСД, «магічні гриби» тощо) — це речовини, які діють на центральну нервову систему людини, порушуючи об'єктивне світосприйняття.

Поширеними серед певної групи підлітків є інгалянти — речо­вини, пару яких вдихають для негайного сп'яніння. До них належать деякі аерозолі, бензин, миючі засоби.

Такі наркотики як героїн, кокаїн, опіум, морфій є незаконними, окрім випадків призначення їх лікарем.

2. Як наркотики впливають на організм лю­дини.

Перегляд відео «Стоп наркотикам!»

Гра «Твій вибір»

Учитель—Старшокласники пропонують «за компанію» спробувати наркотик. Як можна відмовитися? Наведіть можливі варіанти відмов.

3. Які дії з наркотичними засобами є злочинними.

Опрацювання змісту статей Кримінального Кодексу за методом «Ажурна пилка»

Див. урок № 2

Виконання групами завдань за змістом Кодексу

1- ша група. Статті 305-312

 2-га група. Статті 313-319

3-тя група. Статті 320-327

4. Стан токсичного чи наркотич­ного сп'яніння - обставина, що обтяжує юри­дичну відповідальність.

Розповідь вчителя

Стан наркотичного чи токсичного сп'яніння, є обставиною, що обтяжує юридичну відпові­дальність людини за скоєне правопорушення. Суд застосовуватиме до такої людини більш суворі види стягнень та покарань.

Метод «Прес»

Див урок № 6

Чи потрібно вживати наркотики?

ІV. Закріплення нових знань і вмінь учнів

 Гра «Словесний теніс»

Цей вид змагання передбачає обмін запитаннями з теми між командами. Гру починає перша команда, яка ставить запитання двом іншим, потім те саме роблять друга і третя команди. Відповідати треба відразу після поставлених запитань. Час на обмірковування не надається. Під час гри необхідно стежити, щоб кожна команда поставила однакову кількість запитань і дала однакову кількість відповідей. Словесний теніс триває близько 5–7 хвилин. Перед початком змагання команди мають хвилину на підготовку запитань.

V. Підсумки уроку

Метод «Самоаналіз»

Див урок № 1

V І. Домашнє завдання

1. Опрацювати конспект.

2.  Творче завдання. Поширена думка про те, що наркоманія і злочинність ідуть у парі. Запропонуйте учням знайти підтвердження цьому у засобах масової інформації (газетах, журналах тощо) або в мережі Інтернет.

УРОК 18

Тема.                                                 Діти

Мета: сприяти набуттю учнями правових знань, формуван­ню ключових компетентностей; ознайомити учнів з правами та обов'язками батьків та дітей; формувати вміння висловлювати та аргументувати власну точку зору; виховувати повагу до батьків, від­повідальне ставлення до своїх сімейних та подружніх обов'язків.

Обладнання: витяги з Конституції України та Сімейного ко­дексу України; схема, папір, маркери, лист самооцінки, м'яча, м'яка іграшка, роздатковий матеріал.

Тип уроку: комбінований

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

На початку уроку учитель поділяє учнів на 2 групи. Групи займають свої місця по колу біля двох столів. Кожний учень отримує лист самооцін­ки під час групової роботи, який він здаватиме на­прикінці уроку.

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь

Перевірка творчого завдання

Вправа «Пароль»

Учні, які піднімаються і стоять перед початком вправи (можна підняти кожного третього учня), можуть сісти тільки тоді, коли назвуть термін чи поняття, якесь твердження з теми, які вивчали на попередньому уроці. Говорити треба чітко і швид­ко, не повторюючись.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

1. Взаємність прав і обов'язків батьків і дітей.

Гра «Знайомство»

З'ясування думки про пра­ва та обов'язки батьків і дітей за допомогою м'яча. Кожен з учасників гри, передаючи м'яча, має сказа­ти: «Мене звати... » і «Я вважаю, що батьки мають такі права та обов'язки», або «Я вважаю, що діти мають такі права та обов'язки». М'яч передається по колу, і кожен має висловити свою думку.

Учитель. Давайте визначимо мету сьогоднішньо­го уроку.

 Метод незакінченого речення

  • Я хочу, щоб цей урок був...
  • Я хочу пізнати більше про...

Усі цікаві пропозиції по групах учні запису­ють на ватмані кольоровими фломастерами, потім вивішують ватман, порівнюючи написане учнями з метою уроку.

Розповідь вчителя

Сім'я, образно кажучи, є першим ко­раблем у бурхливому морі життєвих випробувань, на якому діти вчаться долати труднощі. Сім'я є міс­цем, де плекають єдність, де батько і мати є взір­цем для дітей, а діти — надією батьків. У сім'ї із покоління в покоління передаються звички, стиль життя, формуються ціннісні орієнтації.

У Конституції України (ст. 51) зазначено: «Бать­ки зобов'язані утримувати своїх дітей до їх повно­ліття. Повнолітні діти зобов'язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків». Цей принцип покла­дено в основу нормативно-правових актів, що ви­значають права та обов'язки і дітей в Україні. Зміст цих прав визначено в Сімейному кодексі України.

2. Хто така дитина.

Розповідь вчителя

Дитиною є особа до  досягнення нею повноліття, тобто до 18 ро­ків. Саме до цього моменту батьки матимуть певні права і обов'язки щодо вас як до дитини.

Закон розрізняє малолітніх осіб — дітей віком до 14 років, та неповнолітніх — так називаються діти у віці від 14 до 18 років.

Вправа «Поясни другові»

Учасники по черзі передають одне одному м'яку іграшку, якій потрібно однією фразою по­яснити, хто така дитина.

3. 3 якого віку можна уклас­ти шлюб.

Робота в групах

Об'єднайте учнів у групи та запропонуйте їм розв'язати правову ситуацію,
відповівши на питання до неї.

Роздатковий матеріал

Ольга у 15 років залишилася сиротою — її батьки трагічно загинули. Через два місяці її другові Максиму виповниться 18 років і вони вирішили одружитися.

1. До якого органу слід звернутися Ользі та Максиму?

2. Чи потрібна згода батьків Максима чи родичів Ольги на укладання шлюбу?

3. Якби ти був працівником відповідного органу, чи дозволив би ти Ользі та Максиму укласти шлюб?

Розповідь вчителя

Ти можеш укласти шлюб по досягненню тобою певного віку: для юнаків — 18-и, а для дівчат — 17-и років. Якщо тобі вже виповнилося 14 років, суд за твоєю заявою може надати тобі дозвіл на укладення шлюбу. Однак суд братиме до уваги не палке кохання, а те, чи буде укладення шлюбу в твоїх інтересах. Особа, молодша за 14 років, не може одружитися.

4. Основні обов'язки батьків щодо дитини. Які обов'язки дітей щодо батьків.

 Робота в групах (аналіз документа)

1-ша група. Права та обов'язки батьків (див. витяг із СКУ ст. 150, 151, 152, 153).

2-га група. Права та обов'язки дітей (див. витяг із СКУ ст. 202, 203, 204, 205, 206).

Кожна група презентує роботу у вигляді схем та короткої доповіді.

Розповідь вчителя

Закон не лише надає дітям права, він покладає на них і певні обов'язки. Якщо діти не виконують їх добровільно (наприклад, обов'язок з утримання своїх непрацездатних батьків, то бать­ки мають право у судовому порядку стягнути з ді­тей кошти (аліменти) на своє утримання. Дитина може самостійно розпоряджатись своїм заробітком, стипендією та іншими доходами, але тільки з мо­менту, коли їй виповниться 14 років.

Із 14 років дитина має право укладати угоди (купувати, продавати, дарувати) щодо автомобілів, велосипедів, мопедів або іншого майна, але тіль­ки за письмовою і нотаріально посвідченою зго­дою батьків (усиновлювачів, піклувальників). Та­кож з 14 років дитина має право розпоряджатися грошима, які внесені в банк на її ім'я, але тільки за згоди батьків. У випадку, коли батьки розлуча­ються, дитина має право вибору, з ким із батьків їй проживати. При цьому другий із батьків пови­нен сплачувати аліменти на утримання дитини до її повноліття.

Ми з вами ознайомилися із ще одним новим поняттям — аліменти.

Робота з поняттям робота із зошитом

Аліменти — грошове утримання, яке у встанов­лених законам випадках одні особи зобов'язані надавати іншим.

Метод  «Прес»

Див. урок № 6

Висловіть дум­ки щодо важливості виконання прав та обов'язків батьків або дітей.

5. Неповнолітні батьки.

Розповідь вчителя

Права і обов'язки батьків неповнолітньої особи  залишаються такими ж. Вони зобов'язані надавати допомогу у здійсненні батьківських прав та виконанні обов'язків неповнолітніми матір'ю або батьком.

Якщо батько чи матір — неповнолітні, вони мають такі ж права і обов'язки щодо своєї дитини, як і повнолітні батьки. Реалізовувати ці права й виконувати обов'язки вони можуть самостійно.

Закон надає неповнолітньому батькові чи неповнолітній матері також право на безоплатну правову допомогу у суді.

6. Місце проживання дитини.

Робота в групах

Об'єднайте учнів у групи та запропонуйте їм розв'язати правову ситуацію.
       Роздатковий матеріал

Між батьками 10-річного Тараса виникла суперечка про місце його проживання, оскільки шлюб між ними було розірвано. Під час розгляду справи було встановлено: обоє батьків відповідально став­ляться до виконання своїх обов'язків, можуть створити приблизно рівні умови для виховання та розвитку Тараса, збереження його здоров'я. Яке рішення ухвалить суд? Чи враховано думку дитини?

Розповідь вчителя

Учитель коментує та роз'яснює проблему, звертає увагу учнів на цифровий матеріал з приводу місця проживання дитини: до 10 років — батьки самі вирішують, з ким буде проживати дитина; з 10 до 14 років — уже враховують думку дитини; з 14 років — ди­тина самостійно визначає, з ким із батьків проживати.

ІV. Закріплення нових знань і вмінь учнів

Розв'язання юридичних задач

Проводиться за допомогою витягу із СКУ (учитель по черзі опитує 1-шу групу, потім — 2-гу групу).

Роздатковий матеріал

Визначення місця проживання дитини

1. Позивач  І.  В.  Іваненко  звернулася  до  суду з проханням повернути 7 річну доньку Оленку для постійного проживання з нею. Батько дівчинки незаконно утримує її в селі у своїх батьків, мотивуючи своє рішення тим, що тут чисте повітря, екологічне харчування, піклуван­ня бабусі і що тільки в селі дівчинці буде гарно жити. Мати дівчинки надала суду висновок опікунської ради про те, що дитина повинна проживати з матір'ю. Суддя вислухав дівчин­ку, яка в суді сказала, що хоче жити і з татом, і з мамою.

Яке рішення прийме суд?

Відповідь (Згідно зі ст. 171 СКУ дитина має право бути вислуханою батьками, посадовими особами з питань, що стосується її особисто, а та-. кож під час вирішення спору між її батьками щодо її виховання, місця проживання. Але ст. 162 СКУ зазначає, що якщо один із бать­ків самочинно, без дозволу другого з батьків змінить місце її проживання, суд за позо­вом зацікавленої особи має право негайно прийняти рішення про відібрання дитини і повернення її тому, з ким вона прожива­ла. Позов задовольнили. Також позивач має право звернутися до суду про відшкодування матеріальної і моральної шкоди, заподіяної позивачеві.)

Обов'язок дітей брати участь у додаткових витратах на батьків.

2. Позивач І.  Ф.  Петренко звернулася до суду зобов'язати повнолітню дочку надати їй фінансову допомогу на операцію. Мати натякала на те, що з двох років сама виховувала дочку, яка зараз має вищу освіту, гарного чоловіка та не­поганий матеріальний достаток. Донька відмов­ляється допомагати, бо вважає хворобу матері вигаданою. До суду донька додала довідку про доходи: заробітна платня чоловіка у розмірі 1400 грн., та свою — 1200 грн. У своїх свід­ченнях вона показала, що мати здає квартиру та щомісяця отримує 2 700 грн., маючи додат­ково ще й пенсію. Мати заперечує доходи за квартиру, каже, що у квартирі живе донька її кращої подруги, яка оплачує лише комунальні послуги.

Яким буде рішення суду?

Відповідь. (Ст. 202 СКУ зобов'язує повнолітнє дочку, сина утримувати батьків, які потребують матеріаль­ної допомоги. Ст. 203 СКУ зобов'язує дітей, крім сплати аліментів, брати участь у додат­кових витратах на батьків, спричинених тяж­кою хворобою, інвалідністю або немічністю. Оскільки позивач не надала до суду доказів на підтвердження своєї хвороби і не змогла сформулювати позивні вимоги, суд відмовив їй у позові.)

V. Підсумки уроку

Лист самооцінки учня під час групової роботи

Прізвище, ім'я. Оцініть себе за кожним із визначених напрям­ків від 0 до 2 балів.

Питання

Оцінка

1

 Ви брали активну участь у роботі групи?

 

2

врахувала !     І група?

Ви вносили вдалі пропозиції, що їх

 

 

3

групи, і заохочували їх до роботи?

Ви надавали підтримку іншим членам

 

 

4

сподобалась      іншим?

 Ви висунули цілком нову ідею, що

 

 

5

     Ви вдало узагальнювали думки інших?

 

6

групової     роботи?

  Ви відповідали класу про результати

 

 

 

V І. Домашнє завдання

1. Опрацювати конспект.

2. Скласти дві задачі з даної теми.

3. Написати твір-роздум з теми «Що треба зробити, щоб змен­шити кількість розлучень в Україні?» (обговоріть це питання з батьками).

УРОК 19

Тема.                                                 Батьки

Мета: розповісти учням про права батьків щодо дітей; оцінювати ситуації, в яких йдеться про порушення прав дитини в сім'ї'; розповідати про підстави і процеду­ру позбавлення батьківських прав; розвивати вміння моделювати та розв'язувати правові ситуації; висловлювати судження й формувати свідоме ставлення щодо важливості і значення виховання дитини в сім'ї.

Обладнання: СК України, роздатковий мате­ріал, уривок  мультфільму «Попелюшка», м'яч.

Тип уроку: комбінований

ХІД УРОКУ

I. Організаційний момент уроку

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь

Бесіда

  1. Які обов'язки мають батьки щодо своїх дітей?
  2. У яких випадках установлюються аліменти на утримання дітей? Які обставини мають врахо­вуватись, коли визначають розмір аліментів?
  3. Доведіть, що права та обов'язки батьків і дітей є взаємними по суті.

Перевірка творчого завдання(задачі)

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

1. Права батьків щодо дитини. Заборона застосування фізичних покарань.

Гра у м'яч»

(Необхідний невеликий м'ячик, який учи­тель кидатиме учням і учень, який зловить м'ячик, повинен пояснити вислів. Як подані нижче приказки пов'язані з темою заняття?)

Не доспи, не доїж, а дитину потіш.

Великі діти — великі й клопоти.

Батько й мати — два сонця гарячі.

Учи дітей не страшкою, а ласкою.

Як батька покинеш, то й сам загинеш

Яке дерево, такі й діти.

Дім тримається не на землі, а на матері.

Самостійна робота із документом.

Використовуючи статті СК України, заповніть таблицю «Права та обов'язки батьків»

Орієнтований вигляд таблиці

Права батьків

Обов'язки батьків

  • на виховання дитини;
  • на визначення місця проживання;
  • на відібрання дитини в особи, яка утримує її
    незаконно.

 

  • виховання дитини;
  • піклування про здоров'я дитини;
  • забезпечення здобуття дитиною повної загиль-­
    неї середньої Освіти;
  •       повага до дитини.

Перегляд уривка з мультфільму «Попелюшка».

Запитання

  1.    Чи були захищені права Попелюшки?
  2.    Чи рівні права у доньок і падчерки?
  3.    Хто мав би захистити права Попелюшки?

Метод «Прес»

Див. урок № 6

Я вважаю, що дитина потребує захисту, тому що...

Самостійна робота із документом.

Учитель, пропонує дітям звернутися до СК України ст. 152-154 і скласти схему «Шляхи захисту прав дитини».

2. Права батьків при розлученні.

Метод «Обговорення в колі»

«Що треба зробити, щоб змен­шити кількість розлучень в Україні?»  (Домашнє завдання.)

Розповідь вчителя про рівноправність прав та обов'язків батьків щодо дитини.

3. Майнові права і обв'язки батьків і дітей.

Прийом   «Концентрація»

Див. урок № 3

Роздатковий матеріал

Твої батьки управляють твоїм майном до досягнення тобою 18 років або до моменту твого одруження. Майно, набуте батьками і тобою за рахунок вашої спільної праці чи спільних коштів, належить і тобі, і твоїм батькам.

Придбані твоїми батьками речі для забезпечення твого розвитку, навчання та виховання (одяг, інші речі особистого вжитку, іграшки, книги, музичні інструменти, спортивне обладнання тощо) є твоєю власністю. Однак обміняти, продати або подарувати належне тобі майно ти можеш лише зі згоди батьків.

Батьки утримують тебе, значить, можуть використо­вувати зароблені тобою гроші на побутові витрати чи догляд за тобою.

З 14 років ти можеш самостійно витрачати свій заробіток, сти­пендію, гонорар, кошти, внесені на власний банківський рахунок. Суд може обмежити тебе у цьому праві, якщо батьки вважатимуть, що ти витрачаєш гроші марно.

Твої батьки зобов'язані платити за будь-які збит­ки, нанесені тобою іншій особі чи її майну.

4. Позбавлення батьківських прав. Відібрання дитини у батьків.

Робота в парах

Учитель. Бувають ситуації, коли батьків позбавляють бать­ківських прав. Обговоріть питання «За що можна позбавити бать­ківських прав? ».

Практична робота

Розглянути ситуації, прокоментувати їх, відповідаючи на за­питання.

1.    Чи є порушення інтересів дитини в кожній ситуації? Які саме?

  1.    Які правові рішення, на ваш погляд, мають бути ухвалені?
  1.    Визначте, у яких випадках є підстави для позбавлення особи
    батьківських прав.
  1.    Що треба робити дітям, позбавленим батьківського піклування?
  2.    Як держава захищає таких дітей?

Приклади ситуацій

  1.    Арсеній був позбавлений батьківських прав щодо старшого си­на за те, що навчав його «мистецтва» квартирних крадіжок. У рішенні суду було зазначено, що Арсеній зловживав свої­ми батьківськими правами. Дайте юридичну оцінку рішенню суду.
  2.   Геннадій після смерті дружини почав зловживати алкоголем. Вихованням 8-річної дочки перестав займатися. У зв'язку з цим він був позбавлений батьківських прав. Син три роки ви­ховувався у школі-інтернаті. За цей час Геннадій змінив свою поведінку, отримав постійний непоганий прибуток, влашту­вавшись на роботу, постійно відвідував дочку, яка просила за­
    брати її додому. У зв'язку з цим Геннадій подав позов до органу
    опіки та піклування про поновлення батьківських прав. Суд позов задовольнив. Дайте оцінку судового рішення.

Розповідь вчителя

Підстави для позбавлення батьківських прав

  1.  Залишення дитини в пологовому будинку або медичному закладі (протягом 6 місяців).
  2.  Хронічний алкоголізм чи наркоманія батьків.
  3.  Ухиляння від виконання обов'язків щодо ви­ховання дитини.
  4.  Експлуатація дитини, примушення її до жебра­кування та бродяжництва.
  5.  Жорстоке поводження з дитиною.
  6.  Засудження за скоєння тяжкого злочину щодо дитини.

Суб'єкти права на звернення до суду щодо позбавлення бать­ківських прав

х   Один із батьків;

  • опікун чи піклувальник;
  • особа, у сім'ї якої проживає дитина;
  • навчальний чи медичний заклад, у якому пере­буває дитина;
  • орган опіки чи піклування;
  • дитина, яка досягла 14 років.

Процедура позбавлення батьківських прав

 х  У разі наявності відповідних підстав, визначе­них законом, особи можуть звернутися до су­ду з позовом щодо позбавлення батьківських прав.

  • Суд розглядає подані матеріали — свідчення свідків, документи, заслуховує особу, щодо якої вирішується питання позбавлення батьківських
    прав, а також дитину, якщо її рівень розвитку дає можливість свідчити.
  • На підставі вивчених матеріалів суд приймає рішення — позбавляє особу батьківських прав або ж відмовляє в цьому.

Наслідки позбавлення батьківських прав

* Особа позбавляється своїх прав щодо дитини та обов'язку брати участь у її вихованні.

х Особа, позбавлена батьківських прав, залиша­ється зобов'язаною брати участь у матеріально­му забезпеченні дитини, її утриманні.

* Особа втрачає право представляти дитину.

х У майбутньому ця особа не може претендувати на утримання з боку дитини, на отримання від неї спадщини за законом.

Робота в групах

Роздатковий матеріал

Проаналізуйте ситуації- та вкажіть, чи має пра­во порушення прав дитини. Якщо так, то в якій формі? Укажіть можливі варіанти розв'язання си­туацій.             

1. Батьки 10-річного Андрія постійно пиячать. Удома часто трапляються бійки. Щоб убезпе­чити себе, Андрій повинен вечорами йти з до­му, тому хлопчик не завжди виконує домашні завдання, що позначається на результатах його навчання.

  1. Батьки 8-річної Оксани ніде не працюють. Во­ни примушують дівчинку щоденно жебрачи­ти. Практично в,сі зароблені нею гроші батьки відбирають, використовуючи їх для придбання спиртного.
  2. Батько 13-річного Олега має невелику авторе­монтну майстерню Він примушує сина працю­вати в цій майстерні навіть у той час, коли хло­пець повинен бути в школі. Батько аргументує це тим, що хлопець повинен допомагати сім'ї й отримувати професію авторемонтника.
  3. Батьки забороняють 16-річній Вікторії гуляти увечері з друзями, ходити на дискотеки тощо, не дають їй грошей на дрібні витрати, вечора­ми зачиняють у кімнаті, аргументуючи свої дії тим, що їхня дочка повинна успішно закінчити школу.
  4. Анастасія Шевченко, маючи двох неповнолітніх дітей, систематично пиячила, у зв'язку з чим була взята на облік в наркологічному диспан­сері. Квартира, де проживає Шевченко з дітьми та старенькою матір'ю, перебуває в антисані­тарному стані. Стосунки Анастасії з близьки­ми обмежуються лише бійкою та лайкою Діти стали нервовими та неслухняними, вживають нецензурні слова. Служба у справах дітей пода­ла позов до суду про позбавленні громадянки Шевченко батьківських прав.

Запитання

  1. Чи достатньо в даному випадку підстав для по­дання позову до суду?
  2. Чи може служба у справах дітей подавати та­кий позов?
  3. Якими є наслідки позбавлення батьківських прав?
  4. Куди передаються діти в разі позбавлення обох батьків батьківських прав?

ІV. Закріплення нових знань і вмінь учнів

Метод «Попс-формула»

Подискутуйте на тему: «Я вважаю, що права дитини порушуються тоді, коли...»

Робота в парах

Проаналізуйте нижчепропоновані випадки. Визначте, наслід­ком невиконання якого саме обов'язку стало застосування позбавлення батьківських прав як сімейно-правової санкції.

1-й випадок. Народивши позашлюбну дитину, Ганна не забрала її з пологового будинку.

2-й випадок. Василь, проживаючи окремо від своєї дочки, ко­тра після смерті її матері мешкала разом із бабусею, спілкував­ся з дочкою дуже рідко, участі в утриманні і вихованні дитини не брав, зовсім не цікавився її навчанням, станом здоров'я.

3-й випадок. Леонід щоденно примушував 12-річного сина Ми­колу по 8-10 год. виконувати важку або шкідливу роботу.

 4-й випадок. Ілля за найменший непослух зачиняв 11-річну дочку Катерину у темному підвалі і не давав їй їсти.

5-й випадок. Батьки 7-річної Ольги випивають, ніде не працю­ють, збирають пляшки на вулиці. Дівчинка ніде не вчиться, погано розмовляє, часто голодує. Чи можна в даному випадку позбавити батьків батьківських прав?

6-й випадок. Світлана самостійно виховує доньку 6 років. Вона не змогла влаштувати дитину в дитячий садок, а найняти няню немає грошей. Йдучи на роботу, вона залишає її вдома без на­гляду, іноді доручає нагляд над дитиною своїй сусідці. Чи мож­на в даному випадку Світлану позбавити батьківських прав?

V. Підсумки уроку

Підсумкове слово вчителя, оцінювання учнів.

V І. Домашнє завдання

1. Опрацювати конспект

2. Підготувати питання до теми.

УРОК 20

Тема.                                Права та обов'язки учнів.

Мета: навчити пояснювати юридичний зміст пра­ва на освіту в Україні та висловлювати судження щодо його важливості для людини; формувати розуміння по­треби у безперервній освіті та самоосвіті; сформувати особисту думку стосовно значущості освіти для себе і для держави; розвивати творчі здібності школярів, вміння користуватися правами учнів в життєвих ситуаціях; виховувати повагу до навчання.

Обладнання: Конституція України, Закон України «Про освіту», роздавальні картки.

Тип уроку: комбінований.

ХІД УРОКУ

I. Організаційний момент уроку

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь

Прийом  «Дерево пізнання»

Див. урок № 12.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

1. Обов'язок здобуття загальної середньої освіти.

Розповідь вчителя

Одним із важливих конституцій­них прав громадян України є право на освіту. Водночас Конституція покладає на вас обов'язок учитися. Лев Толстой порівнював потребу людини в освіті з пошуком повітря для дихання. Сьогод­ні, щоб бути культурною людиною, необхідно здо­бути освіту й постійно поповнювати свої знання. Складне сучасне життя потребує справжніх про­фесіоналів. За нових економічних умов зростають вимоги до працівників в усіх сферах і службах. Знання допомагають людям реалізувати здібнос­ті, роблять їх конкурентоспроможними на рин­ку праці.

Постановка проблеми

Учитель. Був собі хлопець. Його дуже лю­били батьки. Так любили, що ні в чому не могли відмовити. І коли, навчившись у першому класі читати, писати й рахувати, він сказав батькам: «Я більше не хочу ходити до ніколи і взагалі вчи­тись», — ті не суперечили йому. Хлопець зали­шився вдома. Минали роки. Хлопець виріс, став дорослим, але все ще сидів вдома або гуляв із дру­зями. Та от настав час, коли його старенькі бать­ки померли.

Завдання

Складіть розповідь про подальше життя цього хлопця.

Сократівська бесіда

  1. У чому полягає актуальність заявленої теми?
  2. Чи актуальне це питання для випускників се­редньої школи. Чому?
  3. Чи існують у вас проблеми з реалізацією цьо­го права?
  1. Що вам відомо про право на освіту?
  2. Де та від кого ви дізналися про існування для кожної дитини права на освіту?
  3. Чи доводилося вам відстоювати своє право на освіту?

Робота з документом

Учні мають ознайомитися зі ст. 53 Конститу­ції України визначити шляхи за­безпечення права на освіту й виконати завдання.

  1. Яким чином держава забезпечує доступність дошкільної, повної середньої освіти?
  2. Що роблять для розвитку різних видів освіти?
  3. Які пільги надаються учням та студентам?

Метод «Мозкова атака»

Учні згідно ст. 53 Конституції України стис­ло висловлюють думки щодо основних принципів освіти в Україні. їхні висловлювання фіксують на дошці, а учні заносять їх до зошитів .

Розповідь вчителя

Утвердження й забезпечення пра­ва людини на освіту в будь-якій країні є одним з найважливіших обов'язків держави. Це зумов­лено тим, що освіта в сучасному глобалізованому та інформатизованому світі дедалі більше стає вирішальним чинником суспільного прогресу та національної безпеки, важливою складовою повного розвитку людської особистості, збіль­шення поваги до прав і свобод людини. Сьогодні цілком очевидно, що без належної освіти людина не зможе існувати в сучасному світі.

Бесіда

  1. Що означає обов'язковість освіти згідно із за­коном?
  2. Що означає доступність освіти згідно із зако­ном? Чи є освіта в Україні доступною для всіх громадян?

Робота в малих групах

Учні аналізують правову ситуацію та положення законодав­ства про освіту та готують відповіді на запитання:

  1.   У чому суть конфлікту?
  2.   Хто є його учасниками?
  3.   Якими є інтереси учасників ситуації?
  4.   Якими положеннями законодавства врегульовується ситуація?
  1.   Які способи розв'язання ситуації ви можете запропонувати її
    учасникам?

Роздатковий матеріал

Ситуація. Неповнолітня няня

Марійка живе в невеличкому селищі на Закарпатті. їй 14 ро­ків, вона закінчила десять класів. У родині Марійки ще троє ді­тей — трирічна Настя та двоє півторарічних близнюків — Володя і Вадим. Батько дівчини — водій-далекобійник. Однак його заро­бітку не вистачає для утримання сім'ї, тому мама Марійки з травня працює на фермі зоотехніком. Батьки Марійки вирішили, що до­чка не відвідуватиме 10 клас, а доглядатиме сестричку й брати кін і поратиметься по господарству.

Надія Митрофанівна відвідала родину Марійки. У розмові батьки повідомили, що хисту, особливих здібнос­тей та бажання вчитись у Марійки немає, а здобути освіту вона може у будь-якому віці, якщо сама забажає.  Батьки додали, що дочка не сумує за однокласниками та вчителями, з якими почасти в неї виникали конфлікти, а вдома потрібна няня та робочі руки. Хатня робота теж не дуже до вподоби Марійці, а ось братиків і сестричку вона дуже  любить і турботливо їх доглядає.

2. Загальноосвітні навчальні заклади: середні школи різних типів, приватні шко­ли, спеціальні навчальні заклади для дітей з особливими потребами.

Розповідь вчителя супроводжується складанням схеми «Система освіти в Україні»

У нашій державі створено систему доступної та безоплатної дошкільної, повної загальної, професійно-технічної та вищої освіти, а також систему післядипломної освіти.

Освіта в Україні має науковий, світський характер, релігійні дисципліни в державних закладах не викладають.

Система освіти в Україні включає дошкільне виховання, загальну середню освіту, професійну освіту, вищу освіту, післядипломну освіту, позашкільне навчання і виховання та самоосвіту.

В Україні створено мережу навчальних за­кладів, де запроваджено різні форми навчання — денну, вечірню, заочну. Це розширює можливос­ті освіти для різних верств населення. Водночас програми навчальних закладів різних рівнів за­безпечують наступність між ними. Тобто людина, закінчивши навчальний заклад нижчого рівня, може вступити до вищого, оскільки їхні програми координовані державними вимогами.

У нашій країні обов'язковою є повна загаль­на середня освіта. Але ви знаєте, що середня освіта — лише частина загальної системи освіти. Тож недарма говорять, що вчитись можна усе життя: «Вік живи — вік навчайся». У людини є можливість вчитися протягом всього життя. До того ж, важливу роль тут відіграє самоосвіта, коли людина самостійно одержує інформацію з різноманітних джерел, оволодіває навичками та вміннями. Тому я вважаю, що головне завдан­ня кожного учителя — це не лише розвивати у дітей бажання отримувати знання, але й на­вчити їх учитися.

Метод «Попс-формула»

Складіть усну доповідь за темою «Навчатися ніколи не пізно».

Бесіда

  1. Чи впливає гарна освіта на становище людини в Україні?
  2. Чи існують «непотрібні предмети» у школі?
  3. Як ви ставитеся до профільних класів?
  4. Чи потрібна профосвіта у школі? Які професії ви б обрали?
  5. Що вам дає самоосвіта? У чому полягає роль учителя?
  6. Чи потрібна освіта всім охочим?
  7. Як ви ставитеся до нововведень у школі: семе­стрового навчання, тематичного оцінювання, 12-бальної системи, 11-річної освіти?
  8. Чи можете ви вільно вибирати ВНЗ?

3. Права та обов'язки учнів. Шкільна форма. Пропуски учнем уроків без поважних причин та юридичні наслідки. Відрахування учня зі школи.

 Розповідь вчителя

У навчальному процесі беруть участь насамперед учні, студенти, курсанти, учителі, ви­кладачі, вихователі. Крім того, відповідно до Зако­ну України «Про освіту», учасниками навчально-виховного процесу є батьки учнів, представники підприємств, установ і громадських організацій.

Ви також є учасниками навчально-виховного процесу — учнями школи. Кожен з вас має пра­во обирати профіль навчання, визначатися, чим займатися в позаурочний час, користуватися на­вчальними кабінетами, спортивними залами, майданчиками, брати участь у науковій роботі, олімпіадах, конкурсах, роботі органів громад­ського самоврядування закладів освіти.

Зрозуміло, що немає прав без обов'язків. Кон­ституція України проголосила обов'язковою повну загальну середню освіту. Учні зобов'язані система­тично та глибоко оволодівати знаннями й навичка­ми, дотримувати вимог законодавства, моральних норм. У кожному навчальному закладі, окрім за­гальних правових норм, є власні — статут, прави­ла внутрішнього розпорядку. Дотримувати їхніх вимог — також обов'язок учні.

Прогул — це пропуски уроків учнем без поважних причин

Класний керівник повідомить про це твоїх батьків в усній чи письмовій формі. Якщо такі пропуски будуть систематичними, про це буде поінформовано адміністрацію школи. Твоїх батьків запросять до школи для з'ясування причин про­гулів та прийняття спільних засобів впливу.

Якщо твої батьки на такі повідомлення не реагуватимуть, ад­міністрація навчального закладу має право звернутись до право­охоронних або інших компетентних органів з вимогою притягнути твоїх батьків до відповідальності за невиконання ними батьківських обов'язків.

 Чи потрібно носити шкільну форму? Це залежить від положень Статуту, що діє у твоєму навчаль­ному закладі. Якщо Статутом шкільна форма передбачена — ти зобов'язаний її носити, якщо ні — твій одяг може бути довільним.

Виконання кожним учнем своїх обов'язків і використання наданих прав сприяє успішному навчанню.             

Робота у групах

Використовуючи витяг із ст. 51, 52 Закону України «Про освіту», знайдіть правильний вихід із запропонованих ситуацій. Чи відповідають дії учасників подій законодавству України?

Роздатковий матеріал

1-ша група. Учні 9 класів вирішили організува­ти баскетбольну команду та взяти участь у змаган­нях, проведення яких оголосив відділ у справах сім'ї, молоді та спорту районної держадміністра­ції. Учитель фізкультури погодилася проводити двічі на тиждень тренування. Однак директор школи, до якої звернулися учні та вчитель, від­мовив їм у користуванні спортивним залом, за­уваживши, що потрібно знайти кошти на оплату за оренду та освітлення залу під час тренувань.

 2-га група. Після закінчення дев'ятого класу Сергій прийняв рішення не продовжувати навчання, а піти працювати на фірму. Однак адміністрація школи вимагала від нього продовжувати навчання саме в школі, попереджаючи, що передасть матеріали щодо нього до служби  в справах неповнолітніх.

3-тя група. Учень 10-го класу Москалик Павло виявив бажання взяти участь у шкільній  олімпіаді з біології, проте учитель біології відмовив йому, мотивуючи тим, що у нього з біології 9 балів, а участь в олімпіаді мають право, на його думку, брати найкращі учні, — ті, що  навчаються лише на 10-12 балів.

4-та група. Коли на уроці вчитель запитав уже 10-го учня, і він, як і інші його однокласники, заявив що теж не вивчив урок, вчитель , сказав, що перед ним клас «баранів», «дурних дітей», «і він не знає, що вони роблять у 10-му класі і що їхнє місце на вулиці з мітлою».

ІV. Закріплення нових знань і вмінь учнів

«Твір-п'ятихвилинка»

Учні письмово відповідають на запитання: «У чому я вбачаю важливість освіти для людини?»

V. Підсумки уроку

Підсумовуючи, учитель наголошує, що здо­буття повної середньої освіти є не лише правом, а й обов'язком кожного громадянина України і що саме освіта багато в чому є запорукою досягнення успіху в житті людини.

V І. Домашнє завдання

1. Опрацювати конспект

2. Підготувати   листівку-заклик:    «Краще   на­вчатися в школі,  ніж...»   (палити на дворі із  друзями,   бешкетувати  на  вулиці,   грати в комп'ютерному клубі тощо).

3. Дати відповідь на запитання  «Який рівень освіти для себе ви вважаєте достатнім?».

УРОК 21

Тема. Права та обов'язки  батьків і вчителів як учасників навчально-виховного процесу

Мета: ознайомити учнів з учасни­ками навчально-виховного процесу; розвивати вміння та навички критичного мислення; виховувати повагу до прав та обов'язків учасників навчально-виховного процесу.

Обладнання: папір, маркери, дошка, тексти Конституції Укра­їни та Статуту школи.

Тип уроку: комбінований

ХІД УРОКУ

  1. Організаційний момент уроку
  2. Актуалізація опорних знань учнів

Виставка-презентація листівок «Краще   на­вчатися в школі,  ніж...»   (палити на дворі із  друзями,   бешкетувати  на  вулиці,   грати в комп'ютерному клубі тощо).

 Метод «Загальне коло запитань»

  1.   Що для вас значить освіта?
  2.   Який рівень освіти ви вважаєте для себе достатнім і чому?

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

1. Права і обов'язки батьків щодо освіти ди­тини.

2. Які обов'язки мають вчителі школи.

3. Як забезпечується безпека учнів у школі.

Метод «Загальне коло запитань»

  1.    Що означає словосполучення «навчально-виховний процес»?
  2.    Хто є його учасниками?
  3.    Якими, на вашу думку, є їхні права та обов'язки?

Шляхом бесіди визначають:

Права вчителів на...:

  • повагу і захист професійної честі та гідності;
  • вільний вибір форм, методів і засобів навчання;
  • участь у роботі органів громадського самовря­дування закладів (Рада школи);
  • підвищення кваліфікації та перепідготовки.

Права батьків на...:

  • вибір навчального закладу і форми навчання для неповнолітніх дітей;
  • захист законних прав дітей;
  • участь у роботі шкільних органів самовряду­вання.

У кожному навчальному закладі, окрім за­гальних правових норм, є власні — статут, прави­ла внутрішнього розпорядку.

Робота з документом

Порівняйте ваші відповіді з розділом Ш Статуту школи п. 41-45,56-60 .

  • Що нового ви дізналися з тексту?

Робота в групах

Запропонувати заходи щодо удосконалення шкільного  життя   «Якби директором  був  я...».

Подання результатів роботи відбувається за ме­тодом «Коло ідей». Групи висловлюють пропозиції по черзі, поки не буде вичерпано всі відповіді.

Розповідь вчителя

Адміністрація навчального закладу може скори­статись платними послугами охоронних фірм. Охоронці здійснюватимуть нагляд за правопоряд­ком у навчальному закладі цілодобово.

У великих містах для охорони шкіл місцева влада направляє працівників міліції. Однак у більшості шкіл за порядком слідкують чергові адміністратори, вчителі та учні.

IV. Закріплення нових знань і вмінь учнів

Завдання

Скласти сенкан до слова «освіта» за алгорит­мом:

1. Іменник.                         1. Освіта.

2. Прикметник.                  2. Обов'язкова, бажана.

3. Дієслово.                         3. Навчає, розвиває, виховує.

4. Фраза.                              4. Навчання—світ, а не навчання—темрява.

5. Синонім.                         5. Майбутнє….

V. Підсумки уроку

Прийом        « Підіб’ємо підсумки»

Див. урок № 3

V І. Домашнє завдання

1. Опрацювати конспект

2. Продовжити фразу: «Якби я був директором школи   (начальником   районного   (міського, обласного) відділу освіти,  Міністром  освіти України), то для вдосконалення системи осві­ти в країні (області, школі) вжив би таких за­ходів...».

3. Підготувати повідомлення на тему «Ди­тяча праця в Україні».

 

Урок 22

Тема.                             Працевлаштування неповнолітніх

Мета: ознайомити учнів з передбаченими законом шляхами захисту своїх прав; застосовувати положен­ня трудового законодавства про права неповнолітніх у трудових відносинах; опрацьовувати правову інфор­мацію; розв'язувати правові задачі; виховувати шано­бливе ставлення до закону, почуття відповідальності за свої дії.

Обладнання:  вивіски «За», «Проти», роздатковий матеріал, фотоколаж, індивідуальні картки.

Тип уроку: комбінований.

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь

Виступ-презентація учнями домашніх письмових робіт«Якби я був директором школи   (начальником   районного   (міського, обласного) відділу освіти,  Міністром  освіти України), то для вдосконалення системи осві­ти в країні (області, школі) вжив би таких за­ходів...».

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

1. Права неповнолітніх у трудових відноси­нах.

Розповідь вчителя

Засоби для існування люди створю­ють завдяки праці. Переважну частину свого жит­тя кожна людина працює.

Робота за фотоколажем

Визначте тему уроку на основі фотоколажу.

Чи на всіх світлинах зображено участь непов­нолітніх у трудових відносинах?

Прогнозована відповідь:

З, 5, 6 — фотографії пов'язані з трудовими від­носинами неповнолітніми (робота кур'єра; праця на автомийці; розповсюдження реклами);

1, 2, 4 — на фотографіях відображена суспіль­но корисна праця (прибирання в класі; миття по-, суду вдома; догляд за квітами).

 


Виступ учня з повідомленням «Ди­тяча праця в Україні»

На основі статистичних даних зробіть висно­вок про дитячу працю в Україні.

Прогнозована відповідь: значна частка підлітків працює переважно в сільському господарстві, тор­гівлі та сфері послуг.

Метод «Займи позицію»

 Висловіть своє ставлення щодо застосування праці неповнолітніх. ,

Прогнозована відповідь «За»:

  • неповнолітні   прагнуть   стати   дорослішими і більш самостійними;
  • надавати допомогу родині матеріально;
  • мати кишенькові гроші;
  • здобути економічну незалежність від батьків;
  • виховувати молоді кадри.
    «Проти»:
  • не оформляють трудові книжки;
  • часто трапляються незаконні звільнення з ро­боти;
  • заробітну плату видають у конверті;
  • роботодавці   встановлюють    випробувальний термін;
  • відсутність вільного часу;
  • заважає здобувати освіту.

Метод «Айсберг»

 Визначте, як законодавство України захищає права  неповнолітніх у трудових відносинах

Роздатковий матеріал

Законодавство України проти експлуатації не­повнолітніх:

  • заборона нічної праці;
  • не можна працювати у важких та шкідливих умовах;
  • заборонено підземні роботи;
  • не дозволено піднімати та переміщувати речі понад 16 кг;
  • не можна залучати до надурочних робіт та ро­біт у вихідні дні.

Кодекс законів про працю

Ст. 51. Скорочена тривалість робочого часу встановлюється:., для працівників віком від 16 до 18 років — 36 годин на тиждень, а для осіб віком від 15 до 16 років (учнів віком від 14 до 15 років, які працюють у період канікул) — 24 години на тиждень. Тривалість робочого часу учнів, які пра­цюють протягом навчального року у вільний від навчання час, не може перевищувати половину максимальної тривалості робочого часу.

Ст. 194. Заробітну плату працівникам, молод­шим за 18 років, за скороченої тривалості щоден­ної роботи виплачують у такому ж розмірі, як за повної тривалості.

Робота в міні-групах. Розв'язання правових ситуацій

1. Підприємець   звернувся   до   неповнолітнього Ігоря В. попрацювати у вихідні дні за подвій­ну оплату праці. Чи не суперечать дії підпри­ємця Кодексу законів про працю?

2. П'ятнадцятирічний Мирослав Р. влаштувався на роботу вантажником. Він вирішив влітку працювати сорок годин на тиждень, щоб отри­мати більшу зарплату. Оцініть дії роботодавця та працівника в цій ситуації.

3. Під час літніх канікул 14-річний Олексій Б. влаштувався на роботу кур'єром на фірмі. Власник фірми уклав з ним трудовий договір в усній формі та визначив, що хлопець буде працювати 5 днів на тиждень з 10-15 год. Чи є правомірними дії власника фірми?

4. Однокласники Володимир та Денис влаштува­лись після уроків прибирати на складі. Хлопці щодня на прибирання приміщень в складі ви­трачали чотири години. Господар складу що­тижнево виплачував їм зарплату в конверті.
Через деякий період власник складу сказав хлопцям, що в їхніх послугах немає потреби. Розв'яжіть правову ситуацію.

2. Вік та порядок працевлаштування не­повнолітньої особи. Шляхи пошуку роботи.

Розповідь вчителя

Не допускається прийняття на робо­ту осіб, молодших від 16 років. За згодою одно­го з батьків або особи, що його замінює, можуть, як виняток, приймати на роботу осіб, які досягли 15 років... допускається прийняття на роботу... для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров'ю і не порушує процесу навчання, у віль­ний від навчання час особи з 14 років за згодою одного з батьків або особи, що його замінює.

Це сьогодні не просто. Кількість неповнолітніх, які бажають працевлаштуватись, значно пере­вищують кількість офіційних робочих місць. Та й підприємці неохоче беруть на роботу підлітків.

Тобі простіше знайти так звану «чорну» (напівлегальну) роботу. Однак на такій роботі годі чекати дотримання вимог законів щодо охорони твоєї праці. Навряд чи роботодавець згадуватиме про пільги, які мусять тобі надаватися. Є й небезпека залишитися ошуканими, адже твоє працевлаштування не буде закріплене юридично: ти мо­жеш не отримати обіцяних грошей чи тобі сплатять набагато менше, примусять виконувати роботу, що заздалегідь не була обумовлена. У разі травмування під час роботи у тебе не буде жодних шансів отримати бодай невелику грошову компенсацію.

Робота в парах

Скласти пам'ятку для тих, хто користується «чорним ринком» праці.

Поради «Як застерегти себе від наслідків праці на "чорному ринку"»

  • Навіть' якщо   ви  домовляєтеся   усно,   чітко з'ясуйте: термін вашого робочого часу щодня, потижнево,  розмір і вид заробітної платні,
    у який спосіб її будуть виплачувати;
  • якщо вам ще не виповнилося 16 років і від вас не вимагають дозволу батьків або опікунів —ця праця незазаконна і ваші права не захищені;
  •                     у вас є право на законні пільги щодо характе­ру, тривалості, оплати праці. Нагадайте про них роботодавцеві; якщо вам обіцяють високу платню за тяжку, нічну працю, це нелегальна праця і вам буде складніше домагатися від роботодавця її ре­альної оплати.

Рольова гра

17-річний Дмитро закінчив училище. Самотужки роботу не знайшов, тож вирішив звернутися по допомогу до Центру зайнятості.

Інспектор. Добрий день. Сідайте. Як вас звуть?

Хлопець. Дмитро Іваненко. Мені 17 років. Я закінчив училище, моя спеціальність — токар, але роботи я не знайшов. Допоможіть мені.

Інспектор. Будь ласка, ваш паспорт та ди­плом. На яку саме роботу ви згодні? Що ще ви вмієте робити?

Хлопець. Я ще вмію користуватися ком­п'ютером.

Інспектор. Я пошукаю роботу в нашому ра­йоні, а ви маєте заповнити анкету та пройти обсте­ження у психолога в п'ятницю о 10.00. Протягом 2 тижнів я буду підбирати вам роботу з урахуван­ням вашого віку та спеціальності. Ви маєте при­йти до мене за 2 тижні з висновками та рекомен­даціями психолога.

Психолог. Одним із основних стратегічних орієнтирів економічної політики Уряд України вважає забезпечення створення умов для само-реалізації молоді в трудовій діяльності. Наші до­слідження свідчать, що це досить важко зробити.

Можна з'ясувати свої здібності, користую­чись установленим в усіх школах терміналом «Працюй в Україні», зокрема розділом «Пізнай себе». Кожен може протестуватися щодо профе­сійних здібностей. У розділі «Абетка професій» ви можете дізнатись про професії, які на сьогодні користуються попитом, переглянути відео про них, прочитати статті розділу «Кар'єра відомих людей». Також випускникам доцільно буде озна­йомитись у розділі «Де отримати професію» з пе­реліком навчальних закладів, порадами, як під­готуватися до ЗНО тощо.

Молоді люди можуть здобути вищу освіту, пройти перекваліфікацію. Розділ «Де працювати» повідомить про роботу в Україні та за кордоном, про актуальні професії на ринку праці в регіоні. Є в нашому терміналі правова допомога «Служба зайнятості для тебе» та розділ «Це цікаво!».

Є такий рецепт щастя: «Щаслива людина йде з радістю на роботу і з радістю повертається додо­му» . Шукайте свою професію — це шлях до щастя.

Минуло 2 тижні.

Інспектор. Ми знайшли вам роботу на заво­ді: ось направлення. До побачення!

Хлопець. Дякую.

Начальник відділу кадрів. Добрий день. Після закінчення училища у вас є право на перше робоче місце. Ви знаєте вже, що дуже складно знайти роботу в наш час. Тому, я думаю, ви будете працювати добросовісно. Зараз прийде начальник цеху, він ознайомить вас з трудовими обов'язками, розпорядком роботи, робочим міс­цем. У секретаря візьміть направлення на мед­огляд. Які документи ви принесли?

Хлопець. Я приніс паспорт, довідку про склад родини, диплом, характеристику з учили­ща, ідентифікаційний код.

Начальник. Довідка та характеристика не потрібні, а трудову книжку в училищі видали?

Хлопець. Ой, я забув її.

Начальник. Принесеш її разом з довідкою про медогляд. До побачення.

Наш випускник знайшов свою роботу.

3. Дозвіл на працю неповнолітнього.

Розповідь вчителя

Щоб влаштуватися на роботу у віці до 16 років, тобі потрібен дозвіл на працю, який ти маєш надати роботодавцеві. Од­нак навіть за наявності такого дозволу ти не зможеш працювати будь-де. Існують певні види робіт, які передбачають обмеження.

Його надає один з твоїх батьків, піклувальн­ик чи усиновлювач. Дозвіл має бути письмовим, складеним у довільній формі. Тобі може бути дозволено працювати у позаурочний час та під час канікул.

Робота в міні-групах. Розв'язання правових ситуацій

15-річний Андрій без згоди батьків влаштувався вантажником. Йому доводилось переносити ящики вагою 15 кг. Батьки подали позов до суду на роботодавця. На чиєму боці буде суд?

4. Медич­ний огляд неповнолітнього працівника.

Самостійна робота з текстом

Роздатковий матеріал

Усіх осіб, молодших за 18 років, при­ймають на роботу лише після попереднього медич­ного огляду і в подальшому, до досягнення ними 21 року, вони щорічно підлягають обов'язковому медичному оглядові.

Метод «Мікрофон»

Для чого потрібно проходити щорічно медичний огляд неповнолітньому?

5. Підприємницька діяльність.

Розповідь вчителя

Коли тобі виповниться 16 років, ти зможеш запо­чаткувати власну справу (бізнес), тобто займатися підприємницькою діяльністю.

З 14 років закон дозволяє тобі працювати у фермерському гос­подарстві твоїх батьків.

Ставши підприємцем та досягнувши повноліття, ти зможеш вже сам наймати на роботу працівників.

Бесіда

  1. Висловіть свою думку щодо позитивних і нега­тивних наслідків підприємництва неповно­літньої особи.
  1. Чи вважаєте ви це прийнятним для себе?

IV. Закріплення нових знань і вмінь учнів

Цифровий диктант

  1. З якого віку особа може ставати до роботи без згоди одного з батьків або осіб, що їх замі­нюють?
  2. Укажіть максимальний вік особи, до досягнен­ня якого вона щорічно підлягає проходженню обов'язкового медичного огляду.
  3. Укажіть   максимальну   тривалість   робочого часу на тиждень, встановленого законом для працівників віком від 16 до 18 років.
  4. З якого віку можна долучатися до підприєм­ницької діяльності?
  5. Укажіть   максимальну   тривалість   робочого часу на тиждень, встановленого законом для осіб віком від 14 до 16 років.
  6. Укажіть мінімальний вік особи, після досяг­нення якого вона може бути членом селян­ського (фермерського) господарства.

V. Підсумки уроку

Прийом «Гарячий стілець»

  1. Що тобі сподобалося на уроці найбільше?
  2. Яку роль ти хотів би виконати наступного разу?

V І. Домашнє завдання

1. Опрацювати конспект.

2. Знайти висловлювання або прислів'я про працю.

УРОК 23

Тема.                                    Пільги неповнолітніх у праці

Мета: розглянути основні права та пільги неповно­літніх в трудових відносинах, продовжити формування в учнів уміння правильно застосовувати набуті правові знання на практиці, роботи в групах, участі у імітаційних іграх; виховувати почуття самоповаги та шанобливого ставлення до закону.

Обладнання: роздатковий матеріал, таблиця «Пільги неповнолітніх», Кодекс про працю, Закон України «Про відпустки», аркуші, картки зеленого та червоного кольору.

Тип уроку:   комбінований

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь

Гра «Пароль»

Кожен учень висловлює своє ставлення, наво­дить висловлювання або прислів'я про працю.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

1. Де можуть працювати неповнолітні.

2. Робо­чий час та час відпочинку неповнолітніх працівників.

3. Оплата праці неповнолітніх пра­цівників.

Розповідь вчителя

Сьогодні на уроці ми продовжимо роботу над трудовим законодавством України, зо­крема главами 13 та 14-Кодексу законів про працю неповнолітніх. Ми проаналізуємо, як держава за­хищає здоров'я та право на навчання працюючих неповнолітніх. Ви зможете дати власну оцінку статтям законів та навіть запропонувати нові по­ложення, яких ще немає в нашому законодавстві.

Метод «Правознавці»

Дайте правову оцінку ситуації. Запишіть коротко відповідь на аркуші паперу, помилки, які були допущені, та ваш варіант пра­вильної поведінки.

1-ша група. 17-річному Івану під час прийому на взуттєву фабрику клейовиком встановили випробувальний строк 3 місяці.

2-га група. 17-річну санітарку Олену старша медсестра попросила залишитися після роботи для термінового позапланового генерального
прибирання, дозволивши не виходити на робо­ту наступного дня.

Робота з таблицею та правовими документами

Учитель.  У галузі охорони праці, робочого часу, відпустки неповнолітні користуються пільгами, встановленими законодавством Укра­їни. Заповніть таблицю відповідно до статей Ко­дексу законів «Про працю» та «Про відпустки».

Орієнтований зразок таблиці

 

Критерії

Дорослі

Неповнолітні

Робочий час,

40 г/ т у повному обсязі

16-18 років *-36 (18) г/т у повному обсязі:

зарплата

 

му обсязі

15-16 років —24 (12) г/ т у повному обсязі

 

 

 

 

 

 

Відпустка

від 24 днів

31 день

Перша відпустка

через 6 місяців

раніше 6 місяців, у зручний час

Вантажі

згідно з робочим

менше 12 кг

 

процесом

 

Медогляд

обов'язковий до 21 року

обов'язковий

Випробувальний

для робітників—1 місяць

не встановлюють

строк

 

 

Шкідливі умови

допускають

не допускають

праці

 

 

Звільнення

відповідно

відповідно до законодавства за згодою районної

 

до законодавства

районної комісії у справах неповнолітніх

Наднормативна,

допускають

не допускають

нічна праця (із

 

 

22.00 до 06.00)

 

 

 

 

Роздатковий матеріал

Кодекс законів про працю

Ст. 188. Не допускається прийняття на робо­ту осіб, молодших від 16 років. За згодою одно­го з батьків або особи, що його замінює, можуть, як виняток, приймати на роботу осіб, які досягли 15 років... допускається прийняття на роботу... для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров'ю і не порушує процесу навчання, у віль­ний від навчання час особи з 14 років за згодою одного з батьків або особи, що його замінює.

Ст. 51. Скорочена тривалість робочого часу встановлюється:., для працівників віком від 16 до 18 років — 36 годин на тиждень, а для осіб віком від 15 до 16 років (учнів віком від 14 до 15 років, які працюють у період канікул) — 24 години на тиждень. Тривалість робочого часу учнів, які пра­цюють протягом навчального року у вільний від навчання час, не може перевищувати половину максимальної тривалості робочого часу.

Ст. 194. Заробітну плату працівникам, молод­шим за 18 років, за скороченої тривалості щоден­ної роботи виплачують у такому ж розмірі, як за повної тривалості.

Закон України «Про відпустки»

Працівникам, молодшим за 18 років, щорічна відпустка надається тривалістю 31 календарний день у зручний для них час за їхньою письмовою заявою. Право на відпустку надається до спливу 6 місяців безперервної роботи.

Ст. 191. Усіх осіб, молодших за 18 років, при­ймають на роботу лише після попереднього медич­ного огляду і в подальшому, до досягнення ними 21 року, вони щорічно підлягають обов'язковому медичному оглядові.

Ст. 190. Заборонено застосування осіб, молод­ших за 18 років, на важких і на роботах зі шкід­ливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах. Заборонено також залучати осіб, молодших за 18 років, до підіймання і пере­міщення речей, маса яких перевищує 12 кг.

Ст. 198. Звільнення працівників, молодших за 18 років, за ініціативи власника, окрім додержан­ня загального порядку звільнення, можливе лише за згодою районної комісії у справах неповно­літніх.

Ст. 199. Батьки, усиновителі і піклувальники неповнолітнього мають право вимагати розірван­ня трудового договору з неповнолітнім... коли продовження його чинності становить загрозу здоров'ю або порушує його законні інтереси.

Продовження гри «Правознавці»

Дивимось аркуш, на якому на по­чатку уроку ви записали помилки в ситуаціях та виправляємо їх.

1-ша група: неповнолітніх не беруть на роботу зі шкідливими умовами праці (клей), неповно­літнім не встановлюють випробувальний тер­мін, для робітників випробувальний термін —1 місяць.

2-га група: неповнолітніх не можна залучати до понаднормової роботи; понаднормовий ро­бочий час оплачується у подвійному розмірі,
а не вихідним днем.

Практикум за ситуаціями

Ви висловлюєте згоду за допомогою карток зеленого кольору: так, тому що... У разі не­згоди ви піднімаєте картку червоного кольору: ні, тому що...

1. 17-річного  Сашка   звинуватили   в   крадіжці в магазині. Поки тривав суд, його звільнили з роботи, хоча суд його виправдав. Чи мож­на вважати дії роботодавця правомірними? Чому?

  1.  Друга зміна закінчується о 22.30. Чи право­мірним було рішення адміністрації про пере­ведення у другу зміну 17-річного Олексія?
  2.  Під час весняних канікул 14-річний Євген ви­рішив влаштуватися на роботу: розклеювати оголошення. Батьки заперечують. Чи зможе
    він працювати?
  3.  Учня 11-го класу звільнено з роботи на підста­ві клопотання школи про незадовільне відві­дування ним занять. Чи правомірні дії адміні­страції?

5. 16-річний Василь навчається у вечірній шко­лі та працює на заводі учнем токаря. У наказі начальник цеху зазначив, щоб юнак працював 40 годин на тиждень, інакше йому не сплачу­ватимуть повну зарплату.

6. На канікулах 15-річний Микола працював у приватного підприємця на розвантаженні хлібних виробів (лоток 20 кг). Наприкінці мі­сяця власник сплатив йому 300 гривень, хоча обіцяв 400.

IV. Закріплення нових знань і вмінь учнів

Метод «Мікрофон»

  1. Чи в повному обсязі захищає законодавство працю неповнолітніх?
  2. Які пропозиції щодо його вдосконалення ви б могли запропонувати?

V. Підсумки уроку

Обговорення у великому колі

  1.                   Чи вигідно власникові брати на роботу непов­нолітнього? Чому?
  2.                   А чи існує перспектива виховання кадрів?

V І. Домашнє завдання

1. Опрацювати конспект.

2. Підібрати матеріал зі ЗМІ щодо використання праці неповнолітніх.

3. Написати міні-твір «Моя майбутня професія».

Урок 24

Тема.                 Особисті права неповнолітніх. Право власності.

Мета: ознайомити учнів з особистими немайновими правами, пояснити дітям, що таке право власності, як людина стає власни­ком та регулює право власності; ознайомити учнів з правами не­повнолітніх власників та пояснити, як вони можуть розпорядитися належним їм майном; навчити учнів наводити приклади права володіння, користування, розпорядження майном; розвивати навички аналізувати правові ситуації на підставі положень цивільного законодавства; розвивати аналітичні здібності, уміння узагальнювати та робити висновки; розвивати навички само­стійної роботи.

Обладнання: папір, маркери, роздавальний матеріал, ілюстраційний матеріал, Цивільний кодекс

Тип уроку: комбінований

ХІД УРОКУ

I. Організаційний момент уроку

II. Актуалізація опорних знань учнів

Виступ-презентація учнями домашніх завдань

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

1. Які особисті немайнові права мають непов­нолітні.

 Творча робота в групах, вправа «Права людини»

На листі паперу із зображенням людини, на якій написано «Я. Мої права», зазначте (слова­ми, символами, малюнками) відомі вам права людини.

Виступи груп.

Розповідь вчителя

На думку англійського філософа Джона Локка, існує три основні групи прав: право на життя, право на свободу, право на власність. Цивільне право регулює відносини, пов'язані не тільки з майновими, а й із особистими немайновими правами, які ми сьогодні розглянемо і з'ясуємо, як їх можна захищати.

Робота з Цивільним кодексом України

Прочитати витяг Цивільного кодексу України ст. 269-270 на аркушах, які розкладені перед учнями на столах.

Роздатковий матеріал

Стаття 269. Поняття особистого немайнового права

  1. Особисті немайнові права належать кожній фізичній особі від народження або за законом.
  2. Особисті немайнові права фізичної особи не мають економіч­ного змісту.
  3. Особисті немайнові права тісно пов'язані з фізичною осо­бою. Фізична особа не може відмовитися від особистих немайнових прав, а також не може бути позбавлена цих прав.
  4. Особистими немайновими правами фізична особа володіє до­вічно.

Стаття 270. Види особистих немайнових прав: Відповідно до Конституції України фізична особа має право на життя, право на охорону здоров'я, право на безпечне для життя і здоров'я довкілля, право на свободу та особисту недоторканність, право на недоторканність особистого і сімейного життя, право на повагу до гідності та честі, право на таємницю листування, теле­фонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції, право на не­доторканність житла, право на вільний вибір місця проживання та на свободу пересування, право на свободу літературної, художньої, наукової і технічної творчості.

Завдання. Робота з зошитом

Визначте ознаки особистих немайнових прав.

Учні записують у зошит ознаки особистих немайнових прав.

  1. Належать кожній фізичній особі від народження або за за­коном;
  1.    не мають економічного змісту;
  2.    тісно пов'язані з фізичною особою;
  3.    особа не може від них відмовитись;
  4.    особа не може бути їх позбавлена;
  5.    особа ними володіє довічно.

Запитання

Укажіть, якими з цих прав вам уже доводилось користу­ватись.

2. Власність неповнолітніх.

Розповідь вчителя

Жодна людина, яка живе в цивілі­зованому суспільстві, сьогодні не може обійтися без одягу, житла із побутовими умовами (мебля­ми, телевізором, холодильником тощо), книг, транспорту, навчальних закладів тощо.

Речі, які ви вдягаєте, є вашими, і ви говори­те, наприклад:  «Це мій костюм». Квартира чи будинок, де ви живете з родиною, і все, що в ньо­му знаходиться, також належить вам і вашим батькам і ви є їхніми власниками. Для інших ці речі є чужими, і вони зобов'язані утримуватися від будь-яких зазіхань на них.

Основою цивільного права є право власності.

Асоціативна робота

Учні створюють малюнки-асоціації до слова «власність» і коментують їх.

Робота з поняттям робота із зошитом

Власність — це економічний термін, що озна­чає належність особі того чи іншого майна. Право власності — юридичний термін.

Розповідь вчителя

Цивільний кодекс України (ст. 316) визначає право власності як право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Власник володіє, користується, розпоряджа­ється своїм майном на власний розсуд. Він має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону. Законодавство України про­голошує принцип, відповідно до якого власність зобов'язує. У тому числі власник не може вико­ристовувати право власності на шкоду правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспіль­ства, погіршувати екологічну ситуацію та природ­ні якості землі.

Згідно з Цивільним кодексом України влас­никові належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном. Ці складові становлять зміст права власності.

Робота з правовим документом

Опрацювати ст. 319 Цивільного ко­дексу України

Бесіда.

1. Як ви розумієте наведені положення?

2. Які межі реалізації права власності встановлює законодавство?

3. Чи не суперечать одне одному пункти 1 і 4 статті.

3. Як стати власни­ком.

Розповідь вчителя

Згідно з Цивільним кодексом України існують такі види права власності: право влас­ності народу України, право приватної власності, право державної власності, право комунальної власності. Способи набуття права власності

Первинні: виробництво речі; переробка речі; плоди та доходи; знахідка; скарб;

Похідні: набуття за угодами; отримання у спадщину; перехід за давністю.

Практична робота по групах

1-ша група — складіть список речей, які є вашою власністю.

2-га група — наведіть приклади речей, якими ва­ша родина володіє на правах приватної власності.

3-тя група — складіть список речей, якими ви володієте та користуєтесь, але вони є власністю інших осіб.

4. Право неповнолітньої особи розпоря­дження майном, що їй належить. Банківсь­кий вклад.

Робота в групах

Роздатковий матеріал

Стати власником можна у будь-якому віці, однак право людини розпоряджатися майном залежить від досягнення нею певного віку.

Дитина до 14 років є малолітньою, і цивільним законодавством передбачено, що належним їй майном розпоряджаються батьки в її інтересах.

А от у віці від 14 до 18 років ти дістаєш право розпоряджатися своєю стипендією, заробітком, гонораром. Усі інші угоди щодо свого майна ти можеш укладати лише зі згоди своїх батьків чи осіб, які їх заміняють. Однак у цьому віці ти не матимеш права укладати догово­ри, що вимагають нотаріального посвідчення чи державної реєстрації.

Без будь-яких обмежень розпоряджатися своїм майном повністю (продавати, дарувати, обмінювати, заповідати) можна лише з повноліття (18 років).

Коли тобі виповниться 14 років й певна сума буде внесена на банківський рахунок тобою особисто.

Якщо банківський вклад на твоє ім'я зроблено іншою особою, то до 14 років цими коштами розпоряджаються твої батьки (усиновлювачі, опікуни), аз 14 до 18 років — ти особисто за згодою своїх батьків чи осіб, які їх заміняють (усиновлювачів, піклувальників).

Розв'язання юридичних задач

 Розв'яжіть та прокоментуйте юридичні ситу­ації.

1. 17-річна Марина навчається в університеті й отримує підвищену стипендію. Коли Ма­рина придбала на отриману стипендію модні джинси, її батьки заявили, що вони їм не по­добаються і що вона не мала права самостійно здійснювати таку покупку, оскільки ще непо­внолітня. Дайте характеристику юридичній ситуації.

2. Оресту, якому виповнилося 13 років, бабуся заповіла дачний будинок. Орест із батьками та молодшим братом живуть в однокімнатній квартирі. Його батьки, вирішивши покра­щити житлові умові сім'ї, продали будинок

3. Микола, якому 17 років, вирішив подарувати другові свій годинник, який він придбав на за­роблені влітку кошти.

4. Подружжя — Оксана, якій 16 років, та Сер­гій, якому 18 років, — на кошти, подаровані батьками на весілля, вирішили купити одно­кімнатну квартиру.

5. Марина, якій 7 років, ходить до магазину ку­пувати хліб.

6. Олег на своє 17-річчя вирішив купити мото­цикл.

IV. Закріплення нових знань і вмінь учнів

Робота в групах

Розгляньте малюнки та помір­куйте, з якими поняттями (володіння, користу­вання, розпорядження) асоціюються у вас ці зо­браження.

Придумайте та розіграйте в ролях ситуацію, яка б ілюструвала одне поняття.


 

V. Підсумки уроку

  1. Як би ви прокоментували тезу: «Право влас­ності — важливий здобуток людства»?

2. Чи існують обмеження права неповнолітніх щодо власності?

V І. Домашнє завдання

1. Опрацювати конспект

2. Скласти 2-3 правові задачі до вивченої теми та запропонувати їх на наступному уроці до розв'язання.

 

 

Урок 25

Тема.                                             Договори

Мета: сформувати в учнів поняття про цивільно-правові дого­вори, ознайомити з порядком їх укладання й оформлення; розви­вати вміння приймати рішення, правомірно діяти і захищати свої права з використанням правових можливостей і механізмів; вихо­вувати в учнів свідоме ставлення щодо необхідності дотримувати умов цивільно-правових договорів.

Обладнання: Цивільний кодекс України, роздатковий матеріал, фрагмент  мультфільму «Троє із Простоквашина»

Тип уроку: комбінований.

ХІД УРОКУ

  1. Організаційний момент уроку
  2.                     Актуалізація опорних знань

Експрес-опитування

Дати визначення понять: право власності, право володіння, право користування, право розпорядження.

Розв'язання правових задач, запропонованих учнями.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

1. Що таке договір.

Запитання

  •    Які приклади участі в цивільно-правових відносинах ви мо­жете назвати?

Розповідь вчителя

Підсумовуючи відповіді учнів, учитель зазначає, що кожен бодай раз у своєму житті про щось домовлявся з іншими. Наприклад,  просили в однокласника хрестоматію із зарубіжної літератури чи зверталися до продавця з проханням продати вам шкільне приладдя або ж приймали на свій день народження подарунки тощо. Тобто  ми щодня вступаємо у цивільно-правові відносини.

Робота з поняттям робота із зошитом

Договір — це домовленість двох і більше сторін, спрямована на встановлення, зміну чи припинення цивільних правовідносин (взаєм­ний правочин).

Практична робота

Використовуючи статті із Цивільного кодексу України обговоріть у загальному колі:

1. Які нові знання отримали?

2. З якими новими поняттями ознайомилися?

3. Як і де ви можете використати ці знання у житті?

Роздатковий матеріал

Стаття 698. Договір роздрібної купівлі-продажу

За допомогою роздрібної купівлі-продажу продавець, який здійснює підприємницьку діяльність з продажу товару, зобов'язується передати покупцеві товар, що зазвичай призначається для особистого, домашнього або іншого використання, не пов'язаного з підприємницькою діяльністю, а покупець зобов'язується прийняти товар і оплатити його.

Стаття 715. Договір міни

За договором  міни (бартеру) кожна зі сторін  зобов'язується передати другій стороні у власність один товар в обмін на інший товар.

Стаття 717. Договір дарування

За договором дарування одна сторона (дарувальник) передав або зобов'язується передати в майбутньому другій стороні (обдаро­ваному) безоплатно майно (дарунок) у власність.

Стаття 744. Договір довічного утримання (догляду)

 За договором довічного утримання (догляду) одна сторона (від­чуджувач) передає другій стороні (набувачеві) у власність житловий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме майно або рухоме майно, яке має значну цінність, взамін чого набувач зобов'язується забезпечувати відчужувача утриманням та (або) доглядом довічно.

Стаття 759. Договір найму

За договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'я­зується передати наймачеві майно у користування за плату на деякий строк.

Стаття 927. Договір позички

За договором позички одна сторона, (позикодавець) безоплатно передає або

зобов'язується передати другій стороні (користува­чеві) річ для користування протягом встановленого строку.

Розповідь вчителя

Під час укладання договору зазначаються перелік і склад робіт, виконуваних дій що визначають тип і характер умов договору (товар, життя, здоров'я, ремонт, послуги, майнові права).

Щоб укласти договір потрібна домовленість сторін

Договори можуть бути укладені у письмовій чи усній формі. Для деяких договорів закон вимагає нотаріального посвідчення (наприклад, купівля-продаж квартири чи дачі).

Рольова гра «Як укласти договір?»

Учні об'єднуються в групи, моделюють і демонструють ситуа­ції укладання договору. Після перегляду ситуацій клас визначає:

а) сторони договору;

б) вид договору;

в) зміст договору.

2.  Хто може укладати дого­вори.

Робота з текстом

Опрацювати текст та визначити, які договори можуть укладати малолітні та неповнолітні особи.

Роздатковий матеріал

Укласти цивільно-правовий договір може будь-яка повнолітня особа. Якщо вік людини менший за 18 років, то законодавство встановлює певні обмеження щодо можливості укладати договори.

Наприклад, малолітня дитина може вчиняти тільки ті дії, які задовольняють її побутові потреби, відповідають її фізичному, духовному чи соціальному розвитку та стосуються предмета, який має невисоку вартість (наприклад, купівля олівців, зошитів тощо).

Дитині у віці від 14 до 18 років цивільне законодавство дає можливість укладати усні або прості письмові договори зі згоди своїх батьків або усиновлювачів. На­приклад, якщо батьки не заперечують, підліток може обмінятися з однокласником подарованими речами (наприклад, велосипедом чи мобільним телефоном) за умови, що батьки останнього теж дали згоду на це. Однак укладати договори щодо неру­хомого майна, які потребують нотаріального посвідчення чи державної реєстрації, дитина не може.

За наявності письмової згоди батьків (усиновлювачів), піклувальника або органу опіки та піклування дитина віком від 16-ти років може бути зареєстрована як підприємець. З моменту державної реєстрації її як підприємця вона може укладати ті самі договори, що й повнолітні особи.

Розв'язання правових ситуацій

Поміркуйте.

1. Чи може 15-річний Андрій:

а) придбати фотоапарат на зароблені ним гроші;

б) позичити зароблені влітку гроші приятелю;

в) покласти зароблені влітку гроші на депозит?

2. Чи може 16-річна Марія самостійно:

а) позичити однокласниці п'ять гривень;

б) придбати потрібний для навчання відеодиск;

в) придбати квартиру?

3. Чи може 13-річний Сергій:

а) дати другові відеодиск для перегляду;

б) відкрити рахунок у банку;

в) подарувати подрузі коштовну прикрасу?

IV. Закріплення нових знань і вмінь учнів

 1) Переглянте фрагмент  мультфільму «Троє із Простоквашина». Визначте та  назвіть види договорів, про які йдеться в уривку.

2) Сформулюйте та запишіть власний висновок щодо важливості дотримання сторонами умов укладеного договору.

V. Підсумки уроку

Письмова робота

Сформулюйте та запишіть власний висновок щодо важливе дотримання сторонами умов укладеного договору.

V І. Домашнє завдання

1. Опрацювати конспект

2. Скласти і пояснити схему будь-якого цивільно-правового договору. Наприклад:

                               Договір купівлі-продажу

                                            Майно

 

                                             Гроші

Урок 26

Тема.                Цивільні правопорушення й відповідальність

Мета: сформувати в учнів поняття про цивільні правопорушення; поглибити знання учнів про цивільно-правову відпові­дальність малолітніх та неповнолітніх осіб; розвивати навички аналізу правових ситуацій, формувати свідому оцінку вчинків і по­ведінки неповнолітніх; виховувати правову культуру та правосвідомість.

Обладнання: Цивільний кодекс України, роздатковий матеріал.

Тип уроку: комбінований.

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент уроку

ІІ. Актуалізація опорних знань

Бесіда

  1.      3 якого віку в Україні особа є повнолітньою?
  2.      Який вид договору ти вважаєш найпоширенішим? Наведи один конкретний приклад такого договору.
  3.      3 якого віку можна розпоряджатися власним банківським вкладом?
  4.      Згода яких осіб потрібна неповнолітній особі ( у віці 14-18 років) для обміну однієї речі на іншу?
  5.      Чи може неповнолітній бути автором віршу та опублікувати його в літературному журналі? Чи може він витратити гонорар, отриманий за його публікацію?

Перегляд основних видів договорів за схемами складеними учнями дома.   Учні дають коротку характеристику цих дого­ворів та наводять конкретні приклади з життя.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

1. Що таке цивільне правопорушення. Види цивільних правопорушень.

Метод «Мікрофон»

Підбери слова, за допомогою яких ти поясниш, що таке цивільне
правопорушення.

Робота з поняттям робота із зошитом

Цивільне правопорушення—невиконання чи неналежне виконання зобов'язань, заподіяння шкоди майну(наприклад, неповернення позичених грошей, пошкодження автомобіля під час дорожньо-транспортної пригоди) або заподіяння моральної шкоди ( потурання честі та гідності людини, її ділової репутації).

Розповідь вчителя

Цивільні правопорушення  бувають умисні та вчинені з необережності.

Наприклад, якщо ти умисно подряпав поверхню парти гострим предметом, то це цивільне право­ушення, вчинене умисно, й ти нестимеш відповідальність за нанесену шкоду.

Нанести шкоду особі або її майну можна і через свою необереж­ність. Наприклад, граючи у футбол, твій товариш «забив гол» у вікно сусіда й розбив шибку. У такому випадку доведеться відшкодувати вартість шибки або вставити нове скло.

Відповідатиме людина і за шкоду, що спричинила не вона сама, а предмети (авто, верстат) чи домашні тварини, які є у власності цієї людини.

2. Відповідальність за цивільне правопорушення.

Робота з поняттям робота із зошитом

Цивільно-правова відповідальність — це приму­совий захід майнового характеру,.що забезпечує відновлення порушених цивільних прав і зумовлює негативні наслідки для порушника з метою його виховання та стимулювання належної поведінки.

Розповідь вчителя

Особливості цивільно-правової відповідальності:

  1.                   настає лише за правопорушення, яке завдало шкоди;
  1.                   встановлюється законом або договором;
  1.                   має компенсаційний характер (відшкодуванні завданих збитків);
  2.                   вона є майновою відповідальністю (її метою є відновлення порушених прав);
  3.                   вона настає за невиконання або за неналежно­го виконання цивільно-правових обов'язків чи у випадку заподіяння шкоди іншій особі;
  4.                   діє принцип презумпції винності особи (право­порушник повинен сам доводити, що шкоди завдано не з його вини).

Для притягнення особи до цивільно-правової відповідальності потрібні певні підстави, тобто умови, за яких можливе її настання.

Розв'язання правових ситуацій

Проаналізувати ситуації та пояснити, чи настане цивільно -правова відповідальність.

  1. Хлопчика не зараховують до школи,  моти­вуючи це тим, що школа для православних, а хлопчик католицької віри.
  2. Івана затримала міліція. Його протримали під вартою три дні, не повідомивши мотиви арешту.

3. Листоноша Печкін приніс листа Федору, який виявив, що хтось уже перечитав листа, роз­кривши його без дозволу.

3. Порядок від­шкодування майнової та моральної шкоди.

Робота з документом

Із Цивільного кодексу України

Стаття 23

  1. Особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок по­
    рушення її прав.
  2. Моральна шкода полягає:
  1.  у фізичному болю та стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з ка­ліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я;
  2.  у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім'ї чи близьких родичів;
  3. у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку із знищенням чи пошкодженням її майна;
  4. у приниженні честі, гідності, а також ділової репутації фізичної або юридичної особи.

3. Моральна шкода відшкодовується грішми, іншим майном або в інший спосіб.
        Розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом...

При визначенні розміру відшкодування враховуються вимоги розумності і спра­ведливості.

4. Моральна шкода відшкодовується незалежно від майнової шкоди...

Із Цивільного кодексу України

Стаття 1178

1. Шкода, завдана малолітньою особою (яка не досягла чотирнадцяти років), від­шкодовується її батьками (усиновлювачами) бо опікуном чи іншою фізичною особою, яка на правових підставах здійснює виховання малолітньої особи...

Стаття 1179

  1. Неповнолітня особа (у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років) відповідає за завдану нею шкоду самостійно на загальних підставах.

2. У разі відсутності у неповнолітньої особи майна, достатнього для відшкодування завданої нею шкоди, ця шкода відшкодовується в частці, якої не вистачає, або в повному обсязі її батьками (усиновлювачами) або піклувальником, якщо вони не доведуть, що шкоди було завдано не з їхньої вини. Якщо неповнолітня особа перебувала у закладі, який за законом здійснює щодо неї функції піклувальника, цей заклад зобо­в'язаний відшкодувати шкоду в частці, якої не вистачає, або в повному обсязі, якщо він не доведе, що шкоди було завдано не з його вини.

3. Обов'язок батьків (усиновлювачів), піклувальника, закладу, який за законом здійснює щодо неповнолітньої особи функції піклувальника, відшкодувати шкоду при­пиняється після досягнення особою, яка завдала шкоди, повноліття або коли вона до досягнення повноліття стане власником майна, достатнього для відшкодування шкоди.

Стаття 1180

... 2. У разі відсутності у неповнолітньої особи, яка набула повної цивільної діє­здатності, майна, достатнього для відшкодування завданої нею шкоди, ця шкода від­шкодовується в частці, якої не вистачає, або в повному обсязі її батьками (усинов­лювачами) або піклувальником... Обов'язок цих осіб відшкодувати шкоду припиня­ється з досягненням особою, яка завдала шкоди, повноліття.

Робота в парах

 Працюючи в парах, визначте, хто буде нести відпо­відальність у наведених ситуаціях, та поясніть, спираючись на положення законодавства, особливості відповідальності людей різних вікових груп.

Роздатковий матеріал

 1) 13-річний Микола узяв у свого друга Петра велосипеді, катаючись, серйозно пошкодив його.

  1.                   15-річна Мар'яна, бажаючи скоротити шлях до школи, перескочила через паркан ботанічного парку й випадково розтоптала рідкісні квіти.
  2.                   Троє хлопців, 9, 10 і 14 років, граючи м'ячем, «влучили» у вітрину магазину одягу і розбили скло.

   4) 17-річний Андрій, який працює диск-жокеєм у барі, пошкодив відеомагнітофон, що належить власникові бару.

5) 17-річнаУляна заробляла гроші від продажу косметики відомої фірми. Одного дня вона необачно залишила сумку з продукцією для реалізації в таксі.

IV. Закріплення нових знань і вмінь учнів

Робота в групах

Об'єднайте учнів у 3 групи та запропонуйте кожній групі протягом 7 хвилин
розв'язати одну з наведених нижче юридичних задач.

Як мине цей час вислухайте доповідачів груп, які презентуватимуть результати, та, якщо виникне потреба, коментарі учнів інших груп. Надайте учням свої коментарі.

Роздатковий матеріал

1) Під час відвідин зоопарку хлопчик необачно просунув руку в клітку панди, що роздратувало тварину, й та вкусила його. Батьки хлопчика звернулись до суду. Суд, розглянув справу й визнав, що зоопарк не обладнав клітки з тваринами належним чином й не створив безпечні умови для відвідувачів

Яке рішення, на вашу думку, має прийняти суд?

2) 16-річний К., який не мав власних прибутків, завдав шкоду майну громадянина С. на суму 1000 гривень. Суд зобов'язав відшкодувати громадянину С. завдану шкоду. Після початку виплат на відшкодування завданої шкоди К. був прийнятий на роботу і почав отримувати власний заробіток.

Як це позначиться на особах, які виплачують відшкодування, і хто ці особи?

3)Двоє сусідів мали домашніх тварин: Петро Іванович — вівчарку, а Марія Семенівна — кота. Одного вечора вівчарка вискочила крізь прочинені двері у коридор, де їй трапився сусідський кіт. Собака кинувся на кота й розірвав його.

Чи відшкодовуватиме Петро Іванович Марії Семенівні шкоду спричинену собакою?

V. Підсумки уроку

Метод «Вільного письма»

Див урок № 5.

V І. Домашнє завдання

1. Опрацювати конспект

2. Підготувати повідомлення або презентацію за матеріалами  засобів  масової  інформації  або Інтернету про цивільно-правову відповідаль­ність неповнолітніх.

Урок 27

Тема.                            Неповнолітні велосипедисти та водії

Мета: сформувати в учнів поняття про правила дорожнього руху, зокрема правила для велосипедистів, водіїв мопедів та мотоциклів; формувати навички аналізу фактів, поведінки людей у конкретних життєвих ситуаціях; виховувати усвідомлення необхідності дотримування Правил дорожнього руху.

Обладнання: роздатковий матеріал, три аркуші формату А-3, фломастери

Тип уроку:  комбінований

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь

Виступ-презентація учнями домашніх завдань

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

1. Що таке транспортний засіб.

Метод «Мозкового штурму»

Висловіть асоціації до поняття «транспортний засіб»

Див урок № 1

Робота в парах

Використовуючи асоціації на дошці, спробуйте сформулювати поняття «транспортний засіб».

Метод «Кластер». Робота в групах

Див урок № 1.

2. Правила для велосипедистів.

Обговорення проблемної ситуації

Ситуація: «Велосипедист спробував обігнати автобус, що стояв на зупинці, і збив пішохода, який обходив автобус попереду. Хто із них правий, а хто — ні?»

Розповідь вчителя

Для чого нам треба знати правила дорожнього руху?

Іноді тобі дуже хочеться сісти на велосипед і покататися на ньому у дворі. Будь ласка! Але може статися й так, що ти надумаєш поїхати на велосипеді до друга, котрий живе в сусідньому дворі, і У цьому разі ти мусиш бути дуже уважним, тому що дотримання! правил дорожнього руху однакове і для дітей, і для дорослих. Отож 1 і їхати по вулиці треба «по-дорослому» — дотримуватися всіх правил дорожнього руху.

Прийом   «Концентрація»

Див урок № 3

Роздатковий матеріал

Велосипед, на якому ви маєте намір їхати, повинен бути без­печним для дорожнього руху. Перед тим як виїжджати на велосипеді на дорогу, варто перевірити екіпірування. Для за­хисту голови рекомендується одягти шолом. Якщо ви одягли штани, які розширюються донизу або вільно лежать на щи­колотках, то знайте, що вони можуть потрапити в ланцюг або колесо велосипеда. Використовуйте спеціальні прищіпки або заправте штани в шкарпетки для того, щоб вони не по­трапили в ланцюг велосипеда.

Одягніть яскравий або світлого кольору одяг в умовах пога­ної видимості вдень або в темну пору доби. Аксесуари, які відбивають світло, наприклад наручні пов'язки, пов'язки на щиколотки, пояси, добре віддзеркалюють спрямоване на них світло фар.

Якщо ви їдете на велосипеді в темну пору доби, ви повинні увімкнути ліхтар білого кольору попереду й ліхтар червоного кольору позаду. Крім того, велосипед має бути обладнаний по­заду червоним світловідбивачем. Білі світловідбивачі попереду й на колесах також роблять велосипед більш помітним.

Велосипедист повинен зважати на дорожні знаки й на сиг­нали світлофора. Заборонено пересуватися на велосипеді по тротуарах. Можна їхати тільки по велосипедній доріжці або на відстані не більшій ніж півметра від правого краю дороги. Перехрестя потрібно проходити, а не проїжджати; при переході перехрестя необхідно злізти з велосипеда й перейти перехрестя пішки, якщо тобі треба зробити поворот, покажи його рукою, тому що у велосипеда немає світлових сигналів повороту.

У жодному разі не можна управляти велосипедом, не трима­ючись за кермо. На багажнику велосипеда не можна перевозити пасажирів.

Перебуваючи на дорозі, треба дотримуватися правил дорожнього руху, якщо ти пасажир, пішохід, а тим паче, водій велосипеда.

3. Що таке мопед. Правила користування мопедом.

Розповідь вчителя

Мопед-- це двоколісний транспортний засіб, що має двигун з робочим об'ємом до 50 куб. см.

Керувати мопедом ви можете лише з 16 років. Згідно із Правилами дорожнього руху мопед прирівню­ють до велосипеда. Тому на водіїв мопедів поши­рюються такі ж Правила, що і на велосипедистів.

Керуючи мопедом, ти маєш брати до уваги дорожню обстанов­ку, погодні умови, світловий час та інші обставини, щоб запобігти дорожньо-транспортній пригоді.

Прийом  «Мовники»

 Див. урок № 4

Роздатковий матеріал

  Особливості їзди на скутері.

Скутер — це виключно молодіжний засіб пересування. Він простіший за мотоцикл. Його перевагою є висока мобільність. На ньому можна їздити не тільки по дорогах, але й у пішохідних зонах, парках, відкритих майданчиках кав'ярень, має невисоку швидкість (максимум 50 км/год., але високою швидкістю на ньому зазвичай не їздять). Для скутера потрібна хороша, якісна дорога, їздити на ньому по брущатці неможливо.

Кататися на скутері можна в будь-якому одязі, але він матиме запах масла й швидко забрудниться. Слід обов'язково дбати про захист очей спеціальними герметичними окуля­рами.

При їзді на скутері потрібно дотримуватись звичайних правил дорожнього руху й вимог до водіїв мопедів та велосипедів. скутер так само може стати смертельно небезпечним, якщо не дотримуватися цих вимог.

4. Що таке мотоцикл. Яких правил на дорозі потрібно дотримува­тись, керуючи мотоциклом.

Обговорення проблемної ситуації 

Микола запропонував Олені покататися на мотоциклі. Другого шолома в нього не було, проте він сказав, що віддасть їй свій і  їхатиме з невеликою швидкістю. Олена стала вагатися, наважуватись їй чи ні. А що б ви порадили дівчинці?

Розповідь учителя з елементами бесіди

Мотоцикл-це двоколісний механічний транспортний засіб з боковим причепом або без нього, що має двигун з робочим об'ємом 50 куб. см і більше.

До мотоциклів прирівняно моторолери, мотоколяски, триколісні та інші механічні транспортні засоби, максимальна маса яких не перевищує 400 кг.

Ви можете керувати мотоциклом  з 16 років та отримати посвідчення водія категорії «А», попередньо пройшовши відповідне навчання.

Перед виїздом слід перевірити загальний стан мотоцикла: тиск у шинах, рівень масла, провести загальний огляд. На мотоциклісті обов'язково мають бути: міцні штани й куртка, шолом, окуляри, наколінники, налокітники, рукавички, мотоботи або міцні черевики, інша необхідна екіпіровка. При падінні мотоцикла на швидкості 5 км/год. шкіра долонь залишиться на асфальті, якщо мотоцикліст буде без рукавичок.

Не слід переоцінювати себе та свій мотоцикл. Падіння й аварії рано чи пізно стаються з будь-яким мотоциклістом. У аварії потрапляють навіть висококласні професіонали, а сам мотоцикл це тільки машина, що не застрахована від поломок. Приміром у найнесподіваніший момент може заглухнути мотор або луснути колесо.

Статистика свідчить про те, що більшість ДТП за участі мотоциклістів стається тоді, коли водій зустрічної машини повертає ліворуч. При цьому він може не помітити мотоцикл. Для  того щоб вас було добре видно здалеку, слід завжди їздити з увімкненим ближнім світлом.

Пасажир повинен бути вдягнений у відповідний одяг; знати, як потрібно сидіти в сідлі, за що триматися; знати правила їзди позаду.

У пасажира не повинно бути речей, які можуть потрапити в рухомі частини мотоцикла (наприклад, таких, як довгий шарф).

Пасажир повинен знати, що в кінці поїздки слід продовжувати сидіти спокійно аж до того моменту, доки водій не забезпечить мотоциклу надійний баланс — пасажир злазити з мотоцикла тільки тоді, коли водій йому
дозволить.

Під час поїздки спілкуватись із пасажиром доволі складно, тому заздалегідь домовтеся про відповідні сигнали, приміром, постукування по спині може означати, що пасажир готовий зійти з мотоцикла.

Пасажир має знати, що при зупинці мотоцикла на червоний сигнал світлофора йому не слід спускати ноги на землю — баланс мотоцикла повинен підтримувати водій.

Пасажир не повинен відволікати увагу водія, якщо в тому немає нагальної потреби, подавати знаки іншим учасникам руху, оскільки вони можуть неправильно їх зрозуміти.

Прийом  «Продовж розповідь»

Кожен учень по черзі називає речення, але так, щоб була утворена розповідь про почуте. Кожне речення оцінюється в один бал.

5. 3 якого віку можна керувати автомобілем. Як діяти, як­що водія зупинив працівник міліції

Бесіда

1. 3 якого віку можна керувати автомобілем?

2. Чи потрібно мати спеціальне посвідчення?

Учитель уточнює і узагальнення відповіді учнів

Розповідь вчителя

На вимогу працівника міліції ти повинен зупинитись, передати для перевірки документи, дати можливість перевірити технічний стан транспортного засобу, номери агрегатів і його комплектність.

ІV. Закріплення нових знань і вмінь учнів

Прийом   «Пошта»

Див урок № 9

V. Підсумки уроку

Незакінчене речення

На сьогоднішньому уроці для мене найважливішим  відкриттям було…….

V І. Домашнє завдання

1. Опрацювати конспект

2. Підготувати питання до теми.

3. Підготувати повідомлення за темою «Керування транспортним засобом без спе­ціального посвідчення.»

Урок 28

Тема.           Правопорушення, пов'язані з транспортними засобами

Мета: продовжити формування поняття про те, як досягти безпеки на дорозі; розвивати вміння  виділяти головне в тексті та розв'язувати юридичні ситуації; виховувати усвідомлення необхідності дотримування Правил дорожнього руху.

Обладнання: роздатковий матеріал,

Тип уроку: комбінований

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь

Прийом  «Дерево пізнання»

Див. урок № 12.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

1. Керування транспортним засобом без спе­ціального посвідчення.

Виступ учня з повідомленням на тему «Керування транспортним засобом без спе­ціального посвідчення.»

Прийом  «Моя думка»

Що буде, якщо я буду керувати транспортним засобом без спеціального посвідчення?

2. Як діяти свідкові чи винуватцеві дорожньо-транспортної пригоди.

Самостійна робота з текстом

Роздатковий матеріал

На дорогах можуть траплятися дорожньо-транспортні  (ДТП).

Дорожньо-транспортна пригода — це подія, яка сталася за у тю хоча б одного транспортного засобу, що перебуває в механічному русі, внаслідок чого загинули або були поранені люди, ушкоджені інші транспортні засоби, вантажі, споруди.

До видів ДТП належать:

Зіткнення. Це ситуація, коли транспортні засоби, що рухаються, зштовхнулися:

  • між собою;
  • з рухомим залізничним потягом;

 транспортним засобом, що раптово зупинився.
Зіткнення можуть бути зустрічні, попутні, бічні.
Перекидання. Це ситуація, під час якої транспортний засіб, рухається, перекинувся. Перекидання може статися через несприятливі погодні умови, технічну несправність, неправильне розміщення або закріплення вантажу, через застосування неправильних прийомів керування.

Наприклад, якщо автомобіль перевищив критичну швидкість повороті й перекинувся, то ця ДТП кваліфікується як перекидання: якщо ж автомобіль зштовхнувся по дотичній з іншим автомобілі змінив через це напрямок руху й перекинувся, то цю ДТП називають зіткненням.

Наїзд на перешкоду. Це ситуація, коли транспортний засіб, рухається, наїхав на нерухомий предмет (стовп, дерево, огорожу, будинок, купу будівельних матеріалів тощо) або врізався в нього

Наїзд на пішохода. Це ситуація, під час якої:

  • транспортний засіб, що рухається, наїхав на людину;
  • людина наштовхнулася на транспортний засіб, що рухається;
  • людина постраждала від вантажів (або частин транспортного
    засобу), що виступають за габарити цього транспортного засобу. До наїздів на пішоходів також належать наїзди на людей, я:
    катаються на лижах, санчатах, ковзанах, самокатах, які рухаються
    в інвалідних візках без двигуна, на дітей, що катаються на триколісних велосипедах.             

Наїзд на велосипедиста. Це ситуація, під час якої транспортна
засіб, що рухається, наїхав на велосипедиста або той сам зштовхнувся з транспортним засобом, що рухається.              .

Наїзд на тварині. Це ситуація, під час якої транспортний засіб, що рухається, наїхав на птахів, диких чи свійських тварин або ці тварини   й  птахи самі врізалися в транспортний засіб,  унаслідок чого постраждали люди або було завдано матеріальних збитків.

Найпоширенішим видом ДТП є наїзд на пішохода. Він становить до 50 % усіх видів ДТП.

    Що робити, якщо ви стали свідком ДТП. Якщо  що ви стали свідком ДТП, то, насамперед, треба сповістити про це в міліцію, а якщо є потерпілі — викликати  «швидку допомогу». Якщо у вас є мобільний телефон — скористайтеся ним. Допоможіть тим потерпілим, які можуть пересуватися самостійно, або тим, чий стан не дуже важкий.

Також слід звернути увагу на те, чи не витікає з машини бензин оскільки витікання бензину може спричинити пожежу або вибух. У цьому разі біля місця події в жодному разі не можна палити, кидати недопалки.

Зазвичай місце ДТП огороджують.

Ніколи не залишайтеся на місці аварії, пожежі або іншого нещасного випадку, аби просто подивитись. Зупиняйтеся тільки тоді, якщо  ваша допомога справді потрібна.

Практичне завдання. Відпрацювання ситуації виникнення ДТП.

Учні об'єднуються в групи, кожна з яких одержує завдання моделювати ситуацію, що нібито виникла внаслідок ДТП, або з позиції по­терпілих, або з позиції свідків (пожежа в салоні автобуса, зіткнення автомобілів на дорозі, невідомі хулігани в салоні тролейбуса, наїзд на людину, перекинення автомобіля, вибух у салоні, падіння тран­спортного засобу у воду). Ситуації колективно обговорюються.

3. Що таке незаконне заволодіння транспорт­ним засобом. Найпоширеніші правопору­шення на транспорті.

Розповідь вчителя

Це правопорушення, пов'язані із залізничним, вод­ним, повітряним та автомобільним транспортами: викидання сміття з вікон чи дверей, пошкодження внутрішнього обладнання транспорту та скла, у вагонах потягу чи у громадському транспорті, порушення правил користування пас­ками безпеки та мотошоломами, перевищення руху тощо. Вони досить поширені серед неповнолітніх.

Такі дії є адміністративними проступками. За них, як правило, накладається штраф.

Див. урок № 1.

1-ша група. Перевищення руху.

2-га група. Пошкодження внутрішнього обладнання транспорту та скла, у вагонах потягу чи у громадському транспорті.

3-тя група. Порушення правил користування пас­ками безпеки та мотошоломами

IV. Закріплення нових знань і вмінь учнів

Гра «Можна» чи «Не можна».

Учитель швидко називає будь-які дії людей у громадському транспорті, на зупинках, й указує на будь-якого учня, котрий повинен відповісте тільки «можна» чи «не можна».

V. Підсумки уроку

Бесіда

1. Чому був присвячений цей урок? Чи досягли ми, на вашу думку, його мети?

2. Що саме ви вважаєте важливим саме для себе? Чому?

3. У чому полягає важливість вивчення цієї теми для нас, українців, сьогодні?

V І. Домашнє завдання

 Опрацювати  текст  конспекту

Урок 29

Тема.                             Гужовий транспорт. Пішоходи

Мета: охарактеризувати поняття гужовий транспорт, продовжувати вивчати правила поведінки на дорозі; удосконалю­вати уміння учнів висловлювати власне ставлення до проблеми; виховувати усвідомлення необхідності дотримування Правил дорожнього руху.

Обладнання: роздатковий матеріал, стікери, плакат «Горішок знань»

Тип уроку: комбінований.

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь

Обговорення проблемної ситуації

 Марина їхала в гості. Вона сіла до маршрутного таксі й почала запитувати у водія, як саме таксі їде, де їй зручніше вийти, що за  музика лунає по радіо. Вона теревенила всю дорогу». Чи порушувала дівчинка правила дорожнього руху?

Фронтальне опитування

1. Назвіть злочини і проступки, пов'язані з транспортними засобами.

2. Розкажіть про бажані дії свідка чи винуватця дорожньо-транспортної пригоди.      

3. Наведіть приклади найпоширеніших правопо­рушень, пов'язаних з транспортом.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

1. Що таке гужовий транспорт. Правила щодо керування гужовим транспортом.

Робота з поняттям робота із зошитом

Гужовий транспорт—це транспортний засіб, який приводиться в рух за допомогою тварин (гужові вози, сани тощо).

Розповідь вчителя

Керувати гужовим транспортом та переганяти тварин по дорозі дозволяється дітям від 14 років. Гужовий віз має бути обладнаний світловідбивачами: спереду білого кольору, ззаду — червоного. Для руху в темну пору доби та в умовах недо­статньої видимості необхідно увімкнути ліхтарі: спереду — білого кольору, ззаду — червоного, що встановлюються з лівого боку воза.

У разі виїзду на дорогу з прилеглої території або другорядної дороги, водій воза повинен вести тварину за вуздечку або повід. Перевозити людей можна за умови, що вони знаходяться всередині воза.

Прийом      «Ланцюжок»

Див. урок № 13

2. Правила для пішоходів.

Самостійна робота з текстом

Прочитайте та запишіть основні правила, яких повинен дотримуватися пішохід.

Роздатковий матеріал

   Правила пішохода:

переходити вулицю тільки на пішохідних переходах;

якщо немає підземного переходу, користуватися переходом зі
світлофором;

не переходити вулицю на червоне світло;

переходячи вулицю, дивитися спочатку  ліворуч, а дійшовши до середини дороги, — праворуч;

ніколи   не   вибігати   на  дорогу   й  не  влаштовувати   на  ній ігор;

автобус і тролейбус обходити попереду а  трамвай обходити позаду;

у темну пору доби та в умовах недостатньої ви­димості пішоходи, які рухаються проїзною частиною чи узбіччям, повинні «позначити» себе на дорозі, наприклад, білою хусткою, світлого кольору сумкою в рухах, рюкзаком, взуттям, які містять катафоти або світлоповертальні плівки. Особливо це важливо для дітей, які від­відують школу в сільській місцевості або коли їх пішохідний маршрут проходить по неосвітлених ділянках доріг;

при переході проїзної частини пішоходи повинні користуватися пішохідними переходами, у тому числі підземними і наземними. Вони позначаю­ться дорожніми знаками «Пішохідний перехід», «Підземний пішохідним перехід», «Наземний пі­шохідний перехід» або дорожньою розміткою; у місцях, де рух регулюється, пішоходи повинні користуватися сигналами регулювальника або світло­фором;

пішоходи повинні чекати транспортний засіб на тротуарах, посадкових майданчиках, а якщо вони — на узбіччі, не створюючи перешкод для дорожнього руху.

Пам'ятайте, що за статистикою на дорогах світу щогодини гине 9 дітей! У тридцяти випадках зі ста ця смерть є наслідком неправильної поведінки на дорозі, а не помилкою водія.

ІV. Закріплення нових знань і вмінь учнів

Прийом  «Моя теза»

 Див. урок № 1.

V. Підсумки уроку

Метод «Горішок знань»

Див. урок № 3

V І. Домашнє завдання

1. Опрацювати конспект.

 

 

 

Урок  30

Тема.                                  Полювання та рибальство

Мета: : визначити що таке полювання та рибальство, ознайомитися із правилами полювання та рибальства; розви­вати вміння аналізувати, узагальнювати ма­теріал, креативно мислити; формувати на­вички роботи в групі, самостійно працювати з текстом; виховувати законослухняність та необхідність берегти природу.

Обладнання: роздатковий матеріал.

Тип уроку: комбінований

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь

Прийом   « Сніжна грудка»

Див урок № 9

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

1. Кому, коли і де можна займатись полюван­ням.

Розповідь вчителя

Полювання—це не тільки стеження, переслідування і влучне відстрілювання здобичі мисливцем, а й перебування у межах мисливських угідь, на польових і лісових дорогах з будь-якою стрілецькою зброєю або капканами, іншими знаряддями добування звірів і птахів або з собаками мисливських порід.

Весною, коли відбувається активне розмноження тварин, полювання суворо заборонено. Для того, щоб зберігався природний баланс, для мисливців встановлено строки полювання. Вони залежать від дичини чи птаха, на яких планують полювання.

Зазвичай мисливський сезон триває з серпня по січень.

Полювати можна тільки у спеціально визначених місцях —мисливських угіддях у будь-який день. Для заняття полюванням необхідно отримати дозвіл та інші документи, що посвідчують право на полювання.

В Україні полювати можуть особи, які досягли 18-річного віку.

За розповіддю вчителя прийом  «Шпаргалки»

Див урок № 14.

2. Кому і де можна рибалити. Чи потрі­бен дозвіл на рибальство.

Робота в парах

Запропонуйте учням в парах знайти спільні та відмінні правила риболовлі, заповнивши таблицю:

 

Україна

США, штат Алабама

Вік особи

 

 

Місце рибалки

 

 

Дозвіл на рибалку

 

 

Знаряддя рибальства

 

 

Відповідальність

 

 

Отже...

 

 

Роздатковий матеріал

Законодавство нашої держави не встановлює вікових обмежень щодо рибальства.

Рибалити можна не скрізь. Є озера та водойми, які орендовані громадянами або організаціями, тому рибалити там можна лише з їх дозволу. Якщо озеро, на якому ти бажаєш порибалити, здано в оренду й доступ до нього закритий, тобі варто підшукати інше водоймище.

Інколи водойми спеціально облаштовують для рибальства. Тоді за заняття рибною ловлею слід платити.

Дозвіл на риболовлю не потрібен, якщо ти рибалиш з вудочкою або спінінгом на березі річки або не приватизованого ставка. Однак користуватись сітками, застосовувати електричний струм або вибухові чи отруйні речовини категорично заборонено. За грубі порушення правил рибальства передбачено адміністративний штраф з вилученням знарядь і засобів, за допомогою яких було порушено правила рибальства.

Мешканцям Алабами, яким не виповнилось 16 років (або вже більше 65) і вони мають при собі документ, який посвідчує їх вік, дозвіл для рибної ловлі не потрібен. Те саме стосується будь-якої людини, що рибалить у власному ставку чи на території, яка знаходиться у її власності. У разі використання вудочки, спінінгу, штучної приманки, необхідно заздалегідь отримати ліцензію.

V. Закріплення нових знань і вмінь учнів

Метод «Вільне письмо»

Див урок № 5.

V. Підсумки уроку

Метод «Мікрофон»

Див урок № 8

V І. Домашнє завдання

1. Опрацювати конспект

Урок 31

Тема.                          Відпочинок у лісі, парку та біля води

Мета: розповісти  учням про правила відпочинку на природі; формувати навички аналізу фактів, поведінки людей у конкретних життєвих ситуаціях; виховувати усвідомлення необхідності дотримування техніки безпеки при відпочинку на природі

Обладнання: роздатковий матеріал, ілюстрація, картки групам із завданнями.

Тип уроку:  комбінований

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь

Прийом       « Бліцопитування по ланцюжку»

Див. урок № 8

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

1. Правила поведінки під час відпочинку на природі. Де можна відпочивати та розбивати намети.

Розповідь вчителя

Чи любиш ти відпочивати та розважатися? Авжеж!

Адже це можливість порибалити, побувати на полюванні, розбити намет і відпочити на березі річки чи озера, відвідати друзів або просто про­гулятись парком.

Щоб твій відпочинок не був зіпсований, а розваги не принесли прикрощів, варто знати правила, що регулюють дозвілля.

Насолоджуючись відпочинком або розважаючись, пам'ятай про положення законів, й будь готовим відповісти за свої дії та вчинки, якщо вони пору­шуватимуть їх.

Прийом   « Поєдинок»

Клас поділений на декілька груп. Кожній групі вчитель дає текст. У кінці тексту поставлено проблемне питання У кожній групі призначають дуелянтів, решта учнів грає роль секундантів. Суперники від кожної групи по черзі сходяться в інтелектуальному поєдинку. Один учень висловлює свою точку зору на питання, а його суперник завдає «удар у відповідь» - контраргумент. При цьому враховується уміння вести суперечку, коректність, аргументованість. У цьому поєдинку, можливо, і не буде абсолютного переможця, а буде знайдено рішення, яке влаштує обидві сторони. Секунданти рецензують поєдинок і визначають найсильнішого бійця в інтелектуальних поєдинках.

Роздатковий матеріал

Відпочивати можна у парках (національних та місцевих), у зонах відпочинку поза містом, на обладнаних пляжах на березі річки чи озера.  Розкласти намет можна у міських парках, на орендованих територіях або територіях, які є приватною власністю.

Відпочиваючи та розважаючись на природі, важливо дотримуватись правил щодо ненанесення шкоди природі та підтримання чистоти, правил розпалення вогнищ. Слід утримуватися від дій, що забруднюють навколишнє середовище чи порушують спокій інших відпочиваючих. Пластикові пляшки, бляшанки, пакети, які залишаться після пікніку, необхідно збирати в одному місці, а харчові відходи складати в окремий пакет. Збираючись додому, пластикові відходи, бляшанки, скляні пляшки варто забрати з собою та викинути у контейнер для сміття. Деякі пластикові відходи можна кинути у вогнище, а коли все добре прогорить, залити вогнище водою, засипати землею, покласти зверху дерен. Харчові відходи можна закопати або кинути у вогнище разом із іншим сміттям. За засмічення лісів відходами передбачена відповідальність — сплата штрафу.

Запитання

1. Де можна відпочивати?

2. Де можна розбивати намет?

3. Чи існують правила відпочинку на природі?

4. Чи можна на місці відпочинку залишати сміття?

2. Яких правил пожежної безпеки слід дотримуватись в лісі.

Розповідь вчителя

Якщо ви відпочиваєте у лісі з батьками чи друзями, пам’ятайте, що у певні періоди (наприклад, влітку) взагалі заборонено розкладати багаття. Якщо таких заборон не встановлено, передусім необхідно вибрати місце для вогнища. Воно має знаходитись на такій відстані від дерев, щоб не зашкодити їм та рослинності навколо. Впевніться, що поруч немає сухої трави, стогів сіна чи соломи. Облаштуйте вибране місце: обережно зніміть пласт дерну і покладіть його недалеко, зробіть заглиблення в ґрунті. Тільки після цього можна розкладати багаття. Спалювати слід лише сухостій або дрова, заготовлені заздалегідь. Йдучи з лісу, не забудьте загасити вогнище та закрити місце пластом дерну.

Пам’ятайте, що людина, яка порушить правила пожежної безпеки в лісах, сплачуватиме адміністративний штраф, а в разі виникнення пожежі та вигоряння лісу можлива навіть кримінальна відповідальність та відшкодування завданих збитків.

Рухавка «Розкладання багаття»

Станьте разом з учнями в коло і проведіть рухавку, в якій послідовно відтворіть рухи та дії, за допомогою яких покажіть, як необхідно готувати місце для розпалювання багаття та як його треба прибирати. Всі рухи озвучує вчитель. Під час проведення рухавки можна імпровізувати:

...візьміть лопату, надріжте дерен, руками зніміть пласт дерну та покладіть поруч, викопайте невелику яму, розпаліть багаття, погрійте біля нього руки...

...пакети, горюче сміття киньте у вогнище, почекайте щоб воно добре прогоріло, залийте водою, засипте землею, зверху покладіть дерен.

...пластикові пляшки, бляшанки та інші негорючі відходи зберіть у пакети, заберіть із собою та викиньте у контейнер для сміття...

Гра «Пожежа в лісі»

Клас ділиться на групи. Учасники кожної групи придумують небезпечну ситуацію, що може викликати пожежу в лісі, і показують її класові. Інші  учні називають цю ситуацію й рекомендують найбільш безпечний вихід із нею.

3. Правила поведінки під час відпочинку біля води. Хто може управля­ти човном.

Прийом «Закінчи речення»

Учні доповнюють висловлювання вчителя, закінчують його думки.

Серед численних небезпек і нещасних випадків особливе місце посідають нещасні випадки на воді, тому що... (вони часто пов'язані з відпочинком людей). Великої частини їх можна уникнути, якщо... (дотримуватися правил безпеки). Крім вивчення правил безпечної поведінки, потрібно... (придбати допоміжні засоби для тих, хто не вміє плавати, одяг, призначений для відпочинку).

Евристична бесіда.

Учитель перелічує правила поведінки на воді, учні пояснюють, чому, якщо не дотримуватись їх, може ста­тися нещасний випадок.

Відпочивати на березі озера чи річки можна тільки у спеціально відведених для цього місцях. Не можна купатись у затоплених кар’єрах, каналах, а також місцях де розміщено щити-попередження з написами: «Купатись заборонено!» або «Небезпечно!».

Район плавання має не перевищувати 300 метрів від узбережжя і позначатися огороджувальним буєм, за який заборонено запливати.

Граючись у воді або пірнаючи, не хапай тих, хто купається поруч. Не стрибай у воду зі споруд, які не пристосовані для цього та в місцях, де глибина та стан дна невідомі. Заради жарту ніколи не клич на допомогу. Не використовуй для плавання автомобільні камери, надувні матраци, лежаки, дошки, інші предмети.

Для того щоб уникнути нещасного випадку на воді: не перегрівайтеся на пляжі, не запливайте на глибину, уникайте місць, які заросли водоростями; бережіть свій плавальний засіб (надувний круг, матрац) від
перегрівання, гострих предметів; не купайтеся в морі під час шторму понад три бали.

Для керування моторним човном або вітрильником необхідно мати документ-дозвіл. До 16 років управляти будь-яким човном (весловим, моторним, вітрильником) ти можеш тільки у присутності дорослих.

Робота з ілюстрацією

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Уважно розглянь малюнок.

2. Знайди порушення правил відпочинку на воді (усього їх 6).

3. Прокоментуй свою відповідь.

Робота в групі

Учні об'єднуються в групи, кожній групі видається картка із завданням. Ті, хто отримав завдання, повинні відтворити ситуацію нещасного випадку на воді, а учасники іншої групи — надати до­помогу.

Картки:

 ви далеко запливли на матраці, а з нього почало виходити повітря; плаваєте ви дуже погано;

  • ви заплутались у водоростях;
  • ногу звела судома.

 4. Правила поведінки в парку.

 Метод «Перепишу параграф по-своєму»

Запропонуйте учням переписати текст по-новому, тобто написати свій авторський варіант. Але при цьому завдання необхідно деталізувати і виділити головне, що ви хочете отримати в результаті переписування. Наприклад, структурувати текст - розбити на логічні частини, виділити правило, потім розташувати приклади, які його пояснюють.

Роздатковий матеріал

Адже це місця для прогулянок і відпочинку. Правила поведінки у парках встановлюють для того, щоб відвідувачі почувалися комфортно і безпечно. Існують загальні правила поведінки у парках, що регламентують години відвідування парку, правила пересування на велосипедах тощо. Забороняється порушувати спокій відпочиваючих, розпалювати вогнища, забруднювати територію парку, вживати алкогольні напої та наркотики. Для більшості парків встановлені власні правила, що розміщуються перед входом на їх територію.

За порушення правил поведінки в парку передбачена юридична відповідальність.

V. Закріплення нових знань і вмінь учнів

Метод «Аукціон»

Учні повторюють правила відпочинку на природі. Вони доповнюють один одного. Той, хто назве правило останнім, а інші не зможуть доповнити, виграє та отримує відповідно найвищу оцінку.

V. Підсумки уроку

Незакінчене речення

На сьогоднішньому уроці для мене найважливішим  відкриттям було…….

V І. Домашнє завдання

1. Опрацювати конспект

2. Скласти питання до теми

Урок 32

Тема.                            Вечірки. Неповнолітні і тварини

Мета: розглянути основні правила організації та відвідування вечірки та правила щодо утримання домашніх тварин ; продовжити формування в учнів уміння правильно застосовувати набуті правові знання на практиці, роботи в групах; виховувати шанобливе ставлення до закону.

Обладнання:   різнокольорові картки, роздатковий матеріал.

Тип уроку:   комбінований

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь

Вікторина «Що я запам'ятав із попереднього уроку?

Учні поділяються на групи і ставлять одне одному заготовані вдома питання. За правильну відповідь група одержує один бал, за неповну—півбала, а якщо відповідь неправильна, то бал одержує група, яка поставила питання.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

1. Яких правил потрібно дотримуватися при орга­нізації вечірки. Як поводитися під час вечірки.

Метод      Диктант для «шпигуна»

Цей методичний прийом дозволяє розвивати зорову пам’ять, тренує уважність і відповідальність за кінцевий результат. Клас поділений на 5-6 команд. Аркуші з текстом прикріпляються до стін якнайдалі від команди, для якої вони призначені. Кожний з членів команди стає «шпигуном». Він підходить до тексту (стільки разів, скільки потрібно), читає його, запам’ятовує, повертається до команди і диктує їм свою частину. Команди змагаються, перемагає та група, яка закінчить роботу раніше і не зробить помилок (або зробить менше за інших).

Текст

Якщо ти святкуєш день народження, відзначаєш урочисту подію, слухаєш з друзями улюблену музику, не забувай, що поряд з тобою живуть інші

люди, до яких слід ставитись шанобливо. Заспокой галасливих друзів, якщо вони галасують, зроби тихіше музику, якщо на годиннику 22.00, а відпроваджуючи своїх

друзів додому, нагадай їм про те, що вже пізня година і твої сусіди відпочивають.

Якщо тебе запросили на вечірку, стався з повагою до господарів та їх майна, стримано реагуй на можливі зауваження.

Пам’ятай, що тобі заборонено вживати алкогольні напої, навіть з дозволу дорослих.

На жаль, буває й так, що некоректна поведінка декого з гостей може призвести до конфлікту, а іноді й до бійки. Якщо таке трапиться, негайно звернись по допомогу до дорослих або зателефонуй у відділок міліції — «02». Черговому міліціонерові слід чітко повідомити своє прізвище, ім’я, коротко пояснити, що сталося, назвати адресу і телефон. До приїзду працівників міліції не слід застосовувати жодних фізичних дій до правопорушників.

2. Неповнолітні і тварини

Розповідь вчителя

Про домашніх тварин — котів та собак, говорять: «брати наші менші». Напевно тому, що відповідальність починається саме з догляду за тваринами, а може тому, що вони є відданими друзями і вміють відповідати вдячністю за доброзичливе ставлення до них.

Метод «Ажурна пилка»

Див урок № 2.

1-ша група-- Положення законів щодо утримання дома­шніх тварин.

Собака чи кошеня не іграшка, а жива істота, яка потребує великої уваги. Домашню тварину необхідно зареєструвати, отримати посвідчення, а на цуценя — номерний знак, який бажано прикріпити до ошийника. Обов’язково попроси батьків викликати лікаря-ветеринара або відвідай ветеринарну лікарню, аби твоєму чотириногому другові зробили щеплення.

Не можна тримати собак і котів у місцях загального користування (коридорах, підвалах, на сходових площадках, горищах тощо), приводити їх у приміщення магазинів, їдалень, вигулювати на дитячих майданчиках, пляжах, парках, скверах.

2-га група-- Правила вигулу собак.

Виводити собак з житлового приміщення у загальний двір або на вулицю слід тільки на короткому повідку і в наморднику (крім собак дрібних порід). Без повідків і намордників дозволяється тримати собак при отарах і гуртах тварин, на полюванні, працівникам міліції під час оперативного використання.

Вигулювати собак можна на спеціально відведених майданчиках або пустирях.

3-тя група-- Прави­ла перевезення домашніх тварин громадсь­ким транспортом. Утримання диких тварин в домашніх умовах.

Перевозити домашніх тварини у громадському транспорті можна, якщо забезпечена безпека інших пасажирів і за умови, що твій собака — на повідку і в наморднику, а кіт — у спеціальній коробці чи валізі.

Утримання диких тварин в домашніх умовах можливе у разі дотримання встановлених правил.

Тварина повинна бути зареєстрована, пройти ветеринарний контроль, а ти за допомогою батьків маєш створити всі умови для її нормального життя.

Обов’язково подбай про безпеку сусідів та інших людей.

4-та група--Знущання над твари­нами - протиправне діяння.

Правопорушеннями є жорстоке поводження з тваринами, знущання над ними або влаштування собачих боїв. За такі дії встановлено кримінальну відповідальність — штраф або арешт на строк до 6 місяців.

Якщо ти побачив що хтось знущається над тваринами обов’язково скажи про це дорослому (батькам, вчителю, адміністрації школи). Людина, що завдає шкоди тварині, може бути небезпечною і для людей.

Знущання над твариною є злочином. За такі дії кримінальним законом передбачено штраф до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до 2 років.

IV. Закріплення нових знань і вмінь учнів

 Метод «Крокодил»

Учні діляться на дві команди. Один з учнів (або невеличка група) демонструє положення з теми за допомогою міміки й жестів, без слів чи обладнання. Переможе команда, котра швидше розгадає показане.

V. Підсумки уроку

Прийом        « Підіб’ємо підсумки»

Див урок № 2

V І. Домашнє завдання

1. Опрацювати конспект

Урок 33.

Тема.                                      Правовий брейн-ринг

Мета: розвивати  вміння спілку­ватися в команді, дискутувати, самостійно дізнаватись, опрацьовувати інформацію; навчати вміння приймати рішення, робити вибір бра­ти на себе відповідальність, поважати іншу точку зору, формування поваги до історії, традицій права України; виховувати толерантне ставлення до інших.

Обладнання: мікрофон, набір карток для гри (20 для кожної команди), ручки, комп'ютер з записами музики, запис секундоміру, за­пис дзвоника.

Тип уроку: урок-гра

ХІД УРОКУ

І. Привітання

Учитель. Ми раді вітати команди, на нашій сьогоднішній грі Правовий брейн-ринг

Грає гімн гри «Що? Де? Коли?» (Штраус «Так гово­рив Заратустра»).

Дозвольте нагадати правила гри.

Наша гра буде проходити за правилами гри Брейн-ринг.

Командам буде запропоновано 20 запитань з правової тематики, запитання поділені на два тури, тобто по 10 запитань в кожному.

Командам роздані картки, на яких вказано назву команди  та наскрізна нумерація від 1 до 20. На цих картках команда пише відповіді.

Якщо у команди нема відповіді, то вона ста­вить прочерк і картку все одно здає.

За кожну правильну відповідь команда отри­мує 1 бал.

Неправильною відповідь вважається, якщо: містить неправильну інформацію; містить непов­ну інформацію; міс­тить дві та більше відповідей, навіть якщо серед них є правильна; містить неправильну поясню­ючу інформацію в дужках, навіть якщо основна відповідь співпадає з правильною

Переможцем стає команда, яка на­дала найбільшу кількість правильних відповідей на запитання.

На обмірковування відповіді у команд буде 1 хв. (у цей час звучить музика), останні десять се­кунд звучатиме секундомір, після чого пролунає дзвоник і картку з відповіддю здають.

Відповіді будуть збирати «ластівки» (двоє ді­тей, яких ви призначають завчасно). «Ластівка» проходить, коли лунає дзвоник, якщо відповіді немає, вона проходить далі і не повертається.

 ІІ. Хід гри

Перший тур

  1. Основний закон держави, що визначає основи суспільного і державного ладу, систему дер­жавних органів, права й обов'язки громадян.
    (Конституція)
  2. Фізична особа, правовий статус якої обумов­лений її належністю до громадянства певної держави. (Громадянин)
  3. Передбачене кримінальним законом суспільно небезпечне, винне, каране діяння, що посягає на суспільні відносини, які охороняє закон. (Злочин)
  4. Міра державного примусу, що застосовують судові органи до осіб,  які вчинили злочин. (Покарання)
  5.                   Особа,  яка здійснює захист у суді та надає юридичну допомогу. (Адвокат)

6. Яка освіта є обов'язковою в Україні? (Загаль­на середня освіта)

  1. Умисні дії, що грубо порушують громадський порядок і виражають явну неповагу до сус­пільства. (Хуліганство)
  2. Державний озброєний орган виконавчої влади, який захищає життя, здоров'я, права і свобо­ди громадян, власність, природне середовище,
    інтереси суспільства і держави від протиправ­них посягань. (Міліція)
  3. Хто підтримує державне обвинувачення в суді? (Прокурор)

10. Державний орган, що має повноваження здій­снювати правосуддя. (Суд)

Підбиття підсумків першого туру. Слово журі.

Другий тур

1. Ти їхав на велосипеді і зачепив маленьку дів­чинку, яка впала. Як ти маєш поводитися?

а)Зупинитися і нагримати на неї, щоб не плу­талась під колесами, а гуляла на дитячому майданчику;

б)зупинитися,  допомогти  дівчинці  піднятися, обтрусити платтячко, поправити бантик і поїхати собі далі;

в)зупинитися,  підняти дівчинку,  обтрусити платтячко, поправити бантик і відвести її додому;

г)натиснути на педалі — тільки тебе тут і ба­чили, — сподіваючись на те, що мале дівча тебе не запам'ятає.

2. Ти став свідком грабіжницького нападу: де­кілька злодіїв відбирають одяг і речі у перехо­жого. Що ти будеш робити?

а)Почнеш голосно кликати на допомогу;

б)прийдеш сам на допомогу потерпілому;

в)зробиш вигляд, що нічого не помітив, і порадієш, що злочинці не на тебе натрапили;

3. Твоя подруга або друг хоче провести ніч у сум­нівній компанії, а тебе просить «прикрити» її (його): сказати її (його) батькам, що вона (він)
заночує у тебе. Як ти вчиниш?

а)Зробиш так, як просить подруга (друг);

б)категорично відмовишся та ще й попере­диш, що ти обов'язково повідомиш про це батьків;

в)відмовишся, але нікому про це не скажеш;

г)погодишся та поділишся цією таємницею
з близькими подругами (друзями).

4. Ти зайшов до роздягальні й побачив учня, який нишпорить по чужих кишенях. Твої дії?

а)Ти покличеш друзів, і ви разом потягнете «нишпорку» до директора школи;

б)повідомиш про це вчителів, адміністрацію школи;

в)спробуєш сам затримати злодія і повернути усе знайдене у нього на місце;

г)перевіриш його кишені і забереш усе, що знайдеш, собі.

5. Твій однокласник запропонував тобі спробува­ти цигарку з «травкою», а ти свідомо не хочеш цього робити. Як ти вчиниш?

а)Спробуєш, щоб тільки не образити приятеля;

б)відмовишся і порадиш йому запропонувати комусь іншому, наприклад Миколаю;

в)відмовишся категорично і перестанеш з цим однокласником взагалі спілкуватися;

г)ти не лише відмовишся, а й поясниш йому свою точку зору, запросиш його до своєї ком­панії, щоб разом проводити вільний час.

6. Дві   подруги   на   дискотеці   познайомилися з  хлопцями,  що  були  в  нетверезому стані, і одна з них хоче поїхати кататися на їхній
машині. Інша дівчина відмовляє подругу, бо вважає це дуже небезпечним. Але одна з по­друг все ж сідає до хлопців у машину. Як слід вчинити її подрузі?

а)Запам'ятати номер машини і прикмети но­вих знайомих і, якщо подруга вчасно не по­вернеться, повідомити про все її батьків;

б)сісти з нею в машину, щоб не залишати по­другу наодинці з небезпечними особами;

в)попередити хлопців, що якщо через годину
подруга не повернеться, вона телефонувати­ме до міліції;

г)застосувати силу, щоб завадити подрузі по­їхати з хлопцями.

7. Із якого віку настає кримінальна відповідаль­ність? (Із 16 років)

8. Документи, що видають компетентні органи на основі закону, відповідно закону та на його виконання. (Підзаконний нормативно-правовий акт)

9. Властивість держави, що характеризується суверенністю, універсальністю. загальним характером примусового впливу на поведінку людей.(Державна влада)

10. Речовини переважно рослинного походження, що збуджують центральну нервову систему людини й тварин. У медицині та ветеринарії їх використовують для знеболювання. (Наркотики)

ІІІ. Підбиття підсумків гри

Слово вчителя.  Оцінювання учнів.

V І. Домашнє завдання

1. Підготуватися до правового міні-турніру.

2. Підготувати презентації.

Урок 34

Тема.                                      Правовий міні-турнір

Мета: поглибити знання дітей з права; розвивати вміння учнів застосовувати на практиці отримані знання; виховувати повагу до закону, почуття відповідальності за свої вчинки.

Обладнання: картки із завданнями, мікро­фон, емблеми команд, папір, фломастери, відео із запитанням, мобільний телефон.

Тип уроку: урок-гра

ХІД УРОКУ

 І. Організаційний момент

Учні розбиті на 2 команди. Вчитель пояснює правила гри

ІІ. Хід гри

1 раунд. «Знайомство»

Вчитель. Запрошуємо капітанів пред­ставити свою команду!

Випереджальне завдання. Представлення команд.

Вчитель. Дякуємо командам за пред­ставлення, і саме час відрекомендувати наше журі.

Шановне журі, ми нагадуємо, що кожен конкурс оцінюють у 10 балів.

2-й раунд. «Термін»

(Кожній команді видають картки, де на­ведено терміни.)

Завдання: протягом 5 хв. надати якомога більше визначень до цих термінів.
Міліція, право, Конституція, закон, злочин, проступок, влада, крадіжка.

(Вчитель підбиває підсумки конкурсу та просить журі оголосити оцінки за два кон­курси.)

Вчитель. Отже, лідирує команда ... , і гра набирає обертів!

3-й раунд. «Зайве»   

(Командам пропонують набір термінів, один з яких зайвий.)

Завдання: визначити зайвий термін.

  1. Шлюб, розлучення, вінчання, сім'я.
  2. Закон, під законний акт, Конституція, по­веління.
  3. Свідоцтво про смерть, паспорт, свідоцтво про народження.
  4. Юридична відповідальність, покарання,   примус,   премія.

Відповідь: 1 вінчання; 2 пове­ління; 3 паспорт;4 премія.

4-й раунд. «Конкурс капітанів»

(Капітанам видають фломастери і папір.) Завдання:  протягом   5   хв.   запропонуйте юридичну ситуацію, намалюйте її, поясніть, як можна розв'язати цю ситуацію.

(Журі оцінює зрозумілість пояснення та відповідність ситуації до поняття «юридич­на». Оголошують оцінки за конкурс капіта­нів та за 4 конкурси разом.)

Півфінал

Вчитель. І в нас настав полуфінал! За­вдання для команд буде непросте — у нашу студію надійшов дзвінок. (Дзвінок робить учень із залу на мобільний телефон якогось із учасників гри.) Зміст запитання по теле­фону: «Нещодавно я купував хліб в одному з магазинів. Продавець мені нагрубила. Чи порушила вона мої права як споживача? »

(Командам надають час на обговорення, після чого заслуховують їхні відповіді. Журі проводить оцінювання.)

Вчитель. У програмі марафону залиши­лося лише 2 конкурси. Саме вони покажуть, хто сьогодні переможе!

6-й раунд. «До і після»

(Учасникам пропонують дії людини, які вона законно може робити ДО і ПІСЛЯ пов­ноліття. Деякі запитання двозначні, щоб ускладнити завдання командам.)

Завдання команд — розділити дії на ДО і ПІСЛЯ повноліття.

  1. Купувати спиртні напої в магазинах.
  2. Ходити на дискотеку.
  3. Палити цигарки.
  4. Голосувати на виборах.
  5. Одружуватися.
  6. Допомагати батькам.
  7. Укладати договори.
  8. Офіційно працювати.
  9.    Працювати вдома на городах.
  1. Відвідувати школу.
  2. Служити в армії.
  3. Грубити перехожим.
  4. Отримувати паспорт.
  5. Балотуватися в президенти.
  6. Створювати дитячі спортивні організації.
  7. Керувати колективом художньої самоді­яльності.
  8. Перебувати на вулиці після 22 години.
  9. Разом зі співробітниками міліції патру­лювати вулиці.
  10. Підтримувати певну політичну партію.
  11. Змінювати ім'я.

До

Після

 

 

Вчитель.  Запрошуємо до слова журі, що оголосить результати всіх конкурсів. (Виступ журі.)

Конкурс презентацій

Вчитель. А наш наступний конкурс під­готували команди. Завдання просте — пере­глянути презентації, підготовлені командами-суперниками, і надати відповіді на запи­тання, запропоновані у ній.

(Перегляд презентації 1)

  1. Що являє собою сім'я?
  2. Які права та обов'язки мають батьки щодо дітей?
  3.                   Які права та обов'язки мають діти щодо батьків?
  4.                   З якого віку можна укладати шлюб?
  5.                   Хто така дитина?
  6.     Назвіть підстави позбавлення батьківських прав.

 (Перегляд презентації. 2)

  1. Що таке договір?
  2. Чи буде неповнолітній відшкодовувати завдану майнову шкоду?
  3. Хто може укладати договір?
  1. Чи має дитина особисті немайнові права?
  1. Які ви маєте права з вищенаведених?

6. Що таке цивільне правопорушення?
         (Команди надають відповідь. Триває оці­нювання журі.)

ІІІ. Підбиття підсумків гри

Слово надається журі, що під­биває підсумки конкурсів.

Урок 35

Тема.                                              Гра « Судові справи»

Мета: визначити рівень сформованості вміння чітко формулювати думку та грамотно її висловлювати, знаходити правове розв'язання конкретної життєвої ситуації та обґрунтовувати його; виховувати в учнів інтерес до правових знань, популяризувати правові закони, формувати правову культуру школярів.

Обладнання: картки із завданнями,

Тип уроку: урок-гра

ХІД УРОКУ

 І. Організаційний момент

Гра складається з 3-х конкурсів, кожен з яких оцінюється окремо, а кількість балів додається.

1-й конкурс майбутніх адвокатів — «Я вмію переконувати». 2-й конкурс майбутніх суддів — «Знайди правове рішення». 3-й конкурс майбутніх юрисконсультів — «Правова підказка».

Журі визначає переможця кожного конкурсу і гри загалом.

ІІ. Хід гри

1-й конкурс майбутніх адвокатів «Я вмію переконувати»

Умови конкурсу: виголосити коротку промову (тривалість 1 хв.) за заданою темою (наприклад: «Необхідність правових знань для мене і суспільства»). Промову виголошують по черзі всі учасники гри (послідовність виступів визначається жеребкуванням);

виступи оцінює вчитель мови;

максимальна оцінка за конкурс — 5 балів.

Учасникам конкурсу надається можливість підготуватися до виступу (в цей час доцільно провести вікторину для глядачів. Підготувавшись, учасники конкурсу почергово виголошують промови.

Вікторина

  1. Кожна особа, якій відомо про будь-які обставини, що стосують­ся справи. (Свідок)
  2. Основна ланка адміністративно-територіального устрою Укра­їни. (Область)
  3. Повне або часткове звільнення засудженого від покарання. (Помилування)
  4. Оформлене спеціальним юридичним актом прийняття в сім'ю
    неповнолітньої дитини на правах сина. (Усиновлення)
  5. Особа, на яку покладено безпосереднє здійснення опіки, законний представник підопічного. (Опікун)
  6. Час на відпочинок, що надається працівникові на встановле­ний законом строк. (Відпустка)
  7. Особа, що підтримує обвинувачення в суді першої інстанції під
    час розгляду кримінальної справи. (Обвинувач (прокурор))
  8. Закріплена законом здатність суб'єкта права (фізичної або
    юридичної особи) набувати своїми діями суб'єктивних прав та
    нести юридичні обов'язки. (Дієздатність)

9. Сторона в договорі майнового найму, якій передають майно в тимчасове користування за плату. (Наймач)

10. Звернення за захистом порушеного або оспорюваного права у формі заяви до суду. (Позов)

11. Безоплатне передання однією стороною іншій стороні, за її зго­дою, майна у власність. (Дарування)

12. Грошова одиниця України. (Гривня)

2-й конкурс майбутніх суддів «Знайди правове рішення»

Умови конкурсу: кожному учаснику пропонують життєву ситуацію, яку він повинен проаналізувати і запропонувати найкращий варіант  правового розв'язання, обґрунтувавши його; оцінюють фахівці з правознавства (до уваги беруть правильність правового рішення та вміння обґрунтувати думку);

Вчитель. Так, другий конкурс непростий! Щоб допомогу юридичну, Не голослівну, а практичну у ситуації скрутній надати, Гравці повинні пригадати закони і на базі їх Прийняти рішення, яке потрібно ще й обґрунтувати.

Послідовність відповідей залежне від послідовності знайдення гравцями рішень. Гравець, який першим знайшов правильне розв'язання своєї задачі, має право на один додатковий бал.

Максимальна оцінка за конкурс — 5 балів.

Задача 1

Перебуваючи у класі під час перерви, 12-річний Василь погнав­ся за однокласником Миколою. Вчителька Сидоренко, яка щойно закінчила урок, була в цей час у класі: вона робила записи в клас­ному журналі. На пустощі учнів Сидоренка ніяк не реагувала. На­здогнавши Миколу, Василь штовхнув його. Микола, падаючи, пе­рекинув монітор комп'ютера. Монітор було розбито. Хто повинен відшкодувати шкоду? Свою відповідь обґрунтуйте.

Можлива відповідь. Відповідно до положень ЦК України, якщо малолітня особа завдала шкоди під час перебування під наглядом навчального закладу, збитки відшкодовує цей заклад, якщо закла­дом не буде доведено відсутність його вини. У ситуації, що аналі­зуємо, вина закладу наявна. Це пояснюється тим, що вчителька не здійснювала належного нагляду за малолітнім у момент заподіян­ня шкоди. Тому навчальний заклад має право вимагати через суд від учительки відшкодування збитків відповідно до норм трудового законодавства.

Задача 2

Громадянці Васильєвій шлюбний вік за рішенням суду було знижено до 15 років, після чого вона одружилася з громадянином Романюком. У зв'язку з цим вона переїхала до чоловіка в місто, а отриманий нею у спадщину від дідуся старий будинок, у якому вона проживала до взяття шлюбу окремо від батьків, продала гро­мадянці Антоненко під знесення за невелику суму. Батьки Васи­льєвої, довідавшись про це, заявили вимогу анулювати угоду, мо­тивуючи її тим, що дочка неповнолітня, їхньої згоди на продаж не отримано, а сума, що її сплатила Антоненко, не відповідає справ­жній вартості будинку. Васильєва відмовилася. Хто має рацію у цій ситуації? Свою відповідь обґрунтуйте.

Можлива відповідь. Ситуація розв'язується відповідно до норм цивільного та сімейного права. Зниження Васильєвій шлюбного віку відповідає нормам Сімейного Кодексу України і водночас веде, згідно з положеннями ЦК України, до набуття повної дієздатності ще до настання повноліття — з моменту одруження. Отже, Васильєва мала право на са­мостійне укладання будь-якої угоди щодо свого майна, а ціна встанов­люється за згодою сторін (у даному випадку — громадянок Васильєвої та Антоненко). Таким чином, вимоги батьків Васильєвої не підлягають задоволенню, тут йдеться лише про моральний бік справи.

Задача № 3

Громадянин Пухляк їхав на велосипеді вулицею. Раптом він знепритомнів унаслідок серцевого нападу. Велосипед, продовжуючи рух під ухил, набрав швидкості і наїхав на пішохода Сергієнка, що переходив вулицю на позначеному переході. Внаслідок наїзду Сергієнко дістав важких поранень, велосипедист також потрапив до лікарні. Після одужання Сергієнко звернувся до суду з вимогою відшкодування витрат з боку Пухляка. Яке рішення має прийняти суд? Своє рішення обґрунтуйте.

Можлива відповідь. Ця ситуація стосується заподіяння шкоді й розв'язується відповідно до норм ЦК України. У даному випадку шкоду вчинила особа — велосипедист Пухляк, що не мав змоги вна­слідок раптової непритомності керувати своїми діями. Тому діяти­муть правила, за якими особа, що вчинила шкоду у стані, в якому не могла розуміти значення своїх дій або керувати ними, не відпо­відає за заподіяну нею шкоду. Отже, суд відмовить громадянину Сергієнку в його вимозі.

Задача № 4

Спадщина громадянина Шовковського складається з автомобі­ля, дачі, вкладів у банку та домашніх речей. Як розподілятиметься спадщина у випадку, якщо Шовковський залишив заповіт, за які усе майно він заповів синові (22 років) від першого шлюбу, що про­живає окремо? Разом із Шовковським проживали дружина (49 років) та дочка (15 років).

Можлива відповідь. У цьому випадку слід керуватися норма ми ЦК України. Відповідно до заповіту спадкове майно має бути передано синові померлого. Але дочка, яка не досягла ще повноліт­тя, має право, незалежно від змісту заповіту, на обов'язкову частку спадщини — половину від тієї частки, яка належала б їй при спадкоємстві за законом. Отже, щонайменше 1/6 всього майна,: залежно від змісту заповіту, буде передано дочці померлого, спад­коємцем іншого майна стане його син.

Задача № 5

Борис та Євген посварилися через дівчину і домовилися розв'язати спір на дуелі. Для цього вони пішли в ліс. Вистрілили одночасно. Борис не влучив, а Євген — так. Борис загинув. Адвокат Євгена вважає, що його підзахисний діяв у стані необхідної оборо­ни і тому кримінальній відповідальності не підлягає. Чи згодні ви з адвокатом? Свою відповідь обґрунтуйте.

Можлива відповідь. З адвокатом погодитися не можна, оскіль­ки і Борис, і Євген свідомо здійснювали протиправні діяння, тому для жодного з них не виникло стану необхідної оборони. Євген по­винен понести кримінальну відповідальність за умисне убивство.

3-й конкурс «Правова підказка»

Умови конкурсу: для проведення конкурсу необхідно підготувати картки, на яких записано правові терміни і поняття (5 термінів і по­нять для кожного учасника);

Усі учасники конкурсу по черзі намагаються пояснити своїми словами вчителеві (не фахівцю з правознавства) значення тер­мінів і понять, зазначених на картках. Картки учні отримують від голови журі або вибирають самостійно «наосліп». Пояснен­ня необхідно робити, не називаючи самого поняття, що педагог записано на картці. Вчитель слова не бачить, бо картку пока­зують за його спиною. Якщо зрозумів пояснення, конкурсанту зараховують 1 бал. Максимальна оцінка відповідає кількості набраних балів за правильно названі терміни і поняття.

У цьому конкурсі можна вживати будь-які слова, крім правових термінів і понять.

Учні отримують картки і по черзі, за жеребом, намагаються пояснити вчителю (географії, біології, фізики та ін.) своїми словами правовий термін або поняття упродовж 1-2 хв.

Терміни


  1.    Право
  2.    Закон
  3.    Підзаконний акт
  4.    Влада
  5.    Державна влада
  6.    Злочин
  7.    Проступок
  8.    Хуліганство
  9.    Боєприпаси
  10. Договір
  11. Дитина
  12. Тютюн
  13. Наркотики
  14. Власність
  15. Робочий час
  16. Час відпочинку
  17. Цивільно-правова відповідальність
  18. Гужовий транспорт
  19. Пішохід
  20. Неповнолітній

ІІІ. Підбиття підсумків гри

Слово надається журі, що під­биває підсумки конкурсів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИКОРИСТАНІ ДЖЕРЕЛА

1.  Батреченко Б. А. Що таке закон// Історія та правознавство—2015, № 15 С. 14

2. Білокриницька Т. І. Правопорушення і юридична відповідальність// Історія та правознавство—2015, № 15 С. 16

3. Бурлака О. В. Злочин, як суспільно-небезпечне діяння// Історія та правознавство—2009, № 7 С. 13-15

4. Волохновський В. А. Чому право власності є основою цивільних відносин// Історія та правознавство—2011, № 1 С. 15-16

5. Горбенко І. В. Злочин та його наслідки// Історія та правознавство—2007,

 № 13 С. 24-25

6. Горбенко І. В. Розробки уроків за темою «Твої орієнтири в адміністративному та кримінальному праві» // Історія та правознавство—2012,  № 16-18 С. 40-43

7. Горбенко І. В. Закони в житті твоєї сім'ї// Історія та правознавство—2010,

 № 31 С. 23-26

8. Дерган Н. С. Злочин та його наслідки// Історія та правознавство—2013,  № 13 С. 26

9. Дудник Н. В. Що таке сім'я та шлюб// Історія та правознавство—2013,  № 31 С. 14-15

10. Жидкова Н. М. Судова влада// Історія та правознавство—2009, № 4С. 23-24

11. Жидкова Н. М Власність у нашому житті// Історія та правознавство—2013, № 1 С. 26

12. Жук Л. Б. Право на освіту// Історія та правознавство—2012, № 31 С.28

13. Івацько О. Л.  Юридичний марафон «Що? Де? Коли?» // Історія та правознавство—2015, № 9 С. 26-28

14. Н. Л. Клясен. Кращі уроки. Правознавство—Х.: Основа, 2011.—128 с.

15. Н. Л. Клясен. Сценарії позакласних заходів—Х.: Основа, 2011. С. 70-75

16. Кракова Є. А. Право власності// Історія та правознавство—2012, № 1 С.22-23

17. Кракова Є. А. Захист цивільних прав// Історія та правознавство—2012, № 25 С.90-93

18. Мазур М. О. Право на освіту// Історія та правознавство—2012, № 16-18 С.53-57

19. Маркова Л. І. Правопорушення серед неповнолітніх та система їх захисту// Історія та правознавство—2006, № 4 С.9

20. Морозова Д. В. Що таке правила і як вони виникають? // Історія та правознавство—2010, № 25 С.21-23

21. Осолодова О. М. Шкільний чемпіонат з гри «Що? Де? Коли?» // Історія та правознавство—2012, № 16-18 С.26-28

22. Пометун О. І. , Ремех Т. О. Правознавство. Практичний курс: підручник для 9 кл.—К.: Літера ЛТД, 2009.—192 с.

23. Сухініна І. А. Конституція основний закон держави// Історія та правознавство—2010, № 28 С.25

24. Тагліна О. В. Основи здоров'я. розробки уроків.—Х.: Веста: Видавництво «Ранок», 2007.—208 с.

25. Ткаченко Н. М. Закони в житті твоєї сім'ї// Історія та правознавство—2011,

 № 13 С. 19-23

26. Електронний конструктор уроку. Правознавство 10 клас- ТОВ «Видавнича група “Основа”», 2012

27. Сайти

     www. academicpress.

    www.internetri.net/vv

     www.sociology.org

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Войтенко Сергій Миколайович
    Якісна і доступна розробка!Дякую
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
2 квітня 2018
Переглядів
23061
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку