Розробки уроків ,Тести."Сходинки до країни Пізнання"

Про матеріал

ЗМІСТ

1.Вступ…………………………………………………………………………..3

2.Сходинка перша. Розвиток уваги у дітей молодшого та середнього шкільного віку…………………………………………………………………4

3.Як визначити рівень розвитку уваги в учнів молодшого та середнього шкільного віку…………………………………………………………………5

4.Ігри та вправи для розвитку уваги……………………………………………8

5.Сходинка друга. Розвиток пам'яті у дітей молодшого та середнього шкільного віку…..............................................................................................27

6.Як визначити рівень розвитку пам'яті в учнів молодшого та середнього шкільного віку………………………………………………………..………28

7.Ігри та вправи для розвитку пам'яті…………………………………….….30

8.Сходинка третя. Розвиток мислення у дітей молодшого та середнього шкільного віку……………………………………………………………......49

9.Як визначити рівень розвитку мислення в учнів молодшого та середнього шкільного віку………………………………………………………..………50

10. Ігри та вправи для розвитку мислення……………………………………..51

11. Список використаної та рекомендованої літератури…………………..…74

12. Авторська розробка корекційно-розвивальних занять для учнів 3-4 класів «Подорож до країни Пізнайко»……………………………………………..75

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

00 

ЗМІСТ

  1. Вступ…………………………………………………………………………..3
  2. Сходинка перша. Розвиток уваги у дітей молодшого та середнього шкільного віку…………………………………………………………………4
  3. Як визначити рівень розвитку уваги в учнів молодшого та середнього шкільного віку…………………………………………………………………5
  4. Ігри та вправи для розвитку уваги……………………………………………8
  5. Сходинка друга. Розвиток пам’яті у дітей молодшого та середнього шкільного віку…..............................................................................................27
  6. Як визначити рівень розвитку пам’яті в учнів молодшого та середнього шкільного віку………………………………………………………..………28
  7. Ігри та вправи для розвитку пам’яті…………………………………….….30
  8. Сходинка третя. Розвиток мислення у дітей молодшого та середнього шкільного віку……………………………………………………………......49
  9. Як визначити рівень розвитку мислення в учнів молодшого та середнього шкільного віку………………………………………………………..………50
  10. Ігри та вправи для розвитку мислення……………………………………..51
  11.  Список використаної та рекомендованої літератури…………………..…74
  12.  Авторська розробка корекційно-розвивальних занять для учнів 3-4 класів «Подорож до країни Пізнайко»……………………………………………..75

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВСТУП

На сьогоднішній день, в умовах введення нового державного стандарту загальної середньої освіти, надзвичайно гостро постає питання розвитку пізнавальних здібностей дітей молодшого та середнього шкільного віку.

У процесі навчання у школі дитина проходить через ті чи інші кризові етапи, кожний із яких має свою специфіку, свої проблеми, що потребують особливої уваги педагогів, батьків та психологічної служби навчального закладу.

Зі вступом дитини до школи під впливом навчання починається перебудова всіх її пізнавальних процесів. Практика свідчить, що певна кількість дітей приходить до школи підготовленими до навчального процесу. Але багато дітей вступають до шкільного життя без відповідної підготовки до нової для них ситуації, що робить навчання важким і, внаслідок цього, нецікавим. І завдання вчителя – не лише допомогти освоїти нові знання та навички, а й зацікавити дітей до навчання, зробивши його захоплюючим, привабливим.

Перехід від молодших класів до середніх – необхідний, важливий, але в той же час складний період у житті кожної дитини. Відбуваються об’єктивні зміни у навчальній діяльності: з’являються нові предмети і нові учителі, збільшується обсяг інформації, яку потрібно запам’ятати, стає інтенсивнішим внутрішній ритм уроків, індивідуальний темп роботи учителя досить швидкий і діти не встигають за ним. Саме тому в цей період гостро постає питання розвитку пізнавальних здібностей учнів.

Звичайно, будь-який розвиток не можливий без попередньої діагностичної процедури та без урахування вікових та анатомо-фізіологічних особливостей.

Посібник містить інформацію про вікові особливості розвитку пізнавальної сфери дітей молодшого та середнього шкільного віку, діагностичні методики, розвиваючі та корекційні вправи та ігри, а також ті, які можна використовувати, як на уроках, так і в позаурочній діяльності.

Дана робота буде цікава для педагогів, психологів та всіх, хто працює з дітьми.

 

Сходинка перша. Розвиток уваги у дітей молодшого та середнього шкільного віку

Увага – це зосередженість на чомусь. Вона пов’язана з інтересами, схильностями, покликанням людини, від її особливостей залежать спостережливість, здатність бачити в предметах чи явищах малопомітні, але суттєві деталі. 

Розвиток уваги дитини залежить від різних змін у її житті, від освоєння нових видів діяльності (ігрової, трудової). Велике значення для розвитку довільної уваги в молодшому шкільному віці має гра. Під час гри виникає потреба досягати певного результату й координувати свої дії відповідно до завдань, підпорядковувати їх певним правилам, підкорятися вимогам групи. Гра виробляє здатність навмисно зосереджувати увагу на певних предметах, переключати й розподіляти її.

Увага в молодших школярів стає довільною, але ще досить довго, сильною залишається мимовіль­на увага дітей. Обсяг і стійкість, переключення і концентрація довіль­ної уваги до IV класу школи в дітей стають майже такими самими, як і в дорослої людини. Протягом перших років навчання у школі увага дітей ще не стійка. В 1-2 класах її стійкість вища при виконанні зовнішніх дій і нижча при виконанні розумових. Тому в їх навчальній діяльності мають чергуватися розумові заняття з ігровими заняттями: зі складання схем, малювання, креслення. Що стосується переключення, то воно в цьому віці навіть вище, ніж у середньому в дорослих. Це пов'язано з молодістю організму і рухливістю процесів у центральній нервовій системі дити­ни. Молодші школярі можуть переходити від одного виду діяльності до іншого без особливих зусиль. Однак і тут увага дитини зберігає ще деякі ознаки «дитячості». Дитина молодшого шкільного віку здатна концентрувати увагу протягом 10-20 хвилин, підліток – 40-45 хвилин.

З початком підліткового віку, у зв'язку з початком етапу статевого дозрівання відбуваються зміни в пізнавальній сфері молодших підлітків: уповільнюється темп їхньої діяльності; виконання певних видів робіт потребує більше часу. Діти частіше відволікаються, можуть бути роздратованими, збудженими, неуважними, неадекватно реагувати на зауваження тощо. Це, як наслідок, може бути причиною зниження рівня навчальних досягнень, утрати мотивації до навчання, породжувати конфліктні ситуації між однолітками та дорослими. За цих обставин важливо, щоб учитель-предметник не переносив механічно методи навчання й форми взаємодії зі старшими школярами на учнів 5-го класу. Необхідно поступово вводити новий зміст і нові форми навчальної діяльності. На початку вони повинні відповідати засобам навчання останнього року перебування дітей у початковій школі.

Урок, де учням дається можливість працювати у власному темпі й отримати знання у відповідності до рівня навченості, залишається основною, але не єдиною формою організації навчального процесу у 5-х класах. Важливо ширше застосовувати й інші форми організації навчання: екскурсії, дидактичну чи рольову гру, дискусії, практичні роботи тощо.

 

Як визначити рівень розвитку уваги в учнів молодшого та середнього шкільного віку

 

Методика вивчення концентрації і стійкості уваги

(модифікація методу Пьерона - Рузера)


Інструкція: "Закодуйте таблицю, розставивши в ній знаки за зразком".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Аналіз результатів:

Фіксується кількість помилок і час, витрачений на виконання завдання.

Оцінка:

Високий рівень стійкості уваги - 100% за 1 хв 15 сек без помилок.

Середній рівень стійкості уваги - 60% за 1 хв 45 сек з 2 помилками.

Низький рівень стійкості уваги - 50% за 1 хв 50 сек з 5 помилками.

Дуже низький рівень концентрації і стійкості уваги - 20% за 2 хв 10 сек з 6 помилками (за М.П.Кононовой).

 

Методика дослідження об’єму  уваги «Таблиці Шульте»

(методика Шульте)

Необхідний матеріал:  Секундомір, указка, 4 цифрові таблиці з числами від 1 до 25, які розміщені у випадковому порядку (таблиці  А1, А2, А3, А4) таблиці виготовляють на форматі А1, кожна таблиця розміром 30х30 см.

Таблиці подають в порядку їх номерів: А1, А2, А3, А4. Зміну таблиць слід проводити якнайшвидше і по можливості за рівні проміжки часу. Перед показом таблиці А1 зачитується інструкція:

“Зараз вам будуть показані послідовно  4 таблиці з числами від 1 до 25 у кожній таблиці. Числа розміщені у кожній таблиці хаотично. Як тільки я вам покажу першу таблицю, ви повинні якнайшвидше знаходити в ній числа в порядку зростання ; починаючи з одиниці: 1, 2, 3, 4, і т. д. до 25. Ви повинні показати указкою і назвати вголос, голосно і чітко.”

За допомогою секундоміра фіксується час переліку по кожній таблиці окремо, а також кількість і характер допущених помилок. Бажано фіксувати також затримки – відносно довгого пошуку того чи іншого числа (по секундоміру).

Стимульний матеріал:

           Таблиця №1                                                         Таблиця №2

14

18

7

24

21

22

1

10

9

6

16

5

8

20

11

23

2

25

3

13

19

15

17

12

4

 

22

25

7

21

11

6

2

10

3

23

17

12

16

5

18

1

15

20

9

24

19

13

4

14

8

           Таблиця №3                                                           Таблиця №4

9

5

11

23

20

14

25

17

1

6

3

21

7

19

13

23

12

24

16

4

8

15

2

10

22

 

21

12

7

1

2

6

15

17

3

18

19

4

8

25

13

24

2

22

10

5

9

14

11

23

16

  Таблиця №5                                                   

3

17

21

8

4

10

6

15

25

13

24

20

1

9

22

19

12

7

14

16

2

18

23

11

5

 

Обробка результатів: в якості показника об’єму уваги тут використовується інтегральний показник успішності (А), який визначається за формулою : Азаг. = t1 + t2 + t3 + t4, де t,  t2, t3, t4 – час виконання завдання по кожній таблиці.

                            Критерії визначення оцінки об’єму уваги

Інтегральний показник успішності

Оцінка

Рівень розвитку об’єму уваги

275 – 236 сек.

1

Низький

235 – 216 сек.

2

Нижче середнього

216 – 176  сек.

3

Середній

175 – 146 сек.

4

Вище середнього

...< 145 сек.

5

Високий

Методика «Коректурна спроба» (буквенний варіант)

Методика використовується для визначення обсягу уваги (за кількістю переглянутих букв) і її концентрації – за кількістю зроблених помилок.

Норма обсягу уваги для дітей 6-7 років – 400 знаків і вище. концентрації – 10 помилок і менше, для дітей 8-10 років – 600 знаків і вище, концентрації – 5 помилок і менше.

Час роботи – 5 хвилин.

Інструкція: «На бланку з буквами відкресліть перший ряд букв. Завдання полягає у тому, щоб, переглянувши ряди букв зліва направо. Викреслювати такі ж букви, як перші. Працювати слід швидко і точно. Час роботи – 5 хвилин».

 

Стимульний матеріал:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІГРИ ТА ВПРАВИ для розвитку УВАГИ

 

Дидактична вправа «Метелики» (розвиток розподілу уваги)

http://zavantag.com/tw_files2/urls_12/84/d-83657/83657_html_m183dc319.jpgДітям пропонується знайти усіх метеликів та обвести їх.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Графічний диктант «Вантажний автомобіль»

Поставити ручку на крапку. Від крапки 1 вверх, 1 вправо, 4 вверх, 4 вправо, 3 вниз, 1 вправо, 1 вниз, 5 вправо, 8 вверх, 6 вліво, 4 вниз, 5 вправо, 3 вверх, 4 вліво, 4 вниз, 6 вправо, 3 вверх, 14 вправо, 6 вниз, 2 вліво, 1 вниз, 1 вліво, 1 вверх, 4 вліво, 1 вниз, 13 вліво, 1 вверх, 4 вліво, 1 вниз, 2 вліво. Самостійно домалювати колеса.

 

 

 

 

Вправа «Зашифроване слово»

 Прослухати слова, з перших літер скласти нове слово

радість метро     прапор настрій

ірис           океан     ім'я актор

донька вишня   солома родина

            абетка   ніч           образ

                  якір дитина

 

Вправа «Веселі поросята»

Знайти 5 відмінностей.

 

 

Вправа «Знайди відмінне»

На малюнках знайти 10 відмінностей.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вправа «Вгадай прислів’я »

Пройди правильно за стрілкою і прочитай цікаве українське прислів’я.

 

 

 

 

 

Вправа «Маленький дослідник»

Знайди схожі фігури.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ігрова вправа «Знайди мене»

(розвиток зорового сприйняття та уваги)

http://do.gendocs.ru/pars_docs/tw_refs/22/21886/21886_html_m401c0f19.jpgДитині пропонується уважно розглянути малюнок, знайти і показати на великому малюнку предмети, зображені внизу сторінки в рамках. Показуючи предмет, дитина повинна сказати де він знаходиться, вживаючи слова «під», «над», «за», «перед», «у», «на», «між», «біля». Стежте за тим, щоб малюк говорив повними реченнями. 



 

 

 

 

 

 

 

 

Вправа «Вгадай, хто згубив?»

Хто з дітей загубив ґудзик?

 

 

 

 

 

 

 

Задачі на увагу

• Всі учні 3-А класу вміють плавати. Таня Строчак вчиться у цьому класі. Чи вміє Таня плавати?

 

• Маємо перехрестя трьох шляхів. Один з них веде до річки, другий до міста, третій - в село. Шлях, який іде прямо не веде до річки. Щоб потрапити до міста, не треба йти прямо і не слід звертати праворуч. Куди ведуть шляхи?

 

село місто річка

Рухаючись за стрілочками, прочитайте прислів'я

 

 

Вправа «Супер-майстер»

Знайди для кожної голочки свій клубочок.

 

 

 

.

 

 

Вправа «Відшукай казкових героїв»

 Розфарбуй фрагменти, що позначені крапкою. Роздивись і розкажи, про кого йдеться. Пригадай назву казки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вправа «Утвори слово»

Швидко рухаючись по колу, утворити слова.

 

 

колесо, осел, село, око

Вправа «Загадковий листопад»

 Знайди два однакові листочки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вправа «Рукавички»

Знайди пару до кожної рукавички.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вправа «Допоможи знайти»

Де чия шапка?

 

 

 

 

 

Вправа «Юний Шерлок Холмс»

 Порахуй всі годинники на малюнку. Знайди серед собак Артемона.

(Відповідь: на малюнку 10 годинників разом з пісочним).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вправа «Плутаниця»

Хто з козаків які рибу спіймав,

а в кого вона зірвалася?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вправа «Допоможи гномові»

У гнома-гончара розбився глечик. Допоможи йому знайти потрібний уламок.

 

 

 

 

 

 

 

 

Вправа «Розшифруй слова»

  Відстежуючи очима лінії, знайдіть букви, які відповідають цифрам, випишіть їх по порядку і ви зможете прочитати три слова. (Завдання записується вчителем тільки на дошці).

 

 

 

 

 

 

Вправа «юний мисливець»

Знайди на малюнку 8 звірів, 5 птахів, 7 комах.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вправа «Улюблені ласощі»

 Подивіться уважно на лабіринт. Знайдіть улюблену їжу тварин. Не помиліться, щоб тварини не засмутились.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вправа «Розшифруй»

Кожній дитині видається заготовка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Потрібно заповнити дану заготовку відповідно до завдання, зміст якого вчитель читає вголос.

(Номер завдання відповідає номеру на заготовці).

  1.       Під номером один ви повинні провести похилу лінію так, щоб вона проходила під непарними і над парними числами.
  2.       Проведіть у прямокутнику діагональ так, щоб вона йшла з лівого верхнього кута в правий нижній.
  3.       Перед вами "обличчя" людини. Намалюйте їй праве око та ліве вухо.
  4.       Між другою і третьою вертикальними лініями постав­те четверту букву слова СОНЦЕ, а між першою і другою — суму першої та четвертої цифр нинішнього року.
  5.       У наведеному слові підкресліть усі приголосні, а всі голосні — закресліть.
  6.       У парних рядах запишіть суму всіх чисел, а в непар­них — від першого відніміть суму другого і третього.

7. З перших букв даних слів складіть нове слово. Підберіть до нього антонім.

Вправа «Знайди метеликів»

На малюнку сховалося 7 метеликів.

Знайди їх.

 

 

 

 

Вправа «Змагання»

У спортивному залі школи відбувалися спортивні зма­гання із стрільби. Стрілець під яким номером влучить у центр мішені? Перевір себе за допомогою лінійки.

 

 

 

 

 

 

 

 

Вправа «Плутанка»

Хто з якого яєчка вилупився?

 

 

 

 

 

Ігрова вправа «Знайди мене»

(розвиток зорового сприйняття та уваги)

http://do.gendocs.ru/pars_docs/tw_refs/22/21886/21886_html_4d505292.jpgДітям пропонується уважно розглянути малюнок, знайти і показати на великому малюнку предмети, зображені внизу сторінки в рамках. Показуючи предмет, дитина повинна сказати де він знаходиться, вживаючи слова «під», «над», «за», «перед», «у», «на», «між», «біля». Стежте за тим, щоб малюк говорив повними реченнями. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вправа «Хто в якому будиночку живе?»

 

 

 

 

 

 

 

 

Вправа «Чарівний килимок».

Знайти слова: птахи, край, хмара, тінь, лисиця, сніжок, вулик.

с

л

а

п

т

а

х

и

ш

к

р

а

й

д

к

л

о

д

м

з

х

м

а

р

а

к

л

к

л

м

у

е

т

і

н

ь

т

у

л

и

е

и

ц

я

ю

о

с

и

і

ж

о

к

а

м

ю

с

т

р

в

у

л

и

к

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вправа «Збери ворону»

 Спробуй зібрати ворону по частинах. Якої частини бракує?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вправа «Цікаві лабіринти»

 

 

 

 

 

 

 

 

tale 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

brodilka2B 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рухлива гра «Фігури»

(розвиток рухової пам'яті, уваги)


Ведучий знайомить дітей із новою грою. Картки з намальованими гео­метричними фігурами означають виконання певного руху, а саме:
http://do.gendocs.ru/pars_docs/tw_refs/22/21886/21886_html_3e1ec6e.gif- руки в сторони;


          - руки вгору;

http://do.gendocs.ru/pars_docs/tw_refs/22/21886/21886_html_mc612d3a.gif
- руки вниз.
Ведучий показує дітям картки, а діти виконують відповідні рухи (мож­ливо, під спокійну музику).

 

Гра «Друкарська машинка»

 Кожному гравцеві присвоюється 1-2-3 літери алфавіту ( в залежності від кількості учасників, щоб усі літери були розподілені). Потім придумується слово або фраза з 2-3 слів. На сигнал ведучого учні починають «друкувати». Коли слово буде «надруковане», всі дружно плескають.

 

Гра «Муха»

 Для гри необхідна класна дошка з розкресленим на ній ігровим полем із 9 клітинок (3х3) і невелика присоска (або шматок пластиліну), яка виконує роль «дресированої мухи». «Муха» може пересуватися за командою з однієї клітинки в іншу. Стартове положення «мухи» - центральна клітка ігрового поля. Команди подаються учасниками гри почергово. При цьому потрібно слідкувати, щоб «муха» не вийшла за межі поля. Після цих пояснень починається сама гра. Вона проходить на уявному полі, яке кожен з учасників уявляє перед собою. Якщо хтось із гравців губить нитку гри або «бачить», що «муха» вийшла за межі поля, він подає команду «Стоп!» і, повернувши «муху» на центральну клітинку починає спочатку.

 Ускладнювати гру можна збільшенням кількості клітинок (4х4) або кількості «мух». В останньому випадку команди подаються кожній «мусі» окремо.

 

Гра «Хор»

 Один із учасників гри – «відгадувач». Він виходить із приміщення. Інші гравці беруть 2-3 рядки з відомого вірша, і кожен учень отримує по одному слову. Входить «відгадувач». По команді ведучого учасники разом вимовляють кожний своє слово. Потрібно відгадати рядки з вірша. Якщо «відгадувач» не може впоратися із завданням, «хор» повторює слова вірша.

 

Гра «Меблі»

 Учасникам гри пропонують уявити себе якимось предметом інтерєру і зайняти відповідні місця в приміщенні. Один із гравців – «господар» кімнати – ознайомлюється з інтерєром. Його можна уявити за допомогою виразних поз учасників гри. Після цього «господар» виходить із приміщення. Проте, зявляється його «син» - пустунчик і робить перестановку у приміщенні. «Господар» повинен усе розставити так, як було.

Гра «Які звуки повторюються?»

 Варіант 1. Ведучий зачитує 4-5 слів, у кожному з яких зустрічається якийсь один звук. Наприклад: хліб – відро – пролісок – камінь. Учні визначають звук, який повторюється в кожному слові.

 Варіант 2. Дається набір слів, у яких повторюються 2 звуки. Наприклад: книжка – нитка – тканина – нирка – ноги.

 

Гра  «Блискавка»

 Діти читають в нормальному темпі текст. Цей текст переривається командою вчителя «Увага». І дається команда «Блискавка». Учні прискорюють темп до свого максимуму, пильнуючи, щоб не губилося розуміння прочитаного. По команді вчителя закінчують читати і рахують кількість прочитаних слів. Визначається переможець гри.

 

Вправа “У магазині дзеркал”

Мета: розвиток спостережливості, уваги, пам'яті. Створення позитивного емоційного тла. Формування почуття впевненості, а також уміння підко­рятися вимогам іншої людини. 

Опис. Дорослий (а потім дитина) показує рухи, які після нього точно повинні повторювати всі гравці, 

Інструкція:«Зараз я розповім вам історію про мавпочку. Уявіть собі, що ви потрапили до магазину, де стоїть багато великих дзеркал. Туди ввійшов чоловік, на плечі в нього була мавпочка. Вона побачила себе в дзеркалах і подумала, що це інші мавпочки, і почала корчити їм мордочки. Мавпочки у відповідь скорчили їй точнісінько такі самі пички. Мавпочка показала їм кулака, і їй із дзеркал також показали кулаки. Вона тупнула лапою, й усі мавпочки тупнули. Що не робила мавпочка, всі інші точно повторювали її рухи. Починаємо гру. Я буду мавпочкою, а ви — віддзеркаленнями».

 

Вправа “Дивися на руки”

Мета: розвиток довільної уваги. 

Необхідний матеріал: аудіозапис маршу. 

Опис. Діти, рухаючись по колу, точно виконують різні рухи, показані дорослим чи «командиром».

Інструкція:«Зараз ми пограємося. Для гри нам потрібно вибрати командира, що буде придумувати рухи для рук. Спочатку командиром буду я, а потім той, кого ми виберемо за допомогою лічилки. Усі гравці, стоячи один за одним у колі, повинні почати рухатися під музику. Першим буде стояти командир — зараз ним буду я. Всі уважно стежать, які рухи рук показує командир, і повторюють їх точно за ним. Починаємо гру». Примітка. На етапі освоєння гри рухи рук показує дорослий (варіанти показу рухів: руки нагору, у сторони, на пояс, руки зі зчепленими пальцями витягнуті вперед, занесені за голову тощо). Потім показ рухів рук здійсню­ють діти. 

 

 

Вправа “Слухай команду”

Мета :розвиток довільної уваги. 

Опис. Кожна дитина повинна виконувати рухи відповідно до команд дорослого, вимовленими пошепки. Команди даються тільки на виконання спокійних рухів. Гра проводиться доти, доки гравці добре слухають і точно виконують завдання. 

Інструкція:«Ми пограємося в гру «Слухай команду». Для цього треба стати в коло один за одним і рухатися кроком під музику. Коли звуки музики припиняться, необхідно зупинитися й уважно слухати мене. У цей час я пошепки вимовлю команду, наприклад «підняти руки», і всі гравці повинні виконати цю команду. Будьте уважні!» 

Примітка. Приклади команд: присісти; нахилитися вперед і витягнути руки вперед; зігнути праву ногу в коліні, руки розвести в сторони; сісти на підлогу й обхопити коліна двома руками і т. ін. Ігри, завдання і вправи, спрямовані на розвиток сенсорної уваги

 

Вправа «Слухай оплески»

Діти вільно рухаються по колу, коли ведучий плескає в долоні певну кількість разів, усі приймають відповідну позу (на 10-20 с).

 

Кількість оплесків

Поза дітей

1

Поза «лелеки» (дитина стоїть на одній нозі)

2

Поза «жабки» (дитина присідає)

3

Діти продовжують рух по колу

 

Вправа «Частини тіла»

Діти виконують віршовані команди:

 

«Плечі кажуть – я стрункий!

Спина каже – я старий!

Палець каже – йди сюди.

Голова – Так! Ні!

Вухо каже – дуже голосно.

Ніс каже – приємний запах.

Ротик каже – весело.

Язик каже – смачне варення.»

 

Вправа «У магазині дзеркал»

Ведучий: «Уявіть собі, що до магазину, де продаються дзеркала увійшов чоловік із мавпочкою на плечі. Вона побачила себе в дзеркалах, і подумала, що це інші мавпочки та почала корчити їм гримаси. Мавпочки у відповідь скорчили їй такі самі гримаси».

Обирається дитина на роль мавпочки, а всі інші – її відображення в дзеркалах.

 

Вправа «На одну букву»

Ведучий пропонує всім придумувати слова на одну букву. Діти по колу говорять кожен своє слово, не повторюючи уже названих. Виграє той, хто останнім назве слово.

 

Вправа «Летіли дракончики»

Діти стоять у колі, виставивши вперед долоні. Ведучий іде, тихенько по черзі б’є по долонях, промовляючи:

 

«Летіли дракончики,

Їли пончики.

Скільки пончиків,

Стільки й дракончиків.»

 

На останнє слово той, до кого доторкнулися останнім, каже довільне число, після цього ведучий рахує долоні до заданого числа, той на кого випадає задане число, має сховати за спину руки, які ведучий намагається схопити.

 

Вправа «Завмри»

Діти стрибають під музику (ноги в сторони – разом, супроводжуючи стрибки оплесками над головою й по стегнах). Раптово музика обривається і діти повинні завмерти в позі, на якій закінчилася музика. Якщо комусь із учасників це не вдалося, він вибуває з гри. Грають, поки в колі не залишиться лише один гравець.

 

Вправа «Будь уважний!»

Діти крокують під мелодію маршу. На слово «зайчики», вимовлене ведучим, вони повинні почати стрибати; на слово «коники» - ніби бити «копитами» об підлогу; «раки» - задкувати; «пташки» - бігати, розкинувши руки; «лелека» - стояти на одній нозі.

 

Вправа «Букви алфавіту.»

Кожній дитині присвоюється буква алфавіту. Ведучий називає букву, а дитина, якій присвоєна ця буква, плескає в долоні.

 

Вправа «Заборонений рух.»

Діти стоять обличчям до ведучого й повторюють рухи, які він показує. Потім вибирається рух, який не можна виконувати, той, хто повторить заборонений рух, вибуває з гри.

 

Вправа «Заборонена цифра.»

Вибирається певна цифра (наприклад 4), яку забороняється називати. Діти стають в коло й за годинниковою стрілкою рахують по черзі «1, 2, 3…». Коли підходить черга до четвертої дитини, вона не промовляє цифру, а плескає в долоні.

Вправа «Тінь.»

З групи вибирають двох дітей, один – «мандрівник», другий – «тінь», решта – глядачі.

«Мандрівник» іде через поле, а за ним позаду на 2-3 кроки – його «тінь», яка намагається скопіювати рухи. Бажано стимулювати «мандрівника» для виконання різних рухів: зірвати квітку, подивитися в далечінь, присісти, пострибати на одній нозі тощо.

 

Вправа «Топ-хлоп.»

Ведучий промовляє фрази-поняття – правильні й неправильні. Якщо вираз вірний – діти плескають, а якщо невірний – тупотять. Наприклад: «Літом завжди падає сніг». «Картопля росте в землі». «Ворона – перелітний птах».

 

Вправа «Чарівне слово.»

Діти й ведучий стають у коло. Ведучий пояснює дітям, що він буде показувати різні рухи, а вони повинні їх повторювати, тільки в тому випадку, коли він додасть слово «будь ласка». Якщо ведучий цього слова не скаже, діти рухи не повторюють.

 

 

Вправа «Карлики й велетні»

Діти стоять у колі, а ведучий подає команди: «Карлики» або «Велетні». Діти повинні присідати або вставати, почувши відповідну команду.

 

Вправа «Що змінилося?»

Вибирається одна дитина, зовнішній вигляд якої діти повинні запам’ятати. Потім вона виходить із кімнати й щось змінює в своїй зовнішності (ведучий може допомагати дитині). Дитина повертається, й діти повинні знайти, що змінилося.

 

Вправа «Слухай і виконуй»

Ведучий називає декілька дій, але не показує їх. Дозволяється повторити завдання 1-2 рази. Потім діти повинні повторити ці рухи в тій послідовності, в якій вони були названі ведучим:

  • повернути голову направо, прямо, вниз, прямо;
  • підняти праву руку вгору, підняти ліву руку вгору, опустити обидві руки;
  • повернути голову вліво, присісти, встати;
  • підняти праву ногу, пострибати на одній нозі, опустити ногу.

 

Вправа «Чотири стихії»

(Розвиток уваги, пов’язаної з координацією слухового та рухового аналізаторів)

Гравці сидять у колі. Ведучий домовляється з ними, що на вимовлене ним слово:

  • «Земля», всі повинні опустити руки вниз;
  • «Вода» - витягнути руки вперед;
  • «Повітря» - піднести руки вгору;
  • «Вогонь» - виконувати обертальні рухи витягнутими вперед руками. Хто помилився вибуває з гри.

 

Вправа «Не пропусти рослину»

(Переключення уваги.)

Гравці сідають у коло та уважно слухають слова, які говорить ведучий. Щоразу, коли серед слів трапиться назва рослини, діти мають встати та одразу сісти знову.

Варіанти слів: дорога, тигр, береза, літак, пшениця, троянда, змія, дуб, лялька, гриб, школа, шипшина, ромашка, рама, дім, машина, малина, тополя, потяг, мурашка, ваза, гвоздика, цвях, музей, театр, гра, верба, іволга, горобець, баобаб, каштан, пальма, намет, кіно, кенгуру, ківі, хокей, місто, собака, банан, волошка, глечик, молоко, тюльпан, гарбуз, теремок, ліс, ялинка, сосна, дорога, книга, мистецтво, музика, осика, балет, капці, паркет, плющ, кульбаба, мімоза.

Гра проводиться двічі. Діти, які двічі помилилися вибувають з гри. Гра триває доти, поки залишиться одна дитина (чемпіон).

 

Вправа «Роби як я»

(Розвиток довільної уваги)

Діти стоять один за одним, тримаючи руки на плечах дитини, яка стоїть попереду. За першим сигналом ведучого перша дитина підіймає вгору праву руки, за другим сигналом – друга дитина і так далі. Коли праву руку піднімуть усі діти, за наступним сигналом починають піднімати в тій самій послідовності ліву руку. Потім за сигналом ведучого діти мають опускати вниз спочатку підняту праву руку, а потім – ліву. Гра повторюється двічі, з прискоренням темпу. Дитина, яка двічі помилилася, вибуває з гри. Так триває доти, поки залишиться одна дитина – переможець.

 

Вправа «Уважні руки»

(розвиток довільної уваги, фонематичного слуху)

Ведучий зачитує низку слів, у яких є звуки «і», «й» та без них. Діти уважно слухають, і якщо в слові є звук «і» - піднімають праву руку, якщо є звук «й» - ліву, якщо немає жодного звука – руки залишаються на колінах.

Варіанти слів: ліфт, йод, метрополітен, інженер, горобець, олівець, перо, алмаз, буйвіл, вагон, златогривий, прогулянка, байдарка, вчений, диктант, долонька, сусіди, перший, підйом, айва, солома, гнучкий, яйце, хліб, театр, літак, ведмідь, двійка, змійка, балалайка, лінійка, кінець.

 

Вправа «Перекличка-плутанка»

(розвиток довільної уваги)

Ведучий називає прізвища та імена дітей, плутаючи при цьому то ім’я, то прізвище (ім’я називається правильно, прізвище – ні, прізвище правильно, ім’я - інше). Діти уважно слухають та відгукуються лише тоді, коли правильно звучить і ім’я, і прізвище. Хто помиляється – вибуває з гри.

 

Вправа «Не пропусти професію»

(розвиток здатності до переключення уваги, розширення світогляду)

Діти стають у коло й уважно слухають слова, які говорить ведучий. Щоразу, коли серед слів звучать назви професій, - діти мають підстрибнути на місці.

Варіанти слів: лампа, водій, механік, липа, сталевар, яблуко, ябеда, архітектор, олівець, будівельник, гроза, обруч, столяр, папуга, пекар, аркуш, екскурсовод, вчитель, сіно, терпіння, кондитер, окуляри, річка, продавець, зошит, перукар, фантазія, тракторист, ветеринар, ложка, пташка, лікар, вогонь, бабка, кулемет, чайник, фотограф, метелик, музикант, пиріг, артист, свічка, газета, контролер, жарт, геолог, ковзани, водолаз, океан, президент, посмішка, глина, компас, агроном, пам’ять, вальс, модельєр, брехун, льотчик, книга, міліціонер.

 

Вправа «Роззяви»

(Розвиток довільної уваги)

Гравці ходять по колу, тримаючись за руки. За сигналом ведучого вони зупиняються, роблять чотири хлопки, повертаються кругом та продовжують рух. Напрямок руху змінюється після кожного сигналу ведучого. Той, хто двічі помилився, виходить з кола та уважно стежить за грою.

 

Вправа «Назви сусідів»

(розвиток уваги, швидкості мисленнєвих процесів)

Гравці сідають у коло. Ведучий кидає м’яч дитині, називаючи числа від 0 до 30. Той, хто зловить м’яч, має назвати «сусідів» числа, що прозвучало. Після цього повертає м’яч ведучому. Якщо той, хто зловив м’яч двічі помиляється в назві «сусідів», то вибуває з гри.

 

Вправа «Слухай і почуй»

Учням пропонують уважно слухати слова, які говорить ведучий і плескати в долоні щоразу, коли трапляється назва тварини.

Увага! Почали: шафа, собака, кінь, ліжко, кіт, потяг, горобець, машина, ворона, книжка, корова, коза, сонце, квіти, ведмідь, зайчик.

 

Вправа «Викресли букву А»

За 5 хвилин викреслити, не пропускаючи жодної букви «А» з тексту.

 

Вправа «Єралаш»

Що таке єралаш? Це безлад. Наприклад:

Злий кабан сидів на гілці.

Пароплав сидів у клітці.

Соловей давав гудок…

Наведіть лад у вірші і тоді зникне єралаш.

 

Вправа «Лист від Незнайки»

Ведучий говорить, що отримав ось такого листа від Незнайки:

«Ось закінчилося літо й настала золота осінь. З півдня повернулися птахи, прокинулися звірі від зимової сплячки. Вже де-не-де зеленіє молоденька травичка й дні не такі холодні, як влітку».

Запитання:

·        Вам сподобався цей лист?

·        Як треба писати?

·        Що в листі переплутано?

 

Вправа «Хто в класі найуважніший»

Ведучий читає уривок казки, але з помилками, називаючи не ті слова. Учні чують неправильне слово – підносять червоні семафорики. Ведучий перестає читати, учні виправляють помилку, ведучий продовжує читати.

«Ішов дід густим (літом) лісом і загубив рукавичку. Ось біжить миска (мишка), побачила рукавичку та й каже: «Тут я буду шити (жити)!»

Коли це шапка (жабка) плигає та й питає: «А хто тут живе?»

-         Миска (мишка). А ти хто?

-         Шапка (жабка). Пусти й мене шити (жити)!

-         Іди».

 

Гра "Граймо в лічилки"

Учасники гри поділяються на пари, стають один проти одного. За командою ведучого кожна пара починає лічити від 1 до 100, причому один партнер вимовляє непарні числа, а другий — парні. Поруч стоять такі ж учасники гри, і вони так само лічать. В такій обстановці лічити важко. Але учасники гри повинні намагатися не збитися. Перемагає та пара, яка швидше полічить до 100.

 

Вправа «Утворіть слово»

 

Якнайшвидше утворити і записати слова

 

само  мель             самовар

фант  вар             фантазія

лі вик             літак

кара приз             карамель

шин  так             шинель

сюр  ель             сюрприз

домо  азія              домовик

 

Сходинка друга. Розвиток пам’яті у дітей молодшого та середнього шкільного віку

 

Уже у першому класі вчорашнє дошкільня знайомиться з величе­зною кількістю нової для нього інформації, яку слід сприйняти, осмислити і засвоїти. Одночасно малюк потрапляє у незвичні для нього обставини навчальної діяльності, яка дуже відрізняється від його попередньої переважаючої форми діяльності – ігрової. Адаптація до нових умов стане значно легшою для дитини, якщо в неї вже бу­дуть достатньо розвинуті базові інструменти активного пізнання навколишнього світу, а саме: сенсорні здібності і довільна пам'ять.

Пам’ять  - це запам'ятовування, збереження і, пізніше, відтворення людиною власного досві­ду. У пам'яті розрізняють  такі процеси як запам'ятовування, збереження, відтворення і набування. Залежно від мети діяльності пам'ять поділяють на мимовільну і довільну.             

До 6 року життя у психіці дитини з'являється важливе новоутворення у неї розвивається довільна пам'ять. Правда, до довільного запам'ятовування і відтворення малюки вдаються порівняно рідко, коли така необхідність виникає без­посередньо під час їхньої діяльності чи коли цього вимагають дорослі. Проте, саме цьому видові пам'яті відводиться найваж­ливіша роль у майбутньому навчанні в школі, оскільки завдан­ня, що виникають в процесі такого навчання, як правило, вима­гають ставити спеціальну мету запам'ятати. На першокласника насуватиметься лавина нових понять, правил, завдань, інфор­мації, більшість з яких зовсім не будуть яскравими, вражаючими чи цікавими такою мірою, щоб вони могли за­пам'ятовуватися мимовільно. Дитині необхідно буде робити для запам'ятовування свідомі вольові зусилля і використовувати пе­вні способи. А цього можна і слід навчитися попередньо.

У молодших школярів потрібно розвивати усі види пам'яті - об­разну і словесно-логічну, короткочасну, довготривалу і опера­тивну (і тому для усіх цих видів нижче будуть запропоновані розвиваючі ігри). При цьому основну увагу все ж слід звернути на розвиток вміння керувати процесами пам'яті, незалежно від того, на який термін і якого виду матеріал запам'ятовується.

Розвиток пам’яті, як і сприймання, в середньому шкільному віці відбувається в тісному взаємозв’язку з розвитком мислення і мовлення. Провідною в перебігу процесів запам’ятовування і відтворення стає розумова діяльність, здійснювана мовними засобами. Її роль виявляється в розвитку свідомої цілеспрямованості запам’ятовування. У зростанні його продуктивності стосовно абстрактних знань, суджень і понять, виражених у словесній формі. На основі дослідів виявлено, що у підлітків зростає здатність краще запам’ятовувати саме словесний матеріал, ніж наочний.

У підлітків виникає потреба користуватися такими прийомами заучування навчального матеріалу, як поділ тексту на частини, повторення, записування. Саме в підлітковому віці вони стають продуктивними, вперше свідомо регульованими прийомами пам’яті.

 

Як визначити рівень розвитку пам’яті в учнів молодшого та середнього шкільного віку

 

Піктограма

Методика «Піктограма» запропонована А.Р. Лурією як метод дослідження мислення і пам'яті.

Інструкція. «Зараз ми подивимося, як ти запам'ятовуєш слова. Щоб тобі легше було їх запам'ятати, зроби до кожного слова який-небудь простий малюнок (не обов’язково гарний). Треба тільки, щоб потім він нагадав тобі це слово. Слів буде досить багато; треба, щоб усі малюнки помістилися на цій сторінці. Писати  слова чи букви не можна». Потім дитині по одному зачитуються  слова або прості словосполучення для запам'ятовування. Після кожного слова (словосполучення) йому дається досить часу для того, щоб вона устигла зробити малюнок. Якщо дитина працює повільно, її можна поквапити: «Закінчуй цей малюнок, я даю наступне слово», – але все рівно треба дочекатися, поки вона закінчить. У випадку, коли всі малюнки не поміщаються на одному листі, треба дати другий (а іноді і третій), але нагадати: «Намагайся, щоб усі малюнки помістилися на одній сторінці».

Для методики «Піктограма» існує кілька стандартних наборів слів і словосполучень. Приведемо один з них: Веселе свято; хвороба; важка робота; смачна вечеря; строга вчителька; теплий вітер; дружба; обман; сліпий хлопчик; сумнів; родина; розвиток.

Після того як закінчений малюнок до останнього слова, лист із малюнками забтрається. Через 30 – 40 хвилин, протягом яких проводяться інші методики, дитині знову дають лист із зробленими нею малюнками і пропонують згадати слова. У протоколі записується, як дитина відтворює кожне із слів і словосполучень.

Відтворення заданих слів

При відтворенні слів дитина повинна зробити операцію, зворотну виконаній раніше. Загальна кількість правильно відтворених слів відображає рівень опосередкованого запам'ятовування – культурної форми пам'яті.

Можна орієнтуватися на наступні приблизні границі норми: 6 років — 6—9 слів і словосполучень (з 12); 7 років – 7 – 10 слів і словосполучень; 8 років – 8 – 10 слів і словосполучень; 9 – 10 років – 9 – 12 слів і словосполучень.

Якщо задані слова регулярно заміняються синонімами, то це може свідчити про зниження механічної пам'яті при нормальному розвитку опосередкування; однак варто більш ретельно проаналізувати характер замін. Так, якщо часто робиться заміна на слова з більш конкретним значенням (наприклад, замість «веселе свято» – «новий рік»), то це може бути показником конкретності, недостатньої узагальненості мислення, навіть якщо по самих малюнках цього не видно (що буває, зокрема, при поганій техніці малюнка). Іноді заміни виробляються під впливом емоційного відношення до слів, що запам'ятовуються, і взагалі не свідчать про які-небудь особливості пам'яті, мислення. Так, словосполучення «строга вчителька» молодші школярі нерідко відтворюють як «зла вчителька». І справа не тільки в тім, що слово «строга» не завжди входить у активний словник. Буває, що шкільний досвід дитини дає йому всі підстави ототожнювати вчительську строгість зі злістю, так що подібна заміна характеризує часом не стільки дитини, скільки її вчительку. Особливо виразно це виявляється при масовому обстеженні, коли цілий клас стійко дає таку синонімічну заміну, на відміну від паралельного класу, де ця заміна рідка.

 

Запам'ятай малюнки

Оцінка об'єму короткочасної зорової пам'яті

 

Дитині показують малюнок із зображенням різних фігур. Просять розглянути цей малюнок дуже уважно і запам'ятати фігури (їх має бути 9).

Далі дитині показують інший малюнок, на якому є 9 зображень з першого малюнка і ще 6 інших, і просять її показати усі 9 картинок з першого малюнка.

Час демонстрації першого малюнка 30 секунд. Після цього дану картинку прибирають з поля зору дитини і замість неї показують іншу картинку.

Експеримент продовжується доти, поки дитина не впізнає всі зображення, але не довше 1,5 хвилин.

Оцінка результатів

10 балів — дитина впізнала на картинці всі дев'ять зображень, показаних їй на першій картинці , витративши на це менше 45 сек.

8-9 балів — дитина впізнала на картинці 7-8 зображень за час від 45 до 55 сек.

6-7 балів — дитина впізнала 5-6 зображень за час від 55 до 65 сек.

4-5 балів — дитина впізнала3-4 зображення за час від 65 до 75 сек.

2-3 балу — дитина впізнала 1-2 зображення за час від 75 до 85 сек.

0-1 бал — дитина не впізнала на картинці жодного зображення протягом 90 сек і більше.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІГРИ ТА ВПРАВИ  ДЛЯ РОЗВИТКУ ПАМЯТІ

 

Дидактична вправа «Запам’ятай та намалюй»

(розвиток образної пам’яті)

Дітям пропонується уважно розглянути малюнок і запам'ятати пари. Закрити малюнок і згадати пару для кожного предмета. Разом із дорослими домалювати пари. 

                        http://do.gendocs.ru/pars_docs/tw_refs/22/21886/21886_html_5d7a7442.jpg                                                  http://do.gendocs.ru/pars_docs/tw_refs/22/21886/21886_html_m691492de.jpg

 

Вправа «Цікаві завдання»

1. Описати похвилинно події власного вчорашнього дня. Якщо виникнуть труднощі, необхідно зайнятися чимось іншим, а через 20-30 хв спробувати згадати ще раз.

2. Вибрати 2-3 сюжети для роздумів (кінофільм, плани на завтра). Присвятити 3 хв на роздуми про кожен із сюжетів. Під час перших трьох хвилин думати тільки про перший сюжет, потім перейти до другого, третього. Під час кожної фази необхідно уникати розсіювання думок, а особливо згадок про інші сюжети.

3. Необхідно рахувати у зворотному порядку, починаючи з 200, віднімаючи при цьому від кожного наступного числа 3 (4,5,6…). Наприклад: 200-197-194-191-…

Гра «Античас»

 Кожному з учасників пропонується тема для невеликої розповіді (театр, магазин, прогулянка на природу). Отримавши тему, учасник повинен розкрити її, описуючи всі події в ній у зворотному порядку.

 

Гра «Повтори навпаки»

 Ведучий зачитує 1-3 складові слова – учень повторює їх, вимовляючи навпаки. Наприклад: сон – нос, бар – раб, село – олес і т.д.

 

Гра «Запамятай і змалюй»

 Ведучий демонструє протягом 3-5 с низку простих геометричних фігур. Після цього кожен з учнів відтворює в зошиті це по памяті.

 Для ускладнення вправи кількість фігур можна збільшувати, а також змінювати їх на інші знайомі для дітей об’єкти.

 

Гра «Запамятай»

За 7 сек. запам'ятати ряд чисел, дати відповідь на питання.

5, 6, 19, 3, 1, 4, 12, 8.

• Назвати перше і останнє числа.

• Назвати третє число.

• Назвати двозначні числа.

• Чи правда, що п'ятим було число І?

Вправа «Хто відгадає?»

З групи вибирається одна дитина, її просять по пам’яті описати будь-який предмет, що є в кімнаті, так, щоб інші діти його відгадали. При цьому неможна дивитися на цей предмет і називати його.

 

Вправа «Бабуся складає в свою валізу…»

Ведучий починає розповідь: «Бабуся складає в свою валізу… гребінець», а наступний гравець має повторити вже сказане, додавши свій предмет: «Бабуся складає в свою валізу… гребінець…і хусточку» і т.д. Гра триває доти, доки ряд не стає таким довгим, що його вже не можна відтворити.

 

Вправа «Художник»

З групи вибирають двох дітей. Один – «художник», а інший замовляє йому свій портрет. Решта дітей – глядачі. Художник уважно дивиться на замовника 1,5 – 2хв, а потім повертається до глядачів і з пам’яті описує його зовнішність.

 

Вправа «Фотоапарат.»

Дітям на декілька секунд показують картку з зображенням, а потім вони повинні якомого детальніше описати малюнок.

 

Вправа «Магазин.»

Ведучий дає завдання дитині піти в «магазин» і купити 5-6 предметів. На «прилавку» лежать «товари», з яких дитина повинна вибрати ті, які її попросили купити. Решта дітей спостерігають за «покупцем», чи вірно він виконав завдання.

 

Вправа «Що змінилося?»

Діти стоять в шерензі за зростом. Ведучий викликає двох дітей і пропонує їм запам’ятати зовнішній вигляд кожного учасника гри (1-2 хв.)

Після цього діти – «ведучі» відвертаються, а діти в шерензі вносять дрібні зміни у свій зовнішній вигляд. Потім діти – «ведучі» повертаються й, доповнюючи один одного, вказують зміни, які вони помітили.

 

Вправа «Фотоапарат»

Перед дітьми на столі розкладають предмети (не більше 7). Дитина протягом 30 с запам’ятовує, що де лежить. Потім відвертається, а ведучий перекладає або замінює предмети. Дитина повинна виявити, що змінилося.

 

 

 

 

Вправа «Хто відгадає?»

Оберіть з групи одну дитину і попросіть її по пам’яті описати будь-який предмет у кімнаті, так щоб інші діти його відгадали. При цьому не можна дивитися на нього і називати прямо.

 

Вправа «Крамниця»

Ведучий дає завдання дитині: «піти в магазин» і купити 5-6 предметів. На «вітрині» лежать «товари», з яких дитина має вибрати ті, які її попросили купити. Решта учасників спостерігає за «покупцем», потім при потребі виправляє його.

 

Вправа «Геометричний диктант»

Зачитайте геометричні фігури. Учні запам’ятовують їхню послідовність і записують у зошиті:

        Коло, квадрат, ромб, коло, трикутник;

        Трикутник, коло, квадрат, ромб, трикутник;

        Ромб, квадрат, трикутник, ромб, коло.

 

Вправа «Квадрат»

Підготуйте 5 карток 20*20 см, розділених на квадрати 5*5 см з одним заштрихованим (на різних картках заштриховані різні квадрати). Кожну картку демонструйте учневі впродовж 1 с. Після завершення показу дитина позначає на аркушах місця заштрихованих квадратів.

 

Вправа «Термін»

Запишіть на однакових картках 7 термінів теми (по одному на картці). Розкладіть їх, дайте учневі завдання запам’ятати, в якому порядку вони розміщені. Через 10 с перемішайте їх і попросіть дитину відновити все, як було.

 

Вправа «Хто більше?»

Прочитайте учням певний уривок чи правило з підручника. Влаштуйте конкурс на найдовший дослівно відтворений уривок.

 

Вправа «Агент 007»

Запропонуйте підвестися і подивитися на 2-3 перших парти впродовж 20 с і запам’ятати розташування предметів на них. Далі учасники виходять із класу, а «власники» парт змінюють розташування 2-3 предметів. Після повернення потрібно розставити все, як було.

 

Вправа «Впізнай за голосом»

Діти утворюють коло, обирають ведучого. Він стає в центр кола із заплющеними очима й намагається впізнати дітей за голосом.

 

Вправа «Тахітоскоп»

 Мета: розвиток продуктивності зорової пам'яті.

 Учасники гри сидять у колі. Один або двоє учасників стають у центр кола. Вимикається світло, і, стоячи в центрі кола, гравці приймають будь-які пози, нерухомо застигаючи в них. На сигнал готовності на деякий час вмикається світло і знову вимикається. У момент спалаху учасники гри намагаються якомога точніше запам'ятати положення позуючих. Після вимкнення світла позуючі в темноті повертаються і сідають у коло. Знову вмикається світло і всі учасники гри, крім позуючих, спільними зусиллями

намагаються відновити те, що вони бачили. При цьому натурщиків повер¬тають у середину кола і «ліплять» із них пози, у яких, на думку групи, вони знаходилися під час спалаху світла. Після того, як учасники гри дійдуть пев¬ної згоди, натурщики демонструють свої справжні пози.

 

Вправа  «Повтори навпаки»

 Мета: розвиток оперативної пам'яті та уяви.

Ведучий зачитує 1—3-складові слова — учень повторює їх, вимовляючи навпаки. Наприклад: «сон» — «нос», «раб» — «бар», «село» — «олес» і т.д.

 

Вправа «Відтворення за кодом»

 Мета: розвиток логічної пам'яті, уваги.

 Варіант 1. Ведучий демонструє по порядку 5—10 знайомих предметів. Учні при цьому вимовляють уголос назву предмета і записують у рядок початкову літеру назви кожного предмета. Наприклад: «ваза» — «осел» — «лінійка» — «годинник» — «аркуш» — ВОЛГА. Після цього учні відтворю¬ють назви предметів за кодовим словом.

 Варіант 2. Ведучий задає будь-яке слово (наприклад: весло, ялинка, вовк тощо). Кожен учень, розшифровуючи код, придумує свій індивідуальний набір слів (іменників) і повідомляє групі.

 

Вправа «Подивись і відтвори»

Розгляньте уважно протягом 10 секунд малюн­ки, які розміщені нижче. Запам'ятайте їх розташу­вання, форму, складові та різні дрібниці. Тепер за­крийте малюнки і дайте відповіді на запитання.

 

  • На якій сторінці відкрита книга?
  • Чи є ручка у портфеля?
  • Куди дивиться собака?
  • Який малюнок є останнім?

 

 

 

Вправа «Запамятай»

Прочитайте тричі написані нижче слова, спро­буйте їх запам'ятати.

  •  МАТИ
  • ДІТИ
  • ЛЮДИНА
  • БРАТ
  • ДОБРОТА
  • ТЬОТЯ
  • ЧОЛОВІК
  • ДИТИНА

Тепер ці слова закрийте аркушем паперу і пись­мово дайте відповіді на наступні запитання.

  • Скільки букв в останньому слові?
  • Скільки букв містить у собі тільки один склад?
  • Запишіть перше слово третього стовпчика.
  • Скільки слів закінчуються на приголосний? Запи­шіть їх.
  • Скільки слів закінчуються на букву «а»? Запишіть їх.
  • Запишіть всі слова з буквосполученням «ьо».

 

Вправа «Малюнок по пам’яті»

Намалюй серветку з орнаментом по пам’яті. Доповни орнамент іншими елементами.

 

 

 

 

 

 

 

 

Вправа «Запамятайте числа»

Вчитель протягом 5 секунд демонструє дітям числовий ряд і просить його запам'ятати. Потім за­криває його і тільки після цього ставить запитання, на яке учні відповідають письмово.

 

5, 12, 41, 3, 6, 8, 32, 19

 

Яке число в цьому ряду найбільше, яке найменше?

 

5, 2, 18, 53, 34, 8, 25, 7, 16, 46, 73, 4


Скільки всього чисел у цьому ряду?


9, 42, 45, 7, 14, 9


Запишіть третє число в цьому ряду ?


2, 1, 7, 3, 5, 8, 4


Запишіть суму чисел цього ряду.


48, 5, 43, 2, 31, 7, 21, 11, 52, 9


Запишіть перше і передостаннє числа даного ряду.

 

Вправа «Цікаві загадки»

Уважно прослухайте текст. (Учитель читає текст один раз). А потім спробуйте дати точну відпо­відь на запитання.

 

  •  Три хлопчики і чотири дівчинки вирішили піти в кіно. Але квитків на всіх не вистачило. Тому Сергію, Юлі та Маші довелося повернутися додому.


- Скільки дівчаток і скільки хлопчиків змогли подивитися фільм?

 

  • Брат і сестра замінили кожну букву свого імені її по­рядковим номером в алфавіті. Вийшло: 36171 та 51013 1.


- Як звати хлопчика і дівчину?

 

  • Світлана з'їла ввечері 4 червоних мухомори, а її друг Вася з'їв уранці на 3 таких гриби більше.


- Скільки всього му­хоморів з'їли діти?

 

  • Щоб дійти до роботи, Івану Петровичу потрібно пів­тори години. Ввечері він повертається додому тією ж доро­гою за 90 хвилин.


- Як можна пояснити таку різницю в часі?

 

  • Скільки горіхів у порожній склянці?

 

Гра «На кому обірветься?»

Число гравців повинно бу­ти парним. Усі сідають у ко­ло та розраховуються на перший-другий. Перші — одна команда, другі — друга. Починає будь-який гра­вець. Він говорить яке-не-будь слово, а той, хто си­дить поруч, повторює його і називає інше слово, не пов'язане за смислом з першим; третій повторює перші два слова і каже своє (наприклад: дах, булка, Іван і т. д.). Так кажуть по колу всі підряд, поки хтось із гравців не забуде послідовності слів, і тоді його команда програє.

 

Гра «Побачив, почув — запам'ятай!»

Гравці сідають навколо столу. Хтось записує для себе п'ять однозначних чисел, потім один раз чітко їх вимов­ляє. Далі кожен повинен написати їх на своєму клапти­ку паперу в тому ж порядку. Той, хто продиктував числа, перевіряє їх у всіх.

Потім його сусід, написавши 5 інших однозначних чи­сел, показує їх гравцям протягом 5—7 секунд, після чого ховає папірець з числами. Кожен пише ці числа у себе, і знову відбувається перевірка.

Потім один за одним гравці послідовно пишуть 6, 7 од­нозначних, 3, 4, 5 двозначних, 2, 3, 4 тризначних числа, весь час чергуючи тренування зорової та слухової пам'яті.

Гра «Колір і форма»

У кожного гравця декілька аркушів паперу та кольорові олівці. Хто-небудь, відійшовши в бік, швидко креслить на аркуші нескладні лінії різного кольору і протягом 5—10 секунд показує їх іншим гравцям.

Всі повинні по можливості точніше скопіювати їх по пам'яті.


Гра «Запам’ятай фігури»

Ведучий малює одну за одною (стираючи почергово) 6 простих геометричних фігур. Кожна з них демонст­рується секунд сім, потім стирається, і на її місці ма­люється нова фігура.

Умови гри: проглянувши всі 6 фігур, діти повинні про­тягом 5 хвилин на своєму аркуші паперу відтворити по пам'яті побачене.


Гра «Скопіюй пози»

Двоє дітей стають навпроти одне одного. Спочатку перша дитина приймає на 5 секунд яку-небудь позу, потім повертається у вихідне положення. Друга дитина повинна точно її повторити, далі вони міняються роля­ми. Потім виходять дві пари і теж стають навпроти одне одного. Обидва гравці однієї пари приймають на 2—3 се­кунди кожний свою позу, а будь-який учасник другої пари за знаком ведучого повинен показати їх одну за од­ною. І знову пари міняються ро­лями.


Гра «Віднови»

Для гри потрібен один ве­ликий аркуш розлініяного в клітинку паперу і маленькі ар­кушики за кількістю учас­ників з такою ж кількістю клітинок, як і на великому.
На великому аркуші закрес­лено декілька клітинок в різних місцях. Сенс гри пол­ягає в тому, що гравці протя­гом хвилини повинні за­пам'ятати, які саме клітинки закреслені на великому ар­куші, і після того, як великий аркуш забирають, закреслити на своїх аркушиках ті ж самі клітинки.
 

Гра «Рука все пам’ятає»

Ведучий розкладає на столі 6—10 різних предметів, які необхідно запам'ятати за 20—30 секунд. Він зав'язує очі одному з гравців, називає два предмети і пропонує йому поміняти їх місцями, запам'ятавши нове місце їхнього розташування. При цьому треба безпомилково покласти руки на ті предмети, які називає ведучий. За першої ж помилки гравець позбавляється права продовжувати гру. Якщо ж він упорався із завданням, йому пропонують поміняти місцями наступні два предмети і т. д. Перемо­же той, хто зуміє перекласти більшу кількість предметів.

 

Гра «Чарівна торбинка»

Покладіть в непрозору торбинку 10-12 іграшок, добре знайомих дитині (фігурки тварин, машинки, різні предмети). По одній виймайте іграшки і розповідайте про їх призначення, виставте всі іграшки в ряд, щоб малюк міг добре роздивитись. Покладіть іграшки до торбинки та запросіть малюка назвати іграшку, що є в торбинці і розповісти, як з нею можна гратися. Потім пограйтесь цими іграшками з дитиною.

 

Гра «Повтори за мною»

Кінцем олівця простукайте по столу певний ритм. Ритмічна фраза має бути короткою та чіткою. Запропонуйте дитині повторити ритм.

 

Гра «День народження зайчика»

У зайчика Вухастика сьогодні день народження! До нього прийшли гості! Зайчиком буде ваш малюк, а гостями - його іграшки. Назвіть 5-8 іграшок по іменам і розсадіть за столом - чаювати. А "зайчик" пригощає гостей чаєм, називаючи кожного гостя по імені. Кількість гостей можна збільшувати.

 

Гра «Повтори одне за одним»

Грають 3-4 дитини. Першому гравцю треба назвати будь-яке слово, він його повторює і додає до нього своє. Друга дитина повторює по порядку всі слова і додає до них своє і т.д. Той, хто помиляється, вибуває з гри. Чим більше дітей, тим веселіша, але й складніша гра.

 

Гра «Що змінилося?»

Розкладіть на столі 5-6 предметів, які не пов'язані між собою, які неможливо згрупувати: м'ячик, книга, тарілка, молоток,груша, вазочка. Запропонуйте дитині запам'ятати, що де лежить. Коли дитина відвернеться, поміняйте місцями 2-3 предмети, а потім запитайте: "Що змінилося?"

Для ускладнення збільшуйте кількість предметів.

 

Гра «Де чий портрет?»

Підготуйте 5 різнокольорових карток із наклеєними зображеннями людей: немовляти, дівчинки, юнака, жінки, діда; і 5 таких же пустих карток. Запропонуйте дитині запам'ятати картки із зображеннями, час запам'ятовування - 10 секунд. Через кілька хвилин покажіть дитині пусті картки і попросіть СКАЗАТИ, та картці якого кольору був той чи інший портрет.

 

Вправа «Слухай та виконуй»

Назвіть кілька дій, не показуючи їх, і запропонуйте дитині відтворити ці дії в тій послідовності, у якій вони були названі.

 

Гра «Художник»

Дитина буде "художником", а ви - "замовником". Художник уважно дивиться на свого замовника, потім відвертається і по пам'яті описує зовнішність замовника. Якщо "художник" повільно виконує завдання, натякніть йому запитанням: "Яке в мене волосся? Які очі? У що одягнута?" Треба вчити підкреслювати гарні риси, забороняється промовляти образливі вислови, що вказують на якісь фізичні недоліки.

 

 

Гра «Запам'ятай рух»

Покажіть дитині рух, що складається з 3-4 дій. Малюк має повторити ці дії - спочатку в порядку, в якому вони були показані, а потім - у зворотному.

 

Гра «Розвідники»

Варіант I. Потрібно обрати "розвідника" і "командира". Всі інші діти - "загін".У кімнаті хаотично розставлені стільці. "Розвідник" проходить поміж стільців із різних боків. "Командир" спостерігає за діями "розвідника". Потім він проводить "загін" тим шляхом, який показав "розвідник". Далі вже другий "розвідник" прокладає новий шлях, і наступний "командир" повторює його.

Варіант ІІ. У цілому гра проходить так само, тільки "командир" веде "загін" із того місця, на якому закінчив свій шлях "розвідник", і в те місце, з якого "розвідник" вийшов.

 

Вправа «Пари картинок»

Потрібні пари картинок, пов'язаних одна з одною за змістом. Розкласти їх попарно, наприклад: олівець - альбом, вишня - малина, книжка - окуляри, дерево - ліс. Закрийте один ряд, коли малюк підтвердить, що запам'ятав, але обов'язково попередьте, що закриєте, і треба буде згадати його, користуючись другим.

Якщо дитина легко справляється із завданням, ускладніть його, поступово збільшуючи кількість пар картинок, скорочуючи час розглядання картинок, віддаляючи зв'язок між картинками.

 

Вправа «Зменшилося чи додалося?»

Потрібні групи по 3-4 картки із зображеннями, пов'язаними одне з одним за змістом: дерев, тварин, одягу тощо. Розкладіть їх впереміш. Запросіть дитину уважно подивитись і запам'ятати. Потім попросіть відвернутись і заберіть 4-5 картинок, які стосуються як мінімум трьох різних груп. Нехай малюк подивиться і визначіть, яких картинок не вистачає.В іншому варіанті можна не лише забрати картинки, але й додати нові, або ж одночасно одні забрати, а інші додати. Можна ускладнити завдання - не попереджувати про свої дії.

Вправа «Картинка допомагає слову»

Візьміть 10 картинок і підберіть до них по слову, пов'язаному з картинкою за змістом. Розкладіть їх впереміш. Запросіть дитину уважно подивитись і запам'ятати. Потім попросіть відвернутись і заберіть 4-5 картинок, які стосуються як мінімум трьох різних груп. Нехай малюк подивиться і визначить, яких картинок не вистачає.

В іншому варіанті можна не лише забрати картинки, але й додати нові, або ж одночасно одні забрати, а інші додати. Можна ускладнити завдання - не попереджувати про свої дії.

 

 

 Гра "Фотоапарати" - на розвиток пам'яті та уваги

1-ий варіант: дітям на секунду показується картка з будь-яким зображенням, повинні якомога докладніше описати його.

2-ий варіант: показується картинка з зображенням будь-якого сюжету (30 секунд), після чого дається інша, подібна перший картинка, але на ній деякі предмети відсутні або замінені на щось інше. Треба сказати, що змінилося

3-ій варіант: на столі розкладаються будь-які предмети, іграшки і т.п. (В кількості не більше 7 штук для дитини 5-6 років, якщо дитина молодша, то число предметів має бути менше). Дитині дається 30 секунд, щоб запам'ятати, що і де лежить. Потім він відвертається. Дорослий переставляє предмети, або щось прибирає зовсім або заміщає на інший предмет. Дитина повинна визначити, що змінилося.

4-ий варіант: гра проводиться з групою дітей. Вибирається одна людина, зовнішній вигляд якого діти повинні запам'ятати. Потім він виходить з кімнати і щось змінює у своїй зовнішності (дорослий може допомагати дитині). Після чого він повертається і діти повинні знайти відмінність.

5-ий варіант: може проводитися як з групою дітей, так і індивідуально.

 

Гра "Зроби, як я!" (З сірниками) - розвиток пам'яті та уваги.

Діти грають парами. Спочатку в кожної дитини по 6 сірників. Один, ведучий, викладає з 6 сірників довільну композицію, потім на одну-дві секунди показує її партнеру.

Партнер зі своїх сірників викладає точно таку саму фігуру по пам'яті. Потім діти міняються ролями. При успішному виконанні умови кількість сірників поступово збільшується до 12-15.

Примітка: у принципі, використовувати можна не тільки сірники, але і лічильні палички, гудзики, намистинки, олівці, руки і т.д.

 

Вправа «Опис листівки»

Ведучий роздає гравцям листівки (однакові) на 2 хвилини. Кожен має потім намалювати або описати, що бачив на листівці.


 

 

Вправа на розвиток пам’яті «Мій квітник»

На столі лежать паперові квіти барвінку. На дошці написані слова:

 

тато                                             земля

мати                                             руки

сестра                                           зерно

брат                                              хліб

 

Вчитель пояснює:

- На столі у мене квіточки барвінку. Їх отримає той, хто прочитає за п’ять  секунд слова,

а потім по пам’яті назве   у тому порядку, в якому вони були на дошці.

 

Вправа «Слова»

Ведучий читає 3 рази 15 слів. Гравці мають написати ці слова в читаному порядку. За додержання порядкового числа слів – 2 бали. За запам'ятовування – 3 бали. Слова можуть мати певний зв'язок між собою. Тому замість слів можна сказати дві, три цифри.


Офіціант

Гурток приходить до ресторану (стіл), кличе офіціанта. Кожен гравець замовляє в офіціанта меню (їжу) після свого вибору, що складається з однакового числа страв і напоїв (3 або 4 на початок). Офіціант йде на кухню (сусіднє приміщення) і складає на тацах (пише на картках) "меню" кожного "гостя". Опісля повертається і кладе таци перед кожним гравцем. Розуміється, що ці протестують, коли їм "подається" не те, що вони замовляли.


Вправа «Намалюй»

Малюємо будь-яку тварину, без якоїсь частини (хвоста, роги, ноги). Одному гравцеві зав'язуємо очі і даємо час, щоб він дану частину або домалював, або приклеїв.


Вправа «Відгадай»

1 варіант: Перед гравцем викладають образочки. Він дивиться 1 хвилину. Потім їх перекладають. Завдання: гравець має скласти в цьому порядку, в якому вони лежали. 
2 варіант: Образочки перемішують і декілька забирають. Потрібно відгадати, яких бракує.

Гра "Снігова куля" (6-7 років)

Мета: розвиток пам'яті, уваги.

Діти пригадують, як збільшується куля, коли її котити до снігової баби. Ведучий називає слово, дитина повто­рює це слово і додає своє, наступний повторює два попередніх і додає своє і т.д.

 

 

Вправа «Запам'ятовування цифр»

Матеріал: ряд, цифр.

Опис: Дитині пропонують запам'ятати ряд випадкових цифр, починаючи з 3-х 813 3126 52169 631925 645 7482 38471 936472 Якщо дитина не повторила пред'явлений ряд цифр у тому ж порядку, то їй прочитують повторно інший ряд цифр тієї ж кількості.

Оцінка результатів:Максимальне число цифр, що може запам'ятати дитина, - норма для 6-7 років - 5-6 цифр. Більш складним завданням є повторення цифр у зворотному порядку. Починати треба з 2-х цифр: Наприклад, 73 - відповідь дитини 37,629 - відповідь дитини 926. Норма для 6-7 років - 3 цифри в зворотному порядку і більше.

 

Гра «Бабуся укладає у свою валізу.»

Гра для розвитку механічної пам'яті Грати можна і вдвох із дитиною, але краще — компанією з 3—5 дітей. Дорослий починає розповідь: «Бабуся укладає у свої валізу. гребінець», а наступний гравець має повторити вже сказане, додавши свій предмет: «Бабуся укладає у свою валізу гребінець і. капці» тощо. Гра триває доти, доки ряд не стає таким довгим, що його вже не можна відтворити. У дітей це може бути 18—20 предметів. Вправа для розвитку літературної пам'яті«А яу гай ходила.» Пропонуємо Вам частіше розучувати вірші — це прекрасне заняття не може бути зайвим ні в якому віці і, крім загальнорозвивального ефекту, допо­магає прищепити дитині літературний смак, сприяє емоційному зближенню членів родини. Починати слід із віршів гарного ритму і яскравого змісту, якщо ви віддаєте перевагу перекладам, то нехай це будуть класичні зразки — вірші С.Маршака, Б.Заходера, К.Чуковського. Дуже мелодійні, легкі й добре запам'ятовуються вірші Н.Забіли.орма - 6 фігур (для 7 років, для 6 років - норма). Низький результат - менше 6 фігур. Ігрові вправи для розвитку уяви і акторських здібностей у дітей

 

Гра «Познач слово»

Вчитель називає слова, а учні, за допомогою значків (можна й ієрогліфів), позначають їх у зошитах. У значках сусід по парті впізнає закодоване слово.

Приклади слів: телевізор, клас, обличчя, погода, дитина, літо, Новий рік, вода, вогонь, книжка, канікули, життя, сміх, магазин, автобус.

 

Гра «Запамятай порядок»

Для гри вибираються 5-6 учнів. Інші – глядачі. Один учень – «командир», а інші учасники стають у ланцюжок. «Командир» дивиться на ланцюжок 20-30 секунд, потім відвертається і називає імена так, як вони стоять у ланцюжку. Після цього гравці стають глядачами, а серед глядачів вибирають гравців.

Гру можна ускладнити, додаючи до ланцюжка більшу кількість унів.

 

Вправа « Каскад слів»

Мета: розвивати обсяг короткочасної слухової пам'яті.
Вчитель називає слова, а учні повторюють за ним – спочатку одне, потім два, три і так далі.
Список слів:
Мама.
Мама, дитина.
Мама, дитина, школа.
Мама, дитина, школа, шоколад.
Мама, дитина, школа, шоколад, крейда.
Мама, дитина, школа, шоколад, крейда, квітка.
Мама, дитина, школа, шоколад, крейда, квітка, зайчик.

 

Вправа « Каскад цифр »


Мета: розвивати короткочасну зорову пам'ять на цифри.

Вчитель записує на дошці цифровий ряд чисел,діти хвилину дивляться на ці цифри і запам’ятовують.

Потім дошка закривається, а учні повинні відтворити цей ряд чисел в такій же послідовності. Спочатку треба починати з кількох цифер, а потім кількість їх поступово збільшується.

Список цифр:


4 9
4 9 3
4 9 3 7
4 9 3 7 5
4 9 3 7 5 1
 

Така вправа дуже добре сприяє розвитку пам'яті і особливо доцільно використовувати її при вивченні цифр.

 

Вправа « П’ять фраз»

Мета: розвивати смислову пам'ять.

Вчитель називає по черзі п’ять фраз, а вибраний учень повинен їх відтворити.

Наприклад:
Учень пише.

Мама готує.

Іванко співає.

Дідусь втомився.

Сонце світить.

Для легшого запам’ятовування і відтворення можна запропонувати дітям зробити малюнки до поданих фраз.

 

Вправа «Фотоапарат детектива»

Мета: розвивати короткочасну пам'ять.

Учню пропонується уявити себе фотоапаратом, який може сфотографувати все: якусь річ, подію, предмет тощо. Наприклад, потрібно сфотографувати парту сусіда і запам’ятати все, що там лежить. «Фотографувати парту» можна протягом 1 хвилини. Потім учень відвертається і по пам'яті називає все, що йому вдалося запам’ятати.

 

Вправа «Розвідник»

Мета: розвивати зорову і емоційну пам'ять.

Навіть під час фізкультхвилинки можна розвивати пам'ять учнів. З учнів класу обирається «розвідник», а останні учасники гри вільно рухаються по кімнаті і за командою ведучого непорушно завмирають на місці. Розвідник намагається запам’ятати пози всіх учасників. Потім він виходить з класу, а в цей час учасники дещо змінюють у своїх позах. Після цього розвідник повертається до класу і повинен виявити всі зміни.


Вправа « Ти за мною повторяй і порядок не міняй»

 Учням пропонується повторювати слова, числа, фігури в тому ж порядку, що їх називає вчитель. Згодом кількість слів в цій вправі збільшується.

Наприклад:
• При вивченні іменника запропонувати повторити в тому самому порядку слова-назви предметів: урок, вікно, голова, собака, слон, крейда, ложка, тролейбус;
• На математиці: повторити за вчителем в тому ж порядку двоцифрові числа: 23, 45, 16, 27, 19 або геометричні фігури: коло,квадрат, чотирикутник, ромб, овал.(бажано, щоб фігури були зображені на картинках);
• На природознавстві: повторити назви тварин: лисиця, вовк, заєць,ведмідь, мишка;
• На фізичній культурі: повторити за вчителем фізичні вправи: «ножиці», «мельницю», «нахили», «стрибок» тощо.


Гра «Магазин »

На уроці математики для розвитку пам'яті запропонуйте учням пограти в магазин. На полиці виставте декілька зображень фруктів та городини і запропонуйте дітям запам’ятати ці продукти і місце їх розташування.

Починати треба з 1-5 предметів, поступово збільшуючи їх кількість.
«Покупець» іде до «касира», відповідає на його запитання: «Які продукти лежать на першій поличці? На другій? Які продукти розташовані першими на всіх трьох поличках? Останніми?»

 Якщо покупець відповів правильно, він отримує свої покупки.
У цій грі корисно змінювати ролі дітей. Спочатку учень може бути покупцем, а потім касиром і навпаки. І тематика магазину також може змінюватися, щоб гра була більш цікавою для дітей.

 

Вправа « Повтори за мною»

Дану вправу можна використовувати на уроках математики. На дошці зображзіть візерунок з геометричних фігур. Учні дивляться на нього 1 хвилину, після чого намагаються відтворити цей візерунок у себе в зошитах. Також можна запропонувати подібне завдання і для роботи з геометричним матеріалом. Побудувати споруду з кубиків, дати розглянути її учням і потім по пам'яті відтворити таку ж фігуру зі своїх кубиків.

Поступово це завдання доцільно ускладнювати.


Вправа « Пару слів запам’ятай і нам їх розповідай»

Учням пропонується набір із 5-15 пар слів, не пов’язаних одне з одним,наприклад: ВЕСНА – ЛІЖКО, КАРНИЗ – ЯЛИНКА, ЗІРКА – ВЕДМІДЬ, ЖУК – ПАРТА та інші.

Потрібно послідовно прочитати кожну пару слів, створити образи, незвичайні картинки, в яких би поєднувалися ці два предмети. Наприклад, пливе по небу зірка, а на землі стоїть ведмідь і любується зірковим небом. І так до кожного малюнку. Кожну картинку треба уявити яскраво, виразно.
Після цього вчитель пред’являє на бланку або читає вголос перші слова кожної пари. Другі слова потрібно назвати або записати самостійно. Потім пред’являються тільки другі слова пари, за ними треба пригадати перші слова. Процедура повторюється через кілька днів після запам’ятовування й завершується аналізом причин зроблених помилок. Ця вправа спрямована на вдосконалення прийомів створення яскравих образів при запам’ятовуванні текстового матеріалу.


Вправа «Асоціації в словах шукай – краще їх запам’ятай»

Вчитель зачитує ряди слів з 5-15 слів, які взагалі не пов’язані між собою за змістом. Наприклад: літо, кухня, трава, зошит, ведмідь, моряк тощо. Завдання учнів: швидко до кожного слова підібрати якесь інше, чимось пов’язане з ним, тобто знайти асоціацію і записати її в зошит. Асоціації підбираються почергово до кожного слова. Наприклад: до слова « літо» можна підібрати асоціацію «море», «сонце», «канікули» тощо. До слова « кухня» можна підібрати слова – «котлети», « плита» тощо. Темп має бути таким, щоб учень встигав знаходити асоціації до кожного слова і записувати їх. Після завершення цієї роботи дитині пропонується швидко записати на папері всі почуті слова, використовуючи для цього свої записані слова-асоціації.

Після відтворення слів результати співвідносяться з початковим рядом, фіксуються помилки та аналізуються їх причини, що пов’язані з вибором неточних асоціацій або з недостатньо інтенсивним продумуванням зв’язків між запропонованим і придуманим словом. Якщо завдання виконано успішно, то в наступних спробах воно ускладнюється: кількість запропонованих слів становиться більше, або дитину просять спеціально підібрати більш віддалені асоціації, які ускладнюють процес відтворення. Наприклад, до « квітки» - «картопля», зв'язок між цими словами є, але такий тісний, як раніше.
Ця вправа розвиває здатність швидко знаходити різноманітні асоціації до матеріалу, що потрібно запам’ятати, і цілеспрямовано їх використовувати в процесі вивчення і відтворення , а також формує вміння використовувати різні підказки і навідні питання при пригадуванні вивченого матеріалу.
 

Вправа «Потрійна стимуляція пам'яті»

Учням пропонується ряд карток за надрукованими на них словами (або намальованими картинками) і пропонується з іншого набору карток дібрати до кожної з першого набору таку, яка підходила б до неї за замістом (наприклад, «яблуко» - «дерево», « молоко» - « корова»), щоб у подальшому можна було, дивлячись лише на другий рядок карток, в точності загадати всі картки першого ряду.

Після того, як учні засвоїли принцип відбору слів, і відтворення основного слова з опорою на допоміжне, завдання ускладнюється.

Пропонується перший набір карток ( наприклад: дах, арбітр, рейка, літак…), поряд з ним просять покласти картки другого набору (м’яч, синиця, вікно,вокзал…), ґрунтуючись на асоціаціях – смислових або образних.

 Картки другого набору розташовуються під картками першого ( вікно – під дахом, синиця – під літаком, м’яч – під арбітром, вокзал – під рейкою).

Потім перший набір карток закривається аркушем і пропонується третій набір ( герань,крісло, гніздо, чобіток…). Завдання учня – покласти під кожну з карток другого набору пов’язану з нею картку нового – третього набору (вікно- герань, синиця - змія, м’яч – чобіток, вокзал – крісло). Після цього закривається і другий рядок карток. Завдання дитини: дивлячись тільки на третій рядок, згадувати пов’язані з кожним зображенням картки другого і першого наборів     ( за карткою «гніздо» згадати «синицю» і «літак» тощо).

Ця вправа формує здатність швидко знаходити і встановлювати смислові зв’язки між окремими елементами матеріалу та спиратися на них при його відтворенні.
 

Вправа « Пронумеруй фігуру»

Мета: розвиток зорової пам'яті.

Для виконання цієї вправи потрібен олівець. Дитині пропонують протягом хвилини уважно розглянути малюнок, на якому зображені геометричні фігури з цифрами, що вписані в них.

Нижче довільно розташовані ті самі геометричні фігури, але вже без цифр. Потрібно закрити рядок з цифрами аркушем паперу і по пам'яті вписати в ці фігури цифри , намагаючись повторити зразок. Цифри необхідно вписувати в усі фігури.

У подальшому можна використовувати інші цифри або літери, навіть букви іншомовного алфавіту.

 

Вправа « Що в мішечку?»

Мета: розвиток зорової пам'яті.

У мішечку містяться дві іграшки або дві букви ( пластикові або вирізані з картону) тощо. Вчитель показує все те, що він поклав у мішечок, учень запам’ятовує протягом хвилини. Потім обмацує їх і ліпить із пластиліну з пам'яті. По закінченню роботи звіряється зі зразків з мішечка. Далі завдання ускладнюється : збільшується кількість предметів, які потрібно запам’ятати.


Вправа « Цікаві картинки»

Мета: розвиток зорової пам'яті.

Спочатку учням показують одну картинку протягом однієї хвилини і прибирають її. З пам'яті потрібно намалювати таку картинку. Далі завдання поступово ускладнюється. Потрібно показувати по дві, по три-шість картинок водночас.

Пізніше можна дати сюжетну картинку і запропонувати учневі запам’ятати, що саме на ній зображено. Після цього малюнок сховати і учень повинен відповісти на певні питання за змістом картинки. Учні дуже люблять такого типу завдання і охоче їх виконують.

 

Вправа « Додай та запам’ятай»

Мета: розвиток слухової пам'яті.

У цій грі можуть приймати участь до 10 чоловік. Вчитель, розпочинаючи гру, говорить: «Я поклала у пакет банан». Учень повторює те, що сказала вчитель, та додає щось своє: «Я поклав у пакет банан і яблуко», наступний учень повторює готову фразу і додає щось своє. І так далі.

Можна використовувати інший варіант. Вчитель каже «У зоопарку живе слон» . А учень «У зоопарку живе слон і зебра», а наступний «У зоопарку живе слон, зебра та лев» тощо.

 

Вправа « Ось я скажу я вам прислів’я»

Мета: розвиток слухової пам'яті.

Вчитель пропонує прослухати прислів’я , запам’ятати і повторити їх.

• Книжка вчить, як на світі жить.
• На сонечку тепло, біля мами - добре.
• Де в сім`ї лад, не потрібен і клад.
• Без труда-нема плода.
• Знання за плечима не носити.
• Хорошого друга май, а лихого обминай.

Можна запропонувати дитині на кожне прислів’я намалювати малюнок або розповісти приклад з життя. Вчитель повинен разом з учнями розібрати прислів’я, пояснити їх суть.


Вправа « Слуховий диктант»

Мета: розвиток слухової пам'яті.

Вчитель називає слова, а учні собі схематично на листочках замальовують картинки до цих слів. Після закінчення диктанту учні повинні відтворити текст диктанту,спираючись на свої схематичні малюнки.


Вправа « Рухайся і запам’ятовуй»

Мета: розвиток образної пам'яті.

Учням пропонуються слова: бджілка,квітка, корова, гриб, парта, скрипка, молоток і пропонують запам’ятати їх за допомогою рухів руками, ногами, головою, звуків, різноманітних поз, і того, що буде нагадувати це слово.

За 10 хвилин дитина відтворює те, що запам’ятала.
Із запропонованого ряду можна вибрати будь-які слова, починати краще з 5-7 слів.

 

Вправа « Малюнок пальцями»

Мета: Розвиток рухової пам'яті.

Вчитель промовляє 10 слів, дитина про себе повторює кожне слово,одночасно пальцем «записує» його на столі. Потім називає ті слова, які запам’ятала. Якщо діти ще не вміють швидко писати, то вчителю треба підбирати коротеньку слова, такі як ліс, дуб, зуб, кіт, сік тощо.


Вправа « Швидко мовлю скоромовку»

Мета: Розвиток слухової памяті та уваги.

Вчитель один раз промовляє скоромовку, а учні повинні повторити. Скоромовки повинні мати різну довжину і починати треба з найкоротших.

• Наш садівник розсадівникувався.( 3 слова)
• Росте липа біля Пилипа.( 4 слова)
• Ходить Прокіп — руками тіп.( 4 слова)
• Пік біля кіп картоплю Прокіп. (5 слів)
• Раз — дрова, два — дрова, три — дрова.(6 слів)
• Ходить квочка коло кілочка,Водить діточок коло квіточок.( 8 слів)
 

Гра « Чарівні малюнки»

Мета: розвиток зорової пам'яті.

Гра проводиться на уроках математики. Школярам пропонується подивитися на малюнки й намагатися їх запам'ятати. Намалюйте по пам'яті. Попросити учнів розказати як саме вони запам’ятовували той чи інший малюнок.

(Малюнок проглядається не більше 2 секунд, потім закривається).

 

Вправа «Запам'ятай слова по порядку».

Приготуйте список слів з порядковими номерами:

1.Латиш

2. Географія

3. Суп

4. Сережка

5. Атом

6. Дружба.

7. Ніж

8. Грунт

9. Каяття

10. Довідник

11. Сир

12. Картон

13. Торт

14. Слово

15. Правило

16. Прийменник

17. Вибух

18. Втікач

19. Лампа

20. Груша

Завдання - запам'ятати слова та їх порядкові номери за 40 секунд та написати їх на аркуші паперу.

Вправа «Запам'ятай 10 слів»

Вчитель говорить 10 будь-яких слів (наприклад, дорога, корова, лапа, яблуко, горобець, мак, килим, ніс, піджак, літак). Завдання учнів – запам’ятати якомога більше. Хто більше відтворить слів?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сходинка третя. Розвиток мислення у дітей молодшого та середнього шкільного віку

 

При вступі до школи дитина володіє наочно-образним та наочно-дійовим мисленням. Тому найкраще виділяє зовнішні ознаки, які лежать в основі її умовиводів та узагальнень. Так, учень краще вирізняє префікс "на" у конкретному значенні ("на тарілці"), ніж в абстрактному ("на пам'ять").

Протягом початкового періоду навчання у дитини активно формується теоретичне мислення, що відокремлюється від сприймання і спирається на розвиток рефлексивних механізмів психіки. Останніми експериментальними дослідженнями показано, що в розвитку мислення молодших школярів існують невикористані резерви, які полягають у тому, що спеціально побудоване навчання (його називають розвивальним) забезпечує ефективне здійснення учнями переходів не тільки від конкретного до абстрактного, а й від абстрактного до конкретного.

У молодшому шкільному віці на початок періоду домінує наочно-образного мислення, а під впливом учіння інтенсивно розвивається абстрактне мислення.

Розумові операції: аналіз, синтез, порівняння, абстрагування, узагальнення, конкретизація, класифікація, систематизація. У дитини розвивається здатність використовувати певні предметні поняття та поняття відношень, такі якості мислення: критичність, раціональність, широта мислення, самостійність, творчий характер мислення.

У процесі шкільного навчання мислення дітей продовжує розвиватися. Головною рисою його стає спрямованість на оволодіння знаннями основ наук. Проте в самому процесі розвитку все ще дають про себе знати «старі» прояви , яких діти не можуть позбутись одразу. Так осмислення деяких причин зміни явищ замінюється цільовими установками або зводиться до глянцевого результату. Наприклад, на запитання «Чому у зайця під зиму шубка замість сірої стає білою?» більшість дітей відповідає: «Щоб мисливець не застрелив», «щоб лисиця не спіймала», «щоб вовк не бачив». Або відповідаючи на запитання: «Чому рослини гинуть?», діти констатують: «Тому, що їх ніхто не поливає», «тому, що без води вони сохнуть», «тому, що стає холодно» та ін. Такі пояснення інколи «проскакують» і в п'ятикласників (дані О.М. Кудрявцевої, Г.В. Лебідь), хоча за логікою речей рівень знань на цей період дає їм змогу побачити загальну закономірність - зміна умов навколишнього середовища призводить до змін у житті рослин і тварин. І тільки з допомогою вчителя, в умовах шкільного виконання практичної дії і теоретичного усвідомлення школярі «позбуваються» прив'язаності до конкретних ситуацій і навчаються встановлювати логічні зв'язки між причиною і наслідком, частиною і цілим, простором і часом.

 

 

 

Як визначити рівень розвитку мислення в молодшому та середньому шкільному віці?

 

Методика "Четвертий зайвий"

Вербальний тест

Для дітей віком від 5 до 10 років.

Застосовується для визначення здатності до абстрагування, визначення спільних рис.

Методика проведення.

В кожному завданні пропонується чотири слова, три з яких об’єднані смисловим зв’язком, а четверте – зайве.

1.    Стіл, ліжко, підлога, шафа.

2.    Молоко, вершки, сало, сметана.

3.    Черевики, чоботи, шнурки, валянки.

4.    Молоток, кліщі, пилка, цвях.

5.    Солодкий, гарячий, гіркий, кислий.

6.    Береза, сосна, дерево, дуб.

7.    Літак, віз, людина, корабель.

8.    Василь, Федір, Семен, Петренко.

9.    Сантиметр, метр, кілограм, кілометр.

10.    Токар, вчитель, лікар, книга.

11.    Глибокий, високий, світлий, низький.

12.    Годинник, барометр, термометр, аероплан.

Оцінювання.

Стандартні правильні відповіді:  підлога, сало, шнурки, цвях, гарячий, дерево, людина, Петренко, кілограм, книга, світлий, аероплан.

Інтерпретація.

11 – 12 – підвищений рівень здатності до абстрагування у невербальній формі.

8 – 10 – звичайний рівень розвитку.

5 – 7 – дещо знижений рівень розвитку.

0 – 4 – знижений рівень розвитку.

Ігри та вправи для розвитку мислення

 

Дидактична вправа «Цікаві фігурки»

(розвиток просторових уявлень та просторового орієнтування)

 

Дитині пропонується уважно розглянути малюнок із зображенням отворів та фігурок різного кольору та форми і спробувати закрити отвори цими фігурками так, щоб вони підходили за формою та кольором.

 

http://do.gendocs.ru/pars_docs/tw_refs/22/21886/21886_html_31ca8ac7.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дидактична вправа «Згрупуй предмети»

(розвиток групувати предмети за функціональною ознакою.)

Дітям пропонується розглянути малюнки, подумати і з'єднати лініями пов'язані між собою предмети. 

http://do.gendocs.ru/pars_docs/tw_refs/22/21886/21886_html_30b0759e.jpg

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дидактична вправа «Якого предмета не вистачає?»

(розвиток вміння знаходити закономірність розміщення об’єктів)

 

Дітям пропонується уважно розглянути таблицю, сказати, чого не вистачає у рядках? Домалювати.

http://do.gendocs.ru/pars_docs/tw_refs/22/21886/21886_html_51ceaa38.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ігрова вправа «Залатай килимок»

(розвиток вмінь аналізувати об’єкти сприйняття)

http://do.gendocs.ru/pars_docs/tw_refs/22/21886/21886_html_3a92e177.jpgДитині пропонується уважно розглянути малюнок, та підібрати латочку до кожного килимка, не порушуючи візерунок.


 

 

 

 

 

Дидактична вправа «Пара – до пари»

 (розвиток вміння знаходити суттєвий зв'язок між предметами)


Дітям пропонується розглянути серію малюнків і сказати, що забув намалювати художник? Потрібні предмети необхідно вибрати з нижнього прямокутника. 

http://do.gendocs.ru/pars_docs/tw_refs/22/21886/21886_html_m6afc9453.jpg
 

http://do.gendocs.ru/pars_docs/tw_refs/22/21886/21886_html_2b52e117.jpg
 

 

Дидактична вправа «Цікаві фігурки»

 (розвиток просторових уявлень та просторового орієнтування)

Дітям пропонується уважно розглянути малюнок із зображенням отворів та фігурок різного кольору та форми і спробувати закрити отвори цими фігурками так, щоб вони підходили за формою та кольором.

http://do.gendocs.ru/pars_docs/tw_refs/22/21886/21886_html_56f84497.jpg 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Дидактична вправа «Згрупуй предмети»

(розвиток групувати предмети за функціональною ознакою.)

Дітям пропонується розглянути малюнки, подумати і з'єднати лініями пов'язані між собою предмети. 

http://do.gendocs.ru/pars_docs/tw_refs/22/21886/21886_html_m3a83b4db.jpg
 

 

 

 

 

 

 

Дидактична вправа «Якого предмета не вистачає?»

(розвиток вміння знаходити закономірність розміщення об’єктів)

http://do.gendocs.ru/pars_docs/tw_refs/22/21886/21886_html_m7c278d0a.jpgДітям пропонується уважно розглянути таблицю, сказати, чого не вистачає у рядках? Домалювати. Як одним словом назвати зображені предмети? (Фрукти.)

 

 

 

 

 

 

 

Ігрова вправа «Залатай килимок»

(розвиток вмінь аналізувати об’єкти сприйняття)

Дітям пропонується уважно розглянути малюнок, та підібрати латочку до кожного килимка, не порушуючи візерунок. 

http://do.gendocs.ru/pars_docs/tw_refs/22/21886/21886_html_m59925d8c.jpg 

 

 

 


 

 

 

Дидактична вправа «Знайди відмінності»

(розвиток вміння визначати відмінні ознаки порівнюваних предметів)

http://do.gendocs.ru/pars_docs/tw_refs/22/21886/21886_html_m2dc1ca4f.jpghttp://do.gendocs.ru/pars_docs/tw_refs/22/21886/21886_html_m7014dc8c.jpgДітям пропонується уважно розглянути два малюнки і знайти п’ять відмінностей. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вправа «Ланцюжок слів»

(розвиток уваги, швидкості мислення)

Ведучий починає гру, називаючи будь-яке слово. Дитина має назвати слово, яке починається з того звука, яким закінчилося попереднє. Ланцюжок можна продовжувати безкінечно. Можна також зробити його тематичним.

 

 

 

 

 

Вправа «Закінчи речення»

(розвиток понятійного мислення)

Діти сідають у коло. Ведучий кидає м’яч та говорить початок речення. Дитина, яка зловила м’яч, має закінчити речення й повернути м’яч ведучому. І так далі. Дитина, яка двічі не змогла закінчити речення, вибуває з кола та уважно стежить за продовженням гри.

Варіанти речень:

Лимон кислий, а цукор…

Собака гавкає, а кіт…

Уночі темно, а вдень…

Трава зелена, а небо…

Узимку холодно, а влітку…

Усі їдять ротом, а слухають…

Уранці ми снідаємо, а вдень…

Пташка літає, а змія…

Човен плаває, а машина…

Ти дивишся очима, а дихаєш…

У людини дві ноги, а у собаки…

Узимку йде сніг, а літом…

Ти читаєш очима, а пишеш…

В Україні говорять українською, а в Англії…

Балерина танцює, а піаніст…

Дрова пиляють, а цвяхи…

Співак співає, а будівельник…

Композитор пише музику, а музикант…

 

Дидактична вправа «Пара – до пари»

 (розвиток вміння знаходити суттєвий зв'язок між предметами)

Дітям пропонується розглянути серію малюнків і сказати, що забув намалювати художник? Потрібні предмети необхідно вибрати з нижнього прямокутника. 


http://do.gendocs.ru/pars_docs/tw_refs/22/21886/21886_html_m2b48e490.jpg 


http://do.gendocs.ru/pars_docs/tw_refs/22/21886/21886_html_11d19771.jpg 

 

Цікаві задачі

Двоє пішли 3 цвяха знайшли. Троє підуть скільки знайдуть? ( 0 )

Мірошник прийшов на млин. В кожному кутку він побачив по 3 мішки, на кожному мішку по 2 коти.

Питання задачі: чи багато ніг було на млині? (2, інші лапи).

На столі стояло 5 склянок з полуницями. Юрко з'їв одну склянку полуниці. Порожню склянку він поставив на стіл. Скільки склянок лишилося? (5)

Дидактична вправа «Якого предмета не вистачає?»

(розвиток вміння знаходити закономірність розміщення об’єктів)

Дітям пропонується уважно розглянути таблицю, сказати, чого не вистачає у рядках? Домалювати. Як одним словом назвати зображені предмети? (Овочі.)

http://do.gendocs.ru/pars_docs/tw_refs/22/21886/21886_html_m71d7103a.jpg
 

Вправа «Склади речення»

(розвиток фонематичного слуху, уваги, мислення)

У грі беруть участь 3-4 дитини, інші – спостерігають. Для гри знадобляться невеличкі картки з предметними малюнками. Одного з гравців просять на якийсь час вийти за двері. Решта отримують картки з предметним зображенням, але вчитель має так підібрати картинки, щоб їх можна було пов’язати в одне речення. За сигналом ведучого відокремлений гравець заходить до кімнати, а інші гравці хором називають предмети, зображені на їхніх картках. Завдання «відгадника» - зрозуміти  та скласти речення. Гра триває кілька разів – так, щоб у ній взяли участь усі діти. Якщо «відгадник» не впорався із завданням одразу, можна повторити. Виграє той, для кого робили менше повторів.

 

Метелики

Метелики  крилаті  над  квітками  літали.

Як їх  розмалювати,  чи  ви  б  це  відгадали?

Даються  вам підказки,  над  ними  поміркуйте,

Подумайте,  будь-ласка, а потім  розмалюйте.

 

Жоден  метелик  не  літає над  квіткою  такого  кольору, як  він  сам.

Між  червоною  і  білою  квітками – жовта, а синя – скраю.

Жовтих  метеликів  два, вони не літають поруч.

Над  білою  квіткою – не жовтий  метелик.

Другий  метелик – не синій.

 

 

 

 

 

 

Вправа «Багато-один»

(розвиток уваги, швидкості мислення)

Діти сідають у коло. Ведучий, кидаючи м’яч, називає слово в множині. Дитина, повертаючи м’яч, - в однині.

Варіанти слів: коти, граки, ряди, мости, стовпи, сліди, будинки, кроти, коси, очі, шафи, шарфи, слони, сади, кущі, носи, гриби, столи, банти, брати, гноми, годинники, болти, глечики, гривні, зонти.

 

Вправа «Хто малював  слона?»

 

Дічинка Марічка

Малює  не  лисичку.

Не  тварин  малює  Влад.

Він їх не вміє малювати.

Гриби малює не Ілля.

Малює хтось корону короля,

Але не Катерина,

Хоч в неї – й не тварини.

А хто ж слона з них малював?

Познач, якщо ти відгадав.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вправа «М’яч-з’єднувач»

(розвиток уваги, швидкого мислення, мовлення)

Ведучий кидає м’яч комусь із дітей, кажучи при цьому неузгоджені між собою слова, наприклад, «собака, гуляти». Дитина, зловивши м’яч, складає речення з цих слів, можна з додаванням інших, та повертає м’яч ведучому. Повторюється 10-20 разів – залежно від ситуації, кількості учасників гри та настрою дітей.

Варіанти слів: собака, гуляти; телевізор, дивитися; дерево, рости; дівчинка, плакати; дощ, лити; трава зеленіти; сонце, гріти; книга, читати; кішка, дряпати; перукар, стригти; ніж, різати; голова, боліти; будинок, будувати; закрійник, шити; мишка, шарудіти; лікар, лікувати; олівець, стругати; футболісти, грати; фарби, малювати; учень, відповідати; кришталь, розбивати; телефон, дзвонити; м’яч, упустити.

 

 

 

 

Вправа «Четвертий зайвий»

(розвиток уваги, пам’яті, логічного  мислення)

Діти сідають у коло. Ведучий кидає м’яч дитині та називає чотири предмети, три з яких належать до одного загального поняття. Дитина має визначити зайвий предмет, тобто, той, що не підходить до решти, назвати його, пояснивши свій вибір та повернути м’яч ведучому.

Варіанти слів: стіл, стілець, ліжко, чайник; кінь, кішка, собака, щука; Ялинка, береза, дуб, полуниця; огірок, морква, цибуля, заєць; записник, газета, зошит, портфель; кавун, помідор, яблуко, м’яч; вовк, лисиця, ведмідь, кішка; фіалка, ромашка, морква, волошка; лялька, машинка, мозаїка, книга; потяг, літак, самокат, пароплав; горобець, оса, ластівка, орел; лижі, ковзани, човен, санчата; стілець, молоток, рубанок, пила; сніг, мороз, спека, лід; вишня, виноград, картопля, слива; автобус, трамвай, літак, тролейбус; річка, ліс, асфальт, поле; пожежник, космонавт, балерина, міліціонер; парта, дошка, учень, їжак; змія, равлик, метелик, черепаха; пензлі, фарби, чайник, полотно; молоко, чай, лимонад, хліб; капелюх, дах, двері, вікно; нога, рука, голова, черевик.

 

Вправа «Назви антоніми»

Варіанти слів: великий, піднімати, твердий, молодший, ворог, легко, голосно, сухий, високий, перемога.

 

Вправа «Вилучи зайве»

Ведучий пропонує ланцюжки слів, із яких потрібно вилучити зайві й залишити тільки ті, що пояснюють схожі предмети.

Потрібно знайти якнайбільше варіантів вилучення зайвого слова, а головне – більше ознак, що об’єднують пари слів, які залишилися. Виграє той, у кого варіантів відповідей більше. Наприклад:

  •  Парта, стілець, трава.
  • Клас, учитель, дорога.
  • Небо, зошит, ручка.
  •  Фарби, альбом, пенал.
  • Вікно, міст, стіна.

 

Ребуси

Фронтальна робота.

 

і 100 рія

пі 2 л

, ха

ві 3 на

 

Вправа «Розв’язування логічних силогізмів»

Діти повинні відповісти, чи правильно зроблені висновки.

Наприклад:

        Усі коти люблять молоко. Петрик любить молоко. Отже, Петрик – кіт.

        У всіх людей є вуха. У песика Джека є вуха. Отже, песик Джек – людина.

        У всіх людей є серце. Миколка – людина. Отже, у нього є серце.

        Деякі малюки часто плачуть. Юрчик – малюк. Отже, він часто плаче.

        Усі зимові місяці холодніші за літні. Січень – зимовий місяць. Отже, він холодніший за серпень.

 

Вправи на розвиток образного мислення.

1. Поділити фігуру на 2 рівні частини прямою або ламаною лінією.

 

 

 

 

 

 

 

2. З трьох однакових квадратів утворити 7.

 

Вправа «Знайди зайве слово»

Завдання – знайти зайве слово й пояснити чому воно зайве.

  • Щука, карась, окунь, рак.
  • Сашко, Миколка, Марія, Тетяна, Єгорова.
  • Диван, ліжко, шафа, парта, зошит.
  • Вухо, обличчя, ніс, рот, око.
  • Молоко, вершки, сир, сало, сметана.
  • Сосна, дуб, дерево, береза, яблуня.

 

Вправа «Навпаки»

Ведучий називає слово, а учні повинні знайти інше, протилежне за значенням. Той, хто правильно добирає слово, отримує фантик. Виграє той, хто набере найбільшу кількість фантиків.

Слова: мир, шум, ранок, день, холод, хоробрість, ворог, хвороба, радість, кволість, старість, чистота, злість, ввічливість, втрата, брехня, праця, сонце, зима, сміх, відпочинок, верх.

 

Вправа «Знайди числа»

Знайти три числа, що в сумі дають задане число.

5 13 10 2 27 18 6 4  40 Жодного

10 2 3 7 9 12 8 4           15 

Вправа «Продовж речення»

(розвиток понятійного мислення)

Дітям пропонується продовжити речення з однозначно визначеним змістом. За кожну правильну відповідь нараховується бал. Переможе той, хто набере найбільшу кількість балів.

Сіль солона, а цукор…

Стежка вузька, а дорога…

Помідор червоний, а огірок…

Ти ходиш ногами, а кидаєш…

Хлопчики виростають і стають чоловіками, а дівчата…

Небо синє, а трава…

Лимони кислі, а кавун…

Хліб – це їжа, а стіл – це…

Вночі темно, а вдень…

Дерева великі, а квіти…

Молоко біле, а м’ясо…

У трикутнику три сторони, а в чотирикутнику…

 

Вправа «Цікаві задачі»

1.     Скільки пальців на одній руці? А на двох? А на скількох руках 10 пальців?

2.     На одній нозі півень важить 4 кг. Скільки він важитиме на двох ногах?

3.     Одне яйце вариться 3 хв. Скільки хвилин варитимуться 2 яйця? 3 яйця?

 

Вправа «Вибір»

Вибрати одне слово, яким правильно закінчити почате речення.

1.     У чобітка є (шнурок, пряжка, підошва, ремінці, гудзик).

2.     У теплих краях живе (ведмідь, олень, вовк, верблюд, тюлень).

3.     У році (24, 3, 12, 4, 7) місяців.

4.     Місяць зими (вересень, жовтень, лютий, листопад, березень).

5.     Вода завжди (прозора, холодна, рідка, біла, добра).

6.     У дерева завжди є (листя, квіти, плоди, коріння, тінь).

7.     Місто України – (Париж, Київ, Лондон, Варшава, Софія).

 

Вправа «Відгадати загадку на риму»

1.     Ой, смачна вона, духмяна,

Рисова, гречана, манна...

Ложку в рот – і буде наша

Здогадалися? Це – (каша)

2.     Гострі кігті має –

В подушку ховає,

Лазить все на плотик,

А зоветься (котик).

3.     Не гаряча, а пече – утечеш.

При дорозі не скубнеш – обминеш.

Дуже злючою бува ця трава

Називається вона (кропива).

4.     Як розплющить вранці очі,

То вже цілий день скрекоче:

«Скре-ке-ке!» та «Скре-ке-ке!»

Мов пита всіх: «Що таке?»

Всюдисуща й білобока, - 

Справжня назва – це (сорока).

 

Ігрова вправа «Знайди мене»

(розвиток зорового сприйняття та уваги)

http://do.gendocs.ru/pars_docs/tw_refs/22/21886/21886_html_m3cd155da.jpgДитині пропонується уважно розглянути малюнок, знайти і показати на великому малюнку предмети, зображені внизу сторінки в рамках. Показуючи предмет, дитина повинна сказати де він знаходиться, вживаючи слова «під», «над», «за», «перед», «у», «на», «між», «біля». Стежте за тим, щоб малюк говорив повними реченнями. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Гра «ПІЖМУРКИ»

 Загубилось п'ять котів —

Двадцять лап і п'ять хвостів.

Де сховалися коти?

Чи зумієш їх знайти?

 

с

м

и

м

о

х

а

т

а

н

а

д

і

я

б

а

л

к

о

н

і

у

н

е

б

о

р

я

д

п

і

д

р

к

о

в

д

д

о

ю

л

я

о

к

у

з

я

л

и

з

а

т

и

р

п

о

д

у

ш

к

о

ю

р

с

п

х

в

е

с

я

й

н

а

м

к

р

і

с

л

і

п

а

р

а

я

а

н

ф

і

с

а

р

в

о

к

о

р

и

д

о

р

і

н

к

о

Ігрова вправа «Залатай килимок»

 (розвиток вмінь аналізувати об’єкти сприйняття)

http://do.gendocs.ru/pars_docs/tw_refs/22/21886/21886_html_m2644ff76.jpghttp://do.gendocs.ru/pars_docs/tw_refs/22/21886/21886_html_68c28cc1.jpg
Дитині пропонується уважно розглянути малюнок, та підібрати латочку до кожного килимка, не порушуючи візерунок. 

  
 


 

 

 

 

 

Вправа «Вибір»

Вибрати одне слово, яким правильно закінчити почате речення.

1.     У чобітка є (шнурок, пряжка, підошва, ремінці, гудзик).

2.     У теплих краях живе (ведмідь, олень, вовк, верблюд, тюлень).

3.     У році (24, 3, 12, 4, 7) місяців.

4.     Місяць зими (вересень, жовтень, лютий, листопад, березень).

5.     Вода завжди (прозора, холодна, рідка, біла, добра).

6.     У дерева завжди є (листя, квіти, плоди, коріння, тінь).

7.     Місто України – (Париж, Київ, Лондон, Варшава, Софія).

 

Дидактична вправа «Знайди спільне»

 (розвивати вміння узагальнювати предмети за спільною суттєвою ознакою)

Дітям пропонується уважно розглянути малюнки, подумати і сказати, що спільного у предметів кожної групи.

http://do.gendocs.ru/pars_docs/tw_refs/22/21886/21886_html_m42305d4e.jpg http://do.gendocs.ru/pars_docs/tw_refs/22/21886/21886_html_349f6224.jpg

 Вправа «Відгадати загадку на риму»

1.     Ой, смачна вона, духмяна,

Рисова, гречана, манна...

Ложку в рот – і буде наша

Здогадалися? Це – (каша)

 

2.     Гострі кігті має –

В подушку ховає,

Лазить все на плотик,

А зоветься (котик).

 

 

3.     Не гаряча, а пече – утечеш.

При дорозі не скубнеш – обминеш.

Дуже злючою бува ця трава

Називається вона (кропива).

 

4.     Як розплющить вранці очі,

То вже цілий день скрекоче:

«Скре-ке-ке!» та «Скре-ке-ке!»

Мов пита всіх: «Що таке?»

Всюдисуща й білобока, - 

Справжня назва – це (сорока).

 

Дидактична вправа «Пара – до пари»

(розвиток вміння знаходити суттєвий зв'язок між предметами)

Дітям пропонується розглянути серію малюнків і сказати, що забув намалювати художник? Потрібні предмети необхідно вибрати з нижнього прямокутника. 


http://do.gendocs.ru/pars_docs/tw_refs/22/21886/21886_html_2c028a2e.jpg 


http://do.gendocs.ru/pars_docs/tw_refs/22/21886/21886_html_2c028a2e.jpg 

 

Дидактична вправа «Якого предмета не вистачає?»

(розвиток вміння знаходити закономірність розміщення об’єктів)

Дітям пропонується уважно розглянути таблицю, сказати, чого не вистачає у рядках? Домалювати. Як одним словом назвати зображені предмети? (Комахи.)
 

http://do.gendocs.ru/pars_docs/tw_refs/22/21886/21886_html_m7bfde4a8.jpg
 

 

Гра «СМАЧНО»

«Смачно» — це цікава гра!

Нумо грати, дітвора!

Запиши послідовно в клітинки слова з наголошеним першим складом. Кавун, голка, пенал, надія, ручка, оселя, учень, подія, шапка, армія.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перевір себе: прочитай «смачне» слово в одному з вертикальних рядків.

 

Гра «БУКВОЇД»

 

Буквоїд тут походив, Голосними наслідив.

Які ж це тут були слова,

Чи відгадає голова?

 

 

 

Вправа «Слова-переверти»

Учитель пропонує дітям прочитати незвичні слова-переверти і пояснити значення їх, якщо читати зліва направо та справа наліво.

Еге, ага, біб, тут, пуп, дід, піп, око, Пилип, Алла, Аза, Ада, корок, потоп, кабак, наган, зараз, шалаш.

Учитель пропонує дітям прочитати інші слова-переверти спочатку зліва направо, пояснити, яке значення кожного з них.

Бук, сир, раб, серп, рим, луг, касир, куб, кіт.

А потім – прочитати ці слова справа наліво і порівняти, чи змінився їхній зміст, значення.

 

Гра «Хто більше?»

Учитель пропонує дітям із слова «ластівка» скласти якнайбільше слів, використовуючи тільки ті букви, з який воно складається. Перемагає той, хто складе найбільше слів.

ЛАСТІВКА

Стіл, лак, салат, кава, вітала, тікала, тікав, сітка, лавка, віл, кіт, світ, сіла, Савка, літа, така…

МУЗИКАНТ

Танк, музика, кант, кузина, муза, зима, таз, туз…

САДІВНИК

Сад, сів, сік, садив, віник, Іван, нива, два, сани, він, вік…

СОЛОДКА

Сода, сад, коло,коса, косо, колос, лак…

 

Вправа «Хто або що найбільше відрізняється від інших?»

 

 

 

 

Вправа «Придумай слова»

Придумати слова, що починаються на певну букву або склад, наприклад, «А». На кожному занятті букви змінюються.

Вправа «Вибери головне»

Мета: розвиток словесно-логічного мислення.

Матеріал до завдання. На дошці заздалегідь написані ряди слів: перші слова заголовними буквами, інші слова — рядковими і в дужках.

Учнів просять дібрати до слова, написаного заголовними буквами, два слова із дужок, що знаходяться в найтіснішому зв’язку з ним.

САД (рослини, садівник, собака, тин, земля)

РІКА (берег, риба, рибалка, вода)

МІСТО (автомобіль, будинки, юрба, вулиця, велосипедист)

РОЗПОДІЛ (клас, ділене, олівець, дільник, папір)

КІЛЬЦЕ (діаметр, алмаз, проба, округлість, печатка)

ЧИТАННЯ (очі, книга, картинка, печатка, слово)

ГРА (карти, гравці, штрафи, покарання, правила)

ЛІКАРНЯ (приміщення, операція, лікар, радіо, хворі)

БІБЛІОТЕКА (місто, книги, полиці, читачі, бібліотекар)

 

Вправа «Четвертий зайвий»

Мета: розвиток мислення, встановлення закономірностей.

• мак, ромашка, троянда, цибуля;

• чашка, блюдце, суп, тарілка;

• яблуко, персик, огірок, груша;

• помідор, баклажан, перець, слива;

• чашка, тарілка, каструля, склянка;

• молоко, сметана, каша, сир;

• коза, курка, корова, вівця;

• чайник, стілець, стіл, шафа;

• машина, літак, автобус, тролейбус;

• олівець, портфель, зошит, капелюх.

Учнів просять розглянути групи картинок і визначити, яка «зайва». Дати пояснення. Назвати інші три предмети одним (узагальнюючим) словом.

 

Вправа «Добери потрібне слово»

Мета: розвиток словесно-логічного мислення (аналогії).

Учням називають пари слів, між якими є певні зв’язки. Потім називається третє слово, й потрібно здогадатися, яким буде 4 слово, щоб ряд був продовжений. Наприклад, олівець — папір, крейда —… (дошка).

1. Цвях — молоток, шуруп… (викрутка).

2. Будинок — дах, книга… (обкладинка).

3. Птах — яйце, рослина…. (насіння).

4. Квадрат — куб, коло… (куля).

5. Добре — краще, повільно… (швидше).

6. Вогонь — пожежа, вода… (потоп).

7. Зерно — комора, гроші… (банк).

8. Електрика — вимикач, вода… (кран).

9. Одяг — голий, взуття… (босий).

10. Школа — навчання, лікарня… (лікування).

11. Людина — дитина, собака… (щеня).

12. Гума — шина, сталь… (обід).

13. Птах — гніздо, людина… (будинок).

14. Пальто — ґудзик, черевик… (шнурок).

15. Ранок — ніч, зима… (осінь).

 

Вправа «Чим схожі й чим відрізняються»

Дітям пропонують порівняти між собою різні предмети або поняття. Необхідно знайти якнайбільше спільного й відмінного:

• капуста — морква;

• слива — персик;

• кішка — миша;

• чашка — склянка;

• зима — літо;

• метелик — птах;

• літак — ворона;

• каструля — тарілка;

• мотоцикл — велосипед;

• собака — вовк;

• книжка — зошит;

• стілець — крісло.

Вправа «Четвертий зайвий»

1. Син, друг, бабуся, тато (родичі).

2. Мім, корок. Біб, тато (читаються в обидва боки).

3. Гніздо, мурашник, курятник, барліг (не зроблені людиною).

4. Береза, сосна, клен, тополя (нехвойні дерева).

5. Стожари, стілець, сім’я, тріо(у словах є числівники).

6. 33, 84, 22, 11 (складені однаковими цифрами).

7. 35, 75,25, 5 (двозначні числа).

8. 27, 81, 52, 63 (діляться на три). 9.17,26,48, 56 (парні числа).

 

Вправа «Назви одним словом»

• Молоток, пилка, рубанок — (столярні інструменти);

• суп, каша, котлета — (їжа);

• компот, сік, чай — (напої);

• дзиґа, піраміда, лялька — (іграшки);

• рояль, скрипка, сопілка — (музичні інструменти);

• орел, коршун, сокіл — (хижі птахи);

• сосна, кедр, ялина — (хвойні дерева);

• ковзани, лижі, ракетка — (спортивний інвентар);

• тюлень, морський котик, морж — (морські тварини);

• персик, абрикос, апельсин —(фрукти);

• акула, меч-риба, ставрида — (морські риби);

• Україна, Німеччина, Канада — (країни);

• жовтий, зелений, синій — (кольори);

• ранець, пенал, ручка — (шкільне приладдя);

• захід, схід, південь — (сторони світу);

• телевізор, пилосос, праска — (побутові прилади).

 

Вправа «Шифрувальник»

Дітям пропонують 7 зашифрованих слів і ключ до шифру. Необхідно розшифрувати слова, запам’ятати їх і виділити зайве слово.

 

0 

1 

2 

3 

4 

5 

6 

7 

8 

9 

а 

Р 

о 

у 

с 

к 

л 

і 

и 

в 

 

684, 184ь, 624ь, 9295, 521290, 434675.

 

Вправа «Розшифруй і запам’ятай»

МА ВК ЕИ ОТ СА ПО

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

А

М

В

Е

К

О

С

И

Л

Т

 

Вправа «Поясни значення»

Учнів просять пояснити значення виділених слів, підібравши до них близькі за змістом слова.

Розбити сад — розбити чашку.

Занедужати на ангіну — занедужати на футбол.

Жива розповідь — жива істота.

Гаряче серце — гарячий хліб.

Музичний слух — поширити слух.

Ключ від квартири — гарячий ключ.

 

Вправа «Склади слова»

До запропонованих букв підібрати голосні і скласти якнайбільше слів (іменників у називному відмінку однини).

• м, до, л;

• у, м, д;

• с,до,р,т;

• ж, до, л;

• н, л, з, до;

• ф, х;

• ж, ц;

• б, р, щ.

 

Вправа «Прочитай слова»

Учням необхідно вставити пропущені букви, вибрати слова, що позначають окремі предмети, перелічити сфери застосування предметів.

Шк_л_, кн_г_, р_чк_, п_р_, ч_рн_л_, з_ш_т, вч_т_л_, д_р_кт_р, _л_в_ць, зн_нн_.

 

Вправа «Яка наступна фігура?»

Виберіть з пронумерованих

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вправа «Викресли зайве»

У кожному ряді викресли зайву фігуру

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вправа «Впиши»

Впиши в порожні клітинки слово, яке означає те ж саме, що й подані вирази.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Цікава задача

Ласуня Нямнямка любить цукерки. Зараз у неї є 6 цукерок. На який час вистачить  цукерок Нямнямці, якщо вона їстиме по одній цукерці кожні 20 хв?

 

 

 

 

 

Вправа "Хмари-загадки"

Дитині необхідно визначити, на що схожі зображені на малюнках хмари (чорнильні плями). Добре, якщо він зможе побачити в кожній хмарі, хоча б один персонаж.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Інший варіант цього завдання: спробувати намалювати щось цікаве, використовуючи дані фігури.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Картки  на  розвиток 

логічного  мислення

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Чого на малюнках не вистачає?»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ  ТА РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Барташнікова І., Барташніков О. Розвиток сенсорних здібностей і пам’яті. – Тернопіль: Богдан, 1998. – 70с.
2. Бутрім В. Грамоти навчатися – все одно що гратися. – К.: Ред. Загально-пед. газ., 2004. – 112с.-(Б-ка « Шк.Світу»)
3. Веретенко Т.Г. Загальна психологія. Навчальний посібник. - К.: ВД «Професіонал», 2004. - 128 с.,
4. Власова О.І. Загальна психологія: Навч. посібник. -К.: Либідь, 2005. - 400 с.
5. Заброцький М.М. Основи вікової психології: Навч. посібник. - Тернопіль: Богдан, 2001. - с.57-71;
6. Єніна Л. Гімнастика розуму.//Палітра педагога. – 2002. - №4. – С.24-25
7. Коробко С. Особливості розвитку пам’яті учнів.//Початкова школа. – 1999. - №2. – С.12-15
8. Макарова Л.Л., Синельникове В.М. Загальна психологія: Навч. посібник для студентів ВНЗ. – Київ: Центр. навч. літ-ри, 2005.- 130с.
9. Омельчук Л.П., Ткаченко О.О. Як розвинути пам'ять вашої дитини. – Х.: Вид-во « Ранок», 2009.- 128с.
10. Потапова Т. Ігри-криптограми.//Палітра педагога. – 2002. - №3. – С.20-21
11. Практикум по общей, экспериментальной и прикладной психологии. Под общей ред. А.А. Крылова, С.А. Маничева.- СПб.: Питер, 2006.- С.89-92.
12. Практикум. Основы психологии / Л.Д.Столяренко.- Ростов на Дону: Феникс,2003, с.-50-51.
13. Програми для середніх загальноосвітніх шкіл. 1-4 класи. К.: Початкова школа. – 2006.
14. Психологічний журнал. Київ, 2005, № 22 (244), с.23-27.
15. Психологія молодшого школяра, Київ, 2002, с.12-15.
16. Сучасний тлумачний психологічний словник / Сост. Шапар В.Б.- Х.: Прапор, 2005.- 640 с.

 

 

Корекційно-розвивальні заняття

(для учнів 3-4 класів)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Корекційно-розвивальне заняття

Мета: розвиток пам’яті, уваги, мислення учнів.

Цільова група: учні 3-4 класів.

 

Хід заняття

Доброго дня, учні! Сьогодні ми з вами вирушимо у подорож до країни Пізнайко! Ця країна не звичайна, це чарівна країна і кожен, хто буде приймати активну участь під час подорожі до цієї країни отримає знання, які будуть дуже корисні не тільки вдома, а й  під час навчання, також зможе показати своїм одноліткам та своїй вчительці, що  він досить розумний та старанний учень. Отже, якщо всі готові, тоді ми розпочнемо нашу подорож. Наш потяг розпочинає рух. На першій станції під назвою «Загадкова» в наше купе входить контролер та починає задавати нам загадки. Щоб нас не вигнали з потягу ви повинні швидко відповідати на ці загадки:

І. Розминка (швидко дати відповідь).

Описание: http://sonechko-tl.at.ua/2606-4.jpg1. Рослина, яка схожа на їжака, (кактус)

2. Другий місяць зими (січень)

3. Яке найменше натуральне число (1)

4. Які букви українського алфавіту не можуть стояти на початку слова? (й, ь)

5. З якої частини тіла Адама бог створив Єву? (з ребра)

6. Геометрична фігура у якої 4 сторони. (Чотирикутник)

7.Ноїв... (ковчег)

8. Так називається дорожня розмітка і тварина (зебра)

9. Коли вода замерзає, її називають... (лід)

10.Якої пори року день довше ночі? (Влітку)

 Молодці! Ви вірно відповіли і контролер залишився задоволений вами, а наш потяг розпочав рух далі. Ось і наступна станція «Секретна». Двері нашого вагончику відчинились і на порозі ми бачимо якогось чоловіка у темному плащі та капелюсі. Він - секретний агент, який викрав у ворогів секретний код. Але, коли він від них втікав, то геть забув його. Давайте йому допоможемо згадати.

Вам потрібно запам’ятовувати перші букви зі слів, що я вам буду казати та з цих слів скласти секретні слова. Тоді ми зможемо допомогти нашому шпигуну згадати секретний код.

 ІІ. Зашифроване слово ( прослухати слова, з перших літер скласти нове слово).

радість  метро     прапор             настрій

ірис            океан     ім'я             актор

донька  вишня     солома             родина

             абетка     ніч                       образ

                         якір             дитина

 Молодці! Ви чудово впоралися з цим завданням. Шпигун був настільки задоволений вашим успіхом, що побіг чимскоріш доповідати код своєму начальникові, доки знову не забув. Він зі щирою посмішкою просив вам подякувати. Чудово, наш потяг рухається далі. Дивно наш потяг зупинився, не доїхавши до наступної станції, давайте дізнаємось, що там. Потяг не може далі рухатись тому, що машиніст забув, які стрілки потрібно рухати. Давайте йому допоможемо. Щоб потяг рухався далі ми по стрілкам повинні прочитати прислів’я.

 ІІІ. Допоможи машиністу (Рухаючись за стрілочками, прочитайте прислів'я)

 Чудово наш потяг розпочав рух далі. Машиніст був дуже вдячний нам і пообіцяв якнайшвидше нас привезти до нашої станції. Ось і передостання станція «Спогади». До нас у вагон зайшла старенька бабуся, яка заходить у кожен вагон та пропонує подорожуючим купити у неї різні речі. Бабуся розплакалась прямо на порозі нашого вагона. Коли ми її трішки заспокоїли вона пояснила, що плакала через те, що у неї погана пам’ять і вона забула чим вона торгує. Давайте їй поможемо згадати. Зараз я один раз вам прочитаю слова,  а ви їх спробуйте запам’ятати, потім ви повинні мені за одним словом назвати інше, яке я читала.

 ІV. Прослухати пари слів, далі за одним словом назвати інше.

тарілка   стакан

ніж             виделка

стіл             диван

коло             квадрат

книжка   портфель

яблуко   дерево

 Ви чудові діти. Ви щойно допомогли людині похилого віку. Бабуся дякувала і казала, що дійсно в наш час ще є справжні люди з чистим серцем, які допомагають  людям безкорисно. Ось і потяг рухається далі. Ой, що це? Шум, грім, блискавки, все летить догори  дригом! До нас у вагон прибіг, задихавшись, машиніст і повідомив, що на нас налетів ураган, і, що під час  цього урагану у нього на  приладах переплутались всі чотири слова, за допомогою яких він керував потягом. Він пам’ятає, як ми йому допомогли зі стрілками і  просить нас   допомогти ще раз, щоб ми нарешті добрались до нашої станції. Потрібно, читаючи букви по колу, в будь-якому напрямку скласти чотири слова.

 V. Рухаючись по колу, створи слова.

     

     колесо, осел, село, око

  Ну ось ми і дібрались. Станція «Пізнайко». Ми з вами  поспішаємо до виходу, але при виході на нас чекала старенька бабуся, на прізвисько Шапокляк. Вона сіла при виході з вагону і сказала, що випустить нас лише тоді, коли ми розгадаємо її найтяжчі ребуси. Лише тоді вона нас випустить і визнає розумниками і розумницями.

 VI. Ребуси

і 100 рія

пі 2 л

, ха

ві 3 на

 

 

 

 

(Корекційно-розвивальне заняття)

Мета: розвиток пам’яті, уваги, мислення учнів.

Цільова група: учні 3-4 класів.

Хід заняття

Доброго дня учні! Рада знову вас бачити! А нумо хто перший мені скаже що ми з вами робили минулого разу? Минулого разу ми з вами їхали потягом до загадкової країни «Пізнайко», щоб показати всім які ви кмітливі і ерудовані. І я з гордістю можу сказати, що минулого разу ви впорались пречудово. Сподіваюсь цього разу ви себе покажете також з найкращої сторони, і я та ваш вчитель зможемо вами пишатись. Оскільки, ми завершили нашу подорож на станції вокзалу, то сьогодні ми з вами поринемо у цей казковий світ і подивимось, який він з середини. Отже,  наша сьогоднішня зустріч буде називатись - подорож по країні Пізнайко.

Ну ось ми з вами сходимо з потягу і  заходимо на станцію вокзалу. В середині дуже красиво та яскраво, але все якесь чудернацьке. О…… У нас на шляху став якийсь кумедний чолов’яга: штанина в нього одна коротка, одна  - довга, на плечі – рудий кіт, на одній нозі взутий в чобіт а інша нога боса, а на голові він носить мідний казанок. Він просить нас пред’явити йому казковий документ а інакше він нас не впустить до своєї країни а посадить на потяг додому. Він навіть і не хоче слухати,  що ми прибули з далекої країни і таких документів у нас немає, а на наші прохання пропустити нас, мовляв, ми найперші розумники він розсміявся і показав значок, на якому написано,  що він перший розумник країни Пізнайко, і мало кому вдавалось розгадати його загадки. Давайте діти розгадаємо його загадки і можливо він нас пропустить.

Завдання 1. Склади з букв слова та знайди одне зайве слово.

Дивно щойно ми відгадали останнє його слово як цей дивак схопився і побіг чимдужче у свій кабінет рюмсаючи та плачучи на ходу. Ну не будемо ображатися на його дивні повадки, адже це загадкова країна і люди тут теж загадкові. Шлях вільний і ми можемо продовжувати нашу подорож! Але щойно ми підійшли до виходу з вокзалу, як нас оточили безліч чоловічків у такому ж чудернацькому вбранні. Вперед вийшов самий повний і поважний з них і почав говорити якісь незрозумілі слова. Давайте ми гуртом спробуємо вивчити їх мову і зрозуміти чому він нас зупинив.

Завдання 2. Повтори навпаки.

Як виявилось той дивак загадки котрого ми розгадали прибіг і розповів своєму начальнику що прийшла група дивних людей які в лічені хвилини розгадали загадки котрі він складав кілька років, і,  ми є розумніші за нього. І начальник вирішив попросити нас, щоб ми дозволили йому та його працівникам провести нам екскурсію по їхньому місту в знак поваги. Це дійсно чарівне місто навколо квітнуть дерева,  кущі троянд та ще безліч інших квітів та дерев. Люди навколо всі привітні, вітаються, посміхаються, зичать здоров’я. Але що це???

З-під великого дуба чується дитячий плач. Виявляється дві дівчинки і хлопчик гралися повітряними кульками та,  на жаль,  так захопилися,  що не помітили,  як кульки заплутались. Їх мами наказали їм бігти додому але діти не можуть розібрати:  де чия кулька. Давайте їм допоможемо.

Завдання 3. Хто отримає червону кульку. 

Після нашої допомоги діти побігли раді додому до своїх матерів а ми ще довго чули відгуки та дзвін їх радісного сміху, милі посмішки та щирі слова подяки. Наші вірні провідники – працівники вокзалу привели нас до височезного, красивого та дуже розкішного палацу. Вони розповіли,  що тисячі років тому наймудріший чоловік їх міста побудував цей палац,  але,  щоб виявити у місті і наблизити до себе самих розумних жителів міста він при вході в палац поставив чудо-замок,  який ще досі не зміг відчинити ні один житель міста. Діти, а давайте ми спробуємо відкрити цей замок адже всередині може бути безліч цікавих речей.

Завдання 4. Склади з (6) сірників, не ламаючи їх,  4 трикутники.

Щойно ми склали й цю задачку,  як небо стало похмурим скрізь мерехтять блискавки,  гримить грім. Ми й не встигли зогледітись як наші провідники кудись втекли,  злякавшись,  а на їх місці в повітрі над землею плавно похитуючись повис силует привида господаря замку.

-Хто посмів потурбувати мій спокій, хто мене викликав признавайтесь і тоді я вас покараю швидко,  а не повільно!

Оглядівшись по сторонам, помітивши сірники які ми склали і відкрили його чудо-замок привид трішки заспокоївся.

- Покажіть мені того хто розгадав нарешті мою загадку і я заберу його з собою, владарюватимемо з ним разом в іншому світі,  а решту я просто спалю своїм поглядом…………Ніііііііііі я не вірю,  що це ви, такі молоді,  могли розгадати загадку,  яку не могло розгадати ціле місто,  впродовж тисячі років. Ви мене обманюєте. …… Гаразд тоді давайте зіграємо ще в одну гру. Якщо ви такі кмітливі та розумні тоді я вас відпущу та подарую вам багаж знань,  який вам стане в нагоді по всяк час. А якщо ні тоді спалю вас і місто «Пізнайко»

Завдання 5. Чотири стихії.

Якщо я скажу слово «земля», усі повинні опустити руки вниз, якщо слово «вода» — витягнути руки вперед, слово «повітря» — підняти руки нагору, слово “вогонь” – зробити обертання руками в запясткових і ліктьових суглобах. Хто помиляється –програв”.

 Ну ось і все! Ми перемогли! Привид зник, місто врятоване, ми гуляємо по чарівному замку чарівної країни, всі щасливі та задоволенні. Але на цьому завершується лише друга частина наших пригод, попереду нас чекає ще безліч пригод та подорожей. Отже всім дуже вдячна за працю та допомогу. До нових зустрічей,  мої любі друзі, до нових пригод!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

doc
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
2 березня 2018
Переглядів
7767
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку