Розважально-пізнавальна програма «В гості до Шерлока Холмса»

Про матеріал

Розважально-пізнавальна програма «В гості до Шерлока Холмса» для 5-х класів має на меті сприяти розвивитку пам’яті, логічного мислення, уваги, швидкості реакції, уміння працювати в команді, вміння брати на себе відповідальність, уяви, уміння реагувати в проблемній ситуації; сприяти вихованню цікавості до вивчення англійської літератури, почуття відповідальності.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розважально-пізнавальна програма «В гості до Шерлока Холмса»

Номер слайду 2

Сучасний Шерлок

Номер слайду 3

Задачка № 1

Номер слайду 4

Задачка № 2

Номер слайду 5

Задачка № 3

Номер слайду 6

Задачка № 4

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Портрет №1

Номер слайду 9

Портрет №2

Номер слайду 10

Портрет №3

Номер слайду 11

Портрет №4

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Перегляд файлу

Розважально-пізнавальна  програма «В гості до Шерлока Холмса» (Долженко Н.О.)

Мета: закріпити і перевірити знання учнів з літератури, англійської мови; розвивати пам’ять, логічне мислення, увагу, швидкість реакції, уміння працювати в команді, вміння брати на себе відповідальність, уяву, творчість, уміння реагувати в проблемній ситуації; сприяти вихованню цікавості до вивчення англійської мови і літератури, почуття відповідальності, дружніх відносин в колективі.

І. Детекти́в (англ. detective, від лат. detectio — розкриття) — фахівець з розслідування злочинів; агент розшукової поліції, слідчий. В його обов'зки входить збір доказів і надання їх судовим органам.

Яких детективів знаєте ви?

(відповіді учнів)

* Комісар Жуль Жозе́ф Ансе́льм Меґре́ (фр. Commissaire Jules Maigret) — герой серії детективних романів та оповідань Жоржа Сіменона, поліцейський комісар.

* Еркюль Пуаро (англ. Hercule Poirot) — літературний персонаж відомої англійської письменниці Агати Крісті, один з найвідоміших вигаданих детективів. Є головним героєм 33-х романів та 51-го оповідання, що написані між 1920 і 1975 роками, і поставлених за ними фільмів, телесеріалів, театральних і радіопостановок. Пуаро, поряд з міс Марпл, є одним з двох головних персонажів творів Агати Крісті.

* Джейн Марпл (англ. Jane Marple), відоміша як міс Марпл (англ. Miss Marple) — персонаж детективних творів Агати Крісті, яка вперше з'явилася в збірці оповідань «Тринадцять загадкових випадків» (англ. "The thirteen problems«). Міс Марпл — літня пані, детектив-аматор, що мешкає в невеличкому англійському селищі Сент-Мері-Мід.

* Ше́рлок Хо́лмс (англ. Sherlock Holmes) — вигаданий детективний персонаж, головний герой книг англійського письменника Артура Конана Дойля. В оповіданнях про Шерлока Холмса зазвичай мова йде від імені його друга і супутника — доктора Джона Ватсона, але трапляються й винятки, наприклад в оповіданні «Левова грива» Шерлок Холмс сам веде розповідь. Детектив веде свої розслідування, використовуючи логіку та метод дедукції.

Місце проживання: Лондон, Бейкер-стріт, 221-б

Прототипом Шерлока Холмса став відомий свого часу лікар та професор Единбурзького університету Джозеф Белл, асистентом якого був Артур Конан Дойл. Завдяки своїй видатній спостережливості та умінню робити висновки, Белл міг легко визначити професію пацієнта, звідки він чи певні подробиці з його життя. Цими рисами, а також схожою зовнішністю Конан Дойл наділив і свого персонажа.

ІІ. Сьогодні ви спробуєте себе у ролі справжніх детективів і спробуєте розв’язати деякі справи.

Задачки на уважність. (слайди) 10 балів за кожну задачку

Відповіді: 1.Шахісти – злочинці сидять за столом №2, бо в них неправильно розставлені фігури на дошці.

2.Замок з привидами – У загадкових подіях винні поїзди метро.

3.Чужий у кімнаті – пересунутий килимок і машинка над ліжком, поміняв місцями ящики, забрав коробку з полиці, зняв наклейку з шафки.

4.Фальшиве алібі – фото невміло підроблене: Джон не відкидає тіні, його розмір не відповідає предметам, зображеним на фотографії.

ІІІ. Складаємо словесний портрет (слайди) 10 балів за кожний портрет

Відповіді: Портрет №1 – Баба Яга

Портрет №2 – Гаррі Потер

Портрет №3 - Карлсон

Портрет №4 – Змій Горинич

А тепер, використовуючи алгоритм, складіть словесний портрет будь-кого з цієї кімнати для суперників. 10 балів за те, що склали, + 10 балів за відгадку

ІV. А поки команди складають словесні портрети, глядачі спробують відповісти на питання і побачити, чи багато вони знають про найвідомішого з усіх детективів.

Тест

1. Яким видом спорту займався Шерлок? (бокс)

2. Яким науковим методом користувався Шерлок при розслідуванні справ? (дедуктивним)

3. На якій вулиці проживав детектив? (Бейкер стріт)

4. Яким музичним інструментом володів Шерлок? (скрипка)

5. Хто був помічником і найкращим другом Холмса? (Доктор Ватсон)

6. Хто автор серії історій про Шерлока Холмса? (Артур Конан Дойль)

7. Як звали власницю квартири, у якої детектив винаймав житло? (Місіс Хадсон)

8. Найбільший ворог Шерлока? (професор Моріарті)

9. Найвідоміша фраза Шерлока Холмса? (Це елементарно, Ватсоне!)

А тепер повернемося до наших словесних портретів, які команди склали під час проведення тесту.

V. Для того, щоб знайти злочинця, детективу потрібно зняти відбитки пальців. Як це зробити? (слайди)

VІ. Детективам часто доводиться переслідувати злочинців. Для цього вкрай необхідно підтримувати себе у гарній фізичній формі. Інакше навіть найбільш ледачий та слабкий злочинець зможе побороти детектива.

Фізкультхвилинка.

VІІ. Детективні історії (слайди)

По одній історії для кожної команди. 10 балів за кожну історію

1. Пароль мафіозі – три, це кількість літер у слові, яке називав охоронець. Відповіді гостей – не поділене на два число, а саме кількість букв у словах пароля.

2. Хто викрав машину – якби машину викрав Білл, то виявилося б, що Джо і Френк сказали правду. Значить, це не він. Якщо викрадач Джо, то правду кажуть Білл і Френк. Отже, злочинець – Френк.

VІІІ. Тест для всіх (слайди)

Підводимо підсумки, нагороджуємо переможців.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку