Розвиток економіки провідних країн світу у другій половині ХХ ст.

Про матеріал
Презентація з теми "Розвиток економіки провідних країн світу у другій половині ХХ ст.", 1 курс навчання за спеціальністю "економіка"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвиток економіки провідних країн світу у другій половині ХХ ст. Підготувала студентка 1 курсу. ЕД-20 ФСЕУНосич Катерина

Номер слайду 2

Економiка провiдних країн у роки Другої свiтової вiйни. Господарство всіх країн, що воювали, було переведено на воєнні рейки, а виробництво зброї, боєприпасів, амуніції, бойової техніки стало пріоритетним. Це стимулювало розвиток важкої промисловості, а легка промисловість набагато за темпами розвитку відставала від неї. У сільському господарстві було здійснено ставку на велику земельну власність і заможних селян, господарства яких всебічно підтримував уряд і які забезпечували потреби економіки й населення в сільськогосподарській сировині та продуктах харчування.

Номер слайду 3

Німеччина. Воєнна промисловість стала під час війни основою економіки. У 1939 р. її питома вага в загальній вартості валової продукції становила близько 80 %. Кількість працівників упродовж 1939 – 1943 рр. зросла вдвічі й становила 5 млн осіб. Усе більшу потребу в робочій силі нацисти задовольняли за рахунок примусової праці військовополонених, мільйонів депортованих з окупованих країн. Економіка Німеччини перетворилася з ринкової на варварську індустріально-мілітаризовану економічну систему, що спрямувала свої зусилля на масове знищення людей. Разом із тим за наявності тоталітарної мілітаризації німецька економіка була неспроможною повністю задовольнити потреби фронту і вже починаючи з кінця 1943 р., відчула труднощі в усіх галузях господарства. Були порушені зв’язки між окремими економічними компонентами, суттєво відчувався дефіцит сировини, палива, людських ресурсів, фінансових засобів, що з другої половини 1944 р. призвело до різкого зниження промислового та сільськогосподарського виробництва й зумовило початок економічного краху.

Номер слайду 4

СШАДо вступу у війну США надавали в позику або в оренду зброю, боєприпаси, стратегічну сировину, продовольство та інші матеріальні ресурси країнам антигітлерівської коаліції. Широкомасштабна система допомоги США країнам-союзницям, яка звалася “ленд-ліз”, стала одним із найбільших джерел збагачення держави в роки Другої світової війни. За допомогою цієї системи допомоги було забезпечено збут американських товарів і продуктів на зовнішньому ринку. Держава перетворилася на могутній військовий “арсенал”, а промислове виробництво зросло за період з 1939 по 1944 рр. більше ніж удвічі. Виробництво алюмінію зросло в шість, випуск літаків – у 16 разів, а в цілому економіка США в 1943 р. давала 60 % світового промислового виробництва. Посилилася роль держави, яка стала найбільшим замовником на виробництво зброї, боєприпасів та ін. Під час війни в США сконцентрувалося дві третини світових запасів золота, що стало однією з основних причин необхідності корективів у механізмах міжнародних валютних відносин.

Номер слайду 5

англія. Англія в роки війни пережила загрозу гітлерівського вторгнення. На 5 % скоротилося промислове виробництво, на 21 % знизився видобуток вугілля, у легкій промисловості, зокрема бавовняній, спад становив понад 50 %, у вовняній – 27 %. Загальні витрати Англії на війну становили 25 млрд ф. ст. Для покриття цієї суми витрат було залучено близько третини закордонних капіталовкладень, зокрема колоніальних – з Індії, Канади, Австралії, Південно-Африканського Союзу, а також Латинської Америки і США. Утричі збільшився державний борг; у великій кількості країн, що були сферою впливу Англії, почав утверджуватися американський капітал.

Номер слайду 6

франція. У роки Другої світової війни також зазнала величезних збитків. Рівень промисловості в 1944 р., порівняно з довоєнним станом, становив лише 38 %, а виробництво продукції сільського господарства зменшилося вдвічі. У воєнні роки Франція втратила вбитими 1,1 млн осіб, а 600 тис. французів фашисти вивезли на каторжні роботи до Німеччини. Більшість електростанцій, шахт, суднобудівних заводів було зруйновано, втрачено весь торговельний і військово-морський флот, розпалася французька колоніальна система, девальвувалась національна валюта, капіталовкладення за кордоном зменшилися в 10 разів, а загальні втрати країни у війні оцінювалися в 1440 млрд довоєнних франків.

Номер слайду 7

Японія Війна для неї стала чинником, що сприяв перетворенню її на індустріально-аграрну державу, збільшенню частки важкої промисловості. Почала зростати концентрація виробництва, розміри контрольного капіталу в компаніях “Міцубісі” й “Сумітомо” зросли в 10 разів, “Міцуї” – більше ніж у шестеро. Але з часом стала відчутною слабкість військово-промислового комплексу Японії, нестача сировини, продуктів харчування, військово-морського транспорту тощо. Військові витрати здійснювалися за рахунок скорочення національного багатства, що важким тягарем лягло на плечі японського народу. Після американських атомних бомбардувань Нагасакі та Хіросіми в серпні 1945 р. Японія капітулювала.

Номер слайду 8

Для міжнародної спільноти наслідки Другої світової війни були не втішними:було знищено, демонтовано індустріальні господарства Німеччини, Франції, Японії, менш індустріальних країн Європи. Частково було знищено господарство Англії;крім прямих військових руйнувань, зносилися виробниче обладнання, машини і механізми, припинилося оновлення виробничих потужностей, мало місце вивезення фабрично-заводського обладнання з переможених країн переможцями;єдиною індустріальною країною, яка під час війни пережила справжнє економічне піднесення, були США. у післявоєнний період розпочалося відродження ринкових господарств розвинених європейських країн шляхом їхньої американізації, яка мала кілька важливих напрямів: американізація світової валютної системи; вивезення американських товарів, широкомасштабне кредитування, державне і приватне; інвестування відбудовчих процесів; перебудова індустріальних структур, особливо в Німеччині та Японії, під безпосереднім контролем США; розвиток світової торгівлі, де важливу роль у перші повоєнні роки відігравала і Англія;наслідком війни й важливим кроком на шляху до відновлення індустріального світового господарства стали міжнародні валютні угоди, підписані в червні 1944 р. представниками 44 країн на валютно-фінансовій конференції у Бреттон-Вудсі. Було вирішено створити Міжнародний валютний фонд (МВФ) і вироблено основні правила міжнародних валютних відносин: долар США, поряд із золотом, повинен був відігравати роль резервної валюти, ціна золота – незмінна, курс валют – твердий і контрольований. Міжнародний банк реконструкції і розвитку (МБРР) разом з МВФ зобов’язувалися забезпечити виконання рішень конференції і виконувати роль міжнародного кредитного центру.

Номер слайду 9

План Маршалла – програма вiдбудови Європи. СРСР та його союзники відмовилися від участі у плані. Погодилися Великобританія, Франція, Італія, Бельгія, Нідерланди,Люксембург, Швеція, Норвегія, Данія, Ірландія, Ісландія, Португалія,Австрія, Швейцарія, Греція і Туреччина. Ці 16 держав у липні 1947 р. уклали конвенцію про створення Організації європейського економічного співробітництва (ОЄЕС), яка розробила спільну програму відбудови Європи, що здійснювалася з квітня 1948 р. по грудень 1951 р.

Номер слайду 10

Виконання плану контролювала Адміністрація економічного співробітництва, яку очолювали відомі американські фінансисти й політичні діячі. Допомога надавалась від федерального бюджету США у вигляді безоплатних субсидій і позик. З квітня 1948 р. по грудень 1951 р. було видано за планом Маршалла майже 17 млрд дол. (у цінах 2005 р. –приблизно 119 млрд дол.), причому майже 60 % таких видатків отримали Великобританія, Франція, Італія і ФРН, на яку також поширювався план, а угоду між США і ФРН було підписано у грудні 1949 р. План Маршалла офіційно припинив свою чинність 30 грудня 1951 р. і був замінений законом “Про взаємну безпеку”, прийнятим конгресом США 10 жовтня 1951 р., який передбачав одночасне надання країнам Західної Європи економічної і військової допомоги. Таким чином, план Маршалла, з одного боку, позитивно вплинув на відновлення економічного потенціалу та ринкових господарств у країнах Західної Європи, які вже на початку 1950-х рр. досягли довоєнного рівня виробництва, і забезпечив досить високий рівень економічного впливу США на ці країни – з іншого.

Номер слайду 11

Прискорений розвиток Нiмеччини та Японiї: Німеччина і Японія як держави, що зазнали поразки у світовій війні, стали повністю залежними від країн-переможниць, втратили свої колонії та вимушені були сплачувати величезні репарації. Їхнє господарство було зруйноване, і потрібна була докорінна його організаційна і структурна перебудова. Крім того, як відомо, Німеччина зазнала ще й політичного розподілу, тобто було зруйновано єдність цієї країни.

Номер слайду 12

Німецьке “економічне диво” пояснюється цілою низкою факторів: По-перше, важливу роль у відбудові відіграли наявність достатньої кількості дешевої робочої сили. По-друге, успіхам сприяли збереження значного промислового потенціалу західної частини країни, яка менше постраждала в роки війни, відсутність значних воєнних втрат, відбудова промисловості на нових технологічних основах. По-третє, істотним чинником стала фінансова допомога США, які надали 3,9 млрд дол. “стартової допомоги”, у тому числі згідно з планом Маршалла. Відбувався процес прискореної індустріалізації порівняно відсталих регіонів. По-четверте, оскільки ФРН у 1950-х рр. практично не мала військових витрат, здійснювались грошові заощадження. Золотий запас ФРН на початку 1960-х рр. перевищував запаси Великобританії, Франції та Скандинавських країн, разом узятих.

Номер слайду 13

Німецьке “економічне диво” По-п’яте, успішно розвивалися експортні галузі економіки країни,яка впевнено входила у світовий ринок. По-шосте, у Німеччині групою неоліберальних економістів на чолі з А. Ерхардом, міністром економіки в уряді К. Аденауера, була сформульована теорія “соціального ринкового господарства”, яка передбачала, по-перше, поєднання особистої ініціативи підприємців з вільною конкуренцією та елементами державного регулювання, а по-друге – абсолютну неприпустимість втручання в господарську діяльність з боку держави.

Номер слайду 14

“Економічне диво” ЯпоніїПередумовою такого розвитку, по-перше, було розпущено збройні сили, встановлено демократичні свободи, запроваджено загальне виборче правою, сформовано парламент, уряд, прийнято конституцію. У сфері економіки було введено антимонопольне законодавство, згідно з яким розпущено наймогутніші монопольні концерни. За допомогою американських фінансових радників була проведена податкова реформа, що зменшила податковий тиск на підприємницьку діяльність; встановлювався твердий обмінний курс ієни. Усі вказані заходи пожвавили і посилили конкуренцію, сприяли зростанню виробництва. По-друге, в аграрному секторі економіки в результаті проведених земельних реформ 1946 – 1949 рр. було ліквідовано поміщицьке землеволодіння. По-третє, американська допомога була одним із найсуттєвіших чинників успішної повоєнної відбудови японської економіки, яка сприяла нормалізації фінансової сфери, відновленню всіх матеріальних передумов розширеного суспільного відтворення.

Номер слайду 15

Економічне диво” ЯпоніїПо-четверте, японці успішно використовували зарубіжні досягнення в найважливіших галузях індустрії, що технологічно базувалася на досягненнях сучасної науково-технічної революції. По-п’яте, головним чинником економічного зростання є, безперечно, повсякденна наполеглива праця більше ніж 120-мільйонного японського народу, його працелюбність, самовіддача, жертовність і високий патріотизм. По-шосте, ефективною виявилася в Японії система патерналізму (пожиттєвого наймання на роботу), за якою платня щорічно зростає і залежить від віку і стажу. По-сьоме, зовнішньоекономічні зв’язки для Японії набули особливого значення, насамперед торгівля. До наших днів тут спрацьовує механізм “ножиць цін”, коли імпорт сировини здійснюється за низькими цінами, а експорт – за максимально можливо високими. Саме завдяки цим та деяким іншим чинникам Японія досягла передових рубежів у світі й перетворилася на один зі світових центрів.

Номер слайду 16

Структурнi змiни свiтового господарського розвиткудругоїїполовини XX – початку XXI ст. Друга світова війна та розпад колоніальної системи зумовили диференціацію всіх держав світу за рівнем економічного розвитку, в результаті чого сформувалося коло розвинених країн, держав так званого соціалістичного табору та країн, що розвиваються. Але загальною головною тенденцією в економічному розвитку всіх країн була індустріалізація, в результаті здійснення якої змінювалася структура національних господарств. При цьому важливими чинниками розвитку світового господарства були розвиток науково-технічного прогресу, поглиблення у зв’язку з цим всесвітнього поділу праці, який об’єктивно породжував тенденцію до інтернаціоналізації виробництва. Досить швидко сформувалася світова інфраструктура, що включала в себе комплекс галузей, які обслуговували світові економічні відносини, до яких, перш за все, належала транспортна система та мережа інформаційних комунікацій. Розширилися і набули нового змісту всі форми міжнародних економічних відносин, основними ознаками яких у процесі господарювання було посилення взаємозв’язків між усіма країнами та їх особливими угрупуваннями.

Номер слайду 17

Висновок. Таким чином, бурхливий розвиток науки, техніки, технології в другій половині ХХ ст. у провідних країнах світу зумовив створення концепції постіндустріального суспільства, головним теоретиком якої став американський соціолог Д. Белл, який вже на початку 1970-х рр. указував на визначальні риси нового суспільного устрою, що зароджувався. Якщо в доіндустріальну епоху головним виробничим ресурсом була мускульна сила, в індустріальному суспільстві – крупна машинна техніка, то на постіндустріальній стадії таким ресурсом стають знання, інтелект. Метою стає не кількість вироблених благ, а їхня якість – і в широкому розумінні – якість життя. Відповідно провідною соціальною групою постіндустріального суспільства стають не селяни, не робітники, а представники інтелектуальних професій, практики нових наукомістких технологій та інформаційних послуг.

Номер слайду 18

Використані джерела: Підручник «ІСТОРІЯ ЕКОНОМІКИ ТА ЕКОНОМІЧНИХ ТЕОРІЙ» За загальною редакцією доц. В. О. Сивоконя, д.держ.упр., проф. Статівки Н. В., 2019 р.

Номер слайду 19

Дякую за увагу!

pptx
Додано
30 травня 2021
Переглядів
3544
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку