Розвиток мовлення №11-12:Письмовий докладний переказ розповідного тексту художнього стилю

Про матеріал
Презентація містить теоретичний матеріал для повторення, текст з ілюстраціями, відомості з підручника. План до тексту та тлумачення слова.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвиток мовлення №11-12: Письмовий докладний переказ розповідного тексту художнього стилю

Номер слайду 2

Бесіда 1. Що таке текст? (група речень, об’єднаних спільним змістом (темою), головною думкою та граматичними засобами). 2. Які ознаки тексту? (тема, основна думка, змістовий зв’язок, завершеність). 3. Які ви знаєте стилі мовлення? (розмовний, офіційно-діловий, науковий, публіцистичний, художній). 4. Які ви знаєте типи мовлення? (розповідь, опис, роздум). 5. Яку пору року ви найбільше любите?

Номер слайду 3

Як підготуватися до переказу

Номер слайду 4

Прослуховування тексту Витівки старої зими

Номер слайду 5

Розгнівалася стара Зима: задумала вона все живе знищити. Перш за все вона стала до пташок добиратися: набридли їй вони своїм криком та вереском. Дмухнула Зима холодом, зірвала листя з лісів… Нема куди пташкам сховатися: почали вони зграйками збиратися, думу думати. Зібралися, покричали і полетіли за високі гори.... Залишився горобець, та й той під стріху забився…

Номер слайду 6

А найбільше образилася Зима, що й малі дітлахи її не бояться! Катаються собі на ковзанах та на санчатах, в сніжки граються, ліплять снігову бабу. Вщипне Зима з люті одного хлопчика за вухо, другого за ніс - аж побіліють; а хлопчик ухопить снігу, та й ну терти — і розгориться в нього обличчя, як вогонь.

Номер слайду 7

Словникова робота. Пояснення значень незнайомих слів Стріха - солом'яна або очеретяна покрівля. Стріхою також називають нижній край такої покрівлі, що нависає над стіною (він відомий і як острі́шок). Для покриття стріхи використовують очерет у горстках або солому в кулях — обмолочених снопах.

Номер слайду 8

Орієнтовний план: 1. Розгнівалась стара Зима 2. Добирання до пташок 3. Подих Зими холодом 4. Найбільша образа Зими 5. Зима, що любить вщипнути

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Робота учнів у чернетках, редагування переказів. Написання переказу в чистовиках

Номер слайду 13

Домашнє завдання: Дописати переказ тексту та надіслати

ppt
Додано
22 листопада 2022
Переглядів
720
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку