Розвиток мовлення (усно) Екранізації творів А. Конан-Дойла. Втілення героїв детективів засобами кіномистецтва. Порівняння літературних детективів з екранізаціями.

Про матеріал

Розробка уроку розвитку мовлення за темою "Розвиток мовлення (усно) Екранізації творів А. Конан-Дойла. Втілення героїв детективів засобами кіномистецтва. Порівняння літературних детективів з екранізаціями."

Перегляд файлу

Урок 49                          7 клас                    

 

Тема: Розвиток мовлення (усно) Екранізації творів А. Конан-Дойла. Втілення героїв детективів засобами кіномистецтва. Порівняння літературних детективів з екранізаціями.

 

Мета: розширити коло читацьких інтересів учнів; працювати над умінням порівнювати літературні твори і екранізації; удосконалювати навички текстологічного аналізу твору; виховувати культуру зв’язного мовлення, культуру відповіді: логічність, послідовність, доказовість.

 

Обладнання: підручник, презентація, музика Дашкевича.

 

Хід уроку

І. Перевірка домашнього завдання.

Хлопчики готували розповідь про Ватсона. Дівчатка – від першої особи Елен Стоунер.

ІІ. Оголошення теми і мети уроку

ІІІ. Актуалізація опорних знань

Експрес-опитування:

1. Що таке детектив?

2. Хто започаткував жанр детективу?

3. Ким за професією був А.Конан-Дойл?

4. Чому він почав писати?

5. У якому творі вперше з’являється Шерлок Холмс?

6. Що крім детективів писав К.Дойл?

7. Як називається метод, за допомогою якого герой розкриває злочин?

 

ІV. Основний зміст уроку.

Слово учителя. Ось уже протягом кiлькох столiть люди захоплюються талановитим детективом Шерлоком Холмсом,  дивуються його здiбностям.
Дослiдники творчостi А. Конан Дойля вважають, що прототипом Холмса став професор Джозеф Бел, колишнiй унiверситетський наставник Конан Дойля. Джозеф Бел був не тiльки блискучим лiкарем, а й людиною, яка не вагаючись, вiддала б власне життя за порятунок життя кожного. Найбiльше Д. Бел вражав студентiв своїми дивовижними аналiтичними здiбностями.

 

Яскравим прикладом дедуктивних здібностей Белла, який Конан Дойл наводить у своїй автобіографії, є випадок обстеження пацієнта, що не встиг нічого повідомити про себе перед тим, як його ввели в аудиторію:

— Ну що ж, — сказав Белл, оглянувши пацієнта швидким поглядом, — ви служили в армії.

— Так, сер, — відповів той.

— Демобілізувалися недавно.

— Так, сер.

— З Хайлендского полку?

— Так, сер.

— Сержант?

— Так, сер.

— Стояли на Барбадосі?

— Так, сер.

Белл обернувся до уражених слухачів. „Бачите, панове, — пояснив він, — наш пацієнт — ввічлива людина, але не зняв капелюха. В армії це не прийнято. Однак, якщо б він давно був у відставці, він вів би себе як цивільний. У нього вигляд начальника, але невеликого, і, судячи з акценту, він шотландець. Що стосується Барбадосу, то він страждає слоновою хворобою, а вона зустрічається у Вест-Індії, а не в Британії, причому Хайлендский полк в даний час стоїть саме на цьому острові.

 

Нам, збіговиську Ватсонів, все це здавалося дивом, поки не пропонувалося пояснення, після чого все ставало дуже просто.“Отже, завдяки логiцi i фантазiї Бел став героєм новел, одержавши iм’я Шерлок Холмс.  

 

- У чому ж секрет оповiдань Конан Дойля?                                                                                                  (У своїх творах вiн показав людину виняткових розумових здiбностей, дуже спостережливу, здатну аналiзувати факти i знаходити вихiд iз найскладнiших ситуацiй. Сюжети побудованi так, що читач постiйно перебуває в напрузi. Вiн не знає таємницi до кiнця)

 

- Як ви думаєте, які почуття рухають Шерлоком Холмсом, коли він береться розкрити черговий злочин?

- Чому ми віримо в те, про що читаємо? В чому причини популярності образу сищика?

- Яким ви уявляєте собі Шерлока Холмса зовні? Що ви знаєте про звички, манери, захоплення?

 

Вправа « Мiкрофон»

- Що можна сказати про Шерлока Холмса? Хто вiн такий?

 

     Правдолюб                                                                  Людина, яка володіє

 мисленням

 

 

 

 

 

 

        Борець за справедливість

 

- Якi риси характеру Холмса вам сподобалися?

(Умiння уважно вислухати i проаналiзувати почуте. Рiшучiсть у мiркуваннях та дiях. Вiн спiвчуває тим, хто потрапив у бiду, кого переслiдують).

 

Слово вчителя  

Шерлок Холмс – один з тих британських літературних героїв, чия слава якщо не затьмарює, то вже точно і не поступається популярності англійській Королеві. А Книга рекордів Гіннеса налічує понад 200 фільмів, де фігурує ім'я популярного сищика. Досі кінематографісти продовжують знімати фільми, мультфільми про цих героїв.

 

Отже, вашій увазі пропоную 5 образів Шерлока у виконанні різних акторів. (Під час розповіді демонструються слайди з фотографіями акторів)

 

Безіл Ретбоун (фільми 1939-1946 рр. 14 фільмів)

Джеремі Бретт (фільми 1984—1994  рр. 41 серія)

Роберт Дауні-молодший (фільми 2009, 2011. 2 фільми)

Бенедикт Камбербетч (фільми 2010-2017, 13 серій)

Василь Ліванов (фільми 1979-1986 рр, 11 серій) Почесний кавалер ордена Британської імперії (15 червня 2006 року)

 

А зараз переглянемо короткі відео фрагменти трьох фільмів, щоб мати можливість порівняти Шерлоків Холмсів.

( Перегляд відео фрагментів)

 

Хоча за свою 40-річну кар'єру Бретт зіграв безліч ролей, публіка запам'ятала його передусім як виконавця ролі Шерлока Холмса в серіалі, знятому за сценарієм Джона Хоуксворта, в основу якого лягли розповіді Артура Конан Дойла про великого детектива. Джеремі Бретт знявся в 41 серії цього фільму, хоча він не без підстав боявся залишитися «актором однієї ролі», а також незважаючи на неодноразові запевнення Бретта, що по безлічі параметрів і в силу особливостей характеру роль холодного, розважливого сищика йому просто не підходить.

«Я не підходжу на цю роль, моє амплуа — романтичні і героїчні персонажі. І я постійно відчував, що мені потрібно ховати величезну частину мене самого, тому, думаю, я часто виглядав безцеремонним, іноді навіть дещо грубим».

 

Бенедикт Камбербетч втілив образ сучасного Шерлока Холмса, який живе в 21 столітті, користується мобільним зв’язком і комп’ютером, але так само бездоганно проводить розслідування складних та запутаних справ.

 

«Пригоди Шерлока Холмса і доктора Ватсона» — цикл радянських телефільмів 1979-1986 років режисера Ігоря Масленникова, екранізація творів Артура Конан Дойля про Шерлока Холмса. Цикл складається з п'яти фільмів (11 серій загальною тривалістю 766 хв). У музеї-кабінеті Шерлока Холмса стоїть портрет Василя Ліванова як актора, що краще за всіх зіграв знаменитого сищика.

 

V. Підсумок

 

Вправа  «Мікрофон»

-Які риси Шерлока Холмса приваблюють читачів і роблять цього персонажа улюбленим для читачів різних країн і епох?

-Від чийого імені ведеться розповідь у розповідях про Шерлока Холмса? Чому як оповідача обрано саме доктора Уотсона? (З одного боку, Уотсон не професійний сищик, і на його тлі обдарованість Холмса сприймається особливо яскраво. З іншого боку, Уотсон – друг і однодумець, завдяки його спостережливості, доброзичливості і ми, читачі починаємо ставитися до Холмса з повагою і захопленням, разом з оповідачем вчимося логіці мислення, людинолюбства, принциповість).

 

Слово вчителя

Кажуть, що час – найкращий суддя, що його вироки найсправедливiшi, i саме вони не пiдлягають перегляду. Вирок часу щодо вартості творів Конан Дойля винесено. Письменник цей не загубився в аналах iстоpii лiтератури, а залишився серед живих постатей красного письменства. Мабуть, до цього спричинилося його переконання, висловлене ще на початку повiстi „ Етюд у багряних тонах” устами доктора Ватсона: „Щоб пiзнати людство, треба вивчити людину!”. Автор i вивчає людину разом зi cвоїм спостережливим героєм.

А ми з вами саме тому читаємо його вiчнi твори.

Оцiнки, коментар.
 

VІ. Домашнє завдання

 

Повторити матеріали до теми «Детектив». Підготуватися до контрольної роботи.

 

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

Написати листа Шерлоку Холмсу або доктору Ватсону

 

Придумати свою детективний розповідь.

 

 

Додатково. Завдання на кмітливість, логіку.

 

Шерлок Холмс йшов по вулиці. І раптом він побачив мертву жінку, яка лежала на землі. Він підійшов, відкрив її сумку і дістав телефон. В тел. книзі він знайшов номер її чоловіка. Він подзвонив. Каже:

 

— Терміново приїжджайте сюди. Ваша дружина померла. І через деякий час чоловік приїжджає. Він дивиться на дружину і каже:

— О, люба, що з тобою сталося???

 

І потім приїжджає поліція. Шерлок показує пальцем на чоловіка жінки і каже:

— Заарештуйте цієї людини. Це він убив її. Питання: Чому Шерлок так подумав?

 

Тому що Холмс не сказав йому адресу.

 

 

Поліцейський кварталу Байкерлоо анітрохи не здивувався вашими словами: «Де знаходиться будинок Шерлока Холмса?» Він звик до подібних питань - безліч людей відправляється на пошуки детектива. Але коли ви з'явитеся наБейкер-стріт, ваше становище дещо ускладниться. Цегляні будинки як один схожі один на одного. На допомогу їх мешканців не дуже розраховуйте. Всі вони рішуче стануть запевняти, що саме в їхньому будинку Шерлок Холмс відкрив свою контору.

 

Сімнадцять сходинок пройдені, і ви в кабінеті пана Холмса та його друга доктора Вотсона. Доноситься гул Сіті, цокіт коня, крик рознощика, звук шарманки, словом, шум, характерний для англійської столиці кінця ХІХ століття. Час звичайного чаювання – традиція настільки давня, як і сама Англія, - п'ять годин дня. Мабуть, цим і зайняті господарі. Про це говорять горнятка з недопитим чаєм на столі, чайник, молочник. Тут же на столі – відмички, дві револьверні кулі.

 

А ще тут багато предметів, які описував Конан Дойл у своїх оповіданнях

 


P.S. Пiсля пiдведення пiдсумкiв уроку учням можна запропонувати невелику гру: їм дають свiчку, листок паперу та блюдце (тарiлку). За допомогою цих трьох предметiв треба взяти вiдбитки пальцiв.

docx
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
17 квітня 2018
Переглядів
11128
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку