"Сахароза. Крохмаль і целюлоза "

Про матеріал
Презентація на тему "Сахароза. Крохмаль і целюлоза " Презентація на тему "Сахароза. Крохмаль і целюлоза " Презентація на тему "Сахароза. Крохмаль і целюлоза "
Перегляд файлу

image

image

imageВуглеводи - це органічні речовини, до складу Вуглеводи

яких входять Карбон, Оксиген і Гідроген. Їх також називають цукрами.

Загальна формула вуглеводів

Cn(H2O)m

Вуглеводи, що містять альдегідну групу, називаються альдозами, а вуглеводи, що містять кетонну групу,кетозами.


image


image

image

Крохмаль

 

Глікоген

 

Целюлоза

 

Хітин

 

є основним запасним полісахаридом у

рослин. Міститься у бульбах картоплі, плодах, насінні.

запасний полісахарид, що міститься у тканинах тіла тварин та людини, а також у грибах, дріжджах тощо. Відаграє важливу роль у перетвореннях вуглеводів у

головний структурний полісахарид

клітинних оболонок

рослин; нерозчинна у воді.

основний компонент зовнішнього скелета

членистоногих і інших

безхребетних тварин; входить до складу

 

тварин. Є постачальником  клітинної стіни грибів.

image
Полсахариди Це біополімери, мономерами яких є моносахариди.  глюкози в кров.

image

image

image

image

image

image

КРОХМАЛЬ

imageКрохмаль - природний полімер (С6Н10О5) n     Це полісахариди амілози і амілопектину, мономером яких є альфа - глюкоза

image У картоплі - 20%

image У рисі-80%

image Пшениці і кукурудзі-70%

image

image

ЗАСТОСУВАННЯ

imageФАРМАЦЕВТИЧНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ

Кукурудзяний крохмаль найбільше підходить, як транспортний засіб для стиснення таблетки у фармацевтичній промисловості.

image

Відмінність

Порівняно із крохмалем у целюлози більш висока відносна молекулярна маса. Причина міцності й нерозчинності целюлози полягає в тому, що вона має просторову тривимірну структуру.

imageЦелюлоза утворює міцні волокна, що не характерно для крохмалю. Тим часом у крохмалі більшість молекул має розгалужену будову, тому можливостей для. встановлення водневих зв'язків менше.

Молекули крохмалю складаються із залишків α-глюкози, а целюлози — із залишків молекул β-глюкози

                                                                                                                                 Хімічні властивості 1. Комплексоутворення крохмалю з йодом.

2.     Гідроліз.

3.     Термічний розклад.крохмалю й целюлози 4. Естерифікацїя.

Застосування целюлози

в будівництві, з неї виготовляють усілякі столярні вироби. для виготовлення ниток, тканин, канатів.

imageу виготовленні паперу естери целюлози використовують для виготовлення нітролаків, кіноплівки, медичного колодію, штучного волокна та вибухових речовин.


image

pdf
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Презентації
Додано
7 квітня 2023
Переглядів
559
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку