Вуглеводи - це органічні речовини, до складу Вуглеводи
яких входять Карбон, Оксиген і Гідроген. Їх також називають цукрами.
Загальна формула вуглеводів
Вуглеводи, що містять альдегідну групу, називаються альдозами, а вуглеводи, що містять кетонну групу, - кетозами.
Крохмаль |
|
Глікоген |
|
Целюлоза |
|
Хітин |
||
|
є основним запасним полісахаридом у рослин. Міститься у бульбах картоплі, плодах, насінні. |
запасний полісахарид, що міститься у тканинах тіла тварин та людини, а також у грибах, дріжджах тощо. Відаграє важливу роль у перетвореннях вуглеводів у |
головний структурний полісахарид клітинних оболонок рослин; нерозчинна у воді. |
основний компонент зовнішнього скелета членистоногих і інших безхребетних тварин; входить до складу |
|
|||
тварин. Є постачальником клітинної стіни грибів.
Полсахариди Це біополімери, мономерами яких є моносахариди. глюкози в кров.
Крохмаль - природний полімер (С6Н10О5) n Це полісахариди амілози і амілопектину, мономером яких є альфа - глюкоза
У картоплі - 20%
У рисі-80%
ЗАСТОСУВАННЯ
ФАРМАЦЕВТИЧНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ
Кукурудзяний крохмаль найбільше підходить, як транспортний засіб для стиснення таблетки у фармацевтичній промисловості.
Порівняно із крохмалем у целюлози більш висока відносна молекулярна маса. Причина міцності й нерозчинності целюлози полягає в тому, що вона має просторову тривимірну структуру.
Целюлоза утворює міцні волокна, що не характерно для крохмалю. Тим часом у крохмалі більшість молекул має розгалужену будову, тому можливостей для. встановлення водневих зв'язків менше.
Молекули крохмалю складаються із залишків α-глюкози, а целюлози — із залишків молекул β-глюкози
Хімічні властивості 1. Комплексоутворення крохмалю з йодом.
2. Гідроліз.
3. Термічний розклад.крохмалю й целюлози 4. Естерифікацїя.
в будівництві, з неї виготовляють усілякі столярні вироби. для виготовлення ниток, тканин, канатів.
у виготовленні паперу естери целюлози використовують для виготовлення нітролаків, кіноплівки, медичного колодію, штучного волокна та вибухових речовин.