Самостійна робота " Просте й складне речення"

Про матеріал
За допомогою розподільних, коментованих диктантів ви зможете перевірити рівень знань учнів 8 класу з теми" Просте й складне речення".
Перегляд файлу

Тема. Просте і складне речення

8 клас

Розподільні диктанти

Випишіть спочатку прості речення, потім складні.

  1. варіант

Петро Яцик любив повторювати, що в нього немає якихось таємниць од світу. Але є рецепт для тих, хто цікавиться, у чому секрет успіху й справедливого для буття людського «режиму» душі: жити треба розумно та просто, думати над своїми вчинками і наперед, і після них. А ще — поводитися з іншими так, як, на твою дум­ку, вони мають поводитися з тобою. Це спрощує багато речей і дає спокій совісті. (М. Слабошпицький)

  1. варіант

Народилася Маруся Чурай у Полтавському посаді в родині урядника козацького полку Гордія Чурая в 1625 році. Серед своїх земляків уславилася піснями про історію свого нещасливого кохання.

Дослідники знайшли 23 твори, які належать Ма­русі. Серед них «Хилилися густі лози», «Котилися вози з гори», «Летить галка через балку», «Чого вода каламут­на» , «Грицю, Грицю, до роботи» та ін. Проте творча спад­щина народної поетеси цим не вичерпується. (З журналу)

Пояснювальні, коментовані диктанти

Поясніть пунктограми у простих і складних реченнях.

Острів у морі

Острів лежав удалечині. Хлопчик сидів поблизу моря, обхопивши руками коліна. Сонце вже вставало з-за об­рію, і навколо повівав свіжий вітерець.

Далекий острів, оповитий рожевим туманом, немов рушив з місця й поплив у морі мінливого сяйва» І враз пронизливо і пристрасно крикнула перша чайка, стрічаючи день. Вона помчалась на легких білих крилах низь­ко над узбережжям, спритно обминаючи зазубні круч. Над високою скелею чайка рвонулася вгору і зникла і очей. Стрімко здіймалася догори, трохи нахилившись понад морем. З верховини скелі, без сумніву, увесь ост­рів видно як на долоні.

Скільки існує про цей острів переказів, оповідань! Під час війни наші моряки билися тут з фашистським десантом. А одного разу рибалки нібито на власні очі бачили величез­ну змію в декілька метрів завдовжки. (За О. Донченком)

Нова садиба

Як гарно тепер на новій садибі! Василько любить за­лізти на вишню і, заховавшись у зеленій гущавині, ла­сувати соковитими ягодами. І там, і тут, і над тобою ледь-ледь гойдаються вони, виблискуючи глянцем, як чудесні сережки,

А під тином, де не скопано, свій особливий, ніким не саджений і не политий город. Тут і лісова цибуля, і зе­лений щавель, і дика морква. Його вабили ці непомітні рослини. Цікаво було, як вони росли, пнулися до сонця, розцвітали. Ви ж, напевно, не знаєте, як цвіте морква? її суцвіття — де кругла зелена куля! Куля розкривалась, і це вже була не куля, а зелений кошичок. Мине день- другий, і глянь — розцвів кошичок, викинувши кашку цвіту, і тепер це не кошичок, а біла долоня дитини. Ось які дивовижні рослини знаходив Василько під тином! (За О, Донченком)

 

 

docx
Додано
27 грудня 2021
Переглядів
5199
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку