Самостійна робота з теми: "Речові історичні джерела. Люди в історії. Події та явища"

Про матеріал

Самостійна робота містить тестові та теоретичні завдання, завдання на знання термінології та хронології. Теоретичне завдання допоможе визначити навички аналізу історичного матеріалу, його осмислення та відтворення у вигляді відповіді на запитання.

Перегляд файлу

Самостійна робота  5 клас

1.                                                                                                  Незалежність України проголошена у 1991 році. Яке це століття?

А) XVIII;         Б) XIX; В) XXI;

2.                                                                                                  Установа, в якій зберігаються та впорядковуються стародавні документи  –

це…

А) Архів;             Б) Театр;             В) Музей;

3.                                                                                                  До писемних історичних джерел належать:

А) Літописи;                            Г) Закони;

Б) Печатки;                              Д) Прикраси;

В) Монети;                               Е) Герби;

4.                                                                                                  Хронологія  –  це…

5.                                                                                                  Історія  –  це…

6.                                                                                                  Скіфи на українських землях

Скіфи –  загальна назва народів, що з VI ст. до н.е. населяли територію між річками Доном та Дунаєм. Давньогрецький історик Геродот у своєму описі Скіфії згадує цілий ряд скіфських племен. У межиріччі Дністра та Бугу жили алазони, вище за течією  – скіфи-орачі. У низов’ї Дніпра мешкали скіфи-землероби. На Лівобережжі Дніпра і далі на схід розкинулись землі скіфів-кочовиків. На півдні та сході вони межували з царськими скіфами, володіння яких доходили до Дону.

Скіфи вирощу пшеницю, жито, ячмінь. Також вони розводили велику рогату худобу, овець, коней. Скіфські ремісники робили прикраси і зброю з бронзи і заліза, виготовляли глиняний посуд.

Скіфи вели постійні війни із сусідами і між собою. Нерідко їм доводилось об’єднуватись перед навалою загарбників. Так, у 514 р. до н.е. Скіфію намагався підкорити перський цар Дарій І. Проти нього скіфи застосували тактику виснаження супротивника, ухиляючись від прямого зіткнення. В результаті перська армія була змушена відступити.

Дайте відповідь на запитання:

1)    Коли скіфи з’явились на українських землях? Скільки століть минуло від того часу?

2)    Поблизу яких річок селилися скіфи?

3)    Про які господарські заняття ви дізналися з тексту?

4)    Чи були скіфи войовничим народом? Чому ви так вважаєте?

pdf
Додано
19 квітня 2018
Переглядів
1006
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку