Сценарій до Дня козацтва "Наші славні козаки"

Про матеріал
Цікаве розважальне свято, на якому учні початкових чи середніх класів зможуть перевтілитися у козаків, розважитися, взяти участь у різних конкурсах, перевірити себе на розум, силу, витривалість та уважність.
Перегляд файлу

Добрий день! Я рада вітати вас з святом Українського козацтва, яке ми будемо відзначати 14 жовтня. Цього дня в народі відзначають і свято Покрови. Запорожці вважали її своєю покровителькою, а значить і хранителькою всієї  України. Йдучи в похід, запорожці завжди брали із собою ікону Божої Матері, яку вважали своєю заступницею у далеких походах.

Недарма ми сьогодні згадали козаків-запорожців. Саме вам належить продовжувати їх справу і подвиги, а нам всім дуже хочеться бачити вас справжніми козаками.

А якими були ті справжні козаки?

Запорізькі козаки були добрими друзями, вірними товаришами, справжніми братами один одному. До сторонніх людей козаки завжди були гостинними, привітними, чесними. На війні козак відзначався розумом, хитрістю, великою відвагою і безжальністю до ворогів.

А чи справді ви є нащадками своїх дідів-прадідів, славних козаків українських? Ось це ми зараз і перевіримо.

Кожному відомо, що у козаків був кінь стрімкий, шабля гостра, шаровари червоного кольору... Давайте разом пригадаємо історію.

  1. Як називається герб України? (Тризуб)
  2. Що символізує герб України? (Волю)
  3. Що символізує прапор України? (Жовтий-пшеничне поле, синій-блакитне небо)
  4. Який козацький одяг ви знаєте? (Шаровари, жупан, вишита сорочка, пояс)
  5. Яких гетьманів України ви знаєте? (Б.Хмельницький, Байда-Вишневецький).

Я пропоную хлопцям розділитися на дві частини (2 курені) і позмагатися між собою. Кожна команда обирає собі отамана. Переможців чекає нагорода.

1 конкурс

За описами сучасників, запорізькі козаки були середнього зросту, плечисті, ставні, міцні, сильні, засмаглі, з довгими вусами та розкішним оселедцем на голові, вічно з люлькою в зубах.

На дошці прикріплюється малюнок козака. Отаманам куренів по черзі пропонується з закритими очима прикріпити вирізаний з паперу "оселедець" на голову козаку. Оцінюється балом вправність кожного отамана.

2 конкурс

Який козак без люльки? Люлька для козака-перша справа. рідна сестра. люба подруга. Він як сів на коня, відразу запалить люльку та верстов із шість все смалить і смалить, не випускаючи її з рота. А так як ви сьогодні в нас козаки, пропоную кожному з вас зробити для себе люльку.

Кожен учасник отримує шматочок кольорового пластиліну. З нього він повинен виготовити собі люльку Який із куренів впорається із цим краще і швидше, той і буде переможцем у цьому конкурсі.

3 конкурс

Козаки дуже пишалися своїм національним одягом, своїми традиціями, своєю українською мовою. Та хоч і знали її досконало, тримали на Січі перекладача. Його використовували для перекладів при розмовах із людьми,  які приходили на Січ і не знали української мови. Зараз перевіримо, як ви знаєте свою рідну українську мову.

Спочатку козакам одного куреня, а потім - другого називаються слова російською мовою. Вони повинні відразу навести український переклад цих слів. Кількість слів для кожного куреня - однакова. Хто перекладе більше?

Часы - годинник                             Бутылка - пляшка

Табак - тютюн                                Усы - вуса

Оружие - зброя                               Печать - печатка

Преступник - злочинець               Лента -стрічка

Очки - окуляри                               Юбка - спідниця

Магазин - крамниця                       Зонтик - парасолька

Сахар - цукор                                  Злость - гнів

Бумага - папір                                 Кукушка - зозуля

Пушка - гармата                             Школьница - школярка

Туловище - тулуб                           Врач - лікар

Гвоздь - цвях                                  Топор - сокира

 

4 конкурс

 Багато розповідали запорожці про сили своїх богатирів, а народ у свій час склав про них багато прислів"їв.  Давайте згадаємо деякі з них. Я починаю прислів"я, а ви продовжіть:

 

  1. На козаку- ... (нема знаку).
  2. Козак не боїться ні тучі, ... ( ні грому).
  3. Де козак, там і ... (слава).
  4. Козак українську любить мову, додержить завжди свого ... (слова).

Ми повторили прислів"я, а тепер ви повинні скласти з розрізаних складів по два прислів"я, які ви бачите на дошці.

5 конкурс

А зараз наші козаки будуть готувати собі їжу - наш національний український борщ. Куреням роздають набори листівок, на яких записані назви різних продуктів: овочів, фруктів, зелені, жирів, спецій, приправ. Вони повинні вибрати з цього розмаїття продуктів лише ті, які придатні для того, щоб зварити із них борщ. Вибрані листівочки кладуть на тарілочку і подають для оцінювання. У кого смачніше?

Будучи справжніми цінувальниками пісень, запорожці любили послухати сліпців-кобзарів, нерідко самі складали пісні та думи і бралися за кобзу. На жаль, кобзи у нас з вами немає, але гарну українську пісню ми сподіваємося почути. Обидва курені, трохи підготувавшись, виконують якусь пісню.

Ну що ж, ви чесно і завзято змагалися між собою. Ви з гідністю пройшли всі випробування, натхненно виконували нелегкі завдання і нам залишається визначити переможців.

Слово надається журі, яке підводить підсумки. Отаманам вручаються спеціальні грамоти і всі приймають вітання з нагоди славного свята.

 

1

 

doc
Додав(-ла)
Циганенко Юлія
Додано
22 жовтня 2021
Переглядів
435
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку