Сценарій до свята Дня Європи: „В Європу - з Україною в серці“

Про матеріал

"В Європу – з Україною в серці" - інформаційний матеріал, який буде корисним для керівників ЄК під час проведення традиційного тижня Дня Європи в ПТНЗ

Перегляд файлу

Сценарій до свята Дня Європи:  

„В Європу- з Україною в серці“

 

Ведучий .  Україно, моя держава!

Про тебе лине у світі слава. Така могутня, як сила неба,

Дивись, людино, це все для тебе!

 

 Моя країна соборна, вільна!

Моя країна держава вільна! Вона у всесвіті одна така, Вона серед усіх країн свята!

 

Ведучий. Любов до Вітчизни не примушує  заплющувати очі на досягнення іноземців. Навпаки,чим більше ми любимо Вітчизну, тим більше намагаємося збагатити свою країну скарбами, здобутими не з її надр.

 

Ведуча Щоб рухатись у перед потрібно не лише любити Батьківщину, а й знати та поважати своїх сусідів. Ми живемо в унісон з Європою, мислимо по- європейські, у нас спільні ідеали.

 

Ведучий Сьогоднішня лінійка приурочена Дню Європи. В Європу з Україною в серці

 

Ведучий:  День Європи — це свято Європейського Союзу, що відзначається як День Шумана, на ім’я міністра закордонних справ Франції Робера Шумана який 9 травня 1950 року звернувся до лідерів європейських країн із пропозицією почати процес об’єднання Європи.

День Європи – це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях: свободи, демократії, поваги до прав людини, верховенства права, та враховує інтереси всіх учасників.

Відправною точкою на шляху до започаткування відзначення Дня Європи вважається Декларація Шумана, оприлюднена 9 травня 1950 року. Цей історичний документ, направлений на об’єднання європейських держав, насамперед Франції та Німеччини, заклав підґрунтя європейської інтеграції.

Ведучий : Рішення щодо увічнення дати проголошення Декларації Шумана шляхом святкування 9 травня як Дня Європи прийнято у 1985 році на Саміті Ради ЄС у Мілані. До 1997 року це свято мало переважно культурно-мистецьку спрямованість та носило обмежений характер.

У 1997-1998 роках до святкування Дня Європи залучилися держави-кандидати на вступ до ЄС. У цих країнах святкування набуло певного політичного забарвлення і було спрямоване на формування громадської думки стосовно підтримки вступу до Євросоюзу.

Щорічно з нагоди свята у Брюсселі, де перебувають керівні органи ЄС, а також у країнах-учасницях ЄС відбуваються офіційні урочистості.

В Україні, згідно Указу Президента з 2003 року День Європи ми святкуємо в третю суботу травня.

 

Ведучий.   Цей день став символом нового початку, вільного та успішного шляху, мирної співпраці між суверенними націями, що ґрунтується на спільних цінностях та спільних інтересах, миру, солідарності, демократії, добробуту людей  та  верховенства  права.  Прагнення  до  європейського  рівня  життя.

європейських  цінностей  і  стандартів  визначило  європейський  вибір  нашої країни

 

Ведуча. Це свято в черговий раз нагадує нам, що Європа починається не за кордоном України, вона починається у серці кожного українця.

 

 

Ведуча. Зв'язки між Україною та Європейським Союзом виміряються століттями. І ЄС і Україна прагнуть розвитку, тісного та взаємовигідного партнерства, яке лягає в основу   майбутнього   нової   Європи,   це   результат   багаторічної      інтеграційної діяльності.

 

ВЕДУЧИЙ. До Європейського Союзу входить 28 могутніх країн. Символом досконалості, повноти і єдності є прапор Європи. На прапорі зображено 12 золотих зірок, які символізують солідарність і гармонію між народами.

 

ВЕДУЧИЙ. Європейський гімн це гімн не лише Євросоюзу, а й усієї Європи. Без слів,   універсальною   мовою   музики,   гімн   виражає   ідеали   свободи,   миру   та солідарності, на яких тримається Європа.

 

ВЕДУЧА.  Українці ми щирі, Європейські ми діти, Нас єднає у мирі Європейська сімя.

 

 

ВЕДУЧИЙ.  Будьмо ж дружні, щасливі, На добро всі багаті,

Щоб у кожне віконце

Доля радість несла.


 

 

ВЕДУЧИЙ. Україна як молода суверенна держава прагне творчо переосмислити світовий досвід і як член Ради Європи долучитися до нього в інтелектуальному й організаційному планах.

 

ВЕДУЧИЙ. Попереду чекає велика робота. Яка вимагає від нас обєднання зусиль, політичної волі та високого професіоналізму і відповідальності. Тому цього дня давайте побажаємо собі терпіння та рішучості у справі, становлення України в якості дійсно європейської держави.

 

ВЕДУЧИЙ. Тож давайте ми з вами своїми вчинками, як майбутнє покоління, будемо дотримуватися всіх цих понять, доказуючи, що ми є європейці і Україна

Європейська держава.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

Австрія

Флаг Австрії  Австрія (нім. Osterreich), офіційна назва Австрійска Республіка (Republik Osterreich) — держава в центрі Європи. Назва країни походить від старонімецького Ostarrichi — «східна країна».

    На півночі межує з Чехією, на північному сході — із Словаччиною, на сході — з Угорщиною, на півдні — із Словенією, Італією і Швейцарією, на заході — з Ліхтенштейном, Швейцарією і Німеччиною.

  Червоний колір 2 смуг на прапорі символізує кров патріотів, пролиту в боротьбі за свободу і незалежність Австрійської республіки. Білий колір — це символ річки Дунай, поточною із заходу на схід.

  Австрія є союзною державою, об'єднуючою дев'ять самостійних земель. Конституція, що діє, прийнята в 1920 і повторно введена в 1945 році. Главою держави є Федеральний президент, що обирається на 6 років. Уряд очолює Федеральний канцлер. Члени уряду призначаються президентом. Парламент Австрії — двопалатні Федеральні збори (Bundesversammlung), які складаються з Федеральної ради і Національної ради. Федеральна рада — Бундесрат (64 місця). Депутати обираються ландтагами — парламентами земель. Землі представлені різною кількістю депутатів (від 3 до 12) залежно від чисельності населення. Термін повноважень депутата бундесрата — 4 або 6 років залежно від терміну повноважень ландтагу, що вибрав їх. Національна рада — Национальрат (183 місця). Депутати обираються по пропорційно-списковій системі. Термін повноважень — 5 років.          З 1 січня 1995 року є членом Європейського Союзу

 

Бельгія

Флаг Бельгії  Бельгія, офіційна назва Королівство Бельгія — держава в Західній Європі. Названа по етноніму кельтського племені — белги. 

  Межує на півночі з Нідерландами, на сході з Німеччиною, південному сході з Люксембургом і з Францією на півдні і заході. Омивається Північним морем на північному сході.

   Бельгія — конституційна монархія (з моменту утворення) і федеральна держава (з 1980 року). Глава держави — король, в даний час — Альберт II (з 1993 року). Фактичний глава держави — прем'єр-міністр. Як правило, прем'єр-міністром стає представник партії, що набрала більше число голосів на парламентських виборах. Уряд формально призначається королем. Також склад уряду має бути затверджений парламентом. Конституція вимагає дотримання в уряді мовного паритету: половина міністрів має бути представниками нідерланомовного співтовариства, половина — представниками франкомовного співтовариства. Федеральний парламент — двопалатний. Верхня палата парламенту — сенат (нідерл. Senaat), нижня палата — палата представників (нідерл. Kamer van volksvertegenwoordigers). Обидві палати обираються прямим загальним голосуванням разів в чотири роки. Право голосу мають всі громадяни держави, що досягли 18-річного віку. У сенаті засідають 40 депутатів, в палаті представників — 150 депутатів.

Бельгія входить в 70 міжнародних організацій. Бельгія вступила до Євросоюзу 25 березня 1957 року. Також є членом НАТО.

З 1952 року є членом Європейського Союзу

 

Флаг БолгаріїБолгарія

Республіка Болгарія — держава в Південно-східній Європі, в східній частині Балканського півострова. Займає 22 % його площі. Країна отримала назву по етноніму народу — болгари.

Зі сходу омивається Чорним морем. Межує з Грецією і Туреччиною на півдні, з Сербією і Македонією на заході і з Румунією на півночі, розділена річкою Дунай.

Болгарія є парламентською республікою. Найвищий орган законодавчої влади, що постійно діє, — однопалатне Народне зібрання (240 депутатів), що обирається строком на чотири роки.

Глава держави — президент, що обирається на основі загального і прямого виборчого права строком на п'ять років.

Вищим судом загальної юрисдикції є Вища судова рада, яка визначає персональний склад органів суду і прокуратури в Болгарії, а вищим судом конституційної юрисдикції є Конституційний суд Болгарії, який може скасовувати неконституційні закони і положення; його рішення оскарженню не підлягають.

З 2007 року є членом Європейського Союзу

Флаг Великобританії                 Великобританія

Великобританія (англ. United Kingdom, повна назва — Сполучене Королівство Великобританії і Північної Ірландії, англ. United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland) — острівна держава в Західній Європі, форма правління — конституційна монархія. Столиця — місто Лондон. Назва країни походить від англійського Great Britain. Британія — по етноніму племені бритти.

Великобританія — парламентська монархія на чолі з королевою. Законодавчий орган — двопалатний парламент (Палата общин і Палата лордів). Парламент є найвищий орган влади на всій території, не дивлячись на наявність в Шотландії, Уельсі і Північній Ірландії власних управлінських адміністративних структур. Уряд очолює прем'єр-міністр.

Відмітною характеристикою є відсутність якого-небудь єдиного документа, який можна було б назвати основним законом країни, не існує письмової Конституції, більш того, не існує навіть точного переліку документів, які б відносилися до Конституції. Стосунки між народом і урядом регулюються законодавчими актами, неписаними законами і конвенціями.

З 1973 року є членом Європейського Союзу

Угорщина

Флаг УгорщиниРеспубліка Угорщина (угорськ. Magyar Koztarsasag; коротка назва — Magyarorszag, «Країна угорець», буквально — «Мадярська країна») — держава в Центральній Європі, що межує з Австрією, Словаччиною, Україною, Румунією, Сербією, Хорватією і Словенією. Країна названа по етноніму народу — угорці.

Законодавча влада представлена однопалатними Державними зборами (386 місць). Депутати обираються по змішаній виборчій системі — 176 по мажоритарній системі в одномандатних округах, 152 — по списково-пропорційній системі в територіальних округах, 58 — по списково-пропорційній системі в загальнонаціональному окрузі. Термін повноважень — 4 року.

З 2004 року є членом Європейського Союзу

Німеччина

Флаг НімеччиниФедеративна Республіка Німеччина — держава в Центральній Європі, межує з Данією, Польщею, Чехією, Австрією, Швейцарією, Францією, Люксембургом, Бельгією і Нідерландами. На півночі її природний кордон утворює Північне і Балтійське морить. Від Швеції Німеччину відокремлює протока в Балтійському морі.

Берлін — столиця і резиденція уряду; деякі міністерства розташовані в Бонні. Форма правління — парламентська республіка, форма державного пристрою — симетрична федерація. Держава розділена на 16 частково незалежних федеральних земель. Німеччина є членом Європейського Союзу, НАТО і «Великої вісімки», претендує на постійне членство в Раді Безпеки ООН.

Глава держави — федеральний президент, який виконує швидше представницькі функції і призначає федерального канцлера. Федеральний канцлер є главою Уряду Німеччини. Він керує діяльністю Федерального уряду. Тому форму правління Німеччини часто ще називають канцлерською демократією.

Німеччина має федеральний устрій. Таким чином політична система держави ділиться на два рівні: федеральний, на якому приймаються загальнодержавні рішення міжнародного значення, і регіональний, на якому вирішуються завдання федеральних земель. Кожен рівень володіє власними органами виконавчої, законодавчої і судової влади.

Німецький Бундестаг (парламент) і бундесрат (орган представництва земель) здійснюють законодорадчу і законодавчу функції на федеральному рівні і повноважні більшістю голосів в дві третини в кожному з органів вносити зміни до конституції. На регіональному рівні законотворчістю займаються парламенти земель — ландтаги і бюргершафти (парламенти міст-земель Гамбург і Бремен). Вони ухвалюють закони, що діють в межах земель.

Виконавча влада на федеральному рівні представлена Федеральним урядом, на чолі якого стоїть бундесканцлер. Главою органів виконавчої влади на рівні суб'єктів федерації є прем'єр-міністр. Федеральною і земельними адміністраціями керують міністри, які стоять на чолі адміністративних органів.

З 1952 року ФРН є членом Європейського Союзу, 1990 - об'єднання Німеччини


 

Флаг ДаніїДанія

Королівство Данія (Kongeriget Danmark) — найбільша за площею території держава в Європі - з врахуванням острова Гренландія. Держава в Північній Європі на берегах Балтійського і Північного Морів, займає півострів Ютландія на північ від Німеччини і декілька островів, головні з яких — Зеландія і Фюн. Країна отримала назву по етнонічному німецькому племені — дани. Політична система Данії діє на принципах парламентаризму, представницької демократії і конституційної монархії.

Згідно Конституції і конституційним законам глава держави — король (королева). Формально главі держави належить вся повнота законодавчої, виконавчої і судової влади. Практично з 1901 з введенням незалежності, парламентська гілка влади розділена. Король (королева) здійснює верховну владу через уряд, що призначається, має право розпуску парламенту.

Король (королева) є верховним головнокомандуючим збройними силами Данії. Виборчим правом володіють громадяни Данії - чоловіки і жінки, що досягли 21 року.

Найвищий орган законодавчої влади — однопалатний парламент Данії (фолькетинг), що обирається громадянами країни на 4 роки. Вирішення парламенту є остаточними, він не підзвітний нікому. З 1953 року парламент однопалатний, складається з 179 членів

Виконавча влада в Данії належить Уряду Данії, очолюваному Прем'єр-міністром. Король (королева) призначає Прем'єр-міністра, спираючись на думку народу в особі лідерів парламентських партій. Кандидатура Прем'єр-міністра проходить процедуру голосування про довіру в парламенті.

З 1973 року є членом ЄС

Греція

Флаг ГреціїГреція, офіційна назва Грецька Республіка — держава на півдні Європи, на Балканському півострові. На півночі межує з Албанією, Колишньою югославською Республікою Македонією і Болгарією, на північному сході — з Туреччиною. На сході і півдні омивається морем Егейським, на заході — Іонічним морем. Країна названа по етноніму народу — греки. Столиця — місто Афіни.

За конституцією 1975 Греція має парламентську форму правління. Главою уряду є прем'єр-міністр – керівник партії, що має більшість місць в парламенті. Уряд на чолі з прем'єр-міністром відповідально перед парламентом. Парламент складається з однієї палати, що налічує до 300 депутатів, вибраних строком на чотири роки.

Глава держави – президент, який обирається парламентом строком на п'ять років і може бути переобраний ще на один термін. Президент наділений повноваженнями оголошувати війну і укладати договори з іншими країнами. Він призначає прем'єр-міністра і по рекомендації останнього – інших членів уряду.

Визнана колиска західної цивілізації, перша в історії демократична держава. Член ЄС з 1981, НАТО — з 1952.

Естонія

Флаг ЕстоніїЕстонська Республіка — держава в Європі на північно-східному узбережжі Балтійського моря. На сході межує з Росією, на півдні — з Латвією. На півночі відокремлена від Фінляндії Фінською затокою, на заході від Швеції — Балтійським морем. Назва країни походить від етноніма народу — эстов.

Згідно конституції, що діє, 1992, Естонія є парламентською республікою. Законодавча влада належить Державним Зборам — однопалатному парламенту, до складу якого входить 101 депутат, що обирається по пропорційній системі. У виборах парламенту, що обирається строком на 4 роки, мають право брати участь що всі досягли 18 років дієздатні громадяни Естонської Республіки (за даними перепису населення 2000 року, їх чисельність складала 1095557 чоловік, або 80% населення країни. 13% населення (179301 людини) були особами без громадянства, останні 7% — громадяни інших держав, переважно громадяни Росії).

Глава держави — президент, обирається на 5 років депутатами парламенту. Президент виконує скромну роль на політичній арені Естонії, оскільки його повноваження сильно обмежені. Уряд очолює прем'єр-міністр, яким є лідер що перемогла на виборах до парламенту партії або лідер парламентської коаліції. Кабінет міністрів затверджується президентом за уявленням кандидата в прем'єр-міністри, що дістав схвалення парламенту.

З 2004 року є членом Європейського Союзу

 

Флаг ІрландіїІрландія

Ірландія, Ірландська Республіка — держава в Західній Європі, що займає більшу частину острова Ірландія. Площа — 70,2 тис. кв. км. Столиця — місто Дублін.

Ірландія — республіка. Конституція, що діє, прийнята в результаті плебісциту 1 липня 1937 р., набрала чинності 29 грудня 1937 р.

Президент Ірландії (в основному церемоніальний пост) обирається населенням на 7 років. Президент має право скликання і розпуску нижньої палати парламенту за ініціативою уряду, він обнародує закони, призначає суддів і інших вищих посадових осіб, очолює озброєні сили.

Фактичним главою виконавчої влади є прем'єр-міністр, що висувається палатою представників і затверджуваний президентом. Найвищий орган законодавчої влади — парламент, до складу якого входять президент і 2 палати: палата представників і сенат.

У палаті представників від 160 до 170 членів, що обираються населенням на основі загального, прямого і таємного голосування за системою пропорційного представництва.

Сенат складається з 60 членів, з яких 11 призначаються прем'єр-міністром, 6 обираються Національним і Дублінським університетами, 43 обираються шляхом непрямих виборів по особливих списках (кандидатури в ці списки висуваються різними організаціями і об'єднаннями). Виборча колегія по виборах в сенат складається приблизно з 900 чоловік, у тому числі з членів палати представників, членів рад графств і муніципалітетів. Термін повноважень обох палат — до 7 років.

З 1973 року є членом Європейського Союзу

Флаг ІспаніїІспанія

Іспанія, офіційно — Іспанське Королівство — держава на південному заході Європи. Займає більшу частину Піренейського півострова. Назва країни походить від Фінікії «и-шпанім» — «беріг кроликів».

Межує з Португалією на заході, Францією і Андоррою на півночі, омивається Атлантичним океаном на заході і півночі, а також Середземним морем на сході і півдні.

Іспанія — Конституційна монархія. Глава держави — король. Законодавчий орган двопалатний парламент — Генеральні кортеси (конгрес депутатів і сенат). Складається з Сенату (256 місць — 208 депутатів обираються прямим загальним голосуванням і 48 призначаються законодавчими органами провінцій; всі сенатори обираються на 4-річний термін) і Конгресу Депутатів (350 місць — обираються за партійними списками на 4-річний термін). Виконавчу владу очолює прем'єр-міністр — лідер партії, що набрала більшість голосів на виборах до парламенту.

З 1986 року є членом Європейського Союзу

Флаг Італії

Італія

Італія, офіційна назва Італійська Республіка — держава на півдні Європи, в центрі Середземномор'я. Країна названа по етноніму племені италіки.

Межує з Францією на північному заході, з Швейцарією і Австрією на півночі і із Словенією на північному сході. Займає Апеннінський півострів, Паданськую рівнину, південні схили Альп, острови Сіцілія, Сардінія і ряд дрібних островів.

Глава держави — Президент Італії. Виконавчу владу і Уряд очолює Голова Ради міністрів Італії. Законодавча влада — Двопалатний парламент обираний на 5 років. Палата депутатів — 630 членів. Сенат республіки — 315 членів.

Міжнародне членство: ООН(1955), НАТО(1949), ЄС(1957).

Флаг КіпруКіпр

Кіпр — третій по величині острів в Середземному морі, площею 9 251 кв. кілометрів. Він протягнувся на 240 км. зі сходу на захід, а завширшки досягає 100 км. з півночі на південь. Кіпр розташований в північно-східній частині Середземномор'я на відстані 380 км. від Єгипту, 105 км. від Сирії і 75 км. від Туреччини.

З політичної точки зору, Кіпр є незалежною державою, Республікою Кіпр, з 1960, за винятком двох ділянок території під військовими базами, які залишила в своєму володінні Великобританія (Akrotiri і Dhekelia).

Після здобуття екзалежності Кіпр став одним із засновників Руху неприєднання, не дивлячись на те, що все три держави-гаранта (Британія, Греція і Туреччина) були членами НАТО. До 2004 Кіпру вийшов з Руху неприєднання, з тим, щоб вступити до Євросоюзу, проте зберіг особливий статус спостерігача в цій організації.

Конституція 1960 року представляла президентську республіку з розділенням властей на виконавчу, законодавчу і судову, і квоти для захисту інтересів етнічних турок. Президент і віце-президент обиралися, відповідно, грецькою і турецькою общинами на п'ятирічний термін, і мали право вето по певних ініціативах законодавчих і виконавчих властей.

З 2004 року є членом Європейського Союзу

 

Флаг ЛюксембургуЛюксембург

Велике Герцогство Люксембург - держава в Західній Європі. Герцогство межує з Бельгією, Німеччиною і Францією. Назва походить від верхненімецкого "lucilinburch" — «мале місто».

Люксембург - конституційна монархія. Глава держави - великий герцог. Згідно конституції, він одноосібно здійснює виконавчу владу; визначає порядок організації уряду в його склад, затверджує і обнародує закони, призначає на цивільні і військові посади, командує озброєними силами, укладає міжнародні договори і так далі Фактично вся виконавча влада належить уряду, що призначається великим герцогом у складі голови (державного міністра) і міністрів. Найвищий орган законодавчої влади - однопалатний парламент (палата депутатів), обирається населенням на 5 років шляхом загальних прямих виборів за системою пропорційних представництв. Виборче право надається всім громадянам, що досягли 18 років.

Управління в округах здійснюється комісарами, в кантонах - бургомістрами. Органами самоврядування в комунах є виборні ради.

У судову систему входять світові судді, окружні суди і Верховний суд. Консультативний орган по питаннях права і вищий адміністративний суд - що призначається великим герцогом Державна рада.

З 1952 року є членом Європейського Союзу


Нідерланди

Флаг НідерландівНідерланди, офіційна назва Королівство Нідерланди — західноєвропейська держава, що омивана Північним морем (довжина берегової лінії — 451 км.), межує з Німеччиною і Бельгією (довжина кордону — 1027 км.).

Столицею держави є Амстердам, але парламент і уряд знаходяться в Гаазі. Інші важливі міста: Роттердам — найбільший порт країни і один з найбільших портів світу, Утрехт — центр залізничної системи країни і Ейндховен — центр електроніки і високих технологій.

Королівство Нідерландів – конституційна монархія з демократичною парламентською системою. Нині чинна конституція прийнята парламентом 17 лютого 1983 року, і замінила конституцію 1814 року. Глава держави – королева Беатрікс (династія Оранських-нассау), вступила на престол 30 квітня 1980 р.

Главою держави є Король (Королева). Королівське звання передається по спадку. Спадкоємцем Короля вважається старший син. Якщо опиниться, що прямих спадкоємців немає, глава держави може бути призначений актом парламенту. Подібне рішення приймається на об'єднаній сесії обох палат.

Відповідно до Конституції монарх призначає главу виконавчої влади — прем'єр-міністра - лідера партії, що отримала більшість місць на парламентських виборах, і за його уявленням - інших членів кабінету, приймає також відставку кабінету, відкриває щорічні парламентські сесії. Щороку в третій вівторок вересня в день принців, на об'єднаній сесії парламенту Королева виголошує «Тронну промову». У ній викладаються основні напрями політики уряду на майбутні роки. Після цього Міністр фінансів вносить на розгляд Другої палати Генеральних Штатів державний бюджет.

З 1952 року є членом Європейського Союзу

Флаг ПортугаліїПортугалія

Португалія, повна офіційна назва Португальська Республіка — найзахідніша в континентальній Європі держава. Розташована в південно-західній частині Піренейського півострова. На півночі і сході межує з Іспанією, на півдні і заході омивається Атлантичним океаном. Назва країни походить від міста Порту (лат. Portus Cale — «теплий порт»).

Португалія — парламентська республіка. Президент обирається загальним голосуванням на 5 років. Уряд очолює прем'єр-міністр, який, як правило, є лідером партії, що перемогла на парламентських виборах. Прем'єр-міністр формує склад свого кабінету. Парламент (Асамблея Республіки) обирається за партійними списками на 4 роки. До складу парламенту входять 230 депутатів. У Португалії діє багатопартійна система. Проте основна політична боротьба відбувається між двома партіями: соціалістичною і соціал-демократичною.

З 1986 року є членом Європейського Союзу

Флаг РумуніїРумунія

Румунія (рум. Romania) — держава на південному сході Європи, згідно Конституції демократична республіка. Столиця — Бухарест. Назва країни походить від латинського "romanus" — «римський». Главою республіки є президент, законодавчий найвищий орган — двопалатний парламент. На півночі і сході країна межує з Україною, на північному сході — з Молдавією, на півдні — з Болгарією (кордон проходить по р. Дунай), на заході — з Сербією і Угорщиною. На сході Румунія омивається Чорним морем.

Двопалатний парламент складається з Сенату (Senat, 137 місць) і Палати депутатів (Camera Deputatilor, 332 місця). Сенатори обираються по пропорційній системі. 314 членів Палати депутатів обираються по пропорційній системі з п'ятивідсотковим загороджувальним бар'єром для політичних партій і восьмивідсотковим — для блоків, а останні місця зарезервовані для представників національних меншин. Термін повноважень депутатів парламенту — 4 року.

З 2007 року є членом Європейського Союзу

Флаг ЛатвіїЛатвія

Латвія, Латвійська Республіка (латиш. Latvija, Latvijas Republika) — прибалтійська держава, столиця — м. Рига (721 тис., 2006). Географічно, залежно від контексту, відноситься як до Східної, так і Північній Європі. Країна отримала назву по етноніму народу — латвієши.

Політична структура Латвії — парламентська унітарна республіка. Основа політичного устрою країни — Конституція, або Сатверсме латиш. Глава держави — Президент, що обирається Сеймом на 4 роки. Парламент — обирається на 4 роки громадянами Латвії; складається з 100 депутатів. Система голосування — пропорційна, але обираються депутати по 5 виборчим округам; існує 5%-й бар'єр проходження в Сейм. Уряд Латвії — Кабінет міністрів, що складається особою, яку вибирає президент держави, і затверджуваний Сеймом. Глава уряду — президент міністрів.   З 2004 року є членом Європейського Союзу

Флаг ЛітвиЛітва

Літва (літ. Lietuva), офіційна назва Литовська Республіка (літ. Lietuvos Respublika), — держава в Європі, на східному узбережжі Балтійського моря. Назва країни походить від древньої назви річки Летава, литовське lieti — «лити». На півночі межує з Латвією, на південному сході — з Білорусією, на південному заході — з Польщею і областю Калінінграда Росії. Член НАТО (з 2004), ЄС (з 2004), СОТ, ООН. Країна, що підписала Шенгенську угоду.

Столиця сучасної Литви — Вільнюс (з 1939 по теперішній час). З 1919 по 1939 тимчасовою столицею був Каунас, Вільнюс залишався столицею de jure.

Державний устрій - республіка. Глава держави - президент. Глава уряду - прем'єр-міністр. Законодавчий найвищий орган – парламент — однопалатний Сейм Литовської Республіки (141 місце). Перші після отримання незалежності парламентські вибори відбулися в 1992 році. 71 депутат обирається по мажоритарній системі в одномандатних округах, 70 — по пропорційно-списковій системі з 5-відсотковим загальнонаціональним загороджувальним бар'єром. Термін депутатських повноважень — 4 роки.

З 2004 року є членом Європейського Союзу

Мальта

Флаг МальтиМальта — острівна держава в Середземному морі. Назва походить від Фінікії malat — гавань. Мальта - Парламентська республіка. Конституція Мальти прийнята в 1964 році з подальшими поправками. Законодавча влада належить парламенту, що складається з Президента і Палати представників, яка складається з 65 депутатів. Глава держави - Президент. Виконавча влада здійснюється урядом на чолі з Прем'єр-міністром.  З 2004 року є членом Європейського Союзу

Польша

Флаг ПольшиПольща (польск. Polska), офіційна назва Республіка Польща, при цьому в офіційній назві країни використовується не сучасне польське слово «republika» (республіка), а старе — польск. «Rzeczpospolita» (Річ Посполита) — держава в Східній Європі. Назва походить від етноніма народу — поляки.

На півночі омивається Балтійським морем, на заході межує з Німеччиною, на південному заході з Чехією, на півдні із Словаччиною, на південному сході з Україною, на сході з Білоруссю, на північному сході з Литвою, а також на півночі з Росією.

Республіка Польща є державою з республіканського ладу, влада в якій вибирається громадянами. Польща є парламентською демократією з двопалатним парламентом. Це означає, що всі громадяни мають право брати активну участь в управлінні державою, мають гарантований Конституцією вплив на його долю і мають рівні права. У 1989 році були засновані інститути президента і сенату. Було також відновлено назву держави – Річ Посполита Польська.

Державні законодавчі органи – сейм і сенат, виконавчу владу представляють президент і рада міністрів. Сейм складається з 460 депутатів, що обираються на чотирирічний термін. До складу сенату входять 100 депутатів, які обираються на термін повноважень сейму. Глава держави – президент, обирається на 5 років шляхом загальних виборів.

З 2004 року є членом Європейського Союзу

 

Флаг СловакіїСловакія

Словаччина (слов. Slovensko; Словацька республіка) — держава в Центральній Європі, що не має виходу до моря. Столиця - Братислава. Межує з Чехією на північному заході, Польщею на півночі, Україною на сході, Угорщиною на півдні і Австрією на південному заході. Назва країни походить по етноніму народу — словаки.

 

Главою держави в Словаччині є президент, що обирається загальним прямим голосуванням на 5-річний термін. Велика частина виконавчої влади покладена на главу уряду, прем'єр-міністра, який зазвичай є лідером партії або коаліції, що отримала більшість на виборах до парламенту і призначається президентом. Частина кабінету, що залишилася, призначається президентом по рекомендації прем'єр-міністра.

 

Законодавчим найвищий орган Словаччини є однопалатна Народна Рада Словацької Республіки (Narodna Rada Slovenskej Republiky). Делегати обираються на 4-річний термін на базі пропорційного представництва.

Парламент може відправити президента до відставки, якщо за це проголосують три п'ятих від всього числа депутатів. Президент може розпустити парламент, якщо він тричі протягом місяця після виборів не схвалить програмну заяву уряду.

З 2004 року є членом Європейського Союзу

 

 

Флаг СловеніїСловенія

Республіка Словенія (Slovenija) — предальпійска держава на півдні Центральної Європи. На заході межує з Італією, на півночі — з Австрією, на північному сході — з Угорщиною, на сході і півдні — з Хорватією, а на південному заході має вихід до Адріатичного моря. Назва країни походить по етноніму народу — словенські.

Глава Словенії — президент, що обирається кожні 5 років. Виконавчою владою володіє президент і кабінет міністрів. Останній призначається парламентом.

Парламент складається з двох палат: Державних Зборів (drzavni zbor) і Державної Ради (drzavni svet). У Державні Збори обирається 90 депутатів по пропорційній системі (по одному представникові від італійських і угорських регіонів). Державна Рада виконує функції верхньої палати. У нім засідають 22 депутати, що представляють важливі економічні, структурні і національні групи суспільства. Парламент, як і президент, обирається кожні 5 років.

З 2004 року є членом Європейського Союзу


 

 

Флаг Фінляндії Фінляндія

Фінляндія, Фінляндська Республіка — держава на півночі Європи, член Європейського союзу і Шенгенської угоди. Межує з Росією на сході, з Норвегією на півночі і з Швецією на північному заході. Назва країни на російському і багатьох інших мовах походить від шведського Finland — «країна фіннів».

Фінляндія — республіка. Вища виконавча влада в країні належить президентові. Президент обирається на шестирічний термін прямим всенародним голосуванням.

Виконавча влада в країні здійснюється урядом (Державною Радою), який складається з прем'єр-міністра і необхідного числа міністрів, числом не більше 18. Прем'єр-міністр вибирається парламентом країни і потім формально затверджується президентом. Президент країни призначає інших міністрів відповідно до рекомендацій прем'єр-міністра. Уряд разом з прем'єр-міністром йде у відставку після кожних парламентських виборів, а також за рішенням президента країни при втраті довіри парламентом, за особистою заявою і в деяких інших випадках.

Парламент країни однопалатний, складається з 200 депутатів. Депутати обираються всенародним голосуванням строком на 4 роки.

З 1995 року є членом Європейського Союзу

Флаг ФранціїФранція

Франція, офіційна назва Французька Республіка (фр. France, Republique francaise) — держава в Західній Європі. Столиця — місто Париж. Франція також має заморські території в Північній і Південній Америці, Вест-індії, Індійському і Тихому океані і в Антарктиді. Назва країни походить від етноніму німецького племені — франки.

З 1958 року в країні існує режим П'ятої республіки, що характеризується концентрацією політичної влади в руках президента. Згідно конституції, вища законодавча влада належить парламенту. Глава держави — президент, що обирається на 5 років. Уряд очолює прем'єр-міністр. Законодавча влада — Двопалатний парламент, який складається з Національних зборів — 577 членів, що обираються на 5 років і Сенату республіки, — 321 член, обираються на 9 років.

Є членом Європейського Союзу з момету його утворення - з 1952 року


 

 

 

 

Флаг ЧехіїЧехія

Чехія, офіційна назва Чеська Республіка — внутрішня держава в Центральній Європі. Межує з Польщею на півночі, Німеччиною на північному заході і заході, Австрією на півдні і Словаччиною на сході. Назва країни походить від етноніма племені — чехи. Столиця Прага — найбільша туристична пам'ятка і найбільший з міст країни.

Згідно Конституції, Чехія є парламентською демократією. Глава держави (президент) обирається кожні п'ять років парламентом. Президентові надані особливі повноваження: пропонувати суддів Конституційного Суду, розпускати парламент за певних умов, накладати вето на закони. Він також призначає прем'єр-міністра, який встановлює напрям внутрішньої і зовнішньої політики, а також інших членів урядового кабінету за уявленням прем'єр-міністра.

Чеський парламент двопалатний, складається з палати депутатів і сенату. 200 делегатів палати обираються на 4-річний термін, на базі пропорційного представництва. 81 член сенату служить протягом 6-річного терміну, з переобранням третини складу кожні два роки на основі мажоритарних виборів, які проводяться в два тури.

Палата депутатів - головний законодавчий орган держави, вона може поставити питання про довіру уряду (на вимогу не менше 50 парламентарів). Проект закону, прийнятий палатою депутатів, може не схвалити сенат (верхня палата парламенту). На відміну від сенату, палата депутатів може бути розбещена президентом ще до закінчення виборчого терміну і можуть бути оголошені дострокові вибори.

Апеляційний найвищий орган — верховний суд. Конституційний суд, якому підзвітні конституційні питання, призначається президентом, і його члени служать протягом 10 років.

З 2004 року є членом Європейського Союзу

Флаг ШвеціїШвеція

Королівство Швеція — держава в Північній Європі на Скандінавському півострові, член Європейського Союзу з 1 січня 1995 і країна, що підписала Шенгенську угоду. Конституційна монархія. Не є членом НАТО. Назва країни походить від скандінавського svear-rige — «держава свенов». Столиця — Стокгольм.

Глава держави — король. Проте Швеція є конституційною монархією, тому король в даний час не має влади. Держава управляється урядом на чолі з прем'єр-міністром, який вибирається парламентом — риксдагом. Парламент переобирається загальним голосуванням кожні чотири роки.

5 жовтня 2006 парламент затвердив кандидатуру нового прем'єр-міністра країни. Їм став Фредрік Райнфельдт, лідер Помірної коаліційної партії (УКП) і правого альянсу, що переміг на парламентських виборах у вересні 2006. За Рейнфельдта проголосували 175 з 349 депутатів (169 проголосували проти, 5 відсутні).

УКП на минулих виборах набрала рекордне число голосів — 26,1 %, а очолюваний ним блок у складі чотирьох партій — 48,1 % голосів.

З 1995 року є членом Європейського Союзу

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Карєлкіна Ольга Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
2 липня 2018
Переглядів
19079
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку