Сценарій до свята "Конкурс-змагання ерудитів «Покрова – день українського козацтва» (для учнів 5-6 класів)"

Про матеріал

З кожним роком все більше часу відводиться відродженню українських традицій, формуванню світогляду щирого патріота. Чи не так? Даний сценарій продовжує формувати ціннісні орієнтири в ставленні особистості до суспільства і держави; поглиблювати знання учнів про українське козацтво та традиції найбільшого християнського свята – Покрови Пресвятої Богородиці; розвивати навички самовдосконалення тіла і духу на прикладах епохи Запорізької Січі, повагу до традицій, мови, вірувань українського народу; виховувати почуття патріотизму, національної самосвідомості; поваги до історичної спадщини рідного народу.

Перегляд файлу

Тема: Конкурс-змагання ерудитів «Покрова – день українського козацтва» (для учнів 5-6 класів)

 

Мета: сформувати ціннісні орієнтири в ставленні особистості до суспільства і держави; поглибити знання учнів про українське козацтво та традиції найбільшого християнського свята – Покрови Пресвятої Богородиці; розвивати навички самовдосконалення тіла і духу на прикладах епохи Запорізької Січі, повагу до традицій, мови, вірувань українського народу;   виховувати почуття патріотизму, національної самосвідомості; поваги до історичної спадщини рідного народу.

Обладнання: У центрі класу напис: «14 жовтня — свято Покрови і День українського козацтва», плакати з прислів’ями та приказками, портрети українських гетьманів, козацькі клейноди (булава, бунчук), дитячі малюнки, план проведення заходу (додаток 1).

Реквізити для проведення конкурсів: грамоти, 2 м’ячі, 2 шапки, 2 стільці, 2 відерка, 8 горіхів.

Музичне оформлення: група «Реанімація» відео «Козак – характерник», відео «Характерник. Гопак».

Діти завчасно діляться на 2 команди по 6 чоловік; обирають журі –4  учні 7 класу; отамана; одягаються у козацький одяг, емблеми; готують 1 страву від команди.

                                                ХІД  ЗАХОДУ

І. Вступне слово вчителя.

 З давніх-давен усьому людству відоме зображення "дерева життя" – гілочки, на якій ростуть три листочки. Перший листочок – символ минулого часу, другий – сучасного, а третій – майбутнього, що наводить на думку, про те, що все навколишнє – це наслідки минулих подій. А в тому, що народжується зараз – народжується майбутнє.

14 жовтня на нашу землю приходить одне з найбільших християнських свят – Покров Пресвятої Богородиці. Це світле і радісне свято ще від часів Хрещення Київської Русі і до наших днів завжди духовно об’єднувало наш народ, живило його вірою у повсякчасне заступництво Божої Матері за людський рід, за мир і добро на нашій землі. Подія, що зібрала усіх нас сьогодні не лише велике релігійне свято, це і день вшанування пам’яті тих, хто віддав своє життя за свободу і незалежність нашого народу, за честь і славу української держави.

      Пречиста Діва зробила людям багато добрих справ. У Київській Русі врятувала Почаївський монастир від нападу турків. І князь Ярослав Мудрий віддав Україну під її покров.

     Козацтво України вважало своєю покровителькою і заступницею Покрову пресвятої Богородиці. І куди б не заносила доля козаків, завжди з ними був образ Пресвятої Покрови. Ця ікона супроводжувала і оберігала їх у далекій дорозі, була символом і покровителькою всієї України.

          Ми припадаєм спраглими вустами до криниці своєї історії, джерел рідної мови,  щоб бути рівними серед рівних, вільними серед вільних. Настав час вгамувати тривалий духовний голод, щоб прийти у майбутнє справжніми українцями. Під покровом покровительки Пречистої Діви Марії козаки  чинили опір найзапеклішому ворогові. Козацьке військо впродовж віків було армією, яка протистояла чужинцям, боронила свою землю і український народ від загарбників. Саме тому в Україні сьогоднішнє свято отримало другу назву – козацька Покрова і відзначається ще й як День українського козацтва.

Отже вам, думаю, буде цікаво знову опинитись в одій з найлегендарніших сторінок історії українського народу — доби козаччини. То ж запропошую вас прожити один день з козаками, побувати в 16-18 ст. на Запорозькій Січі.

ІІ. Основна частина

Учитель. Тож чи є сила в Україні, здатна боротися з жорстокою  силою, ворожою навалою?

Отаман І.   Так є така. Бється жадобою до волі кожне козацьке серце.

Отаман ІІ. Погляньте, всі готові вступити в двобій проти сили чорної, ненависної.

Учитель.  Нехай буде, нехай буде, коли Божа воля,

                             Щоб росла в боях кривавих українська доля.

                    Нехай знають на всім світі, як ми погибали

                    І гинучи, свою правду кровю записали.

То ж нехай курені покажуть свою готовність. До походу!!!  (під музику  заходять команди-курені, стають в одну шеренгу перед журі і співають свою козацьку пісню групи «Реанімація» «Козак - характерник» (Перегляд відео).

    — Сьогодні, на урочистому зборі Коша, присягніть, що Вкраїну будете любити. А зараз я зачитаю вам клятву. «Вступаючи в козацьку республіку, перед лицем своїх друзів, перед рідною землею та пам’яттю звитяг козацтва, урочисто клянусь, що вивчатиму історію і традиції українського народу, буду готувати себе розумово, фізично і морально, щоб чесно і віддано служити українському народу в ім’я нашого становлення незалежності та процвітання. Клянусь!»

Учитель: Ну що ж розпочинаємо наш конкурс-змагання ерудитів «Покрова – день українського козацтва».

          Сьогодні свято, конкурс нині,

 сьогодні все козацтво тут.

 І тут сьогодні радість лине,

 козацькі ігри всіх нас ждуть.

Учитель оголошує програму свята, а 4 журі відмічає результати (Додаток 1).

   1. Конкурс-розминка «Розумний козак» (для двох команд).

Що означає слово “козак”? (Вільний)
Як називалося козацьке судно? (Чайка).

– Кого вважали батьком, матір’ю, дружиною та товаришем? (Батько – степ, мати – Січ, дружина – шабля, товариш – кінь).
– Назвіть воєнні атрибути, якими користувалися козаки.(Шабля, люлька, рушниця, лук).
– Назвіть атрибут влади гетьмана.(Булава).
– Назвіть козацьку їжу.(Куліш, соломаха, риба, мед, галушки).

– Найвідоміший козацький танок.(Гопак).
– Яких ви знаєте гетьманів?(І.Сірко, І.Мазепа, К.Розумовський, П.Орлик).
– Як називається зачіска козака? (Оселедець).
– Як називався козацький ватажок? (отаман, кошовий).
– Які відомі українські танці народилися в козаків? («Метелиця», «Гопак»).

Як називалось місце, де жили козаки? (Запорізька Січ).

– Скільки куренів було на Січі.(Тридцять вісім).
Яку річку найбільше поважали козаки? (Дніпро).

– Відомий козак, який брав участь більше як у п’ятдесяти битвах.(Іван Сірко).
Кого згідно з традицій не пускали на Запоріжжя? (бідних, жінок, іноземців).

– Яке церковне свято козаки вважають своїм і коли воно відзначається? (Покрова, 14 жовтня).

2. Конкурс  курінних «Наша мова калинова». (Хто швидше пояснить приказки чи прислів’я про Покрову).
Минула Покрова – з’їла полудень корова. 
Покрова всю землю покриває листям або снігом. 
Прийшла Покрова – всохла діброва.

Господарі на це свято примічали погоду. 
Яка погода на Покрову, такою буде і зима.

Хто лежить до Покрови, той продасть усі корови. 
Якщо в цей день сніг не покрив землю, не покриє в листопаді та в грудні. 
Якщо до цього дня не опаде листя з вишень – на теплу зиму.

Учитель. Козаки кожного дня за загальним сигналом вставали до схід сонця та йшли на річку купатися, не зважаючи на пору року. Після цього сідали за стіл у курені снідати. На сніданок подавалася соломаха, — житнє борошно, зварене у воді й засмажене олією. Після сніданку всі йшли на заутреню молитву до січової церкви (звучить запис молитви), прали одяг, лагодили зброю, човни, укріплення. Козаки вправлялися верхи на конях, змагалися у стрільбі, фехтуванні, доланню рівчаків та перешкод — билися на шаблях «до першої крові». Часто змагалися цілими куренями.

3. Конкурс «Соколинне око». Від кожної групи обирається по двоє учасників. Один тримає пластмасове дитяче відерце, інший повинен поцілити у відро горіхом. Кожна команда робить по чотири «постріли», найбільш влучні – перемагають.

4. Конкурс «Музичний свист». Треба просвистіти  українську пісню.

Учитель. Справжнім українцем має право називатися лише той, хто не цурається своєї мови, культури, хто віддано служить своїй матері-землі, хто готовий віддати своє життя на її – захист від ворогів.

Український народ завжди хотів миру і злагоди на своїй землі. Головною метою українців було не допустити насильства, війни та не бути завойованим, бути вільним.

 5. Конкурс  «Найсильніша рука» - спортивне змагання між козаками. (учасники змагань, сидячи за столом, не відриваючи ліктя, намагаються нахилити і притиснути руку суперника до поверхні).                                         

6. Конкурс «Перевірка міцності». Між ногами м'яч-кінь, на голові шапка. Оббігти стілець і передати естафету. Перемогає той, хто зробить це першим.

Учитель. Рівно в полудень з фортечної гармати лунав постріл. За цим сигналом козаки йшли обідати. На обід подавалися тетеря — зварене пшоно або житнє борошно на квасі, варена або печена риба, мед, пиво, галушки, юшка з риби, що називається щербою, куліш із салом, баранина, дичина. Після обіду співали пісні, думи, слухали розповіді і гру кобзарів.

7. Конкурс «Козацькі страви» (домашнє завдання).

  А зараз козаки нас почастують козацькими стравами, які приготували вдома.  (Від кожної команди 1 страва).      

8. Конкурс загадок «Козацька кмітливість».

1) На чужій спині їде, а на своїй вантаж везе.(Сідло).

2) Без рук, без ніг, по полю нишпорить, співає, дерева ламає, до землі траву прихиляє.(Вітер).

3) Мені б сіна і травички пожувати, В полі жваво поскакати. Овес – це улюблена їжа моя, Запив водою і в дорогу гайда!(Кінь).

4) Є на світі кінь - всій землі не стримати.(Вітер).

5) Вона частенько вмивається. Чотири рази на рік переодягається.(Земля).

6) Чотири біжать, двоє стирчать, двоє бачать – дорогу значать, сімсот поганяє… Хто відгадає?(Кінь).

7) З гострим лезом, не задира, Нарубає дров…(Сокира).

8) Загадка-жарт. Яким буде сивий кінь, якщо його викупати?(Таким і залишиться, тільки ще і мокрим стане).

9) Загадка-жарт. Чим відрізняється кінь від голки?(На коня спочатку підстрибуєш, а подім сідаєш, а на голку спочатку сідаєш, а потім підстрибуєш).

10)  Загадка-жарт. Який кінь не їсть вівса?(Шаховий).

Учитель. Хай Пречиста Богородиця береже нас від чвар і розбрату і дасть нам мудрість і терпимість одне до одного заради майбутнього України.

Учитель. Сьогодні в Україні зареєстровано понад п'ятсот обласних, районних, міських і сільських козацьких утворень всеукраїнських громадських організацій. Серед них: «Українське козацтво» (1991), «Спілка козацьких організацій України» (1999), «Козацтво України» (2001), «Об'єднане козацтво України» (2003) та ін. У своїх лавах вони нараховують майже 200 тисяч осіб.

9. Конкурс отаманів "Козацьке слово"   (навипередки, дають відповіді на питання).

1). Дерев'яна палиця з кулею в горі, яка може бути оздоблена коштовним металом та камінням; ознака влади.(Булава).
2) Перший помічник кошового, перекладач.(Писар).
3) Верхній одяг козаків.(Жупан).
4) Різновид тканин.(Китайка).
5) Пасма волосся на голові в козака.(Оселедець).
6) Приміщення, де жили козаки, військова одиниця.(Курінь).
         10. Конкурс  вболівальників. Пояснити прислів’я та приказки (Учні –вболівальники тягнуть з козацької шапки прислів’я про козаків та пояснюють їх). Додаток 2.

Учитель. Чи знаєте ви, що з 1991 р. постійно організовуються кінні походи «Козацькими шляхами», з 1992 р.- зарубіжні походи козацької чайки «Свята Покрова» до берегів Франції та Англії, з 1996 р. у Києві щорічно проводиться фестиваль-турнір бойових мистецтв «Козацька слава», з 1999 р. у Запоріжжі проходить щорічний фестиваль національних видів єдиноборств, а у Дніпропетровську — всеукраїнський чемпіонат козацького морського багатоборства. Періодично стартує регата пам'яті Сірка за маршрутом Київ-Запоріжжя-Босфор. У 2001 р. створено Всеукраїнську федерацію козацького двобою та Міжнародну федерацію. Перегляд відео «Характерник. Гопак.»

        Україно! Ніколи наш народ – народ великої душі і доброго ока не зазіхав на чужі краї. А на його землю рвалися всякі і всякі. І в боях за волю Україна  - чайка стала Україною – орлицею, бо її вольнолюбиві діти, як сказав Іван Богун, скидали козацькі шапки лише перед богом!

З Україною в серці живу

І згораю за неї щомиті.

Вірю свято: відійде все зло

І зійде благодать божа з неба.

ІІІ. Заключний етап.  (Підведення підсумків, нагородження)

Діво Пресвятая – матір матерів,

Пригорни до серця всіх своїх синів.

Пресвята Покрово – сонце доброти,

Землю України щастям освіти.

                         Список використаної літератури

1. Апраксина О.А. Позакласна робота в школі. К.: Освіта, 2007. 130 с.

2. Бондарчук Г.М. Виховні години. 6 клас: На допомогу класному керівнику. – Тернопіль. – 2004.  С. 365.

3. Губко О.Т., Руденко Ю.Д., Кузь В.Г. "Українська козацька педагогіка і духовність". Умань, 2005. – С.12 – 80.

4. Журова Л.Е. Літературний брейн-ринг //Всесвітня л-ра, 2000.  №5. С. 12 – 34.

5. Смирнов С.Д. Педагогіка і психологія вищої освіти. К.: Альма матер., 2004. 271 с.

                                                  Додаток 1

                            План проведення конкурсу-змагання ерудитів                          

                          «Покрова – день українського козацтва»

КОНКУРС

ЖУРІ

ЖУРІ

ЖУРІ

ЖУРІ

ВСЬГО

БАЛІВ

1. Конкурс-розминка «Розумний козак».

 

 

 

 

 

 

2. Конкурс  курінних «Наша мова калинова».

 

 

 

 

 

 

3. Конкурс «Соколинне око».

 

 

 

 

 

 

 

4. Конкурс «Музичний свист».

 

 

 

 

 

 

 

5. Конкурс «Найсильніша рука».

 

 

 

 

 

 

6. Конкурс «Перевірка міцності».

 

 

 

 

 

 

7. Конкурс «Козацькі страви».

 

 

 

 

 

 

 

8. Конкурс загадок «Козацька кмітливість».

 

 

 

 

 

 

9. Конкурс отаманів «Козацьке слово».

 

 

 

 

 

 

 

                                                     Додаток 2

Козак з біди не заплаче.

Береженого бог береже, а козака шабля стереже.

Звання козацьке, а життя собацьке.

Козак із пригорщі нап'ється, а з долоні пообіда.

Козацькому роду нема переводу.

Козача потилиця панам ляхам не хилиться.

Коли козак у полі, то він на волі.

Степ та воля — козацька доля.

То не козак, що отаманом не думає бути.

Хліб та вода — то козацька їда.

Щирий козак ззаду не нападає.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ігнатова Анна Євгеніївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
3 липня 2018
Переглядів
7218
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку